Samsung voegt 'S III-functies' toe aan Galaxy S II met Android 4.1-update

Samsung voegt diverse functies die eerder op de Galaxy S III te vinden waren toe aan de Galaxy S II met de update naar Android 4.1.2. De update is nog altijd niet uitgebracht. Inmiddels zou er een Plus-variant van de Galaxy S II klaarliggen.

Na de update hebben gebruikers van de Galaxy S II de mogelijkheid om functies te gebruiken als Smart Stay, waarmee de telefoon kijkt of de gebruiker nog kijkt en het scherm actief houdt. Ook Popup Play, waarmee een video in een klein venster boven de interface getoond kan worden, meldt SamMobile op basis van een post van Samsung op zijn Zuid-Koreaanse Facebook-pagina. Eerder kwam er al een firmware voor de Galaxy S II met Android 4.1 online.

De update zal volgens de Samsung-fansite niet over-the-air beschikbaar zijn, omdat het opslaggeheugen opnieuw gepartitioneerd moet worden. Daarbij krijgt het systeem er 1GB bij, waardoor voor de gebruiker nog 11GB geheugen overblijft. De update zal dus alleen via desktop-software Kies gedaan kunnen worden en volgens de schatting van SamMobile een uur in beslag nemen.

Het is de tweede grote update voor de Galaxy S II; eerder kwam de update uit die het toestel van Android 2.3 naar Android 4.0 bijwerkte. Inmiddels is er tevens een nieuwe update voor de Galaxy S III beschikbaar in Nederland. De door Samsung als 'premium suite' betitelde update brengt diverse nieuwe functies en hoogt het versienummer van Android op van 4.1 naar 4.1.2.

Er gaan al lange tijd geruchten over een Plus-variant van de Galaxy S II en de eerste firmwares van de Galaxy S II Plus staan al online. Het is onduidelijk wat de verschillen zijn, behalve dat bij de Plus-versie het interne opslaggeheugen is verlaagd van 16GB naar 8GB.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-01-2013 • 11:35

75 Linkedin

Reacties (75)

75
74
32
3
0
26
Wijzig sortering
Iets meer info over de JB update van de SII: ook google now maakt daar deel van uit.
Met Google Now krijg je informatie wanneer jij deze nodig hebt. De nieuwe Google-dienst is gebaseerd op Google Zoeken, maar biedt veel meer dan dat. Wanneer je een afspraak in je Google-agenda hebt staan inclusief het adres waar je moet zijn, dan krijg je een berichtje van Now wanneer je moet vertrekken om op tijd op deze afspraak te komen, rekening houdend met eventuele vertragingen en files. Daarnaast vind je in Now ook weersinformatie en krijg je automatisch alle vertrektijden te zien wanneer je op een treinstation bent.
Zie verder hier

Ben wel benieuwd of de in de nieuwe versies van JB aanwezige optie om widgets die op het ontgrendelscherm te plaatsen zijn ook in de JB update van de S2 worden gestopt.

De update is overigens nu alleen nog maar beschikbaarheid in Korea zelf. Wij moeten nog een paar weekjes geduld oefenen.

Tot slot de plus versie.
Er gaan al lange tijd geruchten over een Plus-variant van de Galaxy S II en de eerste firmwares van de Galaxy S II Plus staan al online. Het is onduidelijk wat de verschillen zijn, behalve dat bij de Plus-versie het interne opslaggeheugen is verlaagd van 16GB naar 8GB.
Dat is meer een "min-versie" dan een "plus-versie" ;)

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 7 januari 2013 11:49]

Zonder de rest van de specs valt er helemaal niks over te zeggen. Als de SoC van de S3 er in zit (hoogst onwaarschijnlijk maargoed), is het wel degelijk een plus versie...

Maargpoed alle plusversies zijn tot nu toe maar mager beter en soms niet eens beter, waarschijnlijk plus voor de winstmarge :)
Waarschijnlijk gaat het om een mindere soc (Novathor dualcore gok ik) met minder geheugen. Wel out of the box Android 4.1.

De Galaxy S2 blijft een populair toestel, 'Plus' erachter verkoopt altijd goed. Hiermee wil Samsung gewoon flink geld mee verdienen: productielijn bestaat al, kosten toch lager, verkoopprijs hetzelfde (of iets lager). Reken maar dat 't flink gaat verkopen. Ze hebben immers hetzelfde gedaan met de Galaxy S1, die kreeg ook een Plus-versie.

Ik hoop trouwens niet dat dit ten koste gaat van Android 4.1 voor de Galaxy S2. Vanaf vandaag schijnt namelijk deze update beschikbaar te zijn voor de mensen met een Galaxy S Advance, een toestel wat toch gepositioneerd is onder de S2.

Overigens draai ik al een tijdje Android 4.1 op mijn S2, ook met alle software features van de S3. Die rom lekte in november namelijk al uit, en is hardstikke stabiel. Voor wie 'm wil moet hier kijken: nieuws: Android 4.1-firmware voor Samsung Galaxy S II komt online
De S1 Plus heeft een flink snellere SOC, zij het nog steeds een singlecore.
De cpu in de S plus was inderdaad sneller dan die in de S, de gpu in de S is echter wel sneller dan die in de S plus, zoals te lezen onderaan deze review.
And now let's check out the GPU showdown. The Galaxy S Plus is running on the Adreno 205 GPU while the original Galaxy S has the PowerVR SGX540 inside (the iPhone 4, for example, is running on the older PowerVR SGX535). We used Nenamark 2 for this showdown. The Galaxy S Plus got a score of 15.9fps (frames per second) while the original Galaxy S outscored it with 27.5fps. So as you can see even if the 1.4GHz Snapdragon processor is better in overall performance over the 1GHz Hummingbird of the original Galaxy S, the GPU performance is in favor of the latter.
het kan dus zijn dat zoiets bij de S2 plus ook het geval gaat zijn.

[Reactie gewijzigd door pimjai op 7 januari 2013 15:22]

De update is overigens nu alleen nog maar beschikbaarheid in Korea zelf. Wij moeten nog een paar weekjes geduld oefenen.
Op de door jou aangehaalde site staat duidelijk dat de JB update voor de SGS2 beschikbaar zou zijn. Dus is het eerder een gerucht dan een feit.
Google now is gewoon een onderdeel van 4.1.1 en verder. De google search (die je nu ook al kan installeren als je deze wilt uit de market) bevat gewoon altijd al de functionaliteit. Je hebt echter het nieuwe notificatie systeem uit JB nodig om dit te kunnen aanspreken, anders werken de google now cards niet.

Niet echt een S3 functie die ze naar de S2 porten nu dus.

De ontgrendelscherm widgets van Google zitten pas in 4.2.1, daar kan je dan ook meerdere "lockscreens" toevoegen naast de "Home" met beveligings pagina en de rechterswipe voor camera.

De S3 lockscreen snelkoppelingen en TW widgets zijn een onderdeel van de recentere TW launcher, maar deze zijn in een aantal custom roms allang voor de S2 beschikbaar, hoewel het resolutie verschil het porten niet makkelijk maakte. Nu met de S2+ zal dit veel gemakkelijker gaan.
wat je schrijft over google now klopt helemaal.

het gaat dus wat betreft de SIII -specifieke features vooral om dat smart stay, en het in een apart window kunnen zetten van spelende video.

beide behoorlijk 'meh' als je t mij vraagt, maargoed ik draai dan ook CM10.1 op mn SIII :)
Anoniem: 84457
7 januari 2013 17:03
Laat Samsung eerst een een fatsoenlijke vervanger voor KIES uitbrengen.
Het lukt mij op geen enkele manier mijn S2 via KIES te updaten.
Twee verschillende pc's en usb-kabeltjes en het opnieuw herinstalleren van KIES brachten geen uitkomst....
lukt bij mij ook nooit. Ik flash nu altijd zelf met odin
lukte bij mij ook niet ik heb alle virus scanners en spyware scanner af gezet .
nu werkt het wel kwam nooit verder dan 99 %
Gelukkig duurt het niet bijzonder lang voor een update word uitgerold bij samsung...

Ik neem aan dat deze update te verwachten is begin 2014?
misschien dat dan ook eindelijk de update voor de "sudden death" word opgelost door samsung.
Iedereen weet dat uitsluitend Nexus toestellen vrijwel direct naar de meest recente versie geupdate worden. Jij hebt klaarblijkelijk niet voor een Nexus gekozen. Verder heb je een toestel gekocht met GB of ICS erop. Iedere upgrade die door Samsung wordt verstrekt is dus een bonus.

Overigens heeft het voormalige toptoestel van LG, de P990 (O2X) nu pas zijn update naar ICS. En HTC toestellen van bijna 2 jaar oud hoeven meen ik niet eens meer op JB te rekenen....

De LSJ firmware van inmiddels anderhalve maand terug draait dankzij de custom screne soepel en is uitermate geschikt als daily driver.
Niet helemaal. Mensen kopen een telefoon wel met in het achterhoofd een redelijke periode van ondersteuning. Je koopt ook geen Windows om vervolgens na een half jaar geen updates meer te krijgen. FFS Windows XP wordt nog steeds (beperkt) ondersteund!

Updates met Andoid werken nu eenmaal anders. Niet zozeer security updates, maar direct een overgang naar een nieuwe versie.
Niet helemaal. Mensen kopen een telefoon wel met in het achterhoofd een redelijke periode van ondersteuning. Je koopt ook geen Windows om vervolgens na een half jaar geen updates meer te krijgen. FFS Windows XP wordt nog steeds (beperkt) ondersteund!

Updates met Andoid werken nu eenmaal anders. Niet zozeer security updates, maar direct een overgang naar een nieuwe versie.
In 'nerd-country' zoals wij, wel ( al weten de meeste "echte" de updates zelf wel te vinden )
Maar in de echte wereld, waar iedereen gewoon elke contractsperiode een ander toestel neemt, boeien de updates echt niet.
Pas als men tegen problemen aanloopt, en gaat zoeken, komen ze erachter dat het zelfs bestaat.

Voor véél gebruikers is de telefoon net als de videorecorder, het werkt, en klaar.
Ik ken een aantal Note ( n7000 ) gebruikers die zelfs nog op 2.3.5 zitten que android, gewoon omdat er geen idee is over de update's.
Dat toestel wordt om 20u aan de lader gelegd, en de volgende dag weer meegenomen.
( er is er één die hem heeft om het grote scherm, maar er niet eens iets mee doet, behalve bellen, sms en email via wifi - die 'betaald' data van 400MB, omdat het toestel dan gratis was destijds )

Vergis je niet, van de miljoenen androidtoestellen is maar een beperkt aantal mensen op de hoogte van update's en nog beperkter gedeelte "zeurt" om de uitstel hiervan.
Iedere upgrade die door Samsung wordt verstrekt is dus een bonus.
Ik hoop dat je hier sarcastisch bent...
Gelukkig duurt het niet bijzonder lang voor een update word uitgerold bij samsung...
Valt inderdaad alles mee (en nee ik ben niet sarcastisch) :)
Ik neem aan dat deze update te verwachten is begin 2014?
Onderbouwing?
misschien dat dan ook eindelijk de update voor de "sudden death" word opgelost door samsung.
Is al lang opgelost, nu de update nog even overal testen en de update kan de deur uit...

Maarja als je kortzichtig bent denk je 'o het is af dan zal de update morgen wel komen' en dan lijkt het allemaal langer te duren dan nodig, maar daar kan Samsung nogal weinig aan doen :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 januari 2013 11:46]

Hij doelt op de eerdere uitstellen. Van oktober naar november,december en nu 2013. Mooi dat dit toestel nog een update krijgt maar het duurt wel erg lang. Inmiddels is 4.2 ook al weer een tijdje uit.
Android 4.1 Jelly Bean was released to the Android Open Source Project on 9 July 2012,[80] and the Nexus 7 tablet, the first device to run Jelly Bean, was released on 13 July 2012.
duurt dus ruim 7 maanden.

En 4.2 is ook al bijna 3 maanden uit.
Wel dus. Ze hadden beloofd q4 2012
@ Trexpaxs
Je hebt liever een buggy firmware dus? Wat houdt je tegen de beta te flashen?
ik heb liever de schone versie van android 4.2 en dan die irritante samsung apps
Dan had je in de eerste plaats al niet voor dit toestel moeten kiezen!
Het grootste deel van de Androids krijgt geen update. Laat staan twee. De Nexus-lijn is de enige smartphonelijn die alle Android updates krijgt.

Volgens mij is de S2 de enige die van Gingerbread naar ICS naar Jellybean is gegaan, de enige met twee grote software updates. Wees blij dat je 'm nog krijgt.
Fout. De galaxy Note (1) draaide oorspronkelijk ook op Gingerbread en krijgt nu ook binnenkort de JellyBean update
fout, de Note 1 heeft straks precies hetzelfde pad gevolgd (GB-->ICS-->JB) wanneer die zijn JB update eindelijk krijgt.
Ik val hier toch wel van mijn stoel...
Iedere upgrade die door Samsung wordt verstrekt is dus een bonus.
Wees blij dat je 'm nog krijgt.
...

Iedereen is hier zo lief en vriendelijk voor Samsung en Google.

Terwijl als een Lumia 800/900 een upgrade naar 7.8 krijgt, wordt er hier moord en brand geschreeuwd omdat dit niet Windows 8 is.
iPad 1 krijgt geen update naar iOS 6, hola het kot is hier te klein...

Toch duidelijk waar de meeste Tweakers lezers hun hart naar uit gaat.
iPad 1 krijgt geen update naar iOS 6, hola het kot is hier te klein...
Daar moet je niet gelukkig van worden hoor, de 3GS kreeg ook een IOS6 update, net als de i Phone4
Maar de update's voor die (oudere) toestellen zijn niet meer dan damagecontrol, de "leuke" en "coole" toevoegingen werken niet meer, en de jailbreaks zijn ook weer verdwenen.

Veel gebruikers die zoals door Apple gevraagd 'netjes' updaten klagen dan ook over prestatieverlies en vooral batterijverbruik op de oudere toestellen ... maar hé ... je hebt wel mooi IOS6

keuze's om updates te nemen moet bij de klant liggen, met goede voorlichting, en vooral, wat gaat wel en niet werken, en waar KAN het misgaan.

Mijn nichtje was erg blij met haar 3GS, en klikte dan ook vrolijk op de updateknop naar IOS5
Apple was ineens niet meer het favoriete gespreksonderwerp .... zeker niet toen ze ook nog eens de 'belofte' kreeg van een nieuw, fantastisch en supersnelle update, naar IOS6 .....

Ik denk dat ze binnenkort voor een ander toestel in de markt is
De S2 word uitgebracht door Samsung,Google heeft niets met dat toestel te maken....
Wel top dat samsung nog aan oude gebruikers denkt. Uit deze update kan je concluderen dat de S2 nog een prima toestel is. En wij domme schapen die al denken aan een S4. De reclames en bedrijven maken ons met de dag gekker!
Qua hardware kan hij ook nog prima mee met 95% van alle toestellen die nu in de winkel liggen :) Het is alleen jammer dat het allemaal zo lang moet duren.
Klopt, ik draai al een poosje CM 10 op mijn telefoon. De hardware van Samsung is prima maar de software is (naar mijn mening) slecht.

Ik was het wachten op ICS beu want mijn telefoon liep vaak vast (bekend probleem destijds). Daarom ben ik overgestapt naar CM en ik ga ook niet meer terug.

De uiteindelijke ICS interface leek sprekend op de GB inteface, Touchwiz was totaal niet aangepast. Erg teleurstellend. Ook het gammele KIES wordt door mij niet gemist.

Ik heb nu al weer een maand Android 4.2.1 (CM 10.1 nightly build) en het werkt prima.
Het toestel is snel genoeg en het scherm is prima wat mij betreft. Ik zie dan ook nog geen noodzaak om naar een S3 of S4 over te stappen.
Samsung wil natuurlijk dat de S2 gebruikers als volgende toestel weer een Samsung nemen. Een toestel zou tot 2 jaar volledig ondersteund worden met de nieuwe Android versie (indien mogelijk...) om klanten tevreden te houden. Dit hoeft niet gelijk de eerst dag, maar wel uiteindelijk...

Ook geeft het je oude toestel een frisse look.
Precies,

Als ik met mijn S2 al snel geen updates meer zou krijgen, zou ik echt HTC of een ander merk overwegen. Daarnaast wordt de S2 tegenwoordig nog steeds verkocht. Vaak in combinatie met de kleinere smartphone pakketten.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 7 januari 2013 12:43]

HTC is niet veel beter, als je echt over updates valt zit je best met gewoon een Nexus.
Ik betwijfel of het om oude gebruikers gaat. Het feit is dat de S2 nog altijd verkocht wordt, en dus blijft het interessant om een nog steeds goed toestel een nieuwe update te geven. Het kan overigens goed zijn dat ze al zovele (honderden) miljoenen aan dit toestel hebben verdiend, dat een update naar 4.2 van misschien een paar miljoen voor veel goodwill zorgt, en tot klantenbinding leidt.
Kwestie van flashen met Odin na een backup gemaakt te hebben.

De indeling zal dan wel hetzelfde worden als de Note 2 en S3 dus ook geen USB mass storage meer. Maar daar kun je weer omheem met EASY SGS3 UMS.
Dat vraag ik me af, je gaat toch moeten herpartitioneren, dus "gewoon" flashen met odin gaat hem niet worden.

Een backup terugzetten wordt ook anders als de partitielayout veranderd gok ik
Dat vraag ik me af, je gaat toch moeten herpartitioneren, dus "gewoon" flashen met odin gaat hem niet worden.
Als je de tar flashed, wordt er van te voren éérst gepartioneerd. Doet CWM ook gewoon trouwens. Ze werken volgens mij met installatie-scripts die in de .tar of .zip packages zitten. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 7 januari 2013 12:10]

Odin kan gewoon herpositioneren hoor:
http://i47.tinypic.com/1iyc6b.jpg << zie het checkboxje...

Een backup terug zetten is ook geen probleem, zolang enkel de partities wat groter/kleiner zijn worden, houdt het dus in dat de paden gewoon nog hetzelfde zullen blijven...
Kwestie van flashen met Odin na een backup gemaakt te hebben.

De indeling zal dan wel hetzelfde worden als de Note 2 en S3 dus ook geen USB mass storage meer. Maar daar kun je weer omheem met EASY SGS3 UMS.
Ik heb Alliance ROM v5.1 (gebaseerd op de eerder geleakte Sammy ROM) en heb gewoon USB Mass storage, heb daar géén app voor nodig. :)
Ik vraag me eerlijk gezegd af of er iemand gebruikt maakt van de Popup Play functie. Lijkt mij eerder interessant voor tablets.
Het is soms wel handig met Uitzending Gemist, als je een whatsappje krijgt tik je even op het Popup Play knopje. Je kan gewoon door blijven kijken en snel reageren, en weer terug naar groot scherm.

Maar het is inderdaad niet de meest interessante feature. Ik draai de 4.1 firmware ( nieuws: Android 4.1-firmware voor Samsung Galaxy S II komt online ) en het meest toffe naast Project Butter zijn vooral de scalable widgets, vernieuwde notificaties en dat je gelijk een app kan openen vanaf je unlockscreen.
Waneer zou deze update dan eindelijk eens uitkomen? Had vorig jaar gelezen dat het in november ging komen. Dan plots december en nu is het al januari. Ben blij dat ze er nog mee komen maar zou liever wel eens een realistische datum hebben. Want kan zijn dat het nu nog een tijd duurt... Dan releasen ze eerst weer in Polen zoals de vorige keer en pas een maand later bij ons, dan kan het gerust nog tot eind februari/begin april duren..
Sinds kort draait mijn toestel de I9100XXLSJ (GT-I9100 UK-BTU), ik moet zeggen dat deze prima bevalt (op de lockscreen na (het is tenslotte een test upgrade)).

De 'Nature UI' is goed 'geport', Pop-up video is net onhandig, Google Search verstaat je goed (VS Engels) Samsung Voice heb ik 0 keer gebruikt na de upgrade, en van de ingebouwde DropBox app krijg je 50 GB het eerste jaar.
Ik begrijp alleen de nieuwswaarde van dit artikel niet zo. In het aangehaalde bericht (nieuws: Android 4.1-firmware voor Samsung Galaxy S II komt online) van zo'n 2,5 maand terug wordt ook al gemeld dat (softwarematige) functies van de S3 in de 4.1.x update zitten voor de SGS2.

Aan de andere kant had de redactie allang kunnen weten / melden welke functies dat zouden zijn, aangezien Tweakers een community heeft met de naam Gathering of Tweakers waar deze dingen ook al gemeld waren omdat er mensen zijn die de leaked ROM van deze versie draaien. Jammer dat deze niet geraadpleegd is.

Enige wat ik me kan bedenken is omdat SamMobile het als "nieuws" brengt en ook iets rept over een ander toestel om voor Samsung gratis reclame te maken, wat T.net weer lekker overneemt en de reclame dus lekker (en vertaald) verspreid wordt.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 7 januari 2013 12:25]

Kunnen CM - developers nou met deze firmware aan de slag om de CM10 voor SG2 te optimaliseren? Meen mij te herinneren dat er wat sources niet compleet waren.
nee dit gaat daar ook niet voor helpen, want het genoemde probleem bestaat inderdaad nog steeds, en kan alleen worden opgelost door broncode cq documentatie, niet door een nieuwe (nog steeds volledig closed-source) ROM van samsung zelf
Ah bummer. Werkt de CM10 voor de SG2 door dit gemis nog wel naar behoren? Mij is nooit duidelijk wat er nou wel en niet werkt omdat niet alles optimaal is.
Ah bummer. Werkt de CM10 voor de SG2 door dit gemis nog wel naar behoren? Mij is nooit duidelijk wat er nou wel en niet werkt omdat niet alles optimaal is.
Volgens mij inmiddels wel, maar staat me iets van bij dat het in het begin lastig is om de camera aan de praat te krijgen, wegens het gemis aan drivers. Nadeel aan CM is imo wel dat de hwcomposer (nog) niet werkt (correct me if I'm wrong).
nee dit gaat daar ook niet voor helpen, want het genoemde probleem bestaat inderdaad nog steeds, en kan alleen worden opgelost door broncode cq documentatie, niet door een nieuwe (nog steeds volledig closed-source) ROM van samsung zelf
Wél dus. Door de licentie die aan android hangt is Samsung verplicht (zover ik begrepen heb) dat bestanden en onderdelen hergebruikt mogen worden. Dus ook stuurprogramma's en dergelijken. Die worden dan dus uit de ROM gehaald en in een andere gezet, dat zie je wel vaker. Alleen het ontwikkelen gaat zoveel makkelijker en sneller (omdat er dan niet op Samsung gewacht hoeft te worden) als de sources en documentatie van de Exynos chips beschikbaar gesteld worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee