Fusiebedrijf van The Datacenter Group en NLDC gaat verder als NorthC

De vorig jaar gefuseerde datacenterbedrijven The Datacenter Group en NLDC gaan verder onder de naam NorthC. Het fusiebedrijf heeft tien datacenters in Nederland. Die staan in Amsterdam, Rotterdam, Delft, Utrecht, Groningen en Eindhoven.

NorthC is de grootste regionale aanbieder van datacenterdiensten in Nederland. Het bedrijf heeft in totaal 80.000 vierkante meter aan datacenters. NorthC is in handen van investeringsfonds DWS en is ontstaan uit de fusie van TDCG en NLDC vorig jaar.

In mei vorig jaar maakte KPN bekend zijn datacenters van NLDC te verkopen aan DWS. In juli kondigde het investeringsfonds aan de nieuwe aankoop te fuseren met TDCG. NorthC zegt ambitie te hebben om in de komende jaren te blijven groeien en uit te breiden met nieuwe datacenters. Daarbij wordt ook buiten de grenzen gekeken naar andere locaties in Europa.

Datacenter van NorthC

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-02-2020 • 13:01

32 Linkedin

Reacties (32)

Wijzig sortering
Hij is leuk: NorthC, NorthSea, Noordzee :+
In de mail die ik vanochtend kreeg stond het volgende over de naam:

Een nieuwe regionale marktleider in datacenterdiensten. De naam NorthC is dan ook niet toevallig gekozen. Maar geïnspireerd op de Noordzee, de haven voor handel en economie en de regionale binding die we hebben. Want met onze tien datacenters zijn we altijd dichtbij. Maar North staat ook voor ‘our true north’. Het interne kompas dat ons leidt naar goed ondernemerschap en succes. Met als doel u te kunnen helpen bij het digitale transformatieproces. En dat brengt ons bij de C. Die staat voor customer, connectivity, cloud en content. Want zo digitaal als onze business is, zo persoonlijk werken wij.
Aha! Mijn eerste gedachte was 'North Carolina'.
Haha ik was vanochtend juist op zoek naar paracetamol ed voor mijn grieperige vrouw. Kwam ik juist allemaal dingen met toegevoegde vitamine C tegen. Bv asprine-c dus ik moest met de c in NorthC juist aan vitamine C denken. Alsof NorthC de gezonde keuze is..
Hoe staat dit tov de cloud? Want je hoort veel bedrijven zeggen maar ja wij gaan over op Azure of AWS bla bla. Waarom investeren mensen nog in de ☁️? De kleinere spelers zullen niet per direct altijd in een datacenter staan etc.
De cloud is en blijft een dure oplossing. Helaas komen de meeste daar pas achter als het te laat is en er zwaar geinvesteerd is in de cloud. Er is vaak geen weg meer terug en wordt de cloud maar geaccepteerd.

Ik ken meerdere voorbeelden waar een bedrijf er voor koos om terug te gaan naar eigen hardware en daarmee de kosten meer dan halveerde. Oke, het gaat hier wel om bedragen van tonnen per jaar. Maar ook het verlies van medewerkers en kennis ga je nooit meer goed maken.

Neem een site als tweakers. Relatief eenvoudig, maar dat ga je nooit in de "cloud" krijgen. Alleen de database al vreet zoveel IOPS die je niet gaat krijgen bij cloudoplossingen. Ik werk momenteel ook veel in een IaaS cloud en ik loop zwaar tegen beperkingen aan en mijn kosten beginnen op een punt te komen dat eigen hardware een serieuze optie is.

En uiteindelijk is de cloud niets anders dan iemand anders z'n computer en die moet ook in een datacenter staan ;)
De "cloud" kan zeker heel duur zijn. Ik lees van best veel mensen die veel geld kwijt zijn dat ze een op een hun applicatie van datacenter naar hetzelfde aantal servers in de cloud hebben overgezet, dit is volgens mij altijd duurder. Ik verwacht dat de cloud pas echt voordelig is als je geen constante load heb en je gebruik kunt maken van de schaalbaarheid van de cloud.
Ligt er dus heel erg aan wat je doet. Wij zijn een heel klein bedrijf en zouden echt nooit en te nimmer niet voor het geld wat we nu kwijt zijn de servers zelf kunnen hosten. Het ijzer zelf is denk ik al duurder, laat staan het onderhoud plus uptime garanties/standby diensten die erbij horen, alle certificeringen... Man, ik moet er niet eens aan denken. Ik denk dat we wel 100x duurder uit zijn, zo niet meer.

Vorig bedrijf hadden we inderdaad wat jij omschrijft, van extern (private cloud noemen we dat tegenwoordig) naar intern. Maar die had al hardware en expertise in-house, en ook de certificeringen waren er al. Heel ander verhaal natuurlijk.
Waarschijnlijk maak je bij certificeringen al een denkfout. Je kunt niet voor je eigen organisatie leunen op bijvoorbeeld de ISO27001 certificering van een cloudtent. DIe dekt namelijk jouw 'toegevoegde waarde', zeg maar jouw applicatie niet.

Die dekt ook niet bijvoorbeeld toegangsbeheer, firewalls, gebruikersbeheer, periodieke controle van logfiles enzo af op jouw omgevingen.

Een veel gemaakte denkfout is dan ook 'Oh maar in de cloud is het veilig'. Dat is het niet. Net zoals een SSL certificaat op je website het niet veilig maakt.
Het is meer dat het datacenter er OOK aan moet voldoen, naast je organisatie. Als ik hier een server rack neerzet moet ik er ook voor zorgen dat ik dus al mijn fysieke veiligheid, toegangscontrole en weet ik wat allemaal moet gaan regelen. Dat is niet handig gezien hij letterlijk in de voorraadkast moet staan. Dus de beveiliging van de hardware moet wel degelijk ingeregeld worden. De software en alles wat op de server draait hebben we geregeld.
Lift and shift is altijd duurder in de publieke cloud. Het feit dat je voornamelijk met IaaS cloud bezig bent geeft ook aan dat je niet optimaal met de cloud werkt. Die Tweakers database die schijnbaar zoveel IOPS doet dat het nooit in een publieke cloud zou kunnen landen zegt eerder iets over hoe Tweakers zijn database heeft ingericht dan over wat de publieke cloud wel of niet zou kunnen.
Deze locaties zijn vooral bedoelt voor niet-cloud toepassingen.
Cloud is niet een server in een datacenter.
Euhh... de "cloud" is in feite niets anders dan een trendy woord voor diensten die centraal vanuit datacenters wordt aangeboden.

Wij zitten met ons bedrijf onder andere bij een 3 tal van de NLDC's en hebben daar zowel (een sterk gekrompen hoeveelheid) klant specifieke classic staan en onze (private | hybrid | en straks ook public) cloud oplossingen.

[Reactie gewijzigd door gooos op 17 februari 2020 14:58]

we draaien al 20jr in de cloud :X :+ is een marketing term, niets meer niets minder
Een auto kopen is nog altijd goedkoper dan een auto huren als je hem iedere dag gebruikt.

Oftewel: eigen servers in een datacenter hebben staan is voor applicaties die 24x7 aan staan aan stuk goedkoper dan dezelfde infra opspinnen in een public cloud.

Daarbij komt ook nog eens dat het overgrote deel van de bedrijven nogal wat legacy applicaties draaien die helemaal niet de cloud in kunnen, al zouden ze het willen.
"Een auto kopen is nog altijd goedkoper dan een auto huren als je hem iedere dag gebruikt. "

Er is toch een kantelpunt waarbij door economies of scale huren echt goedkoper zal zijn.
Zijn vierkante meters de maatstaf voor een datacenter? Zou het niet interesanter zijn hoeveel bandbreedte en andere voorzieningen de datacenters van NorthC in totaal hebben?
Voor carrier neutrale datacenters is bandbreedte niet echt een meetstaaf, omdat ze zelf namelijk geen netwerk hebben. Het aantal in-house carriers en het aantal fibers dat er het pand in lopen, zou inderdaad wel kunnen. Vaak kan je dit echter terugzien in de facts, die vermeld staan op de website. Vind ik zelf ook net wat relevanter dan vierkante meters, inderdaad.
Denk beter dat ze het aantal racks kunnen tellen. Hoeveel m2 staan er racks in zon dc, tellen ze de tuin mee, de kantine etc....veel onduidelijk in ieder geval.
Aantal racks is ook weer afhankelijk van hoe je je omgeving neerzet en wat je neerzet. Gebruik je veel of weinig 90cm racks voor bijv netwerk... heb je grote tape libraries of joekels zoals de IBM P795's in gebruik, etc etc.

Het aantal racks zegt dus ook niet zoveel. Enige wat je zou kunnen zeggen is hoeveel 60cm equivalent je datacenter groot is.
De maatstaf voor datacenters is oppervlakte + tier kwalificatie/certificaat. Alhoewel er maar weinig DC's zijn die daadwerkelijk een Tier certificering bezitten, pretenderen ze wel volgens bijv. een Tier 3 normering gebouwd te zijn.

Bijv. een DC kan wel 10.000m2 oppervlakte hebben maar indien dit een Tier 1 DC is doet het echt niet meer mee.

[Reactie gewijzigd door Marchel op 17 februari 2020 17:05]

Ja, dat is de maatstaf.

- Bandbreedte ontstaat door glasvezels tussen A en B te leggen. 'Hoeveelheid bandbreedte' is geen meetbaar iets, omdat het maar net afhankelijk is waar je naar toe wil. Bovendien zijn vrijwel alle datacenters carrier neutraal wat wil zeggen dat ze zelf geen rol spelen in de verbindingen anders dan de de faciliteiten bieden om verbindingen te kunnen leggen inpandig (en eventueel naar buiten het pand).

- Racks is geen maatstaf omdat racks er in verschillende formaten zijn. Dieper of breder zijn keuzes.

- Een alternatief voor aantal vierkante meters kan zijn de hoeveelheid beschikbare kilowatts. Je kunt namelijk wel veel vierkante meters hebbem, maar als je onvoldoende capaciteit in energievoorziening hebt kun je die vierkante meters niet vullen.
Tof, dan hebben wij een dik serverpark in de Northsea. Volgens mij is die datacenter groep vaker van naam veranderd dan Katja Schuurman.

Moeten je collega's het niet heel lettterlijk nemen als je zegt dat je een spiksplinternieuwe server naar de NorthC brengt :+
Tien Datacenters in de plaatsen Amsterdam, Rotterdam, Delft, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Maar er is ook een NLDC in Almere. Wordt die opgedoekt of is dat een foutje in het artikel?
Foutje in het artikel.
De genoemde Amsterdam staat trouwens in Oude Meer.
Ja klopt. Ik wist ook niet zeker of ze met Amsterdam inderdaad de nldc aan de Fokkerweg bedoelde.

[Reactie gewijzigd door thamaster88 op 17 februari 2020 14:50]

Er zijn meerdere datacenters in de omgeving Amsterdam, zo heb je naast Oude Meer ook nog deze:
NLDC Datacenter Amsterdam 2 (Aalsmeer)
Precies en de volgende tekst van hun site laat ook zien dat Utrecht er geen heeft (Nieuwegein wel) . Wat wel in de tekst staat:

OUR DATACENTERS
Aalsmeer
Almere
Amsterdam
Delft
Eindhoven
Groningen
Nieuwegein
Oude Meer
Rotterdam Waalhaven
Rotterdam Zestienhoven
TDCG zit ook aan de Kabelweg (tegen Westpoort aan).
Ohw ja dit klopt ook idd
En Zandvoort is 'Amsterdam aan Zee' voor de millennials waarvan de wereld zich enkel binnen de Ring A10 afspeelt :+

/rant

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee