Barnes & Noble lanceert Nook Color op 26 oktober

Boekenketen Barnes & Noble zou van plan zijn om op 26 oktober een nieuwe Nook-e-reader te lanceren. De Nook Color, zoals het apparaat gaat heten, zou voorzien zijn van een aanraakgevoelig 7"-kleurenscherm en gaat 249 dollar kosten.

Barnes & Noble Nook logoNet als de huidige Nook-e-reader zou de nieuwe kleurenversie volgens CNet draaien op Android, maar over de gebruikte schermtechnologie heerst nog onzekerheid. Het is mogelijk dat Barnes & Noble voor zijn Nook Color-e-reader gebruikmaakt van een nieuwe displaytechnologie van Mirasol of PixelQI. Dit zijn beide lcd-varianten waarbij reflectie van licht de backlight overbodig maakt. Ook zou een scherm op basis van de electrowetting-technologie van het Nederlandse LiquaVista mogelijk zijn.

Dat de introductie in oktober plaatsvindt, zou er echter ook op kunnen wijzen dat het apparaat wordt voorzien van een gewone lcd. Diverse e-paper-fabrikanten hebben aangegeven pas in 2011 kleuren-e-paper op de markt te komen. Qualcomm, de fabrikant van Mirasol, verwacht bijvoorbeeld dat apparaten met een Mirasol-display op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2011 verschijnen.

De huidige Nook-e-reader heeft een 6,5"-e-paperdisplay met daaronder een langgerekte kleuren-touchscreen voor onder meer het selecteren van boeken. De Nook Color zou mogelijk bedoeld zijn voor gebruik in combinatie met NookStudy, de op het onderwijs gerichte software van Barnes & Noble. Het bedrijf bracht deze software in juli uit.

Door Pieter Molenaar

22-10-2010 • 16:20

26 Linkedin

Lees meer

Asus introduceert 9"-e-reader - update Nieuws van 7 december 2010
LG Display schaalt e-paperproductie op Nieuws van 27 augustus 2010
Aldi gaat e-reader verkopen Nieuws van 15 juli 2010
PVI neemt E Ink over Nieuws van 3 juni 2009

Reacties (26)

26
24
14
1
0
4
Wijzig sortering
Lijkt me echt een misser dit. Wie wil er nu uren naar een kleuren LCD-scherm kijken om een boek te lezen wat vermoeiender is voor je ogen in plaats van e-paper in het zwart-wit? Ik kan het me voorstellen voor studieboeken met veel illustraties, maar dan nog. Als je dan voor je tentamen moet gaan leren zit je gerust een hele dag met je neus in je boek, LCD lijkt me dan echt vervelend.

[Reactie gewijzigd door Struikrover op 22 oktober 2010 16:45]

Wanneer het een kleuren e-paper variant is, is dat natuurlijk net zo rustig met lezen als normaal e-paper.

Als het nu toch een LCD scherm is, dan zou dat inderdaad een behoorlijke misser zijn. Lezen op LCD is gewoon niet prettig, zelfs niet met een mat scherm.
Ik doe dit al prima op de iPad. dat LCD vermoeiender is is een broodje aap verhaal. Lezen is vermoeiend op den duur, in het algemeen.
Neurologen raden af om op een iPad of laptop te gaan lezen/gebruiken vanaf 2 uur voor het slapengaan. door het licht dat ze afgeven worden je hersens gestimuleerd en wordt het hormoon waarvan je slaperig wordt in mindere mate afgegeven. Je kunt hierdoor lastiger in slaap komen en/of lastiger diepe slaap bereiken.

Google maar eens op ipad+lezen+slaapproblemen en je vind tal van artikelen.

In de volle zon legt de iPad het af tegen een echt e-ink scherm. Bovendien is een ipad vergeleken met een gemiddelde ereader loodzwaar.

En het batterijverhaal. Tablets zijn kansloos wat dat betreft. Een beetje leesverslaafde zou continue een stekker aan het apparaat moeten hangen en dat lijkt me niet erg goed voor de levensduur van de accu's.

Een kleuren-ereader is super voor mensen die strips en tijdschriften willen lezen. Daar is de iPad nu nog veel beter in. Ik vind ene kleuren ereader bijvoorbeeld interessant omdat ik dan kinderboeken erop kan kwakken en die kan voorlezen aan de kids.

Ik ben dus ook er benieuwd naar dit kleurenscherm, maar nog meer benieuwd hoe de accu het houdt.
Neurologen raden af om op een iPad of laptop te gaan lezen/gebruiken vanaf 2 uur voor het slapengaan. door het licht dat ze afgeven worden je hersens gestimuleerd en wordt het hormoon waarvan je slaperig wordt in mindere mate afgegeven. Je kunt hierdoor lastiger in slaap komen en/of lastiger diepe slaap bereiken.

Google maar eens op ipad+lezen+slaapproblemen en je vind tal van artikelen.
Het effect wordt veroorzaakt door licht. Dus behalve als je zonder leeslampje van je eink-reader kan lezen, heb je ook hetzelfde probleem.
In de volle zon legt de iPad het af tegen een echt e-ink scherm. Bovendien is een ipad vergeleken met een gemiddelde ereader loodzwaar.
Net zoals bij mijn eink-readers ondersteun ik m'n ipad als ik lees.
En het batterijverhaal. Tablets zijn kansloos wat dat betreft. Een beetje leesverslaafde zou continue een stekker aan het apparaat moeten hangen en dat lijkt me niet erg goed voor de levensduur van de accu's.
Een ipad kan 10+ uur op een lading draaien. Dus aan een stekker hangen is er niet bij. Of je moet leessessies gaan doen van meer dan 10 uur achter elkaar. Maar dan heb je wel wat andere problemen.
Alsjeblieft zeg. Waarom praten sommige mensen toch alle nadelen altijd goed is dat om de uitgave van al die euro's goed te praten?

Zoek even naar direct en indirect licht. bovendien kun je het licht van een ipad scherm niet vergelijken met een leeslampje/nachtlampje dat ergens schuin achter je staat.

Je ipad had dus ook wel 10 kilo mogen zijn, je ondersteunt 'm toch.

De ipad heeft een hoge accuduur dat is waar. Een ipad is wel wat duur om alleen op te lezen lijkt me. Je zult er niet alleen 10 uur achter elkaar op lezen, maar ook beetje surfen, mailen, spelletje doen. Maar ga gerust je gang.

Maak dan een post dat je niet kunt surfen op een ereader. Dan maak ik een post waarop ik dan zeg dat ik webpagina's met calibre op mijn reader zet. Of dat ik er geen spelletjes mee kan doen. Dan maak ik een post dat ik 'm heb gebruikt bij eReader leggen, niemand zeggen...
Alsjeblieft zeg, waarom worden altijd onrealistische argumenten gebruikt om een iPad slecht te praten. Is het blinde jaloezie, of onzeker over de eigen keuze?

Mijn iPad is 680 gram, mijn kindle 3 140gr, mijn Sony reader 170gr. Allemaal zal ik niet los in de lucht vasthouden. En een paar honderd gram is wat anders dan 10kg. Verbaasd me nog dat je niet 100kg had genoemd. Oh, en ja, ik bezit 3 eink readers EN een ipad. 3x raden waarop ik liever lees.

10uur gebruiksduur. En ja,ik doe er ook andere dingen mee, zoals dit posten. maar meer dan 10u per dag gebruik ik het niet. Ik heb namelijk nog een werkend leven. Dus kan ie mooi snachts opladen. Maar wat is je punt dan? Dat is onduidelijk. Mijn punt is dat het onzin is dat je met een draadje aan het stopcantact moet zitten, zoals jij beweert.

Beetje relativeren kan je ook niet echt hè. Eest een pagina downloaden om om te zetten en dan te versturen naar je ereader.hoor je wat je zegt?
Misschien kan je beter een kindle kopen, kan je ook mee surfen. Of een Sony reader, kan je kodden om er Sudoku op tr spelen... Maar nogmaals, wat is je punt nou?
Op een e-reader (met e-paper scherm) hoeven je ogen zich niet aan de lichtintensiteit aan te passen en met een LCD scherm is dat wel zo. Dat is al 1 reden waarom dit vermoeiender zou kunnen zijn.
Ook is het voordeel van een e-reader dat je ook in de zon nog zonder problemen alles goed kan lezen (ervaring met een i-Rex e-reader) en deze zijn zuiniger in het stroomverbruik.
Als het dus puur om het lezen gaat is een e-reader dus gunstiger dan iets met een LCD scherm.
Daarmee wil ik niet zeggen dat tablets niet hun bestaansrecht hebben maar daar is de primaire functie niet dat je er alleen boeken mee leest.
Afgezien van dat kleuren een welkome toevoegging zijn, gaat dit natuurlijk wel dik van de batterijtijd af. Dat was nou juist een van de voordelen van e-paper.
Een ander groot voordeel van e-paper is leesbaarheid in de zon. Vraag me af hoe het daar mee zit (mijn huidige Nook vind ik fijner lezen dan LCD).

@vgroenewold: een n00b vraagje: haal je dat uit de zin "Dit zijn beide lcd-varianten waarbij reflectie van licht de backlight overbodig maakt."?

[Reactie gewijzigd door Plymp op 22 oktober 2010 16:50]

Zoals er staat zou dit opgelost zijn met een aangepaste lcd techniek.

Edit @plymp; juist, je hebt dus juist direct licht nodig als ik het goed begrijp

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 22 oktober 2010 20:29]

Anoniem: 380155
@Plymp22 oktober 2010 16:49
Electrowetting-technologie zou ook goed leesbaar moeten zijn in de zon heb ik begrepen als ik wiki erop na sla. Tevens zou het niet uit moeten maken vanuit welke hoek je het bekijkt.

Ben wel benieuwd hoe ze het ernergie beheer gaan doen. Het apparaat zal met deze technologie inderdaad meer stroom gaan verbruiken.
Anoniem: 380155
22 oktober 2010 16:37
Nook is nog geen jaar op de markt. eerste release van Nook was op 30 November 2009. Dus vind het wel netjes dat ze nu al uit durven te komen met een van de eerste kleuren e-readers.
Ik heb ook een Nook, pas terug gekomen uit Gran Canaria en in de zon gewoon lekker doorlezen. Ben er erg blij mee, maar ben ook wel benieuwd naar dit stukje speelgoed :)
Ik zou best graag een vergelijkingstest zien tussen de e-Ink versie en deze, vooral op het gebied van grijswaarden en leesbaarheid in de zon. Ze kunnen wel beweren dat ze dit goed hebben opgelost maar ik zou het graag zien of getest zien worden. Kleur vind ik wel belangrijk ivm. documenten waar grafieken en tabellen in staan waar kleur belangrijk is.
Als de mirasol-link volgt kom je er achter dat het géén LCD-variant is, maar gebaseerd is op MEMS.
Anoniem: 345474
22 oktober 2010 18:18
Als de prijs nu nog wat lager zou liggen (249 $ vind ik te veel) en er ook de prijs van de ebooks zou zakken (wil max 1 euro betalen voor een ebook, en dan zonder DRM) wil ik wel een ereader kopen.

Vraag me trouwens af hoe snel de huidige Nook werkt. Ik dacht dat e-ink traag is als je van pagina verandert, of stoort dat niet?
Kom nu toch... 1 euro voor een boek

a) Dat is wel heeeel generaliseerend want er zijn heel veel type boeken en
b) als je als schrijver een boek maakt, dan moet je heeeel veel boeken verkopen wil je er van kunnen leven.

1euro per book is onzin...
Het kost toch ook geen drol om een ebook te maken. je hebt het als het goed is immers al digitaal gemaakt. Als je het host in bijvoorbeeld iTunes of op Amazon heb je als schrijver ook geen opslagkosten.

Stel dat amazon daar 10% van de inkomsten van wil en je verkoopt 10 miljoen boeken voor 1 euro per stuk, dan ben je gewoon een rijke stinkerd. Je hebt geen uitgever meer nodig die ook een stuk van de koek wil.

Als je een gevestigde schrijver bent dan verkoop je echt wel die aantallen (mits je engels schrijft) en als je wilt doorbreken dan is dit de goedkoopste manier. Het is dus helemaal geen onzin. De kans dat er meer verkocht wordt wordt alleen maar groter als je het veel goedkoper maakt.

Ereaders zijn nog niet interessant als je kijkt naar het aanbod van ebooks. ebooks zijn vaak net zo duur als de papieren variant, maar je krijgt er veel minder voor terug. Je mag er ook minder mee als er DRM opzit, dan kun je je boek niet eens normaal uitlenen aan een vriend. Voor 1 euro zou die vriend dat boek zelf even kopen, maar nu moet je de DRM er wel uit trekken wil je hem uitlenen zonder de rights weg te geven.

Kortom, verouderd businessmodel. Die hele uitgeverij kan er tussen uit als ereaders helemaal in zwang zijn. Een itunes model zoals voor mp3's (en dezelfde minprijzen) zal echt wel succes gaan hebben.
Anoniem: 369660
22 oktober 2010 23:35
Er zal in ieder geval geen schermpje van Liquavista in zitten. Zo ver zijn ze nog niet. Denk eerder aan de lang geleden aangekondigde e-ink-color of een Mirasol display. Energie-verbruik zal bij alle varianten wel goed zitten, maar refresh-rate en grijstinten zijn twijfelachtig.
wordt wel gewaardeerd, maar met een negatieve waarde :P

Om een kleinbeetje nog ontopic te blijven: Zijn er plaatjes beschikbaar? Ik ben al benieuwd naar de eerste review.
Ondanks dat iedereen de reactie van tweakerss als -1 bestempeld ben ik het wel met hem eens.

ontopic:
Gister las ik ergens nog dat dit apparaat voorlopig alleen nog maar in Amerika beschikbaar zal zijn. Er zijn zelfs speculaties over een exclusieve deal met 'Best Buy'. Wat ik me afvraag is wat de meerwaarde is van een nationale release. Dadelijk is het kerst en hebben ze alweer een hand vol concurrenten die wel klaar staan om de europese markt te veroveren.
B&N heeft enkel contracten om eBooks in de VS te releasen. De Nook is ook enkel in de VS beschikbaar en hun webwinkel werkt enkel als je én vanop een Amerikaans IP-adres werkt én je een Amerikaans adres opgeeft bij je kredietkaart (niet dat dat adres gecontroleerd wordt en aan die IP-restrictie valt ook te ontkomen natuurlijk).

Misschien dat B&N ooit ook in Europa komt, maar ik zou er mijn adem niet voor inhouden (zou wel fijn zijn, heb hier namelijk een originele nook liggen). Het zou me logischer lijken als ze eerst de markt afvoelen door bv. hun Android-app ook voor Europa open te stellen, maar die blijft vooralsnog enkel in de VS beschikbaar.

Ze moeten eerst al die contracten in huis halen en in Europa hebben ze geen naambekendheid (in tegenstelling tot de VS waar ze een van de meest alomtegenwoordige boekenwinkels zijn (naast Borders)). Daarnaast zijn ze nu helemaal voorzien op de Amerikaanse markt: enkel Amerikaanse boeken (of Engelstalige boeken in het algemeen), hier hebben ze geen distributienetwerk, ... En dat is toch wel het belangrijkste: content op je device. Als je als gebruiker alles moet side-loaden, heeft B&N maar een zeer beperkte bron van inkomsten.

De speculaties zijn er ook dat deze release is voor Nook Study (een nieuw platform waarop je digitale studieboeken kan kopen/huren). De grote kritiek op Nook Study is dat je met een nook-device er niets aan hebt, dus het is zeker niet onmogelijk dat ze er zo aan tegemoet komen (zeker omdat ze hun handboeken promoten met veel kleur). Je moet dus steeds een computer bij de hand hebben om je handboek te hebben (met notebooks is dat tegenwoordig niet zo'n probleem meer, maar echt handig is het ook niet).

Het concept van die dienst is niet slecht voor in Europa, maar aan de andere kant zijn studieboeken in de VS vaak veel duurder dan hier (daarom dat er zo veel handboeken het opschrift "Internation Edition. May not be sold in the US" (o.i.d.) dragen). Kortom: ook daar geen goedkope en makkelijke melkkoe aan Europa. Voor B&N dus geen enkele reden om hier zwaar te investeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee