Facebook bouwt eerste Europese datacenter in hoge noorden

Facebook begint met de bouw van zijn eerste Europese datacenter. Het datacenter komt in het hoge noorden van Zweden, omdat de servers daar minder hoeven te worden gekoeld. Het datacenter beslaat veertien voetbalvelden.

Facebook LogoHet datacenter van in totaal 8,4 hectare bestaat uit drie gebouwen en komt in het Zweedse Luleå. Het is het eerste Facebook-datacenter buiten de Verenigde Staten, schrijft persbureau AFP. Facebook wil niet zeggen hoeveel de bouw van het datacenter kost, maar de Zweedse regering draagt 11,4 miljoen euro bij. In drie jaar tijd moet het datacenter voor 300 nieuwe banen zorgen.

Het eerste gebouw van het datacenter moet binnen een jaar operationeel zijn; het datacenter functioneert in 2014 op volle kracht. Voor de locatie zou onder meer gekozen zijn omdat er minder geld aan koeling hoeft te worden besteed. Luleå ligt dicht bij de poolcirkel; in het afgelopen jaar was het er gemiddeld tussen de -3 en 6 graden celcius, met pieken van -31 graden Celcius afgelopen winter en 30 graden in juni.

Het datacenter zou voornamelijk draaien op waterkracht; geleverd door de rivier de Lule. Volgens de burgermeester van Luleå moet zijn stad een primaire locatie voor datacenters worden; hij noemt de regio 'The Node Pole'.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-10-2011 • 14:25

106 Linkedin

Submitter: TheekAzzaBreek

Lees meer

Reacties (106)

106
100
59
8
0
8
Wijzig sortering
Luleå ligt dicht bij de poolcirkel; in het afgelopen jaar was het er gemiddeld tussen de -3 en 6 graden celcius, met pieken van -31 graden Celcius afgelopen winter en 30 graden in juni
Afgelopen jaar is natuurlijk niet zo relevant, dit jaar kan het weer (woordspeling) totaal anders zijn. Er moet natuurlijk gekeken worden naar het klimaat, waarbij de gemiddelden over een langere periode zijn berekend.

Hier staat dat het van mei tot september pas 'warm' (ongeveer boven de 5 á 10 graden) gaat worden. Ik weet niet wat de ideale temperatuur van de buitenlucht voor een datacentrum moet zijn, maar twee derde van het jaar is het waarschijnlijk wel koud genoeg om flink elektriciteit te te kunnen besparen.
Wel interessant om te lezen over deze ontwikkelingen. Ik lees dat de subsidie voor dit datacenter bedoelt is om kennis over datacenters in de omgeving te vergroten icm Luleaa Technical University. Als je kijkt naar het aantal FTE 300 (eerste 3 jaar) dan is dat niet dusdanig dat het een dergelijke inverstering verantwoord, maar dit zal waarschijnlijk noodzakelijk gevonden worden om op lange termijn het werkgelegenheid aanbod te kunnen waarborgen door meer multinationals te overtuigen daar een datacenter op te zetten.

Met de inzet van waterkracht en daarbij koeling dmv de buitentemperatuur neem ik aan dat dit datacenter er gunstig uitkomt t.o.v. een datacenter in bijv Nederland. In een artikel over simulatie software van Fujitsu Labs voor datacenter energie verbuik komt een getal van 30% naar voren voor energieverbruik voor koeling. Ik vraag me af wat de relatieve besparing op energierekening is wanneer dit wordt vergeleken. Op zulke grote datacenters zal een energierekening die 10% lager uitvalt een enorme besparing kunnen zijn.

http://www.businessinside...nter-sweden-lulea-2011-10
http://www.itworld.com/da...rk-out-energy-consumption
Veertien voetbalvelden? Whoah.

Maargoed, was dat niet bij wet verplicht, gegevens van europeanen in europa opslaan?

[Reactie gewijzigd door Magnetic_Man op 27 oktober 2011 14:26]

Nee, dit is niet verplicht, ivb het hele cloud opslag princiepe, waardoor dit niet altijd te garanderen is. Aan de andere kant is het wel zo dat door het Safe Harbor framework te gebruiken en je daarvoor aan te melden, je als Amerikaans bedrijf toch kan voldoen aan de strenge Europese wetten m.b.t. opslag van persoonsgegevens.

http://export.gov/safeharbor/
The safe harbor provides guidance for U.S. organizations on how to provide adequate protection for personal data from Europe as required by the European Union's Directive on Data Protection.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 27 oktober 2011 15:02]

het hele cloud opslag princiepe, waardoor dit niet altijd te garanderen is
Of het verplicht is of niet, maakt voor dit zinnetje niet uit. De fout zit em in het feit dat het uitstekend te garanderen is. Facebook beheert de servers, dus Facebook kan uitstekent besturen welke gegevens waar opgeslagen worden. Een "cloud" is geenszins een ondoorzichtige onbeheersbare blob van opslagservers die "iets" doen, en wel "ergens".
Volgens mij is dit te kort door de bocht the_shadow. Volgens mij zijn er nog met regelmaat discussies over het wel of niet implementeren van cloud (SaaS, PaaS, IaaS) waarbij de vraag is of gegevens wel binnen Europa blijven. Soms wordt er zelfs voor gekozen om niet over te gaan tot de cloud i.v.m de wet- en regelgeving.
Laat ik het dan zo verwoorden: de enige reden dat bedrijven bijvoorbeeld Google Apps mogen gebruiken, is het feit dat Google een SafeHarbor is. Was dit niet het geval, dan is het uberhaupt voor een bedrijf wettelijk niet mogelijk om Google te gebruiken voor opslag van bedrijfsgegevens (mail, documenten etc).

Wat een bedrijf zelf plezierig vind is natuurlijk een ander punt van discussie.
Dat laat niet weg dat de amerikaanse overheid er dan alsnog bij kan komen en dat het daarom geen goed idee is.
De wetgeving zegt dat door Safe Harbor je de boel bij bedrijven zet, omdat je data dan veilig genoeg opgeslagen zou zijn. Dat in de praktijk er (al dan niet metgerechtelijk bevel) toch door overheidsinstanties in de data gekeken kan worden is wat anders.
Als bedrijf moet je je data ( mail ) sowieso voor een periode bewaren, of je het nu lokaal of offline inricht.
Bij een gerechtelijk bevel zul je met de info moeten komen.
Heb je die niet, zul je je daarover mogen verantwoorden
Zo werkt het niet in Amerika. Het Amerikaanse OM kan een bevel tot leveren van allerlei data geven en het als geheim aanmerken. Dat 'geheim' betekent dat je als gebruiker niet eens weet hebt van het bevel.
Mag je mij eens zeggen welke wet dat verplicht.

Het gaat hier over een sociale networking site. Niet over een financiele instelling he...
De Wet bescherming persoonsgegevens Hoofdstuk 11, Artikel 76 lid 1:
Persoonsgegevens die aan een verwerking worden onderworpen of die bestemd zijn om na hun doorgifte te worden verwerkt, worden slechts naar een land buiten de Europese Unie doorgegeven indien, onverminderd de naleving van de wet, dat land een passend beschermingsniveau waarborgt.
En lid 2:
Het passend karakter van het beschermingsniveau wordt beoordeeld gelet op de omstandigheden die op de doorgifte van gegevens of op een categorie gegevensdoorgiften van invloed zijn. In het bijzonder wordt rekening gehouden met de aard van de gegevens, met het doeleinde of de doeleinden en met de duur van de voorgenomen verwerking of verwerkingen, het land van herkomst en het land van eindbestemming, de algemene en sectoriële rechtsregels die in het betrokken derde land gelden, alsmede de regels van het beroepsleven en de veiligheidsmaatregelen die in die landen worden nageleefd.
Het zomaar opslaan van persoonsgegevens in een niet-Europees land is dus niet zomaar toegestaan.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 27 oktober 2011 14:38]

Ik denk dat de regels wel anders zijn als je je gegevens zelf geeft aan een buitenlands bedrijf. Er is immers geen sprake van gegevens die "naar een land buiten de Europese Unie doorgegeven" worden als je zelf degene bent die ze buiten de EU brengt.
Uit mijn hoofd gaat dit alleen op als je zaken doet met een bedrijf wat zich niet specifiek richt op de Nederlandse markt. Aangezien Facebook zich wel degelijk specifiek richt op Nederlandse gebruikers (de website is zelfs in het Nederlands vertaald), dan moeten ze zich aan Nederlandse wetgevingen houden.
Ik denk dat de regels wel anders zijn als je je gegevens zelf geeft aan een buitenlands bedrijf.
Maar de gegevens die Facebook (en Google, en vele anderen) van jou hebben, is vele malen meer dan wat jij ze in eerste instantie hebt gegeven.
klok...klepel...
Als mijn bedrijf gegevens over jou verzameld, dan mag ik die gegevens ze niet zomaar naar buiten brengen.
Als ik mijn eigen bedrijfsgegevens in Swahilstan wil onderbrengen, is er geen wet die me tegenhoudt...het zijn namelijk MIJN gegevens..
Dat klopt absoluut, maar het gaat hier om persoonsgegevens van gebruikers in Nederland. Die mag je niet zomaar ergens anders onderbrengen. Precies wat ik schrijf en wat je zelf ook schrijft. Wat je met je bedrijfsgegevens doet is inderdaad aan jouzelf.

[Reactie gewijzigd door the_shadow op 27 oktober 2011 16:11]

Dat de patriot act in strijd is met de WBP moeten we maar gewoon voor lief nemen.
Dat is helaas de praktijk waar we in leven. Een puntje wat mooi uitgelegd werd door Microsoft bij de lancering van Office 365.
Veertien voetbalvelden? Whoah.

Maargoed, was dat niet bij wet verplicht, gegevens van europeanen in europa opslaan?
Waarom zou de europese wet andere naties te dwingen gegevens van europeanen op te slaan in europa?
Het dwingt andere bedrijven (zoals Facebook) om gegevens hier op te slaan, anders mogen ze hier geen zaken doen (dus geen omzet boeken, dus geen winst maken)
Ik had wel verwacht dat Facebook ook in de EU wat servers had staan. De snelheid van de website is dan nog best redelijk als het uit het buitenland komt.
Het is ook niet helemaal waar dat ze geen servers in de EU hebben. Voor alle statische content (CSS, javascript, foto's, etc) gebruikt Facebook de systemen van Akamai, en die hebben heus wel servers Europa hangen (en niet zo'n beetje ook). Als je vanuit europa een request doet op een willekeurige Facebook-pagina zal dus al snel 50-80% van de bytes uit Europa komen. Alleen de dynamische HTML komt vanuit de VS.
Waarom bouw Facebook dan een DC en niet Akamai ?
Geen idee natuurlijk, maar een wilde gok: omdat Facebook meer zelf wil gaan doen en minder afhankelijk wil zijn van externe partijen als Akamai?
Hoeveel servers willen ze daar kwijt? :O 14 voetbalvelden? :O :O
ben er eigenlijk ook wel benieuwd naar.
Beetje flauw, maar 14 voetbalvelden zegt niet zo veel, is slechts oppervlakte. Als het datacentrum 10cm hoog wordt kunnen ze er niet zo veel kwijt. Als het 50m hoog wordt meer.

Daarom een beter artikel dan het karige stuk op Tweakers, inclusief de reden waarom Facebook hier een datacentrum wil plaatsen, plaatje van het datacentrum, MW benodigde power, backup, etc.
Zal misschien ook wel een gedeelte gebruikt worden om te verhuren aan andere bedrijven.
Maargoed een site die honderden miljoenen mensen moet tracken vergt nou eenmaal veel opslag/rekenkracht.
Anoniem: 274613
27 oktober 2011 14:27
waarom betaald de regering hieraan mee?
facebook is toch een commerciële instelling?
Aangezien deze datacenters ook onderhouden moeten worden is dit werkgelegenheid.
Maar 11 miljoen euro aan werkgelegenheid moet dan wel veel banen opleveren? Tuurlijk, het bouwen levert een korte boost in de regio, maar is ook weer niet zo heftig dat het zo'n grote investering snel zal terugverdienen.
Even grofweg: 11 miljoen euro, da's ongeveer 220 jaarsalarissen (uitgaande van 50k per FTW gemiddeld). Dat heb je er zo uit hoor.
Niet alleen dat. Maar het complex kost >500 miljoen euro om te bouwen, weliswaar incl servers waarschijnlijk. Dit betekent een heleboel bouwvakkers, ingenieurs en architecten die aan het werk worden gezet. 11 miljoen is dan helemaal niets in vergelijking met dit.

[Reactie gewijzigd door fjboere op 27 oktober 2011 19:19]

De lonen liggen in Zweden aanmerkelijk hoger dan dat. Maar ja, de belastingen ook. ;)
offtopic:
Je vergist je waarschijnlijk met Noorwegen. De lonen in Zweden liggen op ongeveer eenzelfde niveau als hier. Je betaalt in beide landen wel meer belasting dan hier (in Zweden volgens het "Lagom" principe, de lonen van alle mensen liggen daar dus ook veel dichter bijelkaar dan hier).

Voor de rest is dit een mooie aanwinst voor Zweden. In het Noorden van Zweden kan dit voor mooie werkgelegenheid zorgen. In Luleå ligt ook een Technische Universiteit (Luleå University of Technology), zal voor de studenten daar dus ook interessant zijn.

[Reactie gewijzigd door Nordlys op 27 oktober 2011 16:10]

Waarschijnlijk omdat zij ook graag hebben dat facebook zich op die plek vestigt.
Brengt natuurlijk werkgelegenheid met zich mee voor de regio en daardoor verdienen ze dat in de vorm van belastinginkomsten wel weer terug.
Als er gewerkt wordt in een land, dan levert dat ook wat op voor de regering.
Het creëren van werkgelegenheid bijvoorbeeld.
Omdat het niet uitsluitend voor de servers van Facebook is natuurlijk. De Zweedse overheid heeft als doel met die bouw het bedrijfsleven in de omgeving te stimuleren.
Denk aan de lange termijn belastingen en daarnaast de kans dat andere nu plots daar ook een data center willen. Immers als google het doet..
Omdat 14 voetbalvelden aan datacentrum bijv. ook werkgelegenheid met zich meebrengt, wat weer goed is voor de economie, etc
Omdat het weer werkgelegenheid opleverd voor het land...

En Facebook is geen (commerciele) instelling maar een bedrijf :)

edit: 6 mensen 1 gedachte :D
erg logisch ook dat enkel ik natuurlijk offtopic ben en de rest niet terwijl we alle 6 hetzelfde zeggen, er zijn echt mensen triest bezig op tweakers

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 27 oktober 2011 14:54]

Je doet een raam open en binnen een minuut muut het raam ook weer dicht omdat anders de servers te koud worden als het -31 is :+
Dit bespaart natuurlijk veel elekctricteit omdat ze nu geen stroom nodig hebben voor airco's.
CO2 vriendelijk gezien kan je het best alle servers daar neerzetten.
De restwarmte van de servers kun je weer gebruiken om het gebouw zelf op te warmen voor de medewerkers.
En het beetje CO2 wat je dan toch produceert, blijft gewoon als poeder op de grond liggen :)
Wat ik nu wel zou hopen is dat ik straks in de privacy opties van FB zou kunnen selecteren dat ik niet wil dat mijn data de EU verlaat en dus voortaan alleen nog maar in Zweden staat. Dit zou een enorme toename van gevoel van privacy veiligheid zijn als ik weet dat het EU recht mijn data voortaan beschermt.
Dit zou een enorme toename van gevoel van privacy veiligheid zijn als ik weet dat het EU recht mijn data voortaan beschermt.
En hoe gaat de controle dan plaatsvinden?
Zodra je het op facebook zet, is het jouw data niet meer.. Het gaat wellicht over jou, maar her is niet van jou..
Wat ik nu wel zou hopen is dat ik straks in de privacy opties van FB zou kunnen selecteren dat ik niet wil dat mijn data de EU verlaat en dus voortaan alleen nog maar in Zweden staat. Dit zou een enorme toename van gevoel van privacy veiligheid zijn als ik weet dat het EU recht mijn data voortaan beschermt.
Een beter gevoel misschien, maar veel maakt het niet uit. De Amerikaanse Patriot Act zegt oa dat de overheid van de VS alle data kan opvragen die in beheer is van Amerikaanse bedrijven, waar die data ook staat. Dat wil zeggen dat zelfs al zijn jouw gegevens opgeslagen op een Nederlandse server. Als het om een bedrijf geregistreerd in de VS gaat (zoals FB) dan kan de Amerikaanse overheid jouw gegevens zonder problemen opvragen.
Anoniem: 377258
27 oktober 2011 21:47
als Facebook daar met een dikke datapijp zit dan heeft dat mogelijk ook een aanzuigende werking om andere datacenters te vestigen ed
Anoniem: 111378
27 oktober 2011 23:52
het is heel normaal dat een overheid of gemeente meebetaald aan werkgelegenheid in de regio.
of ze doen het met een zak geld of ze doen het door geld niet te innen of grond zeer goedkoop de verkopen.

oja, hier is trouwens een link met afbeelding van het datacenter.
http://www.dailymail.co.u...-center-Lulea-Sweden.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111378 op 27 oktober 2011 23:56]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee