PVI verhoogt productie e-paper-schermen

E Inkt, sinds juni dit jaar onderdeel van het Taiwanese PVI, gaat in het derde of vierde kwartaal van 2010, afhankelijk van de vraag, zijn productiecapaciteit voor e-paper met een factor drie of vier verhogen ten opzichte van 2009.

E Inkt, waarvan de overname door PVI op 23 december is afgerond, wordt voor de verhoging van de productie bijgestaan door twee andere bedrijven, zo is te lezen bij Digitimes. Zo zal 50 tot 60 procent van de productiecapaciteit van Hydis, ook een dochteronderneming van PVI, worden gebruikt om in 2010 epd-panelen te maken, terwijl ook Chi Mei Optoelectronics bijspringt met zijn 5G-productielijnen voor tft-panelen. Daarnaast zal PVI zijn fabriek in Yangzhou in China waar lcd-panelen worden geproduceerd, ombouwen tot een productielijn voor epd-modules.

Hoewel voor 2010 een grote groei wordt verwacht van het aantal geleverde e-paper-modules, vertoont deze in de huidge maand nog een verkoopdip. De dip is gebruikelijk in deze periode, maar is minder diep dan verwacht vanwege de gestegen vraag vanuit China. Wel is het aandeel van de verkoop in China nog relatief klein. Zo zijn Europese en de Amerikaanse markt samen goed voor in totaal tachtig procent van de verkoop.

Ook LG Display investeert in elektronisch papier. Zo maakte het bedrijf op 28 december bekend 30,5 miljoen dollar te betalen voor nieuw uit te geven aandelen in Hydis. De beide partijen zijn overeengekomen om panelen van elkaar af te nemen. Ook wordt er gewerkt aan de cross-licensing overeenkomst om elkaars patenten te kunnen gebruiken.

Door Pieter Molenaar

28-12-2009 • 17:49

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
38
5
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 325971
28 december 2009 18:57
Ik snap het doel van deze dingen niet helemaal buiten dat ze natuurlijk ervoor zorgen dat er minder papier geproduceerd moet worden. Ik heb namelijk al gezien dat er super veel boeken via de niet geheel legale wegen te krijgen zijn. Dit lijkt mij een beetje een doodsteek voor schrijvers en kranten?!?!?

Verder is het nog vrij onhandig dat er niet gewerkt wordt met een standaard formaat sony heeft bbeb(epub) en amazone verkoopt mobipocket , kindle en dan kun je dus weer niet je boek dat je via amazone gekocht lezen op je sony reader ik zeg zoek een standaard!!!

Btw epub ligt in de race op kop om de standaard te worden google heeft namelijk besloten om 500.000 boeken in epub formaat gratis beschikbaar te stellen begin maart, en ja gratis is natuurlijk enorme reclame.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 325971 op 28 december 2009 19:01]

Groot voordeel van e-readers is dat je met één apparaat veel boeken mee kunt nemen in de trein, op vakantie, naar je werk en ga zo maar door. De e-reader bestaat al een tijdje, maar de ontwikkelingen blijven ook doorgaan. Nederlandse kranten regelrecht naar je e-reader verstuurd d.m.v. wifi/3g/usb-kabel bijvoorbeeld. Allemaal ontwikkelingen die zullen volgen (wellicht al aanwezig zijn).

Een e-reader onderscheidt zich heel erg door een handzaam formaat/gewicht en prima leesbaarheid. Iets dat moeilijk te realiseren is op een notebook/pda/smartphone, aangezien daar gebruik wordt gemaakt van backlighting, wat sneller resulteert in vermoeide ogen bij het lezen van grote stukken tekst.

Digitale bestanden zullen altijd onderhevig zijn aan mensen die illegale kopieën verspreiden e.d. Toch zijn er ook genoeg mensen die wel netjes gebruik maken van de legale diensten en daar ook voor betalen. De verwachting is dat in de toekomst e-books gemiddeld goedkoper zullen zijn dan papieren boeken. Iets dat nu nog niet aan de orde is, gezien de vrij gelijke prijzen.
Het e-paper maakt het makkelijk leesbaar in de zon, want van een laptopscherm lezen gaat vaak minder goed. Een ander voordeel is dat je bij een e-reader meerdere boeken bij je kan hebben (bij de kindle zelfs via 3G downloaden!) en je kunt bij veel readers spullen opzoeken via wikipedia (referenties e.d.).
Er is ook een e-reader die je als printer kunt gebruiken, dus je print je documenten naar de e-reader zodat je ze later kan lezen.
Letter grootte en type kun je aanpassen, wat voor veel slechter ziende mensen handig is.

Het is zeker makkelijk om een digitale kopie van een boek te krijgen (lijkt me zo) maar ik las net dat er tegenwoordig meer e-papers/books verkocht worden dan echte. Het lijkt me dan ook dat het een goede keus is voor een schrijven/uitgever om digitaal te gaan. Er is een veel lagere investering nodig om een boek/tijdschrift te publiceren waardoor je (neem ik aan) sneller/makkelijker winst maakt.
Ik heb best wel veel gratis en ook "gratis" e-books, maar toch denk ik dat de uitgevers hier goed aan gaan verdienen als ze zorgen dat de devices goedkoper worden en de websites waar je de boeken kan kopen vooral laagdrempelig worden of blijven. E-books lenen zich veel meer dan papieren boeken voor impulsaankopen op internet.

Amazon heeft dat goed voor elkaar: één klik en je hebt het boek gekocht, een paar seconden later kan je het lezen op je Kindle. Bij mij hebben ze daar succes mee: ik geef duidelijk meer geld uit aan eBooks dan ik vroeger aan papieren boeken deed. Ze zijn wat goedkoper, maar ik koop zoveel meer dat ze meer omzet aan me hebben.
Anoniem: 170631
28 december 2009 19:42
Het lijkt me zeker een goede ontwikkeling..alleen waarom moeten die readers zo idioot duur zijn ?
Naar een goedkoop model is niet goed te kijken: veel te klein. Een middenmotor kost al bijna zoveel als een laptop. Het lijkt erop dat de industrie ons eerst wil uitmelken alvorens van het apparaat een 'commodity' te maken.
Voor wat mij betreft: wachten.
Alle producten die (vrij) nieuw zijn en een plek willen veroveren op de markt zijn aan het begin vrij kostbaar. Denk aan de ontwikkelkosten, marketingkosten, productiekosten (fabrieken instellen, machines kalibreren) etc. De marges zijn kleiner. Pas wanneer de concurrentie toeneemt, het product meer gemeengoed is geworden en alle bijkomende kosten lager zullen zijn, dan zal het product ook in waarde verminderen en dit resulteert vaak in een lagere prijs. Even los van het vraag/aanbod verhaal.

Er zijn ook voorbeelden te noemen die juist de andere kant kiezen. Bijvoorbeeld de Playstation 3 van Sony. Deze wordt al sinds het begin verkocht voor een prijs lager dan de prijs om het ding te maken. Sony mikt hiermee op een groter aantal verkochte producten en zodoende meer games zal verkopen --> meer winst uiteindelijk.

Neemt niet weg dat er nu wel 'aanbiedingen' te vinden zijn. Bol.com levert bijvoorbeeld hun readers met een tiental boeken erbij voor € 30,- meer geloof ik.

Uitmelken vind ik daarom niet echt op z'n plaats. Ik denk wel dat de prijzen zodanig zijn bepaald met een goede balans. Ben het met je eens dat wachten wel zal lonen. Doorontwikkeling en hoogstwaarschijnlijk lagere prijzen.
Ik denk dat het weinig met de kostprijs te maken heeft. De kostprijs is altijd een papier iets, je hebt ontwikkelkosten, onderhoudskosten (apparatuur up-to-date houden, enz.), marketing kosten, productiekosten (gebaseerd op welk aantal dat je zult gaan produceren), enz. enz. Dit alles bij elkaar bepaald de "werkelijke" kostprijs van het apparaat. Dat wil zeggen dat de kostprijs van het eerste apparaat maar op onderdelen afwijkt van een later apparaat en inderdaad wel iets hoger zal liggen. Maar dat bepaalt niet het extreme verschil in aanschafprijs.
Wat bepaalt het wel: de markt heeft (voor het gemak) 2 soorten kopers degenen die proven technology kopen (product is volledig uitgefaseerd en door de massa-verkoop ook nog eens goedkoop) of de early adapter. Deze laatste groep wil kost wat het kost het nieuwe product hebben en wel zo snel mogelijk waarbij de prijs maar een ondergeschikte rol speelt.
Deze laatste groep is maar een heel klein percentage van de kopers, maar toch willen de producenten deze extra inkomsten in eerste instantie meepikken, dus hoge prijs. Ze kunnen dit makkelijk volhouden omdat die markt nog niet is verzadigd en omdat de concurrentie nog maar klein is. Daarnaast wil de concurrent hier ook een stukje van meeplukken, dus het echte prijsvechten is (nog) niet aan de orde.
Op het moment dat die markt is verzadigd, dan moeten de prijskopers/proven technology kopers aangesproken worden. De kleinere marge wordt dan ruimschoots vergoed door de grotere aantallen.
Dus puur een economisch model dat er aan ten grondslag ligt, niet een kostenmodel gebaseerd op de kosten van dit moment.

Blijkbaar staan we, als E-Inkt zijn productie zo sterk gaat vergroten, op het omslagpunt. Dat zou wel eens kunnen betekenen dat binnen afzienbare tijd de prijs gigantisch omlaag duikt. Voor mij komt dan het tijdstip van kopen, want dat sjouwen met zware tassen, en van te voren moeten bepalen welke boeken mee gaan op vakantie en het niet meer hoeven zoeken naar een bepaald boek, lijkt mij een heerlijke toekomst.....
Ik kan mij vinden in je verhaal. Ik denk dat het daarentegen ook heel erg te maken heeft met het soort product waarover het gaat. Een e-reader is een product dat een vrij brede doelgroep heeft. Anders gezegd: de fabrikanten van e-readers proberen een zo groot en breed mogelijke doelgroep te benaderen. Het gaat immers om digitale boeken aan de man te brengen. De markt voor bijvoorbeeld high-end smartphones is daarentegen heel anders en daar wordt technologie ook anders aangeprezen (vaak met een zeer hoog prijskaartje bij de geboorte van een product).

De e-reader zelf is 'maar' een tool om de boeken digitaal over te brengen naar de lezer. De prijzen voor de readers zijn niet exorbitant hoog (geweest) en ik denk ook niet dat er nu wordt gemikt (of in het verleden) op mensen die op zoek zijn naar high-tech gadgets.

Het product begint nu aan te slaan door de kwalitatief goede readers en het steeds groter wordende aanbod van e-books in combinatie met een vrij actieve marketing, zoals de samenwerking van Bol en Sony als voorbeeld.
Voor rond de 200 Euro zijn ze te krijgen hoor. Mensen geven soms meer uit aan een video kaart. En bovendien, als je papieren boeken gaat kopen moet je die ergens laten. Dat doe je in een boekenkast. Heb je wel eens gezien wat een boekenkast kost waar 1000 boeken in passen?

Hier heb je er een van Ikea waar een paar honderd pockets in kunnen

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/S09842431

[Reactie gewijzigd door Ortep op 28 december 2009 20:15]

Als je de producten van ikea serieus als alternatief wil nemen dan neem je toch gewoon
http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/90085702 die kost maar 20 euro.

Verder is het leuk dat je het afzet tegen een boekenverzameling van 1000 boeken. Zelf ken ik maar 1 persoon die zo'n hoeveelheid boeken heeft, de meesten hebben er veel minder, 100, 150 dan heb je het wel gehad.

Ook al ga ik wel eens lang met vakantie, twee tot drie maanden, dan heb ik niet de behoefte om meer dan 1 procent mee te nemen. Dat zijn dan 10 boeken.

Laat staan dat ik 1000 boeken wil kunnen lezen in de trein. Zelfs zo'n boekenfanaat als ik heeft zelden of nooit meer dan twee leesboeken bij zich.

Dat je de prijs niet veel vind, omdat mensen wel meer uitgeven aan een videokaart is ook zo'n leuke dooddoener. Ik geef per jaar wel meer uit aan eten mag ik dan 3000 euro voor een tv daarom niet duur vinden ? Met andere woorden : het een heeft geen enkele relatie met het ander. Het is (bijna letterlijk) appels met peren vergelijken.

De nadelen van de (huidige generatie) e-readers
- Te klein
- Te duur
- Geen kleur
- teveel standaard formaten.

- digitale restrictie management. Kindle met zijn aangepaste mobi variant, die door geen ander device ondersteunt wordt. Dag amazon, dan maar geen eboeken of kindle van jou. Ik snap trouwens niet waarom iedereen terecht tegen drm op muziek is en voor eboeken het helemaal normaal vindt.

En dan begin ik niet eens over dat gezeik dat het ene formaat niet tegelijk met het andere formaat op een reader mag. Het zou toch van de zotte moeten zijn als een boekenuitgever kan bepalen dat je alleen boeken mag lezen die door hem en zijn vriendjes uitgegeven zijn, maar dat je niets mag lezen van zijn concurrenten.
Ik vind 200 euro nog steeds best veel voor wat je krijgt. Naar mijn mening staan de e-readers echt nog in de peuter schoenen. Ik denk dat ze pas interessant gaan worden als ze interactieve kleuren schermen gaan bevatten, voor mij dan, maar dat zal nog wel enige tijd duren voordat dat realiteit wordt.
Toch blijven het leuke apparaatjes die volgend jaar ook wel een flinke groei zullen gaan doormaken. De ontwikkeling heeft nog veel in petto.
Daarnaast lijkt het me ontzettend fijn om zoveel informatie te kunnen delen, het blaast het hele lezen natuurlijk nieuw leven in. En het aanbod kan gigantisch uitgebreid worden. Makkelijker en goedkoper distributeurbaar. Lijkt me ook heerlijk om vooral kranten en tijdschriften dit nieuwe tijdperk in te zien gaan.
Ik ben met je eens dat er nog wel het een en ander te verbeteren is. Aan de andere kant moet je wel inzien dat we de laatste tijd ook al wel erg ver gekomen zijn; het is op dit ogenblik een zeer bruikbaar apparaat, dat nog wel wat fine tuning links en rechts nodig heeft. Dit zal echter pas gaan komen als het meer gemeengoed wordt en er daardoor voldoende feedback bij de producenten terecht komt. Doordat de gebruikersgroep nu nog relatief klein is bestaat het gevaar dat ze toch wel een beetje met oogkleppen op aan het ontwikkelen zijn, gewoon omdat de juiste ideeën nog ontbreken.

Een touch sensitive scherm lijkt mij echter niet de ontwikkeling te zullen worden. Ze hebben juist om diverse redenen gekozen voor het huidige concept:
  • goed leesbaar onder extreem lichte omstandigheden (jij wilt toch ook lekker je boek, krant of tijdschrift (als die er allemaal komen) op een bankje in het park lezen, terwijl de zon vol schijnt; probeer dat eens met een laptop, is geen festijn kan ik je zeggen)
  • Goed leesbaar onder extreme hoeken
  • Extreem laag energieverbruik zodat je niet op elke hoek van de straat je e-book op moet laden (je kunt immers voor uren verzonken zijn in je boek)
  • Er bestaat geen enkele behoefte aan een touchscreen. Je hoeft immers alleen door het boek te bladeren, wat perfect met een knopjes of een cursor kan; verder is er geen enkele interactie nodig, wat dat betreft echt back-to-the-roots.
Kleuren kunnen daarentegen wel interessant worden als je als doelgroep ook kinderen aan wilt spreken, of inderdaad de glossy tijdschriften op het ding wil kunnen weergeven. Het wachten is dan op een mogelijkeheid om met dit zelfde concept (dat weinig energie kost) een kleurenscherm met voldoende diepte en definitie te ontwikkelen. Naar mijn beste weten zijn die er nog niet. Ik weet niet of er al ontwikkelingen die kant uit aan de gang zijn (zal wel), zal eens even wat gaan Googlen....

Vergeet niet dat de huidige e-book/e-paper eigenlijk veel overheen komt met het huidge boek. Geen licht niet te lezen, wel licht en je kunt lezen.

/edit Ja, het idee is er al, zie o.a. http://en.wikipedia.org/w...paper#Digital_Photo_Frame waar ze spreken over de toepassing binnen digitale fotoframes. Praten nog wel over "the future".

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 28 december 2009 23:44]

Geen licht niet te lezen, wel licht en je kunt lezen
Natuurlijk komen e-readers ook met een backlight :)
Zal dan niet met e-ink zijn. backlight is niet mogelijk. Frontlight is een ander verhaal.
Ik denk dat je weinig interactieve kleurenboeken wilt lezen met zo'n e-reader, misschien stel je een beetje onredelijke eisen. Volgens mij is de prijs/kwaliteit verhouding van de e-readers tegenwoordig best gunstig.

[Reactie gewijzigd door Fawn op 28 december 2009 21:59]

Toevallig vandaag even met een paar van die dingen geklooid, en wat ik erg hinderlijk vind is dat het scherm zelfs flikkert als je naar een nieuwe pagina gaat. Daarom toch maar niet zo'n ding kopen voordat ze de technologie verbeterd hebben.
Heb je wel eens naar een papieren boek gekeken als je de bladzijde omslaat? De hele pagina vervormd, buigt om vanuit een hoek...daarna zie je hem smaller worden en zie je alle letters vanaf een rare hoek om dan stukje bij beetje de andere bladzijde te zien te krijgen. eerst ook vervormd vanaf de zijkant en dan langzaam op de normale manier.

Kortom: Het valt je op omdat je het anders gaat dan dat je gewoon was.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 28 december 2009 18:33]

ja maar ga je het vergelijken met een normaal scherm dus niet met een boek dan is het wel weer heel omslachtig terwijl een gewoon scherm gewoon kan scrollen oid, het moet juist niet met een boek worden vergeleken, daar willen we toch van af!
het ding knippert sneller dan jij met je ogen van onder de pagina naar boven gaat. Maar ik geef toe het is even wennen, zeker tien pagina's
Dat is omdat het hele scherm gereset word, dus zwart->wit, wit->zwart. Anders zie je nog de letters van de vorige pagina op je beeld.
Dat is totaal geen probleem, je merkt er niets van. En als er geen groot deel van het scherm verandert dan ververst het scherm ook niet helemaal.
Voornaamste klacht is het gebrek aan fatsoenlijk weergeven van PDF met diagrammen en tekeningen. 85% van die Microsoft boeken zijn erg dik en bevatten veel tekeningen. Daarom zou een groter scherm en goede grijstint weergave echt de doorbraak zijn.

Ja, er is al zo'n reader die dat redelijk goed kan: De Irex Iliad, maar die is dus erg duur (rond de 600 euro). Als grote ereaders rond de 200 euro beschikbaar worden, dan wordt het enigszins leuk.
Ander doelgroep en zo...

De huidige ereaders proberen eerst aan te slaan bij het grote publiek die ook daadwerkelijk veel boeken (as in B&W letters op papier) lezen, en niet zo zeer degene die veel documenten willen lezen.

Het andere publiek wordt volgend jaar bediend, wanneer de volgende formatwar begint. De techniek die ons colored-epaper brengt.
Meeste diagrammen werken in grijstinten ook prima, als de resolutie (en het scherm!) maar hoog en groot genoeg zijn en voldoende grijstinten de kleurverschillen laten zien.
Het verbaasd me telkens weer, de klachten en wensen over ereaders.
Ik heb er sinds een paar maanden een een als ik 'm vandaag kwijtraak heb ik morgen een nieuwe!
Kijk, het is geen tablet-pc of zoiets, het is gewoon een vervanging voor zwartwittekst, niet meer, niet minder. Eb het overgrootte gedeelte van e boeken bestaat uit zwartwittekst, zondr dat dat klachten opleverde.
En ik twijfel er niet aan dat de huidige eraders binnen een paar jaar vervangen zijn door superieure types, maar so what?
Ik sleep al decennia lang altijd minstens een boek mee tijdens het forenzen, op vakantie 4 of 5 fictionboeken.
En daarvoor is de ereader de perfecte vervanging!
Maximaal 1000+ boeken in m'n Sony PRS-300 die lichter is dan éen pocketbook, lettergrootte aanpassen waar gewenst, meer is het niet.
Maar het leest lekkerder en makkelijker, probeer maar eens met een hand een papieren bladzijde om te slaan, ik lees ook meer sinds ik 'm heb, en daar ben ik tevreden mee, ook als ie niet naar papier ruikt, iets waar mensen blijkbaar plotseling aan gehecht zijn..
Kortom, als je graag boeken leest waar vnl zwartwit tekst instaat is een ereader in mijn ogwen superieur aan papier.
Wil je perse knoppen en kleurtjes en plaatjes en muziek en editmogelijkheden etc. hebben dan is het minder, dan is papier of een pc beter.
Fantastisch zo'n E-book reader. Handig op vakantie.

Eén groot nadeel wat mij betreft: op vakantie bij het zwembad durf ik bijn pocket gewoon naast de stoel te laten liggen. En als iemand hem dan alsnog pikt koop ik voor 5 euro een nieuwe.

Dat zie ik met zo'n dure reader niet gebeuren...
Ik hoop dat er nieuwe readers komen op a4 formaat.
Lekker op de bank pdf-en van Oracle etc lezen.

Maar ook voor mijn zoon, middelbare scholier, zou het wat zijn.
Alle boeken in de reader en niks sjouwen met papier wat je vandaag niet nodig hebt.
Binnenkort zo'n ding kopen. Lijkt mij handig
Het leek me handig, tot ik zag dat er een wildgroei aan standaarden is. Zou graag Engelstalige boeken (grootste aanbod bij Amazon), Nederlandstalige boeken (grootste aanbod bij bol.com), en een krant of zo erop willen hebben.

De eerste twee lijken lastig te combineren. Tja, dan houd ik het wel bij papieren boeken.

@Ortep: Als ik Amazon.com bekijk, verkopen ze de Kindle nu wereldwijd, en heb je ook gratis wireless coverage buiten de US, ook in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 28 december 2009 21:10]

Wildgroei? Er zijn twee standaarden die echt bruikbaar zijn. Mobi en ePub. De rest telt niet mee of heeft alleen een andere extensie zoals die Kindle. Maar die is alleen echt bruikbaar in de VS vanwege zijn rare draadloze systeem.

En daarbij geldt: Omzetten van de een naar de ander kost minder dan 30 seconden
Anoniem: 80487
@Ortep28 december 2009 18:58
Per boek? Want dat is nogal wat op een gemiddelde boekenkast. :P
Je kan het in een bulk proces doen. Dan gooi je 's avonds al je boeken er op en de volgende ochtend als je op staat zijn er 8*60*2 boeken geconverteerd. Hoeveel boeken heb jij in je boekenkast?

En je hoeft natuurlijk niet alles om te zetten. In principe koop/krijg/kies je boeken in een voor jouw lezer geschikte vorm.

Alleen die paar die niet in de juiste vorm zijn hoef je maar om te zetten

[Reactie gewijzigd door Ortep op 28 december 2009 20:10]

Het grootste nadeel vind ik, dat alle boeken die je al hebt (op papier) je niet zo 123 op je e-reader hebt.

[Reactie gewijzigd door sdevos13 op 29 december 2009 00:23]

30sec voordat je een boek gaat lezen is toch niet veel, je bent daarna uren aan het lezen dus die 30sec is heel erg weinig. ;)

Je moet ze niet allemaal tegelijk gaan omzetten, net of je alles tegelijk zou lezen op die dag. :P
die Kindle. Maar die is alleen echt bruikbaar in de VS vanwege zijn rare draadloze systeem
Inderdaad gebruikt de kindle gewoon mobi. Maar "alleen bruikbaar in de VS"... ik gebruik sinds juni een Amerikaanse Kindle DX hier in Nederland, naar volle tevredenheid (ik ben echt veel tevredener met de kindle dan met mijn vorige irex e-paper device).

- Naast zijn rare draadloze systeem heeft de kindle dx ook gewoon een usb-kabeltje, en je kan er gewoon eBooks in .pdf en .txt formaat mee lezen. Geen probleem om hem in Europa te gebruiken.
- Er is sinds september of zo ook een Europees model, met draadloos netwerk volgens onze standaard. Wel met een inferieur 6" scherm ( * berend_engelbrecht gaf de voorkeur aan de Amerikaanse Kindle DX, en heeft daar geen spijt van)

[Reactie gewijzigd door berend_engelbrecht op 28 december 2009 20:47]

De kindle gebruikt helaas niet 'gewoon mobi', maar een variant die alleen op de kindle te openen valt. Alle andere readers die mobipocket ondersteunen kunnen de kindle variant niet openen.

Effectief is er daarmee een tweedeling in de markt. De readers die wel de bij amazon gekochte boeken kunnen lezen (alleen de kindles, maar dat zijn er nog steeds een hoop) en de rest (sony, cybook, bebook, irex, etc). De meesten daarvan kunnen het epub formaat aan (of de firmware update ervoor is aangekondigd).

Daarnaast, Amazon mag dan het grootste aanbod hebben, maar veel daarvan is alleen in de VS te koop vanwege wazige publicatie restricties die land/regio gebonden zijn.

Blijft nog over dat beide formaten vaak met DRM verkocht worden. Dat afschaffen zou al een hoop gedoe schelen.

fixed typos

[Reactie gewijzigd door Jit op 28 december 2009 22:51]

Oh, en wat dacht je van txt en html, zeer goed bruikbaar en veel gebruikt. Zo zijn de meeste boeken die auteursrechtvrij zijn hierin te vinden. PDF is ook veel gebruikt en zeer geschikt voor met name de wat grotere lezers (irex 1000 bijv).
ik heb mezelf er één met de kerst kado gedaan. Het is gaaf. Ik zie helaas nog wel eens gebeuren dat je er met twee eindigt vanwege de standaarden. Ik heb een Bebook en ik hoop dat ze Mobi weer gaan ondersteunen. Ik heb er bewust voor gekozen geen te nemen die maar één leverancier ondersteunt (Nook Kindle).

Bol.com en Bruna leveren Epub, en hebben veel nederlandstalig.
Bebook ondersteunt gewoon mobi. Alleen niet mobi en epub tegelijkertijd, omdat dat niet toegestaan wordt door de licentie van mobipocket.
De Nook ondersteunt gewoon meerdere winkels hoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee