XBMC gaat AirTunes native ondersteunen

XBMC gaat in toekomstige versies ook native ondersteuning bieden voor het AirTunes-protocol. AirTunes is de Apple-technologie voor het streamen van audio. De opensourcesoftware voor mediaspelers ondersteunt het protocol al langer.

Met de AirTunes-ondersteuning, inmiddels door Apple gedoopt tot AirPlay, kunnen bezitters van een iPad, iPhone of iPod lossless muziek streamen naar een pc die van XBMC is voorzien. De functie is nog niet beschikbaar voor XBMC-gebruikers die de software op Windows draaien; momenteel kunnen alleen de XBMC-versies voor Linux en OS X gebruikmaken van de AirTunes-functionaliteit, op voorwaarde dat de libshairport-bibliotheek wordt geïnstalleerd, zo meldt Xbmcfreak.

De XBMC-ontwikkelaars hebben in augustus al een deel van de AirPlay-technologie van Apple in de software geïntegreerd. Hiermee kunnen video's en afbeeldingen van een iPhone of iPad naar een XBMC-apparaat worden gestreamd.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-09-2011 • 14:54

38 Linkedin

Submitter: Erhnam

Reacties (38)

38
35
14
6
0
20
Wijzig sortering
Toch jammer dat Apple niet gewoon de UPnP/DLNA standaard gebruikt zoals de rest van de wereld en zijn eigen gesloten protocol gebruikt. Maar goed, alles is te reverse-engineeren, zo blijkt maar weer - ook al moet je er een AirPort router voor openschroeven om de private key te bemachtigen. ;)

Benieuwd of XBMC hier problemen mee gaat krijgen, want Apple vangt toch behoorlijk wat centen van Denon/B&W/JBL/etc voor de AirPlay licensie.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 september 2011 15:04]

Ik denk niet dat XBMC hier een probleem mee zal hebben om de simpele reden dat ze niets anders doen dan een externe library gebruiken die deze mogelijkheid bied. Op zijn best kan Apple de makers van de library aanklagen maar als deze inderdaad simpel weg hun eigen system hebben open geschroeft door middel van reverse engineering de library hebben weten te bouwen dan is de kans heel erg klein dat Apple dat zal winnen. (Sony heeft niet voor niets op gegeven toen ze de hackers van de PS3 wilden aan klagen)

Wat ik heel erg graag zou zien is dat XBMC bijvoorbeeld Skype of een andere VoIP/Video library integreert in het systeem. Het zou het mogelijk maken om bijvoorbeeld te zien dat je gebeld wordt. Om bijvoorbeeld de video automatisch te pauzeren als je de telefoon opneemt of om bijvoorbeeld iemand te bellen en de 720p video op de TV te zien in plaats van op een klein rot schermpje etc...
Ik weet dat andere (forks van XBMC) dit al wel mogelijk maken en ik weet dat er ook voor sommige van deze functionaliteit plugin's zijn. Maar als het echt een core onderdeel is van XBMC dan kun je dit bijvoorbeeld ook veel beter in de skins verwerken en meer van dat soort dingen. Daar naast vind ik dat de forks die ik tot op heden geprobeerd heb allemaal net niet dat geen bieden waar ik naar op zoek ben en dan blijf ik liever bij het originele product hangen.
Als je de server van XBMC activeert kun je al wel je mobiele telefoon koppelen. Dan kan je video al wel gepauzeerd worden als je mobiel gebeld wordt. In het scherm geeft hij dan ook al weer wie er belt volgens mij.
Telkens als ik iets over DLNA lees op het internet dan is het dat de performance matig en onbetrouwbaar is, en het een drama is om in te stellen. Als je kijkt hoe schandalig simpel het is om video of audio via AirPlay te sharen (1 knopje indrukken op je iPhone/iPad, dat automatisch verschijnt als er een AirPlay host in je netwerk hangt), dan snap ik prima waarom Apple daar zijn eigen protocol voor gebruikt.
Is ook logisch als je de gebruiker dwingt om maar 1 video formaat en een handjevol audio formaten te gebruiken tov DLNA
...wat wel betekent dat het eigenlijk altijd gewoon werkt. DLNA kan op zoveel manieren geïmplementeerd worden dat 'DLNA' ondersteuning bij twee verschillende apparaten helemaal niets zegt over interoperabiliteit. Bij audio is het met voornamelijk MP3 en AAC bestanden niet zo'n probleem, maar probeer maar eens een filmpje van je PC/Mac via DLNA naar je TV/mediaspeler te krijgen inclusief ondertiteling. Het kan allemaal wel maar het is lang niet zo makkelijk als het zou moeten zijn.
Dat is natuurlijk een drogreden - als ze DLNA gebruiken hoeft Apple alleen maar hun apparaten compatible met elkaar te maken (zoals nu ook met AirPlay/Tunes). En plak er een sticker "works with Apple" op. Als andere apparaten bv geen H.264 ondersteunen dan krijgen ze zo'n sticker niet, maar je sluit tenminste andere apparaten niet uit die wel Apple's formaten draaien.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 27 september 2011 17:29]

Idd het nadeel van DLNA, die beperking aan formaten.

Dan hadden ze bij DLNA beter, zoals wat ik uit het artikel over Airplay begrijp, zich gewoon kunnen houden aan één (lossless) audio formaat, als het om audio gaat.

Dan had je gewoon in de standaard kunnen verlangen dat ieder apparaat dat via DLNA muziek naar een player wil streamen, zelf moet zorgen dat het in dit lossless format gebeurt.
Wat weer de functionaliteit limiteert omdat niet alle apparaten de capaciteit hebben om de conversie te doen.
Och, ik denk dat bijna elke embedded processor mp3 naar wav kan omzetten in real time. Die apparaten moeten de mp3 sowieso decoden, en dat gaat meestal naar iets als wav dat op zijn beurt via een dac omgezet wordt naar een analoog signaal.
Naar mijn weten maakt het format helemaal niet uit met Airtunes/Airplay, de software stuurt gewoon een beeld/audio spoor door. Airplay werkt namelijk op ieder programma dat het implementeerd zoals youtube/ iphoto/ ipod (en andere video apps) maar ook komen programmas als skype/ safari/ google earth met deze ondersteuning, geen van hen bevat een videocodec oid
Maar daar heb je op iOS de AirPlay API voor, die geeft toegang tot de codec en de netwerkstack.
1 knopje indrukken op je iPhone/iPad, dat automatisch verschijnt als er een AirPlay host in je netwerk hangt
Die functionaliteit heeft ook veel te maken met bonjour (http://developer.apple.com/opensource/ - kun je de sourcecode die vrijgegeven is onder een Apache licentie vinden)

Ik heb op mijn iPad de app Airvideo staan met als server (mijn HTPC) een Windows 7 PC met daarop ook bonjour geïnstalleerd plus een video server app. Dus om aan te geven dat je geen mac nodig hebt, al is het op mijn macbook al even simpel.

Eigenlijk heb ik niet meer moeten doen dan de app te installeren, aan te geven waar mijn film staan. iPad opstarten en die vind automatisch mijn HTPC server (duurt echt nog geen seconde) en alles wordt klaargezet. Zelf subtitles werkt zo zonder problemen.
Maar dit biedt dus wel bepaalde erg fijne voordelen.
Ik heb begrepen dat Apple 99 euro vraagt voor een Licentie per verkocht. Dit is ook een van de redenen waarom Sonos het AirTunes protocol niet standaard heeft toegevoegd, maar alleen ondersteuning geeft door middel van toevoeging van een Airport Express.
Ik heb begrepen dat Apple 99 euro vraagt voor een Licentie per verkocht.
Je refereert waarschijnlijk aan het volgende artikel:

High AirPlay, Thunderbolt costs limiting iOS options?

Daar wordt gesproken over een meerprijs voor de consument van 100 dollar, dat zijn niet alleen de licentie kosten maar ook de kosten om de benodigde hardware toe te voegen (WiFi, CPU, D/A converters etc) aan een audio apparaat plus nog iets extra om er aan te kunnen verdienen.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 27 september 2011 15:40]

Anoniem: 411619
@Carbon27 september 2011 15:51
Zijn inderdaad niet de licentiekosten.
iLounge cites sources at devices makers as stating that the cost of adding AirPlay music streaming support to a set of speakers translates to an approximate $100 surge in the price of those speakers by the time they reach end consumers.
It works in conjunction with a chip supplied by BridgeCo, whom Apple joined forces with to promote AirPlay in the marketplace. But sources familiar with the matter note that the cost of the required BridgeCo WiFi module alone runs between $20 and $25 even before R&D, engineering, marketing and other costs are factored into the mix.
Bron: http://www.appleinsider.c...derbolt_technologies.html

Als je dan van die 100 Dollar 25 aftrekt (de chip), houdt je nog 75 Dollar over, dat is op het moment zo'n 55 Euro. Eventuele licentiekosten (laten we eens zeggen 20 Euro, is een gok/voorbeeld!). Dan houdt je nog 35 Euro over, hiervan moet dan nog de verder benodigde hardware, R&D etc. van betaald worden. Als je dan nagaat dat de fabrikant en de winkelier ook nog wat willen verdienen vindt ik het helemaal niet zo raar dat er 100 Dollar/75 Euro extra betaald moet worden voor AirPlay/AirTunes ondersteuning..

edit: Een gebruiker op het AppleInsider -form verwoordt het een stuk duidelijker:
Even 'fully documented solutions' often end up requiring significant system integration. In this instance I guess speaker designers have to make some fundamental changes to their existing designs to accomodate the module. You'll need a wi-fi antenna, and it obviously needs to be outside any screening on the enclosure. They may need more of that screening though to make sure that the wi-fi signal doesn't interfere with the audio. Then they have to decide are they going to stick an LCD screen on or not? The SoC supports one and obviously if you want the device to support internet radio and streaming services then a screen will be needed, as will a controller. You'll also have to write code to support the controller.
Forumpost: http://forums.appleinside...hp?p=1888993&postcount=17

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411619 op 27 september 2011 16:02]

Toch jammer dat Apple niet gewoon UPnP standaard gebruikt zoals de rest van de wereld en zijn eigen gesloten protocol gebruikt.
1) AirTunes is in 2004 geïntroduceerd en was toen kwa aanpak (push) heel anders dan DLNA (pull). Eind 2008 heeft DLNA een soortgelijke functionaliteit gekregen onder de naam "Play To".

2) Zoals o.a. de nieuwe receivers van Denon/Maranz en Pioneer aantonen is het protocol gewoon (tegen betaling) beschikbaar voor derden.
"Toch jammer dat Apple niet gewoon de UPnP/DLNA standaard gebruikt zoals de rest van de wereld en zijn eigen gesloten protocol gebruikt."

Tjag als ik zie hoe weinig werk het pakweg is om iets op te zetten tussen mijn pc en mijn ipad via die zaken en ik dan het vergelijk met het "gepruts" om DLNA aan de praat te krijgen dan mogen ze voor mijn part gerust de rest van de wereld negeren... .

Iemand die ervaring heeft met beide technologieën zal hoogstwaarschijnlijk begrijpen waarom ik die uitspraak maak. Dus ik raad je aan - als je de mogelijkheid bezit - om het zelf eens uit te proberen.

Qua gebruiksgemak kent het echt niet zijn gelijke in DLNA. Heb beide maar die laatste is toch absoluut niet hetzelfde qua gemak. Toch zeker niet op Plug & Play vlak, werkt gewoon vlekkeloos.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 27 september 2011 15:27]

en wat iedereen vergeet is dat AirPlay niet alleen werkt op wifi, maar ook Bleuthoot apparaten aanstuurd. zo heb ik zelf een Logitech Pure-fi mobile (met blauwtand dus) die ik op school gebruik en dat werkt via hetzelfde principe. zodra ik hem aansluit kan ik op mijn iPod via de AirPlay triangle kiezen waar ik geluid wil en hoe hard ik dat geluid wil.
Volgens mij is dat geen Airplay maar gewoon A2DP streaming. Maar werkt inderdaad prima en gemakkelijk.
Als je dat jammer vindt zijn er vele merken om uit te kiezen die DLNA wel ondersteunen. Het probleem daarmee is alleen dat DLNA niet doet wat het belooft - er is simpelweg te veel incompatibiliteit tussen apparaten die volgens de letters op de doos zouden moeten samenwerken (case in point: zelfs bij Bright krijgen ze het met regelmaat niet werkend).

Ik ben blij dat ik iets heb dat altijd werkt, ook al heb je wat minder keus in de winkel.
er is simpelweg te veel incompatibiliteit tussen apparaten die volgens de letters op de doos zouden moeten samenwerken
Het echte probleem is dat er geen harde afspraken zijn kwa codec / container / resolutie / bitrate ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 27 september 2011 15:39]

Die heb je ook niet nodig - Apple zorgt er nu ook zelf al voor dat alle AirPlay apparaten compatible zijn qua codec/container, dat kunnen ze met UPnP ook doen.
...maar dan werkt het dus nog steeds alleen gegarandeerd tussen twee Apple-[approved-]apparaten, dus waarom dan geen Airplay. Apple heeft belang bij simpel, betrouwbaar en een helder verhaal - ook al lever je daar wat functionaliteit etc. voor in.
Die heb je ook niet nodig - Apple zorgt er nu ook zelf al voor dat alle AirPlay apparaten compatible zijn qua codec/container, dat kunnen ze met UPnP ook doen.
Helaas niet want DLNA ondersteunde in 2004 (introductie AirTunes) geen push playback. Dat is pas eind 2008 toegevoegt aan de DLNA standaard.
Airplay is geweldig (gebruik het zelf icm met airfoil) alleen de delay van bijna 3 seconde werkt gewoon niet prettig.
tsja dat ligt ook aan de afstand die je moet overbruggen. ik kan hier i.c.m. airfoil namelijk in realtime streamen op mijn kamer. (denk daarbij aan cod 4 over de luidsprekers bij de computer (die bedraad is). mijn laptop staat een meter van het AP af en heeft dus weinig package drops. als ik echter naast de pc ga zitten is de afstand al veel groter en komt er idd een delay. overigens werkt het met bleuthoot wel gewoon realtime. (dit gaat namelijk ook via AirPlay alleen moet je handmatig verbinden.)
overigens werkt het met bleuthoot wel gewoon realtime. (dit gaat namelijk ook via AirPlay alleen moet je handmatig verbinden.)
Dat zit weliswaar op dezelfde manier verwerkt in de UI, maar is toch echt iets anders. Bovendien, BT A2DP heeft ook wat lag alleen wordt de video door iOS netjes vertraagd zodat het weer in sync is.
Onzin, de delay zit in het protocol ingebouwd.

-edit:
Airfoil licht het zelfs zelf nog toe.
http://www.rogueamoeba.co...rticle=AirfoilVideoPlayer

[Reactie gewijzigd door Pepehv op 27 september 2011 20:19]

@tweakers.net redaktie in windows is airplay ook gewoon beschikbaar in de laatste pre-eden builds(zit er al zeker 4maanden in)
Gaat dit ook werken voor XBMC op de Ipad?
Anoniem: 151857
@welat28 september 2011 12:42
;) Maar meen het wel. Ik ben hartstikke tevreden met mijn eee-transformer. Maar dat airplay op de iPad van een vriend is wel heel erg mooi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee