Productie goedkope pc Raspberry Pi is begonnen

De productie van de Raspberry Pi is begonnen, zo heeft de organisatie achter de goedkope pc laten weten. Voor de productie moest naar het buitenland worden uitgeweken, waardoor de levering waarschijnlijk iets langer op zich laat wachten.

Volgens de Raspberry Pi Foundation zijn de eerste modellen eind januari klaar voor gebruik. In totaal worden er tienduizend gemaakt, waarbij nog niet duidelijk is wanneer de goedkope pc's naar klanten worden verscheept. Eerder sprak de organisatie nog van levering eind januari. Vooralsnog wordt alleen het duurdere van de twee modellen gemaakt, die over 256MB geheugen en een ethernetaansluiting beschikt.

De organisatie stelt wat tegenslagen te hebben gehad bij het opzetten van de productielijn. Het bleek niet mogelijk om het apparaat in het Verenigd Koninkrijk te produceren, ondanks de wens van de makers; de Raspberry Pi is een Brits initiatief. Voor het maken van de goedkope pc wordt uitgeweken naar China en Taiwan. Productie in het Verenigd Koninkrijk zou de Raspberry Pi in elk geval duurder maken, doordat fabrikanten meer geld vragen en er meer belasting betaald moet worden.

De goedkoopste variant kost 25 dollar en beschikt over een Broadcom BCM2835-chip, op basis van een ARM11-kern, die op een kloksnelheid van 700MHz loopt. Het ram bedraagt 128MB. Verder is de printplaat voorzien van een ethernetcontroller en een csi-connector voor aansluiting van een cameramodule. De duurdere variant moet 35 dollar opbrengen en heeft een dubbele hoeveelheid ram en een ethernetaansluiting aan boord.

Door RoD

Admin Mobile

11-01-2012 • 15:56

118 Linkedin

Submitter: Edek

Reacties (118)

118
114
70
3
0
15
Wijzig sortering
Ook fijn als goedkope mediaspeler. Er zijn namelijk al mensen bezig om XBMC aan de praat te krijgen op de Raspberry Pi, in deze video kun je het zien.
Tijdens het menu zit de CPU load rond de 100%, maar tijdens de playback van bijvoorbeeld 1080p zakt de load zo ver dat het geen probleem meer is, omdat alles door de hardware wordt afgewerkt. In ieder geval volgens de mensen hier.
Ik vind het jammer dat ze dit board voornamelijk op de software kant gericht hebben en de hardware kant een beetje verwaarloosd is. Er zijn maar een paar GPIO pinnen naar buiten gebracht, ook hebben ze een IC van een fabrikant met waardeloze communicatie met hobbyisten ... er is simpelweg geen datasheet.

Als ze een paar euro hadden uitgeven voor TI ARM processors (wel vriendelijk voor hobbyisten) en een PCB met alle IOs naar buiten gebracht hadden ze hardware knutselaars een groot plezier gedaan :/

[Reactie gewijzigd door Pinkys Brain op 11 januari 2012 23:11]

Er is een I/O expansiebord in de maak: GertBoard. Ik kon de specs van 't ding niet vinden maar ik heb wel video's gezien waarmee met dat bordje een (stappen?)motor werd aangestuurd.

Ik ben het eens met je opemerkingen over de keuze van de fabrikant. Broadcom staat bekend om zijn slechte support voor open-source en hun vage, gesloten drivers. Ik hoop in ieder geval dat de drivers voor dit apparaat wel (volledig) open-source zijn.

Desondanks ga ik er in ieder geval 1 bestellen :)

[Reactie gewijzigd door no-sense op 12 januari 2012 09:54]

ze hadden graag alle gpio's naar buiten gebracht, maar dan hadden ze meer lagen in het pcb moeten bakken, en dat zou weer veel duurder worden. dus helaas moeten we het hiermee doen. maar er is ook spi beschikbaar dacht ik.

het missende datasheet is wel heel jammer, maarja, een aantal van de ontwikkelaars van de pi werken bij broadcom en ze mogen de chips afnemen van broadcom voor de prijzen die normaal pas gelden als je er veel meer bestelt, dus dat vind ik wel heel mooi van broadcom.

btw, ik vind je nick echt awesome.
De batch die nu geproduceerd wordt is in tegenstelling wat hier gemeld wordt het B model, wat 256 MB geheugen en wel ethernet heeft
Staat er ook:
Vooralsnog wordt alleen het duurdere model met 256MB geheugen gemaakt
Overigens zou produceren in het VK te duur zijn, o.a. omdat je dan meer belasting zou moeten betalen dan bij het importeren 8)7.
I’d like to draw attention to one cost in particular that really created problems for us in Britain. Simply put, if we build the Raspberry Pi in Britain, we have to pay a lot more tax.
Dus, om zo'n raspberry inelkaar te zetten heb je allemaal onderdelen nodig; weerstanden, diodes, condensatoren, CPU's etc. Die worden meestal niet in de VK gemaakt, en moeten dus geimporteert worden. Daar wordt belasting op betaalt. Als je ze dan als bedrijf (Raspberry Pi foundation outsourcet de productie) inelkaar gaat zetten, moet je daar bovenop nog eens belasting betalen. Het zou dus goedkoper zijn om het hele apparaat in zijn geheel te importeren, dan hoef je voor het assembleren (is al gebeurt in het buitenland) geen belasting te betalen.

Hier wordt aan gewerkt volgens de raspberry pi foundation, hopelijk wordt er een uitzondering voor ze gemaakt want ze zijn een stichting (weet verder niet hoe dit in het VK geregeld is).

Voor meer info zie, het is daar ook voorpagina nieuws:
http://www.raspberrypi.org/

@AMD
VIA's CPUs zijn voor zover ik weet gebaseerd op de x86 ISA, raspberry pi gebruikt een Broadcom soc, dus ARM.
Ik denk dat bedrijven als VIA, maar ook AMD/Intel nog erg veel te doen hebben, zowel op het gebied van energiezuinigheid als prijs per unit.

De kleine moederborden van VIA (EPIA) loopt meestal in de honderden euro's.. en zijn eigenlijk voor industrieel gebruik. Ook niet echt zuinig te noemen; die worden echt warm...

Je hebt dan nog de AMD Geode's, en nog wat andere CPU's die vaak worden gebruikt in PC104 formaat, industrieel gebruik, ook enkele honderd euro's per bord. Er is echter een bedrijfje (zwitserland denk ik) genaamd PCEngines, met de Alix series, gebaseerd op AMD Geode, maar die zijn ook allemaal rond de 100 euro.

En dan nog wat ARM borden, die ook wel interessant zijn, maar fors duurder dan de raspberry, o.a. beagleboard, pandaboard etc. Ook rond de 100 euro..

Verder is een nogal onbekend, maar zeker niet minder interessante optie, de Vortex86SX.
Da's een 4 (later 5) in 1 SoC, dus CPU, North/Southbridge, BIOS en later GPU in 1 chip.
Zie Gecko Laptop; hele pc op zo'n printplaatje: http://www.norhtec.com/products/xcore/xcore-module.jpg dat in de palm van je hand past. De Vortex86SX'en worden echter nog op 90nm geproduceert :'( AMD ofzo mag daar als het mij betreft best wat in investeren, deal sluiten met GF ofzo zodat ze toegang krijgen tot 28-32nm productieprocessen. 1.2W @ 1GHZ op 90nm, stel je 32nm voor :)

Hopelijk pakt intel mooi uit met de medfield soc, mooi klein en goedkoop boardje voor de tweakers zou ik wel op prijs stellen. Beagle en pandaboard zullen wss de prijs omlaag halen.

[Reactie gewijzigd door C.Hariri op 11 januari 2012 17:04]

[oftopic]
Ik kan je nog een mooier verhaal vertellen over belasting verschillen, zelfs binnen europa.....
Ik heb voor een medicijn fabriek gewerkt in NL, waarbij op een gegeven moment werd besloten om niet meer hier de medicijnen op de markt te brengen vanwege de hoge belasting die hier geldt op dat soort producten...We hebben een compleet nieuwe fabriek in Ierland (kosten waren bijna een half miljard !!!) weggezet waardoor hetzelfde medicijn voor minder dan de helft de markt op kon......rara politie pet.....
[/oftopic]

De belastingen hier zijn zogenaamd gerelateerd aan de inkomens, maar ik krijg steeds meer het idee dat het andersom is waardoor we dit soort onzinnige dingen krijgen...
Daarom zitten grote technologiebedrijven ook in Ierland en niet in Nederland. Te denken aan Google en Apple.
offtopic: dat van grote bedrijven enz. van de EU heeft Ierland 1 jaar terug op zijn kop gehad en gaat deze vlag al niet meer op (de crisis heeft daar veel harder toegeslagen dan hier!) belastingstelsel daar is dus al aangepast of wordt aangepast.

Het ligt er wel aan welke belastingen: wegenbelasting is in vergelijking met de rest hier echt hoog maar we hebben wel beste wegennet van europa! (Nederlanders lopen altijd te zeiken maar zo slecht doen we het hier niet! ) neem het beste pensioenstlsel ter wereld, een zeer goede ziektekostenverzekering (Duitsland is tegenwoordig 4x zo duur ofzo maar steekt ook anders in elkaar!)
Gek want NL wordt toch altijd beweerd een belastingsparadijs te zijn voor bedrijven. Dat gaat dus schijnbaar niet helemaal op. Ik denk dat toch ook arbeidsloon e.d. een rol spelen...
Gek want NL wordt toch altijd beweerd een belastingsparadijs te zijn voor bedrijven. Dat gaat dus schijnbaar niet helemaal op.
Wel degelijk, maar dat ligt wel aan de specifieke situatie.

Bijvoorbeeld, je hoeft hier geen belasting te betalen over inkomsten uit royalties. Dat is een belangrijke bron van inkomsten voor bepaalde bedrijven.
Anoniem: 145867
@CyBeR12 januari 2012 10:30
Zoals artiestenbands U2 ;)
Niet voor productiebedrijven, want die zijn arbeidsintensief en we belasten arbeid zwaar. Maar voor puur financiële bedrijven zijn we inderdaad erg vriendelijk, vooral als het internationaal opererende bedrijven zijn. Daarom zie je hier ook relatief veel hoofdkwartieren en brievenbus firma's, tot de Rolling Stones toe.
Ierland heeft dan ook veel van zn economisch groei te danken aan stevige belastingconcurrentie, overigens doen we in nederland hetzelfde voor grote bedrijven die hun hoofdkantoor hier vestigen (en kleine bedrijven idem, bono is ook uitgeweken naar nederland)
Hier wordt aan gewerkt volgens de raspberry pi foundation, hopelijk wordt er een uitzondering voor ze gemaakt want ze zijn een stichting
Ik mag hopen van niet, dat zou erg oneerlijk zijn tegenover andere bedrijven die wel belasting moeten betalen.
Het probleem waar Raspberry mee zit is het Douanerecht. Dit is internationaal afgesproken, binnen europa is het douanerecht echter altijd 0. Als je van buiten Europa iets importeert: VS->EU, China->EU dan betaal je voor een computer 0% douanerecht + BTW voor een diode zal dat (b.v.)6% douanerecht + btw en voor een ledje (b.v.)12% douanerecht + btw zijn. Douanerecht is in principe per land gelijk, de BTW verschilt, dus wellicht kan Raspberry geld besparen door het in polen te importeren en dan vanuit polen naar de UK te voeren.

Dit systeem met een variabel douanerecht is nogal raar want hoe dichter een goed bij de grondstof zit hoe hoger het douanerecht lijkt te zijn. Een spaarlampenfabriek die voor elke spaarlamp twee condensatoren moet invoeren zit dus ook met dit probleem.
Overigens zou produceren in het VK te duur zijn, o.a. omdat je dan meer belasting zou moeten betalen dan bij het importeren 8)7.
[...]
Dus, om zo'n raspberry inelkaar te zetten heb je allemaal onderdelen nodig; weerstanden, diodes, condensatoren, CPU's etc. Die worden meestal niet in de VK gemaakt, en moeten dus geimporteert worden. Daar wordt belasting op betaalt. Als je ze dan als bedrijf (Raspberry Pi foundation outsourcet de productie) inelkaar gaat zetten, moet je daar bovenop nog eens belasting betalen. Het zou dus goedkoper zijn om het hele apparaat in zijn geheel te importeren, dan hoef je voor het assembleren (is al gebeurt in het buitenland) geen belasting te betalen.
Normaal gesproken zijn de invoerrechten op onderdelen en halffabrikaten lager als die op kant-en-klare producten, dit is o.a. om de werkgelegenheid binnen het eigen land te houden. Ter illustratie, op een pallet met 1000 pakken vruchtensap van 1 liter (consumentenverpakking dus) zit meestal behoorlijk wat meer invoerrechten als op een grote octabin van 1000 liter. (Voor de suiker-accijns en dergelijke maakt het niet uit, al hoef je die in het eerste geval meestal pas later te betalen.)

Dat dit dus in Engeland anders is, is dus heel vreemd.
Hier wordt aan gewerkt volgens de raspberry pi foundation, hopelijk wordt er een uitzondering voor ze gemaakt want ze zijn een stichting (weet verder niet hoe dit in het VK geregeld is).
Waarschijnlijk een regeling tot het worden van een douane-entrepot of actieve veredeling. In beide gevallen hoeven de belastingen dan pas betaald te worden als de aparaten op de markt gebracht worden (dus niet al bij invoer van de onderdelen) en voor de exemplaren die terug uitgevoerd worden hoeft er niets betaald te worden.
Anoniem: 171072
@Mr_x00711 januari 2012 16:25
Hoe gaan bedrijven zoals VIA die Nano-itx en Pico-itx produceren hierop reageren? Dit is toch een serieuze concurrentie. Persoonlijk vind ik dat te lang gewacht is met dit soort ontwikkelingen als je kijkt wat je met je telefoon tegenwoordig wel niet kunt.

P.S, Ik denk dat dit een product veel belovend is, in iedere geval voor mij :) kan niet wachten tot ik een MC kan bouwen in mijn auto. :Y)
Die gaan op garantie en betrouwbaarheid (en naam) spelen. De productie van een Raspberry kan elke minuut veranderen, als VIA iets op de markt zet is dat jaren later alsnog te koop, ook al kost het 10x zo veel. We hebben het over de bedrijfsmarkt, waar het inzetten van een techneut voor 2 uur al net zoveel kost als het bordje. De RasPi is goedkoop en ideaal voor knutselaars, de VIA mikt echt op bedrijven die geen zin hebben om zelf iets te fiksen.

Desondanks gaan ze het merken ja...
Voor 2 uur? Wat dacht je van 20 minuten?
Fantastische mini computer. Toch lijkt het formaat behoorlijk mee te vallen. Mijn smartphone zal misschien zelfs platter en kleiner zijn, en deze beschikt toch over (veel) hogere specs (1gb ram en dualcore van 1 ghz). Het enige verschil met deze pc zit hem dan in de aansluitingen lijkt het (en in de prijs natuurlijk)!

[Reactie gewijzigd door pierre90 op 11 januari 2012 16:01]

Dat is dan ook het idee van deze PC: een soort van "high-performance" Arduino board ontwikkelen waar je bijvoorbeeld op scholen wat leuks mee kan gaan doen in de zin van leren programmeren en flinke IO mogelijkheden.

Daarnaast draait het een volwaardig linux systeem en is het helemaal open, in tegenstelling tot je telefoon.
Ik denk inderdaad dat de doelgroep voornamelijk het onderscheid maakt. Dit stukje techniek is inderdaad super handig voor knutselaars, hobbyisten en studenten van technische opleidingen!
niet te vergeten mensen die wat minder uit kunnen geven
maar hij is niet gericht op mensen die hem "handig" vinden maar gericht op scholen zodat kinderen kunnen programmeren etc. Dat volwassenen het heel leuk speelgoed vinden valt echt buiten de doelgroep
Anoniem: 428562
@Garyu11 januari 2012 16:27
Software is open maar de hardware is gesloten, Broadcom stelt geen datasheet van de gebruikte BCM2835 beschikbaar en van de GPU (videocore) zijn ook geen gegevens beschikbaar.
Ze hadden beter een SoC kunnen nemen waarvan de datasheets wel openbaar zijn maar ja dan had Broadcom dit project niet gesponsord
En de prijs, ook niet onbelangrijk.
En laat het nou net die aansluitingen zijn die het formaat bepalen..... De ruimte die nodig is om een RJ45 aansluiting op je PCB te zetten is behoorlijk enorm, vergeleken bij de ruimte die de aansturing ervan in neemt.
onder andere inderdaad, maar wat dacht je van de prijs in aanschaf????
niet vergeten dat een beetje goede smartphone al gauw tussen de 200 à 300 euro zit.
+ in plaats van allemaal maar te spammen c.q. spauwen, over dat 'er geen internet verbinding op zou zitten', is te leren lezen, en te bemerken dat er wel degelijk een lan aansluiting op zit. (ook al zal die zo om-en-nabij de 35 euro gaan zitten.
+ als je een WIFI dongle (USB) erop aan zou sluiten, zelfs mogelijk is om dan draadloos te werken.

Dan heb je toch echt wel een leuk zakcomputertje die wel degelijk meer kan als je iphone, van uit gaande dat je wel verstand hebt wat je met dit soort kastjes kan doen, dan heb je een volwaardige pc voor locatie. zolang er een scherm staat, en je zelf een mini toetsenbordje, en muis bij hebt.
Opzich leuk. Koop je een pc voor 10 pond, moet je alsnog een dure monitor kopen, want er zit alleen een HDMI aansluiting op. Beetje jammer.
Of op een TV? Moet weer denken aan de commodore 64 die ik had, nooit aparte monitor voor gehad.
"dure monitor" ? :?

Je koopt op marktplaats een monitor voor ene paar tientjes of je gebruikt een hdmi->DVI converterplug van 2 euro, en iedereen heeft toch wel een TV staan met hdmi-input ?
Nee, niet iedereen heeft een tv staan met hdmi-input, want dat is ook een duur grapje.
En marktplaats is een rovershol. Daar moet je vaak afwachten of je het product wel krijgt en of je wel een werkend product krijgt. Het stikt van de oplichters daar.
Het ding is wel iets duurder dan dat. Echter waar veel mensen dit ding waarschijnlijk voor gaan kopen:

- headless draaien, dus als nas / servertje / domotica controller. Instellen gaat over netwerk
- als mediastreamer/htpc draaien, en dan zul je 'm vaak aan een (HD) TV hangen die je meestal hebt staan.

Dus in beide gevallen is aanschaf van een nieuwe monitor al niet nodig. Verder heb je nieuw al een HDMI monitor vanaf 100€ en tweedehands véél goedkoper (zeker als je genoegen neemt met 15-17"). Valt wel mee toch?
1. Als je een pc koopt moet je ook een dure monitor kopen.
2. Er zit ook een video-out op, koop een CRT voor 5 euro en je bent klaar
3. Het is gewoon cool omdat het kan. :)

[Reactie gewijzigd door evanraalte op 11 januari 2012 16:36]

Voor gebruik als mediacenter is het toch ideaal? Er zijn veel te weinig tv's die geen hdmi aansluiting hebben. Bijna iedereen die een mediacenter wil hebben heeft ook een lcd tv met hdmi.

oudere connectie zijn te duur (voor dit project) en niet meer de moeite waard om nog toe te voegen.
Er zit ook een composite out op, dus met een tweede hands tv van marktplaats ben je er ook ;)
Vergeet niet dat er naast een HDMI, ook gewoon een composiet uitgang op zit. Elke oude (crt) tv kun je er dus op aansluiten.
150 euro heb je een asus 22" full hd led.
da's wel 5x zoveel als dit dingetje kost :P

Een beetje cheapass monitor heb je overigens al voor ver onder de 100 euro, en tweedehands CRT heb je voor een tientje. Toetsenbord en cheapy muis ga je ook niet aan blut, kabeltjes erbij en gaan.
nou beetje monitor kost tegenwoordig ook niks meer hoor
25 euro pc'tje

Dan mag je nog een "goedkope" 80 euro monitor kopen :l

Als je echter al een tv met hdmi hebt staan :A
Anoniem: 145867
@Dakdoef12 januari 2012 10:54
pricewatch: Acer M190HQDL :P Goedkoopste met HDMI

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 12 januari 2012 10:55]

Zonder ethernetaansluiting?

Goedkoop lijkt me een goed idee. Maar lijkt me dat een ethernetaansluiting toch wel een musst is in deze tijd? Zelfs voor dit bedrag.

Kan niets lezen over een wifi module.

Ben benieuwd wat die duurdere dan gaat kosten. Wat kun je met zo'n pc van 25 euro dan als je er niet eens mee kan internetten? Alleen tekstverwerken etc? Vreemd besluit imho.

EDIT: aha, het is dus uiteindelijk ook wat voor je eigen hobby projectjes.

http://www.dude-suit.net/2011/10/25-computer/

[Reactie gewijzigd door Quellien op 11 januari 2012 16:02]

Het Raspberry Pi B-Model heeft een ethernet aansluiting, en ook usb poorten zodat je een wifi dongel aan kan sluiten.

Ik heb de Raspberry Pi al een heeele tijd zitten volgen en zal er een meteen kopen wanneer de verkopen starten! Hopelijk zal er genoeg belangstelling zijn op GoT voor een eigen topic. :D
Je hebt wel een USB 2.0 poort. Je kunt met een HUB er een muis, toetsenbord, internet en speakers aan hangen. Dan heb je toch een volledige computer?
Ethernet is voor embedded toepassingen niet bepaald een must, dan wil je doorgaans gewoon communiceren d.m.v. een eenvoudige seriële interface, en dan kom je met die USB poort al heel ver.

Het wordt pas belangrijk als je het ding als server of client aan een Ethernet netwerk wil hangen.
Kan iemand mij uitleggen wat je hier precies mee moet willen? Kun je net zo goed een 286 kopen.
Tuurlijk, en op die 286 bekijk jij ook HD-video en kun je full-blown Quake3 spelen?
Video . Niet zo veel werk om zelf even uit te zoeken wat de voordelen tegenover een 286 zijn trouwens.
dit ding is veul sneller dan een 286 :o

Denk aan een low-powered linux routertje, webservertje, htpc (speelt 1080p) , etc etc.
Dit 'kastje' blaast een 286 compleet weg... maar als je geen idee hebt waarvoor het is, dan is het ook niet voor jou bedoelt? ;) Maar begin eens met de gerelateerde content rechts naast het artikel... daar vind je eerdere berichten over dit systeem en wat uitleg waarvoor het bedoelt is.
Punt 1. Stroomverbuik
Punt 2. Snelheid, dit ding loopt echt rondjes om een 286
Punt 3. IO board :D, Domotica etc. etc.
Punt 4. Een goedkope computer voor de 3de wereldlanden
Dit ding kan 1080p decoderen...
Wat ik me af vraag: is het een volwaardige computer?

Waarom vraag ik me dit af: ik ben docent techniek en ik vind het ongelooflijk leuk om mijn leerlingen dit soort dingen te laten zien, zeker als het volwaardig werkt.

Stel dat ik zo'n Pi koop en aansluit. Is deze voorzien van een passende Linux versie (grafisch?)

Ik zou het ongelooflijk tof vinden om voor $35 een complete computer te hebben die ik kan demonstreren.
Je kan er i.i.g. Debian GNU/Linux, Arch Linux of Fedora op draaien, vrij cool dus.
Ik heb inderdaad de FAQ's doorgelezen (misschien had ik dat eerder moeten doen).

Ik ben geen Linux knutselaar, vandaar dat ik enige zekerheid wil hebben. Ik heb het nu door: bepaalde Linux distro's worden ondersteund en kunnen op een SD kaart worden gezet waarvan de Pi kan opstarten. Prachtig.

Ik wil de $35 versie wel kopen, al is het alleen maar om te demonstreren.

Ik kon alleen nog geen verkooplink vinden, die zal nog komen vermoed ik, omdat de productie slechts gestart is.
Anoniem: 365841
@sypie11 januari 2012 21:26
Volgensmij heeft de Pi eerst een voorverkoop gehad (kickstarter?). Die worden eerste geleverd. En daarna word hij denk ik op de site van rasberry aangeboden.
ze hebben nooit aan een voorverkoop gedaan, dit met de reden dat ze niet over zouden komen als vaporware en ze genoeg geld hadden om het te redden. de eerste 10 van de beta bordjes hebben ze geveild op ebay om nog wat inkomsten te generenen, en die zijn verkocht voor gemiddeld +- 1000 euro per stuk (eigen inschatting uit het hoofd)

ik kan echt niet wachten om er 1 in mijn handen te hebben. maar misschien wacht ik nog even op de 2e of 3e productierun, dan kan ik er gelijk 2 of 3 bestellen ipv 1 per klant..
Ligt eraan. Als jij alleen computers met Windows 7 een volwaardige PC noemt gaat het niet lukken. Maar je kan er alles mee wat elke andere PC kan, behalve echt zware taken zoals heftige games, zware bewerkingen in photoshop-achtige applicaties (vermoedelijk gaan simpelere dingen wel lukken), etc.
Dat weet ik, ik heb me (een beetje) ingelezen. Onder volwaardig versta ik min of meer dat er een OS op kan functioneren met een grafische interface en applicaties van derden, die uiteraard niet te veeleisend zijn.

Stel dat er een Linux distro is die een prima UI heeft en er is een simpel tekenprogrammaatje voor (Tuxpaint?) dan zou dat al kunnen functioneren. Een en ander moet wel te besturen zijn met muis en toetsenbord.

Ik weet dat het niet Windows kan draaien, dat is ook niet een eis die ik stel. Wél is mijn eis dat ik zonder enige kennis van Linux lekker een eind weg kan klikken. In eerste instantie gaat het mij om het te gebruiken in de klas. Ik zou de verbaasde gezichten van de leerlingen wel eens willen zien als er een computer aan een paar kabeltjes hangt tussen beamer en bureau ;-)
Is al duidelijk wat de performance per watt is? 25 euro klinkt heel mooi namelijk :)

[Reactie gewijzigd door karstnl op 11 januari 2012 16:00]

Hoe meet je performance per watt dan?

De Raspberry pi verbruikt zo'n 2.5/3.5 watt op full load.. (verschilt per versie)

(bron)

[Reactie gewijzigd door Kwastie op 11 januari 2012 16:22]

Hoe meet je performance per watt dan?
Pak een benchmark, zodat je een meetbare index hebt van de prestaties. Deze zet je af tegen het verbruik van het platform.
performance/watt kun je gebruiken in hele specifieke zaken (dan kijk je naar die ene benchmark) of heel generiek, en dan pak je gewoon heel veel benchmarks.
Dat is alleen wat lastig te doen als het apparaat nog niet te koop is (behalve een ebay veilig van de eerste 10 exemplaren)
Echt indrukwekkend.... de IPMI chip van m'n server gebruikt al meer als de machine uitgeschakeld is :D
Om een ruw idee te krijgen: Anand over ander apparaat met dezelfde soc.
Gimme Gimme Gimme :) Ik zat er al op te wachten. Ik hoop dat ze ook nog wel een redelijke winstmarge voor zichzelf houden, zodat er wat geld overblijft voor R&D etc. Ik zou er namelijk ook best 30 dollar voor over hebben om het project in leven te houden. (Hoewel ze waarschijnlijk toch wel wat binnen hebben gehaald met de veiling van de eerste 10 op ebay)
Is toch echt non-profit, dus ze houden er als het goed is geen cent aan over. R&D wordt in eigen tijd gedaan, zie ook hun site. Veiling-opbrengsten gaan direct naar een goed doel...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee