Chinees bedrijf kondigt e-reader met E Ink-kleurenscherm aan

De Chinese firma Hanvon Technology kondigt deze week op de FPD International Tradeshow in Tokio een e-reader aan die met een 9,8"-kleurenscherm is uitgerust. De displaytechnologie voor het kleurenscherm is afkomstig van marktleider E Ink.

Hanvon, in China de belangrijkste aanbieder van e-readers, zal zijn nieuwe apparaat uitbrengen met een 9,8"-touchscreen dat kleuren kan weergeven. Het scherm is ontwikkeld door E Ink en maakt gebruik van een kleurenfilter die over de traditionele monochromedisplay wordt gelegd, zo meldt The New York Times.

De e-reader kan door de nieuwe displaytechniek van E Ink geen levendige kleuren met een groot contrast tonen, iets wat de lcd-schermen in bijvoorbeeld de onlangs geintroduceerde Nook Color wel kunnen. Ook het weergeven van videobeelden is nog onmogelijk, al zouden eenvoudige animaties wel kunnen worden getoond. De levensduur is echter wel dezelfde als die van de bestaande E Ink-technologie, evenals de leesbaarheid van de displays in fel zonlicht.

Hanvons e-reader met kleurenscherm is volgens de fabrikant bedoeld voor de zakelijke markt. Het apparaatje zou in maart 2011 op de Chinese markt beschikbaar moeten komen, terwijl de fabrikant ook een marktintroductie in de VS zou overwegen. De e-reader is voorzien van 3g en wifi, en zou een prijs van 440 dollar krijgen.

Sony en Amazon, beide belangrijke fabrikanten van e-readers, kijken voorlopig nog de kat uit de boom als het gaat om kleurenschermen in e-readers. Volgens Amazon is de gebruikte technologie nog niet volwassen genoeg, maar zijn e-books met kleurenafbeeldingen met name nuttig in kinder- en kookboeken. De firma biedt dergelijke titels al aan via zijn Kindle-webwinkel voor apparaten met een lcd-scherm.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-11-2010 • 12:18

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
29
3
0
3
Wijzig sortering
Wow, dit is echt impressive... De kleuren zien er toch prima uit? Toen ik het artikel las dacht ik dat ik de output van een 256 kleuren bmp zou zien (Win9x met 256 color modus), maar dit zier er echt super uit.

Iemand wat meer informatie over hoe dit werkt? Er staat dat er een filter is die de grijswaardes vertaald naar kleuren, moet ik dat zien als een color map? Dus dat het scherm x aantal grijs tinten kan uitzenden en dat er dan iets is die dat vertaald naar kleuren? Ik begrijp alleen niet hoe dat geen stroom kan kosten (voordeel van e-paper; kost alleen stroom als je van 'state' veranderd) als dit niet direct in het scherm gedaan kan worden?
Dat plaatje is gerendered.
Als je deze prototype ziet dan is het veel fletser: http://www.engadget.com/2...ive-touch-displays-on-tr/

Maar de productieversie zal vast wel wat beter uit zien, maar dat zal dan nog marginaal zijn.
Het probleem is de gebruikte techniek met kleurfilters in een raster. E-ink heeft sowieso het probleem dat wit niet echt wit is maar grijzig, dat probleem versterk je hiermee aanzienlijk. Als er helemaal geen inkt zichtbaar is achter zo'n gekleurde pixel is die namelijk niet wit, maar heeft een van de kleuren cyaan, magenta of geel. Het mozaiekpatroon geeft dan wel een ongekleurde indruk, maar dat kan niet wit zijn. Het zal altijd een grijstint zijn.

De diepte van het grijs wordt bepaald door de kleurverzadiging die ze in het filter hebben gekozen: betere kleuren betekent een slechtere witweergave en omgekeerd kan witter "papier" alleen door voor fletsere kleuren te gaan. Daarentegen zal zwart wel echt zwart zijn met deze techniek. Je krijgt dus zowel fletse kleuren als een grauwe papierachtergrond, vergelijkbaar met een kleurenfoto in een krant, maar dan nog wat slechter. De krantenfoto kan namelijk wel "wit" (papierkleur) weergeven, gewoon door geen inkt aan te brengen in een deel van de foto.

Dit is niet zo'n levensvatbare techniek (omdat het resultaat eigenlijk alleen maar teleurstellend kan zijn) en ik denk dat Amazon er goed aan doet om te wachten. Technieken waarbij de inktdruppeltjes zelf gekleurd zijn, inplaats van een kleurfilter te gebruiken beloven een betere kleurweergave. Electrowetting is volgens mij de meest vergevorderde techniek, maar nog niet marktrijp.
Goed verhaal! Op de site van LiquaVista kunnen geïnteresseerden nog meer info vinden over electrowetting. Hier staan ook een aantal demonstratiefilmpjes. Over ongeveer een half jaar moeten de eerste ereaders met dit soort schermen al op de markt komen,
Als het de kwaliteit van (bijvoorbeeld) kranten kan evenaren zal het vooralsnog voldoende zijn, lijkt me.
om de kwaliteit van kranten te evenaren, dat is met de normale monochrome display nog niet gelukt qua contrast en scherpte: http://tinypic.com/r/2mzz0gz/7

De color-eink is dus fletser, onscherper en heeft minder contrast dan het monochrome volgens de eerste artikelen. De echte reviews moeten nog komen, maar heel veel hoop moet je vestigen.

Ik denk dat mirasol een betere kwaliteit oplevert, maar die is niet in deze grootte te krijgen.
Wel cool, maar niet in dit geval volgens mij; deze techniek gaat er van uit dat er een constante lichtbron is die de pixels laat oplichten. Wat er beschreven wordt is eigenlijk een heel klein prisma dat maar 1 kleur doorlaat, afhankelijk van de breedte.
ja hoor. dat kan ik wel. de e-ink is in feite een lcd scherm bestaande uit celletjes met daarin een witte vloeistof en daarin een suspensie van zwarte balletjes. stroompje erop en de zwarte balletjes gaan naar de voorkant van het scherm en voila, een zwarte pixel. nog een stroompje erop, en de zwarte balletjes gaan naar de achterkant van het scherm, en verdwijnen zogezegd in de melk.

een kleurenscherm is dan toch wat lastiger. stop je bv rode balletjes in de melk, dan kun je alleen maar van rood via roze naar wit .. maar donkerrood komt nooit tevoorschijn.

ze praten echter over fletse kleuren in een ander artikel over dit apparaat. ik denk dus, dat ze nog steeds zwarte balletjes gebruiken, in een gekleurde vloeistof. zo kun je dus voor de rode pixel kleurschakeringen gebruiken tussen rood en zwart. maar nooit lichtroze ofzo. het principe is verder hetzelfde, en omdat eigenlijk alleen de zwarte balletjes op de stroompjes reageren hoef je eigenlijk nauwelijks wat aan het principe van het apparaat te veranderen.
ze praten echter over fletse kleuren in een ander artikel over dit apparaat. ik denk dus, dat ze nog steeds zwarte balletjes gebruiken, in een gekleurde vloeistof.
Geen gekleurde vloeistof. In het artikel staat dat er kleurenfilters gebruikt worden (net als bij een LCD) Achter de kleurenfilters zitten precies dezelfde pixels die alleen grijswaarden weer kunnen geven.
Kijk nu wordt het pas interessant
Kan mij haast niet voorstellen, dat E-readers de toekomst hebben!
Voor een bedrag van 440 dollar, kun je ook een leuke tablet(android/wm) kopen.
Wat de zelfde functies heeft, oke het scherm is hier er meer voor gemaakt, maar het is kwestie van tijd voor dat tablets hier ook meer op gaan inspelen.
Ik wel, omdat een eReader in tegenstelling tot mijn iPad geen backlight heeft!

Heb nu al paar keer getracht magazine's etc op de iPad te lezen, en dat geeft toch echt veel grotere vermoeidheid aan mijn ogen dan papier. Dus voor het lezen van statische content als artikelen, boeken etc geloof ik zeker wel in e-ink. Mits het idd kleur is, en ik er beetje vlot in kan bladeren. En dat is waar tot op heden de eReaders mij zwaar teleur stellen. Pagina omslaan kost gewoon een paar seconde, en ik wil gewoon op knopje drukken en pats volgende pagina hebben.

Dus tot die tijd heeft de papier dealer in de stad nog een trouwe klant aan mij :)
De snelheid van het bladeren is sterk verbeterd in recente modellen, net als de batterijlevensduur. Mijn eerste e-reader was de IRex ILiad, het model uit 2006, daar was het bladeren inderdaad zo traag als jij beschrijft en bovendien was battery life zwaar teleurstellend. Nu heb ik een Amazon Kindle DX: het bladeren is totaal geen probleem meer en de batterij gaat twee weken mee. Het apparaat was veel te duur, dat wel, maar als je veel leest zoals ik is dat het waard :)
Zoals Berend al eerder aangaf: Het bladeren gaat op de huidige modellen uitstekend hoor. Al is dit wel relatief natuurlijk. Bij mijn kindle ( 3de generatie ) gaat het bladeren ongeveer even snel als een bladzijde omslaan, dit is echter natuurlijk nog steeds niet "onmiddellijk". "pats" en dan een volgende bladzijde hebben kan je volgens mij lang op wachten, omdat de techniek daarvoor niet echt geschikt is ( dan kan je mijns inziens beter voor een tablet oplossing gaan )

Zelf ben ik een zeer tevreden Kindle gebruiker en vooral de lange batterijduur, zicht in het felle zonlicht en het gewicht voordelen. Vooral dat laatste is iets waar de papieren variant soms grote nadelen heeft. Ik ben nu bezig in "clash of kings", een boek dat normaal uit zo'n 1200 pagina's bestaat. Niet alleen weegt dit het nodige maar dit zorgt normaal gesproken ook voor dikke bundels die niet lekker in de hand liggen. Met de Kindle ( of andere e-reader trouwens, want anders lijkt dit te veel op reclame maken ) is dit gewoon verleden tijd. :)
Anoniem: 143912
@Practics8 november 2010 12:39
aanschouw het verschil: http://www.e-ink-info.com/ipad-slcd-vs-kindle-e-ink-close

het zal wel een tijd duren voordat de verschillen verdwenen zijn
Aanschouw het verschil in vol daglicht tussen een electrowetting (Liquavista) beeldscherm en de iPad...
En nu nog een "buy now"-link voor electrowetting/mirasol-readers :)
Anoniem: 369660
@kmf8 november 2010 13:19
Was het maar vast te koop. Helaas- ik probeer slechts de objectiviteit te behouden door de displaytechnieken eens goed onder de loep te nemen. Ik ben ook erg fan van de AMOLED-schermpjes. Maar ook die doen het beroerd in het zonlicht. Blijven Mirasol, Liquavista en E-Ink over.
Helaas zitten we nu inderdaad in een screenwar. Misschien niet zo high-profile als de blueray vs hdvd-war. Maar het is duidelijk dat er de duidelijke winnaar nog geboren moet worden.

Aan de ene kant hebben we de bewezen klassieke lcd-schermen, al dan niet met de nodige upgrades (super, ips)
Aan de andere kant hebben we de nieuwe challengers die al meer dan 2 jaar bezig zijn met prototypes. Eink, liquavista, mirasol en misschien pixelqi.

Ik verwacht de komende twee jaar nog geen duidelijke winnaar. Wat wel zeker is, is dat de relatief goedkope LCD-techniek 2 jaar later nog steeds aanwezig zullen zijn.
Zelfde kan ook gesteld worden voor eink
http://tinypic.com/r/2mzz0gz/7

Gelukkig lezen we niet met een vergrootglas.

[Reactie gewijzigd door kmf op 8 november 2010 12:59]

Dit wordt toch niet weer zo'n Intel/AMD, Xbox/Playstation, ATI/Nvidia discussie he, ook hier spreekt eht weer voor zich, iedereen is anders
Het gaat mij juist om het leesgenot. Met LCD schermen, of in ieder geval schermen met een backlight, heb je sneller vermoeide ogen en sneller lege batterijen. Precies de pijnpunten voor mij om een tablet met backlight te kopen.

En niet gaan roepen dat met een backlight de vermoeide ogen wel meevallen. Ik lees nogal veel en zit ook de hele dag achter/voor een scherm met backlight en ik merk heel goed het verschil.

Ik hoop dat de E ink kleurenschermpjes snel gemeengoed worden, dan ga ik er zeker 1 halen :)
Pixel Qi-scherm heeft de voordelen van LCD en de voordelen van eInk.

http://www.notionink.in/
Alleen zit ie er ook echt tussen in. Qua kijkhoek, kleuren en contrast is het minder dan LCD en qua contrast en kijkhoek natuurlijk ook veel erger dan eInk.
However, like we mentioned when we saw the screen at CES, the viewing angles are, well... poor. Though Pixel Qi has made a much-improved "wide-view" version of the screen, which we saw at Computex, the one being sold through MakerShed right now does not have the new viewing angle enhancements. (Pixel Qi CEO Mary Lou Jepsen tells us the wide-view screens will be available for purchase in Q4, though she says some do prefer the standard viewing screens for privacy, etc.) Standing to the left of the display caused all sorts of color saturation and color changes – for example, the bright royal blue on the desktop appeared light blue or white in some areas. Similarly, tilting the screen backwards resulted in color distortion. However, with the backlight turned down or off the viewing angles were better both indoors and out.
http://www.engadget.com/2...-on-your-netbook-and-why/
Je linkt naar Notion Ink, het bedrijf dat bezig is een tablet (de Adam) te maken met daarin optioneel een Pixel Qi scherm.

De site van Pixel Qi (spreek uit: Pixel Chi) vind je hier.
Je vergeet wel dat dit de eerste e-reader met een dergelijk scherm is. Als er meer concurrentie komt zal de prijs ongetwijfeld zakken.
Voor mij zou dit geweldig zijn, zowel qua schermgrootte als kleurweergave, om wetenschappelijke artikelen op te lezen, alleen nog een beetje prijzig...
Mijn eerste eink-reader heeft mij ook zo'n 500 dollar gekost (incl verzenden+tax), toendertijd waren er gewoon geen goede portable alternatieven die een goede beeldkwaliteit geven.

Maar zelfs tegenwoordig zijn er redenen om een eink-reader te nemen ipv een tablet. Ik heb nu zelf wel voor the tablet gekozen, maar er zijn zat mensen die toch voor eink kiezen.

en wat betreft de lcd vs eink discussie: http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=104650

Ik behoor tot de groep die totaal geen last heeft van backlight en al duizenden "pagina's" hebt doorgelezen op de ipad.

[Reactie gewijzigd door kmf op 8 november 2010 12:38]

the tablet? Dat is volgens mij de galaxy tab. Niet de door Apple geproduceerde gevangenis..

[Reactie gewijzigd door twicejr op 8 november 2010 12:54]

Helaas behoor ik tot de groep die hoofdpijn krijgt na een paar uur non-stop te lezen op een LCD. Gelukkig is er dus voor andere mensen wel een alternatief :)
Dit was ook mijn eerste gedacht, zeker toen ik de prijs zag van het apparaat. Ik vind dit voor dit soort apparaten veel te veel geld. Voor dit geld zou ik zeker een tablet gaan aanschaffen.

Wel een mooi scherm zoals het lijkt op de foto. Dit had ik niet verwacht toen ik de specs las. En het voordeel dat het beter leesbaar is dan een LCD met fel licht.

[Reactie gewijzigd door Cavemania op 8 november 2010 12:31]

Anoniem: 382020
8 november 2010 12:30
Ik vraag me wel eens af hoever E-reader en tablet nog van elkaar verwijderd zijn. 440 euro is inderdaad zo'n 50 euro minder dan de goedkoopste versie van de iPad waar je veel meer mee kan dan alleen lezen en muziek afspelen.

De z/w schermen van de e reader vond ik zelf weer. "back to basic".

De reader ziet er verder wel strak en iPad achtig uit.
ereaders kunnen ook MP3's afspelen. Alleen geen video.

Ik zet mijn geld op E-inkt alleen moet het sneller verversen, dat je nu 1 seconden moet wachten tot de pagina omgeslagen is is naar. Als ze de verversings snelheid goed kunnen krijgen dan verkies ik een MONOCHROOM e-inkt scherm boven een LCD scherm, het is voor mij althans veel plezieriger lezen.
Heb de de nieuwste ontwikkelingen al gevolgd? Want ik heb al bijna een half jaar de Kindle DX, en deze bladert gewoon snel door alle pagina's heen.
Dat probleem is alweer even opgelost, en durf te wedden dat alle nieuwe e-readers hier ook geen last meer van hebben :)
Meh, ik heb de nieuwste kindle 3 (ja, naast de ipad en 2 andere oudere generaties ereaders)

Het grootste verschil is dat de controller sneller is geworden. Een paginaomslag is dus sneller dan de oudere vesries, maar je hebt nog steeds de flash.
Menu-selecties worden nu per gedeelte screen gedaan (dus enkel het gedeelte welke moet veranderen). Dit is ook mogelijk geworden door de nieuwe controllers en hiermee bespaar je op gebruiksduur. Een neg-flash is ook niet nodig.

Maar om te zeggen dat ie snel is.. dat ligt aan met wat je vergelijkt. Een pagina-omslag van een normale boek is ook altijd ongeveer 1 seconde.
Anoniem: 369660
@4play8 november 2010 13:05
Ze proberen die refreshrate al 8 jaar lang op te vijzelen en het blijft beroerd. Bewegend beeld zal sowieso niet lukken hiermee, dus het blijft een bottleneck. De bistability is een enorm voordeel natuurlijk. Overigens kunnen lang niet alle ereaders mp3tjes afspelen!
Anoniem: 380155
8 november 2010 12:24
Goed over nagedacht! levensduur accu dus net zo lang als de zwart-wit versie. Dat was natuurlijk het breekpunt om een reader met kleuren scherm te maken. De Nook color heeft qua gebruikers tijd wel wat moeten inleveren door zijn lcd technologie. Prijs alleen wat aan de hoge kant voor een een reader.

[edit] ik zie een dollar prijs. dus dat valt dan nog wel mee...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 380155 op 8 november 2010 12:26]

Offtopic: Er kan net zo goed een News Window gelinkt aan Engadget.com op de frontpage , laatste tijd zie ik echt dezelfde artikelen (OK, overgeschreven in het NL) op de frontpage verschijnen, meestal een halve dag later
Helaas voor jou zijn er zat andere mensen die niet engadget (of een andere tech site) bezoeken, en alleen tweakers voor nieuws bezoeken. :)
Anoniem: 44174
@SvenG8 november 2010 14:19
Waarom zou ik op engadget kijken als het toch hier te zien is. Op die manier kun je elke dag wel alle sites willen zien, alleen moet de dag dan iets langer dan 24 uur worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee