Raspberry Pi begint met uitlevering van bestellingen

De eerste klanten zouden hun bestelde Raspberry Pi hebben ontvangen, zo meldt de organisatie die de goedkope minicomputers heeft ontwikkeld. De levering werd een aantal malen uitgesteld vanwege problemen met de productie en certificatie.

Ook maandag worden er nog Raspberry Pi-computers afgeleverd, zo laten de bedenkers weten. Doordat de massaproductie op gang is gekomen zouden bestellingen snel afgehandeld kunnen worden. Daarmee lijkt er een einde te komen aan een reeks vertragingen die het uitbrengen van de goedkope mini-pc tegenhielden.

Eerder werd de uitlevering van de Raspberry Pi uitgesteld omdat er nog geen CE-markering was verkregen. Daarvoor was al vertraging opgelopen toen bleek dat er een verkeerd type ethernetpoort op de pcb was geplaatst. Aanvankelijk had de Raspberry Pi eind januari al leverbaar moeten zijn.

De Raspberry Pi wordt in twee verschillende uitvoeringen geleverd. Het duurdere model B kost 35 dollar en is gebaseerd op een Broadcom BCM2835 ARM1176JZF-S-processor met kloksnelheid van 700MHz. Verder is de mini-pc voorzien van 256MB werkgeheugen, twee usb-aansluitingen, een ethernet- en een hdmi-aansluiting. Het goedkopere model van 25 dollar moet het doen zonder ethernetaansluiting en heeft slechts één usb-aansluiting.


Door RoD

Admin Mobile

14-04-2012 • 16:43

68 Linkedin

Submitter: Edek

Lees meer

Raspberry Pi krijgt eigen downloadwinkel Nieuws van 17 december 2012
Mojang port Minecraft naar Raspberry Pi Nieuws van 25 november 2012
Open WebOS geport naar Raspberry Pi Nieuws van 23 september 2012

Reacties (68)

68
65
40
6
0
5
Wijzig sortering
Ok, de massaproductie is op gang gekomen lees ik.
Maar om hoeveel stuks gaat het dan? 10, 100, 1000, 10.000?
Dat maakt namelijk wel uit.
Een goed product waarvan er relatief maar een paar van gemaakt worden is gedoemd te mislukken, en dat is jammer.
De 2.000 die nu helemaal klaar en getest zijn, worden op dit moment uitgeleverd.
Er wachten nog 8.000 units op een kleine aanpassing geloof ik, daarna kunnen deze ook geleverd worden.
Om de enorme backlog aan orders weg te werken, hebben ze er nog 62.000 bij de producenten besteld, en daarna word er aan de lopende band geproduceerd waarschijnlijk.
Die 2000 is natuurlijks niks tov die 62000, maar goed het begin is er.
Ben ook blij dat er zo'n low cost oplossing is bedacht.
Ik heb nog niet zolang een Zbox die ik als HTPC gebruik maar dit soort oplossingen is natuurlijk een ontwikkeling die de weg naar meer low cost computers mogelijk maakt.
Mooi. Kunnen we eindelijk aan de slag. Zijn er medetweakers die weten of er ook al producenten zijn die een goedkope behuizing verkopen voor de Raspberry Pi? Ik kan me niet voorstellen dat producten hier niet op in gaan spelen...
Dat pakket is echt precies wat ik in gedachten had voor mijn toekomstige Pi!

Nu nog even wachten tot de kinderziektes eruit zijn, mn met wifi stick verwacht ik wat problemen( er is altijd wat met krengen) maar briljant concept m.i.
Anoniem: 400443
14 april 2012 17:40
Ik koop er denk ik 100 en dan ga ik er een supercomputer van bouwen.
(wel een beetje duur, maar ook super leuk)
100 stuks kost je 3500 euro. Ik denk dat in een hoop gevallen je inderdaad beter af bent met 100 van deze dan 1 dikke machine van 3500 euro. Zoals een 3D render farm of iets dergelijks..
Betwijfel ik ook idd, plus alle overhead die je heb van 100x een OS wat moet draaien. De cpu van het apparaatje is niet zo bijzonder, de gpu is wel netjes, maar ik denk dat je dan meer hebt aan een of enkele SLI graka machines die tenminste ook nog x86 of x64 zijn.
Heb je ook wat meer geheugen in zitten, alsmede videogeheugen.
Als het om brute rekenkracht gaat heb je daar waarschijnlijk meer aan. Maar toch denk ik dat die PI's wel potentie hebben om in groepsverband iets leuks te doen. Het is in ieder geval goed schaalbaar en parallel/grid/cluster computing komt binnen bereik van de hobbyisy met een laag budget.
Ik zie al een spel voor me waarbij een elke node zich als een hoog configureerbaar ruimeschip manifesteert en tegelijkertijd de nabije omgeving rendert dat deel is van een groot 3d universum, te genereren aan de hand van een universele constante. (pi? :+) Zo krijg je een uiterst schaalbare decentrale mmorpg die door de spelers zelf in stand wordt gehouden omdat iedereen resources afstaat aan het totale systeem. Er moeten waarschijnlijk wel wat beveiligingsproblemen e.d. opgelost worden maar als er zoiets ontstaat koop ik ook een paar van die RP's. Daar wil ik best aan meewerken. :9

[Reactie gewijzigd door blorf op 15 april 2012 10:49]

Ik weet het niet hoor, voor een renderfarm kan je voor €3500 misschien al een 12 of 16 core Xeon halen. Dan heb je aan 1 computer wel meer denk ik dan aan 100 ARM cores.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 14 april 2012 18:09]

Voorlopig is het nog een 1 unit per klant beleid dus dat gaat wat lastig worden (of je moet 99 mensen bereid vinden om er een voor je te bestellen).

En ik denk dat je met die 3500 euro wel een mooiere farm kunt bouwen (zoals deze bv: http://helmer.sfe.se/). Maar daar zijn RPs ook niet voor bedoeld.... in eerste instantie was het als leermiddel en nu bekend is dat ie ook full hd video af kon spelen, zal ik ook veel als HTPC gebruikt worden (ik ga zeker ook XBMC er een keer op proberen te draaien)
betekent dit nou dat je kan gaan bestellen en dan heb je hem binnen een week. of gaan ze nu de eerste batch uitleveren?
Ik heb een email gekregen van Farnel dat ik 'm eindelijk kon bestellen (stond in de wachtrij sinds de launch) maar blijkt nog steeds een pre-order te zijn, wel gedaan uiteraard maar status staat nog niet op verzonden :/

Ze moeten nog wachten op het CE keurmerk maar dan gaan ze de 2000 stuks die ze hebben liggen uitleveren.
Dat CE keurmerk is al geregeld: klik. De eerste 2000 komen er dus nu aan (dat zegt het artikel ook). Vraag is natuurlijk of jij bij de eerste 2000 zit of bij het tweede deel van deze batch (dat deel komt iets later omdat er nog kleine aanpassingen moesten plaatsvinden).

[Reactie gewijzigd door Xirt op 14 april 2012 19:40]

Out of interest: ik heb het vermoeden dat Farnell met oplopende ordernummers werkt. Ik heb nr 6511, wat voor een nummer heb jij gekregen? Omdat Farnell maar de helft krijgt (neem ik aan, de andere helft voor RS) zal ik dus nog wel ff moeten wachten...
Dit is de eerste batch.
Ik zou niet weten hoe lang het duurt voor de "normale" verkoop begint.

Misschien wel leuk, maar moet er wel een case bij zitten (wordt bij de normale verkoop geleverd, dacht ik)
Misschien een idee om even te wachten met bestellen. Het komt regelmatig voor dat de 1e generatie van een nieuw product de nodige kinderziektes met zich meebrengt.

Nu kun je je geen ongeluk vallen over US$ 35, maar misschien is het toch een goed idee om de kat even uit de boom te kijken en de diverse fora in de gaten te houden en kijken hoe de Raspberry Pi zich in real-life scenario's verhoudt.

Desalniettemin is het een hele prestatie dat ze een mini-pc in elkaar weten te knutselen die toch in staat is om h.264 probleemloos af te spelen.

Je moet je voorstellen dat ik het zo'n 15 jaar geleden een hele prestatie vond om een simpel AM-radiootje te knutselen dat in een luciferdoosje paste (de knutselaars onder ons herinneren zich de ZN414Z nog wel ...).
Zijn al meer van dit soort printjes in omloop die dit doen, zijn er zelfs bij die goedkoper en krachtiger zijn met nieuwere arm chip dan deze, en met logischer geplaatste connectors, meer ram(512MB), etc.

In 70 dollar tablet zit vaak al een cortex A8 die hoger geklokt is, en vaak zit er op de soc ook nog een GPU, heb je accu erbij en touchscreen voor. Weet dat er mensen zijn begonnen met 15 dollar computer gebaseerd op de allwinner A10 soc(cortex A8 1 of 1.2Ghz en GPU), zal 256 of 512MB krijgen, waarvan deel toegewezen is aan de GPU. Heeft geen moeite met 2160p, HDMI out is helaas alleen 1080p.

35 dollar voor rapberry met maar 256MB is nog vrij duur en word behoorlijke percentage winst op gemaakt, anders hadden bedrijven als farnell en RS ook niet zo toe gehapt om licentie te nemen op de RPI.

Zijn projecten vol ik al vanaf 2009, het is echt hobby projectje en hij heeft het met vallen en opstaan naar jaren zover gekregen waar die nu is, en is nog steeds beetje amateuristisch printje.
Misschien staan er hier een paar?

http://wlanbook.com/raspberry-pi-alternatives/

http://www.plugcomputer.org/development-kits/

[Reactie gewijzigd door Student1563424 op 14 april 2012 21:50]

Ik ben ook zeer nieuwsgierig naar betaalbare alternatieven, want op bovenstaande links zijn snellere maar ook vooral duurdere dingen te vinden. De prijs/kwaliteit verhouding van de RPi lijkt me best redelijk goed al zeg ik het zelf.
Ik zag die DreamPlug staan. (bron : http://www.plugcomputer.org/development-kits/dreamplug/ )

Leuk concept; een mini-PC met stroomconnector (kan dus zonder kabels in het stopcontact). Probleem : prijs van € 159 US$ (zeg maar zo'n € 121,50).

In mijn ogen veel te duur; voor een paar tientjes extra krijg je een HTPC met beduidend meer pit.

Ik denk ook niet dat wij echt de doelgroep zijn voor dit soort apparaatjes. Is wel leuk om mee te spelen maar voor praktisch nut zijn ze eigenlijk niet krachtig genoeg (voor onze eisen dan-). Kan me goed voorstellen dat ze in ontwikkelingslanden wel veel baat hebben van dit soort systeempjes.
Ik zie ze ook wel eens voorbij komen op www.jouwaanbieding.nl (een overzichtspagina van allerlei webshops a la iBOOD, en nog wat andere dingen). Ik meen dat ze daar rond 60,- waren, maar ik kan me vergissen.
Op zich staan er wel soortgelijk producten bij maar die voorbeelden zijn algauw een factor 4 duurder. En natuurlijk krachtiger maar zeker niet goedkoper.. Hier ook een aantal alternatieven.
Ik ben wel nieuwsgierig naar gelijk-soortige projecten die goedkoper en krachtiger zijn. Heb je wat voorbeelden ?
Het komt ook regelmatig voor dat de 1e generatie het degelijkst is en dat, als het product eenmaal bekend is, ze gaan bezuinigen op kwaliteit van onderdelen.
Mja, daar zit wel wat in. Echter geldt dit niet altijd.

Bij Sony zag je dat met de 1e en 2e generatie PS3 consoles (90nm, 40- en 60GB versie). Die hadden nog wel eens problemen met de BD-ROM laser en YLOD's vanwege oververhitting. Vanaf de 3e generatie (65nm, 80GB editie) waren deze problemen (die sowieso maar incidenteel waren-) opgelost.

Bij de PS2 zie je een heel ander beeld; de 1e generatie PS2 (formaatje VHS-recorder-) was juist beter dan haar opvolger. De PS2 "Slim" had beduidend minder kracht (haperde bij intensieve games) en de drive was van mindere kwaliteit.

Bij de PSP zag je dit verschijnsel ook; de 1e generatie "phat" was erg degelijk. De opvolgers ("slim" en "lite") waren hardwarematig wel wat krachtiger, maar vond ze stukken minder robuust.

Waarmee ik maar wil zeggen; het kan nooit kwaad een tikje geduld op te brengen bij nieuwe producten. Ik ben destijds bij A.C. Ryan behoorlijk op mijn snuit gegaan met de Playon!HD2. Direct gekocht bij de release, en wát een teleurstelling.
Nog, wat een prestaties per cm2. De gemiddelde smartphone heeft meer power.
Een mobiele kost over het algemeen dan wel wat meer.

Neem een telefoon met een mini hdmi poort en je hebt praktisch hetzelfde.
idd zo gek idee is dat niet. Als ik de verschillende reclames zie, is dat waar we ook heen gaan.
De behuizing kun je zelf 3D printen. Via o.a. http://www.thingiverse.com/ zijn hiervoor de bestanden te vinden.
Als ik hem zelf zou laten maken, kan ik hem net zo goed zelf ontwerpen in CAD :p.

Hmm, niet eens zo'n slecht idee :) bedankt voor de tip.
Anoniem: 390875
@sypie14 april 2012 17:00
En op KickStarter en IndieGoGo (en anderen) zijn wel projectjes te vinden met behuizingen die wellicht ook interessant zijn.
Ik zit me rot te zoeken op internet of de Raspberry pi ook 23.976 FPS kan uitsturen.

Zo niet dan moe tik toch maar diep in de buidel tasten voor een Mediacenter met een Sigma chip. :|

Heeft iemand enig idee? :?
Zoietd moet je dan zoeken in de drivers van de gpu, is dus nog afwachten op een goeie linux versie met hardware gpu support.
In de FAQ staat onder andere in:

The GPU is capable of BluRay quality playback, using H.264 at 40MBits/s.

The GPU provides Open GL ES 2.0, hardware-accelerated OpenVG, and 1080p30 H.264 high-profile decode.

Dus ik zie geen reden dat de pi geen 23.976fps zou kunnen uitsturen.
Tjsa maar zelfs mijn geforce 560TI kan het niet ;) wel 24FPS
alleen videokaarten van AMD kunnen het.
Ik denk dat het over de uitlevering van de eerste 10.000 batch gaat. Daarnaast was er nog een 2de 10.000 batch.

Ze waren ook aan het praten voor massa productie/ continue productie. Maar dit zal nog niet inhouden dat je binnen de week er een kunt bemachtigen. ( eerst zullen de batches uitgeleverd worden )
Op zich wel goed nieuws, maar nu moet je maar hopen dat je een van de eerste 10.000 kandidaten bent. Weet iemand anders hoelang het theoretisch zou duren (mede door massaproductie) om de volgende 10.000 stuks te bevoorraden?
Ik hoop dat hij gauw leverbaar is zodat ik hem bij RS of Farnell kan bestellen via het werk. Ik kijk echt uit om leuk te spelen met Linux hierop en met QT Quick 2 :)

Maar denk dat de meeste mensen hem willen gebruiken als goedkope media center achtig systeem. Dat is wel beetje jammer.

Super vind ik ook de IO, kan je via het internet connected met bijvoorbeeld een Android app en andere zaken :) Veel mogelijkheden! Ik bestel er dan gelijk maar 2 of 3 :P
Het is trouwens 256 mb voor beide versie's.

dat is best cool eerst was allen de dure versie met zoveel geheugen

[Reactie gewijzigd door drdre1973 op 14 april 2012 20:42]

Ik ben nog steeds erg teleurgesteld over hoe de bestellingen gingen. Ik zat er 06:00 voor achter mijn laptop en heb een uur moeten f5en voordat ik eindelijk een bestelpagina zag, en toen was het ook nog uitverkocht. Maar goed ik heb wel preorder nummero 5003, dus zit wel in de tweede batch :)
Bij RS besteld? Ik heb hem op de launch middag zakelijk besteld bij Farnell. heb order nr 1647**** Begin Mei wordt hij geleverd.
Pre-order bij Farnell, ik kreeg 31-3-2012 een mail om te pre-orderen. Jij hebt blijkbaar op een andere manier besteld, vandaar dat je een heel ander order nummer hebt. Ook heb ik geen bericht gehad, van wanneer de levering plaats gaat vinden.
Altijd "grappig" om dit soort berichtjes te lezen, hoe gek het ook klinkt! Ik wilde zelf ook vroeg opstaan en bestellen, maar had me helemaal verslapen. 's middags toen ik pas ging bestellen, was het nog altijd een groot drama om een pagina te laden.

Maar uiteindelijk heb ik via een zakelijk account bij farnell kunnen bestellen, de verwachtte levertijd is nog altijd omstreeks midden mei, maar ik ben blij dat ik niet zo vroeg in de ochtend ben opgestaan.

Iig vind ik de raspberrypi een goed initiatief. Een hoop non-linux gebruikers zal het aansporen zich er toch eens in te verdiepen.

Het is een goedkoop producht met redelijk krachtige hardware, waar een hoop op geprogrammerd kan worden.

Het dient een hoop mensen aan te sporen, en ik denk dat dat gelukt is. Volgens mij gaat de raspberrypi een zonnige toekomst tegemoet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee