Hacker port Chromium OS naar Raspberry Pi

Chromium OS wordt geport naar de Raspberry Pi en het officiële team van het opensourcebesturingssysteem heeft de port geaccepteerd. Voorlopig kan Chromium alleen maar starten op de computer van 25 dollar en is er nog geen gui.

Een hacker met de alias Hexxeh port Chromium OS naar de Raspberry Pi. Het ontwikkelteam van Chromium OS heeft de commit voor de port deze week goedgekeurd. In zijn laatste publieke update van april zei Hexxeh dat de ontwikkeling goed ging, wat hij aantoonde met een foto waarop het booten van het besturingssysteem te zien is. Toen was er echter nog niet eens een grafische interface. Onbekend is wat de status nu is.

Evenmin is duidelijk hoe de software zal draaien op de kleine, goedkope computer. Google en Samsung hebben onlangs nieuwe Chromebooks en een Chromebox voorzien van een snellere Celeron-processor en 4GB, omdat de Atom en 2GB van de vorige versie niet zouden voldoen. Overigens zijn er ook experimenten met de Samsung Exynos 5-soc met ARM-cores in combinatie met Chromium OS. De Raspberry Pi heeft echter een op de ARM11-architectuur gebaseerde cpu, die op 700MHz loopt. Verder is slechts 256MB geheugen aanwezig.

Chromium Raspberry Pi

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-06-2012 • 10:30

39

Reacties (39)

39
39
20
1
0
7
Wijzig sortering
Ben je dan ook al een hacker als je Linux op een ander OPEN platform laat draaien?

edit:
@kaaswagen:
Het is gewoon opensource en beschikbaar onder de BSD license

[Reactie gewijzigd door GrooV op 26 juli 2024 02:54]

Hacker lijkt me ook wat ver gaan ja. Er is wel wat voor te zeggen omdat volgens mij chrome OS geen open source is (maar dat weet ik niet zeker)
Chrome OS is inderdaad niet open source, de open source versie heet Chromium OS. Er zit een minimaal verschil tussen die twee, Chrome OS heeft slechts wat meer rand-features, zoals secure boot.

Chromium OS is voor de hackers, ontwikkelaars of hoe je het ook wil noemen, het label Chrome OS wordt pas gegeven als een apparaat uit de fabriek komt rollen met Chrome OS.

Het is op zich wel knap dat je op de Raspberry Pi Chromium OS laat draaien als je ziet hoe laag de specs zijn. Mijn Chromebook met een dual-core Atom en 2GB geheugen is al geen snelheidsmonster.

Het is echter niet uniek, zoals in het artikel ook al wordt gezegd, dat Chromium OS op de ARM architectuur draait, er is onder andere al ondersteuning voor de Tegra 2 en 3 en ik dacht ook de Exynos 4 in de broncode toegevoegd.

Een ander interessant initiatief is Chromebox3, een Kickstarter (Ok, Pledgie) project om een Chromebox op de Tegra 3 te ontwikkelen.
Slim gedaan om jouw eigen Pledgie zo op de kaart te zetten :+
Tegra3 ga je ook niet vrolijk van worden helaas.
waarom zou hacker te ver gaan? hacker staat niet alleen voor mensen die zich met kwade dingen bezig houden, maar ook mensen die meer uit hun computers willen halen vallen onder hackers.

als je even iets in elkaar hackt kan het ook inhouden dat je gewoon software programmeert
Chromium OS is gewoon een open-source project.

Leuk dat het op de Rasberry draait maar echt "nieuwswaardig" vind ik dit item eigenlijk niet.
Vond het inderdaad zelf ook een gekke benaming, maar de defenitie van hacker is
Iemand die een technologie bedenkt, ontwerpt, uitwerkt, implementeert, test en verbetert.
Ben erg benieuwd naar de toekomst van de Raspberry Pi, dit belooft best wel wat te worden in de toekomst! Toch zie ik niet echt voordelen om Chromium OS te draaien in plaats van bijvoorbeeld Slackware.
De Wikipedia definitie van hacken komt volgens mij toch wat meer overeen met een hacker en minder met een normale ontwikkelaar:
Hacken is het vinden van toepassingen die niet door de maker van het middel bedoeld zijn, speciaal met betrekking tot computers.
Er is hier dus gewoon sprake van een hack, gezien de ontwikkelaars van Chromium OS niet bedoeld hebben het OS op een Raspberry Pi te laten draaien, en de ontwikkelaars van de Raspberry Pi niet bedoeld hebben om Chromium OS op hun systeempje te laten draaien.
Of hij is een hacker en heeft dit gedaan naast zijn normale bezigheden op de computer. Maar ja als je kernel + files "hackt" om het compatibel te maken kan je het eigenlijk wel een hacker noemen ja.
'hacker' is een woord met een aantal verwarrende betekenissen, wikipedia legt het zo uit:
Currently, "hacker" is used in two main conflicting ways

- as someone who is able to subvert computer security, if doing so for malicious purposes it can also be called a cracker
- a member of the Unix or the free and open source software programming subcultures or one who uses such a style of software or hardware development.
Ik zie vaak mensen die zich met open-source bezig houden het woord met die laatste betekenis gebruiken, dus in die context lijkt het me niet zo heel vreemd of onjuist :)

[Reactie gewijzigd door Aphax op 26 juli 2024 02:54]

Laat dit eigenlijk de definitie zijn van een hacker. Dat de media dit niet snappen en te pas en te onpas dit woord gebruiken, zorgt ervoor dat het woord een negatieve bijklank heeft gekregen.
Een chrome os port zonder UI?
Hou je dan niet gewoon een kale linux over?
Desondanks kan dit zeer interresant zijn voor internet cafe's aangezien ik hier potentie zie voor een goedkope kiosk pc.

[Reactie gewijzigd door henk717 op 26 juli 2024 02:54]

Daar zijn veel betere alternatieven voor te vinden. Raspi's zijn erg leuke speeltjes, maar absoluut niet in staat om een desktop te vervangen. Met uitzondering van de h264 accel, zijn ze het best te vergelijken met een computer van 10 jaar geleden. En met slechts 256mb ram.
Veel mensen hebben inderdaad het idee dat de RPI een krachtig apparaat is omdat hij HD video kan decoderen. Maar je moet het gewoon zien als verouderde telefoon hardware met een chip die HD kan decoderen. Je kan er daardoor leuke dingen mee doen, maar buiten HD decoderen blijft het gewoon de hardware van een verouderde telefoon (vandaar dat het ook zo goedkoop geleverd kan worden).
Er is geen UI omdat het dus nog geport wordt..
Het probleem is dat eigenaren van een internet-cafe vaak zo min mogelijk tijd kwijt willen zijn aan het troubleshooten van problemen. Dan is een simpel werkstation van een fabrikant als HP of Dell uiteindelijk een handigere keuze als een hobby bordje van 25 euro zonder grote support-afdeling en met twijfelachtige levertijden...
Ik weet het niet, een internet-cafe op de Google-datacenter manier klinkt ook best ok; een hele hoop Raspberries kopen, als er 1 kapot gaat geen tijd en geld verliezen aan de HP/ Dell support maar er meteen een nieuwe in prikken.
Zolang je alles read only houd boeit het weinig. Ff opnieuw opstarten en de basis configuratie is weer terug. Het stukje support ben ik het met je eens maar koop 5 extra van die dingen en je bent voor de komende 5 jaar safe
Als je denkt dat een RPi over vijf jaar nog steeds geschikt is voor internet-station ben je erg naief. Zelfs nu is het geheugen al erg beperkt.
Het ging over de stelling dat ze het nu al gebruiken. Als het nu gebruikt kan worden dan kan dat ook over 5 jaar. Even flash en ellende uitgesloten.

Dat nieuwe functionaliteit niet of nauwelijks zal werken ben ik met je eens maar daar ging de stelling niet over
Waarom is er over vijf jaar meer geheugen nodig dan nu?
Omdat websites ook steeds verder evolueren, net zoals de browsers die de content moeten weergeven. Chrome trekt hier op dit moment iets meer dan 600MB geheugen, dat is meer dan er vroeger in veel computers (in totaal) zat. En véél meer dan de 256MB RAM van de Pi.

[Reactie gewijzigd door Petervanakelyen op 26 juli 2024 02:54]

Anoniem: 340068 @Mellow Jack21 juni 2012 11:08
je hoeft nog geen eens te rebooten gewoon rm -rf home/blabla ...
Goede ontwikkeling, chrome OS is van nature eigenlijk al een OS dat met weinig resources wil gebruiken omdat het meeste in de cloud dient te zitten. Performance lijkt me wel een heel heikel punt, want volgens mij is chrome OS niet echt een plezier om mee te werken als alles niet heel "snappy" voelt..
Anoniem: 340068 @Kaaswagen21 juni 2012 22:31
correctie gaat hier om chromium os
Inderdaad een goede ontwikkeling, enkel merk ik toch al bij debian 6 dat het een behoorlijk traag apparaat is, dus betwijfel echt ten zeerste of dit nuttig is.
Sowieso twijfel ik bij het apparaat, de verkoopprijs van $35 was nog redelijk geweest, maar farnell rekende bijna 40 euro voor het ding wat toch behoorlijk wat meer is dan de 35 dollar.
Dit is een all-in prijs.

De prijs die de organisatie van RapsberryPi altijd gecommuniseerd heeft, is de losse verkoop prijs.

Farnell verzorgt voor deze prijs de distributie(wereldwijd) tot de deurmat.

$35 is (momenteel) €27,55.

Voor €12,45 hebben farnell en UPS ervoor gezorgd mijn raspberryPi bezorgt is en heeft daarvoor de volgende route afgelegd:
Utrecht, Netherlands
21/06/2012 9:52 Afgeleverd
21/06/2012 7:47 Importscan
21/06/2012 7:46 Importscan
21/06/2012 7:36 Importscan
21/06/2012 7:11 Wordt afgeleverd
21/06/2012 7:03 Aankomstscan
Koeln, Germany
21/06/2012 3:49 Vertrekscan
21/06/2012 0:07 Aankomstscan
Castle Donnington, United Kingdom
20/06/2012 21:50 Vertrekscan
20/06/2012 19:30 Aankomstscan
Leeds, United Kingdom
20/06/2012 19:15 Vertrekscan
20/06/2012 16:03 Exportscan
20/06/2012 16:03 Herkomstscan
United Kingdom
20/06/2012 8:17 Bestelling Verwerkt: Klaar voor UPS

[Reactie gewijzigd door Freemann op 26 juli 2024 02:54]

Sinds wanneer noemen we een ontwikkelaar een hacker?
Anoniem: 340068 @ebia21 juni 2012 11:11
Sinds wanneer noemen we een ontwikkelaar een hacker?
Mjah misschien hacked ie code? om het toch werkend te krijgen op een apparaat, net zoals jailbreaken dus
Hackers zijn mensen die spullen op een andere manier gebruiken dan waar ze voor bedoeld zijn. Iemand die computers "hackt" (op de manier zoals men het vaak bedoelt) heet een cracker :)
Anoniem: 340068 @hoyvoy21 juni 2012 22:28
Eindelijk iemand die het snapt
Misschien als je geen documentatie maakt? Of als je alleen een claim doet met wat vage 'bewijzen' die ook op een andere manier verklaard kunnen worden? (zoals er ook mensen waren die windows-7 draaien hadden gekregen, maar dat bleek enkel om een remote desktop te gaan)

Al kun je iemand die een OS op een apparaat aan de praat weet te krijgen, net zo goed niet meteen een ontwikkelaar noemen.

* Roland684 houdt het voorlopig op 'hobbyist'.
Sinds dat computers populair zijn?
Omdat een ontwikkelaar een hacker is. ;)

Hacker is niet altijd een negatieve term.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 26 juli 2024 02:54]

De Raspberry Pi kost $35 (exclusief opslagen door de leveranciers), geen $25.
De $25 Raspberry Pi is voorlopig nog niet meer dan een belofte.
Klopt niet geheel wat je zegt.

Die van mij is namelijk vandaag (1,5 uur geleden) op de deurmat gelegd door UPS.

Vanavond is ff lekker stoeien :D
Anoniem: 344577 21 juni 2012 15:47
Kreeg hen ook vandaag binnen.
Eerst maar eens een kastje er omheen bouwen en een voeding zoeken.
Daarna kiezen:
1) Inbouwen in een zelf te bouwen robot.
of
2) Domotica en verwarming c.q. verlichting mee gaan schakelen.
of
3) Er een print, web en backup-server van maken.

Iemand nog meer leuke ideeen ?
Ik wil hem ook gaan bestellen en mijn oude Ghetto blaster om gaan bouwen (cassette desks eruit hd erin met rasperri pi en dan een awuso36h antenne voor bereik en streming erop. Zit alleen te denken om dan een xcserver met muziek speler erop te zetten en een xclient extern te laten draaien voor afspeellijst enz.!

Dit is overigens een foto van de ghettoblaster in zeer goede staat:

http://1.bp.blogspot.com/...Xw/s400/ghettoblaster.jpg

zo goed ziet die van mij er helaas niet meer uit. Maar zou dit mogelijk zijn weet iemand dat?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.