Een Amerikaanse chemicus heeft samen met een student een materiaal ontwikkeld dat als elektrodes in flexibele beeldschermen kan dienen. De koperen nanodraden die zij ontwikkelden zouden een goedkoop alternatief materiaal vormen.
Voor elektrodes in beeldschermen wordt veelvuldig gebruikgemaakt van een halfgeleidermateriaal dat indiumtinoxide of ITO heet. Dit materiaal heeft echter een aantal nadelen; indium is duur en ITO is weinig buigzaam, wat gebruik in flexibele displays bemoeilijkt. ITO is echter wel zeer transparant, waardoor de elektrodes het beeld niet vertroebelen. Een alternatief materiaal, een geleidende inkt met zilveren nanodeeltjes, is wel flexibel, maar eveneens duur. Het nieuwe materiaal dat door de medewerkers van de Amerikaanse Duke-universiteit werd ontwikkeld, zou echter een alternatief vormen dat tegelijk flexibel en goedkoop is.
Chemicus Wiley en student Rathmell ontwikkelden samen een methode om koperen nanodraden te maken. Koperatomen werden in een vloeistof gevormd tot nanodraden die op een transparante film werden aangebracht om vervolgens op een glazen of plastic ondergrond te worden overgeplaatst. Anders dan ITO-elektrodes kunnen de koperen elektrodes tot duizend keer gebogen worden zonder verlies aan geleidend vermogen. Bovendien zijn de kosten van koper een fractie van die van indium.
Wiley is een spin-off-bedrijf begonnen om de koperen nanodraden voor commerciële doeleinden te produceren; NanoForge Corp werd in 2010 gestart. Het bedrijf kreeg begin dit jaar een financiële injectie van de overheid om de productiecapaciteit uit te breiden en produceert inmiddels koperen nanodraad-elektrodes in opdracht van derden. De eerste producten, zoals displays en zonnepanelen, met de flexibele elektrodetechnologie moeten binnen enkele jaren verkrijgbaar zijn.