XBMC Frodo kan tv-programma's opnemen

De ontwikkelaars van XBMC hebben besloten om in de volgende release pvr-functionaliteit op te nemen. De benodigde code, die deels is ontwikkeld door de Nederlander Lars op den Kamp, wordt opgenomen in XBMC Frodo.

XBMC logoHet besluit om pvr-functionaliteit in de broncode van XBMC Frodo, de opvolger van de huidige Eden-release, op te nemen is genomen op de XBMC DevCon-bijeenkomst. De Nederlander Lars op den Kamp heeft de benodigde code al deels geschreven. Via Twitter laat hij weten dat deze in de mainline branch van XBMC op GitHub is geplaatst. Daarmee moet de eerstvolgende unstable release van XBMC Frodo de pvr-functionaliteit aanbieden.

De pvr-functionaliteit maakt een koppeling met diverse backend-software die opnames van tv-programma's kan maken en live beelden kan tonen, zoals MediaPortal onder Windows en de VDR- en Tvheadend-software onder Linux-besturingssystemen. Hierdoor kunnen binnen de XBMC-omgeving live tv-zenders bekeken worden.

Tot nu toe waren er al enkele projecten om deze functionaliteit aan XBMC toe te voegen, maar er waren problemen met de benodigde binaries. Door deze te laten vallen en een directe koppeling te maken met diverse pvr-software, kan alsnog externe pvr-functie worden benaderd. Indien een XBMC-gebruiker niet over de benodigde pvr-software en/of -hardware beschikt, moet Frodo een melding gaan tonen waarin de gebruiker daarop wordt gewezen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-09-2012 • 16:18

70 Linkedin

Submitter: Bigfoot87

Reacties (70)

70
68
41
3
0
15
Wijzig sortering
gewoon deze installeren.

XBMC PVR Xvba for AMD/ATI Radeon and Fusion GPUs staat wel ATI, maar werkt ook goed op nvidia en intel GMA4500

en voor het echte gemak.
http://xbmcfreak.binkey.n....9-wsnipex-testing-v4.iso
kan en klaar met desktop en auto login voor je xbmc.

[Reactie gewijzigd door Thc_Nbl op 3 september 2012 16:49]

Dit is heel goed nieuws. Voor het pvr gedeelte was ik altijd nog aangewezen op WMC. Nu kan ik eindelijk mijn frontend omgooien naar linux. Dit komt uiteraard ook wel door de herschreven audio engine in frodo.
Ja dit is goed nieuws, ik gebruik nu XBMC samen met MediaPortal's TVserver, en het aansturen daarvan via de 3th party software was op zijn best, best wel een echte PITA.

De beste TVserver software die ik tot nu toe heb gebruikt is imho MPs TVserver software.

Heb zelf een server staan met verschillende DVB-C en DVB-S2 kaarten en ik kan met de MP TVserver daar mee alle kanalen die ik kan ontvangen, tegelijk op verschillende (HT)PC's tegelijk bekijken.

Mijn server word gebruikt om 4 gezinnen TV te laten kijken op verschillende (HT)PC's, tijdens een test konden we tegelijk 16 verschillende streams bekijken en 5 streams opnemen zonder probleem.
(Alle (HT)PC's waar we beschikking over hadden)
Ga vanavond kijken of ik deze kan downloaden, en hoe Frodo werkt op mijn oude (test) laptop.

Edit, reactie op een mail vraag, maar denk dat meer mensen zich dit afvragen:
Ik zag je setup op tweakers.net met een TVServer met DVB-S/DVB-S2 kaarten en diverse HTPC's in een netwerk, Is het mogelijkheid om te kijken naar kanalen waarvoor een CanalDigitaal smartcard benodigd is?
Woon zelf in Noorwegen, en heb voor de Noorse en Nederlandse zenders diverse smartcards, en dat werkt prima.

Je moet uiteraard wel een DVB-T, C of S2 kaart hebben met een CI slot mogelijkheid.
zou geen DVB-S (SD) gaan, maar DVB-S2 (HD), want tegenwoordig het meest in HD word uitgezonden.
Om je TV kaart goed te laten werken zijn er paar eisen waar je aan moet voldoen:
quote: MediaPortal
Any DVB/ATSC card which has BDA drivers. This includes the vast majority of all tuner cards available today.
En let op of het volgende functies die je wel of niet nodig hebt worden ondersteund als je TVkaart kiest:

Voor alle kaarten geld.
 • CI/CAM support - als je een CAM kaart moet gebruiken.
 • CI menu support - als je betaal TV wild kijken
 • Multichannel decoding - als je tegelijk verschillende kanalen wild kijken van de zelfde kaart.
Speciaal voor sat kaarten.
 • DiSEqC switch - als je een switch gebruikt om te schakelen tussen verschillende LNBs.
 • DiSEqC motor - verplicht als je een draaibare schotel wild gebruiken
 • DVB-S2 support - verplicht als je HD satelliet kanalen wild kijken.
http://wiki.team-mediapor...tem/01_Supported_TV_Cards

De forums van Sat4all en MP zijn veel hulp, maar gebruik eerst de zoekfunctie om te zien of je vraag al is gesteld en beantwoord!

http://forum.team-mediaportal.com/
http://www.sat4all.com/forums/

De eerste keer opzetten zal het vast niet allemaal in een keer helemaal lukken, want het is best wel wat uitzoek werk, maar als het eenmaal is opgezet, is het "de" manier van TV kijken.

Wij programmeren alles via EPG vooruit en kijken alleen wat we willen zien, hier door is de tijd dat de TV aanstaat bij ons waarschijnlijk met 50% terug gebracht en besteden we onze tijd nu veel beter, en aan nuttigere dingen, want we kijken alleen nog maar naar wat we willen zien, en zijn we s'avonds niet meer lui achterover als een zombie voor de TV aan het kanaal te surfen!

[Reactie gewijzigd door player-x op 4 september 2012 14:10]

Het nadeel van selectief kijken, geen krant lezen, twitteren is dat je horizon beperkt wordt door het beperkte aa.bod wat je bekijkt. Juist het onverwachtte zet je aan tot denken en geeft nieuwe ideeen
Dus wat jij zegt is, dat als je lui achterover als een zombie voor de TV aan het kanaal te surfen bent, je, je horizon verbreed? ...... Right .... :z

Niet om te trollen, maar dat is nou niet echt een van de slimste opmerking die ik ooit heb gehoord!

En heb nergens gezegd dat ik geen nieuws of nieuws programma's kijk, of kranten lees, wij hebben thuis zelfs twee kranten, daarnaast heb ik 6 kranten permanent open staan als pin-tabs.

Twitter aan de andere kant is imho een waardeloos medium, hoe kan je in hemelsnaam je gedachten delen met andere in 160 tekens :?

Daarnaast zijn mijn buren waar ik de TVserver mee deel, van de zelfde mening, door het veel selectiever gebruik van de TV zijn we ook veel socialer geworden.

De laatste buur bv die op mijn server is aangesloten zit s'avonds veel meer buiten, en hebben we nu echte socialer contact mee, ipv het oppervlakkige contact dat we voorheen hadden.

Dus ja imho maakt stompzinnig de hele avond TV kijken je dom, en sociaal geïsoleerd, en ik verbreed mijn horizon een stuk meer met een goed boek.

[Reactie gewijzigd door player-x op 5 september 2012 21:41]

Helaas niet voor Belgen wegens het gesloten systeem van de huidige distributeurs.
Ook voor de belgen, maar dan alleen via sat.
Hoezo? TV Vlaanderen (DVB-S) valt toch wel legaal te decoderen, net als CanalDigitaal?

Zat Nederlanders die dat hebben draaien volgens mij...
Ik gebruik nochtans al een hele tijd de binaries die Lars regelmatig built, als Belg zijnde.

Het is je eigen keuze om bij Telenet of Belgacom te blijven. TV Vlaanderen is wel degelijk een alternatief en houdt zich aan de DVB standaarden waardoor je dus gewoon vrije hardware keuze hebt.
DVB-T antenne erin en gaan met die banaan. Nog volledig gratis ook ;)

Nu nog wachten op de raspberry pi port hiervan :9

[Reactie gewijzigd door boe2 op 3 september 2012 16:51]

Wel met amper 3 zenders (de openbare omroep: één, canvas en ketnet/op12) en een handvol radiozenders die 99.9% gewoon op FM beluistert.

Er is ook een commercieel aanbod van telenet met maar liefst 13 zenders voor 'slechts' €11.5/maand. Drie daarvan zijn eerder genoemde openbare omroepen en toch al gratis te ontvangen. De overige tien worden niet door iedereen allemaal bekeken en twee populaire vlaamse zenders (VTM en 2BE) ontbreken.
Uiteraard geen van allen in HD en verplichte aankoop van 'gecertificeerde' DVB-T ontvanger aan 'slechts' €129.

Maar in feite doet dat commercieel aanbod er toch niet toe. Doordat telenet je alweer verplicht eigen settopboxjes te gebruiken is een HTPC met dit aanbod toch uitgesloten. Neen, satteliet (DVB-S2) is de enige optie die iets voorstelt voor ons vlamingen.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 3 september 2012 18:35]

De openbare zenders zijn de enige die me interesseren, verder ben ik kandidaat klant voor on-demand series.
Is er al hardware wat dit ondersteund of zou je dit gemakkelijk voor elkaar krijgen op een bestaand XBMC systeem met een extra usb-module?
Genoeg hardware. Echter voor het makkelijk opzetten heb ik persoonlijk alleen ervaring met tvheadend onder linux en mediaportal onder windows. Voor beide geld dat het eenvoudig op te zetten is afgezien van de Oscam module (linux) die je nodig hebt voor het kijken van Ziggo of KPN.

Je moet dan ook uiteraard zo'n smartcard ergens kwijt kunnen voor het decoderen van de encoded streams. Genoeg draadjes op GOT die je verder kunnen helpen. Zoek maar op Oscam en Tvheadend.
Als je een redelijk idee hebt waar je mee bezig bent dan is het opzetten van Oscam ook niet zo moeilijk. Maar als je altijd een simpele set-top-box hebt gehad en dan ineens alles handmatig in moet gaan stellen (zowel tvheadend als oscam) dan wordt het lastig... ik spreek uit ervaring :+

Nu ik wel door heb wat alle termen betekenen en waar alle functies voor dienen heb ik een TV server binnen een half uurtje draaien.
Misschien is een Anysee N7 een oplossing? Ik vind die dingen wel aan de prijzige kant, maar het zou plug&play moeten zijn.
Ik kan geen voordelen zien van dat apparaat.

Ja als je het in combinatie met een server (!) gebruikt is het leuk, maar de beperking van maar een kanaal tegelijk kunnen kijken is imho een veel te grote beperking.

[Reactie gewijzigd door player-x op 4 september 2012 06:42]

Alternatief voor de N7 is een Dreambox/VU+ decoder kopen en die als streaming back-end gebruiken. Zo verspreid ik mijn sat-tv door het huis, met 1 decoder, twee XBMC clients en een iPhone (Dreambox Live app). Voordeel is in elk geval dat als het hele streaming/XBMC gebeuren niet werkt, je tenminste altijd nog via de decoder direct kan kijken.

Waarschuwing vooraf: dit is niet voor beginners. En ik moet zeggen, als PVR/EPG/LiveTV client kan XBMC ook met deze addon nog niet in de schaduw staan van Windows Media Center, die UI is echt zo goed. Maar goed, Microsoft heeft een tien jaar voorsprong, dat is niet 123 ingehaald.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 september 2012 20:52]

Heb zelf al een HTPC setup met live TV van digitenne via de EyeTV One. Hij draait nu nog op Windows Media Center, maar als het soepel werkt kan ik een switch naar XBMC maken.

Met de EyeTV one is het praktisch direct geïnstalleerd, als je de benodigde software hebt, hoef je onder Windows vrijwel niks te doen (behalve zorgen dat je een goede antenne en power inserter hebt).
Gebruikte de github van Op den Kamp al een tijdje dus ben erg blij dat het nu in de mainline komt
Ik ook, ik gebruik tot nu toe de iets verouderde pvr branche icm mediaportal tv server. Echter stabiel is het niet. Als de tv-server niet reageert crasht xbmc ook meteen.
Voor deze rede ben ik overgestapt naar For The Record, ik heb namelijk een Mediaportal client en een XBMC frodo met PVR. Mijn ervaringen met FTR zijn in deze behoorlijk goed te noemen, ook op de MP Cliënt.

Overigens is dit geweldig nieuws, kijkend naar de ontwikkelingen met de Raspberry Pi en de MPEG2 HW support :-)
Voor RPi support moet je ook nog even wachten. Hiervoor is ook een "pull request" ingediend, maar deze is nog steeds niet geaccepteerd in mainline. Hetzelfde als voor deze PVR ondersteuning is. De originele ontwikkelaars ervan hebben aan de "mainline XBMC devs" gevraagd of ze hun code willen reviewen en daarna toevoegen. Als dit gebeurd is zal de boel dus worden opgenomen in de eerstvolgende Frodo testversie. Bij deze PVR code kan dit trouwens wel een tijdje duren. Aangezien het in totaal over grofweg 55.000 tot 60.000 regels code gaat. En dit is dan nog zonder de PVR backends (TVHeadend etc.). Want deze zijn niet zolang geleden afgesplitst naar losse addons. Dit o.a. zodat het voor gebruikers duidelijk is dat PVR ondersteuning geen onderdeel is van XBMC, en ze alleen de mogelijkheid geven om met een PVR backend te communiceren.

Daarnaast moeten er voor RPi ondersteuning op het PVR gedeelte waarschijnlijk ook nog wat kleine dingen gebeuren, maar ik heb al gehoord dat Lars hiermee bezig was, maar dit zal pas volgen nadat zowel RPi als PVR onderdeel zijn van de mainline XBMC code.

Overigens is Lars ook een Tweaker.
psst, iemand heeft me ingefluisterd dat het deze keer waarschijnlijk wat sneller gemerged zal worden dan je zou verwachten ;-)

overigens is het artikel niet helemaal correct: een pull request betekent niet dat het al opgenomen is in mainline.

edit:
wel grappig dat dit als niet relevant wordt gemod. ik denk dat ik wel enig inzicht heb in wanneer PVR gemerged wordt, aangezien ik degene ben die de pull request aangemaakt heeft en op de merge knop ga drukken :)

[Reactie gewijzigd door DusHmaniac op 3 september 2012 21:58]

Mooi werk! Ben al sinds 2 jaar een trouwe gebruiker, hoop dat er met deze merge ook vanuit de community meer support komt om verbeteringen door te voeren, zodat je niet alles alleen hoeft te doen. ;)
Hoe voelt dat nu, om te zien dat je project nu echt een vogelvlucht aan het nemen is vergeleken met de voorgaande jaren?
En PVR is zojuist gemerged, en Raspberry Pi een minuut later. Zoals ik al zei, het komt sneller dan je denkt :)
Kan iemand mij vertellen wat je hiervoor nou nodig hebt wat hardware betreft?
Ik heb een mediacenter pctje (ion bord met atom proc) met xbmc. Tevens zit ik in het Caiway gebied, dus meerendeel is zonder smarcard te ontvangen.
Heb ik dan een usb tvtuner nodig oid? of iets anders? Wat is aan te raden?

<update>
Na wat uitzoekwerk heb ik de volgende opties gevonden:
http://www.hdhomerun.net/default.aspx (network based)
http://www.firedtv.nl/cms...temid=2&vmcchk=1&Itemid=2 (usb based)

[Reactie gewijzigd door Scidd0w op 4 september 2012 14:18]

Dat hangt van je back end af (XBMC is alleen een front end, dat communiceert met een back end programma dat de werkelijke tuner aansturing doet). Ik heb het een jaar of twee gedaan met een USB tuner (Anysee E30S2), maar gebruik tegenwoordig een losse decoder (Dreambox).
Kun je vertellen hoe je de dreambox hebt gekoppeld aan xbmc? Er bestaat wel iets van een tuxbox add-on maar die is erg basic..
De standaard tuxbox plugin is idd waardeloos. Ene J. Dembski heeft een addon voor de PVR client van XBMC geschreven, zie ook deze thread. Zit helaas nog niet in de mainline, maar hij werkt prima op mijn Crystalbuntu ATV1. Laat je niet door de "vuplus" naam misleiden, hij werkt met alle (recente) Enigma2 images.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 september 2012 20:32]

Prachtig systeem, maar hier in Nederland hebben we er toch vrij weinig aan? Alles is gesloten door de kabelaars, er wordt hier zwaar gebruik gemaakt van DVB-C in combinatie met smartcards waardoor naar mijn idee alleen de free-to-air kanalen hiermee op te nemen zijn.. naar mijn idee heb je er dan heel, heel weinig aan hier in Nederland?
Je moet ook wel de hardware hebben om een smartcard in te doen. Daar kun je gewoon een extra card voor vragen bij je aanbieder. (volgens mij zijn die zelfs gratis).
Smartcard is niet gratis, of in ieder geval niet bij Ziggo. Zo uit m'n hoofd moet je rond de 100E ook alles bij elkaar hebben. Dat is dus een tunerkaart met DVB-C ondersteuning, een smartcardreader, en de smartcard zelf. Ik heb de boel nu al 1, 2 jaar perfect draaiende met TVHeadend (+ OSCam) en nog nooit problemen mee gehad. Of in ieder geval niet problemen in de zin dat Ziggo gekke dingen doet of dingen blokkeert.
Alles is gesloten door de kabelaars, er wordt hier zwaar gebruik gemaakt van DVB-C in combinatie met smartcards waardoor naar mijn idee alleen de free-to-air kanalen hiermee op te nemen zijn..
Ook gecrypte kanalen zijn te ontvangen, naar het schijnt, alleen is de hardware hiervoor wel duur. Alleen bij UPC ga je dit niet voor elkaar krijgen, want die gebruiken natuurlijk weer niet standaard encryptie.

Persoonlijk ben ik een van de gelukkigen die in het dekkingsgebied van OnsBrabantNet wonen, want zij zenden DVB-C niet gecrypt uit. Met een relatief goedkope dual tuner (HDHomeRun) kan ik nu alle zenders digitaal opnemen, en de publieke zenders zelfs in HD kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door jeroen94704 op 3 september 2012 20:24]

Valt reuze mee.

Als je in gebied van afzetter UPC woont, ja, dan ben je screwed. Maar zelfs dan kan je eventueel overwegen of je met DVB-T (digitenne) of DVB-S ( Canal Digitaal) kan volstaan.

Verder werkt het bij Ziggo ook (onofficeel, voorlopig) nog door met een Smargo/smartcards aan de gang te gaan.

Verder zijn er nog div. kleinere kabelboeren, maar ook Glashart Media (dat op steeds meer glasvezel aanbiedingen beschikbaar wordt) waar je gewoon onversleuteld DVB-C hebt.
Wat bedoel je nou? Dat je een smartcard moet hebben? Wat is daar het probleem mee dan?

Je hebt in no-time de boel opgezet met een Smargo cardreader en TV Headend en een simpele DVB-C kaart. Mijn backend draait op Linux (Ubuntu) met TV Headend v3. Geen enkel probleem. Je moet voor TVH alleen dan een cardserver installeren, maar dat klinkt moeilijker dan het is. Al met al is het makkelijker dan Media Portal aan de praat krijgen, want daar ben je 3 dagen zoet mee.
Hopelijk native support, maar ben bang dat dat er nooit van zal komen, blijft dus wel bij dvbviewer, 1 programma en klaar, bij xbmc heb je altijd backend nodig.
Tsja, XBMC kan ook op steeds meer 'lower power' hardware draaien, zoals Raspberry Pi, Apple en Android tables, etc.

TV opneem hardware is niet zo maar toe te voegen aan alle platformen waar XBMC op kan draaien. Dus ik vind het wel voordelig dat het compatible is (en werkt) met zo veel mogelijk verschillende backends.

Ook heb ik m'n XBMC systeem niet 24/7 draaien. M'n NAS waar tvheadend prima op draait wel :)
Dat zeg je verkeerd, de lower power hardware is nu krachtig genoeg om XBMC te draaien.
Dat is erg mooi iedere major van XBMC wordt steeds mooier en vollediger.

Maar kan iemand mij (die eventueel dichter bij XMBC staat en de ontwikkelingen) vertellen waarom er geen 11.x versies bij komen? Zelf heb ik soms last van vastlopers van XBMC en moet dan noodgedwongen mijn toetsenbord weer aansluiten om deze te herstarten (bestuur hem via Constilation op de iphone). Ik lees meer mensen met dit probleem en je zou toch zeggen dat dit soort problemen lang en breed zijn opgelost sinds de release een tijd terug en hun 'monthly development cycle'
Ook ik heb problemen met Eden (o.a. afgrijselijk gerenderde ondertitels). Wat voor mij tot nu toe werkt is het gebruiken van de nightlies uit de laatste dagen van de monthly cycle.
Dit is zeker goed nieuws. Het is al een tijdje beschikbaar vanuit Lars zijn eigen repository. Daar kan je een build uit halen voor Linux, Windows of OSx welke samen werkt met Tvheadend.
Zie: http://packages.pulse-eight.net/

Echter is het straks dus ook beschikbaar voor, AppleTv's en Android builds.
En in de komende test builds van Frodo :).

De officiele repositories op pulse-eight werken alleen met de stable Eden, terwijl Frodo op zich ook al goed bruikbaar is :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee