KPN gaat datacenters van NLDC aan investeringsfonds verkopen

KPN heeft een overeenkomst bereikt voor de verkoop van zijn dochteronderneming NLDC aan investeringsfonds DWS. Een overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Na de verkoop blijft KPN zelf als klant de diensten van NLDC gebruiken.

Met de verkoop geeft KPN de zes datacenters van NLDC uit handen. De dochteronderneming heeft drie datacenters in Amsterdam en de andere drie staan in Eindhoven, Rotterdam en Groningen. KPN heeft het voornemen om NLDC te verkopen maandagochtend bekendgemaakt; toezichthouders moeten de deal nog goedkeuren. DWS is een investeringsfonds van Deutsche Bank.

Volgens eigen zeggen is de verkoop in lijn met de strategie van KPN om de bedrijfsvoering te vereenvoudigen en zich te richten op kerndiensten bij zakelijke activiteiten. KPN zegt dat er niets verandert aan het aanbod van zijn zakelijke cloud-, telefoon- en beveiligingsdiensten. De provider blijft daarvoor als klant datacenters van NLDC gebruiken, samen met publieke clouddiensten als Amazons AWS en Microsofts Azure.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-05-2019 • 09:24

51 Linkedin

Submitter: Stewie!

Reacties (51)

51
50
41
3
0
6
Wijzig sortering
Ik lees veel verkeerde interpretaties van wat NLDC doet /is.
NLDC is in feite een luxe verhuurder van ruimtes in datacenters.
Veel (zo niet alle) van de 6 panden zijn niet eigendom van KPN maar worden gehuurd
De apparatuur (servers) die er in staat is niet van KPN maar van andere bedrijven (co-location).
De connectiviteit in deze panden is vaak niet van KPN.
Het pand beheer zelf (beveiliging, apparatuur aansluiten e.d.) is al uitbesteed.
Er werken in totaal 50 KPNers
In geen enkel opzicht heeft dit verband met de andere diensten die KPn levert (ook niet in de zakelijke markt). Er werd altijd gedacht: als klanten eerst co-location af nemen zullen ze daarna ook meer Paas diensten afnemen. Dit viel zwaar tegen,

[Reactie gewijzigd door frankyfn126 op 20 mei 2019 20:06]

Ik begrijp niet dat zo´n belangrijk onderdeel van je organisatie verkoopt aan een stel investeerders die alleen maar geïnteresseerd zijn in snelle winsten.
Boekhoudkundig staat het veel beter als je een pot geld op de bank hebt en je diensten inkoopt.
Je reduceert de schuld van het bedrijf op een kunstmatige manier.
Je kosten gaan in de toekomst omhoog maar dat staat niet op de balans van dit jaar.
Het is een leuke truuk voor de managers om hun bonus binnen te graaien.
Dat niet alleen, datacenters wordt een veel minder winstgevende tak van sport, net als we jaren geleden al de omkeer hadden van lokale serverruimtes met aparte servers. Dat is eerst naar lokale VMs gegaan, toen naar externe datacenters en nu gaat veel de 'cloud' in. Natuurlijk is dat geen magische plek die geen datacenters meer heeft, maar moeten bedrijven gaan concurreren met aanbieders als Microsoft, Amazon en Google, door de omvang kunnen deze veel beter kosten drukken. Het is niet voor niets dat we recent in het nieuws kregen dat TransIP ook waarschijnlijk wordt overgenomen...

Wat mensen een beetje uit het oog verliezen is dat de telecom markt al jaren bezig is met een race naar beneden die leuk is voor ons, maar de telecom markt niet meer heel winstgevend maakt. Daarom zijn veel telecom leveranciers ook aan het uitbreiden qua diensten, maar gaan juist kijken naar takken die ook op de tocht staan zoals datacenters. De enige manier om daar je kop boven water te houden is enorm investeren en EU breed groot te worden, KPN heeft besloten dat zij daar niet de juiste partij voor zijn en ik geef hun daar groot gelijk in. Dan kan je het beter nu verkopen voor een aardige smak geld, dan het later moeten sluiten en er verlies op draaien.
Wat mensen een beetje uit het oog verliezen is dat de telecom markt al jaren bezig is met een race naar beneden die leuk is voor ons, maar de telecom markt niet meer heel winstgevend maakt.
Het laatste kwartaal was de EBITDA EUR 572 miljoen op een omzet van EUR 1.436 miljoen, marge dus 39.8 procent. Over heel 2007 was die marge 38,6%. Veel verdere gegevens heb ik er niet bijgehaald, maar die marge lijkt me én consistent én hoog. Mij springen de tranen bij dit soort cijfers nog niet echt in de ogen van medelijden. Er zijn bedrijfstakken die het moeten doen met een brutomarge die minder dan de helft bedraagt...
Je 'vergeet' dat ze voortdurend moeten investeren. Daar hebben ze die bruto marge voor nodig.
KPN heeft ook nog flink wat langdurige obligaties uit staan waar ze 7% a 8% rente op moeten betalen. Ze leven dus al zwaar op de pof.
Ik ben aandeelhouder van KPN en constateer dat ze alle winst als dividend uitkeren om de koers op peil te houden. Dat is op den duur niet houdbaar. Als de 5G veiling geweest is ga je zien dat ze het dividend moeten verlagen en dondert de koers in elkaar. Misschien zit jij daar niet mee, maar het duidt er wel op dat KPN niet de winstmachine is die jij suggereert.
Het topic is al wat ouder, maar hier reageer ik toch nog even op.

Mijn reactie was er een op de stelling van @Cergorach dat de telecom markt al jaren bezig is met een race naar beneden. Die stelling is feitelijk onjuist, de winstontwikkeling van KPN laat dat zien. Deze site geeft daarvan wel een mooi overzicht.

Op basis van diezelfde site kun je concluderen dat KPN met een gezond financieel beleid bezig is: ze betalen hun schulden netjes af (2012: EUR 19.952 miljoen, 2018: 10.232 miljoen). Na de divestment van iBasis eerder dit jaar zal de huidige schuld nog een stuk lager liggen. Een belangrijk criterium is de 'net debt/EBITDA' quote, die lag in Q4 2018 op 2,5x. KPN is daarmee een solide en conservatief gefinancierd bedrijf, en niet een bedrijf dat "op de pof leeft". En al helemaal voor de branche waarin ze aktief zijn (infrastructuur is duur in aanschaf).

Of je dan tevreden bent met de EBITDA die ze realiseren of niet is aan jou. Een "winstmachine" zou ik het niet noemen, maar rond de 40% marge vind ik solide.
De vraag is echter op welke aspecten ze nu zoveel verdienen? Zijn dat de telefoon abo's (mobiel/vast) of zaken als internet lijnen, TV en hun andere ICT diensten? Waar wordt die winst vandaan gehaald.

Verder is het leuk dat een kwartaal goed is, maar over 2017 was de winst nog geen 7,5% van de omzet.

En ook als ik kijk naar 2018:
https://www.computable.nl...t-flink-minder-winst.html
Nog geen 5% winst van de omzet.

Kijk vervolgens hier eens naar de omzet cijfers van 2014-2018:
https://www.aandelencheck.nl/aandelen/kpn/omzet/
Downward spiral. Das niet vreemd, bij de hele telecom markt gebeurt dat => lagere abo kosten en veel meer bel/SMS/data in standaard bundels.
De omzet van KPN loopt al een decennium terug, echter vooral omdat ze zaken verkopen. Recent bijvoorbeeld iBasis, en eerder heeft de verkoop van EPlus in Duitsland een gat geslagen in de omzet. Daar kun je wat van vinden, maar Eelco Blok is altijd scherp geweest op de winstgevendheid. De EBITDA marge is in 2018 bijvoorbeeld hoger dan in 2008 (40,8% in 2018 versus 34,6% in 2008). Maar in diezelfde periode is de omzet gedaald van 14.602M naar 5.639.

De gemiddelde opbrengst per huishouden, wat een belangrijke indicator is voor de consumentenmark, is ten opzichte van 2017 opgelopen, de opbrengst per mobiele abonnee is vlak gebleven. Hoewel ik het bedrijf niet in detail volg verwacht ik dat het probleem zit in te hoge indirecte kosten. Dat zie je wel vaker bij bedrijven waar de omzet terugloopt: de kosten houden daarmee dan geen gelijke tred. Het is dan ook weinig verrassend dat er recent een kostenbesparingsprogramma is aangekondigd.

Tenslotte nog wat cijfers over de markt als geheel:
https://www.statista.com/...-turnover-in-netherlands/
In Nederland zie je een lichte terugloop, geen race naar beneden
https://www.statista.com/...ions-services-since-2005/
Globaal zie je een bescheiden groei

De 'race naar beneden' zie ik dus echt niet. Wat je misschien bedoelt is dat bandbreedte snel veel goedkoper wordt. Dat is zo, en dat is een goede zaak. Maar aangezien we ook veel meer bandbreedte gebruiken, en de kosten van het leveren van die bandbreedte snel dalen, maakt dat voor de operators niet veel uit.
Het leuke is dat Datacenters worden gezien als infrastructuur waar institutionele beleggers zoals pensioenfondsen maar graag willen instappen aan een rendement van 5-10% (ruwe schatting), waardoor je dus een mooie verkoopprijs krijgt en je de cash daarna kan gebruiken voor andere nuttige dingen.
Klopt en volgend jaar maak je dan boekhoudkundig verlies en kun je er dus mensen uitgooien.
Je huis verkopen, geld in je zak steken en dan klagen dat je elke maand veel geld kwijt bent aan huren.
Een beetje als KPN dus.
Hebben we het zelf naar gemaakt.
Wat konden 'we' ertegen doen dan?
(Er even rekening mee houdend dat KPN door overnames zich op zo'n beetje elk gebied van de telecom heeft ingekocht).

Ik gok dat je bedoelt:"stemmen met de portemonnee".
Helaas is dat er in veel gevallen niet bij (want als je portemonnee meestemt, is ziggo ook geen optie met die terugkerende prijsverhogingen).
Reken er maar op dat dat op den duur redelijk gelijkgetrokken gaat worden met de prijzen die ze in de VS voor kabel betalen, waar het zomaar 150 dollar of meer per maand is.
$150,00 of meer is zwaar overdreven.
Het is momenteel al even duur in de USA en hier in NL, Verizon heeft al TV+Internet+Bellen voor $94,99
Het meest vergelijkbare pakket van KPN (is maar 500mbit terwijl FIOS GIgabit heeft) kost €85,00.
Met de wisselkoers van nu is $94,99 *tromgeroffel* €85,00

Fios Gigabit Connection
with Preferred HD TV & Phone
$ 94.99 /mo
w/ Auto Pay & 2-yr agmt + taxes, equip. charges & other fees. Up to 940/880 Mbps.

Check availability
Fios TV Preferred HD
280+ channels including 95+ in HD.

Up to 940/880 Mbps (Fios Gigabit Connection)
Stream with virtually no buffering. Upload and download in a flash with the fastest internet available.†

Verizon Home Phone
Unlimited nationwide calling with many calling features including Voice Mail, Caller ID and Call Waiting.
Laat het een tientje of wat schelen....
Die prijzen die jij erbij haalt, zijn die na de eerste actieperiode?
Want dan ziet het er toch wat anders uit.
Daarnaast: dat je stelt dat 'verizon "al" een pakket heeft van $94 (nogwat)". Dat vind ik nogal wat.

Goed verder is het off-topic naturlijk, wilde dit niet de-railen.
Punt is dat je na de eerste actieperiode met wat extra's zo tegen die 150 dollar aanzit. Dat stelde ik, het is geen gemiddelde ofzo.
En punt blijft staan: reken maar dat wij daar ook naartoe gaan.
Dit zijn de normale prijzen, de actie bij Verizon is dat je er gratis een prepaid creditcard bij krijgt met $200.00 tegoed erop.
Prijzen zijn in de USA al jaren aan het dalen door concurrentie tussen o.a. Comcast, Verizon en AT&T (Dish Network)
KPN heeft, naast dat het gebruik maakt van de NLDC datacenters, ook nog eigen datacenters die ze niet zomaar weg doen.
Denk hierbij aan knooppunten voor telefonie en internet (4 stuks uit mijn hoofd).

NLDC is twee jaar geleden zelfstandig geworden (geen KPN naam meer) en dat gaat nu helemaal door.
Ik denk wel dat het een nog verdere uitholling is het merk KPN.
En ja boekhoudkundig staat het zeker beter, en denk dat de aandeelhouders ook wel blij worden.
Denk hierbij aan knooppunten voor telefonie en internet (4 stuks uit mijn hoofd).
Zijn er 3 als ik de slides van KPN moet geloven. Waarvan er maar eentje lokalisering doet voor het telefonie netwerk.
Is het zo belangrijk?
Wat levert KPN aan diensten van uit deze DC's die het niet bijvoorbeeld bij Azure of AWS zou kunnen hosten? Voor zo ver ik weet is KPN niet eens eigenaar van de DC's en heeft het voornamelijk kosten en maar zeer weinig baten van deze DC's.

Het idee van een KPN cloud is onzin het is al lang bewezen dat ze de grote jongens niet kunnen bijhouden laat staan verslaan. Dus zij hosten veel van hun klanten bij de grote jongens om op die manier toch een sort van cloud dienst aan te kunnen bieden zonder dat ze er heel erg veel geld aan uit hoeven geven wat betreft ontwikkeling en beheer.

Een goed voorbeeld is een van s'werelds grootste logistiek bedrijven dat aan het begin van deze eeuw een eigen DC bouwde om alle infra te verhuizen van uit de verschillende Europese landen naar een locatie. Dus een mooi kantoor park ergens in het midden van Europa uitgezocht en een DC daar neer gezet. Vervolgens alles verhuisd naar dat DC (enorme kosten om honderden services van uit alle windhoeken in Europa te verhuizen naar een DC).
Toen nog geen 8 jaar nadat het project was gestart werd er gekeken naar de certificering van het DC omdat bepaalde klanten eisten dat hun data in een veilig DC werd op geslagen en raad eens het voldeed niet meer aan de moderne eisen, niet alleen dat maar de reden dat het niet voldeed waren redenen buiten het geen het bedrijf kon beinvloeden.
Dus voor deze klanten moest er een aparte DC gehuurd worden om deze klanten tevreden te houden.en het resultaat was dat gedurende de volgende paar jaar er steeds minder gehost werd in het eigen hele dure DC.

Een eigen DC is niet meer echt van deze tijd je kunt simpel weg de ontwikkelingen niet bijhouden tenzij het je core business is en zelfs dan is het duur en moeilijk om te doen.
Het is veel slimmer om ruimte in een DC te huren als je geen gebruik kan of wil maken van een cloud. Tenzij je bedrijf zo groot is dat het echt geld kan verdienen (besparen) door eigen DC's te bouwen en te beheren is het simpel weg niet langer slim om een eigen DC te beheren.
Door deze zet heb ik nu nog sterker mijn twijfels dat KPN (al dan niet onder het XS4ALL merk) de diensten van XS4ALL gaat voortzetten.
Alsof er nog iets van de glorie van XS4ALL over was.
XS4ALL is allang niet meer dan een merknaam dat een goed gevoel zou moeten geven.
Kleine providers kunnen net zulke fatsoenlijke service geven als XS4ALL destijds.
Vooralsnog is XS4all een redelijk eigen eilandje en door wat acties blijft dat (nog even langer) zo...Zo meoten wij naar ons datacenter toch echt door een andere ingang naar binnen dan KPN en hangen er overal XS4all vlaggen bij hun ruimtes.
Jij gelooft echt dat KPN serieus overwogen heeft XS4All voort te zetten? Hooguit voor de Bühne. En als ze het al overwegen dan wordt XS4All hooguit een label waarbij veel/alle inbegrepen XS4All extra's uiteindelijk vast komen te vervallen, zoals fixed-IP, hostname, ssh, IPv6, redundant BRAS, echte vrijheid van modem, VoIP, nadrukkelijke aandacht voor privacy, echte helpdesk, BoF support, opnemen-tv, virusscanner, spotify premium en vast nog veel meer. Zelfs nu al is KPN XS4All aan het uitkleden met het verwijderen van 24-Kitchen, National Geographic en Disney Channel uit het tv-pakket: er verandert niets maar ze verhogen wel de abonnementsprijzen - je moet maar durven tijdens het afbouwen van je 'label'.

Op dit moment is XS4All niet meer dan een door KPN gemuilkorfde tijger die zijn tanden niet kan en mag laten zien in bv. het publiek debat, die niet in staat is zijn prijzen te verlagen ondanks dat de bedrijfsvoering dat toe zou laten - het gevolg is dat XS4All er bij de KPN uitspringt als zeer winstgevend onderdeel.

Ik geloof niet meer in een XS4All als semi-zelfstandige dochter. Ik wacht project Appeltaart af, tegelijk zoek ik een andere aanbieder van internet-touwtjes. Ik overweeg T-Mobile maar dat heeft ook zo zijn nadelen.
XS4all is een internet service provider. Daar waar ze de serivces zelf goed kunnen leveren doen ze dat. Daar waar de de diensten goed kunnen inkopen doen ze dat.

Bij de tv-diensten is het volgens mij vooral een geval van (zo goed mogelijk) inkopen. Niet geheel toevallig bij de tv-poot van kpn. Want uiteindelijk is het vooral administratief (en rechten en zo) om de signalen te mogen doorgeven. Het technisch kunnen doorgeven, daar is xs4all nu weer wel heel goed in. Al moet ik als xs4all-internet klant eerlijk toegeven dat ik de TV-dienst nog braaf via ziggo afneem. Mijn invulling van 'schoenmaker, hou je bij je leest'.
Veel van die diensten zullen voor bestaande klanten wel blijven bestaan. Probleem is dat het allemaal consumenten contract is bij XS4ALL. Best-effort dus. Kennis verdwijnt als sneeuw voor de zon op de helpdesk. En als het niet werkt. jouw probleem.
KPN als provider is al afgeschreven door iedereen die én een snelle service én een goed aanbod wil hebben.
In een nieuw pand wilden we een KPN aansluiting. Na een maand nog niet gerealiseerd en kastje/muur gesprekken moeten voeren. Op vrijdag de beslising genomen om zakelijk naar Ziggo te gaan. Maandag was het draaiend.

Privé hetzelfde verhaal. KPN kon niet leveren op adres. (dochter Telfort wel :? ) . Uiteindelijk om aanbod óók bij Ziggo uitgekomen.
Nu was het volgens mij dat KPN al hun diensten draaiden in Nederland.
Dit kan ze de vrijheid bieden om hun diensten te hosten in het buitenland.
Sommige van mijn klanten eisen dat de data gehost wordt in Nederland (en niet in de EU(R). Dit staat ook zo in Verwerkersovereenkomsten..
Ben benieuwd
Sommige van mijn klanten eisen dat de data gehost wordt in Nederland (en niet in de EU(R). Dit staat ook zo in Verwerkersovereenkomsten..
Dat is heel erg afhankelijk van in welke branches je werkt, veel MKB doet hier geheel niet moeilijk over. Voor dat kleine beetje dat er wel moeilijk over doet moet je je afvragen of je wel wil voldoen aan die wensen (uitzonderingen) en of dat in je eigen business plan valt.
Er staat niet dat de datacenters fysiek verhuizen.
Sommige van mijn klanten eisen dat de data gehost wordt in Nederland (en niet in de EU(R). Dit staat ook zo in Verwerkersovereenkomsten..
Dat kan natuurlijk niet, als je data in Nederland wordt gehost wordt het dus in de EU gehost. Tenzij je Koninkrijk der Nederlanden bedoeld en ze data centers op de Antillen willen :Y)

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 20 mei 2019 11:59]

Hebben ze dan echt niks geleerd van het verhaal van de V&D ?
Juist wel. V&D heeft de fout gemaakt door hun core business te outsourcen. KPN is bezig zich meer op hun core business te richten, dus doen ze afstand van hun datacenters.
Hoe bedoel je? V&D's core business was/is niet het exploiteren en onderhouden van winkelpanden.
Ehm afaik is de hele v&d verkocht aan investeringsmaatschappijen. Die hebben vervolgens het vastgoed doorverkocht met de garantie dat er hoge huren betaald zouden worden.

Lees: https://www.adformatie.nl...-voor-de-ondergang-van-vd
Ik ben maar een domme ICT-er, en ik zie ook wel dat dit (zeker korte termijn) best aantrekkelijk is, maar is dit niet een beetje het scenario Philips, waar, in een effort om "dicht bij de kerndoelen" te blijven alles maar op alles werd gezet om wat er NIET binnen paste (kerndoel veranderde ook steeds...) te verkopen? Bij Philips zag je dat er op den duur alleen lighting over was, en zelfs dat is nu weg... Wat ziet KPN als haar kerntaak dat er geen datacenters meer voor nodig zijn? Zien ze zichzelf als netbeheerder? ISP?
Er is nog genoeg van Philips over... ze behoren tot de top in medische apparatuur en maken ook nog een breed scala aan consumentenelektronica. Maar het is ook niet dezelfde situatie, Philips bevond zich in zwaar weer en moest onderdelen afstoten om gezond te blijven. Ze hebben nog altijd ruim 77.000 werknemers wereldwijd en een omzet van ruim 23 miljard...

Bij KPN lijkt het erop dat ze de boekhouding er anders uit willen laten zien... geld op de bank is altijd goed.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 20 mei 2019 10:49]

Ze maken helemaal geen consumenten electronica. Er zijn bedrijven die de electronica maken en met licentie de naam van Philips mogen gebruiken.
Offtopic:
Dat hangt ervan af wat je onder "consumentenelektronica" verstaat. Philips heeft inderdaad licentiedeals voor beeld- en geluidsapparatuur gesloten (RIP Philips HiFi :'() en maakt deze niet meer zelf, maar ze maken nog genoeg spul dat op consumenten is gericht.

Dan hebben we het bijvoorbeeld over elektrische tandenborstels, ontharingsapparaten, scheerapparaten, keukenapparatuur en babyverzorginsproducten.
Zoals al genoemd... ze maken nog steeds het gros van de consumenten elektronica zelf op eigenlijk TV's en audioapparatuur na. Sterker nog, ze zijn nog altijd nummer 3 op de wereld wat betreft consumenten elektronica en zijn de grootste van Europa.

En buiten dat is Philips ook nog altijd de grootste aandeelhouder van Philips Lighting met 18% van de aandelen en zijn bepalend in de richting van dat onderdeel.

Je hebt de informatie niet helemaal scherp, je onderschat het concern Philips...
Op de zakelijke markt kan je allemaal diensten afnemen. Daar zijn deze datacenters voornamelijk voor.

Wat je nu ziet is dat ze merken dat je beter geld kan verdienen met Platform as a Service (en hoger), en niet zozeer met ijzer schuiven / rackspace verhuren.
Diensten als AWS en Azure kunnen al veel beter en betrouwbaarder ijzer schuiven. Door een trede hoger te gaan zitten kan KPN slimmer mee bewegen met de markt.

[Reactie gewijzigd door Xorgye op 20 mei 2019 10:12]

Dan moet KPN zich wel ergens mee "in de picture spelen" want door het gebruik van algemene diensten kan natuurlijk elk IT bedrijf deze diensten aanbieden.
Meestal is een groot bedrijf wat naar zijn kern activiteiten beweegt erg top zwaar en zijn door het afstoten van dit soort diensten al veel gespecialiseerd IT personeel naar andere bedrijven vertrokken. Wat dat betreft werk zat.
Ken KPN persoonlijk niet maar de afgelopen jaren lees en hoor je genoeg dat KPN alleen nog maar een dure schil is met veel te veel overhead. Want inkrimpen bij grote bedrijven is het vaak dat er wel in het gewone personeel gesneden wordt maar het in de bovenste lagen erg lang duurt voordat ze overbodig zijn geworden.
En dan is het bedrijf al geheel doodgebloed.

Geen bedrijfskundige zelf maar die "hele kern activiteiten" "core business" enzo is niet meer als simpel gelul van kortzichtige managers. Goed lopende delen verkopen voor de winst en als een bedrijf door de uitholling omvalt gauw vertrekken.
De overheid maakt ook gebruik van deze datacenters.
Ik neem aan dat de overheid niet blij zal zijn met overname door een partij waarbij je niet precies weet wie erachter zit en of je als klant wel genoeg grip op de zaak kunt houden.
NLDC in Groningen staat bekend als "ODCN", Overheids Datacentrum Noord. Dit is destijds samen met Digital Realty neergezet en KPN huurde het DC.

Verder stond in die tijd ook een groot deel bij Datahotel Groningen wat failliet is gegaan.
https://www.rtvnoord.nl/n...erkocht-de-TCN-Datahotels
Geruchten gingen dat de overheid de boel in stand hield gezien de hoeveelheid servers die er stonden.
Lijkt wel dezelfde actie als bij V&D: verkoop je activa/assets en huur ze vervolgens weer in. We weten hoe dit bij V&D is afgelopen. Is dit werkelijk een verstandige stap?
Nog meer voorbereidingen om KPN op een presenteerblaadje aan te bieden voor een overname?
Staat de politiek niet toe.
Als er maar genoeg cruciale onderdelen stukje bij beetje worden weggesneden, maakt het de politiek op een gegeven moment niks meer uit. Dan hebben de graaiersaandeelhouders alsnog hun zin.
Alleen als de KPN meer is dan alleen nog een naam.
Als KPN de zaak outsourced is er feitelijk geen KPN meer anders dan een lege financiele schil.
Het niet toestaan kan ook op deze deel verkopen slaan...
Feitelijk zet KPN dus een deel van VOIP infra buiten de deur. (die staan toch in een DC...).
OF ze verkopen een deel van de DC's maar dan wordt de exploitatie voor het blijvende deel duurder.
(verdwijnen van schaalvoordeel).
Volgens eigen zeggen is de verkoop in lijn met de strategie van KPN om de bedrijfsvoering te vereenvoudigen en zich te richten op kerndiensten bij zakelijke activiteiten.
Kortom je kan verwachten dat KPN straks ook de consumenten tak gaat verkopen. Verhogen van de tarieven is dan een methode om een leukere balans aan een geïnteresseerde partij te tonen.

[Reactie gewijzigd door tweaknico op 20 mei 2019 10:47]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee