Dataplace opent nieuw tier 3-datacenter in Hoofddorp

Dataplace opent zijn zesde tier 3-datacenter in Nederland. De nieuwe locatie is gevestigd in Hoofddorp en de stroomvoorziening en koeling zijn 2N uitgevoerd, ofwel volledig redundant. Het gebouw heeft een oppervlak van 4500 vierkante meter.

Het netto datacenteroppervlak is 2000 vierkante meter, meldt Dataplace in een persbericht. De locatie is sinds begin deze maand operationeel en nu officieel geopend. Het is het zesde tier 3-datacenter van Dataplace in Nederland; er zijn al vergelijkbare datacenters in de regio's Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Noord-Brabant.

Het nieuwe datacenter heeft minimaal 5kW per rack beschikbaar en er is noodstroom voor minimaal 24 uur. Dataplace bestaat sinds 2011 en is sinds 2016 onderdeel van Eurofiber. Het bedrijf richt zich met zijn datacenters op zowel grote als kleine bedrijven uit binnen- en buitenland.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

18-05-2020 • 15:20

47 Linkedin

Reacties (47)

47
47
24
2
0
15
Wijzig sortering
Ik moest even opzoeken wat een Tier3 datacenter precies was, maar volgens het internet is dat het volgende:
Tier 3
Een Tier 3 datacenter heeft zowel redundante componenten (n + 1) als meerdere onafhankelijke voeding- en koeling distributiepaden. Echter slechts één pad is tegelijk actief. Als zodanig geeft routine-onderhoud en uitval geen negatieve invloed op de beschikbaarheid. Tier 3 datacenters bieden meestal een beschikbaarheid 99,98%.
Voor de volledigheid
Plak
Wat is het verschil tussen tier 1, 2, 3 en 4?
De classificaties in een notendop2

Tier 1: basiscapaciteit. Dit gaat verder dan de welbekende bezemkast en biedt een ruimte die volledig gewijd is aan IT-systemen. Er is sprake van een uninterruptible power supply (UPS) om energiepieken en tijdelijke storingen te filteren, een dedicated 24/7 koelvoorziening en een stroomgenerator om belangrijke IT-functies te behouden bij langdurige uitval.

Tier 2: basisredundantie. Om onderhoud mogelijk te maken en de veiligheidsmarge te verhogen, zijn kritische stroom- en koelvoorzieningen dubbel uitgevoerd. Net als bij tier 1, kan het zijn dat het datacenter is gevestigd in een pand met meerdere huurders. Het datacenter hoeft niet in een zelfstandig pand te zitten, wat externe risico’s oplevert.

Tier 3: ongestoord onderhoud. Een tier 3-datacenter garandeert dat vervanging en onderhoud van apparatuur zonder uitval kan plaatsvinden, dankzij een extra delivery path voor stroom en koeling. Elk onderdeel dat nodig is om de IT-omgeving te ondersteunen, kan worden afgesloten zonder impact op de bedrijfsprocessen. Tier 3-datacenters staan fysiek gescheiden van andere panden en functioneren enkel en alleen als leverancier van datacenterdiensten.

Tier 4: altijd redundant. Bij een tier 4-datacenter kunt u met behoud van alle redundanties onderhoud plegen. In andere woorden: zelfs tijdens het onderhoud zijn alle faciliteiten dubbel beschikbaar.
Tier 0 operators don’t not have to purchase network access to provide their services.

[Reactie gewijzigd door Mel33 op 18 mei 2020 15:31]

En volgens mij is er maar een Tier 4 Datacenter in Nederland, de KPN datacenter op de High Tech Campus.
Ben daar zelf ook bij betrokken geweest,
Zo ver ik begreep uit de teksten is het niet mogelijk in Nederland om een Tier4 Datacenter te bouwen omdat je dan een 2e stroomleverancier moet hebben. En dat is in Nederland niet mogelijk.
Was wel ff nieuwsgierig en na ff googlen kwam ik op de NorthC Datacenter.
Volgens hun site zijn ze Tier 4 met een dubbele aansluiting op het energienet.
Stroom
Geïnstalleerd elektrisch vermogen: 2,4 MW
Standaard 1 fase 230V 32A no-break A-feed en no-break B-feed en 3 fase 400V 32A no-break A-feed en no-break B-feed per rack, andere feedtypes mogelijk, Busbar Trunking

2 x 10 kV (N+1) aansluiting op het energienet

UPS redundantie: 2N (gecompartimenteerd)
Bron
Ik ben wel benieuwd hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen, aangezien als hier iets uit valt dat dat vaak voor een gehele regio is. Dit omdat er maar 1 netbeheerder is in Nederland.
Volgens mij zijn er meerdere netbeheerders: Enexis, Liander, etc. etc.
Je hebt helemaal gelijk, er is alleen maar 1 netbeheerder per regio die verantwoordelijk is voor de distributie van het stroom in zijn regio.
Anoniem: 715452
@Nogne18 mei 2020 17:20
Dat hebben ze dus niet voor elkaar gekregen:)
Volgens blogit.nl kan de tweede aansluiting ook een noodstroomvoorziening zijn. Ofwel dan zijn ze zelf eigenlijk de tweede netbeheerder
No-break
Vanwege het enkele energienet in Nederland wordt vaak gedacht dat een Tier IV certificering hier niet haalbaar is, maar niets is minder waar. Volgens de richtlijnen van het Uptime Institute, dat de Tier-certificering toekent, is de continuïteit van de energievoorziening van het Eindhovense datacenter namelijk gewaarborgd door de no-break noodstroomvoorzieningen die onbeperkt de energievoorziening kunnen overnemen. Deze noodstroomvoorzieningen zijn zo ingericht dat het datacenter voldoet aan de Tier IV classificering.
Dan is het geen Tier4.
Volgens de richtlijnen van het Uptime Institute, dat de Tier-certificering toekent
Als het dan nog steeds geen Tier 4 is weet ik het ook niet meer.
Het is gewoon een marketing praatje. Tier 4 is volledig redundant... klaar.
Men probeert hier via een soort workaround toch het Tier 4 label te claimen, onterecht in mijn ogen.
De strenge eisen voor dat label zijn er niet voor niets:
In de VS zijn er meerdere netwerken maar in Nederland ligt er maar één stroomvoorzienings-net (Tennet) en daardoor zou Tier III hier de hoogst haalbare classificatie zijn.

‘Pertinent onjuist’, zegt Philip Collerton, algemeen directeur Uptime Institute Emea. ‘Zo’n dubbel uitgevoerde stroomvoorziening is geen eis die wij stellen. Sterker nog, het is mogelijk om een Tier IV-certificering te krijgen voor een datacenter dat alleen op generatorkracht draait.’
https://www.computable.nl...d-geen-sprookje-meer.html
Het is gewoon een marketing praatje. Tier 4 is volledig redundant... klaar.
Men probeert hier via een soort workaround toch het Tier 4 label te claimen, onterecht in mijn ogen.
De strenge eisen voor dat label zijn er niet voor niets:
Als jij een kerncentrale in je achtertuin hebt zitten, die je gebruikt om je datacenter van stroom te voorzien, en je hebt een kabel naar je leverancier mocht je onderhoud willen plegen aan je kerncentrale, ben je toch redundant in je stroomvoorziening uitgevoerd? Volgens mij ben je dan ook Tier IV redundant ;)
Daar wordt Borsele niet voor gebruikt hoor. Overigens is ligt de centrale zeer regelmatig volledig stil vanwege groot onderhoud. Dus nucleair is zeker geen redundant continue stroomvoorziening. ;)
Daar wordt Borsele niet voor gebruikt hoor. Overigens is ligt de centrale zeer regelmatig volledig stil vanwege groot onderhoud. Dus nucleair is zeker geen redundant continue stroomvoorziening. ;)
Borsele is niet de enigste kerncentrale in Nederland ;)
Borssele zeker wel de enige kerncentrale in NL. Dodewaard is al jaren geleden gesloten.
[...]
Borsele is niet de enigste kerncentrale in Nederland ;)
Ik weet niet onder welke steen jij geleefd hebt dan. :p

Dodewaard is al in 1997 gesloten. Petten is enkel voor medisch gebruik en wordt nieuwe voor gebouwd.
Niet helemaal correct... Volgens het Uptime Institute gebruik je het publieke energienet slechts voor 'economische redenen'. Je dient dus 100% zelfstandig te kunnen draaien waarbij het kunnen gebruiken van het publieke net mooi meegenomen is.
Volgens de definitie zou Tier 4 met volledig onafhankelijke dubbele stroomleverantie moeten zijn. En dat is dan met 2 verschillende stroomleveranciers, iets wat zoals al opgemerkt hier in Nederland niet mogelijk is.

Dat een aantal datacentra toch roepen dat ze Tier 4 zijn komt omdat ze wat losjes omgaan met die definitie. Zoals ik weleens geroepen heb: als ik thuis zonnepanelen, een benzineaggregaatje en m'n Enexis aansluiting heb, dan ben ik natuurlijk ook ruimschoots Tier 4 volgens hun interpretatie...
Met de zonnepanelen ben je natuurlijk alleen overdag Tier 4, dus 's nacht zul je nog ff een UPS moeten toevoegen ;-).
Maar ik denk dat je alleen voor een "echt" datacenter wel een iets grotere benzine aggregaat nodig hebt.

Op zich zou ik in NL twee netaansluitingen (en dan niet van hetzelfde verdeelstation) en een UPS met noodstroomvoorziening meer vertrouwen dan twee houtje touwtje centrales in een 3e wereld land....
Wat je voor een DC nodig hebt weet ik uit eerste hand - jarenlang dagelijks rondgelopen ;) . Ik snap je uitspraak over vertrouwen, maar waar het me om gaat is dat er datacentra in NL zijn die roepen dat ze Tier 4 zijn, terwijl dat gewoon niet kan als je de definitie netjes respecteert.

Het is zelfs op het krankzinnige af gegaan dat er in aanbestedingen de eis gesteld werd dat het DC waarvan gebruik zou moeten worden gemaakt Tier 4 moet zijn (want meer is beter, toch?). En tegelijk tussen de regels door dat het DC in Nederland zou moeten staan....
En zeker voor een tier 1 prijs....

Of dan word het een haspeltje uitrollen naar Be of De, maar daar zullen vast ook wel een paar haken en ogen aanzitten qua vergunning en regelgeving.
Ze hebben een extra lijntje naar België, dat is het unieke van deze Datacenter; daarom Tier 4
Anoniem: 715452
@Nogne18 mei 2020 17:03
Klopt, dat kan volgens die normen in Nederland niet. Je moet dan van 2 volledig separate leveranciers stroom krijgen. Bijvoorbeeld 1 kabel direct naar een kolencentrale en nog 1 naar een gas centrale op een ander punt in het datacentrum.
Overigens is ons grid in Nederland zo goed ingericht dat ik liever hier een datacentrum plaats dan bijvoorbeeld landen waar de stroomkabel met houten palen een paar meter bovengronds gaat.
Het is redelijk standaard (ook bij Tier-3) dat een datacenter 2 aansluitingen op het middenspanningsnet heeft die via verschillende routes lopen. Op die manier kan er dus iig aan de transformatoren onderhoud gepleegd worden zonder verminderde redundantie.

Als het hele middenspanningsnet plat gaat heb je daar weinig aan, maar dat valt neem ik aan niet onder "onderhoud plegen".

Voor Tier-4 zou je ook de generatoren op zijn minst N+1 uit moeten voeren. Volgens mij is ook dat niet ongebruikelijk.
Klopt, in Nederland is Tier4 volgens de Amerikaanse geschreven regels niet mogelijk. Want wij kennen namelijk geen gescheiden stroom distributie netwerken.
Ik kan jou vertellen dat ik in een datacenter heb gewerkt met 2 energie paden (ringen) van Liander. Dit was geen T4 datacenter, maar een T2. Wij zaten hier aangesloten op 2 verschillende distributie velden.

[Reactie gewijzigd door Mark de Vaal op 18 mei 2020 18:38]

Mag je dat bij tier4 niet opvangen met een noodaggregaat?
Correct. Er zijn inderdaad twee energiebronnen nodig, een daarvan mag je noodstroomvoorziening zijn. Het hele verhaal dat Tier-4 in NL 'niet zou kunnen' is dan ook geen realiteit. De reden waarom je ze hier niet ziet is omdat er gigantische (extra) investeringen voor nodig zijn welke vaak niet renderen.
in het geval van NorthC/NLDC op de hightech campus hebben ze een samenwerking. Dus zij laten elke zoveel dagen die motoren lopen. Tegen de tijd dat de motoren genoeg uren hebben gedraaid gaan ze naar een echte boot en krijgt het DC nieuwe. De noodstroomvoorziening zijn grote scheepsdiesels en 1000-den liters brandstof. Daarnaast hebben ze afspraken staan met meerdere leveranciers, dat als de noodstroom echt ingezet moet worden dat er meteen aanlevering plaatsvindt.
Je kunt er blijkbaar toch eentje krijgen, als ik dit artikel mag geloven.

Blijkbaar is het een algemene misvatting dat je een tweede stroomleverancier nodig hebt. Het zou wel leuk zijn als er nog wat meer informatie over te vinden is.
Bijzonder dat zoiets niet gewoon in het artikel staat uitgelegd. :)
Dataplace bestaat sinds 2011 en is sinds 2016 onderdeel van Eurocom.
Correctie: Eurofiber
"Het bedrijf richt zich met zijn datacenters op zowel grote als kleine bedrijven uit binnen- en buitenland."
Oke, alle bedrijven dus.
Leuk, ik kom daar iedere werkdag tijdens de pauzewandeling langs. Het pand stond er al eerder, maar is de afgelopen tijd flink opgeknapt/verbouwd. Op Streetmap kun je nog zien hoe het er eerder uitzag.

Kennelijk ligt hier behoorlijk glasvezel in de grond, want even verderop aan de Jan Wijsmullerdreef is pas ook een enorm datacenter uit de grond gestampt.
Groene stroom voorziening neem ik aan?
Ook tier 3 uitgevoerd?
Als het niet op 100% groene stroom draait zou ik ze gewoon weigeren als NL zijnde. Energie slurpers genoeg in NL die onze lucht vervuilen...
Maar wel een berichtje plaatsen op Tweakers 8)7
Een soort van "niet in mijn achtertuin" reactie.
Ik wil geen datacenters in Nederland, maar ik wil wel IT diensten consumeren.
Als die datacenters in Belgie zouden staan mag het wel, maar dan wel klagen dat dat land vervuilende is.
Hoe zie jij voor je dat ze op locatie 5MW groene stroom op gaan wekken? Dat zijn gewoon dieselgeneratoren.

De bedrijfsstroomvoorziening is gewoon netstroom, en of die groen is ligt aan watvoor contract je afsluit met de leverancier, niet aan de aansluiting.
Ja, dat zonneparkje in de buurt doet het 's nachts ook...
Er brand daar wel een groen lampje. Deze beweegt ook nog :*)
das een BOA, niet op letten..
Not in my backyard.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee