Facebook stemt er naar verluidt mee in om privacywaakhonden twintig jaar lang inzage te geven in hoe het omgaat met privégegevens. Verder mag de vriendensite zijn privacybeleid alleen aanpassen als de gebruikers daarmee akkoord gaan.
Privacywaakhonden, zoals de Amerikaanse handelscommissie FTC, zouden één keer per jaar inzage krijgen in het privacybeleid van Facebook. De afspraak heeft vooral betrekking op het doorverkopen van informatie van Facebook, meldt The Wall Street Journal. Ook mag het sociale netwerk de algemene voorwaarden niet zomaar wijzigen als gebruikers al met de oude voorwaarden akkoord zijn gegaan.
De vriendensite maakte een paar jaar geleden onaangekondigd gegevens als naam, profielfoto, stad en geslacht openbaar. Ceo Mark Zuckerberg omschreef de verandering destijds als 'een simpel controlemiddel voor de privacy'. Facebook staat echter steeds meer onder druk vanwege het schenden van de privacy van de gebruikers. Gebruikers krijgen momenteel niet al hun persoonlijke informatie te zien als zij Facebook hierom vragen. De sociale-netwerksite stelt bepaalde gegevens te mogen achterhouden, bijvoorbeeld om bedrijfsgeheimen te beschermen.
In de Verenigde Staten bestaan twijfels over de handelwijze van Facebook. Diverse groeperingen hebben hun beklag gedaan, omdat ze zich onder meer zorgen maken over het zogeheten frictionless sharing. Daarbij verschijnen activiteiten van gebruikers bij diensten als Spotify na eenmalige toestemming altijd op de profielpagina van een gebruiker.
Onlangs kondigde de Ierse overheid aan te gaan onderzoeken of Facebooks nieuwe 'social apps', waaronder gezichtsherkenning, wel voldoen aan de Europese privacyregels. Het Europese hoofdkantoor staat namelijk in Ierland. Ook zou Facebook zeggen dat data is verwijderd, terwijl dat niet het geval is en zou het sociale netwerk gebruikers blijven volgen na uitloggen.