Duurzaam gekoeld datacenter Alblasserdam geopend

In het Zuid-Hollandse Alblasserdam heeft een nieuw datacenter met de naam Dataplace zijn deuren geopend. Volgens exploitant ProServe draait het datacenter volledig op windenergie en wordt de buitenlucht gebruikt voor de koeling.

In het dinsdag geopende datacenter is plaats voor 800 serverracks, waarin 32.000 1u-servers kunnen worden geplaatst. De meeste aanwezige serverracks zijn 46u hoog, maar er staan ook racks van 20 en 10u. De hoogte van servers en racks wordt gemeten in 'u'; 1u staat voor circa 4,4 centimeter. Vanuit het datacenter gaan twee directe glasvezelverbindingen naar euNetworks en het Nikhef. Volgens Gerben van der Veen van ProServe, de eigenaar van het datacenter, is voor Alblasserdam gekozen omdat er in de regio weinig datacenters zijn. Ook bevindt het datacenter zich in de buurt van het kantoor van ProServe.

Het datacenter draait op groene stroom van Essent, zegt Van der Veen. Volgens hem is de elektriciteit gegarandeerd afkomstig uit windenergie. Bij temperaturen tot 14 graden wordt het datacenter bovendien geheel met buitenlucht gekoeld, wat zuiniger is dan conventionele airco. Is het warmer dan 14 graden, dan wordt totdat de 24 graden wordt aangetikt een mengeling van buitenlucht en traditionele koeling gebruikt. Boven de 24 graden wordt enkel conventionele koeling gebruikt.

De buitenlucht wordt niet rechtstreeks gebruikt om te koelen. "Dataplace gebruikt koelwater dat naar het dak wordt geleid, waar het wordt gekoeld, om vervolgens weer naar de servervloer te worden geleid", vertelt Peter Batenburg van ProServe. Met behulp van kleppen wordt de benodigde hoeveelheid koude lucht in het datacenter geregeld. Bevriezing van de leidingen bij temperaturen onder nul wordt voorkomen door glycol aan het koelwater toe te voegen. Op de servervloer wordt gewerkt met warme en koude straten, waarin servers afwisselend met de voorkanten en de achterkanten naar elkaar toe staan. Daardoor komt de warme lucht uit de servers in slechts een van elke twee gangpaden terecht en hoeven de overige straten minder hard te worden gekoeld.

Als de elektriciteit wegvalt, neemt de noodstroomvoorziening het over. Deze houdt het vier minuten uit; binnen die vier minuten moeten twee generatoren worden aangezet, die het datacenter 30 uur in de lucht kunnen houden. Daartoe is 12.000 liter diesel in voorraad. Slechts een van de twee stroomfeeds is aangesloten op de accu's; volgens ProServe is daarvoor gekozen om schakelfouten bij de accu's te voorkomen. Beide stroomfeeds zijn wel op de generatoren aangesloten.

Door Joost Schellevis

Redacteur

22-03-2011 • 16:38

116 Linkedin

Lees meer

Reacties (116)

Wijzig sortering
Grappige manier van marketing ..

Bestaan er uberhaubt datacenters die niet door buitenlucht gekoeld worden? Nu gaat alle energie verloren, absoluut niet praktisch. De warmte energie die vrij komt had zoveel efficienter kunnen zijn als ze een bedrijventerreintje op het warmtenet hadden aangesloten. Dan hadden ze hun warmte ook nog kunnen verkopen, en had het die bedrijven kosten gescheeld voor inkoop van gas, mocht de afname niet voldoende zijn (in zomermaanden) dan hadden ze alsnog de energie kunnen wegkoelen met dry chillers.

6.4 MW koeling kan je trouwens een aardige stad van warmte voorzien, Gemiste kans zeg ik!
6.4 MW koeling kan je trouwens een aardige stad van warmte voorzien,
Rotterdam heeft een warmtenet dat gevoed wordt door een 250 MW warmtekrachtcentrale en 125 MW aan ketels. 6,4 MW is best een klein stadje dus.

Buiten dat is de warmte die van een dc komt te koud denk ik als verwarming. Of je moet een nieuw net neerleggen dat geschikt is voor lagere temperaturen(zoals jouw bedrijventerreintje). Nadeel daarvan is alleen dat je in de zomer niks met je warmte kan.

Voor de rest heb je helemaal gelijk, de energie zo goed mogelijk gebruiken had imo meer indruk gemaakt dan alleen groene stroom kopen.

Je kunt met warmte ook koude maken http://nl.wikipedia.org/wiki/Absorptiekoeling.
Dus als je toch in de buurt van een bestaand warmtenet zit kan je daar warmte uit halen voor je koeling.
's zomers hebben ze toch warmte over, en dan heb je juist het meeste nodig in je dc. Warmtekrachtcentrales maken een minimale hoeveelheid warmte als ze stroom maken(10-20% van de max productie), die gaat anders de schoorsteen uit. De rest kunnen ze regelen, meer stroom of meer warmte.

Voordeel is dat je ongeveer de helft aan stroomverbruik uitspaart(in de zomer).
de elektriciteit gegarandeerd afkomstig uit windenergie.
Behalve als het niet waait? Dit lijkt me een onmogelijke garantie.
Wel goed dat ze proberen het verbruik te beperken.

[Reactie gewijzigd door AMDtje op 22 maart 2011 16:56]

Behalve als het niet waait? Dit lijkt me een onmogelijke garantie.
Wel goed dat ze proberen het verbruik te beperken.
Je moet dat niet op ogenblikkelijke schaal zien, maar als verbruikspaketten. Als jij bv 5000 GWh per jaar verbruikt, dan moet Essent zorgen dat er 5000 GWh aan groene stroom ingekocht/opgewekt wordt.

Als een windmolen full throttle draait, dan wekt ze waarschijnlijk meer energie op dan dat je ogenblikkelijk nodig hebt. Wat ga je met die "overschot" doen? In een fles stoppen? Die wordt gewoon op het net gedumpt.

[Reactie gewijzigd door High-Voltage2 op 22 maart 2011 19:11]

Wat ga je met die "overschot" doen? In een fles stoppen? Die wordt gewoon op het net gedumpt.
Ja daar heb je denk ik een interessant punt: er moet evenveel elektriciteit worden opgewekt als er word verbruikt: je kunt het immers amper opslaan wanneer je over megawatts spreekt. Volgens mij zijn elektriciteitscentrales ook trage logge beesten (denk aan Japan) en kunnen die niet snel eventjes beginnen met warm worden om "bij te springen".

Wanneer je het over duurzame energie hebt kun je, in sommige gevallen, ook beter rekening houden met vraag en aanbod. Tot we elektriciteit efficiënt kunnen opslaan (waterstof in de toekomst?) vind ik windturbienes voorlopig een dom project dat er op het eerste gezicht leuk uitziet maar in praktijk vooral storingen veroorzaakt.
Om bij te springen gebruikt men vaak waterkrachtcentrales of andere quickstart installaties. Die stroom is dan natuurlijk erg duur maar niet bijschakelen staat gelijk aan blackouts op je hele systeem. De conventionele centrales kunnen dan relatief snel overnemen (denk in termen van minuten). Wind en zon maken het systeem enkel minder stabiel (als je in kostenefficiente bewoording denkt aan "groene" energie).
Gelukkig hebben wij hier ook waterkrachtcentrales 8)7

Hier in de buurt staan veel kassen die stroom terugleveren op het net. En toch moeten er hier van de regering nog een paar windmolens geplaatst worden om aan de "groene" norm te voldoen, en dat terwijl er al overcapaciteit is...
Ik vind het maar een loze belofte. De stroom uit windenergie gaat over dezelfde kabels heen als de stroom uit een kolencentrale ofzo. Dat vermengt zich dus en krijg je nooit 100% groene stroom van een stroomboer.
Mengende stroom? Heb jij natuurkunde geskipped ofzo?

Stroom kan niet "mengen", net zoals krachten niet kunnen "mengen". Je kan het optellen, maar da's heel wat anders!

Het hele punt van groene stroom is dat jij 10 euro extra betaalt, en dat Essent die 10 euro gebruikt om bonussen te financieren de Waddenzee vol te plempen met windmolens.

Het maakt dus geen ene f*ck uit hoe dat gebeurt, zolang jij maar extra betaalt. Als ze vandaag in een storm* genoeg energie opwekken om jouw huis een jaar te voorzien van stroom, dan kunnen ze de rest van het jaar d'rmee kappen; ze hebben hun "plicht" dan al gedaan.

* = ja, tijdens een storm staan ze stil, ik weet het
Ben je soms colporteur voor een energiebedrijf? Die komen ook altijd met dat soort verhalen. Groene stroom is een administratieve actie. Als jij bij een leverancier 100% groene stroom afneemt, verplicht de leverancier om de kWh aan stroom die jij afneemt op "groene" wijze te genereren. Dat wat jij fysiek binnenkrijgt een mix is aan grijze en groene stroom maakt dan geen klap uit...
Maar het stroomverbruik waar het datacenter zelf voor verantwoordelijk is, kan dan nog wel van groene afkomst zijn. Gewoon een ander stukje van de "taart". Dat het uiteindelijk over dezelfde kabel gaat lijkt mij niet boeien, het gaat toch om de afkomst?
Maar er is geen stroom connectie met die 'ergens' waar het waait.

In theorie kan het, maar voorlopig is de energie infrastructuur daar totaal niet op ingericht. Het vergt namelijk een veel hogere capaciteit voor je netwerk, omdat delen soms totaal niet gebruikt worden, en andere juist volop.
Het is alleen maar milieuonvriendelijk om te eisen dat de elektronen die door je electronica trillen op groene wijze in beweging zijn gebracht. Met groene stroom bedoelen ze slechts dat ze voor elke x hoeveelheid stroom die je gebruikt beloven x meer groene stroom op te wekken in plaats van grijze stroom. Het netto effect is dus exact hetzelfde want die elektronen trillen echt niet anders en de impact op het milieu is dus wel degelijk minder.

Zou je dat wel eisen dan zou er veel meer stroom verloren gaan aan verliezen door transport, ook van de grijze stroom die jij niet wil naar een andere klant verder weg. Zo worden er door jouw eisen meer kolen verbrand.
Met de huidige schaalverkleining en virtualisatie van servers, is er toch niet zo heel veel vraag naar datacenters meer? Ik begreep dat er al best veel leeg staat, desondanks worden ze overal uit de grond gestampt (o.a. Emmen en Groningen hier in de buurt)
Met de huidige schaalverkleining en virtualisatie van servers, is er toch niet zo heel veel vraag naar datacenters meer?
En waar denk je dat die virtuele servers op draaien? Juist: op een echte server, in n datacentrum. je ziet meer en meer dat de servers in het MKB verdwijnen, en zij hun diensten in de cloud afnemen. Al is het alleen maar omdat het hip is.
Ja, maar dit soort datacenters zijn gewoon ruk voor virtualisatie. Zo een rack heeft rond de 5000W/22A beschikbaar, daarmee moet je 46U voorzien van stroom. Een moderne 'blade' server van 7U kan al 28 moderne Intel Xeons kwijt met ieder een sloot geheugen. Zelfs als ik low power modellen zou nemen zou het al tricky worden twee van die dingen in een rek te krijgen qua stroom en dan nemen ze slechts 14U in beslag.
Ze hebben 32A per rack, dat maakt het sowieso aantrekkelijker. Heb er reeds een rondleiding gehad, ziet er behoorlijk netjes uit :)
Het probleem is tegenwoordig inderdaad niet echt meer de ruimte in de racks, maar de stroomvoorziening en koeling. Datacenters worden gebouwd om een bepaald vermogen per rack te kunnen leveren en koelen, maar moderne servers trekken zodanig veel stroom dat je zeker in een ouder datacenter geen rack kan vullen met deze dingen zonder over deze limieten te gaan. Het gevolg is dus dat er ruimte leeg blijft door een gebrek aan koeling en stroom.
Maar ook dit moderne datacenter kan dus niet voorzien in de stroom/koeling per rack, 5000W/22A is echt niet veel (en laten we eerlijk zijn, dat is het nooit geweest).
Ik lees toch echt in hun brochure 32AMP per rack hoor.
+1Anoniem: 26306
@stefklep22 maart 2011 18:52
Het gaat zelfs om twee feeds per rack, elk afgezekerd op 32 ampere.
En jij denkt dat iemand die een datacenter ontwerpt tegenwoordig geen rekening houdt met de nieuwe generatie hardware ?
Nop, slechts met de eisen van de klant.
+1Anoniem: 216360
@418O222 maart 2011 20:49
Je mag blij zijn als in een ideale wereld een volwaardige virtualisatieslag één tot twee jaar groei in dataverkeer en datacentervraag weet op te vangen. 10 jaar geleden waren we nog blij met SMSjes, nu willen we HD filmpjes over IP bekijken.
10 jaar geleden waren SMSjes nog steeds peanuts vergeleken met gewoon bellen over GSM...
Ziet er goed uit, het is altijd mooi om te zien dat mensen groen willen zijn :)
En al die accu's die je daar ziet houden het 3 minuten uit? zijn die dan niet in een keer helemaal kapot als dat gebeurd? :P

[Reactie gewijzigd door wootah op 22 maart 2011 16:43]

En al die accu's die je daar ziet houden het 3 minuten uit? zijn die dan niet in een keer helemaal kapot als dat gebeurd? :P
Waarom?
Dit type accu's wordt ook in elektrische auto's gebruikt. Die zijn ook niet stuk als ze een keer ontladen zijn.
De ontlaadsnelheid is veel lager bij elec. auto's. Snel ontladen kan slecht zijn voor een accu, ook al trek je hem niet helemaal leeg.
De ontlaadsnelheid is veel lager bij elec. auto's. Snel ontladen kan slecht zijn voor een accu, ook al trek je hem niet helemaal leeg.
Dit zijn lood accu's. Het zelfde als je accu die je gebruikt om je auto te starten. Als je deze leegtrekken door te blijven starten is deze ook niet stuk.
Een start motor trekt meer dan 100 Ampère c.q. de accu zal snel leeg zijn bij herhaaldelijk starten.

Een loodaccu kan hier goed tegen.
Voordelen van loodaccu’s, vergeleken met andere typen accu’s, zijn:

Grote eenvoud: het elektrochemische systeem bestaat slechts uit water, zwavelzuur en lood.
Ze kunnen hoge elektrische stroom leveren, bijvoorbeeld voor startmotoren van auto's.
Relatief hoog vermogen per massa-eenheid.
Uit je eigen link:

Er worden de volgende typen loodaccu's onderscheiden, afhankelijk van het beoogde gebruik en daarmee de bouw van de accu:

startaccu's: deze kunnen korte tijd hoge stroom leveren. Autoaccu's zijn startaccu's. Aanbevolen wordt om een startaccu niet verder dan 20% te ontladen. In auto's met een verbrandingsmotor wordt daaraan voldaan: na de hoge stroom om de automotor te starten wordt de accu snel weer opgeladen. Startaccu's hebben relatief veel en dunne loden platen. De capaciteit van een startaccu gaat sterk achteruit door sterk ontladen en weer laden, ten gevolg van sulfatering. Bij sulfatering ontstaat een harde, onoplosbare laag op de elektroden, die niet elektrisch geleidend is. Dit type accu's is de goedkoopste soort.

Een autoaccu is niet meteen stuk als je hem leegstart, maar het is volgens mij wel bekend dat het wel slecht is.
Het zullen idd loodaccu's zijn. Best kans dat ze alles vervangen als ze een paar keer leeg zijn geweest(gebeurt als het goed is nooit).

Mijn vorige reactie ging over de elecrische auto accu's in de reactie daarvoor. Die kunnen volgens mij niet zo goed tegen hoge stromen.
Hij is wel niet echt volledig 'stuk' maar dat verschilt ook wat voor een type lood accu dat is. Is het een tractie- of startaccu? Dat is namelijk een behoorlijk verschil.

Loodzuur Accu:
Dit is een accu met een lood (anode) en loodoxide (kathode) en Zwafelzuur/water als electrolyt. Tijdens het ontladen wordt de lood plaat dunner door dat het lood 'oplost'. Hier bij gaan de elektronen van de min pool naar de plus (natuurlijk alleen als er een verbruiker is aangesloten). Hoe verder je zo'n accu ontlaad, hoe dunner de loodplaat wordt. Als je de accu te diep ontlaad dan kan het zo zijn dat de lood plaat zo goed als helemaal oplost. Dan heb je geen oppervlak meer over en kan de accu niet meer opgeladen worden. Dan is een accu (of 1 van de cellen) stuk.

Tractie Loodzuur accu:
Deze kunnen dieper ontladen worden omdat de loodplaat in de inviduele cellen dikker zijn. Dus duurt het langer voor dat hij helemaal opgelost is. Deze accu's kunnen vaak tot wel 80% ontladen worden. Dieper en dan is er een grote kans dat ze stuk gaan. Doordat de platen dikker zijn, kunnen er minder in de accu. dan is het reactie oppervlak van de loodplaten minder en gaat de reactie met het electrolyt langzamer. Dit zorgt dat je ze mindersnel kunt ontladen of wel minder grote stromen er uit kunt halen.

Start Loodzuur Accu:
Deze zijn precies het omgekeerde als Tractie accu's. Ze hebben veel dunne platen. Dit zorgt dat ze heel snel ontladen kunnen worden, maar omdat de platen al dun zijn, zijn ze snel te veel opgelost en kan hij niet meer opgeladen worden. Dee accu's mag je maar tot 20% ontladen. Het grote reactie oppervlak, door de vele dunne platen, zorgen dat de reactie heel snel kan gaan en kun dus een grote stroom ontrekken van de accu.

Het ligt dus net aan het doel van de accu welke je gebruikt. Dit zijn waarschijnlijk start accu's omdat ze maar kort belast worden. Ik verwacht namelijk dat er nogal een hoge stroom wordt gevraagd.

De levensduur van lood accu's is niet bijzonderlang, bovendien moeten ze steeds opgeladen worden omdat ze zichzelf ontladen (ongeveer 10% per maand).
Een autoaccu is niet meteen stuk als je hem leegstart, maar het is volgens mij wel bekend dat het wel slecht is.
Een autoaccu is dus wel degelijk stuk als je helemaal leegstart. Je kunt hem vaak wel weer opladen, maar hij zal nooit meer de originele capaciteit hebben.
Als ik me niet vergis zijn dit UPS 12 - 475 van C&D TECHNOLOGIES uit de serie Dynasty UPS zo aan het plaatje te zien.

Maar het komt er dus hier op neer dat er AGM accu technologie (Absorbed Glass Material) word gebruikt waarbij glasvezel doordrenkt met verdund zwavelzuur als isolator wordt gebruikt. Bovendien worden in de vlambestendige, lekvrije kunststof kast dunnere loodplaten geplaatst dan in een reguliere accu, waardoor er ook meer platen in passen.

Deze accu's bieden een bijzonder hoge energiedichtheid en kunnen dus de snelle ontlaading beter aan.

[Reactie gewijzigd door wow7 op 22 maart 2011 22:48]

Best kans dat ze alles vervangen als ze een paar keer leeg zijn geweest(gebeurt als het goed is nooit).
Best kans dat die om de paar jaar vervangen worden, no matter what.
Accu's in bedrijfskritische systemen die constant gevlot worden, moeten simpelweg op regelmatige tijdstippen vervangen worden. Periode varieert van één tot vijf jaar, waarbij het gros vervangen wordt in de periode één tot drie jaar.

Als zo een accu te lang vlot dan heeft ze ook geen capaciteit meer. Vergelijk het een beetje met als je been zes weken in het gips ligt. Daarna zijn je spieren ook zo zwak dat je er niet meer op kan staan.

In gerespecteerde alarmsystemen wordt dit steevast gedaan. In UPS'n zou dit ook gedaan moeten worden. Tenminste als je een goede installateur hebt.
Ik hoop toch dat deze accu's wat langer mee gaan dan drie jaar. Minimaal 5 jaar als het goed is en als ze de 8 jaar halen is dat ook geen uitzondering.
NOP, 3 jaar is de norm voor standaard lood-accu's.

AGM en gel-accu's kunnen 4-5 jaar mee, maar zijn een stuk duurder.

Prijs/levensduur verhouding is van lood-accu's nog het voordeligst.
Als ze zo snel ontladen worden toch wel?
Ik kan me ook voorstellen dat ze dan ontzettend warm worden
het verschilt per accu, sommige accu's doen het juist beter als ze warm zijn, zo zijn er speciale accu's die bijvoorbeeld bij dragraces met electrische voertuigen worden gebruikt die in enkele seconden hun hele lading af kunnen geven, en dat het beste doen als ze al opgewarmd zijn.

overigens ben ik benieuwd naar de temperatuur in het datacenter, want veel datacenters zijn net koelkasten, terwijl computerhardware prima werkt bij een temperatuur van een graadje of 40.
Computerhardware werkt misschien wel bij een graadje of 40 celsius prima (en hoger ook wel), maar dat betekend niet dat de temperatuur op de zaal ook zo hoog kan zijn. Overigens zijn veel datacenters tegenwoordig tussen de 22 en 26 graden. Veel warmer is ook niet fijn voor de mensen die er moeten werken.
Hardware doet het nog wel als deze 40 graden is, maar dat betekend niet dat je de omgeving ook op 40C wilt hebben. Vergelijk het maar met mensen; je kunt makkelijk oververhit raken als het 30 graden is, terwijl je normale lichaamstemperatuur toch echt hoger ligt.
nee, dat snap ik, maar ik ben een tijd terug in een datacenter geweest waar het 16 graden was, dat is best onzinnig en verspilling van energie.
't kan ook zijn dat ze condensators gebruiken als een sort accu, die kunnen zeer snel ontladen (en zeer vaak), ze hebben alleen niet zoveel opslagcapaciteit. 't voordeel van een dergelijke techniek is dat condensators niet kapot gaan van continu laden en dat ze niet leiden van een snelle ontlading, hierdoor is de levensduur veel langer dan conventionele accu's.

mja ik weet niet of ze iets dergelijks gebruiken, is maar een idee dat in me opkwam.

Wel nice dat ze onder de 14 graden volledig passief kunnen koelen (ik neem aan dat met 14 graden de buitentemperatuur wordt bedoeld). vraag me af wat dan de temperatuur van de racks is, want die verliezen wel preformance als ze te warm worden.

verder ga ik er ook vanuit dat alles op het lichtnet is aangesloten. zou een beetje tegenstrijdig zijn als ze iedere keer op diesel gaan stoken als er 4 minuten geen wind staat 8)7
+1Anoniem: 296748
@Bafti22 maart 2011 20:08
Right, ze hebben een paar condensators die even vele kWh's aan energie opslaan... denk je het zelf?
Een accu heeft een veel hogere energetische dichtheid dan een condensator... je mag er dus gerust een gebouwtje naast zetten wil je ze met een condensator van prik voorzien.

Die Essent groene stroom komt natuurlijk via het lichtnet -_-

Essent zet d'r heus geen windmolen park naast; ze zetten ergens anders gewoon windmolens neer. Groene stroom komt niet via een speciaal groen kabeltje hoor...

Even daarop verdergaand; die windmolens hoeven niet eens een directe verbinding met het datacentrum te hebben. Als Essent in Zuid-Afrika windmolens neerzet, mogen ze de daarmee opgewekte stroom in NL als "groen" verkopen. Sterker nog; als ze 35% (vul hier een random getal in) van de aandelen van die windmolens kopen, mogen ze 35% van de door die windmolens opgewekte capaciteit als "groen" verkopen.

We leven in een kromme wereld... want in Z.A. verkopen ze het natuurlijk ook "groen"
Binnen de Europese Unie zijn er regels die dergelijke dubbele verkoop van duurzame energie tegengaan. Buiten de EU wordt het al wat vager, maar met uitzondering van Noorwegen is dit nog niet een veelgebruikte route. Bij Essent kan je trouwens ook groene stroom certificaten komen die gesourced worden door Noorse waterkrachtcentrales, die niet in bezit zijn van Essent. De Noren garanderen dan dat ze die stroom niet aan anderen verkopen.
vraag me af wat dan de temperatuur van de racks is, want die verliezen wel preformance als ze te warm worden.
Zeg je nu dat het verlies van performance ten gevolge van warmte een intrinsieke eigenschap is van (silicium)computers? Of bedoel je gewoon dat processoren zich terugklokken of cores uitschakelen als de omgevingstemperatuur te hoog oploopt?
verder ga ik er ook vanuit dat alles op het lichtnet is aangesloten. zou een beetje tegenstrijdig zijn als ze iedere keer op diesel gaan stoken als er 4 minuten geen wind staat 8)7
Dude... Natuurlijk is dat op het lichtnet aangesloten. Het is niet omdat jij groene energie koopt dat de netbeheerder ineens een kabeltje van aan de windmolen tot aan je huis gaat leggen. Jouw leverancier moet gewoon hetgeen jij aan groene stroom verbruikt inkopen als groene stroom bij iemand die groene stroom kan leveren. Even versimpelen: als jij naast een steenkoolcentrale woont, dan krijg jij zelfs stroom van die steenkoolcentrale en niet van die windmolens. Die windmolens voorzien dan energie voor andere gebieden, maar jij betaalt er wel voor. Dus je moet het distributienet gewoon als black box (of zwembad) bekijken. Ergens gaat er groene stroom in en ergens komt er groene stroom uit. Je weet alleen niet welke stroom er waar uitkomt en waarschijnlijk is het een "mengeling". Zolang er maar evenveel groene stroom ingaat (geprocudeerd) als er uitgaat (verkocht wordt).

[Reactie gewijzigd door High-Voltage2 op 22 maart 2011 19:07]

Als de elektriciteit wegvalt, neemt de noodstroomvoorziening het over. Deze houdt het vier minuten uit; binnen die vier minuten moeten twee generatoren worden aangezet, die het datacenter 30 uur in de lucht kunnen houden. Daartoe is 12.000 liter diesel in voorraad. Slechts een van de twee stroomfeeds is aangesloten op de ups; volgens ProServe is daarvoor gekozen om schakelfouten bij de ups te voorkomen. Beide stroomfeeds zijn wel op de generatoren aangesloten.
goed over nagedacht zie ik. alleen zou ik wel wat aan die accu's doen. een kast van dik metaal ofzo eromheen bouwen. als er nu teveel vermogen doorheen jast (wat op zich heel goed denkbaar is gezien de ontlaadtijd van 4 minuten) en er gaat er één lekken heb je een groot probleem.

verder een netjes opgeruimd, schoon en ruimtelijk server hok. dat zal de koelprestaties ook flink verbeteren. misschien helpt het als het plafond dicht zit. nu is het een flink opstakel voor de luchtstroom.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 maart 2011 16:44]

goed over nagedacht zie ik. alleen zou ik wel wat aan die accu's doen. een kast van dik metaal ofzo eromheen bouwen. als er nu teveel vermogen doorheen jast (wat op zich heel goed denkbaar is gezien de ontlaadtijd van 4 minuten) en er gaat er één lekken heb je een groot probleem.
Daarom zitten er tegeltjes tegen de muur/grond in die ruimte. Die kunnen aardig tegen accuzuur/gelaccutroep.

[Reactie gewijzigd door AMDtje op 22 maart 2011 16:55]

ja maar mensen die daar toevallig lopen vanwege onderhoud niet. accuzuur is echt levensgevaarlijk. juist bij onderhoud is de kans op stroomuitval erg hoog en als je daar loopt om bijvoorbeeld de noodgenerator aan te zetten is dit niet handig. ook zijn alle aansluitpunten niet geïsoleerd. één keer aanraken en baf weg ben je.
Bedankt voor je bezorgdheid, maar dat zal wel loslopen hoor ;)

Er komt normaal gesproken niemand in die ruimte. Er hoeft weinig onderhoud te gebeuren en als er onderhoud moet zijn dan vallen de risico's best mee. De ruimte is uiteraard verboden terrein voor onbevoegden. En het personeel is intelligent genoeg om geen rare fratsen uit te halen in die ruimte ;)

Generatoren starten uiteraard automatisch aangezien je niet kunt verwachten dat iemand binnen 4 minuten alert en ter plaatse is.
Generatoren starten uiteraard automatisch aangezien je niet kunt verwachten dat iemand binnen 4 minuten alert en ter plaatse is.
tsja dat was bij Fukushima ook de bedoeling... je weet nooit wat er kan gebeuren he. Diesel kan bijvoorbeeld in de winter redelijk snel bevriezen en aangezien het altijd stil staat totdat er een uitval is (niet vaak dus), is de kans op een verstopt diesel filter best wel hoog. en dan heb je dus een probleem tenzij je er bergen methyl alcohol bijg ooit.

en als we ooit nog eens worden aangevallen door de decepticons hebben we helemaal een probleem
Diesel kan bijvoorbeeld in de winter redelijk snel bevriezen en aangezien het altijd stil staat totdat er een uitval is (niet vaak dus), is de kans op een verstopt diesel filter best wel hoog. en dan heb je dus een probleem tenzij je er bergen methyl alcohol bijg ooit.
Elke zichzelfrespecterende noodstroomvoorzieningsinstallateur (3x woordwaarde) zorgt ervoor dat die Diesels minstens één keer in de maand draaien.
Waarschijnlijk staat zoiets zelfs nog eens expliciet in het service contract.
Agh als er een golf van 10 meter door je datacenter gaat hoef je sowieso niet meer zorgen te maken over de backup generator. ;)
tsja dat was bij Fukushima ook de bedoeling... je weet nooit wat er kan gebeuren he. Diesel kan bijvoorbeeld in de winter redelijk snel bevriezen en aangezien het altijd stil staat totdat er een uitval is (niet vaak dus), is de kans op een verstopt diesel filter best wel hoog. en dan heb je dus een probleem tenzij je er bergen methyl alcohol bijg ooit.

en als we ooit nog eens worden aangevallen door de decepticons hebben we helemaal een probleem
Kou is niet zo'n probleem. Die generatoren hebben behalve de grote buitentank ook een zgn dagtank binnen staan. Lekker warm. Doet ie het meestal een uurtje of acht op.
En meestal draaien ze elke maand oid eventjes om te testen.

De Decepticons zijn robots, denk dat ze computers wel als familie zien. Denk dat wij meer te vrezen hebben dan die servers. Misschien proberen ze ze te bevrijden uit hun slavernij :P
misschien helpt het als het plafond dicht zit. nu is het een flink opstakel voor de luchtstroom.
Goed punt. Maar inmiddels liggen de platen er al op. De foto is waarschijnlijk een aantal weken terug genomen :)

[edit]
Ik heb zelf ook niet goed gekeken. Op de 1e foto zie je dat de platen er al wel op liggen. De 2e foto is een warme straat.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 26306 op 22 maart 2011 17:12]

verder een netjes opgeruimd, schoon en ruimtelijk server hok. dat zal de koelprestaties ook flink verbeteren. misschien helpt het als het plafond dicht zit. nu is het een flink opstakel voor de luchtstroom.
Het is natuurlijk ook nog leeg (zie foto's), maar dat zullen ze ook wel vol moeten houden om niet alle servers meteen in de stof te verzuipen.

Wat de accu's betreft, de ruimte zelf ziet er uit als een bunker dus als er iets gebeurd zal het wel tot die ruimte beperkt blijven (in eerste instantie).
Als de elektriciteit wegvalt, neemt de noodstroomvoorziening het over. Deze houdt het vier minuten uit; binnen die vier minuten moeten twee generatoren worden aangezet,...
eerlijk gezegd vind ik het heel krap... wat als 2 generators opeens niet meer werken?
en je hebt geen tijd om het te repareren en of probleem op te lossen.

misschien moeten hun werknemers in de sportzaal hard fietsen om stroom op te wekken :P, zodat de ingeneers meer tijd krijgen om de problemen van de generators op te lossen.

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 maart 2011 16:59]

Daarom zijn er 2 generatoren; voor het geval er 1 niet meer werkt.

Daarnaast zal wel in het testplan staan dat de generatoren elke maand een keer draaien om te testen of er geen problemen mee zijn..
wat als 2 generators opeens niet meer werken?
Dan is de stroom uit gevallen én werken beide generatoren niet. Die kans is klein. Zo klein dat ze blijkbaar dat risico nemen.

Naar mijn weten is het meestal op deze manier geregeld. Als je twee keer zoveel accu's neemt heb je nog maar acht minuten, ook weinig. En voor dat geld kan je ook nog een generator kopen. Daar zal men eerder voor kiezen.
Het is best een redelijk begin, maar ik denk meer dat de duurzaamheidskwestie een leuk plus- en verkooppunt is. Zoals vermeld kan ik me voorstellen dat koeling met buitenlucht al redelijk standaard wordt.
 • Kun je het water niet door een koele grondlaag laten lopen?
 • [Het is allang mogelijk om gebouwen te bouwen die energie opleveren inplaats van kosten, door verwarming via warme grondlagen, uitstekend dak om zon tegen te houden, zonneschermen etc., lees ik niets van terug
 • Wordt behalve koeling niet over stroombesparing gerept: zuinige servers etc. In de duurzame volgorde komt het terugdringen van verspilling eerst
 • Essent? Stroom afnemen en dus een maatschappij financieel ondersteunen die nog kolencentrales bouwt? Nee, dat is niet echt duurzaam, neem dan af bij Greenchoice die alleen moet groene stroom leveren
Dus nee, of het is een heel beperkt artikel of erg beperkt nagedacht over duurzaamheid.
kijk .. alblasserdam en de naburige gemeente kinderdijk zijn bekend om hun molens =) ik denk dat ze mede daarom voor die groene stroom via windmolens hebben gekozen.

En ze leveren dus geen servers zelf .. alleen kastruimte, stroom en peering. Maar ze zullen wel het aantal kilowattjes meten hoor, wees niet bang. En dan kies je als klant vanzelf wel voor een zuinigere server.

Het nadeel van een koele grondlaag is, dat die op den duur toch weer warm wordt, mede door dat water wat door die buizen loopt. En die grond dan weer koud krijgen is niet makkelijk. Dan is het slimmer om de warmewisseling te laten plaatsvinden bij een plek waar het gekozen medium gewoon lekker snel weg kan stromen.
+1Anoniem: 216360
@Astaroth22 maart 2011 20:56
Verschil met gewone gebouwen is dat datacenters het hele jaar door warmte afgeven, daarom zijn warmte/koude pompen in de grond minder toepasbaar (halen warmte op in de winter, koude in de zomer).

Inderdaad, dit DC is aardig bezig met duurzaamheid maar het kan nog veeeel beter:
* afleveren van warmte aan warmtevragende buren ipv de lucht in sturen
* DC plaatsen op plekken waar het nog veel koeler is, de stroom by default groener is en trouwens ook goedkoper. Oftewel: Noorwegen, Zweden. Genoeg applicaties waar de iets slechtere latency geen overkomelijk bezwaar bij zal zijn.

Ben overigens benieuwd wat met de accu's worden gedaan als die na enige tijd aan vervanging toezijn; welke mate van recycling is mogelijk?
Om heel eerlijk te zijn is het weinig spectaculair. Tegenwoordig hebben veel datacentra dit wel. Dingen als freecooling, closed cold corridors, etc. beginnen steeds meer de standaard te worden.

Vooral interessant is de PUE van een datacenter, dat mist dan jammer genoeg weer in het artikel. Daarmee kun je redelijk de efficiëntie van een datacenter vergelijken.
Kan je natuurlijk nog weinig over zeggen, eerst maar eens servers plaatsen in het datacentrum...
De PUE is echt wel van te voren uit te rekenen. Dat is domweg de verhouding van hoeveel energie er nodig is (dus incl. koeling), voor de energie die een server nodig heeft.

Ze gaan tegenwoordig echt niet een heel datacenter laten bouwen, als de aannemer niet eens de uiteindelijke PUE kan vertellen.
Dit is inderdaad helemaal geen interessant datacenter. Er zijn wel meer datacentra die volledig op groene stroom draaien en gebruik maken van cold corridors, freecooling, etc. Bestaat al járen en zijn nu standaard in elk nieuw DC.

Als je claimt zo groen te zijn, hadden ze op het minst de restwarmte kunnen gebruiken voor iets zinvollers dan de vogeltjes verwarmen. Had initiatief genomen om de buren te voorzien van verwarming of bouw een zwembad ofzo ;).
De hoogte van servers en racks wordt gemeten in 'u'; 1u staat voor circa 4,4 centimeter.

En als ik bij colocatie op de website gaat kijken:

Ruimte voor de server 4 HE

Kan iemand aangeven wat HE voor waarde is?
Hoogte eenheid :+

of Unit

[Reactie gewijzigd door Lethal op 23 maart 2011 09:57]

Die eenheden zijn toch om GEK van te worden?!
We hebben een gestandaardiseerde eenheid, waarom weer nieuwe eenheden introduceren als de standaardeenheid volstaan?
...1 rack unit or U is a unit of measure used to describe the height of equipment intended for mounting in a 19-inch rack or a 23-inch rack. One rack unit is 1.75 inches or 44.45 mm high...
...dus nu hebben we units, meters en inches nodig om een rack te beschrijven?
Handig hoor. 8)7
Wat ik niet begrijp is waarom ze nog niet iets hebben op basis van waterkoeling.
zo heb je tegenwoordig server ruimtes die gekoeld worden door water.
APC is zo leverancier hiervan. alleen dit water blijft in buizen en word niet vervuild.
als ze dit water nou gewoon zouden her gebruiken zonder het te filteren dit zou dan ook al een stuk schelen want wat er nu gebeurd is dat het gewoon rechtstreeks het riool in gaat.
Dataplace gebruikt koelwater dat naar het dak wordt geleid, waar het wordt gekoeld, om vervolgens weer naar de servervloer te worden geleid
Dat doen ze toch juist? Of bedoel je iets anders?

[Reactie gewijzigd door AMDtje op 22 maart 2011 17:39]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee