De privacy-autoriteit van Hamburg gaat juridische stappen nemen tegen Facebook vanwege het ingebruiknemen van een gezichtsherkenning-feature om foto's automatisch te taggen. Volgens de waakhond is dit onrechtmatig.
Volgens de Hamburgse Commissie voor Databescherming en vrijheid van Informatie is Facebook het verzoek om de gezichtsherkenningstechnologie in lijn te brengen met Europese en Duitse regelgeving niet nagekomen en worden daarom juridische stappen voorbereid. Facebook had volgens de organisatie nagelaten vooraf toestemming aan gebruikers te vragen, zoals wettelijk verplicht zou zijn. Facebook gebruikt gezichtsherkenning om mensen op toegevoegde foto's te herkennen, zodat gebruikers ze als zodanig kunnen taggen.
Facebook onderhandelt al een tijd met de waakhond, die niet akkoord gaat met het recentste voorstel van de social-networkingsite om een checkbox in te voeren, waarmee de gebruiker zou verklaren akkoord te gaan met de functionaliteit. "Het is onduidelijk of en tot op welke hoogte de voorwaarden de gebruiker daadwerkelijk inlichten over de gezichtsherkenning en de biometrische database", schrijft de privacyorganisatie in een verklaring. Ook zouden alleen nieuwe leden de akkoordverklaring voorgeschoteld krijgen.
De Duitse woordvoerster van Facebook noemt de gerechtelijke stappen 'onnodig'. De tag-functionaliteit zou volgens haar volledig voldoen aan Europese regelgeving en gebruikers zouden afdoende zijn ingelicht over de functionaliteit. "Onze gebruikers kunnen de feature ook eenvoudig uitschakelen bij hun accountinstellingen, als ze er geen gebruik meer van willen maken", schrijft de woordvoerster in een e-mail naar Duitse media.