E Ink introduceert elektronisch papier met kleurenweergave

E Ink heeft zijn elektronische papier met kleurenweergave onthuld. Het papier, dat de naam Triton heeft gekregen, zou sneller reageren dan de traditionele zwart-witvariant. Daarnaast zou Triton leesbaar zijn in zonlicht en weinig verbruiken.

Maandag dook al een e-reader met de nieuwe technologie van E Ink op en een dag later volgde de officiële introductie door de fabrikant op de Japanse displaybeurs FPD International 2010. Volgens Scott Liu, voorzitter van E Ink, moet de nieuwe kleurenvariant het monochrome e-paper niet vervangen maar aanvullen.

Triton kan 16 grijswaarden en volgens E Ink 'duizenden kleuren' weergeven. Daarnaast worden volgens de fabrikant de meeste verrichtingen met Triton tot 20 procent sneller uitgevoerd dan met het huidige elektronische papier. Als voorbeelden worden genoemd pagina's omslaan, het menu bedienen, notities maken en eenvoudige animaties bekijken.

E Ink Triton

E Ink geeft in een video informatie over de achterliggende technologie van Triton. De techniek borduurt voort op de bestaande techniek van capsules die een zwart en wit pigment bevatten en die in het gros van de huidige e-readers is verwerkt. E Ink heeft over een traditioneel monochroom scherm een rgb-filter gelegd dat kleuren reflecteert. Omdat de onderliggende techniek de bestaande e-papertechnologie is, kunnen ook de Triton-schermen geen video weergeven.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

09-11-2010 • 14:41

60 Linkedin

Reacties (60)

60
59
32
4
0
15
Wijzig sortering
Weer een stappie dichterbij :)
het RGB filter zijn gewoon pixels die verkleuren op reactie van het zwart-witte plaatje.
het is dus pseudo-kleur, en dus niet echt kleur.

je hoort het ze ook niet hebben over de hoeveelheid bits per kleur, want echt kleuren weergeven kan hij niet (en het is ook niet patenteerbaar)
Anoniem: 14842
@stewie9 november 2010 16:05
het RGB filter zijn gewoon pixels die verkleuren op reactie van het zwart-witte plaatje.
het is dus pseudo-kleur, en dus niet echt kleur.

je hoort het ze ook niet hebben over de hoeveelheid bits per kleur, want echt kleuren weergeven kan hij niet (en het is ook niet patenteerbaar)
Kun je mij vertellen waar je die informatie vandaan haalt? Maakt ook niet heel veel uit: het klopt niet.

Er is geen systeem ter wereld wat aan de grijswaarde kan zijn welke bijbehorende kleur er bij hoort. Als ik een zwart/wit foto heb dan kan er bij de ene grijswaarde groen horen en bij exact dezelfde grijswaarde verderop blauw.

Het systeem wat hier wordt toegepast is simpelweg een verdieping van de e-ink technologie. In feite leg je bovenop de zwart/wit laag nog een rode, een groene én een blauwe laag.

Afhankelijk van hoe ze dit precies hebben toegepast zal het resulteren in misschien een verminderde resolutie maar in elk geval in een lagere contrast ratio (er zit immers nog een laag tussen, dus het wit is minder wit. Zwart zal zwart blijven vermoed ik).

Je kunt dit zien als een digitale krant, de kleuren zijn ook net als in een krant wat flets. Niet zoals in een mooie glossy.

Ik moet zeggen ik heb zelf een Be-Book neo en ik ben er wat leesbaarheid en accu duur heel tevreden mee. Echt een stuk makkelijker lezen dan een heel dik boek als je in bed ligt :) Dit lijkt me de logische volgende stap. En over een jaartje of 5-10 heb je écht levendige kleuren, alsof je een strip uit de jaren 50 vergelijkt met een splinternieuwe fullcolour afdruk :)
die kleuren filter staat gewoon vermeld in het artikel, het is een kleuren filter niet een kleuren e-inkt laag.
Met die logica zijn kleuren LCD's ook slechts pseudo-kleur aangezien deze ook filters hebben met een 'zwart-wit pixel'.
nee, want dit kleuren filter baseert zijn kleuren op de onderliggende e-inkt display.
LCD pixels zijn pixels die aan en uit gezet worden, dit kleuren filter reageert gewoon op de onderliggende zwart-wit plaatje zonder echt aan/uit worden gezet.

de kleuren zijn daarom ook niet natuurlijk, en daarom geven ze ook niet aan wat de hoeveelheid bits per kleur is.

(dit is puur een marketing product bedoelt voor domme investeerders)
en: lcd's hebben geen zwart-wit pixels.
zwart/wit zijn geen kleur, LCD's kunnen alleen maar kleuren weergeven (zwart/wit op lcd's zijn wit=blauw/geel en zwart=pixels uit/blauw).

dit RGB FILTER (FILTER!!!) reageert op de grijstinten van het onderliggende ZWART-WIT e-ink display wat dus het pseudo kleur plaatje creëert.
Anoniem: 14842
@stewie10 november 2010 21:09
dit RGB FILTER (FILTER!!!) reageert op de grijstinten van het onderliggende ZWART-WIT e-ink display wat dus het pseudo kleur plaatje creëert.
Ik moet dit toch echt corrigeren hoor. Je loopt gewoon onzin uit te kramen.

Dit filter werkt op exact dezelfde manier als de vloeibare kristallen in een lcd display. Bij een LCD display heb je een backlight en een filter die er voor zorgt dat er een bepaalde kleur wordt doorgelaten. Bij dit heb je geen backlight maar natuurlijk licht wat wordt gereflecteerd dóór het filter. Afhankelijk van de kleur van het invallende natuurlijke licht heb je dus accurate kleuren of minder accurate kleuren (zelfde voor de felheid van die kleuren).

Maar van pseudo kleur is geen sprake, dat is gewoon grote onzin. Dit scherm geeft wel degelijk de kleuren weer die de maker er in het RGB spectrum aan heeft gegeven! Denk even na: hoe zou de e-reader het verschil moeten weten tussen grijs van de tekst en grijs van een mooi rood achterlicht of een blauwe zee? En dat werkt al helemaal niet als je bedenkt dat de onderliggende e-ink maar 16 grijswaarden kan weergeven! Daarintegen: met die 16 grijswaarden kun je prima reguleren in welke hoeveelheid licht gereflecteerd wordt, koppel dat aan welke pixel het reflecteert en je hebt of een groene of een rode of een blauwe pixel.

Het is leuk als je ergens een mening over hebt, maar koppel dat aan feiten of verdiep je er op zijn minst in als iemand dat vraagt. Niet zomaar in de ruimte lullen. Lees anders het originele artikel nog eens door zou ik zeggen.
Ik weet niet zeker of ik wel "echt" levendige kleuren zou willen in een e-reader. Lijkt het dan niet teveel op een normaal scherm? Dat zou het lezen slecht kunnen beinvloeden. Daar komt bij dat ik het krant-kleur uiterlijk veel leuker vind: soort van veranderlijke Harry Potter krant. :)
op de meest verkochte maat ereaders (6") is kleur niet heel interessant. Maar de grotere ereaders worden wel heel interessant met kleur. Alle Kuifjes en Suske en Wiskes erop. Allerlei tijdschriften (met wellicht online abbo's en automatisch verversen). Webartikelen die je via een applicatie als calibre in tijdschriftformaat gooit (.emag) ofzo.

Het lezen slecht beinvloeden verwacht ik niet omdat het licht nog steeds van een externe bron moet komen en dat maakt het ereaden zo natuurlijk. Maar de grens tussen een ipad en een ereader vervaagt dan wel enorm. De prijs moet dan niet te hoog worden anders zal het grote publiek toch kiezen voor de 'ereader' waar je ook mee kunt internetten, films op kijken etc.

(ja tussen haakjes 'ereader' omdat het geen ereader is, ook al kun je er electronische boeken oplezen, ik heb geleerd dat je je hier moet beschermen tegen apple-pluggers in dit soort topics, straks stoot ik ze voor het hoofd...)

Het is nu al zo dat het grote publiek vraagt of je een iPad hebt als je je ereader te voorschijn haalt, maar die vergelijk gaat ongelooflijk mank. (kom maar op apple-fans).
Kleur lijkt mij ook wel interessant op grotere readers. Alleen het levendige (foto-realistisch of niet) ervan misschien niet. Dan kom je inderdaad op jouw iPad verhaal, lijkt me.
Lijkt me dat als je 16 grijswaarde weer kan geven je per gekleurde pixel ook 16 standen hebt.

Je krijgt dus 16*16*16=4096 mogelijke kleuren (min 16 voor alle grijstinten).
"Duizende kleuren" is dus vrij nouwkeurig :p

(noot: we kunnen echt heel veel meer kleuren laten zien op onze displays. Dus dit werkt but it ain't pritty. Misschien met erop aangepaste dingen zoals sommige tijdschriften misschien dat het wel mooi kan zijn (geen foto's!).)
pseudo-kleur? lol
er bestaat niet zoiets als pseudokleur.
Je hebt tint (bvb blauw) en je hebt toon (licht of donker)en een "kleur" zoals wij die zien (maakt niet uit welke) is altijd een bepaalde tint met een bepaalde toon, en dan nog met een bepaalde intensiteit.
Ongeacht hoe die "kleur" eruit ziet, het is altijd een combinatie van die 3 factoren. Hoe die "kleur" tot stand gekomen is maakt daar echt geen verschil in want in essentie komt ze altijd op dezelfde manier tot stand, nl door het licht dat op het subject schijnt.
Dus: ofwel heb je licht en heb je "kleur", ofwel heb je geen licht en dus ook geen "kleur" (hooguit 1 toon, nl zwart).

Pseudokleur is dus onzin.
En of je het nu wil of niet, maar als je op dat papier kleuren ziet, dan zijn het echte kleuren.
Zo uit mijn hoofd weet ik het niet, maar kon je vroeger, net voordat de eerste echte kleuren-TV's uitkwamen, niet zo'n soort voorzetschermen kopen voor je zwart-wit TV die hetzelfde deden als de RGB-laag in deze e-Readers?

Oude techniek in nieuwe media :P
Exact dezelfde! Met oude CRT's gebeurde dat nog welleens.

Volgens mijn vader hadden de eerste arcade kasten die zeiden dat ze echte kleuren hadden zo'n soort folie.
Hij zij ook dat je er hoofdpijn van kreeg, maar ik denk dat dit heel fijn werkt (al dan wel een beetje gek met weinig kleuren).
Een eerste stap naar (echte) kleuren e-ink... als ze nu ipv een filter, rgb 'bolletjes' maken dacht ik zo?!

"Gebruikt minder energie, omdat er geen backlight nodig is..."

Het zou mooi zijn als er iets van schakelbaar back/front/side light aanwezig is, dan kun je ook nog in het donker lezen!
dan heb je dus 4 of 5 bolletjes nodig afhankelijk van hoe je zwart/wit uitvoert.
het lijkt mij dat dat best wel moeilijk te maken is (anders was het er al)
Of je gebruikt meerdere zijden van zo'n bolletje.
Net zoals een dobbelsteen ook 6 kanten heeft.

Da's precies genoeg voor zwart, wit en de 4 basiskleuren :)

@Atlas85, dinsdag 9 november 2010 15:40
Dat het lastig(er) is ben ik onmiddellijk met je eens, maar dat was een kleuren TV ook ten opzichte van de zwart-wit.

Elektriciteit heeft inderdaad maar 2 polen, maar je zou kunnen variëren in spanningssterkte bij het verdraaien van de bolletjes om zo een bepaalde kleur te selecteren.
Nog eenvoudiger lijkt het me om met meerdere spoeltjes, langs verschillende assen te werken. Met 3 spoeltjes ben je, in het geval van 6 vlakken, al klaar: 1 horizontaal, 1 verticaal, en eentje achter het bolletje. Een gekleurd bolletje met 2 magneetpolen trek je zo naar alle kanten.
Dat is althans het principe, de praktijk is voorlopig nog een uitdaging ;)

[Reactie gewijzigd door T-men op 9 november 2010 20:11]

Anoniem: 369660
@T-men9 november 2010 15:40
Da's wel erg lastig. Immers, een bolletje moet 50/50 gekleurd zijn om te zorgen dat je de kleur ziet. Er zijn maar 2 helften te onderscheiden. Dus dan moet je al iets met 6 zijden hebben, maar dat zal moeilijker om te keren zijn op basis van elektriciteit. Je hebt immers maar 2 polen: + en -. Een praktisch probleem dus...
Overigens heb je er maar 5 nodig: een witte zijde en verder CMYK: cyaan, magenta, geel en zwart. Dat is een zeer geeigende manier om kleuren mee te maken.
Als je de bolletjes maar klein genoeg krijgt dan kan je ze in allerlei kleurverhoudingen naast elkaar draaien. je ogen maken er dan 1 kleur van. Een beetje het beeldbuis principe van de oude tv's die ook met 3 kleuren werkten.

Het draaien op basis van electriciteit is dan te doen met weerstand, zodra je die kleuren kunt 'verzwaren (of gebruik maken van de dichtheid van de kleurstof zelf) kun je het circuit dat de boel aanstuurt vertellen dat er x spanning onder het bolletje moet staan zodat ze in de gewenste positie draait. Zoiets zal het toch wel worden nanogewijs gezien.
backlight kan sowieso niet, eink is niet transparant.
frontlight betekent extra laag, dus slechter beeld

side light is dus enige mogelijkheid, en dat had sony dus toegepast.
" Het zou mooi zijn als er iets van schakelbaar back/front/side light aanwezig is, dan kun je ook nog in het donker lezen! "

Voor mij persoonlijk hoeft dat niet zo. Dat kost alleen maar batterijduur ( hoewel als je de functie uit kan zetten zoals je aangeeft dit maar betrekkelijk is natuurlijk ). Daarnaast maakt het een apparaat weer duurder en ik ben juist weg van de kindle zoals die nu is ( zonder back/side light ).

Vraag is ook hoeveel het echt toevoegd. In veruit de meeste gevallen is er wel een externe lichtbron aanwezig. Of dit nu 's avonds in bed is, of op het terras buiten.

Maar goed toegegeven, ieder zijn meug.
Nee dan moet je CMYK bolletjes maken.
Kan, maar hoeft niet per se. Het is nu RGBW, en dat kan gewoon zo blijven.
schakelbaar front/backlight is aan de fabrikant van de ereader om dat te bedenken.
Daar kan e-Ink weinig mee doen.
Mooi dat dit nu mogelijk is. Nu kun je ook mooi stripverhalen lezen! En kranten kunnen nu ook kleuren foto toevoegen aan hun kranten! Goede ontwikkeling.
Nou nee, de eerste zet is gezet in de color-epaper-war. Het is even wachten welke van de 3 schermtechnieken het gaat worden. Color Eink, Mirasol of Liquavista.

Volgens mij is mirasol qua contrast en kleurechtheid het beste, maar liquavista is vloeiender. Maar zij kunnen allebei nog niet rendabel in grote schermoppervlaktes geproduceerd worden. Eink heeft kwalitatief niet veel extra's, maar blijkbaar kan het wel in grote schermen gedaan worden.
Waarom zou het één van de drie worden? Bij TFT hebben we ook grofweg 3 technieken die naast elkaar mogen bestaan.
omdat de markt van ereaders nog een niche markt is. Monitoren zijn gewild over de hele wereld, en iedereen heeft er een nodig en elke fabrikant maakt er een.

Dat kan je niet echt zeggen van ereaders. Daar zal een fabrikant toch voor de oplossing gaan die het minst risicovol is.
Het is al een hele gok om epaper te gebruiken, als je zeker weet dat in elke filmpje van een normale lcd vs color eink, de normale lcd vloeiend beeld met betere kleuren en contrast weet te tonen.
Mwa, er is nu ook al behoorlijk wat diversiteit bij ereaders. De heeft met touchscreen, de ander met 3G. Ze ondersteunen allemaal weer een andere set formaten. Het zijn echt niet allemaal "safe bets".
Anoniem: 369660
@kmf9 november 2010 15:16
E-ink heeft zijn waarde al bewezen door in productie te zijn, maar ook de constraints zijn bekend. Mirasol heeft als voordeel een zeer groot bedrijf achter zich te hebben en dus een grote zak met geld hebben. Liquavista moet het doen met een bescheiden bedrag en bescheidener faciliteiten en minder medewerkers. De techniek is intrinsiek de beste qua specs en veelbelovend qua manufacturability omdat het grotendeels gestoeld is op de architectuur van LCD en daarmee relatief goedkoop is en de processen bekend zijn.
Als het eenmaal werkt (de yield en betrouwbaarheid groot genoeg zijn) is er geen reden waarom het niet opgeschaald zou kunnen worden naar grote fabs. Een groot voordeel dus.
Hoe het gaat lopen zien we volgend jaar wel. Alle 3 technieken zijn gepland om volgend jaar, eerste kwartaal uitgebracht te worden (mirasol+liquavista waren uitgesteld)

Ik vraag me af wat er nou met bridgestone is gebeurd: http://www2.bridgestone-dp.jp/global/adv-materials/QR-LPD/
Anoniem: 369660
@kmf10 november 2010 09:32
Liquavista heeft niet gepland om het eerste kwartaal uitgebracht te worden.
We moeten natuurlijk geen Super Amoled toestanden verwachten, maar dit is een prima manier om eindelijk alles ook in kleur te kunnen bekijken.

Nu nog wachten op 1 apparaat waarmee je boeken kunt kopen, kranten kunt lezen, comics kunt lezen met behulp van 1 winkel. Amazon maakt een goede kans, maar dan moeten ze deze techniek snel verwerken in een product + contracten aangaan met mediabedrijven + comicsuitgevers.
En niet vergeten: fatsoenlijke lokale contracten aan te gaan.

Bij amazon zijn ze in amerika al een eind , maar verder is de markt totaal nog niet goed aangeboord. Probeer maar nederlandse Ebooks te krijgen, Nederlandse kranten op je Kindle?? Te kleine markt voor ze waarschijnlijk, maar voor duitsland en Engeland is er ook nog steeds relatief weinig content.
Ook als je hier Amerikaanse kranten wilt lezen dan betaal je belachelijk hoge prijzen. Voor zover ik na heb gegaan betaal je in Amerika 10 euro per maand, terwijl je in Europa 20 euro voor dezelfde dienst betaalt. Als reden wordt overigens opgegeven: lokale belastingen, maar dit gaat wel erg ver !
Ik woon ook gewoon in Amerika volgens de Kindle sectie van mijn Amazon account. Als ze miepen even via m'n VPNnetje ze het goeie IP laten zien...
NL ebooks kun je gewoon bij Bol krijgen en op nog wel een aantal sites.
Geen probleem mee om daar aan te komen (al lees ik meestal de engelse versies)
1 winkel voor alles zal de komende 10 jaar niet lukken.
1 winkel voor dezelfde soort content is al niet mogelijk (kijk maar naar voor strips. heb je voor elke uitgever een aparte winkel)

1 apparaat die de mogelijkheid heeft om content te kopen bij alle bedrijven die dit soort content aanbied bestaat al. En velen zullen volgen.

Liever 1 apparaat welke alle winkels kan kopen, dan 1 apparaat voor elke winkel.
Nu wil ik er ook wel een hebben. Heel interessant met kleur maar weet iemand een prijsindicatie? Dit moet natuurlijk goedkoper dan een android tablet kunnen (voor mij) ander is zo'n tablet met 10 uur batterijduur net zo tot aantrekkelijker om wat te lezen.
Nee, niemand weet een rpijsindicatie, want er is nog niet eens een product.
ik vindt het wel een hele oplossing, handig voor op school om daar je hele boekenpakket in te doen.. scheelt je heel veel boeken en gewicht..
Geweldig idee. Gratis schoolboeken zijn dan ook meteen een stuk goedkoper voor de overheid (althans, de drukkosten ben je kwijt en ik weet niet welk deel van een schoolboek in drukkosten gaat zitten).

Ik zou het geweldig hebben gevonden als er tijdens mijn schooltijd E-readers geweest zouden zijn.
Ik was al behoorlijk onder de indruk van de zwart-wit e-ink displays. Dit klinkt nog veel beter! Leuk filmpje trouwens :)
Best eigelijk interessant, de positieve eigenschappen van e-inkt, maar nu met een rgb mogelijkheid. Duizenden kleuren is al ruim genoeg voor een krant of magazine, (16k kleuren palet).

Maar als ik het zo bekijk, betekend dat er dus per 1 'kleurpixel' minimaal 5 diodes moeten worden gebruikt? (op 1:10).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 9 november 2010 14:48]

Weer een prima stap in de goede richting!

Zolang men maar niet het grote (en enige?) bestaansrecht van e-ink achtige technieken uit het oog verliest: Energie-zuinigheid!

Ik hoef ook geen video, vloeiende beelden of 32 bits kleurweergave te hebben op een e-reader apparaat. Een e-reader apparaat zou ik wilen om al m'n veel gebruikte PDF's, boeken, comics en evt. wat foto's langdurige op te kunnen lezen zonder na een paar uurtjes alweer afhankelijk te zijn van externe voeding .

Voor mensen die het wél leuk vinden om iedere 4 uur afhankelijk te zijn van netvoeding zijn er al genoeg apparaten.

[Reactie gewijzigd door eymey op 9 november 2010 15:55]

Op zich een logisch vervolg natuurlijk op het nieuwe scherm wat ze gister hebben aangekondigd.
Het is hetzelfde scherm. De e-reader van Hanvon maakt gebruik van de Triton-technologie van E-ink.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee