Facebook hint erop dat de huidige stemronde over het privacybeleid wel eens de laatste kan zijn. Gebruikers van de site kunnen tot 9 juni stemmen, maar de uitslag is pas bindend bij een 'opkomst' van 30 procent, wat onrealistisch lijkt.
Facebook werkt al een tijd aan een nieuwe 'Verklaring van rechten en verantwoordelijkheden', waarin onder andere een gewijzigd privacybeleid is opgenomen. De site heeft gebruikers de mogelijkheid geboden inhoudelijk te reageren op de wijzigingen en dit heeft al tot enkele wijzigingen geleid. Onder andere de Timeline-feature en de mogelijkheid om te adverteren op basis van hobby's staat in de nieuwe verklaring beschreven.
Het sociale netwerk is vrijdag begonnen met een stemronde, waarbij gebruikers via een Site Governance Vote-app kunnen aangeven of ze het oude beleid prefereren of voor het nieuwe kiezen. De stemronde duurt tot en met 8 juni en is pas bindend als 30 procent van de gebruikers er aan meedoet. Op een totaal van 900 miljoen gebruikers zouden 270 miljoen van hen hun stem moeten uitbrengen, wat onrealistisch lijkt. Waarschijnlijk is de uitslag dan ook adviserend van aard.
Wat ook waarschijnlijk is, is dat het de laatste keer is dat Facebook op deze wijze zijn gebruikers laat participeren. Bij monde van Elliot Schrage, vice-president communicatie, publiek beleid en marketing bij Facebook, laat de site namelijk weten de procedure onder de loep te nemen om te kijken of het stemmen nog wel aansluit bij het oorspronkelijke doel voor een groter draagvlak.
"Terwijl ons mechanisme voor participatie misschien gaat veranderen, geldt dat niet wat betreft onze steun voor meer transparantie, verantwoording en het ernaar handelen", aldus Schrage. Facebook gaf in 2009 voor het eerst de mogelijkheid te stemmen over het beleid. De privacy-woordvoerder van het bedrijf gaf echter eerder al aan dat het doel was om opmerkingen van hoge kwaliteit te krijgen, niet zozeer om zoveel mogelijk comments te krijgen.