Zo lang ze daarmee de staat dienen en de staat het belang van het volk is daar weing op tegen. Ik denk bijv. niet dat iemand het verkeerd vind dat organisaties als de FBI criminele netwerken als de Maffia opspoort. Hoe kan je anders optreden tegen georganiseerde criminaliteit als je zelf ook niet under cover kunt opereren.
Het probleem ontstaat als de staat niet de belangen van het volk dient, maar de belangen van een machtige kliek mensen, zoals bijv. in Syrie heel duidelijk kunnen zien. Daar neigen alle staten toe. Geld en macht zijn nu eenmaal ongelijk verdeeld en omdat de overheid de machtsongelijkheid binnen de perken moet houden, gaan machtigen vanzelf de staat gebruiken voor hun eigen doeleinden.
Jullian Assange stelt naar mijn mening terecht dat de staat en commercie zo in elkaar zijn overgelopen dat oligarchen nu aan de touwtjes trekken. Dat gebeurt natuurlijk meestal niet openlijk, want dan komen mensen in opstand tegen de staat.
Als we even aannemen dat grote corporaties de dienst uitmaken, wat laat dit ons als burger dan nog voor keus? Nou keus heb je altijd! Het is een verkeerde gedachte dan men jou keus kan afpakken. Juist het gevoel van machteloosheid leidt tot een verlamming bij de gewone burger die de situatie bestendigt. Maar niemand kan jou weerhouden toch ethische keuzen te maken.
Ik denk dat je moet realiseren dat net als ieder mens een eigen karakter heeft en de ene nobeler is dan de andere, dat met organisaties niet anders is. Ook een organisatie heeft een eigen karakter, een eigen natuur, cultuur, denken, waarden, en eigen normen. Dat is logisch omdat zij op mensen is gebaseerd. Wij kennen ook allemaal het spreekwoord: soort zoekt soort. Sommigen zullen zich bij een organisatie thuis voelen waar anderen juist van gruwelen. Dat heeft alles te maken met de eigenheid van de organisatie.
Net als nobele mensen, maken nobele organisaties ook fouten. En net als slechte mensen doen ook slechte organisatie ook goede dingen. Was bijv. Hitler niet heel lief voor zijn Duitse herder? En verklaarde een man die hem ooit een Café was tegengekomen niet dat het een toffe gast was? Natuurlijk, het zwart-wit plaatje is een versimpeling. Ook de shooters die mensen neerschieten worden doorgaans door de buren omschreven als rustig, sociaal en vriendelijk in de omgang. Mensen zijn niet zomaar te doorzien, organisaties ook niet. Daarvoor moet je goed letten op hun gedrag op wat langere termijn.
Zoals ik het beoordeel zijn er bedrijven corporaties die nadrukkelijk hogere waarden nastreven zoals Google en Apple en bedrijven die nadrukkelijk zelfzuchtige zelfverrijking na streven zoals Microsoft, Facebook, Oracle. En je kunt dat met name merken aan de manier waarop ze mensen behandelen en de manier waarop ze met hun macht om gaan.
Laten we realiseren dat gelukkig niet alleen slechte mensen naar macht streven maar dat ook goede mensen naar macht streven en dat het machtsspel daarom ook op de hoogste niveaus wordt gevoerd. Ook wil het niet zeggen dat in slechte organisaties ook niet hopen brave weten te gijzelen. Het Duitse volk dacht ook uit nobele redenen voor de verkeerde mensen te moeten vechten. Deze verwarring wordt opzettelijk geschapen. Het is een ondoorzichtig gebeuren want men laat zich niet in de kaart kijken. Macht en politiek zijn een ingewikkeld schaakspel, het spel van de intrige.
In plaats van naar hun reclame uitingen te luisteren kun je beter kijken welke middelen de organisatie inzetten. Behandelen ze hun klanten met respect of als melkkoeien. Verspreiden ze leugens over anderen of onthouden ze zich daarvan. Proberen ze eerlijk te concurreren met goede producten of zetten ze allerlei tactieken in om anderen de markt af te drijven en buiten te sluiten. Houden ze zich aan de spelregels of spelen ze vaak vals. Formuleren ze ethische gedragsregels en
gebruiken ze die ook echt voor zelfcontrole of niet.
Als je dan kijkt naar een bedrijf als Facebook dan krijg je een negatief beeld. Kijk alleen maar eens naar de gehypte beursgang waarbij met name kleine beleggers hun spaargeld, oudedagsvoorziening in korte tijd zien halveren. (
€21 nu). Kijk ook eens, hoe ze voortdurend de grenzen van de privacy zoeken en er overheen gaan en zich terug laten fluiten. Ook is er een gebrek aan openheid (klanten niet informeren wat ze doen,
maar stilletjes dingen veranderen). Er zijn geen duidelijk geformuleerde ethische normen of gedragsregels. Mark Zuckerberg's held is niet Steve Job maar eerder Bill Gates en Facebook en Microsoft kunnen het redelijk vinden met elkaar, al tonen ze dat niet openlijk, zoals ook Apple en Google veel meer op een lijn zitten dan iedereen hier denkt. Ook dat hoort bij het spel van de macht. Wie daar meer van wil begrijpen die moet naar de serie
de Borgias kijken waarin het haarfijn uit de doeken wordt gedaan.
Julian Assange geeft een vrij goed kijk op wat er nu in de wereld gebeurt, maar feitelijk al speelt sinds de mens in grote verbanden is gaan samenwerken: zie
WikiLeaks Julian assange Facebook is CIA spying machine. (De titel dekt de lading overigens niet, Assange zegt dit niet).
[Reactie gewijzigd door Anoniem: 425494 op 5 augustus 2012 17:37]