Facebook heeft toegelicht waarom het steun verleent aan cispa: een wetsvoorstel dat betrekking heeft op het delen van informatie over internetdreigingen, maar volgens critici tot privacyschendingen en de aanpak van filesharers kan leiden.
Het voorstel voor de Cyber Intelligence Sharing and Protection Act werd in november 2011 gedaan en waar veel technologiebedrijven een kritische houding tegenover de sopa- en pipa-voorstellen innamen, steunen onder andere Microsoft, Oracle, Intel, IBM en Symantec cispa nu wel. De wereldwijde kritiek van met name de internetgemeenschap leidde er begin 2012 toe dat sopa en pipa van tafel werden gehaald.
Facebook is een van de bedrijven die zich tegen de twee voorgaande voorstellen uitsprak, maar nu wel cispa steunt. In een verklaring laat Facebook weten dat het doel van het voorstel is om de internetveiligheid te bevorderen. "Meerdere voorstellen waaronder cispa maken het makkelijker voor Facebook en andere bedrijven om data met betrekking tot kritische dreigingen van de overheid te verkrijgen. Belangrijker is dat het voorstel geen nieuwe verplichtingen om data met wie dan ook te delen oplegt", verklaart Facebook. Als Facebook dan informatie over dreigingen deelt, zou er de garantie zijn dat de site de privacy van klanten kan blijven beschermen. De vrees van burgerrechtenorganisaties dat sites verplicht worden persoonlijke gegevens van bezoekers moeten gaan delen, zou dan ook onterecht zijn.
Een analyse van cispa van Lifehacker bevestigt de mening van Facebook deels. Het voorstel zou ervoor zorgen dat sites zelf minder verantwoordelijk worden voor wat gebruikers online zetten, terwijl sopa die verantwoordelijkheid juist vergrootte. Het monitoren en reguleren van potentiële cyberdreigingen komt bij een overheidsinstantie te liggen, wat internetbedrijven een hoop last bespaart. Als een bezoeker plannen voor een ddos-aanval op Facebook zet, klopt die overheidsinstantie aan bij de site met een verzoek om gegevens. Facebook zou die data op vrijwillige basis kunnen overhandigen, maar hoeft dit niet te doen, zo zou uit de wettekst op te maken zijn.
Het bezwaar van burgerrechtenorganisaties is echter dat de tekst van cispa te ruim is opgesteld en dat bewoordingen op meerderde manieren te interpreteren zijn. Zo zou bij 'cyberdreigingen' in de tekst een verwijzing gemaakt worden naar 'diefstal of misbruik van private of overheidsinformatie, intellectueel eigendom of identiteitsinformatie', zegt de Electronic Frontier Foundation, die erop wijst dat de wet dus wel degelijk een link heeft met het bestrijden van inbreuk op intellectueel eigendom. Naast de EFF is onder andere de beweging Avaaz sterk tegenstander van cispa: een online petitie tegen het voorstel heeft al meer dan 650.000 stemmen.