XBMC geport naar goedkope Raspberry Pi-pc

De ontwikkelaars achter XBMC hebben de mediacentersoftware geport naar de goedkope Raspberry Pi. De kleine computer, waarvan de simpelste uitvoering slechts 25 dollar kost, is in staat om via XBMC 1080p-videobestanden af te spelen.

De port werd op de Scale 10X-expo gepresenteerd door ontwikkelaars Gimli en Davilla, zo schrijft het bedrijf achter Raspberry Pi. Uit de demonstratievideo valt op te maken dat de interface van de op Linux-gebaseerde mediasoftware vloeiend draait en het kleine systeempje daarbij ook geen problemen heeft met het afspelen van high-res-video. Als voorbeeld werd een 1080p-versie van de open-source-film Big Buck Bunny getoond met een aac-audiostream en video in het h.264-formaat.

De Raspberry Pi is een kleine computer opgebouwd rondom de 700MHz Broadcom BCM2835-arm-chip en 128MB werkgeheugen. Het geheel wordt geleverd als pcb waar de gebruiker zelf eventueel nog een behuizing omheen kan bouwen. Het kleine moederbord is voorzien van aansluitingen voor rca-video, twee maal usb, hdmi, audio-jack, een dsi-connector en headers voor een gpio-module. Verder kan er een sd-kaart ingestoken worden en wordt het bord gevoed door een micro-usb-aansluiting

De Raspberry Pi zal uitkomen in twee varianten. De goedkoopste versie kost 25 dollar en heeft een ethernetcontroller maar geen fysieke connector. Daarnaast is er een csi-connector aanwezig voor aansluiting van een cameramodule. De duurdere variant moet 35 dollar opbrengen en heeft een dubbele hoeveelheid ram en een ethernetaansluiting aan boord. De productie van de Raspberry Pi is onlangs gestart en de eerste exemplaren moeten eind januari klaar zijn.

Update 23-01-2012 9:20
Ontwikkelaar Davilla laat op het XBMC-forum weten dat de demo op de duurdere versie van de Raspberry Pi draaide. De mediasoftware zou aan de 128MB-werkgeheugen van de goedkoopste variant niet genoeg hebben.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

22-01-2012 • 15:02

203 Linkedin

Lees meer

XBMC 13 krijgt codenaam Gotham Nieuws van 14 maart 2013
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
XBMC Frodo kan tv-programma's opnemen Nieuws van 3 september 2012
XBMC voor Android aangekondigd Nieuws van 14 juli 2012
XBMC gaat AirTunes native ondersteunen Nieuws van 27 september 2011
XBMC krijgt ook port naar Android Nieuws van 30 januari 2011

Reacties (203)

203
202
140
15
1
15
Wijzig sortering
De goedkoopste versie van raspberry werkt niet met xbmc, dit komt omdat de goedkoopste versie maar 128 mb ram heeft, en XBMC 256 nodig heeft.
Dat zegt Davilla zelf op http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=113824&page=14.

Dus het is de $35 dollar versie die meest geschikt is voor XBMC.

[Reactie gewijzigd door shadylog op 22 januari 2012 16:09]

Anoniem: 64119
22 januari 2012 15:41
Voordat iedereen hier plannen gaat maken voor aanschaf......

Deze Winkel,
http://www.raspberrypi.com/

levert dus alleen nog twee stickers en de productie is sterk gelimiteerd. Waarschijnlijk zullen er slechts 2 X 10.000 geproduceerd gaan worden. De kans dat je er een kan kopen is dus niet erg groot. Of er later nog meer in productie zullen gaan is nog onbekend....

Zonder meer wel een heel erg leuk mini pc-tje.
die 2x 10.000 is ook nog maar een "open beta" waarbij ze de kwaliteit van de producent ook wel wat willen testen (zijn onlangs toch veranderd van een UK-based producent naar een veel goedkopere aziatische producent).

Dat de eerste ladingen maar zo klein zijn is vooral door hun budget, dus als die ladingen verkocht zijn zal je wel vlug een exponentiele groei zien in de bestellingen en hoe goed ze kunnen leveren.

Ik zal iig wel wachten tot de 2e of 3e revisie, aangezien de echte kinderziektes er nog eerst wel wat uitgevist moeten worden. Ook zal tegen dan wel een mooi 3d model van case te vinden zijn en zullen er al wel wat meer 3rd party expansion boards zijn, die mss al een SATA controller of een wifi receiver aan boord hebben.
Ik weet niet of je het Gertboard (http://www.raspberrypi.org/archives/500) als first party expansion board ziet? Maar er wordt al wel volop gehackt blijkbaar.

* pruxor heeft er zin in :9~

Edit: betere link naar het Gertboard: (http://www.raspberrypi.org/archives/411) (Met fotos)

[Reactie gewijzigd door pruxor op 22 januari 2012 18:26]

Die 2x 10k is de gegarandeerde afname die met Broadcom bedongen is. Dat betekent dat er niet *minder* dan 20k gemaakt gaat worden. Onderschat de mensen hierachter trouwens niet, het is voor een deel dezelfde team die begin jaren '80 de BBC Micro ontwikkelde en vervolgens in zowat elk klaslokaal in UK binnen wist te lullen. 1.5M verkocht. Tevens zit David Braben erbij, die destijds Elite schreef, een spel wat ook 600k stuks verkocht op ieder platfrom van Acorn Electron tot en met PC, Mac en zelfs NES.

Juist als die eerste 20k als hete broodjes over de toonbank gaan zullen er zeker meer volgen.
Dat is dan een mooie, goedkope mediaspeler. Ik twijfelde al om er 1 te gaan halen, maar nu het XBMC kan met full-HD gaat er zeker 1 komen
Anoniem: 83718
@Gropah22 januari 2012 15:09
Vergis je niet, die Raspberry kost zelf natuurlijk weinig,
maar voordat je een usb-hub, geheugen, wifi-dongle, afstandsbediening, voeding en een knap kastje bij elkaar hebt, zit je op dezelfde prijs als een kant en klaar (snellere)htpc/media-speler. (vergeet vooral niet al die verzendkosten van die diverse onderdelen!)
+ natuurlijk vele uren om alles bij elkaar aan de praat te zien krijgen.(hoewel dat ook een hobby is)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 22 januari 2012 15:17]

Waar heb je dat alles voor nodig dan?
Die 35 euro is voorzien van:
- 2 * USB, meer dan genoeg.
- RJ45 dus geen wifi nodig
- micro-USB voeding dus de voeding van je telefoon kan er aan

Het enige wat je nog nodig hebt is een kastje (schoenendoos zou ook genoeg zijn) en een afstandsbediening (voor een euro of 25). Voor dat geld kom je zowieso nooit aan een HTPC. En de mediaspelers die je er voor kunt kopen komen, qua features, nog niet in de buurt van XBMC.

Ik zit er sterk aan te denken een projectje te beginnen voor de TV op de slaapkamer. Ik ben er zonder meer van overtuigd dat een dergelijk PCtje waar voor zijn geld gaat bieden.
Een kastje is niet eens nodig zo lang je het ergens neer kunt leggen waar er geen huisdieren of kinderen bij komen. Een beetje stof kan geen kwaad.
dacht idd ook al, gewoon met wat tape op de achterkant van je tv..
Anoniem: 408389
@Squixx22 januari 2012 17:02
Met een beetje geluk past het zelfs nog in je tv.
Of in een case achterop je vesa mount schroeven :)
Anoniem: 412057
@Croga22 januari 2012 15:56
Kastje kan je eigenlijk ook gewoon zelf (laten) maken via 3D-printing
3D models moet je je hoofd eigenlijk ook niet meer over breken, want daaraan zijn ook al een 5-tal mensen bezig (waarvan het bekend is)

Zo'n kastje laten printen voor die raspberry kan je evenveel laten kosten als je wil: van iets basis waar je gewoon die printplaat in steekt voor iets rond de 10 tot 20 euro tot een grotere kast waar je zelfs nog wat drives kan inpluggen via een docking station ofzo
Heb je hier iets meer informatie of links van?
En een afstandsbediening ook niet. Lang leve de app op je smartphone.
Schoenendoos? Pakje kaarten.
Ik zat te denken om em als always on authenticatieservertje aan mijn switch te knopen. De dure (B) variant neemt max 3.5 watt dat trekt de voeding van die switch vast nog wel naast de switch zelf :)
Ik mis hier overal dat de videouitgang word vergeten (HDMI, DVI, VGA). Is ook belangrijk voor XBMC op je TV aan te sluiten :P

Edit: Zie nu dat hij standaard HDMI heeft.

[Reactie gewijzigd door sn33ky op 22 januari 2012 16:13]

Hij heeft HDMI, staat gewoon in de tekst.
jammer dat ik nog een oude beeldbuis gebruik en dus helemaal niks aan hdmi heb. apparaat is voor mij dus totaal nutteloos, hoewel ik er wel 1 zou kopen als die beschikbaar is.
Klopt, hij heeft inderdaad geen analoge output, dat is idd niet zo fijn. Maar als je een analoge output wil moet je redelijk wat elektronica toevoegen om van digitaal naar analoog te gaan. Wat niet zo goed is voor de prijs.
Even goed lezen is ook een kunst. De raspberry-pi heeft namelijk ook composiet output via een RCA plug. Geluid krijg je ook analoog via een 3.5mm jack.
lees net ook ergens dat die er in alleen in de beta versie's op zaten en nu vervangen is door een 3,5mm jack. hopelijk blijft hij er dus wel op zitten en dan ik hem wel gebruiken :)
(bedankt voor de informatie. )
Voor niet HD toestellen zijn er trouwens aardig wat andere leuke mediaspelers beschikbaar. Wij hebben hier eentje van AC ryan staan die ook prima voldoet en ook al heel goedkoop instapmodellen heeft. Maar ik neem aan dat het je meer om de XBMC gaat die natuurlijk erg fijn werkt.

Wat je ook nog kunt doen is een oude Xbox kopen met een afstandsbediening en hier een versie van XBMC op zetten, speelt geen HD af maar dat heb je neem ik aan ook niet nodig. Zelf ook jaren gedaan, werktte prima!

Oude Xbox = 30 ~ 40 euro
Afstandsbediening op ebay voor xbox 1 = 10 ~ 20 euro
USB HUB met adapter kost je een tientje, deze voorziet de kan de Raspberry Pi A ook van stroom. 16GB SDHC kaart heb je ook voor een tientje (ok, 11 euro). Wifi N kost je 10 euro. Draadloos toetsenbord en muis kost nog eens 8 euro. Een rol plakband voor de behuizing kost je nog geen euro.

Voor 39 euro heb je dus ALLE accessoires om zo vanaf je bank te kunnen surfen, e-mailen, films, muziek en foto's te downloaden en te kijken. Koop je hier de duurste R-pi bij dan kost je dan nog eens een euro of 40 (inc verzeneden). Nou dan ben je 40 euro kwijt, lijkt me een mooie prijs!

O en het maximale energieverbruik: 10 watt (4*5V*0,5A van een 4 poorts USB HUB)+de inefficientie van de voeding :P
Echter is XBMC vele malen beter dan al die standaard software op de gemiddelde kant en klaar media-speler
Kan je toch prima draaien op een leuk moederbordje, dat wel alle aansluitingen heeft voor niet USB hd's, met wel veel usb-poorten en wel kant en klaar wifi, dat uiteindelijk ongeveer hetzelfde kost.
noem eens zo'n moederbord ... deze rasbary dingen kun je veromodelijk met een redeklijk simpele adaptor van een paar watt laten werken, een behuizing zal idd wat lastiger worden, maar rca werkt al op elke tv... dan heb je vervolgens dus voor zo'n 50 euro? al een mediaplayer met xbcm - verglijkbaar voor 50 euro heb je nouwelijks een normaal mobo en die is dan ook nog eens bijna 10x groter in omvang...
Anoniem: 83718
@i-chat22 januari 2012 15:45
Neem gewoon een gejailbreakte Apple-tv,
ook XBMC, wel wifi, wel voeding, wel afstandsbediening, wel 8 gig geheugen.
(ook nog optisch audio uit, RCA ontbreekt echter)

Lijkt met knap dat je die Raspberry met dezelfde functionaliteit uiteindelijk in zo'n klein fraai kastje werkend krijg, voor 119 euro all in!
(neerzetten en werken)

Jullie draaien de boel om, en kleden het apparaatje uit,
-waarom wifi? er zit toch een connector op!
(tja, maar voordat die ethernet kabel naast mijn tv ligt ben ik al weer 20/30 euro verder aan boren, switch & kabelkosten)
-waarom een behuizing, een schoenendoos is genoeg!
(ziet er inderdaad wel beter uit)
-of een beetje stof kan toch geen kwaad!
(nog mooier)
-waarom een afstandsbediening, ik heb een mobiele telefoon.
(tja)
-een voeding heeft iedereen wel liggen.
(de enige waarheid)


Als ik zo door ga,
waarom een huis? Een grot of plaggenhut is toch veel goedkoper?
Waarom een douche? Regen is gratis! (of laat het dak weg van je plaggenhut)

Misschien omdat ik die dingen wel wil, ik wil geen stapel stoffige printplaatjes en kabels naast mijn tv, en uren kloten om de hele zooi aan de gang te krijgen.
Om uiteindelijk op de eind-afrekening 20? euro te hebben bespaard.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 83718 op 22 januari 2012 16:04]

OK, hier komt ie dan.

Apple TV kan geen full hd tonen. Ja, je kunt dus full hd decoderen (als je XBMC erop zet... niet echt "aansluiten en werken") maar hij kan slechts 720p uitvoeren. Dan liever een apparaat dat 1080p kan decoderen EN tonen.

Wifi schiet rijkelijk te kort voor 1080p streaming (zeker als het vanaf beneden uit de meterkast moet komen). Dus kabel is the only way. En 10 meter kabel en 2 krimp-stekkertjes kosten echt maar 10 a 15 eurootjes.

XBMC is prima te bedienen met je telefoon. Inkomende gesprekken en smsjes worden zelfs netjes in beeld weergegeven en je film pauzeert dan automatisch.

Ik ben het met je eens dat Apple mooiere producten maakt maar de beperkingen die er dan weer aan vast zitten maken het altijd een no-go (voor mij).

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 22 januari 2012 16:07]

Ieder crappy wifi netwerkje kan 1080p prima uitsturen, alleen niet op een hoge bitrate. Resolutie heeft daar echter weinig mee te maken.
Wacht even,
net hoorde ik...gelukkig heeftie RCA, voor die arme studenten.
(in het uitkleedverhaal)

Maar snif, je hebt gelijk, dat 720p verhaal was ik vergeten.
Apple TV3 dan maar.
Wanneer ik 25cm van mijn 40" full hd tv af zit, zie ik het verschil tussen 1080p en 720p. Op 3m afstand, de gewone kijkafstand, zie ik het verschil niet!

Ik heb altijd gezegd dat ik geen Apple TV 2 wilde hebben vanwege de 720p beperking, maar Apple heeft onder de 200 euro geen concurrentie voor de ATV2, vandaar dat ik er na lang onderzoek toch één heb gekocht!
Als je xbmc erop kan zetten dan is er toch (buiten 720P) geen berperking meer. XBMC bedienen met je telefoon is trouwens een ramp... als je bv een vriendin/kinderen/gezien hebt.
En 10 meter kabel en 2 krimp-stekkertjes kosten echt maar 10 a 15 eurootjes.
Laats nog een 40 meter kant-en-klaar gigabit kabel gekocht voor, pak 'm beet, 10 euro op eBay. Daar hoe je zelf niet voor te knippen. :)

Maarja, dit is offtopic.

Ben het voor de rest helemaal met je eens!
Wel, sommige vinden dit leuk voor te doen als hobby. Daarnaast is jou specifieke geval niet voor het algemeen geldend. De R-Pi is bedoeld als low-budget pc, niet als Apple TV-vervanger. Er is nu xbmc op geport, en dit opent mogelijkheden die wij wel zien zitten. Dit is het gevolg van het concept van de R-Pi, en ik zie niet wat jij daar problematisch aan vind. Wil jij een Apple TV kopen, doe gerust, maar wij houden van een andere aanpak.

In mijn geval gaan jouw argumenten evenmin op als jij beweert over de onze. Mijn router staat letterlijk naast de TV. Ik hoef dus geen wifi. Evenmin een behuizing. Immers zie jij een behuizing als iets wat mooi in zicht moet staan. Anderen zien het als noodzakelijk kwaard omdat de componenten nu eenmaal zoveel plaats innemen, en als je het gewoon ergens kan achter moffelen, is dat een pluspunt. Ook de afstandsbediening is zo'n punt. Jij wilt een aparte afstandsbediening? Leuk voor jou, wij willen die niet. Wij willen hem bedienen met onze telefoon die we altijd bijhebben en geen apart bakje. Hoe minder, hoe beter.

Niemand verplicht je om dit te steunen of leuk te vinden. Koop gerust iedere andere mediaspeler op de markt. En ja, ik kan gerust nog 100 features opnoemen die ik er graag had opgezien. Maar dit kost 35 euro en is een hobby-project waar wij van genieten. Wat is daar mis mee?
Ik vind daar helemaal niks mis mee,
maarrrre. je slaat de spijker op zijn kop, het is een leuk
hobby.experimenteer pc-tje. En geen ATV vervanger.

Het enige dat ik hierboven gezegd heb:
PAS OP. op het moment dat je dit apparaat upgrade
naar iets dat uiteindelijk vergelijkbaar aan een ATV, heb je ook dezelfde prijs betaald.
Met een minder uiterlijk, en vele uren hobby-werk.
Bedankt voor de tip, klinkt als een leuk project!

ps: wat doe je eigenlijk op tweakers.net?
Boerke wrote: Neem gewoon een gejailbreakte Apple-tv, etc...
theMob writes:

Ik geef liever meer geld uit en zit op de koop toe daarbij liever een paar uur te klooien voordat ik een apparaat koop dat ik eerst moet 'jailbreaken' omdat de fabrikant niet wil dat ik de potentie van de hardware gebruik en bewust de functionaliteit afknijpt. Wat jij doet moet jij weten, maar ik vind die beschermingslaag van Apple ronduit belachelijk. Ook al geven ze het gratis weg, hier komt het niet binnen.
Je weet dat 99% van de mensheid gewoon tegen zichzelf beschermd moet worden he... Dat jij dat belachelijk vind maakt jou gewoon dom/kortzichtig enz. Je bent niet de enige op de wereld en ook niet het enige type persoon op de wereld.

Dat gezegd, ik heb zelf niet direct behoefte aan een Apple TV, maar ook niet aan een XBMC-capable apparaat. Een Raspberry Pi wil ik dan wel weer hebben, ik denk dat ik er meteen 10 koop, gewoon, om bijv. cluster filesystems te testen en mee te werken met het porten van x86 software naar ARM. En misschien flink wat hack werk om open source drivers te regelen voor al die SoC onderdelen. En wat dacht je van die gemene blob die je MOET gebruiken om de GPU te booten, wat VERPLICHT is om de CPU te kunnen starten. Daar wil ik ook best wel wat op vinden. Zal wel low-level hacking worden, maar dat maakt het interessant. En dan de embedability, ik stop er gewoon een in een 2443BW, en een in de auto, en een in de meterkast, en een buiten, en misschien ga ik een proberen te maken in een WRAP behuizing voor mini itx bordjes (dan passen er 2 in + UPS, accu's) en dan kijken of er een zinnig doel is voor een computer die je kan 'begraven', bijv. voor telemetrie, 80211 repeater, of gewoon om te kijken of het met off-the-self onderdelen kan).

Maar dat is niet iets wat 99% van de mensen die met computerhard- en software te maken hebben gaan doen. Die willen JUIST datgene wat een Apple TV is: je koopt bij winkel X een apparaat, je pakt de doos uit, je doet wat je verteld wordt, en je kan doen wat op de doos staat, en bij problemen ga je binnen een vooraf bekende termijn (bijv. 1 jaar garantie) terug naar winkel X voor een oplossing. Als je hem wil bedienen, dan ga je gewoon de afstandsbediening die er bij hoort gebruiken, want het is niet logisch voor zo'n persoon om meerdere dingen met 1 afstandsbediening te doen, want 'sleutels passen ook maar op 1 slot'.

conclusie: jullie zitten er allebei naast.
Man, man wat een rare comments weer hier. Dit gaat om een leuk hebbedingetje voor tweakers. Wat apple daar uberhaupt mee te maken heeft, ontgaat me volledig. Even een flamewar uitlokken zeker...
Beoordeel dit ding gewoon op zijn specs zonder een andere fabrikant uit de hoge hoed te toveren.
Ik vind het knap dat deze gasten dit voor elkaar hebben gekregen.
Ik heb mijn HTPC in elkaar gezet met ouwe hardware die ik nog had liggen van tig jaar geleden. Mooi kastje ervoor gekocht, fans vervangen met noiseblocker fans, GT520 erin voor de HW acceleratie (en 3D).

Het geheel heeft me iets meer gekost dan 100 euro, ziet er gelikt uit en speelt alles af wat ik wil.

Conclusie: Kijk eens wat je op zolder heb liggen voordat je deze dingen gaat kopen. Het is erg schattig natuurlijk zo klein en goedkoop. Maar uiteindelijk is het wel een beetje behelpen en waarschijnlijk heb je 90% van het systeem gewoon al liggen.
Dat kan misschien wel, maar zo'n Raspberry Pi verbruikt natuurlijk veel minder dan hardware van 5 jaar geleden...
Ik denk dat die paar uur film (per week) wel te verwaarlozen is op de energierekening. Het is ook niet zo dat de hardware heftig aan het werk is.
Tape em weg achter je tv meubel (geen behuizingskosten). Ik heb geen wi-fi maar enkel bekabeling (wi-fi haalt mijn internetsneheid toch niet (1gbps) en introduceert toch een flinke latency vergeleken met mijn huidige latency naar servers die niet al te ver weg zijn (4ms en ik zit op ams-ix), en zelfs al gebruik je wi-fi of 10 meter kabel ben je nog ruim onder de tien euro klaar. De voeding is zo standaard dat als je hem niet hebt liggen je voor 5 euro wel een nieuwe hebt geloof ik (12V gewoon toch?).
Voor het gemak neem je de luxe versie, je pleurt 1x xbmc op een 5 euro SD kaart wat vast een kant en klare download is.

Hoe je in godsnaam aan de 119 euro gaat komen als je dit apparaat als mediacenter gebruikt is mijn een raadsel...

Nee voor 50 euro zal je in 90% van de gevallen wel klaar zijn en dan kan je er een stukkie meer mee dan met een apple-tv.
5V voeding. Dus gewoon een oude lader van je telefoon pakken. In totaal zou het geheel niet meer dan 4 W mogen vreten. (700 mA op 5V). Iedere telefoonlader kan dit en de aansluiting die gebruikt wordt is universeel.

Het doel van dit project is niet de fabricage van een goedkope media speler. Het doel is onderwijs. Goedkoop hard en software knutselstukje. Met de nadruk op goedkoop. Elke euro die bespaard kon worden zonder grote concessies te doen aan performance of mogelijkheden is genomen.

Leuk dat XMBC er op draait, maar dat was dus niet het doel.

Behuizing is geen issue. Elk doosjes ter grootte van een bankpas zal voldoende zijn. En voor elke mogelijke aansluiting kun je USB gebruiken. Wil je meer USB? sluit er een USB hub op aan. Niet zo moeilijk.

Downloadbak zal leuk zijn, maar dit ding is niet snel. Verwacht dus niet dat je een 100Mbit internetconnectie vol kunt trekken.
Maar geen 1080p aangezien de Apple TV alleen maar 720p output
Ik denk dat het geen probleem is het ding op minstens 1080i te krijgen wanneer apple er niet meer de baas over is. Het is namelijk geen hardwarebepeking, maar een softwarebeperking.
720p is in feite een hogere resolutie dan 1080i. Bij 1080i worden per frame in verticale richting de helft van de pixels aangestuurd (interlacing).
De framerate van 720p ligt 2 keer zo hoog als van 1080i, maar:

1280x720x2=1843200

1920x1080x1=2073600

(en dat dan maal 30 of 25 afhankelijk van het systeem)

Het ligt qua pixelrate dicht bij elkaar, maar 1080i heeft een net wat hogere pixelrate. Daar komt bij dat het menselijk oog van 30->60 fps (of 25->50fps) niet dezelfde scherpteverbetering geeft als van de hogere daadwerkelijke resolutie, althans op een full HD TV. Daar is 1920x1080 namelijk ook de native resolutie van het paneel en dat helpt enorm.

Ik heb een digitaal TV kastje waar ik kan kiezen uit 720p of 1080i omdat de provider niet meer bandbreedte wil leveren, maar de 1080i is echt veel mooier en scherper op mijn TV.
De voorstanders van interlaced zullen stellen dat hun systeem meer beeldpunten bevat maar uiteindelijk gaat het hier niet om het aantal beeldpunten in stilstaande beelden maar om bewegende beelden waarbij het aantal beeldpunten dat per seconde wordt afgeleverd bepalend is voor de uiteindelijke HDTV beeldkwaliteit.

http://www.hdtvnieuws.nl/hdtv/720p-versus-1080i-20080709/
en
http://www.poederbach.com/PDF's/MInder_is_mooier.pdf

Video over interlace:
http://www.youtube.com/watch?v=Z-JXfyvlPh0
GTA IV in beide modus:
http://www.youtube.com/wa...znPsEEoKI&feature=related
(velen, waaronder ik, vinden 720p mooier..vloeiender lijnen en oogt dus strakker)
Videovoorbleed met roterende tekst, waar je het artificial artifacts bij interlaced video nog
beter kan zien:
http://corusa.com/blog/2008/09/04/720p-vs-1080i/
De interlaced tekst ziet er veel korreliger uit, wat wellicht door sommigen als scherp word ervaren. Een Mythe dus, het is korreliger; dankzei de artifacts. Dat is een bijverschijnsel en niet zoals het beeld bedoeld was.

Zo'n soort truukje gebruik ik ook bij het encoden van wat wazige films; met een "korrel/sand" filter voeg je "sneeuw" toe zodat de film scherper lijkt. Het werkt, want het wazige word vertroebelt door de sneeuw. In feite neem je de kijker in de mailng, de film is nog net zo wazig maar oog scherper door de toegevoegde "sneeuw" die het wazige camoefleert.

Geef mij maar 720p, anyday ;)

Zelf vermoed ik dat de voorstanders het "vooral tussen de oren" hebben zitten en genieten van een psuedo "beter" beeld. De-interlacing helpt helemaal niet, het kan het bewegende beeld alleen maar verstoren; ook op een 1920x1080 paneel.

Tip: onderzoek de kwalteit bij bewegend beeld, daar is een tV tenslotte voor gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 januari 2012 03:54]

1080i is nog steeds 1080 beeldlijnen en een hogere resolutie dan 720p.
Bij de p refreshed iedere keer elke beeldlijn en bij i om en om. Hierdoor zie je idd per beeld (bij de 1080i) niet 1080 lijnen maar je behoud nog steeds dezelfde resolutie als 1080p.
Per "afgedrukt" beeld heb je wel gelijk, er zijn steeds maar 540 lijnen op het beeld te zien bij 1080i
De i of p veranderd niks aan de resolutie. Je ziet gewoon 1920x1080. Enige verschil is dat je op een oude 50Hz LCD/Plasma mogelijk wat flikkering ziet. Maar zo'n beetje alle HDTV's geven het gewoon als 1080p weer door het de deinterlacen. En als de bron progressive was kan dat zonder kwaliteitsverlies omdat de interlaces fields samen een progressive frame vormen. Van bijvoorbeeld 50Hz interlaced naar 25Hz progressive.
Hoezo softwarebeperking? Die wordt er met een JB toch afgehaald? En dan nog max 720....
Wat weer niets uitmaakt tenzij je een 60 inch tv hebt.
Een optie om wel 1080p af te kunnen spelen:

Neem een 1st gen Apple TV en zet hier een CrystalHD kaart in :) Ben je wel je WiFi kwijt.
ik zie toch echt een HDMI poort
Misschien even beter kijken. De Raspberry heeft een HDMI uitgang en is ook zo aangesloten op de tv.
Als je zo'n statement maakt, onderbouw hem dan wel.

Als ik Wikipedia moet geloven, kan RCA namelijk wèl 1080p aan. Is misschien niet de meest geloofwaardige bron, maar geloofwaardeiger op dit moment dan de ononderbouwde verkondiging dat het dezelfde resolutie als NTSC/PAL zou zijn.

Edit: en er staat inderdaad ook gewoon hdmi in het artikel.

[Reactie gewijzigd door crizyz op 23 januari 2012 03:48]

Je mag wikipedia niet geloven, aangezien je de verkeerde dingen opzoekt. Een RCA aansluiting is composiet, niet component.
Ik stel voor dat je naar de bron kijkt (en naar de raspberry PI) en/of de tekst nog een keer leest. Dit apparaat heeft een HDMI uitgang, en kan op 1080p met xbmc films weergeven volgende de demonstratie video.
Anoniem: 131162
@bogy23 januari 2012 09:28
Zit toch echt een HDMI poort op hoor. Er zit inderdaad OOK een RCA output op. Niet direct iets schreeuwen.
niet een hdmi / DVI / RGB of andere aansluiting maar gewoon de composiet ... iets wat
In het artikel:
Het kleine moederbord is voorzien van aansluitingen voor rca-video, twee maal usb, hdmi, audio-jack, een dsi-connector en headers voor een gpio-module.
Alles staat of valt met lezen.
Wat fijn toch dat er daarom ook HDMI op de raspberry pi zit, zit naast die RCA (ongebruikte, dus hoe kunnen ze er dan beeld uit krijgen volgens jou!) aansluiting.

Ik vind het wel een mooi apparaat, draadloos toetsenbordje en muis erbij, video over het netwerk (gigabit LAN dus geen wifi dongles) van een andere pc afhalen (dus niks geen externe USB schijven ofzo). Mooi simpel kastje eromheen, daarnaast is die ook nog eens helemaal stil. Als die dan ook nog RTL gemist of uitzendig gemist kan openen is het helemaal perfect voor mij dan.
Mooi spul hoor dat van Apple maar ja wat valt daar nou nog aan te tweaken, doosje wat in 1 keer werkt met afstand bediening die door een door snee kleuter ge hacked kan worden. Geef mij maar xbmc en een Raspberry Pi.
Zijn opmerking was niet dat je voor €50 een moederbord kan vinden maar dat de Raspberry Pi veel zaken ontbreekt tov. een standaard moederbord.

- maar 2 usb op model B (model A maar 1 usb)
- geen wifi
- geen (e-)Sata
- geen uitbreidingsmogelijkheden (bv. video capture kaart)
- geen bluethooth
- geen netwerk op het goedkopere model A

Je moet dus of wachten op uitbreidingsmogelijkheden of zonder die functies werken. Waar op een standaard moederbord dat soort functionaliteit meestal wel op zit. En ook niet zo veel meer moet kosten.
Doch zijn opmerking was een reactie op iemand die zei "Hey, een hele goedkope mediaspeler, meer heb ik niet nodig.". Het is uiteraard zo dat je op een moederbord meer krijgt dan dit. Echter, velen hebben niet meer nodig dan wat hierop zit, en hoeven dan ook niet meer te betalen dan dit, voor alle functies die ze niet gebruiken. Ik heb geen wifi nodig, bluetooth, of uitbreidingsmogelijkheden ... voor wat men ermee wilt doen; achter de tv hangen en films op bekijken. Dit kan never nooit voor een totaalplaatje van 50 euro, daar heb je namelijk amper een Mobo voor. Dus het kost wel degelijk zo veel meer.
Al die zogenaamde beperkingen zijn ook niet echt een probleem.
Laten we er zowizo vanuit gaan dat de tweakers van model B gebruik maken.
Als je ethernet hebt waar je het ding wilt hebben en een TV ben je ver klaar.
Schijfruimte heb je immers al op je gewone systeem, daar kan dit ding ook gebruik van maken. Velen hebben inderdaad al een telefoon waarmee prima een afstandsbediening vervangen kan worden.
Ik snap niet waarom al die dingen nodig zouden zijn voor een simpele xbmc client?

Ik kijk zelf tv via een DVB-C kaart in mijn pc die werkt met oscam en tvheadend.
Daarmee zou ik voor 35 euro in iedere slaapkamer en in de huiskamer een TV van een xbmc client kunnen voorzien, waarmee ik ofwel live tv, of films vanaf de harde schijf van mijn systeem zou kunnen bekijken.
Als ik geen utp zou willen trekken, kan er een usb wifi adapter in gestoken worden die vrij weinig kost, of ik kan een homeplug setje gebruiken, iedere tv heeft immers ook stroom nodig.
Ergens op wachten is dan ook gewoon onzin verder, dit is prima werkend te krijgen rond de 50 euro. Een behuizing hoeft ook geen probleem te zijn, desnoods stop je het ding in een wc papier rolletje tussen het scherm en de muur, niemand die dat ziet verder.
Ik draai het hierop: http://www.asus.com/Mothe...U_on_Board/E35M1I_DELUXE/ kost rond 130,- zonder geheugen, en draait perfect
Dus al 3-4 keer meer dan dit compleet systeem. En dan heb je nog geheugen nodig en een voeding. "Voor hetzelfde geld"?? Yeah right ... Je hebt uiteraard meer features, maar je betaalt er ook significant meer voor.
Sommige dingen hoef je niet echt te kopen. Een usb voor bediening en usb voor harde-schijf is genoeg. Op de sd-kaart kan je OS staan. Wifi-dongle is niet nodig als je bedraad kan werken. Je kan zelfs je smartphone als afstandsbediening gebruiken over netwerk, heb je een usb 'over'. Voeding is via micro-usb, ik heb nog wel zo'n stekker liggen die ik niet gebruik (voor telefoon gebruik ik de usb-datakabel van de pc). Ook kastje is niet nodig als je het achter je pc legt. En qua tijd om het draaiend te krijgen moet wel meevallen, als xbmc hier op wordt gezet, werkt het gewoon. Er zijn geen zeventienhonderd videokaarten en processors die moeten ondersteund worden, een versie is genoeg.

Er zijn uiteraard elegantere oplossingen, maar dit is goedkoop en leuk, value for money is onverslaanbaar/
"Op de SD kaart kan je OS staan"

Kleine edit hierop: de SD-kaart is de enige plek waar je je OS op kwijt kan atm, er is namelijk geen intern geheugen om een OS op te installeren.
Maar de bootloader kan zviw alleen op een SD kaart worden geplaatst.
usb-hub: zitten 2 poorten op, genoeg voor een mediaspeler
wifi: niet nodig, zit lan op
afstandbediening: niet nodig, kan ook via je telefoon
voeding en kast: ok die moet je halen / maken, maar dat zijn niet de kosten.

+ vele uren plezier om alles in elkaar te zetten! :)
usb hub - 2 euro
geheugen -> zit er al in. Je bedoeld opslagruimte. Naja, een usb stickje kost geen drol tegenwoordig, externe hdd met video zal bijna iedereen wel hebben, en anders kan je altijd nog streamen van je nas/pc etc.
afstandbediening -> 10 euro op zijn hoogst. Of via XBMC remote op je telefoon.
voeding is via micro usb, zal ook in menig huishouden aanwezig zijn, anders dealextreme.
kastje? Casemodding :), of je stopt het hele zaakje in een sigaretenpakje, wat precies moet passen als ik het zo zie ;). Of een cassetteband houder.

Dan ben je echt nog lang niet op de kosten van een gelijkwaardig alternatief.
Voeding: "Model B owners using networking and high-current USB peripherals will require a supply which can source 700mA (many phone chargers meet this requirement). Model A owners with powered USB devices will be able to get away with a much lower current capacity (300mA feels like a reasonable safety margin)."
http://www.raspberrypi.org/archives/260
usb zit op de raspberry en via de geintegreerde hdmi sluit je hem direct aan op je tv.
Klaar..
Via de ethernet aansluiting koppel je het met de NAS waarop je films staan of via de usb met je externe hard drive.

Dat kastje gaat je geen vermogen kosten hoor ;)
Ik hang hem direct aan mijn televisie, met ethernet en stream dan vanaf mijn server. Alleen een kastje en je hebt voor < €50,- een heel erg mooi media centertje.
Ik zou nog even wat reviews afwachten of ander formaten, die mogelijk niet hardwarematig ondersteund worden, ook wel zo soepel draaien.

Maar voor 35euro is het wel een enorm gaaf netwerk media spelertje, als je dan toch al een NAS of een servertje in huis hebt staan is dit beestje een feestje :)

Dat hij dan ook nog door de rca-video geschikt is voor oudere TV's maakt hem helemaal geschikt voor studenten met een creatieve geest en weinig budget.
Tja, dat hou je met alle mediaplayers die een CPU hebben die het niet alleen aankan. In dit geval zit er een BCM2835 waar een Broadcom Videocore 4 GPU op zit. Die is nogal MPEG-gefocussed, maar dat betekent dat de belangrijkste zaken afgedekt zijn:

MPEG4 part 10 oftewel h.264 oftewel x.264 oftewel AVCHD
MPEG4 part 2 oftewel XviD en DiVX en sommige Flash
MPEG2 oftewel DVD en oude rips ervan.

Enige moderne standaarden die je mist:
VC-1 (Microsoft HD codec). Werd toen HD-DVD nog kans had gezien als brug tussen HD-DVD en Blu-Ray, waardoor sommige rips het ook gebruiken. Wordt nu nauwelijks gebruikt.
WebM (ON VP8) en oudere ON codecs oftewel de meeste Flash en Ogg Theora. Youtube kan een issue worden.

Kort gezegd, alle gedownloade bestanden zullen af kunnen spelen muv vroege Blu-Ray (of HD-DVD...) rips, maar web content zou wel eens een flinke issue kunnen worden. Voor puur XBMC-bak toereikend, maar niet als je ook nog eens wilt webbrowsen met filmpjes.
Je kunt beter een (Asrock) ION PCtje aanschaffen als je het mij vraagt. Zeker tweedehands zijn ze erg goedkoop (170 euro).
Vind ik nogal een verschil, 170 of ~40 euro voor een raspberry + voeding .

Je kunt met een ION PC wel meer maar het gaat hier puur en alleen om de media speler functionaliteit dus de vergelijking gaat hier niet echt op. Zou je hem breder in willen zetten dan alleen maar media afspelen dan zou je natuurlijk uberhaupt niet voor een Raspberry Pi kiezen.
Als je kiest voor WIFI, een afstandsbediening, fatsoenlijk (DTS) geluid dan is een Raspberry PI simpelweg niet goed genoeg en maak je het jezelf wel erg moeilijk. Je hebt dan sowieso meerdere USB poorten nodig, een externe geluidskaart met DTS support, een compatible WIFI dongle en een USB remotecontrol. In hoeverre dat mogelijk is op de Pi qua stroomtoevoer, weet ik niet, maar als je verder wil dan basis-media-afspeel funcionaliteit is de RasberryPi simpelweg niet goed genoeg.

Dan zou je beter nog kunnen gaan voor een AppleTV 2.0 welke 80 euro kost en vrijwel alles kan betreft XBMC.
of je kunt 5 van deze kopen en nog geld over hebben voor adapters en kastjes. sinds wanneer is 170 evenveel als 35?
170 tweedehands <-> 35 euro nieuw ... En dan zou je beter een Zotac doosje kopen in plaats van zo'n Ion.
Heel jammer dat er geen SPDIF op zit :( Hoewel de suggestie wel gewekt wordt in dit filmpje door het over digital audio te hebben terwijl ze de composite uitgang aanwijzen.

Dan wordt het maar de CuBox http://nwlinux.com/cubox-raspberry-pi-alternative/

[Reactie gewijzigd door gepebril op 23 januari 2012 13:17]

Een beetje media speler moet tegenwoordig ook surround sound ondersteunen maar kan de Rasberry Pi dat wel?

Hoe krijg je surround sound (bijv. 5.1 Doby Digital of DTS) uit de Rasberry Pi ?
Het hoeft voor mij niet gedecodeerd te worden, want dat kan mijn versterker wel, maar ik zie geen mogelijkheid om bitstream audio uit de Rasberry Pi te krijgen.
In het filmpje wordt gebruik gemaakt van een alpha of beta Rasberry Pi kaartje waar nog een coax digitale audio aansluiting op zit.
Op de definitieve Rasberry Pi is die verdwenen en vervangen door een 3,5 audio jack aansluiting voor stereo analoge audio.
Het is leuk dat er digitale audio over de hdmi aansluiting kan worden gestuurd, maar mijn tv heeft alleen stereo speakers en mijn versterker heeft geen HDMI aansluiting dus dat is geen oplossing.
En volgens mij is het niet eenvoudig mogelijk om het audio gedeelte van HDMI om te leiden via een splitter ofzo.
Voor mij valt het kaartje daarom af als serieuze media player.
Dit ding is niet bedoeld als "serieuze media player", het is bedoeld als stuk speelgoed dat zo goedkoop is dat ieder kind er eentje op school zou kunnen krijgen om mee te hacken en zo het vak "IT" op school terug richting development krijgen ipv het huidige "hoe gebruik ik MS Office producten?".

Dat dat niet hoeft te betekenen dat het niets kan bewijst deze demo, en 1001 andere demos die al gegeven zijn. Maar het is zeker niet als kant-en-klare consumentenproduct bedoeld zoals jij hier lijkt te veronderstellen...

Dat gezegd is de oplossing voor jouw issue met drie letters te geven: USB. Je hebt allerlei geluidsadapters die op USB werken. Zoek er eentje uit met de gewenste uitgang, prop in de USB hub die je hier toch bijna altijd bij nodig hebt en klaar is kees, je hebt nog steeds iets wat kleiner en goedkoper is dan nagenoeg alle mediaspelers op de markt.

Als dat teveel hobbywerk is voor je, dan moet je gewoon iets kopen wat wel kant-en-klaar werkt. Hele doel van dit ding is juist ermee bezig zijn en al klotende leren ;)
Op zich is het audio gedeelte van de HDMI strippen wel wat de meeste versterkers met HDMI doen, dus zou in principe niet zo moeilijk moeten zijn, maar concrete oplossingen weet ik niet.
Wat ook een mogelijkheid zou kunnen zijn is een USB-soundcard die surround ondersteunt? Ben je wel weer een USBpoort en een paar uur modden kwijt...
Dan moet je wel een hdcp key ergens vandaan halen. Als je dat lukt kan je met een paar audio controllers een heel eind komen. Als ik een raspberry pi heb weten te bemachtigen ga ik wel op zoek. Een andere oplossing is natuurlijk een nieuwe receiver met hdmi ondersteuning.
Zijn dr geen USB geluidskaartjes die zo op de rpi werken?
Je zou zoiets kunnen gebruiken:
http://www.ebay.nl/itm/FA...1c1bb0b855#ht_2992wt_1163

Het maakt het geheel alleen wel bijna 2x zo duur...
Apart dat 1080p op dit apparaatje wel vloeiend afgespeeld kan worden met zn 700mhz cpu-tje en op mijn AppleTv2 met luxe A4 chip hapert zelfs 720p.
Zou deze chip beter om kunnen gaan met de h.264 codec ofzo?
Het verschil is dat deze Broadcom APU een zeer forse GPU-component heeft. Dit is eigenlijk de GPU van een high-end mobiele telefoon die 1080p moet kunnen opnemen en afspelen waar de CPU toevallig van misbruikt wordt om general purpose processing te doen. Het is zo GPU-dominated dat de CPU zelfs vanuit GPU geboot wordt.

AppleTV heeft een voor ARM-begrippen stevige CPU, maar met een veel mindere GPU. En hoezeer die A4 voor ARM-begrippen stevig is, 1080p h.264 in software afspelen lukt niet, dus je bent helemaal afhankelijk van de GPU.
de appletv kan t wel maar niet standaard
Wat bedoelt u daarmee? De ATV cpu is bij mijn weten niet over te clocken.
een gejailbreakte appletv kan xbmc draaien en die speelt wel 1080p af vziw. maar ik kan miszitten want ik volg de appletv niet zo
Super dit. Ga ik zeker kopen. Hoe zal dit bordje beschikbaar komen? Via de bekende webshops, of zullen we er 1 via ebay moeten gaan bestellen?
Ja dat vroeg ik me dus ook af.. misschien dat er binnenkort ergens een samenkopen actie voor komt.. wordt het were interessanter om er een paar te scoren.. (zou wel een stuk of 5 willen..)
Aankoop zal (in ieder geval voor de eerste ladingen) via hun eigen site gaan, met een maximum van 1 mobo'tje per persoon.
Leuk hobby projectje. Zit eigenlijk te wachten op de opvolger van de Apple TV; en dan vooral voor AirPlay en XBMC. Deze ken beide alleen jammer dat standaard wifi mist, ik heb geen ethernet bij me tv zitten.

Kunnen we hem al bestellen? En zijn er al wat accesoires beschikbaar? Standaard behuizing?
Precies ja; hij kan dus hetzelfde als de Apple TV alleen beter(1080p). Wat ik me net zit te bedenken is dat ik al mijn speakers, stereos, ipod docks nu ook eenvoudig kan voorzien van airplay.
Nope, je kan hem nog niet bestellen.
Airplay werk nu al prima met xbmc 11 beta1, volige week nog getest, verbaasde me hoe goed dat dat ging. Er werd zelfs niet gebuffert, (via wifi 150mbit).
je sluit hem dan ook gewoon rechtstreeks via HDMI aan op je tv.. klaar!
Ik heb nog mijn vraagtekens of XBMC echt soepel gaat draaien op deze machine. Het afspelen van video zal geen probleem zijn zolang deze door de hardware-decoder gehaald kan worden. Hierin verschilt deze doos ook niet veel met de vele mediaspelers.
Wat XBMC juist zo aantrekkelijk maakt zijn de vele skins met mooie fanart, posters en banners, en addons, en dat zien we helaas niet in het filmpje. Vooral skins kunnen het systeem zwaar belasten, waarbij sommige skins low-end hardware als Atoms al tot stotteren reduceren.
Het XBMC team liep hier al tegenaan met de iOS versies en probeert met bijvoorbeeld het gebruik van DIrty Regions de CPU load van de interface te verlagen, maar of dat voldoende zal zijn is de vraag.
zoals je net in het filmpje zag was er nog 90mb ram over.

Maar ja wellicht willen ze een versie maken met iig wat extra ram speciaal voor xbmc, zodat ook aeon etc goed werken
90MB vrij van de 128MB totaal, das niet slecht. Tevens:
De duurdere variant moet 35 dollar opbrengen en heeft een dubbele hoeveelheid ram
In het filmpje zie ik echter in de specs dattie128MB RAM heeft..
Maar hij heeft ook 2usb poorten, wat de goedkopere versie niet heeft. Er is waarschijnlijk 128MB RAM voor het videogegeugen overgehouden?
waarschijnlijk is dit nog een beta bordje met een andere opbouw
Wat het irritantste is aan XBMC is zelfs wanneer je "niets" doet de GUI veel resources trekt.. terwijl er op m'n beeld echt enkel maar de RSS feed scrolled..
wat is veel? onder linux idle gebruikt het 0,2 a max 5% van me cpu, zal denk ik komen door opengl render van de gui.
Dat zegt natuurlijk niks zonder te weten om wat voor een CPU het gaat. 5% op een 4.5 GHz i2700k is heel wat anders als 5% op een 1.6 GHz Atom bijvoorbeeld.
Prachtig dit, als de interface nog wat vloeiender loopt koop ik er voor elke tv in het huis één :p Hopenlijk porten ze ook plex naar dit platform, zodat je een server kan draaien en dan meerdere kleine raspberry pi clients er op aansluit. Zodat alle watched/resume from statussen en cover art gesynchroniseerd zijn ;)
Hoef je toch geen Plex voor te draaien? Al mijn XBMC HTPC's delen één database op mijn server. Netjes in elke kamer van het huis een kloppende al gespeeld lijst en netjes de goeie resume.
Met behulp van MySQL bedoel je dan? Dat heb ik ook draaien momenteel, maar ik moet zeggen dat dat toch redelijk traag werkt (geinstalleerd op een DS211), en ik heb veel problemen met de cover art die dan maar op één xbmc installatie weergegeven wordt totdat je manueel in elke andere xbmc installatie de cover info gaat refreshen. Dus ik vind plex veel makkelijker en vlotter werken. Als jij het op een betere manier werkend hebt gekregen hoor ik het graag ;)
Bij mij draait het op een atom pctje met MySQL en ze delen daarbij allemaal de map met de fanart en covers (natuurlijk op de zelfde server), dus instellen op de één is instant instellen op de ander. Staan wel wat tutorials voor op XBMC.org, je kunt de locatie van die map instellen in je settings file van XBMC.
Ik hoop het ook ten zeerste.
Aangezien dat PLEX uit XBMC opgebouwd is lijkt het me geen moeilijke zaak om dat ook te porten
Wow, net op tijd voor mij, was net naar apple tv en google tv aan het informeren :)

Dit zou dus een leuk systeempje kunnen worden, zeker als je met enig modwerk een usb stickje in de binnenkant van het kastje kan 'modden' of gewoonweg met een zeer klein usb stickje :)
Je kan natuurlijk ook gewoon een SD-card gebruiken ;).
Ik heb een paar maanden geleden een paar leuke usb stickjes waar je een micro-SDHC kaartje in kunt doen gekocht op DX. Die steken ongeveer een halve centimeter uit de usb poort. Kostte iets van 2 euro destijds.
Levert ook leuke reacties op als je hem even uitleent :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee