HardKernel brengt twee Odroid-ontwikkelbordjes met quadcore-soc uit

De Zuid-Koreaanse fabrikant HardKernel heeft met de Odroid-X2 en Odroid-U2 twee nieuwe ontwikkelbordjes aangekondigd. Beide bordjes zijn voorzien van een 1,7GHz quadcore Exynos 4412-processor van Samsung en kunnen Android en Ubuntu draaien.

De Odroid-X2 is een update van de Odroid-X die afgelopen zomer door HardKernel op de markt wordt gebracht. Het moederbordje met afmetingen van 90x94mm beschikt over een quadcore Exynos4412-processor van Samsung die is geklokt op 1,7GHz. Deze soc, die onder andere wordt toegepast in de Galaxy S III en Galaxy Note II, is tevens voorzien van een vierkernige Mali 400-gpu die een kloksnelheid heeft van 440MHz.

HardKernel heeft de Odroid-X2 is voorzien van 2GB werkgeheugen. Het bordje is onder andere voorzien van een micro-hdmi-uitgang, een 100Mbps-ethernetaansluiting, zes usb 2.0-aansluitingen, een audio-ingang en -uitgang en een kaartlezer voor microsd-geheugenkaartjes. Optioneel kan de Odroid-X2 voorzien worden van onder andere een wifi- of cameramodule. HardKernel rekent voor de Odroid-X2, die over enkele weken geleverd moet kunnen worden, 135 dollar.

Een nog compacter ontwikkelbordje luistert naar de naam Odroid-U2. Deze meet 48x52mm en beschikt over dezelfde processor als de X2. Het aantal aansluitingen is echter beperkt tot twee usb 2.0-poorten en een 100Mbps-ethernetaansluiting. Overigens kan de ontwikkelde warmte van de Samsung-soc worden afgevoerd via een aluminium body. De Odroid-U2 kost 89 dollar.

Beide ontwikkelbordjes van HardKernel kunnen niet alleen Android Ice Cream Sandwich draaien, maar ook Ubuntu 12.10 zou te booten zijn. HardKernel belooft de komende maanden meer details over beide bordjes te zullen publiceren, waaronder de precieze lay-out.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

03-12-2012 • 15:47

68 Linkedin

Submitter: Piet91

Lees meer

Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (68)

68
67
39
10
4
19
Wijzig sortering
Lol, m'n submit is er nog doorgekomen ook. :D

Anywho; wat ik vooral opzienbarend vond is de combinatie van lage prijs (zoals gezegd zijn er boards die voor een veelvoud verkocht worden), klein formaat (kleiner dan een bankpas) en een van de meest krachtige mobiele processors/hardware op de markt.

Van de ODROID-U zijn er twee varianten; de U en de U2. Verschil is de CPU (U heeft 1.4GHz 4412 gelijk aan die van de Samsung S3, U2 heeft 1.7GHz. 4412 Prima zoals bij de Note II), RAM (U: 1Gb, U2; 2GB) en GPU (U: 400MHz Mali-400 en U2 440MHz Mali-400. Rest is qua specs gelijk. Prijs van de U is $69 exclusief shipping.

De witte connector is voor:
platform development and debugging
De micro-USB is voor ADB/Mass Storage.

Voorbeeldfilmpjes:
https://www.youtube.com/watch?v=oAiov-bgz9w
https://www.youtube.com/watch?v=O3v0ydCG2yU

Om dit dus voor XBMC te gebruiken heb je voeding (ronde pin; niet Micro-USB), opslag (meest voor de hand liggend is Micro-SD, maar eMMc kan ook) en een Micro-HDMI -> HDMI kabel nodig.
Precies hetzelfde als voor de Raspberry Pi dus, alleen ander formaat. (Micro-SD i.p.v. SD, Micro-HDMI i.p.v. HDMI)

EDIT: ik heb hierboven dus over de ODROID-U en de ODROID-U2.

EDIT #2: Enig twijfelpunt dat ik eigenlijk nog heb is of deze "moeilijkere" bestanden kan afspelen; zeg 10GB+ 1080P .mkv's met DTS-audiospoor.

Aangezien de hardware gelijk is aan de Samsung S3 en Note II; iemand met een van deze telefoons die een dergelijk bestand kan afspelen op z'n telefoon via de XBMC app?
(Je ziet dan wel met wifi op je telefoon, maar het is te proberen)

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 3 december 2012 16:31]

Ik heb de volgende files getest (doel je met die 'moeilijkere bestanden' grote bestanden of een hoge bitrate dat eerste had ik geen zin om te testen, dat 2de wel):

http://www.auby.no/files/video_tests/ << die met 40mbps, speelt af zonder problemen
http://www.bigbuckbunny.org/index.php/download/ << hoogste H.264 versie gedownload (10mbps) speelt af zonder problemen

Ik heb het getest op de SGS3...

Als je wilt dat ik meer test, stuur maar een linkje naar een download, moet wel op mijn 32GB SD passen ;)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 december 2012 17:04]

Heb je ook iets kunnen testen met DTS-audio? Bijvoorbeeld een 1080P .mkv DTS?
Want vooral DTS-audio geeft problemen.

Ik ben ook enigszins afgezwakt in m'n enthousiasme voor dit, aangezien ik dit puur voor XBMC wil gebruiken als vervanger van de Raspberry. Want deze is qua specs (CPU, RAM e.d.) vele, véle malen beter dan de Raspberry en gaat dus een stuk soepeler werken in menuweergave en meerdere taken tegelijk uitvoeren, maar bij de Raspberry verloopt het afspelen van video hardware-matig, en dat is bij al de verschillende Android sticks/boards/boxes niet het geval met als gevolg stotterende video.

Dus ik hoop écht dat dat opgelost kan worden en dat we uiteindelijk op iets vergelijkbaars prima 1080P DTS bestanden kunnen afspelen.

EDIT: hou ook dit forum in de gaten; sommige dingen zien er veelbelovend uit.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 4 december 2012 13:58]

Nu zo opzienbarend is het niet dat het voor lage prijs kan. Als je er 100 inkoopt kost zo'n bordje 6 dollar per stuk, de processor 30-40 dollar per stuk en dan nog wat dollarcenten extra per aansluiting op het bordje.

Opmerking: het is even staren waarom een ander bordje van ze, de X2 dan 135 dollar is.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 3 december 2012 16:42]

Dat het kan misschien niet, maar dat het gebeurd wel. Ik heb nog niet eerder vergelijkbare hardware gezien voor een dergelijk (lage) prijs.
Nou ja, voor $89 heb je ook een B75 bord met G540, en die loopt qua performance natuurlijk rondjes om zo'n Exynos 4412 heen, zelfs als je hem ietsje onderklokt en passief koelt. De aantrekkingskracht van dit bordje is dat je een ARM SoC hebt, zodat je niet op een dure Galaxy S3 hoeft te klooien om te developen. Qua performance-per-euro is het niet heel erg speciaal.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 3 december 2012 17:44]

Buiten het feit dat je in dat geval nog geheugen moet kopen en een duurdere voeding/behuizing nodig hebt, zijn er uiteraard nog meer factoren dan slechts prijs en performance. Zo is een ander voordeel dat dit gehele bordje maximaal 10W verbruikt, tegenover reeds 35W TDP voor de G540 exclusief moederbord. Daarnaast is dit bordje vele malen kleiner dan zelfs een mini-itx moederbord, dus veel makkelijker ergens weg te werken.

Zelf stond ik op het punt gisteren om er een te bestellen, maar de hoge verzendkosten en de lange levertijd (4-7 weken, afhankelijk van het model) hebben me doen besluiten nog maar even te wachten.

Voor de geinteresseerden, Phoronix heeft een aantal benchmark resultaten van het ODROID-X bordje draaiend op linux:

http://www.phoronix.com/s...tem=samsung_odroidx&num=1
http://www.phoronix.com/s...odroid_panda_linaro&num=1

[Reactie gewijzigd door narotic op 3 december 2012 17:56]

@dreamvoid, TDP is 65 watt van een G540 man.

Die arms zijn 3 watt under full load. Deze 1.7Ghz ietsjes meer. ik vermoed 5 a 6 watt under full load.

Afgezien van stroomverbruik voor embedded hardware,
allerbelangrijkste is prijsverschil als je hardware wilt verkopen, dus de inkoopsprijs als je er meer van inslaat.

De intel hardware is stinkend duur om in te kopen. Zelfs als je er 10k van zou inkopen (probeer DAT maar eens te slijten), dan zit je nog op $42 per CPU ofzo van die G540 en als je er 10k van die ARM inkoopt dan zit die al snel onder de 20 dollar, terwijl het bordje voor 6 dollar valt in te slaan. Dus een inkoopprijs van $25 voor het geheel. Dan hangt het ervanaf hoeveel RAM je erop prikt wat eindprijs is en een dollar voor het plastic omhulsel erbij (bij partijen van 10k of meer).

Dus totaalprijs ver onder de $30 per product. DAT is verkoopbaar.

Winkelprijs is dan zo rond de $120.

De moederbordjes voor intel processors zijn ook niet goedkoop om in te slaan.
Alleen een paar megaverkoophuizen als DELL en HP slaan dit spotgoedkoop in.

Maar je zit al snel richting die $75 inkoopprijs. Winkelprijs dan tegen de 300 euro al snel. Dat wil geen hond voor een prul betalen joh.

Verder qua performance per watt daar komen de nieuwere ARMs steeds beter uit. Natuurlijk als het gaat om HPC zijn ze kansloos, want dan spelen er andere issues mee.

Maar we pakken die celeron die je opgaf.

Op die celeron is de IPC van wat software hier die ook embedded loopt, op die celeron rond de 1.4 tot 1.5 (dan zitten we al richting i7).

De IPC die je haalt bij dezelfde code op de nieuwere ARMs is heel afhankelijk van welke processor je pakt, maar die verbetert ook continue. Ze zitten al heel dicht tegen de 1.0 aan hoor.

Dus bij de intels heb je dan 2.5Ghz * 2 cores * IPC 1.5 / 65 watt = 7.5 / 65 = 0.11 IPC per watt.

Nu deze ARM uitgaande van de 2.9 watt bij 1.0Ghz quadcores (deze 1.7Ghz versie heb ik specs niet van) ==> 4 cores * 1.0Ghz * 1.0 IPC / 2.9 watt = 1,38 ipc per watt.

Kortom de ARMs zijn factor 12 beter dan de intel die je aanwijst.
voor ONTWIKKELINGSBORDEN is dit de goedkoopste op dit moment inderdaad.

Voor al het andere, zijn er dual core A9's die veel goedkoper nog zijn dan dit inclusief plastic omhulsel ook nog.

Die gaan voor rond de $50-$60 per stuk.

De vraag is wat je hiermee wilt doen.
De dual-core A9's zijn dan ook een stuk minder krachtig, minder aansluitingen en zitten vast aan wifi (USB-ethernet is lang niet altijd te gebruiken).
Dan vind ik dit een geringe meerprijs.

Dit vind ik persoonlijk een uitstekende vervanger van de Raspberry Pi voor XBMC gebruik. Enig minpunt is dat de Raspberry te voeden was met de USB-poort van de TV en deze toch écht een aparte voeding nodig heeft.
Welke software draai je die goed SMP werkt en dus een quadcore A9 beter kan benutten dan een dual core A9?

Bij de meeste dual cores is het zo dat ze geen RAM onboard hebben, dus dan zijn ze snel factor 10 trager - mogelijk doel je daarop.

Er zijn aparte usb laders op de markt. Steek je direct in stopcontact. Zitten onder de 10 euro per stuk. Sommige telefoons en ook de tomtom kunnen die gebruiken.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 3 december 2012 17:06]

Oh jawel, die zijn er wel reeds geweest. Denken we maar aan het beagle- en pandaboard. Beide low cost bordjes met Ti omap processoren op.
OMAP is over het geheel genomen wat open source vriendelijker. Kan handig zijn.
Aangezien de hardware gelijk is aan de Samsung S3 en Note II; iemand met een van deze telefoons die een dergelijk bestand kan afspelen op z'n telefoon via de XBMC app?
Dat gaat met de XBMC app nog niet lukken, die heeft nog geen hardware versnelling. Met Dice Player gaat het al een stuk beter.
Piet91: Van de ODROID-U zijn er twee varianten; de U en de U2. Verschil is de CPU (U heeft 1.4GHz 4412 gelijk aan die van de Samsung S3, U2 heeft 1.7GHz. 4412 Prima zoals bij de Note II), RAM (U: 1Gb, U2; 2GB) en GPU (U: 400MHz Mali-400 en U2 440MHz Mali-400).

Dan hebben ze de CPU van de Note II dus 100MHz lager geclockt?

Overigens lees/vind ik op geen enkele Note II specs-site iets over Prime en/of dat deze normaal op 1.7GHz geclockt is.

[Reactie gewijzigd door born4trance op 4 december 2012 02:03]

Sorry, heb meerdere sites over dit ding gelezen en telkens hebben ze het over een Prime.
Feit is dat er een verschil zit tussen de 4412 in de S3 en de 4412 in de Note 2. Wat precies weet ik niet, misschien is het enige verschil wel gewoon de clocksnelheid en krijgt het misschien een andere naam.
Ik heb een Note II en die kan een 10GB+ 1080P .mkv met DTS-audiospoor niet afspelen zonder stotteren. (nog niet iig)

Heb sinds kort ook een Odroid-X en moet zeggen dat het een mooi product is voor een zeer schappelijke prijs.

[Reactie gewijzigd door Gentox op 4 december 2012 14:28]

In tegenstelling tot het artikel hier boven beschikt het 2e bordje wel degelijk over een micro-HDMI, mini-jack en micro-SD aansluiting!

Ook heeft het 1e bordje een Full-size SD-kaart aansluiting.

Wellicht ideaal als een Plex Media Server / Client!

[Reactie gewijzigd door -PartyBoy- op 3 december 2012 16:17]

De vraag is vooral, zijn er eindelijk fatsoenlijke drivers voor de MALI-400 cores en de Exynoss? Of wel, source code!

Volgens mij is het nog steeds zo dat de samsung processors vrij slecht ondersteund zijn in open source land. Getuigen de perikelen die Cyanogenmod ermee heeft omdat Samsung alleen maar binaries of verouderde source code vrij geeft.

Ik betwijfel dan ook dat de hardware acceleratie van de GPU direct aan te spreken zal zijn binnen ubuntu of android. En als dat al zo is, alleen middels verouderde samsung libraries met bugs en missende features (vysnc o.a.).
is all firmware and drivers on the Odroid open source?

Yes, you can download all the source code of BSP.

Refer this link to get it.
http://com.odroid.com/sigong/nf_file_board/nfile_board.php
There are many documents, pre-built images and full source code of BSP.

We will release the full source code of ODROID-Q and ODROID-X by end of July.
Forum is hier te vinden.
Eerst zien dan geloven. De source van de S3 en Note 2 zijn ook open source, maar voor die chip zelf krijg je gewoon gare blobs.
De vraag is vooral, zijn er eindelijk fatsoenlijke drivers voor de MALI-400 cores en de Exynoss? Of wel, source code!
Dit gaat om developers boards, die worden i.h.a. gebruikt bij bedrijven die ofwel de drivers als binary krijgen, ofwel de source onder een commerciele licensie krijgen.
Dan ontwikkel je toch eigen driver joh. Dat is niet zo moeilijk.

was voor @ quindor

4 x 1.7Ghz met Neon is vrij snel hoor. Zelfs brakke drivers werken dan al geniaal voor HD video.

Uiteindelijk is veel van die video codec code afhankelijk van de bandbreedte van de RAM en dat is dus prima geheugen hierin.

Dus dat loopt effectief even snel als op een PC die 20x meer stroom vreet, want die heeft bijna 't zelfde geheugen.

Hooguit een DDR2 versus DDR3 verschil. Maakt niet zoveel uit voor video.

Er zijn simpelweg niet zoveel codes die geniaal lopen via de SIMD. Eigenlijk alleen spelletjes. Het moge duidelijk zijn dat de meeste spelletjes op een ARM ueberhaupt al niet werken :)

1.7Ghz voor ARM is luxe :)

Meeste van mijn codes die lopen op ARMs zijn meer dan factor 10 lager geklokt dan dit :)

Overigens 2 GB ram is tegenwoordig GEEN LUXE.
Die raspberry pi is echt outdated hierin.

Wel goed dat hij zo goedkoop wordt gepositioneerd nu.

[Reactie gewijzigd door hardwareaddict op 3 december 2012 20:58]

Dude.....

Volgens mij snap je bepaalde stukken niet helemaal. Als je zegt "dan schrijf je toch eventjes een driver" dan heb je duidelijk niet begrepen welk deel er mist.

Geen toegang tot video acceleratie is precies zoals het er staat. Dat kun je niet eventjes trukeren of in elkaar draaien. Zij getuige waar het hele internet mee vol staat dat er geen fatsoenlijke drivers zijn voor android en GEEN drivers voor linux met een mali-400 die video acceleratie goed doen. Sowieso voor beide geen open source veries wat ontwikkelen, of zelf iets schrijven onmogelijk maakt. Niet brak.... gewoon NIET.

En verder houden je vergelijkingen ook voor geen meter stand. Je geheugen bus op een PC is vele malen sneller, laat staan het grafische geheugen van een dedicated videokaart. De meest simpele NVidia kaart rent rondjes om veel van de ARM geïntegreerde kaarten heen. Daar begint ondertussen wat verandering in te komen door de hoge resolutie displays van de laatste tijd, maar toch.

Out of the box kun je wellicht op de android build XBMC draaien die vervolgens een externe player met externe pre-compiled codecs aanroept (waarvan bekend is dat deze niet zo geweldig zijn), maar meer niet. Linux is gewoon niet mogelijk (qua XBMC combinatie). Zoekt het nog maar eens goed uit.

Daarom zeg ik ook. Eerst zien, dan geloven. Hopelijk voegt Samsung eindelijk daad bij woord en brengen ze ofwel fatsoenlijke nieuwe blobs uit, maar liever nog de source code voor hun drivers.

Ze zijn hier overigens al een jaar mee bezig om te trachten zelf vanaf scratch een driver voor te schrijven om niet meer afhankelijk te zijn van de blob's, maar dat is nog een work in progress.. http://limadriver.org/

[Reactie gewijzigd door Quindor op 4 december 2012 02:05]

Dit werkt prima hoor.

Een quadcore 1.7Ghz A9 met 2 GB ram is vrij snel hoor.

Vergis je niet erin dat de meeste embedded hardware geen RAM heeft, maar een ARM of andere low power cpu die simpelweg het zonder RAM moet stellen. Dan verlies je snel factor 10 in snelheid voor veel software - dus dit is veel sneller dan je vermoedt zelfs MET knullige drivers.
Euhm, volgens mij snap je het niet helemaal.

Bij de Samsung Galaxy S3 en NoteII zijn hevige problemen om de hardware te gebruiken omdat de source code hopeloos verouderd is en de binary blobs brak zijn. Samsung zelf kan dit wel, aangezien ze de chip maken. Maar bijvoorbeeld Cyanogenmod heeft het opgegeven dat er nog ooit wat fatsoenlijks vanuit Samsung gaat komen en stopt met het ontwikkelen en support ervoor. Dat zegt HEEL veel naar mijn mening.

Bepaalde features binnen Android 4.1 en 4.2 zijn nog steeds niet ondersteund en gaan dit ook nooit worden als samsung niet of betere code aan levert of een fatsoenlijke blob waar het in zit.

Als dat zou bestaan voor dit bord, dan zou dat meteen bruikbaar zijn voor alle andere, dat maakt geen verschil. Een Exynos is een Exynos.

Dus wat jip_86 al schreef, eerst zien dan geloven. Want op dit moment is het zo dat op al die SOC's met een mali-400 de grafische chip NIET gebruikt kan worden door bijvoorbeeld XBMC voor hardware acceleratie onder linux. Er zijn hacks en truukjes om het in Android wel te kunnen via de standaard libraries die worden mee geleverd. Maar dat gaat je lang niet de XBMC ervaring brengen die je gewend bent met subtitles, goeie framerate, audio sync, etc. etc. Daarnaast vind ik XBMC op android geinig, maar uiteindelijk wil je het naar mijn mening op het veel efficiëntere linux draaien.

Wellicht is een lompe quad-core met NEON sterk genoeg om het zonder te doen, maar dat is zeker geen wenselijke situatie....

[Reactie gewijzigd door Quindor op 3 december 2012 18:57]

Jep, maar heeft dat niet met tussenliggende gedeelde info te maken? beeldstabilisatoren en de codecs??

Zoals bij de N900 is het belgedeelte ook neit opensource! ;)
Zet mijn Android (HDMI)stick (MK808) maar te koop als ik dit zie :D Hoewel die specs niet slecht zijn is dit er een forse stap boven (2 extra veel snellere cores, en 4x zo veel geheugen en LAN aansluiting en 6 usb poorten)! Tevens denk ik betere ondersteuning dan 1 of ander Chinees merk.

Zie ik nou een IDE aansluiting achter het koelblok of is dat voor die uitbreidingen?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 3 december 2012 15:57]

nee das geen IDE maar; 50pin IO expansion port for LCD/I2C/UART/SPI/ADC/GPIO interfaces
En hoe gebruik je dat dan? Zelf connectors solderen of heb je daar kant en klare oplossingen voor? Ben er zelf nogal onbekend mee eerlijk gezegd.
dat is waarschijnlijk voor de camera of wifi module.
Zeer veelbelovend. Zit er over te denken om er één te importeren.
Helaas zijn de verzendkosten 30 dollar dat maakt het een stukje minder interessant.

Nu alleen nog een community maar door de (opzich) gunstige prijs zal dat wel goed komen.
Die community is er wel als je er Ubuntu en natuurlijk android up kunt draaien dan heb je meteen de hele media center club op je nek de echte hobby mensen missen de gpio pinnen en zullen het met andere borden moeten doen om die reden. Maar ga er maar van uit dat de community er is. De verzend kosten zijn inderdaad erg hoog maar aan de andere kant waar koop je een moderne mobiele telefoon die niet kan bellen maar wel 6 USB en een ethernet poort heeft met optioneel een wifi of camera module. Waarschijnlijk kun je er zelfs een scherm rechtstreeks op aansluiten en dan heb je dus een erg klein computertje dat makkelijk krachtig genoeg is om gewoon je HD filmpjes af te spelen en ook nog eens alle bestaande Android games te kunnen spelen...

Het geen ik heel erg mis bij deze dingen is de (e)SATA poort dat zou toch wel erg fijn zijn omdat je dan ook een fatsoenlijke harde schijf en aan kunt hangen, nu met de USB oplossing is het wel mogelijk zij het niet erg snel maar vervelender ook niet van te booten en dat kan me een SATA poort juist weer wel.
Ze zijn er wel maar de prijs ligt vaak toch nog wat hoog om gewoon zo maar te kopen voor leuk en lekker mee spelen type machines...
Geweldig maar volgens mij kan je de specs niet met elkaar vergelijken.....
Ik mis de SATA poort ook, terwijl de Exynos SOC wel een SATA controller aan boord heeft afaik.
Dan zet je de harddisk toch op een USB port?
Want USB is ook even snel als SATA? :P
Zo'n board laadt de kernel en initrd veelal van een sd kaart of emmc. De initrd kan vervolgens een root filesystem laden van waar dan ook, dus bijvoorbeeld een usb-sata schijf, of een encrypted filesystem image dat zich op nfs bevindt (omdat het kan).

Je zult dus je goedkoopste sd kaart willen inzetten om te booten. Verder is alles mogelijk.
Als je even op de website kijkt dan zie je meteen "IO expansion board for GPIO/PWM/SPI/UART/I2C/ADC interfaces" dus hoeveel meer GPIO pinnen wil je? :P
Waarom zit er op het grote bordje een koelblok? Deze chip draait toch ook zonder in de S3 e.d.?
De CPU is overklokbaar en dan kan wat koeling wel eens handig zijn. ;)
Plus het is ook een ontwikkelaars-board; voor mensen die eens lekker aan de slag gaan met de hardware kan extra koeling/betere koeling wel prettig zijn.

EDIT: sterker nog; HardKernel brengt ook ventilators uit hiervoor; voor als de meegeleverde aluminium heatsink van de ODROID-U en U2 niet voldoende is.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 3 december 2012 16:32]

De chip zelf zal boven de 3 wattl iggen, want de A9 @ 1.0Ghz quadcore eet onder full load al 3 watt.

Deze is 1.7Ghz dus zal aanzienlijk meer vreten, de cpu alleen al. Misschien wel 6 watt.

Dan het bordje zelf vreet ook zo iets dus mogelijk zit het hele bordje onder 'full load' op de 14 watt ofzo. Die 5 a 6 watt van die cpu koel je gewoon niet passief. Meesten laten de cpu van zo'n bordje dan heel heet worden onder het motto: "het is goedkoop en als 't kapot gaat dan pech gehad".

Dus eigenlijk heb je klein koelertje voor de cpu nodig. Die verkopen ze erbij voor 8 dollar overigens (extreem veel voor zo'n klein koelertje).

Alternatief is dus een heatsink voor het hele bordje.

Vergis je niet hoe klein dit is, dus zo'n heatsink gaat dan over het hele bordje heen :)

Dit bordje is ongeveer de helft van een pinpas qua grotte (de U2).
Waarschijnlijk de 'slechtere' batches oid, en hij is natuurlijk 300Mhz (op 4 cores) hoger geklokt, hoewel dat in de S3 ook geen probleem is }>
In de S3 is de complete behuizing het koelblok.
Hoe lang zal het duren voordat Samsung zoiets standaard in elke 1000+ euro TV zet!
Zal niet heel lang duren denk ik hoewel het wel achter zal blijven lopen op telefoons zelf...

Toch zie ik het liever los van de TV (heeft ook nadelen natuurlijk, zoals een extra remote), zodat ik mijn TV 5 tot 10 jaar kan laten staan (was het idee dat ik hem kocht) en ik hem kwa functionaliteit steeds uit kan breiden via een extern kastje (nu mijn PC en receiver en android Hdmi stick)...

Dat is namelijk veel goedkoper dan elke 2 jaar een nieuwe tv kopen omdat de (nieuwe) apps anders niet meer werken...
Je kan nog steeds aan die 2 jaar oude tv een extern kastje hangen.
@Lisadr, je kunt het voor eeuwig schudden dat samsung OOIT deze QUADCORE cpu in een TV gaat stoppen. Dat gaat geheid een veel goedkopere dual core of zelfs single core worden en ook trager geklokt. 1Ghz of minder gok ik. Maar belangrijkste: minder cores.

Bij 4 cores lik ik mijn vingers al af in ARM wereld. De inkoopprijs van quadcore ARMs ligt navenant hoog.

Als je er een stuk of 100 inslaat (wat natuurlijk lachwekkend weinig is voor embedded hardware, maar goed) zit je op $30-$40. Dus reken maar op $40 voor wat consumenten willen per cpu dan die op 1.0Ghz geklokt zijn dan.

Als je er 10k van inslaat krijg je het vast voor $20 overigens.

Dit bordje heeft quadcore ARM A9 op 1.7Ghz.

Echt GENIAAL.
Hoe lang zal het duren voordat Samsung zoiets standaard in elke 1000+ euro TV zet!
Als deze apparaten inderdaad aanslaan, en breed 'gevraagd' worden dan zal het onderzoeksteam er wel naar kijken.

Maar het is voor "3th parties" altijd wat makkelijker om het in de 'tweakermarkt' te zetten dan een named brand.
Van Samsung verwacht men vlekkeloos en gebruikersvriendelijk, terwijl deze firma het "afkan" met designflaw, please try X or Y - reinstall
Dit soort bordjes kunnen wel eens de doorbraak voor XBMC op ARM worden. Op de raspberry draait het, maar ook maar net aan. Met wat meer paardenkrachten heb je een erg zuinig stil en klein platform wat je met dubbelzijdige tape nog achter je slaapkamertv weg kunt frommelen.

Mini-ITX komt een eind, maar dit is toch nog een hele slag kleiner en simpeler, geen externe voeding, ideaal :)

edit: Moet er alleen wel een HDMI interface op zitten, die is optional :P

[Reactie gewijzigd door neographikal op 3 december 2012 16:22]

De nieuwe Raspberry met 512 Mb gecombineert met een zo snel mogelijke SDcard doet het prima met XBMC. De oude met de helft geheugen was inderdaad wat aan de krappe kant.
Die is honderden euro's duurder dan de $89 die dit kost.
Ook de 'nieuwe' RPi is rond de $35 dus nog steeds goedkoper dan dit ;)

Het lijkt me verder wel eens tijd om me ook zoiets aan te schaffen. De RPi doet het niet slecht en van het hele concept willen andere organisaties natuurlijk ook wel een graantje meepikken, wat dan weer voor een grotere community, en dus ondersteuning, leidt.
Single core processor op 700Mhz en 256MB-512MB RAM.

Deze 1.7Ghz quadcore ARM is dus 10x sneller letterlijk.
Zelfs die U2 is krachtig genoeg om 1080Full hd te spelen.
Jep zelfs H.264 High Profile 4.1 kan die aan (net als de SGS3/Note2 dus)...
Met een prijs van rond de 89 dollar is dit ook honderden dollars goedkoper dan enig andere quadcore A9 development board.

Sommigen vragen rustig 800 dollar voor een development board.

Met 89 dollar begint dit natuurlijk in de buurt van de schappelijke prijzen te komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee