Sony toont flexibel kleuren-e-paper van 13,3"

Sony heeft op de SID Display Week 2011-beurs in Los Angeles een flexibel kleuren-e-paper met een diagonaal van 13,3 inch getoond. Sony heeft hiervoor een plastic substraat gebruikt en de display maakt gebruik van een rgbw-subpixelconfiguratie.

Het nieuwe e-paper heeft een groter kleurbereik en een grotere lichtweerkaatsing dan gebruikelijk voor kleuren-e-paper, zo is te lezen bij Tech-On. De gamut van het scherm bedekt 13 procent van de NTSC-kleurruimte, terwijl het e-paper 10 procent van het invallende licht weerkaatst. Het nieuwe kleuren-e-paper heeft een contrastratio van meer dan 10:1.

Dit is mogelijk geworden door het tft-substraat met grote precisie direct op de toplaag van E Ink te bevestigen. Hoewel het scherm een plastic substraat heeft, wordt bij de fabrikage ter ondersteuning een glazen substraat gebruikt, dat aan het einde van het proces weer verwijderd wordt. Het uiteindelijke flexibele 13,3"-e-paper heeft een dikte van slechts 150 micrometer en weegt ongeveer 20g.

Door de vergrote positioneringsprecisie bleek het mogelijk om de ruimte tussen de pixels te verkleinen en het nuttige pixeloppervlak te vergroten. De grotere gamut en lichtweerkaatsing is een gevolg van deze grotere aperture ratio. Het scherm heeft een resolutie van 1200 bij 800 pixels. Deze zijn opgebouwd uit rgbw-subpixels met behulp van een kleurenfilter. De subpixels zijn 169 bij 169 micrometer groot. Het scherm kan zestien grijstinten weergeven.

Vanwege de 13,3"-beelddiagonaal lijkt het nieuwe e-paper te zijn ontwikkeld vanuit het monochrome e-paper dat Sony op de EcoProducts 2010-beurs in december 2010 demonstreerde.

Door Pieter Molenaar

19-05-2011 • 11:13

56 Linkedin

Lees meer

Reacties (56)

56
54
36
5
0
0
Wijzig sortering
Dit kan misschien de weg openen om allerlei gebogen oppervlaktes (in 1 dimensie althans) achteraf van een display kan voorzien. Je kan dan zelf bepalen waar je allemaal een display van maakt of aan bevestigd. Dus weg met al die lastige monitor stands, je plakt de gebogen display gewoon op je tekentafel of muur (als behang). Misschien op je dashboard in de auto.

Verder is het natuurlijk zo licht dat het makkelijk in een tas tussen een stapel ouderwets A4 papier past zonder het risico dat het kapot gaat (breekt).

Het is overigens nog wel de vraag waar je alle besturingselektronica moet wegwerken bij gebruik als bijvoorbeeld poster. Daar is nog wel een weg te gaan bij het miniaturiseren hiervan.

edit: regel toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door wvdzwart op 19 mei 2011 11:37]

Grappig, straks heb je ook nog eens een oprolbaar beeldscherm, net zoals je een oprolbaar toetsenbord hebt :+
Waarvoor zou dit eigenlijk (serieus) gebruikt kunnen worden? ik kijk liever naar een recht en plat beeldscherm dan naar een gebogen scherm... kan iemand mij dit uileggen misschien, mij ontgaat hier het praktisch nut van eerlijk gezegd. Niet om te trollen, maar gewoon als serieuze vraag.
@hieronder dat zou inderdaad kunnen. vraag is beantwoord ;)

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 19 mei 2011 11:20]

1 voorbeeld zou kunnen zijn een scherm langs een gebogen gevel van een gebouw voor reclame of als stock ticker. Daarvoor worden nu vaak van die goedkope/ouderwetse LED's gebruikt.

Maar verder zullen er vast ook andere dingen bedacht worden. Maar het feit dat het buigzaam is betekend ook dat het minder snel zal breken. Ik kan me dus ook voorstellen dat het in een ruggedized laptop gebruikt zal worden... maar dan weer wel met een metalen plaat erachter.
Het enige nadeel is nog dat het zelf geen licht uitstraalt.
Dat is wel de kracht van e-Inkt natuurlijk, doordat het geen licht uitstraalt doet het ook geen pijn aan de ogen en is het lezen van grote lappen tekst een stuk makkelijker.

Met een ingebouwde lamp aan de zijkant van het beeldscherm zou je alsnog makkelijk kunnen lezen in het donker.
Een buisje (wat dit scherm zou kunnen zijn wanneer het volledig opgerold is) is vaak makkelijker te vervoeren dan een groot vlak. Stel je bijvoorbeeld een interactieve toeristische kaart voor (aannemende dat de prijs van dit product enorm daalt door massaproductie). Als de toerist dan voortdurend voorzichtig moet omgaan met die kaart zodat ie niet breekt e.d., dan is dat een stuk minder aangenaam in gebruik dan wanneer ie die kaart gewoon even kan oprollen en in z'n hand houden. En dat is dan nog maar het eerste wat me te binnen schiet.
Mobieltjes, Kranten, mogelijkheden zijn eindeloos.

Je zou het ook gewoon als ultra-dun beeldscherm kunnen gebruiken.
Eventueel los koppelen (beeld bevriest) en je kan een 'screenshot' showen aan je vrienden.

Ben wel benieuwd naar de gray-to-gray tijd.
Nieuwe stap richting paper-less office.

Waar in een kantoor gemiddeld 80% van de prints binnen een uur in de prullenbak verdwijnt zou full-color e-paper een geweldige besparing opleveren.
ik kijk liever naar een recht en plat beeldscherm dan naar een gebogen scherm...
Ook als het scherm zelf gebogen (of zelfs opgerold) kan worden, dan is het nog steeds mogelijk om het in uitgerolde toestand mooi vlak te trekken. Daar moet je bij het ontwerp van (de rest van) de behuizing natuurlijk wel rekening mee houden; die moet stevig genoeg zijn en een "spalk" ofzo bevatten.
Wat denk je van een beeldscherm voor op je bureau zo groot als je gezichtsveld in een boog, dat zou pas über gamen zijn.
Het praktisch nut zit 'm in elk geval in de onbreekbaarheid. De huidige eReaders zijn met hun glazen scherm toch behoorlijk kwetsbaar, vooral op zo'n 13" formaat. (Dat formaat is er mede daarom nog heel niet.) Een apparaat hiermee kan veel lichter uitgevoerd worden en tegelijkertijd toch veel achtelozer in een tas gegooid en vervoerd worden (of 'ns van de tafel vallen).
een scherm in kleding geintegreerd.
Altijd de laatste mode aan.
Kan iemand mij uitleggen wat de RGBW-subpixelconfiguratie is? Rood, groen blauw en … wit (omdat het een soort van e-paper is)?
Ja, je hebt gelijk: de W staat voor White.

De toevoeging van de witte subpixel verdubbelt de efficiëntie van de helderheid vergeleken met alleen RGB.

Zie ook onderstaande link waar het eigenlijk over RGBCMY gaat, maar ook een stukje te vinden is over RGBW:
http://displaydaily.com/2...lor-from-epaper-displays/
Dit is niet bedoeld voor consumenten, maar voor bijvoorbeeld winkels om in een gebogen vorm advertenties op te kunnen weergeven. Ik noem maar een voorbeeld. In plaats van om de zoveel tijd een nieuwe advertentieposter te bevestigen kun je hiermee heel snel advertenties wisselen of wijzigen om snel op veranderingen te reageren.
Natuurlijk is dit ook bedoeld voor consumenten, het zal alleen nog lang duren. Wie had er in 1980 gedacht dat iedereen thuis een pc met internet zou hebben? En kijk waar we nu zijn.
Inderdaad. Nu hebben we snelle "PC's" met internet in onze broekzak zitten.

Naast de krant zie ik nog meer consumenten toepassingen zoals een TV-gids, de playboy en andere glossies en tijdschriften. Zolang er maar steeds nieuwe data in te pompen is.

Ook op scholen zou, mits de techniek zover is dat het 'beschreven' kan worden, een enorme besparing van papier, inkt en potloden kunnen betekenen.
Dat is inderdaad een goeie toepassing. Je hangt het scherm op en kan ieder uur nieuwe aanbiedingen op de poster weergeven met minimale kosten aan energieverbruik. Waarschijnlijk vele malen goedkoper dan iedere week een nieuwe poster laten drukken.
Voor advertentiedoeleinden zul je niet snel Epaper gebruiken, al zou ik het wel graag zien omdat het minder opvalt.
Helaas zal voor advertenties eerder juist een actieve technologie worden gebruikt die licht genereert.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 19 mei 2011 13:14]

Anoniem: 353106
19 mei 2011 11:19
Hoe kleiner en dunner het scherm, hoe beter.

Je zou hier bijvoorbeeld een vliegtuigje van kunnen vouwen met een camera aan de bovenkant, dan heb je je persoonlijke stealth vouw vliegtuig, de mogelijkheden zijn eindeloos...
Oprollen is niet hetzelfde als opvouwen :>

Ontopic:
Ik vind het erg knap dat we al zo ver zijn met oprolbare schermen, maar behalve een krant ofzo, die je onderweg meeneemt, zie ik niet echt veel nuttige manieren om zoiets te gebruiken.

Ben benieuwd naar de prijs!
behalve een krant [..] zie ik niet echt veel nuttige manieren om zoiets te gebruiken.
Mobieltjes worden steeds kleiner. Ze zouden nog veel kleiner kunnen zijn dan nu, behalve dat er twee beperkingen aanzitten:
- Knoppen kun je niet zo klein maken als de techniek toestaat, de gebruiker moet ze nog wel kunnen bedienen.
- Mensen hebben het liefst een zo groot mogelijk scherm, maar een zo klein mogelijke telefoon. Normaal moet de telefoon altijd minstens zo groot zijn als het scherm, maar zodra je een scherm op kunt rollen dan kan de telefoon een "pen" worden, die je uitrolt zodra je hem nodig hebt (tenminste, zodra je het probleem van die knoppen ook hebt opgelost).

Sommige draagbare apparaten (PSP bijvoorbeeld) kunnen video afspelen. Die kijk je natuurlijk liever op een groot scherm, dat je daarom even uitrolt. En het schermoppervlak van je laptop wordt opeens ook een stuk groter. De breedte is nog steeds die van je laptop, maar de hoogte kan zo groot worden als je maar wilt. Als je graag in portrait mode werkt (of een pivot inbouwt) is dat ideaal.

Zodra de techniek eenmaal goedkoop genoeg is zullen mensen vanzelf ook niet-mobiele toepassingen gaan bedenken.
Je hebt een oprolbaar scherm.
Je hebt virtuele toetsenborden.
Je hebt alternatieven voor de besturing (o.a. voicedial)

Welk "probleem van de knoppen" ?
Lees dat we allemaal dromen van oprolbare labtops en buigzame mobieltjes, maar het is wel e-paper, ze noemen nergens de snelheid, dus dan gaan ik er maar van uit dat het (nog steeds) niet voor video afspeel doeleinden te gebruiken is.

Kleuren e-inkt kondigen ze al jaren aan, eerst zien, dan geloven en dan pas druk maken over oprollen en dat soort truukjes. Maar kikken is het wel.... future here we come.
Inderdaad. Er zijn al jaren een paar firma's die kleuren e-ink panelen maken. Die buigen dan misschien niet, maar ik heb er ook nog geeneen op de markt gezien :( Blijkbaar is proof-of-technology toch nog heel iets anders dan een eindproduct maken.
Wel laatst een Archos 'kleuren e-Reader' advertentie langs zien schuiven ... mja ach ... dan zit ik nu naar een Dell 24" kleuren e-Reader te kijken :+
Iets van amoled? Buigbaar en oprolbaar..
Het kan aan mij liggen, maar op het plaatje lees ik toch echt 1600x1200 en geen 1200x800 als dat zo is, lijkt me dat een prima bruikbare resolutie voor wetenschappelijke doeleinden. Vraag blijft alleen wanneer zoiets beschikbaar komt en wat het allemaal gaat kostten...
Je zou dit kunnen gebruiken voor een camera of telefoon met uitrolbaar scherm. Het hoeft niet per se rond te lopen, maar gewoon oprolbaar om het compact te maken.
terwijl het e-paper 10 procent van het invallende licht weerkaatst. Het nieuwe kleuren-e-paper heeft een contrastratio van meer dan 10:1.
Ben ik de enige die denkt dat deze cijfers niet echt veel zeggen als de cijfers van de huidige technieken niet worden opgesomd?
Ik zie hier meer een toepassing in glasloze smartphones, waar het scherm dus onbreekbaar is :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee