Makers Raspberry Pi tonen optionele cameramodule

De makers van de Raspberry Pi hebben aangekondigd later dit jaar een cameramodule uit te brengen voor hun minicomputer. Het is nog onduidelijk om welk model het precies gaat, maar er werden al wel enkele afbeeldingen van getoond.

Op de afbeeldingen is te zien hoe de cameramodule op de Raspberry Pi kan worden aangesloten op de ingebouwde csi-connector. Volgens de makers van de minicomputer is er nog geen definitief oordeel geveld over het design van de module. Het demomodel had een capaciteit van 14 megapixel, maar de makers bouwen mogelijk een module in die over minder megapixels beschikt. De voornaamste reden daarvoor zou de prijs zijn.

De release van de optionele cameramodule staat gepland voor later dit jaar. Precieze details over de release werden nog niet gegeven: de makers willen eerst een final-versie van de cameramodule opleveren. Details over de prijs zijn ook nog niet bekend.

De Raspberry Pi werd onlangs bij de eerste klanten afgeleverd. Daarnaast hebben de makers nog veel pre-orders te verwerken: het aantal bestellingen bleek kortgeleden al opgelopen te zijn tot meer dan 350.000. De Raspberry Pi heeft een prijskaartje van 35 dollar.

Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera Raspberry Pi camera

Door RoD

Admin Mobile

19-05-2012 • 13:19

37 Linkedin

Lees meer

Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (37)

37
31
19
2
0
2
Wijzig sortering
Met zo'n camera, wordt de RPi nog interessant als goedkoop CCTV systeem. Aangenomen dat de camera kwalitatief goede beelden kan leveren, vergelijkbaar met de huidige CCTV camera's natuurlijk.
Leuk dat het team ook modules ontwikkelt en niet is gestopt bij "het werkt, we're done".
Aangenomen dat de camera kwalitatief goede beelden kan leveren
Gegeven het feit dat er niet heel veel 14 Mpixel sensoren zijn die ook nog eens goedkoop zijn, zit er zeer waarschijnlijk een Aptina MT9F002 op.
De prijs van die sensoren zit zo rond de 28 a 30 US$.

Die sensor heeft zeker wel mooie eigenschappen, zoals schalen op de sensor met behoud van Bayer-patroon en je kunt 'm op vrijwel elke snelheid uitlezen.
Ook heeft die sensor een heel scala aan eigenschappen die 'm redelijk ruisongevoelig maken.
Qua werking is 'ie redelijk vergelijkbaar met een aantal oudere modellen van Aptina, dus je kunt zonder al te veel aan te moeten passen gewoon een goedkoper model sensor nemen.

Alleen wat echt een nadeel is icm de Raspberry Pi, is dat Aptina nogal een strikt beleid hanteert omtrend NDA tekenen om de datasheets en de register-reference documentatie te krijgen.

Dus mochten ze deze reeks aan sensoren gaan gebruiken, dan zit je waarschijnlijk vast aan een closed-source deel van de drivers om aan de NDA te voldoen.
De camera interface is onderdeel van de GPU. De driver voor de GPU wordt alleen als binary blob geleverd en er is geen documentatie beschikbaar voor de GPU zonder NDA. Hierdoor ben je op de Raspberry Pi beperkt tot de camera's die Broadcom ondersteunt en kan je er zelf zowiezo erg weinig aan tweaken. Zie ook deze forum post op het RPi forum
eerlijk gezegd denk ik van niet, als je namelijk genoeg usb chips hebt (lees meerdere chips = grotere bandbreedte per device), kun je veel betere opties in bouwen, denk bijv aan die beweegbare webcams, dat de meesten van die dingen dan een minder goede cmos hebben, op, maar daarvan zijn er tenminste al goede drivers, ook niet heel erg onhandig als je een cctv systeem wilt.
Pfff dit moet je natuurlijk zelf ontwikkelen daar is de RPi voor bedacht.

Je zet de camera erop en je maakt software om een motortje aan te sturen wat via de extra poort werkt, vervolgens draai je zo de hele RPi horizontaal, voor vertikaal maak je eenzelfde soort alleen dan met een 2e motortje.

Dit is wat de eerste generatie tweakers doet :P.

Als je alles maar met kant en klare oplossingen doet dan kun je net zo goed een wifi bestuurbare cam nemen, dan hoef je niets te installeren en sluit je hem alleen aan, de RPi heeft dan niet veel toegevoegde waarde meer.
Je zet de camera erop en je maakt software om een motortje aan te sturen wat via de extra poort werkt, vervolgens draai je zo de hele RPi horizontaal, voor vertikaal maak je eenzelfde soort alleen dan met een 2e motortje.
RPi + Arduino combo en de mogelijkheden zijn infinite, RPi voor OS en software, Arduino voor aansturing van eventuele motortjes of andere dingen.
tja, of hadden nu gewoon dezelfde interface gebruikt zoals ook bv arduino en andere boardjes gebruiken dan was het zelf ontwikkelen van modules helemaal niet nodig geweest..
Eh, en onmogelijk. Een 14 megapixel camera op een Arduino-interface is een no-go.
[quote]
Leuk dat het team ook modules ontwikkelt en niet is gestopt bij "het werkt, we're done".
Dan volg je RPi volgens mijn niet al vanaf het begin, project loopt al jaren en zijn verschillende RPI ontwikkeld in de jaren dat ze bezig zijn. Pas nu worden ze populair, maar zijn al jaren bezig.

Dan had je geweten dat ze niet stoppen als iets klaar is, RPI team gaat altijd gewoon door met ontwikkelen.
Engadget heeft een foto die genomen is met de Camera zelf
http://www.engadget.com/2...spberry-pi-camera-add-on/
http://www.raspberrypi.org/archives/1254

[Reactie gewijzigd door Mustii_93 op 20 mei 2012 13:27]

Leuk, maar ook niet meer dan dat. Je zou er immers ook een USB webcam aan kunnen hangen.
je zou hiet icm met de video-drivers best leuke dingen mee kunnen doen die je met een usb-camera niet kunt. Gewoon omdat je raw 14mp in je gpu beschikbaar hebt en de GPU het onderdeel met de meeste potentie is. Helaas is juist die videodriver voorals nog closed source.
Klopt, maar een 14 mp module op je webcam? No way.
Nu kosten 3 of 5 mp camera systemen nog minstens 750 euro.
Deze modules worden ook gebruikt in mobieltjes (dus heel goedkoop).
Nu kan je dus een 14 mp camera systeem maken voor minder dan zeg 100 EUR. Dat is niet niks!
Nu kan je dus een 14 mp camera systeem maken voor minder dan zeg 100 EUR. Dat is niet niks!
Zonder fatsoenlijke lenzen is het niet veel meer dan niks. Ook al kun je met een RPI leuke dingen doen, een fatsoenlijke compact camera zal waarschijnlijk beter doen als het om foto's gaat.
Ik hoop inderdaad ook op varianten met nog net wat meer potentie. Ik heb namelijk de Raspberry overwogen als basis voor een XBMC-mediaplayer maar het schijnt dat het apparaatje net wat te weinig CPU-kracht heeft voor het vloeiend weegeven van de menu's. Nu heb ik mijn oog laten vallen op een Apple TV: met jailbreak schijnt deze prima XBMC te draaien, bovendien heb je in dat geval al een compleet product: een mooie behuizing, afstandsbediening, etc.

Dat neemt overigens niet weg dat de huidige Pi een uitstekend product is: voor minder veeleisende toepassingen heeft hij een ongeëvenaarde prijs/prestatie-verhouding. Ik zie Raspberry echter graag hun assortiment uitbreiden! :)
Waar heb je dat gelezen dat de menu's niet vlot werken?
Er zal met de tijd wel een aangepaste xbmc komen die dat wel kan denk ik....Of zelf scripten ofzo...
Er was laatst nog filmpje in het GoT topic. De menus gingen in principe redelijk vloeiend, maar het kostte gewoon elke keer dat je iets selecteerde een paar seconde voor het volgende menu was geladen, volgens mij wordt je daar gewoon helemaal gek van.

Laten we wel wezen ook, het heeft gewoon outdated telefoon hardware aan boord, en hardware versnelling voor HD decoden. Echter denken veel mensen dat hij HD kan afspelen, en dus snel is, maar zo werkt het niet. De CPU die erachter zit is gewoon weinig qua kracht.
Waarom dan niet een mele a2000 ? Ding heeft volgens mij wat meer punch (a8 1.2.ghz 1Gb ram, mali gpu, sata, ethernet,.... ) en mogelijkheden. Kost eigenlijk niet zoveel meer dan een RPI, zeker niet als je het totale kostenplaatje in je achterhoofd houd.

Had ook een mail gehad met een code va RS om te bestellen, maar het uiteindelijk niet gedaan.

Imho doordat ze hun oorspronkelijke release target niet hebben gehaald, is dat ding al lang achterhaald. De chinezen zitten ook niet stil.
Raspberry Pi is typisch een project wat handig de beurs op kan gaan. Mensen hebben er heel grote verwachtingen van, dus het aandeel zou snel stijgen.
Met het binnengekomen geld kunnen ze dan mooi investeren in de productie van nieuwe minicomputers.
Dit product is juist zo populair geworden omdat het zo goedkoop is. Als ze naar de beurs willen gaan moeten ze wel een mooi percentage winst hebben van hun omzet, lijkt me niet dat ze nu al heel veel winst hebben.

Laat ze maar lekker zo doorgaan, dat aandeelhouders zich er mee gaan bemoeien is misschien iets wat we hier niet willen.
Anoniem: 174991
@Remz19 mei 2012 19:37
Soms kijk ik hier echt mijn ogen uit. Het is toch in vrijwel alle berichten duidelijk geworden dat het product door een goede-doelen stichting (charitable foundation) wordt ontwikkeld, die bovendien het merk en beeldrecht bezit.

Er valt dan toch simpelweg niets naar de beurs te brengen? Of te verkopen of equity te verhandelen...
er zitten nog mounting holes op de camera-module, dus dat is vast niet het definitieve design ;)
Is het nou zo moeilijk om het artikel ook daadwerkelijk te lezen?

"Het demomodel had een capaciteit van 14 megapixel"

En hoe wou jij de camera module vastzetten zonder mounting holes? Het lijkt me handig als die op de definitieve versie ook aanwezig zijn, anders mag je de module gaan vast plakken ofzo.
Anoniem: 340427
19 mei 2012 17:51
Dat is dus het antwoord waar ik naar opzoek ben om hem niet aan te schaffen

waarom iets aanschaffen als het net te langzaam gaat, het idee is top
huppa knicect / wii achtige besturing erbij! :+

ontoptic: leuk maak. hoe duur kost het. en het is dan zeker voor webcam chatten? want op straat heb je niet altijd een accu ofzo bij je om er fotos mee te gaan maken :+
Dit opent oa. de weg naar robotica. Hiermee kan je waarschijnlijk over een paar jaar in combinatie van het playerstage project leuke dingen mee bouwen.
Schitterende ontwikkeling, ik hoop op meer en duurdere varianten van dit, eentje voor rond de 150-200 euro zou ik wel zien zitten als een compacte htpc voor mijn TV. :)
Dit is all als htpc te gebuiken. Er is all xbmc als het goed is en het speeld 1080p af, dus wat wil je nog meer.
Mooi, je eigen IP-camera in elkaar knutselen! Hopen dat er een optioneel IR filter op zit, anders heb je er in het donker niets aan (i.c.m. IR-leds natuurlijk).
Ik hoop wel dat de prijs een beetje in dezelfde "range" als de Raspberry Pi zit, om de hobby een beetje betaalbaar te houden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee