Raspberry Pi kan verkoop hervatten na verkrijgen CE-markering

De eerste batches van reeds bestelde Raspberry Pi kunnen geleverd worden nu de 'minicomputers' de CE-markering hebben verkregen. Er zouden bovendien geen veranderingen in de gebruikte hardware doorgevoerd hoeven worden.

De Raspberry Pi moest volgens de Britse Raspberry Pi Foundation een complex testtraject doorlopen om de Europese CE-markering te verkrijgen. Daarbij hebben de ontwikkelaars samengewerkt met de firma's Gainspeed en EMC. Tijdens de tests werd onder andere de invloed van elektromagnetische straling op de ethernetpoort van de Raspberry Pi bekeken. Daarbij dient het apparaatje ondanks de gegenereerde elektromagnetische velden ethernetpakketjes correct af te leveren. De Raspberry Pi zou deze test succesvol hebben weten te doorlopen.

Na ruim een week zouden alle benodigde tests succesvol zijn afgerond en er zijn geen modificaties aan de hardware nodig voor de CE-markering, al zou er nog het nodige papierwerk uitgevoerd moeten worden om het gehele certificeringsproces af te ronden. De Raspberry Pi zou na de CE-testronde niet alleen voldoen aan de richtlijnen van de EU, maar ook aan de regels van de FCC en het Australische CTick. Hierdoor kan de mini-computer ook op deze markten verkocht worden.

Het certificeringsproces van de Raspberry Pi voor een CE-markering, een wens van de retaildistributeurs RS Components en Farnell, heeft voor een vertraging van circa een week gezorgd. De levering van de minicomputer werd al eerder uitgesteld toen bleek dat er een verkeerd type ethernetpoort op de pcb was geplaatst.

Raspberry Pi

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

08-04-2012 • 15:59

81

Lees meer

Open WebOS geport naar Raspberry Pi
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (81)

81
81
67
5
0
1
Wijzig sortering
Op het moment dat een product binnen de EU op de markt wordt gebracht, moet het een CE markeringsteken hebben.
Met dit CE teken, verklaard de fabrikant of verantwoordelijke importeur dat het product voldoet aan de van toepassing zijnde richtlijnen.

In het geval van de Raspverry PI, zal dit zeker de EMC richtlijn zijn maar ook ROHS, WEEE en REACH, al dan niet samengevat.

Hoewel het verklaren van overeenstemming met de EMC richtlijn geen testverplichting is, kiezen veel tussenleveranciers voor de optie om testrapporten/certificaten beschikbaar te hebben waaruit blijkt dat het product voldoet.

In dit geval hebben Farnell en RS Online een eis neergelegd om CE aan te kunnen tonen, daarom moesten er eerst EMC testen worden uitgevoerd. Emissie (uitstraling) maar ook Immuniteit.
Anoniem: 423434 8 april 2012 16:04
Je hebt wel een SoC ARM 700 met Broadcom GPU voor $25,-

Net zo snel als een 3GS, dus goed internet en SD video etc, hier is wel een markt voor.
Denk incl shipping en taxes eerder aan GPB 31.86 bijna €39 dus.

http://www.raspberrypi.org/archives/826

Je moet er rekening mee houden dat de 3gs toch wel wat sneller is. De kloksnelheid is wel ongeveer vergelijkbaar, maar de instructieset van de rpi is een generatie ouder (armv6 vs armv7+neon) waardoor je moet rekenen dat de 3gs ongeveer dubbel zo snel is (wikipedia: "...achieving roughly twice the instructions executed per clock cycle")

Als je kijkt wat de rendertijden van de mobile versies van sites al zijn op de 3gs (tweakers.net voorpagina in 4.37 sec)

Ook zul je bij de initiële aanschaf niet teleurgesteld moeten zijn dat de meeste software er nog niet is. Als je dus een compleet mediacenter verwacht voor €25 dan kun je beter verder zoeken.
Anoniem: 423434 @NESFreak8 april 2012 16:34
Ik zie alleen de potentie hiervan, en de vergelijking met de 3GS heb ik alleen op de hardware gemaakt. De PowerVR in de 3GS is ook veel sneller dan de de Broadcom die in deze ARM is opgenomen. Maar de basis is gelijk, SoC, geheugen etc. In therorie kan hier een OS op draaien als iOS, en ziet het er net zo gelikt uit als bij de 3GS.

Na de voorverkoop nu, zal de introductie rond de $25 moeten liggen, na verloop van tijd zal dit zelf voor minder mogelijk moeten zijn, of dit lukt weet ik ook niet.

Komt hier een OS voor uit wat net zo goed draaid als iOS 5 op de 3GS, ik verwacht het zelf ook niet, maar de potentie is er!
Alle software die je je maar kan wensen is er al, tenminste als je een linux distro gaat gebruiken.

Het is slechts een kwestie van compilen voor jouw architectuur en voila!
Anoniem: 423434 @terror5389 april 2012 14:44
Verwacht geen optimale kernel met al die linux distributeurs releases en open drivers, linux is net plakband, alleen als het blijft plakken werkt het.

Met Unix zit het wel goed, maar de gebruikers interface is iets waar mensen jaren voor nodig hebben om alles goed op elkaar af te stemmen. Als je alles zo netjes krijgt als bij iOS, zoals jij dat zegt zou wel mooi zijn, voila hahaha.....
Full HD video doet hij ook hoor :)
Anoniem: 423434 @brinkdinges8 april 2012 16:15
Ik durf dat geen Full HD te noemen met zoveel compressie, maar van mij mag je.
Welke compressie? die gpu kan gewoon HD streams hardware matig versnellen of dit nu 12Mbit/s is of bijvoorbeeld 30Mbit/s.
Sommige goedkopere socs hebben juist problemen met high bitrate videostreams. Gewoon puur omdat er dan meer data verwerkt moet worden. De oplossing hiervoor is dus video van een lagere bitrate, oftewel video met een hogere compressie. Ik denk dat lucas daar aan refereert. Onder andere de lowbudget mediaplayer dingen met cheepo realtek chips hadden hier last van (onder andere de 1st gen AC Ryan playon!hd).

De faq stelt echter dat 40mbit 1080p30 geen probleem zou moeten zijn
http://www.raspberrypi.org/faqs
GPU is capable of BluRay quality playback, using H.264 at 40MBits/s.

[Reactie gewijzigd door NESFreak op 28 juli 2024 10:47]

Full HD gaat alleen over resolutie en al dan niet gebruiken van interlacing/progressive beeld opbouw maar zegt verder niets over compressie an sich.
Anoniem: 423434 @Loekie8 april 2012 17:13
Ik zelf durf het pas FullHD te noemen als het er net zo mooi uit ziet als Bluray, verkijk je niet op 1080p! Daar zit nog heel veel verschil in.

De codecs die gebruikt worden bij Apple TV, Kabel TV of waar dan ook noem ik dan ook geen FullHD. Hoe andere dat noemen, of wat fabrieken er op plakken zal mij een zorg zijn.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 423434 op 28 juli 2024 10:47]

Ik stel mij soms toch vragen bij deze uitspraken. Ik betwist niet dat de kwaliteit van een Full Bluray beter is als een (deftige) H.264 rip.
Wel twijfel ik of je het verschil wel merkt onder normale omstandigheden en zeker of dit de veel grotere bestanden rechtvaardigt.
Als tweaker zullen we altijd willen streven naar het beste, maar dit lijkt mij toch een beetje 'Ik wil de grootste hebben'
Anoniem: 423434 @Jetro29 april 2012 18:40
Het verschil is groots, een Bluray is 60 GB en veel rips maar 2 GB, toch is alles H.264, ook het orgineel. Met name in scenes met weinig licht en contrast is dit heel duidelijk door iedereen te zien.

Als je maar een klein schrem hebt, kleiner dan 40inch maakt het niet zoveel uit, maar nu we allemaal grotere schremen hebben is het een wereld van verschil.
Dan verwacht je te veel van de standaard, jij hebt het over compressie en gebruikt als referentie bluray. Ik begrijp je punt, ben het er gedeeltelijk mee eens, maar het heeft niet zoveel met al dan niet full-HD te maken.
Ik kan echter nergens vinden of de Raspberry pi ook een refresh rate van 23.976 FPS aan kan??

das wel wenselijk namelijk voor het soepel afspelen van blu ray films :)

Iemand enig idee of hij dat kan?? :?
http://pcper.com/news/Gen...-Will-Have-Fast-GPU-Price
They showed the Raspberry Pi playing a 1080p blu ray movie at a smooth frame rate thanks to the Broadcom GPU being capable of 1080p 30 FPS H.264 hardware accelerated decoding.

[Reactie gewijzigd door Kaegan op 28 juli 2024 10:47]

Thnx voor je antwoord, alleen dat hij 24FPS kan, wil nog niet zeggen dat hij dan ook 23.976 FPS aan kan. ;)

[Reactie gewijzigd door Mark81 op 28 juli 2024 10:47]

Misschien een domme vraag maar wat heb je aan zo'n klein (en waarschijnlijk langzaam?) systeempje? Of was dit bedoeld voor 3e wereldlanden project om goedkope computers daar in te kunnen zetten?
nieuws: XBMC geport naar goedkope Raspberry Pi-pc

Dit bijvoorbeeld! Klein, stil en zuinig.. ideaal voor dit doeleinde dus :)
Yup! precies de reden waarom ik er een wil hebben.

USB of SD kaartje erin en voor de rest alles streamen vanaf me server. Dat moederbordje plak ik wel vast aan de achterkant van de TV. En mijn mobiel gebruik ik als AB.
De Broadcom chip in de Raspberry Pi kan in theorie alles afspelen met acceleratie. Echter zijn de licenses voor veel codecs (waaronder bijvoorbeeld MPEG2) zo hoog dat deze niet in de binary blob zitten voor dit bordje.

Je zult dus het merendeel van alle media kunnen afspelen en sommige dingen zullen via de 700 MHz ARM moeten.

Dus misschien dat je niet alles kunt streamen zonder het eerst te transcoden...

Afgezien van dat kleine probleem zal het vast een leuk mini-media-center vormen zodra mensen daadwerkelijk de Pi kunnen aanschaffen na 4 maand vertraging :)
Van op de website:
Two licensed codecs will be provided at launch, MPEG4 and h.264. Codec licences have quite an impact of the cost of the device which is why there are only two at this stage. There are non-licensed Codecs such at MPEG2, VC1 etc, but for the moment they will not be accelerated by the GPU.

Dom adds: As an aside, the GPU can hardware decode H264, MPEG1/2/4, VC1, AVS, MJPG at 1080p30. It can software (but still vector accelerated) decode VP6, VP7, VP8, RV, Theora, WMV9 at DVD resolutions. We are restricted due to licensing what we can support. We should be able to support VP8, MJPG and Theora, as I believe they are license free.
Het is dus inderdaad zo dat het meeste (gedownloade) materiaal zal kunnen hardware-matig afgespeeld worden, dus zonder problemen 1080p. De 'vreemde' formaten zullen volgens mij snel te zwaar worden voor de beperkte cpu die erin zit, en bepaalde zaken zijn omwille van de kostprijs eruit gelaten, hoewel de kracht er wel in zit. Ik vraag mij af of dit via een mod ofzo zelf toe te voegen is, of dat dit werkelijk enkel vanuit de fabriek kan worden aangeschakeld?
De GPU-bootloader bepaalt welke functionaliteit er al dan niet aan staat - puur softwarematig dus.
Ik heb hem vorige week besteld bij Farnell. Had mij de dag na de lancering (toen de 1e batch al binnen en ook uitverkocht was) ingeschreven om te kunnen pre-orderen.. :+
Na enkele weken kreeg ik een e-mail dat ik ook echt kon pre-orderen, dus ook gedaan. Met een beetje geluk krijg ik er ook een Raspberry Pi t-shirt bij! Dit is dus zeer goed nieuws en ik hoop snel over het apparaatje te beschikken! Een compleet ARM systeempje met t-shirt is de paar tientjes zeker waard 8-)
Het lijkt mij wel een geinig idee om te proberen er een call of duty 4/teamspeak server op te draaien.
Anoniem: 412057 @SwiftPengu8 april 2012 19:19
CoD4 zelf zal er wel nooit op draaien, dit is geen x86 of x64 bits systeempje en cod4 server software werd er niet voor geprogrammeerd om op een ARM systeem te kunnen werken.

Bestonden ARM cpu's eigenlijk al in die tijd?

TeamSpeak server zal mss wel werken, via een 3rd party server software of via een volgende versie van TeamSpeak zelf als ze dit zouden kunnen doen. Als ik me niet vergis werkt de (huidige) standaard software ook niet op een ARM instructieset.
> Bestonden ARM cpu's eigenlijk al in die tijd?

Are you serious? Telefoons uit die tijd hadden al een 500MHz ARM CPU. Heb er hier nota bene nog een liggen.

Ze worden pas verder ontwikkeld sinds ongeveer 1991... http://nl.wikipedia.org/wiki/ARM-instructieset
Het systeem is eingelijk vooral bedoeld voor mensen die met zo'n computertje willen prutsen, omdat ze goedkoop zijn, alle nodige componenten aan boord hebben en genoeg kracht hebben om full-hd films af te spelen zijn ze voor veel verschillende doelen inzetbaar. Ik lees bijvoorbeeld veel verhalen over mensen die er een kleine, goedkope mediaspeler willen maken, of mensen die hem als zuinige computer willen gebruiken voor lichte taken (zie de FAQ: "Fedora, Debian and ArchLinux will be supported from the start", dit betekent dat tekstverwerken, films kijken, muziek luisteren en internetten allemaal moet werken op zo'n klein en goedkoop systeem).
Waarom zou dat niet kunnen? Ik denk dat het ding juist bepaalde mensen wakker schudt en doet beseffen dat een grote hoeveelheid gadgets met dezelfde of betere specs vanwege commerciele redenen ernstig zijn beperkt in mogelijkheden. Een low-budget tabletje kan in theorie ongeveer hetzelfde als zo'n Raspberry, maar daar zit Android vast ingebakken en moet je het doen met closed-source hardwaredrivers icm apps. Die dingen booten ook vast niet van de flashkaart.

Misschien dat het die Raspberry Foundation lukt om het ding met al zijn vrijheden in de winkel te krijgen, maar ik denk niet dat ie straks ook bij een Dixons of Mediamarkt oid ligt. Die zitten echt niet te wachten op een computer van een paar tientjes die hetzelfde kan als een tablet die 10 keer zoveel kost. Maar hopelijk krijgen we toch concurrentie. Ik zou het geniaal vinden als zoiets de nieuwe 'PC' wordt en er straks allerlei onderdelen als geheugen, storage, schermen of zelfs een GSM/3G-unit voor verkrijgbaar worden. Als het eenmaal zover is ontstaan er vanzelf geschikt OS-distro's die zich in dit soort single-board computertjes specialiseren en ze optimaal benutten.
Vergeet niet dat er ook nog een muis (ok, discutabel), toetsenbord en monitor bij moet om het bruikbaar te maken. Dat zal de prijs aardig opdrijven denk ik, tot minstens het dubbele van de kale Pi.
Er zijn wel meer dingen dan alleen XBMC, dat je met zo een kleine PC kan doen, maar het licht voornamelijk in de hoek van hobbyisten.

Als aansturing van bijvoorbeeld de Velleman kits, zo als bv deze "USB interface kaart modules", VM110N en VM140 en de VM167

Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden, alleen is het grootste probleem aanstuur drivers.

@Hylix
Yep, dat werkt ook ^_^

[Reactie gewijzigd door player-x op 28 juli 2024 10:47]

Voor de raspberry pi word anders zelf ook als een I/O kaart gemaakt hoor ;)

Hij heet de gertboard en je kunt er meer over vinden op de site van de Pi zelf

Introductie:
http://www.raspberrypi.org/archives/411

Preview (video):
http://www.raspberrypi.org/archives/868
Yes, want het ding heeft standaard al wat I/O aan boord:

Low-level peripherals:
8 × GPIO, UART, I²C bus, SPI bus with two chip selects, +3.3 V, +5 V, Ground
Ik was van plan er een soort NAS van te maken. Een paar laptops hier in huis met SSD 60 GB kunnen dan hun muziek via netwerk gestreamd krijgen en hun belangrijke spullen daar opslaan. Scheelt voor mij veel werk als ik maar zorg dat de NAS netjes gesynced is met bv. dropbox (syncen tussen 0:00 en 6:00). Daarnaast wou ik hem gebruiken voor torrents en in de loop van de tijd zal ik nog wel meer dingen weten te verzinnen. Probleem is natuurlijk wel dat de harde schijf via USB 2.0 benaderd moet worden dus grote snelheden hoef je niet op te rekenen, maar het moet toch zoiezo via internet kabels dus dat is geen ramp.
Ik kan me goed voorstellen dat als je meer wilt doen dan muziek eraf streamen je toch al redelijk gouw in de problemen kan lopen.
De CPU is redelijk gelimiteerd, SMBFS (samba, windows file sharing) is nogal CPU onvriendelijk, als je daar nog torrents naast zet kan het allemaal wel is gaan klapperen.

Ik durf bv ook niet te zeggen of dit geschikt is om films vanaf te streamen, met zowel de beperking op USB bandbreedte (wat ook CPU vreet) en netwerk protocol vrees ik het ergste.
Zal wel meevallen er zijn genoeg NASsen met soortgelijke of zwakkere processors die geen enkel probleem hebben met het streamen van films, ook niet vanaf een usb disk.

Wel vraag ik me af of je niet beter zo'n (goedkope) NAS als uitgangspunt zou kunnen nemen dan deze raspberry pi. Heb je (dual?) sata, en een kast om mee te beginnen. Nadeel is wel dat de software iets lastiger kan liggen. (Eerst de firmware eraf slopen en iets anders installeren)
Bedenk wel dat de ethernetpoort 100mbits doet, wat niet echt heel snel is voor een thuisnetwerk.
De originele bedoeling van dit systeem is met name educatief. Het zou de interesse van kinderen en jongeren moeten aanwakkeren om te gaan ontwikkelen op een computer. De computer thuis zou hiervoor volgens de bedenkers te duur en/of te gelimiteerd zijn. Het eindresultaat is dus een zeer goedkoop computertje waarop iemand zou kunnen hobbyen.
Verder hebben deze dingen dan nog een heleboel andere toepassingen voor de iets oudere kinderen, zoals de XBMC distributie en lichte (home-)server doeleinden ;)

Meer over het idee:
http://www.raspberrypi.org/about
HTPC. Je ramt er een USB HDD in, en dit ding speelt 1080p met gemak af via XMBC. Je kunt evt ook een beschaaft fileservertje van maken.
Fijn om te horen dat ze de keuring in één keer goed hebben kunnen doorlopen. Ben benieuwd wanneer de eerste batch eindelijk uitgeleverd gaat worden! Kan niet wachten om de eerste ervaringen/reviews te lezen!
Anoniem: 372378 @Perkouw8 april 2012 20:05
Huh? Wacht even hoor, CE keuring doet een fabriekant naar ik weet zelf. Wikipedia bevestigt dit:
Het onderzoeken van de conformiteit met de regelgeving voor CE-markering is grotendeels zelfcertificering. Dit houdt in dat de fabrikant of importeur eventueel benodigde metingen en onderzoeken zelf uit moet voeren of ervoor mag kiezen deze metingen uit te besteden bij een instituut naar zijn keuze.
Ik kan dit niet rijmen met hun nieuwsbericht. Mis ik iets?
CE is dan ook geen keuring, maar een verklaring van de fabrikant dat de apparatuur waar het op staat aan de CE eisen voldoet.

Als later mocht blijken naar aanleiding van welk onderzoek dan ook dat de fabrikant er een loopje mee heeft genomen, hebben ze echt een probleem.
Zover ik weet worden dan namelijk alle CE verklaringen van die fabrikant ongeldig en moet alles opnieuw onderzocht worden en dat alles op kosten van de fabrikant.
Deze heeft er dus alle belang bij om er goed mee om te gaan.
Precies, de fabrikant moet zelf aangeven of het voldoet aan de CE eisen.
Daarom heb ik vaak ernstige twijfels bij de CE markeringen op goedkope Chinese rommel, die plakken elk keurmerk er op zonder dat er ook maar iets van hoeft te kloppen.
Bij Chinese brol is het toch wel vaker "China Export" in plaats van "Conformité Européenne" ;) Vaak klopt het beeldmerk ook niet.

[Reactie gewijzigd door bert_m op 28 juli 2024 10:47]

In dit geval is dat ook door de fabrikant gedaan, hierbij is de foundation de fabrikant.
Ze wilde dit in eerste instantie niet doen omdat ze van mening waren dat het alleen naar developers zou gaan en er een melding bij zou zitten dat het absoluut niet om een eind product gaat.
Maar RS en Farnell de gene die ze over heel de wereld gaan verkopen willen dit zeer graag hebben en dat icm de grote vraag is het niet reëel om er van uit te gaan dat het alleen bij developers terecht zou komen.
Daarbij hebben de ontwikkelaars samengewerkt met de firma's Gainspeed en EMC
Jimmy, Craig and Gareth from Gainspeed, our EMC consultants (with assistance from Phil the EMC lab manager
Zo als ik het origineel lees staat er dat die persoonen de EMC consultants zijn en niet van het bedrijf EMC maar van Gainspeed. vooral aangezien emc niet gelinked word waardoor het dus zeer waarschijnlijk is dat het Electro Magnetic Compatability zal zijn
Sins 2009 is het ook verplicht incompete producten te voorzien van een CE markering, ze hadden het eigenlijk ook wel kunnen weten.
Voorheen was het mogelijk om een product zonder stekker te leveren, zodat het dus in princiepe een "incompleet" product was en er geen CE markering aanwezig hoefde te zijn. Dit gat is dus gedicht in de laatste richtlijnen.
Toont weer eens aan dat deze club nog redelijk amateuristisch is.. maar ze komen er wel!
CE markering kún je zelf doen. Als je bijvb een lamp verkoopt met E27 fitting dan moet deze voldoen aan de laagspanningsrichtlijn. Dat is een product dat zó simpel is dat je best de gok kunt wagen om die zelf te certificeren. Wordt het ingewikkelder dan mag je als fabrikant nog steeds zelf certificeren. Mocht agentschap telecom of de nVWA er achterkomen dat je product NIET voldoet, dan mag je de boel terugroepen met alle gevolgen van dien.

Dus je MAG zelf certificeren, maar zeker bij communicatieapparatuur is dat eigenlijk onbegonnen zaak omdat je vrijwel zeker een kooi van Faraday en geijkte meetapparatuur nodig hebt.
"De eerste batches van reeds bestelde Raspberry Pi kunnen geleverd worden"

betekent dit dat niet alleen de mensen die hem op de release hebben gekocht dit kunnen krijgen, maar ook die hem laatst bij element 14 hebben gekocht?
Anoniem: 277001 @megadoom8 april 2012 16:21
Vergeet het maar... Men heeft nu ongeveer 2000 werkende RPIs klaar liggen. De overige 8000 moeten nog steeds hun ethernet jack vervangen krijgen. Verder zijn er geen extra Pis meer gemaakt, in afwachting van de CE test resultaten.

Gaat nog een heeeeele tijd duren eerdat de distributeurs hun backlog aan orders weggewerkt hebben.
Ik vind het hele project eigenlijk gigantisch amateuristisch en eigenlijk beetje typerend voor dit soort projecten. Goed bedoelende techneuten (imo bijna hobbyisten) die een mooi concept bedenken maar blijkbaar zonder enige ervaring in productie noch zonder goede backing in de productie.
Ik heb zelf diverse electrische producten geexporteerd naar de EU vanuit het verre Oosten en CE is eigenlijk verre van lastig. Afhankelijk van de producent hebben ze hier ervaring mee en ik denk dat het hier ook mis is gegaan. Vaak vertellen producenten dat ze ervaring hebben in het exporteren naar de EU maar het gemis van CE of het niet weten hoe ze dit moeten aanpakken is eigenlijk voldoende om te weten dat ze dus nooit exporteren. En dit is juist ook waarin de makers van de Raspberry uitblinken, ze weten niet hoe ze de juiste partij moeten selecteren en selecteren juist diegene die ongeschikt is met de nodige vertratingen en onkosten van doen.
Spijtige aan het hele verhaal dat het een leuk concept is en hopelijk dat ze dan ook wat meer capabele mensen aanboord weten te trekken ipv enkel goedwillende hobbyisten.
De ontwikkelaars dachten dat ze geen CE certificering nodig hadden omdat het in hun ogen geen eindproduct is. De distributeurs dachten daar anders over, het is alleen spijtig dat ze er zo laat zijn achter gekomen.
Zelfs voor geen eindproduct moet er CE certificering zijn. Ik vind ook dat het iets professioneler had aangepakt kunnen worden, gezien hun claims dat ze sterk genoeg staan als foundation.
Waarschijnlijk zijn deze batches net genoeg voor iedereen die de ochtend van de launch, net voordat farnell bezweek onder de drukte, een pre-order konden plaatsen. Het zal dus waarschijnlijk nog even duren voordat mensen die nu pre-orderen of interest hebben getoond een Raspi in handen hebben.
CE markering stelt niets voor, die mag je als fabrikant gewoon zelf afgeven voor je eigen product. Als je even confirmeert dat je product daadwerkelijk aan veelgebruikte normen en eventuele regelgeving voldoet, mag je het er zo opstempelen. De enige reden om hier andere bedrijven voor in te schakelen is dat je echt geen flauw idee hebt hoe de normen eruit zien.
Eb hoe kan je zeker zijn dat je product voldoet? Een vermoeden hebben van zal niet volstaan moest er ooit een klacht volgen. De enige manier om echt zeker te zijn is alles door een labo te laten testen. Ofwel intern of extern.
Dat kun je prima zeker weten door gewoon volgens de normen te ontwerpen en te produceren. Als je dat netjes doet en documenteert kan niemand je er op aanspreken. Als er een klacht volgt kun je daar dan keurig naar verwijzen.
Overigens betekent een CE-markering absoluut niet dat er niets meer te klagen valt.
Ik heb vernomen dat de distributeurs steekproefgewijs zelf ook gaan testen voordat ze gaan uitleveren.

Dit doen ze omdat het om een eindproduct gaat.

Verder zit er gewoon garantie op, zolang je er fysiek niets aan gaat veranderen of andere schade door verkeerd gebruik.

Ten opzichte van b.v. van die losse VELLEMAN kitjes (die je zelf moet solderen) is dat zeer mooi.

Verder heb ik vernomen (ben er langs geweest) dat er van massa productie op korte termijn geen sprake is, de stichting gaat daar over.

Wat jammer is, want uiteindelijk zul je dingen er mee doen die wel handig zijn voor b.v. meerdere televisies (bv http://wiki.xbmc.org/index.php?title=Raspberry_Pi ) en dus heb je er meerdere nodig.

Voor mensen die alvast een behuizing willen maken zie:
http://www.designspark.co...-pi-prototype-board-files

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 28 juli 2024 10:47]

Toch hoop ik dat ze binnenkort makkelijker te bestellen zijn, wil de Rasberry Pi graag gebruiken als vervanging voor mijn huidige Asterisk server. Zal een stuk minder stroom gebruiken dan de server die ik nu heb draaien ;)

Voor de mensen die een behuizing willen kopen i.p.v. zelf willen maken:
http://www.modmypi.com/products.php
Hoeveel gesprekken verwacht je dat hij kan afhandelen? Verder gebruik jij nog een USB gebaseerde FXO en FXS? Of een USB gebaseerde GSM module?

Want dan zou dit wel zeer interessant kunnen worden.

Wat behuizing aangaat valt het me op dat ze nogal duur zijn. Bij massa productie (wat 10.000 stuks is) hoeft dat niet meer te zijn dan een euro. De stichting achter Raspberry had het beste zelf een behuizing kunnen produceren die ze voor b.v. 5 euro los er bij verkopen.

Of helemaal kant en klaar produceren, immers als het toch voor educatieve doeleinden is, waarom niet een redelijk dummy proof concept? Lijkt mij niet dat de meeste mensen weten of bewust zijn dat ze zich statisch ontladen, of continu met polsbandje, of bureaustoel, voetmat of schoenen, geaard blijven zodra ze aan elektronica zitten.

Overigens vond ik deze behuizing er beter uitzien:

http://marcoalici.wordpre...me-and-the-raspberrypi-2/

Of deze transparante:
http://www.ebay.co.uk/itm...ts_RL&hash=item53ec6abf53

Deze is ook mooi:
http://www.youtube.com/watch?v=NrLEiujfQh8

ps: wat die transparante betreft, als we een inkoop actie gezamenlijk houden kunnen we ze mogelijk voor onder de tien euro in Nederland thuis krijgen. Immers 100 stuks van Spanje naar Nederland is voordeliger dan stuk voor stuk.

On second thought, dit geldt uiteraard ook voor de voedingsadapter, deze hoeven niet duurder te zijn dan € 2,50.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 28 juli 2024 10:47]

Dit is geen wens van RS of Farnell, maar een eis van de EU. Alle in de EU geleverde producten dienen een ce keuring te ondergaan (en te slagen voor deze test) voordat deze verkocht mogen worden.
Nee, alle producten moeten voldoen aan de CE eisen. Dat is wel een verschil.
Fabrikanten mogen zelf stickeren als ze denken dat hun product voldoet, maar al er iets fout gaat omdat het product toch niet volgens de eisen was is deze aansprakelijk.
Neen, fabrikanten moeten verklaren dat het voldoet. Als achteraf blijkt dat het niet voldoet kan hen dat verdomd veel geld kosten. Daarom ook dat de meeste fabrikanten die zichzelf serieus nemen ook effectief de nodige testen (laten) uitvoeren.
Wellicht dat iemand iets zinnigs over mijn vraag kan zeggen. Gezien de lage prijs van de Pi lijkt het waarschijnlijk dat er geen licensies worden betaald m.b.t. bepaalde video/audio codecs. Dus op hardware niveau hoef je niet te verwachten dat bepaalde codecs worden ondersteund (bijv DTS geluid).

Ben zelf tegen hetzelfde aangelopen met mijn Logitech Revue, die heeft ook geen DTS ondersteuning. Nu kun je alles her-coderen maar handig is anders.

Mijn vraag is, kan de Pi het hardwarematige gemis van codec-ondersteuning compenseren met software oplossingen? Is de Pi daar snel genoeg voor? Of zit je straks met een XBMC apparaat dat alleen onder de meeste omstandigheden iets goed afspeelt en soms niet.
Anoniem: 423434 @Red devil8 april 2012 16:49
Volgens alle specs heeft hij gewoon DTS HD en alles over HDMI version 1.3a, alleen moeten je speakers, TV of Surroundset het wel ondersteunen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.