Hobbyist maakt Airplay-speaker van Raspberry Pi

Een hobbyist laat een Raspberry Pi-minicomputer met behulp van een wifi-dongle en opensource-software dienst doen als een Airplay-speaker. Hierdoor kan een iPad-, iPod- of iPhone-bezitter audio streamen naar een audioset via de Raspberry Pi.

De Airplay-hack is ontwikkeld door de student Jordan Burgess. Hij stelt dat veel hardware die compatibel is met het Airplay-protocol van Apple stevig aan de prijs is en dat de 35 dollar kostende Raspberry Pi dienst kan doen als een betaalbaar alternatief. De hobbyist experimenteerde eerder met XBMC, die ook het Airplay-protocol ondersteunt, maar de mediacentersoftware zou in de praktijk nog te instabiel zijn bij het gebruik van deze feature.

Burgess voorzag de minicomputer van een wifi-dongle zodat de Raspberry Pi draadloos toegankelijk is voor iPads, iPods en iPhones. Vervolgens kan in de Linux-omgeving de Shairport-package geïnstalleerd worden. Shairport is een opensource-softwarepakket waarbij het Airplay-protocol via reverse engineering door derden gebruikt kan worden.

Na installatie van de software doet de Raspberry Pi dienst als een goedkope Airplay-speaker. Wel zou de geluidskwaliteit nog niet optimaal zijn en kan er achtergrondruis hoorbaar zijn. Als volgende stap wil Burgess onderzoeken of de geluidskwaliteit verbeterd kan worden door een usb-geluidskaart op de Raspberry Pi aan te sluiten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

29-12-2012 • 12:54

63 Linkedin

Lees meer

Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (63)

63
62
44
6
0
9
Wijzig sortering
In hoeverre het een betaalbaarder alternatief is valt ook nog te bezien. De raspberry zelf is misschien 35 dollar, tel daarbij ook nog even de wifi dongle op +- 25 dollar en nog een USB geluidskaartje laten we zeggen ook zo'n 20 dollar. Dan zit je al op 80 dollar terwijl je een Airport Express vanaf 99 dollar al hebt. Dan hebben we het nog niet eens over de tijd gehad die je er in moet steken om het te laten werken.

Leuk hobby project, maar een echt alternatief? Meh...
25 dollar voor een usb wifi stick is wel veel. Voor 9 dollar heb je er al een..Uiteindelijk is het nog steeds duur en het kost tijd maar het is een hobbyproject en daar heb je als het goed is ook lol aan:) En je kan ook dingen gebruiken die al hebt liggen of overhebt. En hij kan eventueel ook als videospeler / game emulator / lichtcontroller gebruikt worden. Probeer dat maar met je Airport expres ;)

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 29 december 2012 14:44]

Ok. Dus:
Raspberry Pi: . . . . . . . $ 35,-
Behuizing/PSU: . . . . . $ 30,- (en dan is ie heel goedkoop)
Wifi Dongle: . . . . . . . . $ 9,-
Geluidskaartje: . . . . . $ 20,-
---------------------------+----------
Totaal: . . . . . . . . . . . . . $ 94,-
Vandaar, niet echt een goedkoop alternatief. Wel leuk als hobby project, maar prijs het dan niet aan als goedkoop.
Goh ... mijn behuizing (TEK-BERRY) was nog geen 5 euro en ziet er perfect uit... de $30 is echt niet goedkoop hoor. Er zijn ook nog genoeg alternatieven voor rond de 10 euro.
Mijn Raspberry Pi was toch wel iets goedkoper dan dat:

Pi: 35 euro
SD kaartje: 5 euro (dx.com)
Behuizing: 6 euro (modmypi.com)
WLAN dongle: 7 euro (dx.com)
HDMI kabel 50cm: 2 euro (dx.com)
USB > MicroUSB kabel: 2 euro (dx.com)

Voor 2 euro kun je er een USB geluidskaartje bij kopen (wederom op dx.com), en dan ben je klaar. Totaalprijs: onder de 60 euro. 8-)
Je kan bijna net zo goed een AirPort Express (90 euro) kopen die hetzelfde resultaat heeft (voor AirPlay)
Uiteindelijk is het nog steeds duur en het kost tijd maar het is een hobbyproject en daar heb je als het goed is ook lol aan
Een half uurtje lol? De installatie van Shairport is goed gedocumenteerd en in een tiental minuten te doen voor een beetje hobbyist. https://github.com/albertz/shairport/blob/master/INSTALL.md
Price is not always important.

Dat is dezelfde reden waarom mensen hun pc aanpassen, tweaken, smartphone rooten en flashen, dingen anders doen. Ow, wacht, ik zit op tweakers :)
Ik vermoed dat zijn reactie er mee heeft te maken dat er in het artikel aangehaald wordt dat dit een goedkoop airplay speaker alternatief is. Wat dus in de praktijk wel mee lijkt te vallen
Wifi dongle is eigenlijk niet nodig, er zit een netwerkkaart in met RJ45 aansluiting, idem voor USB geluidskaartje, je hebt er een 3,5 mm jack in zitten en hdmi. Voor airplay is het dus genoeg om raspberry pi te kopen met een sd kaartje. Daarnaast, er staat linux op, je kan er nog andere services op laten draaien ook, mogelijkheden genoeg!
vergeet je de voeding niet voor de pi? die zit er toch niet bij voor $35? een kastje eromheen staat ook wel zo netjes.
En dan heb je het nog maar over kostprijs. De uiteindelijke winkelprijs zal een stuk hoger liggen dan die 35+25+20 dollar. Je moet dan immers ook een budget voor service/garantie meenemen, en de marges van de retailer en groothandel moet er nog een keer overheen...

Maar goed, misschien heeft de ontwikkelaar oorspronkelijk wel wat anders gezegd dan wat er uiteindelijk in het artikel is verschenen....
je haalt je wifi dongels en externe geluidskaart wel wat duur, beide voor een dollar of 6 te krijgen.
Ik zeg, koop een appletv in de states, heb je meteen een remote die 2-weg werkt (was 77euro omgerekend).

en daarbij heb je gewoon minder gezeik dan met die shairport, geloof me, bij iedere update van Apple, moet je weer nieuwe versies van shairport compilen.

optical-out, remote, mooie(re) behuizing

oh en als xbmc ooit uitkomt op de atv3, dan zou het nog wel eens beter kunnen gaan lopen dan op de RPi.

*oh en voor diegene de beweren dat de airport express 'dedicted' hardware is. hier zit gewoon een arm/mips cpu in met VxWorks en een deamon processie wat de audio decodeert en decrypt (op basis van die uitgelekte AES key) en in pcm op de DAC of optical out zet.

maar eerlijk is eerlijk, ik heb ook een shairport pi staan ;), bezuig 5euro, pi 35, een 9,0 euro kostende optical out geluidskaart dx, sdcard, en ethernet kabel


(ps ben contributer aan de shairport code, dus ik heb wel enige ervaring met shairport ;) )
Dit is echt al heel oud, ik heb dit zelf maanden geleden ook al een keer met gebruik van shairport gedaan. Daarbij heeft Raspbmc ook gewoon Airplay ingebouwd.
Inderdaad, zelf heb ik laatst ook geïnstalleerd en is al langer beschikbaar ja.

Ook is het dus niet door Jordan Burgess ontwikkelt maar slechts geïmplementeerd. Het is namelijk ontwikkeld door James Laird[1] samen met andere mensen die hebben meegeholpen.

[1]: https://github.com/albertz/shairport
Er zijn afgelopen dagen nogal wat beschouwende topics verschenen terug- en vooruit kijkend naar ontwikkelingen op menig gebied (laptops, mobieltjes etc). Dit topic sluit volgens mij aan op commentaar in die topics. Modulaire systemen als de Raspberry zijn zo flexibel dat er ook in het nieuwe jaar menige toepassing voor ontwikkeld zal worden waar niet 1-2-3 aan gedacht zou zijn met dat die Raspberry Pi het levenslicht zag. Ben zelf wel benieuwd naar de ontwikkelingen van de Raspberry Pi Synthesizer :)

http://www.youtube.com/watch?v=qyU7TAi_b04
Leuk wat je er allemaal mee kan doen.
Zelf hoop ik er een dvb-t tuner van te kunnen maken die met een softcam de betaalde zenders kan decoderen, iemand hier kennis over?
Het is voor zover ik weet nog niet mogelijk.
En wat is er met de geluidschip dan, dat zou ook met andere toepassingen problemen moeten geven als er een externe usb kaart nodig is?
Er zijn al een aantal mensen die op raspbmc.com dit voor elkaar hebben gekregen, alleen hebben ze voor zover ik weet geen softcam o.i.d. gebruikt om te decoderen, maar ik zie zo geen reden waarom dit niet zou kunnen. Op deze site is een lijstje met usb dvb-t apparaten die wel of niet compatibel zijn met de linux kernel en dus sowieso moeten werken. Let wel goed op welke codering je hebt (dvb-t, dvb-c of dvb-s).

edit: link was incorrect geplaatst

[Reactie gewijzigd door gekkegerrit101 op 29 december 2012 13:19]

Externe USB-kaart is niet nodig, wel aangeraden voor praktijken waar audiokwaliteit belangrijk is doordat de DAC op de Raspberry Pi geen hoogwaardig geluid zal afleveren.
oh ja,
een airport express is ook veeeeel duurder dan een raspi, een geluidskaart, wat kabeltjes, een voedinkje...

ik heb liever dat er eens iemand gaat staan en een stukje software maakt voor windows, mac linux, dat dan geen airportontvanger is, maar een zender. dat zou pas veel leuker zijn.audio (video) in, airplay uit.
ik heb liever dat er eens iemand gaat staan en een stukje software maakt voor windows, mac linux, dat dan geen airportontvanger is, maar een zender
Airfoil, acacia, axStrem, qTunes, JustePort, raop_play, Pulseaudio, Porthole, AirFlick... en nog een paar.
(http://en.wikipedia.org/w..._software_implementations)
hmm.. dus het bestaat wel.. airfoil heb ik wel eens geprobeerd, maar dat ging toen in ieder geval zeker niet goed, ik kreeg het toen niet voor elkaar om het geluid van het programma dat ik gebruikte op de stereo te krijgen.. wat uiteindelijk de bedoeling was geweest van het kopenvan de airport express...

toen ik recent nog eens keek of xbmc ook zender kon zijn oor Airplay bleek dit nog niet zo te zijn, en na een vraag op 't forum kreeg ik weinig response. (uiteraard had ik toen wel nog eerst op google rond geneusd..)
Anoniem: 382732
@Zer029 december 2012 22:39
Dat zijn allemaal geen oplossingen voor de doorsnee consument.
Hoe bedoel je? Heb AirFoil geïnstalleerd en dat werkt als een trein! Next, next, finish - daarna even de bron kiezen (welke applicatie je wil streamen) en je bent klaar! Werkt prima hoor en alles via de GUI; een kind kan de was doen :)
Ik snap niet echt hoe nieuwswaardig dit is? Wifi dongle erin, package installeren, en gaan... is nou niet echt super hardcore hacken, ofzo?
Verder wel knap dat hij het bedacht heeft, hoor, maar frontpagina nieuws? Ik weet het niet.
Ik weet het niet zeker maar volgens mij moet je de ongetwijfeld encrypted en Apple-only stream binnenhalen en bruikbaar maken op een non-Apple computer. En dat Airplay is voor zover ik weet een hardware-implementatie en niet zomaar te doorgronden dus simpel zal het vast niet geweest zijn.
Overigens is het streamen van audio over wifi op zich niets bijzonders, maar dat is het nieuws ook niet. Wel leuk dat hij laat zien dat een commercieel gesloten systeem dat overdreven gepatenteerd en incompatible met de concurrent is technisch niets meer voorstelt dan eenzelfde protocol dat alleen maar zijn taak uitvoert zonder al die poespas er omheen.
simpel zal het vast niet geweest zijn.
Niet voor de programmeurs die het Airplay protocol reverse engineered hebben en een compatible implementatie hebben ontwikkeld... Maar wel simpel voor Jordan. Dus de stelling dat
De Airplay-hack is ontwikkeld door de student Jordan Burgess.
vinden een hoop mensen hier (terecht imho) een beetje veel eer voor de student die gewoon de kant-en-klare implementatie pakt en installeert op een Raspberry Pi...
Jammer van de slechte rant zonder ook maar een greintje technisch bewijs...

Zoals OddesE al zegt:

- De implementatie is gewoon gereversed (beter nog: dat was al veel langer zo, het enige wat echt nieuw is, is dat iemand de RSA private key uit de ROM van een APEX gehaald heeft)

- Er is hier geen eer of nieuwigheid. Het is alsof iemand straks komt zeggen dat hij z'n Pi in een typemachine 'veranderd' heeft door een printer en een toetsenbord aan te sluiten

Daarnaast:

AirPlay is helemaal niet 'incompatible met de concurrent'. Ten eerste: er is geen concurrent. Ten tweede: als er een concurrent was, zou het dan niet 100% logisch zijn als het dan niet samen kon werken om dat ze aan het concurreren zijn?

Het is ook niet overdreven gepatenteerd, en technisch stelt het weldegelijk een nieuwe vinding voor, dit protocol is niet heel makkelijk te verzinnen. Nu bekend is hoe het werkt is het leuk, maar ik denk niet dat jij ooit een RAOP-achtig protocol gaat uitvinden in je leven.

Dan heb je nog dingen als:

- "hardware implementatie", bullshit, het is een software implementatie
- "bruikbaar maken op een non-Apple", het werkt officieel op iOS, OSX en Windows hosts, dus niet alleen maar op Apple hardware, daarnaast werkt het ook nog eens op alle speakers en receivers van fabrikanten die gewoon een AirPlay certificaat kopen en een key krijgen om het in te bouwen in hun firmware. Waarom moet dit? Om dat de media industrie nooit een protocol toe zou staan in muziek software waarmee je in theorie naar meerdere speakers kan streamen. Dat zou betekenen dat ze de controle verliezen over wie wat waar luistert, en dat willen ze niet. Apple heeft afspraken met ze gemaakt om toegang tot content te krijgen, en dat is nou eenmaal zoals de wereld werkt.

Daarbovenop:

Streamen van audio, over wifi, dat is zeker wel iets bijzonders als het zonder hoge latency, met goede kwaliteit, en met feedback gebeurt. Er is gewoon geen ander protocol dat je in staat stelt dit te doen. Daarom wordt er in de open source community aan dingen als Shairport gewerkt, om dat ze het ook willen, en inzien dat een protocol als RAOP daar erg goed in is.

Dus, als je zo graag iets slechts wil zeggen over iets, onderbouw het, en doe eerst wat onderzoek.

Daarnaast is dit dingetje, RPi + Shairport niks nieuws, heb ik zelf ook al gedaan, en is ook zeker niet een of andere unieke nieuwe makkelijke combinatie ofzo. Sinds de RSA private key voor RAOP auth geextraheerd is kan dit op alles wat maar netwerk en audio heeft.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 31 december 2012 00:05]

Het is ook niet bijzonder. Alles zit in shairport dacht ik.
Hier gebruik ik mijn Pi al iets van een half jaar voor! Wel een Creative USB geluidskaartje erin gestoken, want de onboard audio is niet om aan te horen.
Hoe zit dat met de latency? Is dat nog altijd ~2 seconden op niet-Airport toestellen?
Ik merk geen latency, dus het is minder dan 200ms.
In mijn ervaring inderdaad ongeveer 2 seconden. Echter is dit voor muziek natuurlijk geen probleem. Voor films via Airfoil, kun je de tijdsvertraging in VLC gebruiken om dit te corrigeren.
Heb je met je Creative USB wel goede kwaliteit? Via dit topic van Raspberry PI schijnt de software wel wat verbeterd te zijn, maar de analoge aansluiting is gewoon erg slecht en via USB sound kaarten wordt de analoge verstoring ook overgebracht. Hun adviseren alleen de HDMI poort te gebruiken voor geluid. Alleen dit werkt niet direct via analoge signalen :( .
... maar de analoge aansluiting is gewoon erg slecht en via USB sound kaarten wordt de analoge verstoring ook overgebracht.
De meningen zijn verdeeld over de reden van de audio kwaliteit en jammer genoeg heeft niemand een scope gebruikt om de 'oplossingen' daadwerkelijk door te meten (clipping zou makkelijk te zien moeten zijn).

Dat de verstoring ook bij USB audio te horen zou moeten zijn is onzin: het geluid wordt digitaal naar de USB geluidskaart gestuurd en daar door een eigen DAC met versterker afgespeeld. Ofwel de voeding van de RPi is dan zo instabiel dat er ruis op de uitgang op treed of de USB geluidskaart is zelf slecht gemaakt (sterrenmerk als Trust of iets van de Aldi oid wat je ook op de fora ziet staan).

Ik heb er zelf een Terratec kaart aangehangen en die werkt perfect: zowel analoog als digitaal (toslink).
Anoniem: 426269
@abaart30 december 2012 00:23
Ik raad iedereen een Traktor Audio 2 USB geluidskaart aan die muziek luistert via de computer. Kost 100 euro en je krijgt er een full versie bij van zo ongeveer het beste DJ programma. Het geluid is zoveel mooier dan van normale ingebouwde geluidskaarten!
Voor een DA via de USB? Kijk dan eens naar een Fiio E17
En dit is nieuws omdat?
XBMC kan ook met Airplay werken, ook met video.
Dat de maker van deze tutorial dat niet stabiel genoeg vind wil nog niet zeggen dat dit iets wereldschokkends is.
De hele tutorial bestaat uit "Installeer een programma op je RPi, klaar"

Nieuwswaarde 0 dus
Voor een Dev-er mag dit misschien Null meerwaarde hebben, voor mij is dit wel nieuws.
Dat de procudure volgens andere tweakers / devers vrij simpel is, is punt 2.

Daarnaast, deze Raspberrie Pi zal in de toekomst nog veel vaker voorkomen. Het is een mooi stukje techniek die uitnodigd tot allerlei innovaties en expirimenten.
Tja, ik heb geen Pi en ben er ook niet echt in geïnteresseerd, maar ik had bij het lezen ook direct zoiets van "ok, hij neemt dus een Pi, schuift daar een wifi dongle in en installeert een programma dat iemand anders gemaakt heeft..."
Als dit nieuws is dan is het volgende bericht zeker dat een hobbyist een PC in zijn auto gebouwd heeft. Je zou dit best als een editorial of zo kunnen publiceren, van kijk eens wat je bijvoorbeeld kan met een Pi, maar nieuws is het gewoon niet.

edit @Bliksem B: Nou, ik bedoelde gewoon aan te geven dat ik me niet echt bezig houdt met het ding en dus ook niet al van tevoren wist dat dit kon. Vind het op zich wel interessant, alleen niet in die mate dat ik er zelf een wil of het nieuws er over bij houdt (buiten wat toevallig op mijn pad komt).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 30 december 2012 00:42]

Ik had meer iets verwacht in de zin van customizing. Oftewel een mooie behuizing maken en daar alles netjes in verwerken. Want voor €35,- excl speaker, etc kun je een leuke draadloze dock maken.

Maarre:
Tja, ik heb geen Pi en ben er ook niet echt in geïnteresseerd,
waarom lees/reageer je dan?
Ik heb zelf ook een Raspberry Pi, en ik vind het heel mooi dat het apparaat zo vaak in het nieuws is, maar dit bericht is een beetje te veel van het goede.

Dit is iets dat thuis hoort op de wiki van de Raspberry Pi, waar je allerlei tutorials vindt voor leuke hacks. Als je voor elk programma dat je op de Pi kan installeren een nieuws artikel maakt dan ben je nog lang bezig.

[Reactie gewijzigd door Schramowski op 29 december 2012 14:45]

Grappig @work hebben we besloten dat we met airplay en een oude versterker van 1 van de werknemers en mijn oude speakers gaan werken. En laat ik nou net (als in 30 minuten) shairplay op mijn hobby server hebben draaien bij wijze van test. Werkt idd prima!

Maar ook mij ontgaat de nieuwswaarde een beetje, freubelaar schijft tutorial voor RasberryPI :?

[offtopic]
Iemand pointers hoe dit met xbmc draaiend te krijgen? Dat zou @home toch net ff handiger zijn
[/offopic]
Iemand pointers hoe dit met xbmc draaiend te krijgen? Dat zou @home toch net ff handiger zijn
In de laatste versie (12) gewoon aanzetten...
let wel dat dit van XBMC dus een airplay server maakt, die dus muziek vanaf verschillende devices voor je kan afspelen. De functie om geluid naar airplay devices te sturen (net zoals het device uit het bericht), zit hier nog niet in.
Nee de Rpi tutorial gebruikt gewoon shairplay, dat doet hetzelfde als xbmc.
Het is vreemd dat hoge kwaliteit audio streamen vanaf je PC of tablet / smartphone naar je audio receiver nog altijd een probleem is. Als ik een YouTube filmpje kijk op mijn tablet wil ik graag geluid over de stereo. Dat kan momenteel eigenlijk alleen met een Bluetooth dongle. Maar de ontvangst over meer dan een paar meter blijft slecht, en geluidskwalieteit is ook bepaald geen hifi.
Airplay blijft toch vrij prijzig, al heb je voor honderd euro al een Airport Express of Apple TV.
Voor €75 heb je in de v&a al een nieuwe APex. Voor €45 op marktplaats en voorlaatste versie en voor nog minder (€25) de oude BG versie die exact dat doet voor een redelijke prijs. De nieuwsten hebben ook optisch uit voor digitaal surround sound. Ik gebruik het elke dag bij mijn MBP.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee