The Datacenter Group koopt datacenters in Nieuwegein en Rotterdam

The Datacenter Group heeft bekendgemaakt twee datacenters te hebben overgenomen van het Rabo Bouwfonds Communication Infrastructure Fund. Het gaat om locaties in Rotterdam en Nieuwegein.

In een bekendmaking schrijft het Rabo Bouwfonds dat het om twee tier 3-datacenters gaat, die 'huisvesting bieden voor de it-infrastructuur van grote Nederlandse en internationaal opererende bedrijven en instellingen'. Het is onbekend welk bedrag er voor de locaties is betaald. The Datacenter Group wordt eigenaar van de datacenters en gaat ze beheren.

Het bedrijf maakt in een eigen bericht bekend dat het met de overname nu een oppervlakte van 20.000m² aan serverruimte beheert met een totale capaciteit van 30MW. Daarmee noemt het zichzelf de grootste partij die exclusief Nederlandse datacenters in handen heeft. In de toekomst wil The Datacenter Group een nationaal netwerk van datacenters in alle Nederlandse regio's opbouwen.

Het bedrijf is in 2007 opgericht en telt Ali Niknam, oprichter van bunq en TransIP tot een van zijn twee aandeelhouders, naast ceo Siemon van den Berg. Het heeft ook datacenters in Amsterdam en Delft.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

03-09-2018 • 14:33

52

Reacties (52)

52
51
22
3
0
24
Wijzig sortering
Wel nieuwsgierig over welke datacenters het gaat.
In Nieuwegein vermoed ik die op de coltbaan, maar in Rotterdam heb ik geen idee.
Volgens dit artikel zou het Rotterdamse Datacenter aan de Tempelhof staan (vlak bij Rotterdam The Hague Airport), en die van Nieuwegein aan de Groningenhaven.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 25 juli 2024 10:27]

Ik vraag me af of het overnemen van datacenters nog toekomst heeft met de opkomst van clouddiensten. Tegen de schaal van een Microsoft, Google of Amazon kan niemand straks op.
Lang niet alle bedrijven zitten in de publieke cloud, of slechts gedeeltelijk. Er zijn nog zat bedrijven die (al dan niet deels) een eigen private cloud hebben. En die hebben lang niet allemaal een eigen datacenter, maar hebben hun apparatuur vaak in dit soort DC's staan.

Ik denk niet dat dit ooit zal verdwijnen, lang niet alles zal naar de cloud gaan, om uiteenlopende redenen. En daardoor zullen dit soort DC's ook in de toekomst wel nodig blijven voor de middellange termijn.
Ik denk dat het op een gegeven moment niet meer te vermijden is. Software bedrijven stappen over naar een Saas model omdat diensten een vaste bron van inkomsten is en een mooie vendor lock-in. Microsoft is hun lokale producten steeds minder aantrekkelijk aan het maken (de laatste exchange versies hebben geen significante veranderingen meer). Noem een Windows admin center om straks je servers te beheren. Duidelijk gemaakt voor webinterfaces en straks vast mooi geintegreerd in Azure. Je kunt er gewoon niet meer omheen.

[Reactie gewijzigd door m3gA op 25 juli 2024 10:27]

Maar voor SaaS hoef je echt niet meteen de publieke cloud in. Of dat nu AWS, de Google-cloud, of Azure is.

Mijn eigen werkgever (in de IT) bied bijvoorbeeld ook eigen SaaS-oplossingen aan voor onze klanten, en dat doen we vanuit onze eigen datacenters. Wij zijn groot genoeg om eigen datacenters te hebben, maar kleinere spelers (die wellicht ook SaaS-oplossingen bieden) zouden ervoor kunnen kiezen om rackspace in dit soort datacenters in te kopen en daarin een private cloud in te richten om vanuit daar hun SaaS-oplossingen te leveren.
vzviw loopt onze backup-cloud ook in een extern datacenter
De lokatie zelf is publiekelijk toegang, er zitten meer bedrijven die daar wat rackspace hebben, maar ons 'stukje' is wel afgeschermd van de buitenwereld.
Alle opslag en beheer zijn in eigen beheer, maar de apparatuur is volgens mij gehuurd/geleased voor langere termijn.

Wel is het moederbedrijf bezig om met MS een omgeving in te richten, alleen valt onze afdeling daar dan weer buiten ivm gegevensverwerking en opslag.
Maar de sprake is wel dat wij in samenwerking met andere vestigingen documentbeheer gaan doen.

Voor mij het enige pluspuntje, is het gebruik van office365 + onedrive.
Verder hebben we nog helemaal niets daarmee te maken gehad.

edit : was reactie op @m3gA ;)

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 25 juli 2024 10:27]

Afhankelijk van wat je werkgever voor SaaS oplossing biedt, kan er een groot risico zijn van de grote jongens. Er zijn managed service providers die werkplekvoorzieningen aanbiedt. Ik acht de kans aanwezig dat als Microsoft dit gaat aanbieden (zoals dat met Exchange, Skype for Business, Dynamics, e.d. is gebeurd), dat zij weer een groter marktaandeel wegsnoepen.
Het is gewoon de trend, eerst private "cloud", dan hybrid en daarna full public SaaS diensten afnemen. Ik ben bang dat m3gA gelijk gaat hebben. Kijk naar de enterprise organisaties (waar ik veelal freelance't), die waren veelal tegen de public cloud, die zijn nu meer Office365 aan het verkennen (banken, verzekeraars) en daarna Azure en als dat nog een stap te ver is, kijken ze naar Azure Stack.
Ook kosten kan een belangrijk onderdeel zijn om het zelf te hosten. Wij als bedrijf hebben meerdere VMS draaien als we die in aws zouden zetten zou ons dat aan kosten 6x zoveel kosten dan zelf te hosten daar rekening kracht en altijd online zijn behoorlijke kosten met zich mee brengt. Daarbij zijn er zat bedrijven die hun eigen diensten maken en dus meer vrijheid nodig hebben.
Mee eens, daarnaast zijn er ook voldoende bedrijven die hun data simpelweg niet in een public cloud mogen/willen/kunnen plaatsen.
Banken, maar ook rijksoverheden en ja, zeker opsporings- en inlichtingendiensten zullen hun kritieke data echt niet bij een public cloud provider plaatsen. Die zullen hun data echt op eigen hardware hebben staan.
Alle banken zijn al jaren bezig met het verplaatsen van workloads naar de public cloud....
Volgens mij is het voor Europese banken niet toegestaan om hun systemen die betalingsverkeer en transacties afhandelen in een public cloud te plaatsen. Voor ondersteunende systemen lijkt me dit geen probleem.
Inderdaad alleen praat je dan maar over een fractie van de totale omgeving
ABN doet dingen met Azure, van de rest weet ik het niet. Daarnaast is het complexer dan je voorstelt, ook servers van het Rijk staan in "openbare" datacenters. Dit heeft allerlei praktische, economische en anders aanleidingen maar het gebeurt wel degelijk.

En van daar is de stap naar de Cloud ook relatief makkelijk te maken, aan het eind van de dag weet ik niet wie ik meer moet vertrouwen, een grote Amerikaanse Cloud partij of een kleinere Amerikaanse datacenter partij. Een ding is zeker, ze willen niet dat er met hun data gekloot wordt want dat kost ze imago, klanten en geld.
En m3gA, waar vandaan denk je dat de cloud diensten van Google, Amazon, NTT, Microsoft enz geleverd worden... juist datacentra.
Van microsoft is bekend dat ze "slechts" 25% van het datacenter vloeroppervlak in gebruik zelf hebben. De resterende 75% wordt geleverd door datacenter partijen.
Zelf denk ik wel dat er een grote consolidatieslag gaande is bij de datacenter partijen. zie ook deze link.
Daar staan echter geen nederlandse partijen bij.
Ik doel specifiek op de partijen die nog eigen datacenters houden.
Bijv AWS draait grotendeels op datacenters van derden
Een groot probleem van Microsoft, Google en Amazon is dat ze Amerikaans zijn, en voor bedrijven met een grote focus op security/privacy dus geen optie zijn. Zeker binnen Nederland valt Amazon al af, want die zitten in Duitsland. Dit geeft ze toch een bepaalde niche.

Sowieso is het overnemen van datacenters in een klein landje geen poging om de drie omver te werpen, maar 1% van de wereldmarkt zou toch al substantiële omzet met zich mee brengen. Ze boeren volgens mij erg goed de afgelopen jaren, dus blijkbaar heeft het zeker zin :)
Voor cloud zijn er dan ook genoeg bedrijven die uitwijken naar partijen als NTT Communications. Zij hebben eigen datacentra, clouds en netwerken. NTT is een Japans bedrijf en valt grotendeels buiten invloedssfeer.
dus geen Amerikaanse cloud voor mij :-)
Met de cloud act https://tweakers.net/nieu...-burgers-niet-genoeg.html zijn ne gevens bij Amerikaanse bedrijven niet veilig. Veiligheids diensten kunnen informatie cliamen zonder tussenkomst van een rechter, een regelrechte vrijbrief dus.
Datacenters en clouddiensten bedienen twee totaal verschillende markten. Google gaat echt niet mijn eigen routers en switches hosten...
Datacenters en clouddiensten bedienen twee totaal verschillende markten. Google gaat echt niet mijn eigen routers en switches hosten...
Als daar een globale markt aan hangt, waarom niet ?
Een clouddienst heeft weer wel een datacenter nodig, je wilt als aanbieder wel een bepaalde garantie op uptime houden.
Afhankelijk zijn van individuen lijkt me geen solide marktbasis
Je kunt anders in AWS en Azure gewoon virtuele routers installeren die je voor je VMs zet. Zowel open source routers als routers van merken als Juniper en Cisco met een BYOL (bring your own license) model.
Dus als routers en switches voor jou het verschil maken hoef je het niet te laten.

Persoonlijk denk ik meer aan bedrijven die persoonsgegevens beheren, die mogen vaak niet buiten NL worden opgeslagen. Dan is een eigen server in een datacenter of een paas oplossing van een NL bedrijf een optie.
De cloud is lang niet altijd de beste oplossing voor alle diensten. Cloud kan namelijk ook erg duur zijn, zeker voor high performance server, dan wil een bare metal server vaak toch nog wel voordelen bieden. Zeker bijvoorbeeld online gaming servers maken nog veelal gebruik van een basis van bare metal vanwege de vele malen betere prijs/performance verhouding.
Heb je daar onderbouwing bij? Wat ik lees is dat meer en meer game developers gewoon over gaan, bijvoorbeeld: https://customers.microso...ubisoft-media-telco-azure
Mijn onderbouwing is dat ik zelf bij een bedrijf werk dat gameservers host voor verscheidene grote game publishers. Overigens is Microsoft als eigenaar van de Azure cloud natuurlijk niet een heel reliable source voor nieuwsberichten hierover, aangezien die nooit zullen zeggen dat game publishers naar het andere platform gaan. Nu geldt dat natuurlijk ook voor mijzelf in dit geval, echter ben ik geen reclame aan het maken voor mijn werkgever (die ik dan ook heel bewust niet noem), maar geef ik meer aan wat ik zelf zie.

Natuurlijk is cloud wel degelijk ook een belangrijk onderdeel, en worden zeker piekbelastingen ook wel in hyperclouds opgevangen, maar de stabiele basis is over het algemeen veel goedkoper om op bare metal te krijgen gezien de zware performance eisen die aan gameservers hangen.
Dat gezegd hebbende zijn er nog vele andere voorbeelden van industriën te verzinnen waarbij een bare metal server simpelweg goedkoper is, omdat de high performance bakken in de hyperclouds gewoon erg duur zijn om permanent te huren. Het primaire voordeel van de clouds is het gemak van scaling, maar voor zaken die stabiel/permanent doordraaien heeft het relatief weinig voordeel.

[Reactie gewijzigd door TheKmork op 25 juli 2024 10:27]

Het statement dat ze grootste zijn met louter Nederlandse datacenters, lijkt me enigzins overdreven. Kijk bijvoorbeeld naar KPN. https://www.kpn.com/zakel...g/datacenter-diensten.htm met 10 datacenters. Nou is het wel weer zo dat niet al deze datacenters van KPN zijn, soms exploiteren ze die datacenters voor iemand anders die dan weer eigenaar is. Maar alleen al Almere is 10MW.
KPN heeft meer dan dat zoals een DC in Aalsmeer die 5000m2 en 15MW is.

Overigens wat moeten ze ermee. Het lijkt erop dat ook grotere partijen juist uit die markt stappen.

Zoals OCOM (O.a. leaseweb en tot voorkort evoswitch)

https://www.datacenterkno...35m-evoswitch-acquisition

En het lijkt erop dat tegen kostprijs DC verkopen met amper goodwill.

Qua perspectief kom je in Nederland weinig DC's tegen die zonder veel moeite kunnen opschalen b.v. bovengrondshoogspanning station is op hemelsbreed een paar KM (de liede) en er zit vrijwel geen asfalt of bebouwing tussen hen in. (Ivm vergunningen en kosten).

Alleen al Evoswitch kan al tot 2 keer zo groot schalen tov datacenter groep.

Maar nogmaals wat moet je er mee. Leaseweb is groot geworden door kostprijs laag te houden in Amsterdam huurden ze grote oppervlakten voor lange termijn die goedkoper waren dan exploitatie in Evoswitch. Als ze dergelijke constructie hebben met nieuwe eigenaar begrijp ik wel dat ze van kostenpost afwillen.

Voor alle duidelijkheid Nederlandse markt was voor recessie bezig met consolidatie. Tijdens recessie waren er weinig overnames.en zijn er paar kleintjes mee gestopt. Maar de afgelopen 2 jaar zij er mega overnames geweest. Het aantal grote partijen met 75% van de markt is op 2 handen te tellen. Met virtualisatie/cloud en veel krachtiger hardware zal vloer oppervlak en energie behoefte juist afnemen.

Waar je 15 jaar terug een rack (b.v. 40 servers van 1 u) voor nodig had en 32 Ampere kan je met 4u en 5A dezelfde aantal diensten/klanten bedienen, wat nog in prestaties beter zal zijn.

Met concurrentie tussen AMD en Intel op server markt zal dat de komende jaren qua prestaties/energie verbruik alleen maar beter worden.

Aan de andere kant als ze het voor weinig hebben gekocht de bestaande klanten langdurige contracten houden en daarmee in X aantal jaar DC zichzelf terug betaald hoeft men alleen geld te verdienen om.exploitatie en gezonde marge eraan over te houden.
Goed verhaal, maar ik denk dat de aanname dat de behoefte aan vloeroppervlak afneemt, niet klopt. De markt voor infrastructuur-diensten groeit naar mijn mening harder dan de afname van density. Wat betreft die consolidaties heb je gelijk - maar wellicht heeft dat meer te maken met het commodity worden van dat soort diensten.
Kun je argumenten aandragen waarom vloeroppervlakte zal toenemen ?

Hardware word krachtiger en ontwerp van servers compacter.

Vorige eeuw was "Bladeserver" op Intel basis er amper, terwijl elke UNIX/Mainframe/Mini in principe al een bladeserver was.

Als je rond eeuwwisseling in interne datacenters bij multinationals hebt rondgelopen dan is het je opgevallen hoeveel voetbalvelden aan lege ruimte er was.

Omdat na vervangen van oude systemen met o.a. externe koeling/opslag met footprint van meerdere vierkante meters per server. Centraliseren van backup met taperobot etc...

Ze die ruimte niet meer nodig hebben. En waarschijnlijk nooit meer zullen vullen het enige nadeel is dat indien ze geen "cooling-corridor" principe gebruiken ze wel veel energie verliezen met koelen van gehele ruimte, daar staat wel tegenover dat ze niets hoeven te investeren en die kosten een percentage ver achter de comma is tov gehele exploitatie (inclusief personeel).

Ik zie niet in hoe bij verkleinen van hardware terwijl exponentieel de capaciteit/prestaties toenemen je meer vloerruimte nodig kunt hebben.

Het is niet dat ze cdn/cloud/storage diensten van Microsoft/Amazon/Google of Apple ooit eens binnen zullen halen.
Helemaal eens dat vloeroppervlak afneemt. Daarbij is veel cloud toch ook verschuiving, niet enkel netto aanwas. Exchange server wordt Office 365, eigen (VoIP) telefooncentrale wordt hosted VoIP, enzovoorts. Colocatie of eigen vloeroppervlak komt daarmee vrij in sommige datacenters en computerruimtes, waar andere partijen juist weer extra vloeroppervlak inzetten voor het aanbieden van cloud/hosted diensten. Er lijkt daarmee bovenal een in zekere zin achterstallige verschuiving van business model gaande. Weg van oplossingen in eigen beheer naar meer managed dienstverlening. Vroeger was dat veel minder haalbaar en rendabel, omdat internet verbindingen pas nu een beetje in de buurt komen van LAN verbindingen.

In 1999 had je 100 Mbps Ethernet voor een PC tegenover net nieuw 1 Mbps ADSL voor 99 gulden per maand, ofwel 9900 gulden per maand voor download snelheid gelijk aan LAN.
https://www.nu.nl/tech/36...aangesloten-internet.html

Nu heb je op een enkele plek 10 Gbps internet voor € 105 per maand, in een tijd dat er eveneens nog nauwelijks 10 Gbps op PC's te vinden is. Of veel breder beschikbaar 1 Gbps, nu na de nodige inflatie en met aftrek van eventuele TV component in een triple play abonnement circa € 65 per maand voor de 1 Gbps internettoegang.
https://www.tweak.nl/glasvezel/pionieren-met-10-gigabit.html

Zakelijke verbindingen zonder overboeking en met stevige Service Level Agreement zijn gerust 10-20x duurder dan dit, maar dat is altijd zo geweest en zal met de personele verplichtingen rondom een SLA vermoedelijk ook altijd wel zo blijven. Waar iedereen steeds meer afhankelijk wordt van datacenter vloerruimte buiten de deur wordt de gevraagde tijd tot herstel almaar korter.

De cloud binnenhalen zal niet meer gebeuren. Kustmatige intelligentie op je telefoon die bepaalt voorstelt welke 10 foto's je wilt bewaren van de 100 die je op een feestje genomen hebt wel. Uiteindelijk lost het probleem van almaar meer media opslag zich zo toch ook weer een beetje op, naast steeds compactere media formaten. In die zin is de cloud ook niet oneindig groot nodig.
Kun je argumenten aandragen waarom vloeroppervlakte zal toenemen ?

Hardware word krachtiger en ontwerp van servers compacter.
De vraag wordt ook groter. Dat is voor mij een indicatie dat het vloeroppervlak in ieder geval niet zal afnemen. De enige reden waarom hardware krachtiger wordt is een grotere vraag.

Dat we nu meer in een U kunnen proppen, dat beaam ik direct. Maar er is simpelweg meer vraag dankzij onder ander de cloud. Het moet toch ergens staan. De cloud is niets anders dan een gehypte term voor hosten in een datacenter.
Ik reageer maar even op deze, want dat is wat ik bedoelde. Vloeroppervlak voor een bepaalde compute-capaciteit neemt wellicht af door efficientere systemen, maar het verbruik van compute stijgt nog steeds hard. Netto heb je dan alsnog datacenter-capaciteit nodig, en meer dan voorheen.
Heb hieronder op een van de reacties even gereageerd, omdat dat goed verwoord wat ik bedoelde te zeggen ('de markt groeit ook') - en daarmee bedoel ik dus ook de groei buiten de public clouds die je noemt.
Welke markt groeit?

Hosting? Nee hoor die is allang gestagneerd en of je kijkt naar pure hosting of domeinnaam registraties dankzij de recessie heeft realiteitszin plaatsgevonden en is er een eind gekomen aan "verzameldrang" van velen.

Cloud groeit doordat:

1) Hosting er naar overgaat, dan wel direct danwel providers die hun hele omgeving overbrengen naar een cloud achtige oplossing.

2) Omdat nieuwe / vervangende software oplossingen door LAAS/SaaS in CLOUD worden vervangen en derhalve minder hardware (in eigen beheer) nodig is.

Echter de fysieke server per site periode is allang voorbij.

Je kunt 16 server stoppen in een paar "u" . En elke server heeft een veelvoud aan resources (computing power in cores/threads gemeten) tov van paar generaties geleden voor dezelfde prijs.


Meer oppervlak is in geautomatiseerde landen niet nodig. Alleen in landen waar ze geen of amper DC's hebben.

Ik ken een partij in Luxemburg die o.a. in derde wereld landen in opdracht van grote partijen (zoals banken) DC's bouwt en exploiteert. De grote partij betaald in feite voor de "break-even" en alles wat ze extra binnen halen om vloer te vullen is hun winst.
Nee, ik kijk naar server- en cloud hosting. En die markt groeit. Ik zie dat in market research, hoor dat in gesprekken met (andere) marktspelers, en zie dat in de cijfers van de grote hosting/IaaS speler waar ik voor werk.

Over je motivatie:
1: Er is inderdaad een shift naar 'cloud achtige oplossingen'. Maar die staan ook in data centers, en zeker niet altijd in de data centers van de grote public cloud spelers. Er is zelfs een groep klanten die terugkomt, en hosted clouds of dedicated equipment inzet/huurt om kosten te besparen of andere redenen.
2: IaaS is een ander naampje voor 'capaciteit in een data center', en SaaS ook. Die hele taart groeit, en de markt van spelers in een niet-public data center groeit mee. Zeker gezien de software-business 'at scale' ook een marge-spelletje aan het worden is, kan daar de public cloud ook niet altijd uit.

Ik weet niet wat je bedoelt met 'fysieke server per site'. Ik weet wel wat je bedoelt met die 16 servers/density, maar in praktijk wegen de additionele kosten vaak niet op tegen de voordelen. Efficientere servers/CPU's leveren vaak al voldoende density/efficiency op (inderdaad voor dezelfde prijs). Op plekken waar power density hoger is, kan dat anders zijn. In NL heb je weinig van die mogelijkheden (en daar ging het over).

Top dat je een partij kent die data centers bouwt in derde wereld landen, maar dat lijkt me een ongerelateerde factoid. In NL groeit de behoefte aan data center footprint. Dat zie je in de bouw van nieuwe DC's (zoek maar 's wat er uit de grond komt in de AMS regio), de nog steeds stijgende vraag in de markt, en de niet significant veranderende prijzen voor data center space. Waar dit artikel over ging, is consolidatie. Dit hebben we in IaaS en de cloud-markt ook gezien.

Als je het goed vind laat ik het daarbij, tenzij je me getallen kan laten zien die aantonen dat de markt/behoefte (!) aan floorspace afneemt. De getallen die ik zie tonen het omgekeerde.
Ik zou zeggen ga lekker investeren in de markt waar iedereen kennelijk uit wil stappen.

Hoeveel volle publieke DC's heb jij laatste 10 jaar gezien?

Ik heb in de afgelopen 30 jaar een stuk of 100 private/publieke DC's bezocht op meerdere continenten en sinds eind vorige eeuw zie ik private DC's zeeën aan ruimte erbij krijgen (zie andere reactie met reden) en laatste 10 jaar zie ik van oudsher altijd goed gevulde publieke DC's meer ruimte krijgen.

En zoals je zelf aan gaf kijk naar de prijs.

Ja je kunt voor iets meer dan kostprijs voor connectiviteit en energie een facturen.

Wel op locatie die fysiek onderdeel uit maakt van AMS-IX en derhalve qua latency superieur is aan de DC's buiten regio Amsterdam.

Bovendien zijn DC's buiten regio Amsterdam inderdaad een stuk duurder omdat energie en connectiviteit van ver moet komen en aanlegkosten ivm bebouwing veel kost.

Met betrekking onderzoeken verkoop je niet op internationale onderzoeken want een betrouwbaar onderzoek mbt Nederlandse situatie heb ik nog nooit gezien. Houd me.aanbevolen om iets te daarover te lezen.


Maar nogmaals kom eens met een trend waarmee je kunt onderbouwen dat er in Nederland tekort is aan floorspace ipv dat consolidatie/ overname/afstoting juist een indicatie van het tegenovergestelde is.
Ik krijg het gevoel dat jij 'n iets emotionelere insteek in de discussie hebt dan ik - je leest dingen tussen de regels die ik niet zeg. Ik zeg bijvoorbeeld niets over prijsverschillen in data centers, maar wel iets over prijsverschillen tussen public cloud diensten en 'andere IaaS/dedicated alternatieven'. Daarnaast zeg ik niets over het investeren in data centers, maar wel iets over de inhoud daarvan. Het is goed om in een discussie reacties goed te lezen voor je - scheef - reageert.

Bedenk ook dat er in de laatste overnames van data centers (en dat zijn er best veel geweest de laatste tijd) er altijd een verkoper, maar ook een koper is. Partijen die dus investeren in die business, en daar potentieel zien. Ik investeer niet in data centers, maar snap wel de zin van acquisities in een consoliderende markt. Die datacenters gaan niet dicht, er wordt zelfs vaak meer in geinvesteerd. Geen probleem als jij niet in die business wil zitten, maar er zijn zat partijen die daar momenteel fors aan het investeren zijn.

Volle DC's: ik werk bij een partij die 10+ data centers globaal opereert, en heb in het gros van die locaties alleen maar groei gezien in behoefte aan floorspace. Van onszelf en, waar relevant, van anderen.

Tot slot heb ik aan jou niet heel veel te bewijzen - ik geef mijn mening, en ik daagde je uit een standpunt dat anders is dan 'actueel nieuws', google, en mijn eigen ervaringen te onderbouwen met feiten. Op mijn - concrete - onderbouwingen en vragen ga je niet in, en dat maakt 't een beetje een stuurloze discussie. Daarnaast roep je dingen die vooral een beetje provocerend bedoeld lijken te zijn ('ga lekker investeren in de markt waar iedereen kennelijk uit wil stappen' onder een artikel over een significante datacenter overname? eh?). Dan doe ik liever andere dingen ;)
Partijen die dus investeren in die business, en daar potentieel zien.
DC's worden tegen kostprijs weggedaan.

Kennelijk is er budgettaire reden omdat te doen.

Verder gaf ik aan dat je internationale markt niet moet vergelijken met Nederlandse situatie.

Er zijn landen die 33 keer groter zijn als Nederland en het aantal publieke DC's op 1 hand te tellen zijn.

Als OCOM Evoswitch verkoopt terwijl ze als hosting provider bij de top 10 wereldwijd behoord(e?) Geeft veel aan.

Verder zijn er meer providers te vinden zonder DC en zelfs zonder eigen infra dan die het overwegen.

Terwijl begin jaren '90 elke provider provisorisch een kamer inrichtte als server ruimte.

Vraag neemt af.
En dan is er ook nog eens de Telecity Group/Equinix, met 8 datacenters in Amsterdam en nog eens 1 in Enschede en 1 in Zwolle.
Dat zijn allemaal datacenters van > 4000 M2, of groter, waarbij ieder rack 4-8 kVA tot zijn beschikking heeft. Ook zij hebben aardig wat capaciteit in gebruik.
En InterXion etc. Alleen, die partijen zijn niet Nederlands en beperken zich niet tot Nederland. :-)

Mijn eerste echte baan was in de Bank in Enschede :-)
Ah shit, net dat ene regeltje niet goed gelezen.....
punt van DCG is dat zij exclusief in Nederland zitten, een KPN of telecity heeft ook buitenlandse locaties waardoor de exclusiviteit in Nederland vervalt.
KPN heeft veel datacenters die enkel voor KPN toegangkelijk zijn. Daar is geen ruimte voor ISP's of colocatie klantjes. Dus in een commercieel aspect gezien heeft DCG misschien wel weer gelijk.
Klopt, maar de tien gelinkte staan open voor klanten.
ahh.. te snel gereageerd, my bad
Misschien dat KPN ook nog (mede) eigenaar is van datacenters die niet in Nederland staan? Ze vermelden namelijk specifiek dat ze de grootste zijn die eigenaar zijn van enkel Nederlandse datacenters.
In dat 10 lokaties overizcht mis ik wat datacenters, o.a. NL-IX hetgeen ook van KPN is ...
KPN heeft vrijwel al haar datacenters tegenwoordig ondergebracht in een dochteronderneming onder de naam NLDC.

Voor zo ver ik weet hebben ze nu alleen nog maar publieke DC's in Amsterdam (samen met XS4ALL onder eigen naam KPN DC2), Aalsmeer, Almere, Eindhoven, Groningen, Oude Meer en Rotterdam.
Ik kan met volle tevredenheid melden, dat we 5 van onze servers hebben hangen bij TDG in Delft.
Deftige omgeving, alles top in orde, en inmiddels 4 jaar op 99,9%.
Begin dit jaar een kleine storing op beide core-switches tegelijk, maar binnen 30 minuten alles weer up.


Tot nu toe alleen een redundant backup in A'dam, maar dat lijkt nu nog uitgebreider te kunnen worden.

Al zijn ze qua vloer oppervlakte misschien niet de grootste, ik heb er meer dan prima ervaringen, en dan zijn wij maar een heel klein klantje.
Ik heb ervaringen met TDG in Amsterdam. Was er niet kapot van. Oud en ver weggestopt pand, kleine racken, temperatuur vrij hoog in koude en warme corridors, halve racken zijn niet gescheiden (dus met 2 klanten in 1 heel rack zonder scheiding).

Ze zijn verder allervriendelijkst en heb geen grote storingen ervaren, dus dat zat wel snor. De keuze om weg te gaan was vooral de slechte bereikbaarheid (wij zitten in een andere regio) en niet omdat we ontevreden waren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.