Barnes & Noble onthult e-reader met 7"-kleurenscherm

Barnes & Noble heeft zijn Nook Color-e-reader met 7"-kleurenscherm officieel geïntroduceerd. De Nook Color is voorzien van een ips-paneel in plaats van e-paper. De prijs zal 249 dollar bedragen; beschikbaarheid in Europa is onzeker.

Het nieuws dat de Nook Color-e-reader op 26 oktober zou uitkomen, sijpelde afgelopen donderdag al naar buiten via CNet, maar Barnes & Noble heeft zijn kleuren-e-reader nu daadwerkelijk geïntroduceerd. De Nook Color heeft afgeronde hoeken, een hardwarematige knop en linksonder de kenmerkende bevestigingslus.

Naast het bestaande aanbod van tekstuele e-books bij Barnes & Noble, gaat het bedrijf ook kleurige e-books voor kinderen leveren. Sommige hiervan zijn interactief, waardoor kinderen bijvoorbeeld het verloop van het verhaal kunnen bepalen. Ook introduceert Barnes & Noble Nook newsstand, waar abonnementen op onlineversies van kranten en magazines kunnen worden afgesloten.

Net als de iPad heeft Barnes & Noble zijn Nook Color uitgerust met een touchscreen op basis van ips-technologie. Deze heeft een ruime kijkhoek van 178 graden en de resolutie bedraagt 1024 bij 600 pixels. Door het gebruik van lcd als schermtechnologie is de accuduur in vergelijking met e-paper beperkt; na acht uur lezen zonder wifi moet de Nook Color weer aan de lader. De e-reader heeft verder 8GB opslag, goed voor ongeveer 6000-e-books. Via een microsd-slot kan de opslagcapaciteit worden uitgebreid.

Hoewel de Nook Color op Android draait, is het waarschijnlijk niet mogelijk om Android Market-apps te installeren. Wel is de kleuren-e-reader uitgerust met een browser en wifi-n, zodat de Nook Color ook als een versimpelde tablet kan dienstdoen. De Nook Color-interface geeft een knipoog aan de monochrome Nook door de balk onderaan, met een selectie van boeken. De de monochrome Nook, die na introductie van de Nook Color verkocht blijft worden, heeft e-paper in het grootste, bovenste gedeelte van de voorkant, terwijl onderaan een langgerekt touchscreen in kleur is geplaatst.

De Nook Color kan een groot aantal mediabestandsformaten afspelen. Zo kunnen epub-, pdf- en Office-bestanden worden weergegeven, is het mogelijk om plaatjes te tonen, kan hij overweg met mp4-video, en met mp3- en aac-audio. Voor het afspelen van audio is de Nook Color voorzien van een 3,5mm-connector en een ingebouwde speaker.

De Nook Color is verkrijgbaar voor 249 dollar en zal naar verwachting rond 19 november leverbaar zijn. Het is niet bekend of de kleuren-e-reader ook naar Europa komt.

Door Pieter Molenaar

27-10-2010 • 13:50

43 Linkedin

Reacties (43)

43
43
33
2
0
8
Wijzig sortering
Kan iemand me vertellen waarom de term e-reader tegenwoordig wordt gebruikt als synoniem voor tablet, in plaats van alleen voor tablets met e-paper? Ik vind het maar verwarrend op deze manier.

[Reactie gewijzigd door Johnvanveen op 27 oktober 2010 13:57]

Een e-reader is synoniem voor een apparaat welke dedicated is voor het lezen van e-materiaal. Het gebruikte techniek zegt niks.

Er waren/zijn ook ereaders welke LCD gebruiken VOORdat eink was verzonnen.
http://wiki.mobileread.com/wiki/E-book_devices
Dat wist ik niet, dank je.
Ik was een beetje teleurgesteld door dit bericht: ik heb geen enkele interesse in lcd-tablets, maar ik volg de e-ink-markt met argusogen. Ik zit al een tijdje te wachten tot de ultieme e-ink-reader op de markt komt :)

[Reactie gewijzigd door Johnvanveen op 27 oktober 2010 14:29]

Ik hou de ereader-markt al 5-6 jaar in de gaten.

Begin vorig jaar werden er een hoop nieuwe technologieen aangekondigd welke color epaper moesten introduceren.
Deze zijn bv mirasol, liquavista (?), color eink, en nog een stuk of 3-4 andere technieken.

Tot nu toe zijn daar dus niks van terecht gekomen. Het lijkt erop dat ze problemen hebben om die dingen in een groot scherm te bakken.
Kleine schermpjes van een paar inch lukken nog wel (je hebt mp3spelers met mirasol), maar groter dan dat niet.

Er werd aangekondigd dat 2010 het jaar zal zijn van color epaper (dus niet eink)

Of het toeval is of niet, dat weet ik niet. Maar sinds de iPad werd aangekondigd eind januari, waren al die technieken plotseling stil. Uit alle berichten wat ik gelezen had leek het wel alsof de investeerders zich teruggetrokken hadden en hun geld in IPS/Amoled/LCD gaan steken.

Het enige gerucht wat ik daarna nog gelezen was, was dat er een color kindle zal komen waarvan men denkt dat deze liquavista zal gebruiken.
Het is dus eigenlijk geen e-reader maar een tablet met beperkte functies.

De kracht van een e-reader is juist dat hij:
1. Lange accuduur heeft
2. Rustig leest ( e-paper scherm )

De prijs is wel interessant, maar voor iets meer heb je een tablet waarmee je ook gewoon eigen apps kan installeren.

Ik zie geen meerwaarde van dit product
'iets meer' bedoel je dubbel zo duur? 500$


Ik denk dat dit 90% van de gebruikers van een tablet kan bedienen, simpelweg omdat het een browser, audio/video speler en ebooks reader heeft. Waarom zou je dan meer geld uitgeven aan een tablet?
Ligt er maar net aan wat je wensen zijn van je reader/tablet, maar vanaf prijs is toch zeker 270$ ongeveer, dan heb je misschien geen hoog resolutie IPS scherm. Maar qua functionaliteit zit je al boven deze e-reader.

Hoe dan ook, het is gewoon een tablet. Juist die punten die een e-reader een echte e-reader maken zijn afwezig.
Zoals kmf net al aan gaf, ereaders waren altijd TFT geweest, later kwam epaper en is dat ineens vereist om jezelf een ereader te noemen... Lekker krom maargoed :D
De nieuwe Nook krijgt wel de mogelijkheid van apps alleen niet dat jan en alleman dat kan doen volgens deze bron. Ben het wel met je eens dat t meer een tablet is dan een e-reader...
Tablets en e-readers zullen heel snel niet meer te onderscheiden zijn.
Alle voordelen van e-paper (batterijgebruik, rustig beeld e.d.) wegen voor consumenten blijkbaar niet op tegen de nadelen (geen kleur, geen animaties, contrast lager dan papier).

iPads verkopen veel beter dan welke e-reader dan ook (4,2 miljoen iPads van mei 2010 t/m 25 september 2010, tegen 3 miljoen Kindles van november 2007 tot en met december 2009), en uitgevers zien dat ook.
Ik sprak iemand die op de Buchmesse in Frankfurt was geweest, en daar werden allerlei nieuw ebook dingen gepresenteerd, waarvan de helft niet eens meer werkte op e-paper.

Ik vind het persoonlijk jammer van de technologie e-paper, maar het ziet er niet best uit voor de toekomst ervan.
Het grootste voordeel van veel e-readers, het scherpe scherm en weinig batterijverbruik is bij deze meteen down the drain. Dat vind ik heel erg jammer.

Dan toch maar wachten op kleuren e-ink readers. Maar dat zal nog wel even duren.
Dit scherm is scherper dan de meeste e-readers. Die zijn i.h.a. maar 800x600.

Batterijverbruik is natuurlijk wel lager, maar 8 uur is eigenlijk toch wel genoeg. Geen probleem om 'm snachts aan de lader te hangen.
Dat 8 uur is waarschijnlijk alleen als je een boek aan het lezen bent op dat ding.
Als je daarnaast ook andere dingen er mee gaat doen, videos kijken, mp3 spelen, etc, loopt dat ding wel sneller leeg. Ik vind het dan ook geen e-reader meer.
dan valt de ipad ook onder categorie e-reader; je kan er immers boeken op lezen.

als je hem puur voor boeken gaat gebruiken kan je beter de Kindle 3 voor $139 kopen.
stuk goedkoper, langere accuduur en geen last van je ogen na 8 uur lezen :)
Met een IPS scherm hebben je ogen ook absoluut geen last. Een kindle heeft geen kleurenscherm, dus is absoluut geen alternatief.

Een kleuren e-reader heeft gewoon enorm veel mogelijkheden. Denk aan alle kleuren tijdschriften, comics, e.d. Ik denk dat daar meer behoefte aan is, dan een e-reader voor de text-only boeken...
Anoniem: 98248
@AHBdV27 oktober 2010 15:37
Hoe kom je er bij dat je ogen geen last hebben van een lichtbron? Dat is nou juist het voordeel van de E-ink technologie in e-readers.
Inderdaad, en dat lijkt me inmiddels in de tientallten studies toch al wel aangetoond. Alles wat licht uitstraalt is vermoeiend en juist het reflectieve vermogen van e-paper maakt het geschikt om gewoon te lezen. Ik denk wel dat het zo is dat je aan bepaalde dingen went en een soort van uithoudingsvermogen krijgt. Ik staar vrijwel de hele dag naar een beeldscherm en 's avonds ook nog regelmatig, maar heb betrekkelijk weinig last ergens van. Maar lezen doe ik toch het liefst in een boek.
Anoniem: 369660
@latislos27 oktober 2010 14:41
Precies. Dit is meer een tablet dan een e-reader. Alle voordelen van een ereader gaan verloren, zonder de voordelen van een volledig tablet er voor terug te brengen. Imho een zinloos product.
Qua scherpte valt wel mee. Een 6"eink reader heeft 800x600=167 ppi.

Deze reader is 1024x600 @ 7" = 169ppi

Komt dus op zelfde neer.
5" 800x600 heeft wel weer een hogere dpi (Sony PRS-350).

Maar scherpte bestaat uit meer dan alleen de dpi. iPad vs Kindle is de Kindle niet gigantisch veel hogere dpi (133 vs 167) maar is hij wel veel scherper.
En 6" is veel te klein voor veel documenten. Die 7" is ook al weer een stapje in de goede richting. Pas bij 8" is het vergelijkbaar met een pocketbook. Kleiner ga ik echt niet kopen. A5-formaat, dus 10" is dan weer net te groot om in een binnenzak mee te nemen, maar er zijn ook dingen waarvoor je minimaal A4 (dus 14") nodig hebt (niet vooor niets dé maat voor de eerste generaties zakelijke laptop toen alle desktops nog een CRT-scherm hadden.. Het zal ook niet voor niets zijn dat Apple voor de iPad ± 10" heeft gekozen, als het ding niet in een binnenzak meegenomen moet worden, het beste compromis.
Ik hoopte ook op een doorbraak met een ePaper kleurenscherm, maar het is helaas nog de klassieke methode die veel meer energie vraagt. Het wachten gaat verder...
Is juist het e-paper scherm niet het grote voordeel van e-readers? Ik lees liever boeken op mijn PRS-600 dan op mijn iPad, maar tijdschriften (zoals Wired) zijn natuurlijk veel leuker op een iPad. Om dit apparaat dus als een echte e-reader in de markt te zetten is imo beetje vreemd.
Nee, het voordeel van ereaders is dat je een enorme hoeveelheid boeken op een apparaat kan zetten.
Een apparaat welke de nadelen van boeken niet heeft (gewicht, stoffig, vaste lettertypes en bijbehorende groottes)

Het voordeel waar je over spreekt is het voordeel van eink-ereaders.
Ik vind alle nadelen die jij noemt aan boeken stiekem voordelen. Niks lekkerder dan een oud zwaar stoffig boek oppakken en heerlijk lezen. Discrete units; bladzijden in plaats van een voortgangsindicatortje. De oneindige hoeveelheid boeken die beschikbaar zijn zie ik meer als last dan als zegen; ieder boek wordt even waardeloos als je het mij vraagt.
Er waren 3 momenten in m'n leven geweest welke me lieten overstappen naar digitaal leesmateriaal:
1) ik las een bibliotheekboek en er kwamen allerlei rotzooi uit vallen bij het ombladeren. Gedroogde kakkerlakken, stof, broodkruimels etc.
2) bij een verhuizing vond ik weer m'n verzameling donald ducks. Die vallen letterlijk uit elkaar omdat het papier aan het vergaan is. En ik kreeg jeuk aan mijn handen toen ik ze probeerde te lezen. Ik heb ze ingescand en de kleuren enhanced. Beter kwaliteit dan ik ooit gelezen had.
3) tijdens een vlucht ben ik over m'n handbagagekilo's gegaan omdat m'n meegenomen literatuur te zwaar waren.

Bij leesmateriaal is voor mij de inhoud wat telt. De mediadrager is voor mij niet van belang. En gezien de opkomende ebookmarkt zijn er veel mensen die hetzelfde denken.
Tuurlijk zijn er ook een hoop mensen die een boek op papier willen blijven houden. Maar gelukkig zal het nooit een OF-situatie zijn. Net zoals dat er nu nog steeds LP-platen te koop zijn.
Een IPS paneel... dat is gewoon een soort LCD scherm. Dat is jammer, want dat heeft niet alle voordelen van ereader schermen. Je ogen worden moe, je kan niet in de zon lezen, batterij gaat veel minder lang mee etc. etc.

Ik denk dat je beter af bent met een 'normaal' tablet, deze kunnen veel meer! Dan kan je ook internetten, mail ophalen, apps installeren etc.

Een kleuren scherm is leuk, maar ik wacht wel even op kleuren e-reader schermen die er ook aan komen! Zie bv LiquaVista.

[Reactie gewijzigd door JoostBaksteen op 27 oktober 2010 13:56]

Denk dat zo'n apparaat meer bedoeld is voor mensen die tijdschriften e.d. lezen. en minder voor mensen die alleen boeken lezen.
Ja, want Barnes & Noble verkoopt voornamelijk tijdschriften. Niet dus :P
Deze e-reader is vooral bedoeld voor kinderen, en die willen kleurige poppetjes zien. Liefst interactief.
De iPad heeft als voornaamste nadeel het gewicht!!!!!
Het voordeel van een e-reader met e-ink (en de toekomstige technieken) is het lage energie gebruik en het lage gewicht.
Een paperback van een halve kilo is niet echt handzaam, het zelfde geldt voor de iPad, deze is ook niet erg handzaam. Als je veel leest en bijv. een boek ahw in één adem uit wil lezen dan is een tablet totaal ongeschikt.
Als je hem zo kunnen rooten en er een android of andere linux distributie op zou kunnen flashen, zou het natuurlijk wel een heel mooi goedkope tablet zijn
Er staat al Android op. Een Linux-distributie naar keuze is natuurlijk beter, maar vermoedelijk zijn de grafische prestaties te gering hiervoor (en ook te gering voor video).
Waarom zijn er geen ereaders met een zwartwit lcd scherm?
Daarbij heb je ook geen achtergrondverlichting nodig.
Zever, een LCD heeft altijd achtergrond verlichting nodig,
dat is eigen aan het concept.
zwart/wit lcd is gewoon een LCD waarbij de kleurenfilters niet geprint zijn = oa. medische displays.

Die dingen kunnen alle grijswaarden zonder probleem tonen, dus weet niet waar je het haalt dat het contrast van die dingen laag zou zijn? (contrast is verschil tussen zwart en wit)
Mijn rekenmachine had geen achtergrond verlichting nodig. Zo ook m'n palm die ik als eerste als ereader gebruikte.
je rekenmachien kan ik nog inkomen (grote pixels, dus mogelijkheid om inderdaad omgevingslicht terug te reflecteren,
van je palm heb ik toch zo m'n twijfels.

Laat gerust het type eens weten, want nu ben ik wel nieuwsgierig naar welk type LCD jou palm gebruikt...
Een van de eersten. De pilot 5000 of zo. Deze heb ik snel weer vervangen door een ipaq
hmm, kan hier enkel over terugvinden dat deze een monochrome STN LCD gebruikt.
Misschien zat er inderdaad een reflectiefolie achter de LCD die ervoor zorgde dat je die kon lezen zonder backlight.

I stand corrected

Echter blijft mijn comment met de huidige technologie nog steeds correct:
De huidige LCD's absorberen te veel licht om als reflectief scherm dienst te doen (transmissie factor van 10% op z'n best).
Hierdoor zit je vast aan een actieve backlight waar je dus terug last van krijgt ivm een eink toestel.

On topic:
Mij lijkt het dat bvb de Adam tablet hier (op papier) de perfecte middenweg gevonden heeft:
Tablet functionaliteit in combinatie met een PixelQI display (dus of backlight of reflectief): wat wil een mens nog meer :)
Die zijn EN waren er ook.
http://wiki.mobileread.com/wiki/LCD_E-Book_Reader_Matrix

VOOR eink opkwam waren er al ereaders die eigenlijk hetzelfde scherm gebruiken als palms/calculators.

Maar het contrast valt natuurlijk wle flink tegen. In vergelijking met eink dan. En... ze hebben wel constant stroom nodig om de letters vast te houden.
Anoniem: 202651
27 oktober 2010 14:14
Noemt het dan een reading dedicated Tablet of iets dergelijks. Op een eReader is het hoofddoel van een gebruiker lezen, wil je er meer mee doen, koop dan een tablet, of een EntourageEdge.

@Oeroeg, die zijn er dus wel

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 202651 op 27 oktober 2010 14:16]

Wat zit je nou te zeuren? Het hoofddoel is lezen.
Misschien is het je nooit opgevallen, maar tijdschriften worden ook door mensen gelezen. Maar die zijn tegenwoordig wel allemaal in kleur, omdat je ook de illustraties wil bekijken.
Anoniem: 202651
@AHBdV27 oktober 2010 15:09
welk punt probeer je nou te maken?
Hoor je mij zeggen dat het doornemen van een tijdschrift geen lezen is? Hoor je mij zeggen dat iets zwart-wit moet zijn om het te kunnen lezen?
Nee dus.
Als je met een dergelijk apparaat meer wil doen dan alleen lezen, zoals bijvoorbeeld video kijken, kopen dan een apparaat wat daar specifiek op is gericht.
Nu krijg je een apparaat met een waarschijnlijk prima beeldscherm, wat niet optimaal benut wordt wegens de achterliggende hardware en software.
En daar istie dan..

een tablet (want ja, dat is het gewoon..) met Android, maar zonder Android store omdat B&N het een "curated experience" wil houden. (bron: http://www.crunchgear.com...s-on-with-the-nook-color/)

Er zal dus mssn wel een B&N store komen met apps.. maar wat maakt deze Android dan anders dan iOS??? Bedrijven beginnen eindelijk in te zien dat een gecontroleerd systeem voor 90% v/d gebruikers een betere gebruikers ervaring geeft..

(Kom maar iOS bashers en Android-homeboys...)
(Kom maar iOS bashers en Android-homeboys...)
Het is wel duidelijk dat je zelf een Apple Fanboy bent ;)

Hoe kan het dan dat HTC, Samsung, Motorola allemaal maar al te graag toegang bieden tot de Android market, elke in NL uitgebrachte Android telefoon eigenlijk... En dan is er 1 tablet die dat niet heeft en daar haal jij nou serieus je conclusie uit?

Er zijn legio mogelijkheden om geen market op je device, waaronder:
For example, we have created a Compatibility Test Suite for handset manufacturers. This tests devices on a range of factors to ensure they are compatible with the Android platform. Only devices that pass this test will be allowed access to Android Market.
- Maar ook het niet bezitten van een belfunctie is al rede voor afwijzing van Google...
- Er zijn meerdere bedrijven die dezelfde insteek proberen te hebben als Apple

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 28 oktober 2010 12:05]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee