Verkoop goedkoop arm-systeem Raspberry Pi is gestart

De verkoop van de Raspberry Pi-minicomputer is gestart en de eerste lichting is al uitverkocht. Om de productie en distributie te versnellen heeft de stichting achter het arm-systeem een licentieovereenkomst met twee Britse bedrijven gesloten.

De mini-computers zijn in de voorverkoop gegaan en zullen geleverd worden zodra ze aankomen uit China. De ontwikkelaars van de goedkope computer hebben de productie en distributie uit handen gegeven door licenties te verstrekken aan de Britse bedrijven Premier Farnell en RS Components. Volgens de Foundation is de reden daarvoor dat 'er zo, sneller grotere aantallen kunnen worden geproduceerd'. "Er kan nu zo veel als nodig worden geproduceerd in plaats van per batch 10.000 exemplaren", aldus de stichting.

Desondanks heeft Farnell zijn eerste bestelde voorraad al uitverkocht; RS vraagt geïnteresseerden zich te melden en belooft nieuwe bestellingen naar hen te kunnen verzenden tegen het einde van de week. Overigens gingen de websites van de distributeurs offline door de grote aandacht.

De Raspberry Pi Foundation wil uiteindelijk de systeempjes verkopen aan onderwijsinstellingen, zodat de computer een vergelijkbaar doel krijgt als de BBC Micro in een ver verleden. Met de voorverkoop van de mini-pc's aan een eerste lichting tweakliefhebbers, hoopt de stichting de computers sneller uit te kunnen ontwikkelen op gebied van software en hardware.

Het enige model dat nu verkocht wordt is model B, dat 256MB werkgeheugen, een ethernetpoort, een 700MHz ARM1176JZF-S-processor en twee usb-poorten op een Broadcom BCM2835-SoC-bordje heeft. Model A heeft minder usb-poorten, geen ethernetpoort maar eveneens 256MB. De Raspberry Pi Foundation biedt een aangepaste versie van Fedora aan op hun website dat kan worden gebruikt op het systeem met een sd-kaartje.

Door Adrian Buyssens

29-02-2012 • 10:39

156 Linkedin

Submitter: LuitvD

Lees meer

Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012

Reacties (156)

156
147
83
15
0
39
Wijzig sortering
Yep precies hetzelfde, 6:59 begonnen, niet gelukt om er door heen te komen.

In plaats van een directe link te maken kwam je op de hoofdpagina terecht, waar je moest gaan zoeken naar raspberry pi ..... !

Niet echt slim...
Als je dan al verder kwam, soms lukte dat, dan liep het verder vast.

Voor degene die het gelukt is.... ik heb hier 3 kastjes voor een Pi liggen en ik zou graag willen weten of de maten die ik gebruikt heb goed zijn.

Als je zelf een 3d printer hebt kan j mijn ontwerp downloaden van http://www.thingiverse.com/thing:16104
Of je kan hem laten maken op http://www.shapeways.com/shops/picase

Nu hopen dat de volgende batch snel beschikbaar komt..
Mooie ontwerpen!
Mssn dat ik der eentje ga bestellen als ik me Pi binnen heb.

Heb zojuist een handmatige bestelling gestuurd (mail) als een particulier.
Nu wachtende op een reactie.... hoop dat ik een model B gekocht kan krijgen
Erg leuk maar zonder kastje niet erg praktisch ook de 256MB ram vind ik nogal beperkt. Maar de prijs is leuk. Ik heb zelf de CuBox van soldid run besteld. 1GB aan RAM een leuke verpakking.

http://solid-run.com/

Helaas twee weken vertraagd maar wel een groter sd kaartje ter compensatie
De prijs is dan ook X3 :D

[Reactie gewijzigd door Fantasma op 29 februari 2012 14:51]

Even bij Farnell geinformeerd wat het kost:
Goedemiddag,

De raspberry kost 33.0200 euro excl 19% btw. De verzendkosten zijn 5 euro, wanneer
uw bestelling lager is dan 50 euro, anders heeft u deze kosten niet.


Met vriendelijke groet, Best regards, Mit freundlichen Grüßen,
gaat dus zo'n €45 kosten, best nog veel aangezien ze het over 35 dollar hadden.
ik zit nog even te twijfelen of ik er 1 ga bestellen
Voor de mensen die het doel van het project gemist hebben. De Raspberry-Pi is nooit in de markt gezet om als “goedkope” media speler te dienen (en probeerd daar dan ook niet mee te concurreren).

Dat er mensen mee aan de haal zijn gegaan om XBMC (etc.) te porten naar het platform is zeker tof! (Maar dat gebeurde ook al met duurdere commercieel beschikbare development borden zoals de OMAP3/OMAP4 based BeagleBoard en PandaBoard.)

Het echte doel van het project is om scholen een betaalbare mogelijkheid te bieden om studenten kennis te laten maken met moderne “embedded” platformen. Want tot nu toe waren de opties beperkt tot:
 • 8-bit microcontroller (Atmel ARV8 etc.)
 • PC
Maar in het bedrijfsleven is er veel vraag naar programmeurs die met ARM based platformen overweg kunnen. Dit is iets dat tijdens een opleiding over het algemeen niet aan bod komt. Een betaalbaar ontwikkel platform als deze Raspberry-Pi stelt scholen/studenten in staat om voor een lief prijsje met een dergelijk platform in aanraking te komen.

De community support voor dit platform is ook boven gemiddeld goed. Zo geeft Nokia Qt bijvoorbeeld zijn support voor het platform. Er zijn heel wat indrukwekkende demos gegeven met de nog in ontwikkeling zijnde Qt 5 library.

Zelfs populaire borden, die al heel wat langer op de markt zijn (zoals de eerder genoemde BeagleBoard en PandaBoard) hebben niet het draagvlak dat dit bordje lijkt te gaan krijgen!

Dit maakt het ondanks het feit dat het niet het meest krachtige ARM platform is, een heel interessant product. Het grootste min punt aan het bord is dat de gebruikte processor niet te koop is voor een klein tot midden groot bedrijf. Maar goed, dat maakt voor onderwijs doeleinde niets uit natuurlijk.
Helaas zijn de winkels overbelast door het geweldige succes. Als de storm is overgewaait ga ik er zeker 1 bestellen :-) Ideaal als simpele goedkope server! :)
Het trieste is dat ze zelf in eerste instantie de shop zouden hosten, ze hebben een proefrun gedaan met stickers om te kijken hoe het verliep.
Alleen werd hun site onder de belangstelling al vaker ge-DDoS-ed en durfden ze het volgens mij niet goed aan.
Ze verklaren zelf dat ze i.v.m. de bestaande distributiekanalen van Farnell en RS-online voor hen gekozen hebben.
Deze hebben hun verzekerd dat ze de drukte aankonden, dat bleek dus niet het geval.
Ben zelf van 6:59 tot 8:38 bezig geweest met bestellen, error pagina na error pagina.

Wat wel vreemd is is dat in het geval van Farnell:
- de Rasberry Pi's niet tot 1 per klant zijn gelimit
- alleen bedrijven (online) kunnen bestellen (iig in Nederland)
- er geen Paypal wordt geaccepteerd

In het geval van RS-online is het vooral vreemd dat ze de launch compleet missen door alleen maar pre-orders op te namen en volgens verhalen op internet pas vanaf later deze week de verkoop starten.

Al met al heeft de organisatie achter de RaspberryPi een heleboel boze nerds veroorzaakt.
Ook leuk is, dat ondanks ik bijna iedere dag even kijk,
lid ben van het forum, ingeschreven heb op de nieuwsbrief.....
het toch hier voor het eerst lees!

Had graag besteld.
Dat lijkt me niet zo leuk, maar is wel enigszins je eigen schuld.
Ze hadden namelijk aangekondigd op hun eigen website dat er vandaag om 8 am GMT een leuke mededeling zou komen.
Ik wist dit wel, maar kon er ook geen meer bestellen toen ik keek vanmorgen en alle websites platlagen. Maar ff wachten dan tot de volgende batch...
06.00 gmt ;)

Kwam er zelf wel door heen (rs-online), om er later achter te komen dat ik een kvk nr. nodig had |:(
Het zure is idd dat de shop op het laatste moment, zonder eerdere mededeling niet gebruikt werd terwijl daar CC voldoende zou zijn.

Jammer van de faal launch maar gezien het feit dat achter de raspberry een 'not-for-profit' organisatie zit met een 'think different' approach schuilt, kan ik het ze niet kwalijk nemen en wil ik hem alleen maar meer.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 29 februari 2012 13:12]

;)

Het bericht op hun website is nu niet te bereiken, maar volgens Twitter heb je in ieder geval gelijk:

Raspberry Pi
Something big is happening at 0600h GMT on Wednesday 29 February 2012. Visit raspberrypi.org then to find out what's going on.
8:38 PM - 27 Feb 12

http://twitter.com/#!/Raspberry_Pi/status/174216865437073408
Maar wat is dan het nut van een nieuwsbrief?
RS-online verkoopt enkel aan bedrijven in Belgie.
Farnell belgie...site lijkt plat te liggen (Server error).

Dus ook hier in Belgie is de raspberry niet te kopen.
Ze hebben kennelijk het hele distributie process en het laten maken van de dingen in china uitbesteed aan deze twee partijen, zodat de RPi foundation zelfs niks minder hoeft te doen en royalties krijgt.

Het idee erachter is geloof ik dat omdat deze partijen veel meer ervaring hebben met dit soort dingen kan de productie en distributie veel sneller opgeschaald worden, wat gezien de grote interresse misschien niet verkeerd is.

Helaas heb ik er zelf ook niet eentje kunnen bemachtigen, ik denk dat ik maar gewoon een pre-order plaats op farnell en het maar gewoon afwacht :)

[Reactie gewijzigd door Aphax op 29 februari 2012 12:17]

Bijde sites hebben nu nog steeds problemen met de load, farnell heeft een heel aantal (buitelandse) sites down getrokken onder het mom van gepland onderhoud..

Tsja RS zou ze direct in de verkoop gegooid moeten hebben maar hebben dit niet gedaan is gewoon slecht maar ze geven wel een goede prijs op

Bij farnel heb ik er vanochtend twee kunnen vinden een die voor ik meen €21 p/s ging en een die voor €31 p/s of €26 per 10.

Dus nog even afwachten morgen ga ik ergens een pre-order plaatsen.
Het is dan ook een project bedoeld voor Britse schoolkinderen, eigenlijk vind ik dat ze alle buitenlandse orders pas na die voor de schoolkinderen moeten doen.

Verder is het wel erg leuk dat de PI zo goedkoop is, maar het is wel jammer dat je uiteindelijk met de randapparatuur erbij toch E150,- kwijt zult zijn.
Het mag uiteindelijk wel bedoeld zijn voor schoolkinderen, maar volgens de paar interviews die ik op de BBC zojuist heb gezien is de eerste lichting(en?) juist niet bedoeld voor schoolkinderen maar voor enthousiaste softwareontwikkelaars, zodat deze er eerst mee aan de gang gaan om het software platform wat uit te breiden en te verbeteren.

Pas later in 2012 komt er een versie met behuizing die wel bedoeld is voor de leergierigen

[Reactie gewijzigd door Aphax op 29 februari 2012 12:13]

Ideaal zou het pas zijn op het moment dat er een (E-)SATA poort op zit imho. (bij voorkeur dubbel)
Maar voor deze prijs mag je inderdaad niet klagen imho Een net apparaatje imho
Weet je wel wat een sata controler kost! Weet je wel wat zo'n connector kost!

(ik ook niet, maar wellicht wordt het dan een stuk duurder (10 euro?))
Omgerekend 25cent : http://detail.china.aliba...ferdetail/1125885151.html
En de connector kost iets minder dan 1cent: http://detailp4p.china.al...fferdetail/503891808.html
De extra ruimte printplaat die nodig hebt zal nog het duurst zijn, ik gok dat het totaal plaatje op 3dollar meer uit komt.

Het probleem zit meer in de snelheid die je gaat halen, USB2.0 is volgens mij de snelste aansluiting die er op zit en daarmee de enige die geschikt is om een SATA interface aan te hangen.
En wat is dan je voordeel? je verlies één USB poort voor functionaliteit die geen snelheid winst toevoegt en wel meer kost.

Als je dus echt SATA nuttig wilt toevoegen moeten ze een andere SoC nemen, en ja dat is duurder.
Het moet ook nog ontwikkeld worden. Je kan er wel een sata-connector bij metselen, maar daarmee heb je nog geen sata-functionaliteit.

Je kunt denk ik gewoon beter een USB-hub gebruiken en daar een harddisk op aansluiten. Dan heb je ook sata.
als commerciële pci uitvoering inclusief distributie, marketing en btw: 18,99
http://www.alternate.nl/h...10&&product_code=4112151&

Als ze dat ooit toevoegen moet je dus denken aan een meerprijs van zo'n 10 a 15 dollar.

edit: zie onderstaande post van Toettoetdaan.

[Reactie gewijzigd door -RetroX- op 29 februari 2012 12:29]

Anoniem: 225842
@VNA921629 februari 2012 11:03
Usb schijf eraan, klaar. Zo snel is dat ding toch niet dat je Sata nodig hebt. (heb zelf een Sheevaplug).
Nou succes als je er eentje wil bestellen. Ik heb ook zeker belangstelling, maar als je dan gelijk posts leest zoals onderstaand dan kan het nog wel even duren denk ik.
"Both Premier Farnell and RS Components have worldwide distribution networks, so wherever you are in the world, you will be able to buy from a local distributor......"


We Belgians, (and the Dutch as well) ar fu***d.

In Belgium Farnell doesn't sell to individuals.. only companies. They will make an exception if you purchase more than 50 Euro's ex. VAT.. (try finding anything else to buy on a website that's overloaded)

RS-Components doesn't even do that. No company, no sale..

So I head over to the website in The Netherlands. Same story.

Germany does not ship outside Germany. They redirect you to another distributor who doesn't have a clue what a Raspberry Pi is.
(Bron)

[Reactie gewijzigd door Bonez0r op 29 februari 2012 18:39]

Ja, gat in de markt. Maar onderwijsinstellingen zullen echt niet zelf een behuizing gaan modden, er is dus nog werk aan de winkel.

Ook vind ik de 256 MB te weinig en mis ik de mogelijkheid voor een harde schijf, of kijk/denk ik verkeerd? Moet dit een thin client worden?

Zal XBMC of wat dan ook werken? Er moet toch een besturingssysteem zijn waar dat op draait. Ben benieuwd of het op een uitgeklede Windows zou kunnen draaien. Ik zie dat ik me er nog aardig in moet verdiepen. Uiteraard zullen de eerste kopers ook hun bevindingen online plaatsen.
Het is al aangekondigd van volgende batches, dit jaar, wel voorzien zijn van een behuizing.
Lees de FAQ zou ik zeggen. XBMC werkt, de onderwijsversie heeft een behuizing. Dat alles werkt prima op 256MB.

hard disk kan via USB

[Reactie gewijzigd door Belgar op 29 februari 2012 10:58]

Prima? Dat wil ik met men eigen ogen zien voor ik het geloof. Met een verouderde CPU en zo weinig RAM zal het niet eenvoudig zijn om een vlotte ervaring aan te bieden. Het voldoet zelfs niet aan de systeemeisen van de meeste linux distributies
Bitrate van 5Mbit/s en zie in het laatste filmpje een stottering.

Lijkt me problematisch bij films met hogere bitrates?
Hier is een youtube filmpje waar xbmc op de R-Pi draait. Het ziet er indrukwekkend en redelijk soepel uit (zelfs 1080p draait!)
De vraag is natuurlijk of het aan alle eisen die je zou willen stellen aan xbmc voldoet, maar proof of concept is het in elk geval wel.
Hard disk kan nog veel beter via een NAS, ook als je het als XBMC wil gebruiken.
Via de PC of de NAS downloaden, via Raspberry afspelen.

Dit ding lijkt mij echt ideaal als xbmc/thuisserver.
Nu maar wachten op de 2e of 3e batch :)
Al je vragen zijn hierboven beantwoord, nog even over het besturingssysteem.

Je zou hier een heel mooie ultra-thin client van kunnen maken. Deze toestellen kun je nu reeds kopen van HP ed, maar die kosten dikwijls meer als 200-300€.

Maar, stel je voor, voor een onderwijsinstelling. Een paar grote servers met een kost van rond de 11500$ in totaal, incluus licenties. Daarop sluit je dan 100 raspberry pi's aan (rdp bvb) met een kost van 35$, tezamen zo'n 15000$. Je beheer is centraal, en de losse units zijn zéér laag in kost/onderhoud. Geen schijven die falen daar, geen ram-upgrade nodig,...

Doe hetzelfde met volwaardige machines, @400€/stuk, en je spreekt over 40000€, exclusief de nog steeds nodige servers. Je komt dus 3x zo duur uit voor 100 machines.

Daarom zou het voor onderwijs en in veel gevallen in het bedrijfsleven interessant zijn, want vertel mij eens, hoeveel mensen in het administratief werk hebben meer nodig als een RDP met hun (werk)pakket (ERP, CRM, boekhouding) en een office op?

[Reactie gewijzigd door ZesPak op 29 februari 2012 11:16]

Agreed, maar voor een thin client zou het toch nog iets prettiger werken als er net even meer RAM in zit. 512MB is denk ik toch een werkbaar minimum, liever 1GB.

Als je dan ook nog LTSP gebruikt ipv Windows TS (al dan niet met Citrix) dan ben je ook nog eens van je licentiekosten af.
Je hebt je lekker goed ingelezen he? De FAQ geeft antwoord op al jouw vragen, en zo niet, dan wel Google.
Ik zie dat ik me er nog aardig in moet verdiepen.
:)
Anoniem: 418414
@midete29 februari 2012 11:34
Ja, gat in de markt. Maar onderwijsinstellingen zullen echt niet zelf een behuizing gaan modden, er is dus nog werk aan de winkel.
ik zie daar alleen maar kansen in voor een onderwijsinstelling.
Laat een creatieve richting een behuizing ontwerpen, die de metaal en/of houtafdeling kan maken. Die de creative afdeling dan weer afwerkt.

Laat de informatica afdeling er dingen op programmeren en de boel in elkaar steken.

Laat de afdeling mechanica iets in elkaar steken dat kan aangestuurd worden door de programmeurs. Of laat heel het ding iets worden dat kan gebruikt worden in een werkplaats. Voor automechanica ofzo.

En stel dat daar dan iets uit komt wat nuttig blijkt te zijn in de echte wereld, zou het ook nog eens verkocht kunnen worden voor 40 of 50 euro, wat dan weer goed kan besteed worden in een school.

Ik zou als onderwijsinstelling toch de versie zonder behuizing kiezen... Wat heeft een school nu aan een Raspberry Pi in de vorm van een afgewerkt product?
Ik kan heel ver met je meegaan, maar je hebt het dan niet over basisscholen, VWO's en HAVO's. Voor een aantal typen scholen is dit heel leuk om als project te doen. Als deze tak(ken) niet je corebusiness zijn, wil je het toch kant en klaar hebben. Voor de handigheid is het ook goed als de ICT afdeling één type behuizing heeft i.p.v modellen die allemaal net ietsje anders zijn. Verder zie ik een school niet zo makkelijk 150 behuizingen in serie uitvoeren. Dan heb je toch echt al een productieafdeling nodig.

Ik wil dit toch niet afschieten als onhaalbaar. Mits goed (eventueel landelijk) gecoördineerd, is je idee wel haalbaar. Hetzelfde geldt uiteraard voor de software. Als elke school weer software heeft met dezelfde functie maar die net weer iets anders werken wordt het lastig, zeker als leraren en leerlingen van school switchen. Dat kan bij leerlingen al simpelweg hun diploma te halen bijvoorbeeld.

Enige standaardisatie is dus gewenst.
Nice, ik zou er graag wel een willen hebben! Maar ik hoop wel dat er ook behuizingen voor zullen verschijnen. Want dit staat niet echt bepaald charmant naast de TV
Maar plakt wel prima vast achter je TV. Lekker klein, en je ziet er niets van. Kan zo mooi als XBMC-'pc' fungeren.

Als ik er eentje kan krijgen tenminste :)
Dat ziet er al goed uit. Ik ben benieuwd naar de finale versie.
Jeps dat had ik ook al in gedachte! Ik maak er een mediaservertje van voor bij de TV
Met alleen composite video? Veel plezier met het kijken naar wazige SD.

(edit, o nee hij heeft ook HDMI)

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 29 februari 2012 11:27]

Juist. Ik ben ook benieuwd naar de voeding voor dit ding. Hier hoeft natuurlijk geen PSU van een PC/server op aangesloten te worden.

[edit] Gevonden: Powered from microUSB socket http://uk.rs-online.com/w...splay.html?id=raspberrypi

[Reactie gewijzigd door MathijsParadijs op 29 februari 2012 10:47]

De voeding is een usb-kabeltje (ding trekt max 3.5W), in veel gevallen kan je dus een power-usb hub gebruiken of de USB-aansluiting van je tv.
Met 2,5W ga je eigenlijk al over de USB specs, toch vreemd dat men zoveel verbruikt, als ik me niet vergis bleef het originele beagleboard netjes binnen de 2,5W met een krachtigere processor
In dat geval zou mijn telefoon oplader ook over de USB specs gaan: Output 5.0V - 0.7A.
Volgens mij hebben ze zelfs ook al een keer aangegeven dat ze gekozen hebben voor microUSB omdat het een standaard aansluiting is (voor telefoons) en er dus veel adapters voor zijn.
achter de tv?
Casemodding

zo maar ff 2 snelle hersenspinseltjes waar jezelluf ook had kunnen komen...
haha, een echte tweaker gaat natuurlijk stiekem ook een beetje voor de looks! Dus ik neem aan dat je zo'n apparaatje niet uit het zicht gaat brengen door het achter de tv te plakken ;)
looks?! Prima dan gaan we toch voor het linkje en bouwen we zelf iets wat aansluit op onze tv? dat is de echte tweaker spirit
Niet echt. Ik zou het _juist_ leuk vinden om een losse printplaat aan de muur te schroeven. Krijgen mensen ook wat meer een idee van hoe zo'n PC werkt.
muah nee, niet een echte tweaker... meer zo'n metropolitan tweaker :P zon neppe weet je wel ;)
ach jah gezien de hoeveelheid Apple gesprekken/discussies/artikels vandaag e dag neem ik aan dat zij ook al onder "tweakers" vallen, en niet echt veel verder kunnen zien dan looks...
Dit is niet als flame bedoelt, maar dat is gewoon de kant waar het op lijkt te gaan de afgelopen paar jaar...
Ben jij nou tweaker of niet :P

ben het eens met Slip dat ik ook nog wel even wacht tot de storm is overgewaait en er dan ook een stuk of 3 bestel :D
Je bent een Tweaker of je bent het niet: een behuizing voor zo'n klein printje kun je zelf fixen toch? Eigenlijk kun je'm al infrezen á la deze iPhone houder.
Of gewoon uitprinten natuurlijk, dan ben je helemaal de übertweaker :)
Voor demensen die niet kunnen wachten op de volgende batch, op Ebay worden er door een verkoper 10 aangeboden.

Ik wacht wel op de volgende batch
De organisatie heeft al aangekondigd dat deze fake zijn.
Is het niet een beetje vreemd dat ze kiezen voor RCA Video aansluiting in niet VGA of DVI?
De SoC chip die ze gebruiken ondersteund geen VGA en het werd te duur als ze dat wel wilden toevoegen. Ze overwegen wel om VGA toe te voegen zodra de betreffende chip goedkoper wordt om in te kopen.
Nee want op deze manier kan je ook oude beeldbuizen erop aansluiten.
En een HDMI aansluiting natuurlijk, daar kun je eenvoudig een DVI verloopje opzetten.

Zo hebben ze digitaal en analoog aan boord en kun je toch een aardig percentage van de devices wereldwijd aansluiten.

Daarnaast is dat wel fijn, m'n tv in de slaapkamer heeft geen VGA, DVI of HDMI, maar met een scart verloopje is het nu zo aangesloten...

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 29 februari 2012 14:24]

De Raspberry Pi Foundation levert een aangepaste versie van Fedora op een sd-kaartje mee met de systemen.
Wat is er aangepast? Zijn de drivers voor de hardware wel open source? Ik wil er graag een hebben, maar hoef er geen Fedora op, liever iets Debian gebaseerds. Geen probleem natuurlijk, als er geen obscure chips inzitten waarvoor er niet standaard drivers beschikbaar zijn...
Fedora draait standaard niet op ARM, er is een repack gemaakt met arm binaries en verkleint om het allemaal in te passen. Overigens is er ook een debian versie en zijn er nog andere releases ook aangekondigd. De foundation promote echter de fedora versie omdat het een volledig open source en documented release is.
Er is ook al een Debian root image beschikbaar op diverse mirrors. De mirror-lijst zal later wel weer beschikbaar komen op raspberrypi.org, zodra de drukte over is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee