Sony-ceo: er is geen Fortnite-crossplay omdat PS4 de beste 'ervaring' biedt

Sony's ceo Kenichiro Yoshida zegt dat er geen crossplay mogelijk is tussen PlayStation-gebruikers en spelers op andere consoles binnen de game Fortnite, omdat de game-ervaring volgens hem beter is op de PS4. Yoshida gaf geen inhoudelijk argument.

Zo zei de ceo dat hij gelooft dat Fortnite in combinatie met de Sony-console 'de beste ervaring voor gebruikers kan bieden', schrijft The Independent op basis van een verslag van Press Association. De beslissing of een game crossplaymogelijkheden krijgt, zou afhangen van wat het beste is voor de user experience, voegde hij daaraan toe. Uit de berichtgeving komt niet naar voren op welke manier crossplay een negatieve invloed op de spelervaring zou hebben.

Het feit dat PlayStation 4-bezitters niet met mensen met andere consoles Fortnite kunnen spelen, heeft Sony de nodige kritiek opgeleverd. Bovendien kunnen spelers die ooit op een PS4 hebben ingelogd met hun Fortnite-accounts daarna niet meer inloggen op dat account op andere platforms, zoals de Nintendo Switch of de Xbox One. Sony heeft in het verleden aangegeven daar een oplossing voor te zoeken, maar tot nu toe is daar nog niets over bekendgemaakt. Ook bij andere games doet Sony moeilijk over crossplay, zoals Rocket League.

Fortnite heeft inmiddels 125 miljoen spelers en is recentelijk uitgekomen voor Android. Daarbij omzeilt Epic Games de Play Store van Google.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

03-09-2018 • 13:44

379 Linkedin

Reacties (379)

379
350
144
11
0
160
Wijzig sortering
Als inmiddels oude lul kan ik vertellen dat dit Sony ten voeten uit is. Het zit in het DNA van het bedrijf om niet interoperabel te zijn met concurrenten. Al vanaf de jaren 80 (mogelijk eerder, maar zo ver ga ik niet terug) stonden ze bekend om hun lange reeks uitvinden die Sony-only zijn. Eigen formaten, indelingen, stekkertjes, alles.
Je wordt soort van gemind, maar je hebt wel een punt. MiniDisc, Memorystick pro duo en nog verder terug Betamax (al is die laatste mogelijk discutabel). En dan die idioterie met incompatible kabels voor digitale camera's... Het is keer op keer Sony dat probeert een nieuwe standaard er doorheen te drukken (en tot dusver met uitzondering van Bluray (al was dat niet alleen maar de verdienste van Sony) iedere keer het deksel op de neus kreeg).
MiniDisc is een slecht voorbeeld, initieel wilde Sony samen met Philips de Digital Audio Tape (DAT) introduceren, maar tot de tijd dat het allemaal technisch in orde was was de dollar flink gezakt t.o.v. de Yen. Dit zou inhouden dat consumenten apparaten te duur zouden zijn. Daarom is Sony opzoek gegaan naar een goedkoper alternatief. MD is zeer inferieur aan DAT, maar is ook simpeler en goedkoper om te produceren. Jammer genoeg zijn MD en DAT nooit echt van de grond gekomen door te weinig aanbod.

Memory Stick is ook weer zoiets, MS werd zeker in licentie uitgegeven en werd door meerdere fabrikanten geproduceerd en gebruikt. Het is dat een concurrerend formaat van Toshiba, Panasonic en Sandisk (3 commerciële bedrijven) hier in het westen populairder was. Dat formaat heet SD. Als SD het niet had gewonnen dan waren de tafels omgedraaid en had je misschien wel Sandisk van datzelfde beschuldigd.

Al die kabeltjes en stekkers zijn voor de consument misschien niet logisch, maar er zit zeker wel een gedachte achter. In veel gevallen bieden ze betere technische specs wat in de professionele wereld gretig aftrek vindt. Kijk maar eens naar de producten van RED, die camera's zijn moeilijk duur maar helemaal niks op die camera's zijn standaard. Zelfs de SSD zitten in een behuizing zodat ze een ze compacter kunnen zijn en dus ook een andere connector hebben. Ding is wel dat het ding doet wat het moet doen en superieure kwaliteit biedt. Datzelfde was ook van toepassing voor Sony, alleen de fout die ze maakte is dat de gemiddelde consument helemaal niks kon met die betere kwaliteit en er eigenlijk ook niet bereid was voor te betalen.

Zo ook MS, alle MS producten zijn gecertificeerd en voldoen aan bepaalde eisen. Datzelfde kan je niet zeggen over SD, om eerlijk te zijn SD is maar een warboel en het is afwachten welke snelheden je haalt.

De kwestie dat ze zeer defensief zijn met de PS heeft helemaal niks te maken met de dingen die jij noemt. Het heeft eerder te maken met de Japanse mentaliteit en dat is dat zij de beste zijn in de wereld, ze zien Amerikaanse producten als inferieur en samenwerken met een inferieur product is not done. Ik betwijfel het overigens dat de CEO van Sony ooit een Xbox in zijn handen heeft gehad, een Switch misschien maar een xBox zeker niet.

/EDIT:

Overigens dat MD en DAT concurrerende standaarden waren is deels niet waar. Voor Sony was MD een goedkopere aanvulling voor hetzelfde segment. DAT apparatuur kan je vandaag de dag nog steeds vinden in pro studio's en tot op de dag van vandaag produceert Sony nog steeds DAT apparatuur voor de pro audio segment. Dat Philips beide segmenten ging bedienen met hetzelfde formaat maakt inderdaad dat MD en DAT deels concurrenten waren (en zo werd het ook door de media afgezet), maar Sony zag dat niet zo. Qua prijs lag MD lager als DAT en Sony maakte zowel DAT als MD voor consumenten.

https://www.google.com/search?q=sony+DAT&tbm=isch

[Reactie gewijzigd door SizzLorr op 3 september 2018 22:36]

Ben het niet 100% eens met alles wat je zegt maar de invalshoek van de thuismarkt wordt inderdaad vaak over het hoofd gezien in het westen. Op de hoogtepunt van Sony was voor een Japanner zowat alles Sony, zoals het Samsung is in Korea. Daar zijn het enorme conglomeraten die alles aanbieden, tot en met verzekeringen aan toe.
Vergeet ook niet de geheugenkaarten voor de PS Vita die nu nog steeds belachelijk duur zijn, doordat Sony ervoor koos om geen SD-kaarten te gebruiken.
Voor sommige producten heb je zeker gelijk dat ze een vreemde keuze maakte, bv. de kabels en memorysticks. (alleen als je goed kijkt bij alle fabrikanten, hebben vrijwel alle fabrikanten dergelijke fouten gemaakt) Maar verder is Sony toch zeker wel een company geweest die vrij open was qua product ontwikkeling en standaarden. Ze gebruikte vele standaarden en hebben de technische wereld toch echt veel uitvindingen gegeven die goed zijn en die iedereen wilde toepassen in hun eigen producten. voorbeelden van de goede uitvindingen: Transistor Radio, Casette bandje, Walkman, CD (samen met Philips),3½inch Floppy disk, Betamax (erg goed, maar je kon niet lang opnemen en verloren ze tegen VHS van JVC), MiniDisk (eigenlijk erg goed en werd door vele fabrikanten geproduceerd) , Trinitron TV's, Hi8, Video8 en Playstation.
De CD is ook door Sony in samenwerking met Philips op de markt gebracht je zou dus ook kunnen zeggen dat Sony aan de wieg van alle momenteel verkrijgbare optische media stond.
Natuurlijk heeft Sony ook veel Sony only meuk gemaakt, maar kijk naar de andere consolemakers die hebben toch ook wel heel wat eigen standaarden gehad in de afgelopen tich jaren.
De CD is een 100% Nederlandse uivinding maar dat terzijde.
nope dat is niet correct. CD was een samenwerking tussen Philips en Sony.
De Memory Stick Pro Duo was nog wel de ergste ripoff! Standaard geheugenchipje in een lichtblauw Sony stokje: prijs x3 en iets anders past er niet in, succes.
Wat dat betreft is het een misselijk bedrijfje, neem bv nu die stomme oplader vd ps vita, als je dat stomme ding kwijt bent, kost zo'n oplader je makkelijk 25 tot 35 euro misselijke gasten
Lader is gewoon een USB lader, dus geen idee wat daar zo stom aan is.
De kabel is een ander verhaal, USB -> VITA connector, maar die koop je voor een paar euro online.
Nintendo had toch ook altijd eigen kabeltjes?
Toch is dit net iets anders, want Nintendo gebruikte alleen eigen kabels voor het opladen en het evt. met de Gameboys nog met een link cable.

Sinds de Wii en DSi ondersteunt Nintendo echter al SD-kaarten en de Wii heeft zelfs meerdere USB poorten.

De PS Vita kwam alsnog met die gekke kleine memory cards voor de opslag van je games terwijl Nintendo Micro SD kaartjes ondersteunen ging.

De Switch nu heeft zelfs USB C als oplader, dus Nintendo is er nu al helemaal afgestapt.
Nee hoor, Nintendo had ook eigen kabels voor het op de TV aansluiten van de console, en de controllers hadden ook eigen kabels en aansluitingen.
Het punt is alleen dat Nintendo je niet zoveel stekkers gaf waar je dus 30-50 euro extra voor dokken mocht omdat je deze persé nodig had. Met dit argument kan ik namelijk ook zeggen dat Microsoft dit doet en dat iedereen dit doet, alleen zijn er gewoon minder problemen als die stekker er niet in is gezet om mensen extra te laten betalen (denk aan Sony Memory Stick, Apple Lightning naar 30 pin adapter, etc.)

De enige twee uitzonderingen bij Nintendo waarop er extra betaald moet worden voor volledige functionaliteit van een systeem zijn de memory cartridges bij de Gamecube, de memory pak bij de Nintendo 64 en de Gameboy link kabels. Deze waren alsnog niet belachelijk duur, maar op zijn hoogst 20 euro en konden door derde partijen gemaakt worden.
Ben ik niet met je eens. Bij Nintendo zat de RGB kabel er nooit bij, die moest je altijd los kopen.

Arcade joyboards moest je ook nogmaals kopen of een converter voor de stekker, omdat Nintendo altijd eigen stekkers had.
Dan spreek je over de NES, de SNES en alles daarna had standaard de stekker om de console op jouw TV aan te sluiten. Maar de NES had gewoon een gele tulpstekker, wat geen Nintendo-only stekker was. Die kabel kon je bij audiovisuele zaken gewoon los kopen, wat een probleem is dat ongeveer gelijk is aan dat je bij je nieuwe TV geen HDMI kabel krijgt: Beetje vervelend en was amper extra moeite, maar echt niet moeilijk te krijgen.

En de Arcade Joyboards zaten er niet bij omdat dit een los accessoire was, net als een racestuur ook een accessoire was en is bij de latere generaties van consoles. Plus, als die Joyboards er wel bij zaten, dan zouden de consoles weer duurder moeten worden en Nintendo wilde juist de koper helpen om hun consoles voor weinig geld speelbaar te maken op basisniveau. Dat zijn ze altijd al geweest.
Dan spreek je over de NES, de SNES en alles daarna had standaard de stekker om de console op jouw TV aan te sluiten.
Nee hoor, SNES, N64 en GameCube.

Daar zat allemaal geen RGB kabel bij, die moest je er los bij kopen. En die had een nintendo specifieke plug.
Maar de NES had gewoon een gele tulpstekker,
Gewoon? Gele hulpstekker?

Ik heb het over deze kabel voor alle duidelijkheid:

https://www.retrogamingca...-cable-lead-cord-for-sale

Sorry, maar die zat er echt niet bij. Kijk ook goed naar het plaatje, en kijk (en huiver?) hoe Nintendo specifiek de ene kant van de lead is.
En de Arcade Joyboards zaten er niet bij omdat dit een los accessoire was,
Nee, die zaten er niet bij. Maar ik had er al een, maar die kon ik niet aansluiten omdat Nintendo een eigen plug had.

Daar ging dit hele verhaal toch om? Dat het gemene en evil Sony eigen standaarden had, en je dus geen algemene kabels en memory cards etc kon gebruiken?
Ik heb het over deze kabel voor alle duidelijkheid:

https://www.retrogamingca...-cable-lead-cord-for-sale

Sorry, maar die zat er echt niet bij. Kijk ook goed naar het plaatje, en kijk (en huiver?) hoe Nintendo specifiek de ene kant van de lead is.
Dit klopt, maar ik begrijp niet helemaal waarom je een SCART kabel nodig hebt gehad als je standaard een kabel krijgt die van die Nintendo specifieke aansluiting naar de geel-rood-wit tulpstekker gaat. Deze paste al die tijd op 90% van de televisies en nu nog ondersteunen ontzettend veel TV's dit.

Nintendo maakte officieel geen Scart RGB kabel omdat dit niet nodig was.
Nee, die zaten er niet bij. Maar ik had er al een, maar die kon ik niet aansluiten omdat Nintendo een eigen plug had.
Dit begreep ik eerder ook niet uit wat je uitlegte, want je gaf niet aan dat het een niet-Nintendo accessoire was.

Maar dit werkt om dezelfde reden niet als dat je toen geen Sega controller op Nintendo consoles gebruiken kon: Het toevoegen van al die compatibiliteit kan het heel duur maken en kosten besparen door een makkelijke eigen standaard te maken was aantrekkelijker voor Nintendo.
Daar ging dit hele verhaal toch om? Dat het gemene en evil Sony eigen standaarden had, en je dus geen algemene kabels en memory cards etc kon gebruiken?
Niet helemaal. Betamax en de memory sticks (denk even aan de SD-kaart concurrent, niet de Playstation Memory cards) hadden een succes kunnen zijn over videobanden en SD-kaartjes.

Maar Sony verloor de strijd, wist dit en pushte alsnog hun verloren standaard jaren lang door bij hun apparatuur. Pas later vorig decennium namen ze de SD-kaartjes over.

Later gingen ze de Xperia toestellen maken waarin Micro SD-kaartjes pasten, super.

Maar daarna komt de PS Vita met een eigen oplader en iets wat op een SD-kaart lijkt, maar dat dit net niet is en alleen door Sony gemaakt wordt.
Dat, in deze tijd wordt ze kwalijk genomen. Net als Apple die 30 pin vervangde door niet Micro USB, maar Lightning poortjes.

Het feit dat ze eigen stekkertjes gebruiken is het probleem niet, de manier waarop ze het toepassen wel. Wat heel erg voelt op geld graaien zonder dat het extra toevoegt op wat een goedkoper alternatief had kunnen zijn.
Dit klopt, maar ik begrijp niet helemaal waarom je een SCART kabel nodig hebt gehad als je standaard een kabel krijgt die van die Nintendo specifieke aansluiting naar de geel-rood-wit tulpstekker gaat.
Niet zomaar een SCART kabel, maar een SCART RGB kabel. Deze is nodig omdat het belachelijk is om het interne RGB signaal van de console te color encoden met veel verlies, dan dit allemaal op 1 koper draadje te persen waarvan de bandbreedte veel te laag is, dan in de TV weer te color decoden met weer verlies en dan weer op te splitsen naar het oorspronkelijke RGB signaal. Dan krijg je een wazig beeld met ruis, color bleeds, en color moire patterns. Hopeloos.
Maar Sony verloor de strijd, wist dit en pushte alsnog hun verloren standaard jaren lang door bij hun apparatuur. Pas later vorig decennium namen ze de SD-kaartjes over.
Geldt voor Nintendo toch net zo goed? Ze hadden al lang al USB kunnen gebruiken, maar bleven vast houden aan hun eigen connector voor controllers. Dit is min or meer bewezen omdat je de oude Nintendo controllers gewoon via USB converters toen al op PCs kon gebruiken.

Je betamax verhaal snap ik maar half. Sony kwam met Betamax, JVC met VHS en Matsushita met VX. Maar Sony is de evil empire omdat het Sony is, en er hier op tweakers een sub-cultuur is om Sony te bashen?
Wat heel erg voelt op geld graaien zonder dat het extra toevoegt op wat een goedkoper alternatief had kunnen zijn.
Ik denk dat het net even subtiel anders in elkaar zit.

Je hebt vijanden of slechte personen nodig om je wereldbeeld in stand te houden. Deze zoek je in fabrikanten als Sony en Apple, terwijl dit enerzijds juist fabrikanten zijn die durven te innoveren, en anderzijds andere fabrikanten net zo goed deze dingen doen, maar je kunt natuurlijk moeilijk iedereen als slecht bestempelen. Er zijn ook 'de goede' nodig.

In het geval van Betamax was betamax gewoon beter, en voegde wel wat toe; beter zijn. Zelfde met lightning van Apple; zeer elegante omkeerbare kleine stekker. Veel eleganter dan micro USB. En zie, hoe zit USB-C eruit? Meer als micro USB of meer als lightning? Toevallig he?
Begrijp wel dat het hier niet om het gebruik van de eigen standaarden gaat, maar om het gebruik van de eigen standaarden voor belachelijk hoge prijzen naar de consument.

Een tientje voor een SCART RGB adapter of 2 tientjes voor een extra controller leg ik liever neer dan 6 tientjes voor een "net-niet micro SD-kaart".

Het probleem is er pas als de prijs van deze "unieke aansluiting" zo hoog wordt.

Dit is de reden dat Sony's M2 kaartjes voor de PS Vita en eerder memory sticks niet goed vielen bij consumenten: Ze waren duur en iedereen had wel een Micro SD-kaart over voor hun PS Vita.

Als Sony een M2 kaartje meegaf met de Vita of als een M2 kaartje hetzelfde of zelfs minder dan Micro SD zou kosten, zou niemand er een probleem mee hebben.

Ik noemde Sony en Apple omdat zij hierbij goede voorbeelden hebben, en natuurlijk zijn zij niet de enigen, ik heb zelf ook niets tegen Apple, Sony of welk bedrijf dan ook, maar wel heb ik er problemen mee als een fabrikant een eigen standaard uitbrengt die veel te veel kost om in gebruik te nemen.
Een tientje voor een SCART RGB adapter of 2 tientjes voor een extra controller leg ik liever neer dan 6 tientjes voor een "net-niet micro SD-kaart".
Grapjas. Een SCART RGB lead was destijds wel even duurder dan een tientje. Maak daar maar 5 tientjes van, als het niet meer was.

En een controle van 2 tientjes? Op welke planeet leefde jij destijds? Dat waren zelfs de gammele 3rd party controllers niet eens. Voor de beetje arcade board was je een flink stuk over de 100 kwijt.
Misschien niet super goed ingelezen op die prijsstukken, excuses.

Maar dan nog gebruikte niet iedereen een SCART RGB kabel en een arcadeboard voor hun console destijds.

Je werd niet verplicht deze te kopen en de consoles waren out of the box al wel degelijk gewoon bruikbaar zonder dat je er iets bij hoefde te kopen.

Het was niet dat je SNES, N64 of Gamecube op langere termijn tegen problemen ophikten zonder deze spullen erbij.

Ik ben het eens dat het vervelend is dat Nintendo nooit out of the box de beste beeldervaring gaf, maar een arcadepad of SCART RGB kabel waren niet een probleem op het formaat van "Je apparaat is vol, koop een duur geheugenkaartje van ons om verder te kunnen spelen."

Het slaat mss nergens op dat het duur was, maar de noodzaak was afhankelijk van jouw manier van spelen.

Dat is opslag op je console niet en ja, de Nintendo Switch loopt tegen iets vergelijkbaars aan met 32 GB interne opslag, maar deze ondersteunt in ieder geval micro SD-kaartjes en heeft de optie om games van cartridges te laden.
als ik je reacties zie, moet ik flowerp wel gelijk geven. Je zoekt in Sony en Apple een soort van bad company. En je dwaalt aardig af van het Topic. Hierbij ging het om crossplay van PS4. (die er zeker wel is, alleen niet met Xbox en Switch, en daarom is het andersom nu ook niet mogelijk tussen Xbox, Switch naar Playstation)
Hoewel het deze lijn aan comments het eigenlijk had over de mate dat Sony hun eigen ideeën toepaste (buiten deze discussie om) met de intentie om een nieuwe standaard te creëren, hier vervolgens in faalde en deze "standaard" als enige toepaste.

De discussie mag een beetje uit de hand gelopen zijn en het was zeker niet mijn bedoeling om te laten zien waarom Sony en Apple slechte bedrijven zijn. Bij Sony wilde ik laten zien dat ze een beslissing gemaakt hadden die niet consument vriendelijk was en ik noemde Apple daarbij met een voorbeeld omdat die vergelijkbare beslissingen gemaakt hebben.

Maar de discussie liep hier over dat ik probeerde aan te tonen dat Nintendo dit juist niet deed op eenzelfde manier, gezien er op een comment gereageerd werd waar het verhaal uit de eerste alinea stond.
Beetje zoals Apple dan.
Helemaal juist. Het Sony van de jaren 80-90 was erg vergelijkbaar met Apple. Relatief veel gevoel voor design, hoge prijzen, sterke lock-in.
Vond Steve Jobs die VAIO laptops niet zo mooi dat hij overwoog os x ervoor uit te brengen?
Ja alleen bij apple past de wereld zich aan aan apple. En of je het nou leuk vindt of niet, dan is het ergens nog logisch. Deze uitspraak is puur arrogant, want de een met een bagger computer met minimum instellingen heeft niet dezelfde ervaring als iemand met een pro pc, maar kunnen beiden tegen elkaar spelen.
Ik heb toch echt geen lightning op mn android en die gaat daar ook niet komen
ATRAC3 ipv mp3 is ook een goed voorbeeld.
Ben ik zeker mee eens. Neem bv de logitech g27 stuurwiel. Werkt onder pc, ps3 maar niet op ps4.
Weer een duur stuurwiel kopen voor allen ps4 is zonde van het geld omdat deze zeer goed werkt.
Sony en logitech moeten maar eens met een oplossing komen.

Wat betreft Fortnite. Die speel ik ook graag als oudere man van 47. Ik heb dan ook nog nooit een console gezien die de pc verslaat in performance en kwaliteit voor gamen. Daarnaast is een pc ook veel makkelijker up te graden wanneer nodig
De houding van Sony wat betreft crossplay bevalt mij niet. En de prijsverhoging van PSN Gold ook niet. krijg niks terug voor de hogere kosten.
Ik ben niet merk gebonden en zal dus bij de volgende generatie kiezen voor een Xbox.
Op dit moment heb ik een ps4 en een pc. De huidige houding van MS bevalt mij op dit moment wel. Hoog waarschijnlijk komt de huidige houding van MS naar de game community uit het feit dat ze heel erg achterlopen kwa sales en dus moeten uitblinken in andere zaken zoals:
Backward compatibility met xbox 360 titels.
Crossplatform play.
Modbare game controler voor gamers met een handicap en ook bruikbaar voor tweakers.
Xbox one en windows 10 speelbare games: Game digitaal kopen op xbox store of windows store en het op beide platformen kunnen spelen.
Klinkt als iemand die sowieso geen PS4 gebruikt als je PS plus als PS Gold noemt. Gold is de headset die ze produceren. Prijsverhogingen doorvoeren doet elk bedrijf (Indexatie, inflatie etc). Voorheen was het online gedeelte gratis (PS3) t.o.v. Xbox maar redelijk brak. Nu zie je dat ze daar slagen in gemaakt hebben en dat het gewoon geld kost.
Sorry dat ik een fout het gemaakt. Sorry sorry....

Meer betalen voor Playstation Plus moet gepaart gaan met verbeteringen, althans dat is mijn mening.
Downloaden van games,game demo's, patches enz gaat naar mijn mening zeer traag. Dat ervaar ik zo sinds dag 1 en het is nooit sneller geworden.
Mijn ervaring met mijn Xbox 360 is dat het downloaden van games,game demo's, patches enz ZEER snel gaat.
Openen van PS store duurt ook lang op mijn ps4, openen van store op xbox 360 gaat super snel.
Als een eind gebruiker ga ik er dan vanuit dan de server park van MS het veel sneller kan afhandelen, en die van Sony minder snel (zeg maar gerust traag, ja ik heb een snelle internet verbinding).
Ps Plus was goedkoper dan Xbox gold/live maar dat heeft Sony recht getrokken. Wat betreft het downloaden heb ik nergens last van, ik heb een 200mb/s verbinding en ik download altijd op de volledige snelheid. Jammer dat je het zo ervaart, openen van ps store op mijn ps4 gaat ook bijna direct. Dus dat is niet bij alle gebruikers hetzelfde. Tevens biedt PS plus elke maand gratis games, online mogelijkheid, cloud opslag en als je een beetje je best doet kan je elk jaar ps plus voor 35 euro krijgen als je een jaar kaart koopt in de periode wanneer sony de days of play houdt. Dan is het alsnog goedkoper dan Xbox live/gold.
Niet vergeten dat alle Xbox content zoals ook hun abonnementen niet regiogebonden zijn, terwijl dat bij PlayStation wel zo is. Sterker nog, daar zijn bepaalde zaken zelfs landgebonden. Daar waar je voor €30-40 een Xbox abo kan kopen, wens ik je veen succes om hetzelfde te doen op PS. Je zal hier al veel sneller op een sale moeten wachten of gewoon de volle pot betalen. Je kan het recht trekken noemen, ik vind het eerder scheef trekken.
Voor mijn gevoel bieden ze genoeg om het geld te kunnen vragen, krijg er immers maandelijks games voor en de downloads en software updates zijn snel (in vergelijking met andere consoles in mijn ervaring).
Ik denk dat het beter voor je is om inderdaad naar de Xbox over te stappen, ik snap eerlijk gezegd al niet dat je die nog niet hebt gekocht.
Vriendenkring op Ps4. Wij waren met een man of 12 van de Xbox 360 overgestapt naar PS4.
Zo maar even overstappen naar Xbox one gaat niet.
En als wij overstappen dan tegelijk naar de next gen. 2020, 2021?

[Reactie gewijzigd door 7th op 3 september 2018 17:42]

Ik moest ook even googlen maar hij bedoelt de 10 euro om voor PS plus. Die in 2017 is doorgevoerd.
Ik bedoelde meer van PSN Gold? PSN heeft geen Gold abbo's Xbox wel (Live Gold)
Sony kunnen we ook niet meer serieus nemen dus.

Ik ben nog in de markt voor een nieuwe console...de meeste mensen die ik ken hebben een PS4...misschien toch maar voor een xbox one gaan.

[Reactie gewijzigd door Abom op 3 september 2018 13:54]

Sony ondersteunt heus wel cross-play. Het staat een beetje raar verwoord in de titel en in de inhoud van het artikel maar Playstation heeft cross-play mogelijkheden sinds de PS3 en meer zelfs met de PS4.

Ik kan op PC met iemand Fortnite spelen met een PS4. Het gaat hierom om de volgende zaken:

PS4 met Xbox One is niet mogelijk.PS4 met PC of iOS bijvoorbeeld is wel mogelijk. (Denk aan games zoals Rocket League, Fortnite, Final Fantasy 14 etc.)

Verder kun je je account niet overhevelen naar een ander platform. Dus je kunt niet met je Playstation costumes, items en progressie verder op een ander systeem.

Edit: link toegevoegd ter bevestiging:
https://www.polygon.com/p...ds-compatible-matchmaking

[Reactie gewijzigd door Elazz op 3 september 2018 14:58]

Het is niet helemaal zoals je het beschrijft. Als je een fortnite account hebt, kun je hiermee spelen op de pc, xbox, switch, etc. Tot het moment dat je het gebruikt op de ps4, dan ineens kun je het niet meer spelen met dat account op de switch of de xbox. Ze gijzelen je account dus.
Vaag, mijn jongste speelt Fortnite op de PS4 als op de imac en windows laptop van opa. En zover ik weet met eenzelfde account, want accounts aanmaken heeft hij geen sjoege van.
dat gaat idd
het probleem is niet ivm windows/mac - PS4
maar als je nu probeert te spelen op een Xbox of Switch word dit geblokkeerd omdat je ooit op een PS4 bent ingelogd
Kans is ook aanwezig dat hij dan gebruikt maakt van de Remote Play functionaliteit van de PS4?
Neemt de jongste bv ook een PS4 controller mee? Je kan namelijk je PS4 streamen over het internet naar een Mac of Windows.
Nee dan speelt hij op een toetsenbord en aangesloten muis.
Ik lees anders dat spelen op een Switch net zo goed je account blokkeert van spelen op een PS4:

https://www.polygon.com/2...w-it-to-operate-on-switch

Het lijkt dus niet alleen Sony te zijn die het probleem veroorzaakt.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 3 september 2018 16:34]

Het lijkt dus niet alleen Sony te zijn die het probleem veroorzaakt.
XBox en Switch spelers kunnen gewoon samen spelen.

Het is Sony die contractueel met Epic afgedwongen heeft dat spelers die een Epic account aan een PSN account gekoppeld hebben, datzelfde account op geen enkel ander console platform kunnen gebruiken.

Nog mooier: je kunt de accounts weer ontkoppelen.
Maar als je dat gaat doen krijg je een lijst met waarschuwingen te zien waar in staat dat
 1. al je voortgang gewist wordt;
 2. aankopen -- alle aankopen! -- op de account gewist worden; en
 3. de platform-restricties als nog behouden blijven.
Je schiet er dus ten eerste geen moer mee op; en ten tweede blijkt daar uit dat Sony je account als mede het geld dat je er aan besteed hebt dus gewoon in gijzeling houdt.

Dat kan met geen mogelijkheid legaal zijn en het is hoog tijd dat de EU iets aan deze wanpraktijken gaat doen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 september 2018 20:02]

Hoe werkt dit technisch? Je data staat in Fortnite's database. Je logt in op PS4 en de data wordt getransfered naar Sony's server's, en gewist in de oorspronkelijke Fortnite database o.i.d.? Welk technisch obstakel ondervinden spelers hier?

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 3 september 2018 14:30]

Volgens mij is er geen technisch obstakel maar gewoon een deal tussen Epic en Sony, ik verwacht dat zodra je op een PS4 inlogt je in de database van Epic een "PS4" flag krijgt en dat ieder account met die flag niet meer kan inloggen op een PC / Switch / Xbox e.d.
Volgens mij moet je je PS4 account koppelen aan je Epic account. Heeft ook te maken met hoe je skins koopt via de PS store zover ik het begrijp.
In het artikel wordt het spelen tegen mensen op andere platforms beschreven als issue.

Maar eigenlijk kan dat dus wel (alhoewel niet met Xbox). Mijn comment is daarom ook on-topic omdat mensen hun keuze wordt beïnvloed op informatie dat niet helemaal juist is of het volledige verhaal schetst. Namelijk de aanname dat PS4 enkel met PS4 spelers kunnen spelen. Je kan perfect Fortnite spelen met een vriend op PC.

Je kan met een PS4 fortnite account gewoon niet inloggen op een ander systeem om te spelen.

Dat zijn dus twee verschillende zaken.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 3 september 2018 14:54]

klopt. alleen niet tegen andere consoles.

Terwijl je met de switch, xbox etc tegen iedereen mag spelen.

Maar belangrijker, je account ook gewoon overal (behalve playstation) kunt gebruiken. En je progress en aankopen behoudt.

Log je echter in pp je account op een ps4, dam kun je dat niet meer op de andere consoles.

Bij ons thuis (grofweg alle consoles van de afgelopen 25 jaar aanwezig) speelt men volop Fortnite tegen elkaar. Neefjes en nichtjes door het hele huis heen in 1 game. Heerlijk. Behalve op de ps4.

Gewoon heel jammer dat Sony daar zo starrig over doet. Je moet gewoon (zelfs als je crossplay tegenhoud) spelers niet kunnen verbieden, tussendoor hetzelfde spel ook op een andere console te willen spelen.

Immers de ps4 kan niet mee op.vakantie, in de auto, naar je ooms en tantes. De Switch kan dat wel.

[Reactie gewijzigd door 4Lph4Num3r1c op 3 september 2018 15:27]

Als ze dat gijzelen van je account kunnen verhelpen valt het allemaal wel mee toch? Cross-play is mogelijk tussen PS4 en PC / iOS / Android enkel niet met de XBOX en Switch. Dat concoles niet samenwerken is al heel lang zo. Zoals Abom aantoont, als je vrienden PS4 hebben, dan wil jij die ook en ik denk dat dat nog steeds wel een goede verkoopreden is voor veel mensen.
Omdat mijn vrienden een ps4 hebben zou ik er dus ook maar een moeten kopen vind jij ??? Ik koop nog altijd wat ik zelf wil en toch niet wat het gross van men vrienden heeft zekers.
Gewoon nieuwe vrienden maken op de xbox zou ik zeggen en je kan weer verder.
ja maar toch, als iedereen een ps4 heeft en jij niet en iedereen speelt fortnite tegen elkaar, sta jij er buiten, Dat jij daar ongevoelig voor bent ok, maar genoeg kinderen zijn dat niet,dus komt er een ps4.

(edit: typo)

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 3 september 2018 16:20]

Het geldt niet voor iedereen en zo bedoelde ik het ook niet. Toch denk ik dat het voor veel mensen wel meeweegt in hun keuze.
Oke thanks for the warning.
Fortnite tief ik direct weer van mijn PS4.
Sony die je account gijzelt HELEMAAL gek.
Als je een Epic account maakt en die koppelt dan wordt je voortgang in Fortnite ook door Epic bijgehouden. Je kan je Epic account vervolgens ontkoppelen en weer koppelen aan ander xbox of PS4 account.

Pas nog mee zitten spelen ivm het account van mijn zoon, die was op mijn account begonnen, op deze manier de voortgang over kunnen zetten naar zijn eigen account.
Als je een Epic account maakt en die koppelt dan wordt je voortgang in Fortnite ook door Epic bijgehouden. Je kan je Epic account vervolgens ontkoppelen en weer koppelen aan ander xbox of PS4 account.
Niet zonder voortgang te verliezen, incl. zaken die je met echt geld gekocht hebt. Spelers hebben hier al zeker een half jaar mee te kampen en noch Epic, noch Sony komen met een zinnige oplossing. Sommige spelers zijn hierdoor voor honderden dollars gedupeerd.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 september 2018 20:08]

De voortgang in Fortniteen alles wat via mijn PS4 account was gekocht is overgezet naar een ander PS4 account via het Epic account. Log maar eens in bij EPIC, je kan daar allerlei koppelingen beheren met diverse platformen, twitch, xbox etc.
Fijn dat het bij jou wel goed gaat. Doet niets af aan het feit dat er 17 pagina's en groeiende aan forumdiscussie is voor mensen waar het niet goed gegaan is.
Ik moet idd wel zeggen dat ik de accounts al direct gekoppeld had, de klachten van deze mensen gaan vooral over het later koppelen als ze al veel voortgang in PS4 hebben.
Waarom niet? Al ben ik het niet geheel met de actie eens, het wordt soms lastig bepaalde mensen te verbannen als je andere netwerken op jouw platform toestaat.

Als er nu een cheater wordt geconstateerd dan kan je verbannen worden van het Sony netwerk voor een x periode (kan per game maar ook in totaliteit).
Een gamer van een ander netwerk verbannen kan lastiger gaan worden, want hoe gaan die zaken aangepast worden?
Hoe ga je ervoor zorgen dat false-postives behandeld worden etc...


Ik zie graag ook een cross-platform netwerk, maar de woorden van Sony zijn te verdedigen.
Hoe werkt dat nu dan als er een ps4 fortnite speler last heeft van een pc cheater?
Dan bant Fornite de speler?... Zoals in elke game het geval is. Ik heb iig nog niet Sony, MS of Steam zelf spelers zien bannen? Wel Steam VAC wat (nadat de uitgever het inbouwt in zijn spel) dat probeert maar vziw is er geen enkel platform wat in alle games (hoe?...) scant op cheaters...
Daar heeft het dus iig niets mee te maken.
En wat als Epic de Cheater geen ban geeft? Dat staat Sony met hun rug tegen de muur en kunnen ze niets. En Sony houd graag overal zelf controle over.
Cross play werkt wel zoals ik meermaals boven begrepen heb. Wat ik in deze discussie lees is dat je alleen niet met je playstation-epic account kan aanloggen op een xbox zonder je account los te koppelen van de PS4. Met daarbij het verlies van aankopen en progressie.

Je kunt dus schijnbaar (ik speel het spel niet) spelers van de PC tegen komen op de playstation.
Is dit echt het geval? Lijkt me nogal oneerlijk. Haha "omdat PS4 de beste 'ervaring' biedt", dat is bullshit. Keyboard/muis wint altijd in FPS.

Sony staat al tegen die muur als dit het argument zou zijn.

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 4 september 2018 14:08]

Dat locken van je account is inderdaad raar.(al komt die regeling uit STW beiden hadden niet de succesvolle BR versie verwacht). En je komt alleen met mensen uit de PC Line up als je iemand uit de pc pool invite bij je groep. Dus kies je er zelf voor. Nu weet ik niet of dit ook mogelijk is met Xbox/switch spelers.
Ik ga er vanuit dat een cheater wordt aangemeld bij Epic en vervolgens daar wordt gechecked of het waar is en dan van de Epic servers wordt verbannen.
Dit heeft verder niks met de PSN of XB Live te maken.
Huh? Waarom? Sony kan toch iemand verbannen op hun netwerk. Sony kan nu ook niemand bannen op het Xbox/Nintendo/PC netwerk.

[Reactie gewijzigd door Abom op 3 september 2018 13:59]

Zijn er spellen waar Sony al los van de uitgever van het spel zelf cheaters opzoekt en straft dan?
Ik dacht dat dit meestal door de beheerders van de online games zelf werd gedaan, en dat deze hooguit cheaters door zouden geven aan Sony of Microsoft om deze te laten bannen van Playstation Network of Xbox Live.
Gaat niet zozeer om een Cheater maar om een "troll". Waar Sony daadwerkelijk op treed. (In een Fortnite scenario).
http://www.playstationlif...g-his-dad-works-for-sony/

Dit had Sony natuurlijk niet kunnen doen als zijn vader bij Epic of MS had gewerkt.
En daar gaat het Sony om. Ze kunnen alles zelf monitoren en actie ondernemen wanneer ze dat nodig vinden.
De woorden van Sony zijn alleen te verdedigen als ze met een onderbouwd statement komen, niet met een loze kreet. Het is blijkbaar erg lastig om de waarheid te spreken. Sony is vooral met zichzelf bezig, zie ook EA Access wat ze niet toestaan.
Waarom niet? Al ben ik het niet geheel met de actie eens, het wordt soms lastig bepaalde mensen te verbannen als je andere netwerken op jouw platform toestaat.
Als het enkel daarom ging had er geen haan naar gekraaid. Er zijn massas games die niet cross-platform zijn.

Het probleem is dat heel je epic games account onbruikbaar wordt op andere consoleplatformen zodra je hem aan een PS4 koppelt, en enkel de PS4 toont dit gedrag. Aanvankelijk ging men er nog van uit dat dit om een vergissing ging, maar dan blijkt dat sony dit snoeihard verdedigt.
Heeft Sony geen last van hoor dat jij het niet koopt :)
Natuurlijk een gekke uitspraak maar om gebaseerd daar op zo een mening aan te nemen, dat is ook beetje gek.
De cijfers geven allang aan dat Sony deze generatie het een stuk beter doet dan zijn concurrenten en mensen gaan echt niet de PS5 straks minder kopen door zo een uitspraak.
Sony heeft er idd geen last van als @Abom geen PS4 koopt. Maar ik zit al een tijdje te twijfelen of ik een PS4 of XBOX ONE ga kopen en kan je vertellen dat dit soort uitspraken (sowieso het weigeren van cross-play) niet erg helpen mij er van te overtuigen om een PS4 te kopen. Dat zijn er nu ineens al 2 die al wat meer neigen naar de XBOX. Ik denk dat dit best wel wat meer mensen aan het denken zet.

Het is geen goede reclame voor Sony.

[Reactie gewijzigd door beany op 3 september 2018 14:20]

ik ben met je eens dat de reactie van Sony erg arrogant over kan komen en niet stemt voor crossplay.

Maar ja, laten we wel wezen.. sinds wanneer is crossplay een bepalende factor voor het kopen van een console? Misschien speelt het nu wat meer?

Vooralsnog heeft de PS4 vrij sterke exclusive game titels om de meerwaarde van een PS4 te verdedigen.
Maar ja, laten we wel wezen.. sinds wanneer is crossplay een bepalende factor voor het kopen van een console?

Voor mij is dat sinds meerdere fabrikanten het zijn gaan ondersteunen. Dat bied mij een keuze en die is voor mij snel gemaakt.
Voor die paar games die je op de console met elkaar kan spelen? De grote games die binnenkort uitkomen en multiplayer hebben, heb je geen crossplay namelijk dus op dit moment is crossplay zeker nog geen big deal. Het is niet alsof je niet online kan spelen zonder crossplay.

Hoe speelde je je games dan voordat Fortnite kwam? Men doet alsof de wereld nu vergaat als er geen crossplay is, en laat nou net 99% van de games dat niet hebben "console vs consoles".
waarom koop je een console als ik jou vragen mag? Wat is de redden?

En daarnaast wat voor games speel je? Want een bepaalde console koop je vaak voor de games die er op komen. Anders kan je net zo goed een PC gewoon blijven gebruiken en daarom alle games spelen.

Want een HZD/GoW en alles zijn games die je moet spelen als je dat wilt zo niet dan is een Nintendo/pc/xbox ook en optie, je hoeft dan geen moeilijke overwegingen te maken ;) dat maakt het maar makkelijker voor je.
Ik snap je reactie. Maar als je Xbox One koopt om Fornite te spelen heb je alsnog geen mogelijkheid om met vrienden te spelen die een PS4 hebben. Dus eigenlijk bied XBoxe dan ook geen volledige Cross-Play. bij PS4 kun je wel Crossplay met PC spelen hoor (voor de meeste games zelfs eerder dan dat dit kon op de Xbox)! Verder was/is het MSFT geweest die voor cross-pay vereist om te linken aan een Xbox live account vanuit een andere console! Is dat wenselijk?
#metoo

Ik heb een shitload aan games voor de xboxone klaar staan, naast de 50+ titels die ik voor de 360 heb. En bij PS4 begin ik met nul.
Laten nou alle klas- en voetbalteamgenootjes van mijn jongste een PS4 hebben....
Je voelt het dilemma denk ik wel.

Exclusives zullen me een worst zijn.

Straks maar een Switch halen 8)7
Nee hoor want by far de grootste groep mensen heeft maar 1 wens: samen met vrienden spelen. En dan moet je dus een PS4 kopen.

Wie gaat er nu een XBOX kopen als al zijn vrienden ps4 hebben? Niemand. Enkel mensen die consoles voor single player kopen of geen vrienden met consoles hebben zullen zoals jullie twee beslissen, en jullie zijn heel zwaar in de minderheid.

Gewoon normale zakelijke zet van Sony dit.

p.s. sony doet gewoon crossplay met de PC. Enkel niet hem hun console rivalen.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 3 september 2018 14:46]

Alleen denkt niet iedereen zo. Ik ga echt geen apparaat met opgelegde beperkingen kopen met het gevoel dat ik geen andere keus heb (omdat mijn vrienden allemaal een PS hebben).
Dat geeft mij zoals hierboven ook al enkele keren is gezegd een heel akelig gevoel over Sony. Een gevoel dat ze enkel bezig zijn met dit idiote protectionimse dan met gaming ervaring op zich. En zoiets schiet bij mij in het verkeerde keelgat en blijft ook lang hangen dat kan ik je zeggen!
Als je overtuigd bent van je product hoef je dit soort maatregelen niet te nemen!
Daarintegen heb je met xbox hetzelfde probleem, ook geen cross play want Sony laat het niet toe. Dan nog kan je beter een ps4 kopen want daar zit de grootste user Base.
Alleen denkt niet iedereen zo. Ik ga echt geen apparaat met opgelegde beperkingen kopen met het gevoel dat ik geen andere keus heb (omdat mijn vrienden allemaal een PS hebben).
Succes. Jij en ik weten beide dat:

a) jij de soep toch niet zo heet opdrinkt als je hem nu opdient
b) je echt een miniscule minderheid bent die hier uberhaupt vanaf weet, laat staan er iets om geeft.

Van mij mag je hoor. Koop jij lekker een xbox terwijl al je vrienden een ps4 hebben. Zal ze leren man! 8)7
Alleen ben jij een van de weinige waar het lang blijft hangen. En vergeet niet dat de Xbox 360 geen Crossplay wou met PS3. Dus koop je geen van beiden. En als je toch bezig bent. Gooi Windows en office ook van je pc. Anders kom je op mij over als een keyboard Warrior. Een hoop roepen maar weinig doen.
al mijn vrienden hebben een playstation, maar ik vind de sticks van dat ding niet zo prettig. Ik kies zeker voor iets wat ik meer comfortable vind.
Dan koop je toch gewoon een andere controller? Toch geen hi-tech probleem lijkt mij 8)7
Naja xbox is ook sterker atm dus vond t allemaal wel prima
Het zal ongetwijfeld meewegen in de overweging van mensen om voor een bepaald platform te kiezen. Kijk wat de arrogante houding van MS bij de introductie van de Xbox1 veroorzaakt heeft.... rampzalig,

Deze uitspraak van Sony zal ook best de verkopen van de PS4 beinvloeden. Misschien zelfs die van de PS5. Maar onder de streep zal het denk ik marginaal zijn. Blijkbaar is het dat Sony wel waard. Ik ben er vrij zeker van dat ze die afweging gemaakt hebben.
Ik koop een console voor single player games, multiplayer games speel ik op de PC.
Ik denk wel dat een dergelijke uitspraak en het aspect dat toekomstige games waarschijnlijk ook geen cross-play toestaan, invloed zal hebben op de verkoop van Sony consoles.
Dat zou best kunnen, maar er zijn veel gamers die zoals jij een Playstation kiezen voor de singleplayer ervaring en het dus niks boeit. Voor hen is Xbox geen optie aangezien ze nauwelijks nog aan exclusives doen. Een half jaar geleden hebben ze geloof ik zelfs een publieke statement eruit gegooid dat ze zich niet meer gaan richten op exclusives.
Waarom zouden ze niet de ps5 minder gaan kopen door dit soort uitspraken? De xbox one heeft ook veel te leiden gehad over de uitspraken rondom digitale aankopen in het begin. Ook al hebben ze dat toen teruggedraaid was de schade er al. Dat kan zo ook maar gebeuren met deze uitspraak van Sony.
Ach, het is precies dit soort hoogmoed waardoor Sony met de PS3 in het begin compleet de plank missloeg en MS met de 360 een goede voorsprong kon pakken. Daarna hebben ze daar weer van geleerd, en de PS3 recht getrokken en de PS4 goed ingestoken, en toen ging het weer ineens goed, en nu gaan ze weer dit soort debiele truukjes uithalen. De PS5 zal bij launch ongetwijfeld iets mis mee zijn, een belachelijke prijs, rare beperkingen oid...

Hetzelfde geldt overigens voor MS, de 360 ging zo goed dat ze vervolgens allerlei rare ongewenste ideeën hadden wat betreft always online en de kinect, die de X1 in het begin een blok aan het been zijn geweest. MS is nu hard hun best aan het doen de X1 weer recht te trekken.
Alleen vanwege crossplay? Dan sluit je je dus meteen af van je vrienden die wel een PS4 hebben. ;) Lijkt me een aparte redenatie.

Nu geef ik zelf nagenoeg niks om online gaming en dus ook niet om crossplay, maar ik heb toch echt bewust mijn keuze gemaakt voor een PS4 vanwege de beschikbare spellen. Dat lijkt me - naast de rekenkracht/hardwaremogelijkheden - toch het grootste argument om voor een bepaalde console te kiezen.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 3 september 2018 16:11]

En nee hoor, ook al mijn vrienden hebben een PS4, maar ook een PC. Willen ze met me gamen gaan ze maar op de PC, ik heb een xbox gekregen, maar zou sowieso al nooit een console kopen en al helemaal geen PS4. Heeft niks met uitsluiten te maken, maar is een principekwestie, Sony arrogant? Ik arrogant. Zelfde geldt voor EA waar ik al jaren geen game meer bij gekocht heb. En als iedereen nou eens zo zou denken (al is het maar voor 1 jaar) dan zou het game landschap er een stuk mooier uit zien, worden de spellen goedkoper en zijn we misschien eindelijk eens verlost van die achterlijke game exclusives.

Game exclusives, het is toch eigenlijk van de zotte dat zoiets bestaat? Als Spotify alleen voor iOS uitgekomen zou zijn zou iedereen op zijn achterpoten gestaan hebben, maar game exclusives heeft blijkbaar niemand moeite mee. Te gek voor woorden.

Rekenkracht/hardwaremogelijkheden? Je weet hopelijk toch dat de Xbox One X de krachtigste console op de markt is nu?
Ik snap je reactie, maar game exclusives zijn helemaal niet van de zotte. Die definieren het platform en pushen een console. Waarom zou ik kiezen tussen xbox en ps als dezelfde games erop te spelen zijn? Dan moet ik naar andere zaken gaan kijken zoals hardware specs die nauwelijks verschillen of de online-dienst. Maar dat vind ik randzaken. Dat de ene shop sneller start dan de ander, het zal me worst zijn. Het gaat om de games en als een bedrijf als MS of Sony exclusives maakt, dan hoeven ze die ook niet met een generiek platform als Steam te distribueren en 30% van hun omzet/winst af te staan. Concurrentie middels exclusives zorgt voor een kwaliteitsboost. GoW of TLOU zou nooit zijn gemaakt op een generiek platform, dan spelen we allemaal FIFA, COD, BF en Fortnite of vergelijkbare game-diensten.

Daarnaast maak je de vergelijking met Spotify die niet klopt. Apple en Google hebben ook hun eigen muziekdienst die exclusief is. iTunes is jaren leidend geweest. Spotify is een multiplatform dienst net als FIFA een multiplatform game is.

On topic: Deze reactie van Sony vind ik overigens ook belachelijk. Als ze dit nog een aantal keren doen, dan gaan ze het wel merken in de gaming-community. En die zorgen altijd voor de sales in het begin van de cycle.

[Reactie gewijzigd door ceesiebo1 op 3 september 2018 18:00]

Nja ik vind dat dus van niet, pc’s verkopen toch ook niet op die manier? Daar koop je toch ook de hardware en niet het platform? De enige reden dat Sony zoveel verkoopt is door die exclusives. Zonder dat was hun platform (en zeker nu met al dit gemauw over crossplay) al lang ingestort.

En nu zeg je itunes was jaren leidend, maar iTunes was en is ook al jaren beschikbaar op Windows. Google’s en Apple’s muziek dienst zijn beide uitgekomen na Spotify en zijn alternatieven voor Spotify. Voor game exclusives zijn geen alternatieven, want zoals je al zegt TLOU is er enkel voor de PS.
Zelfde geldt voor Steam, dat is ook multi platform. En Microsoft hoeft echt niet via Steam te distribueren zoals er genoeg games zijn die dat dan ook niet doen. Geen 30% afstaan of wat dan ook. Exclusives slaan gewoon nergens op.

Vroeger zat er enigszins logica in, want de PS had een compleet andere architectuur dan de Xbox en het was in die tijd veel meer werk om een game voor beide apparaten uit te brengen. Maar dit is al lang niet meer zo. En waarom zou de kwaliteit van een game beter zijn als het enkel voor 1 apparaat uit zou komen? De kwaliteit zou juist enkel hoger kunnen liggen, want er kunnen meer mensen het spel spelen, dus meer mensen kunnen het kopen, dus meer geld dat er binnen komt. Maar goed, ik heb het nu over exclusives en nog niet eens gehad over CrossPlay.

We leven in 2018 en daar vind ik van dat diensten, de hardware, de controller en de interface de keuze moeten bepalen, niet de game exclusives. Ik kan ook geen enkele goede reden voor de consument bedenken om het zo te doen, het is enkel voor Sony gunstig, want die zullen anders klanten kunnen verliezen en dat is juist waar het probleem zit. Ik gok dat Sony hier daadwerkelijk bang voor is zeker nu Nintendo een stevige opmars maakt en Microsoft een steeds opener beleid voert.

Bij PC’s kiezen we toch ook niet voor AMD omdat daar leukere spellen op te spelen zijn? En het verschil tussen een Android en iOS toestel zijn de afgelopen jaren ook steeds kleiner geworden als we het hebben over exclusief aanbod. En dan heb ik het nog niet eens gehad over dat ik ieder spel wat beschikbaar is voor beide apparaten gewoon kan spelen tegen mensen met een ander apparaat.

Sony is gewoon bang en terecht met deze houding. Voor mij dus geen Playstation, jammer voor die exclusives hoe goed ze ook zijn, maar zoals ik daarstraks al zei, zij arrogant dan ik ook. Unchartered had miljoenen kopieen meer kunnen verkopen als ze het niet console exclusive gemaakt hadden.

Je zou kunnen zeggen Nintendo doet hetzelfde, maar dat is dan weer niet helemaal waar. Nintendo games als Super Mario worden gemaakt door Nintendo. Unchartered niet door Sony. Dit zijn gewoon contracten en in mijn ogen blijven het gewoon smerige wurgcontracten. Want stel dat 1 van die exclusives net zo populair wordt als bijv. PUBG of Fortnite dan mag de ontwikkelaar het spel niet eens voor andere platforms uitbrengen. Het verschil is enkel dat Sony een flinke zak geld betaalt voor die exclusiviteit en dat is waarom het uberhaupt bestaat. Bah en nee dank u!
Ik kies in principe het platform met de content die me het meest aanstaat (en een game-pc). Die vergelijking met Nintendo ben ik het niet mee eens. Nintendo heeft vast intern programmeurs maar ze zullen ook studios inhuren die voor hun exclusief content maken, net zoals Sony dat doet. Uncharted wordt gemaakt door ND maar die doen dat niet omdat ze een wurgcontract hebben, maar omdat ze zich specialiseren en committeren aan het platform waardoor ze er het beste uit kunnen halen. En Sony betaalt ze vast prima. Als ze multiplatform willen dan kan dat. Dat hebben we ook gezien bij die ander studio die Resistance en laatst Spiderman heeft gemaakt. Die is tussendoor gewoon een exclusive voor de xbox gaan maken.

Anyway, ieder zijn mening en ik snap de jouwe. Ook ik vind Sony arrogant worden. Dat worden bedrijven altijd als degene met passie voor games plaats maken voor mensen met passie voor sales. Dat hebben we bij Microsoft bij de lancering van de Xbox One ook gezien. Die zijn gelukkig de boel aan het recht trekken. Nu Sony en Nintendo nog. Sony zou sowieso nooit bij een 3rd party multiplatform game restricties mogen opleggen.

Ik heb alleen in de loop der jaren hele slechte ervaringen met Microsoft gehad. Die willen dominantie bereiken en zullen dat bereiken als ze hun Windows platform en Xbox platform steeds meer samen inzetten net zoals ze Windows en Explorer samen gingen inzetten om Navigator van de markt te drukken. We hebben gezien hoe innovatie daarna volledig stil viel bij MS. Laten we hopen dat geen van de partijen dominantie bereikt en gewoon met elkaar blijven concurreren zodat wij gamers de beste producten krijgen.

[Reactie gewijzigd door ceesiebo1 op 3 september 2018 19:56]

Exact, concurrentie is goed, maar doet Sony nu niet hetzelfde? Ze dwingen mensen om een playstation te kopen als enige console om met je vrienden te spelen.
Voel jij je gedwongen dan? Staan ze met een pistool achter je nek? Als jij die games wilt spelen dan kan je toch een PS kopen? Je zal voor Nintendo games ook een Nintendo console moeten kopen......

Is het zo gek dat Sony hun eigen platform wilt verkopen? Dat Microsoft van alles en nog wat probeert om de Xbox verkopende te houden, wilt niet zeggen dat anderen moeten volgen.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 3 september 2018 22:54]

Je wordt dan toch gedwongen om een PS te kopen? Je zegt het nou toch goed? Als ik dat wil spelen, dan moet ik een PS kopen (terwijl ik genoeg hardware in huis heb om het al te kunnen afspelen).

Zie het als je kunt alleen netflixen als je een Samsung TV aanschaft.

Nintendo, even goed hoor. Maar ook Nintendo denkt er serieus over na om bijvoorbeeld games voor ios te ontwikkelen.

[Reactie gewijzigd door jimzz op 3 september 2018 23:00]

Dat zijn keuzes en hier ontwijk je weer Nintendo....
Nee hoor ik zeg net zo goed, is dat ontwijken? Overigens zeg ik net al, jij hebt mening A en ik heb mening B. Wat voor zin heeft het om dit eindeloos door te laten gaan. We gaan het toch nooit eens worden.

Dus blijf de dure exclusives kopen en game ik vrolijk verder op mijn PC voor de helft vd prijs goed?

[Reactie gewijzigd door jimzz op 3 september 2018 23:05]

Ja dat is ontwijken...nadat je even snel je post ging aanpassen.
Haha, ik had een typfout gemaakt en dan pas ik t aan, maar gast waar maak je je in godsnaam druk om? Zal het nog een keer herhalen:

Wij gaan het niet eens worden, dus laat het lekker gaan joh.
Nintendo, even goed hoor. Maar ook Nintendo denkt er serieus over na om bijvoorbeeld games voor ios te ontwikkelen.
Dit kwam nadat ik reageerde op je post. Ik maak me niet druk, maar je liegt in je volgende post namelijk, alsof je het niet ontweek. Dat was geen typfout gast.....
Nee hoor, ik vind het slecht dat Nintendo aan exclusives doet. Ik vind het goed dat ze voor ios willen ontwikkelen. Maar nogmaals, waar maak je je druk om. Enige wat ik aangaf is dat ik voorstander ben voor Crossplay en tegenstander van Exclusives en het maakt me echt geen ene bal uit welk bedrijf dat dan ook doet. Maar het begint er echt op te lijken dat je het niet kunt verkroppen dat ik er een andere mening op na hou. Ik wil crossplay en geen exclusives. Jij wel, dat mag en daarmee denk ik dat we beter kunnen ophouden met deze nu al eindeloze en vooral zinloze discussie.
Je statements slaan af en toe gewoon nergens op. Je bent er niet voor niets ook mee in discussie met anderen.

Volgens mij ben jij de gene die zich dus druk maakt om iets "kuch"Exclusives"kuch".
Yup daar maar ik me druk om, eh en volgens mij heb ik dit al zeker 4x herhaald. Dat ik hier al 15 jaar tegen ageer. Dus ja daar maak ik me druk om, lijkt me duidelijk dan toch of niet? Dus ja, dat behoefde eigenlijk geen uitleg. Maar laat het nou zitten joh, of wil je graag het laatste woord hebben? Dat mag hoor.
Zal nog een keer reageren en zal mijn reactie hiervoor niet aanpassen. Maar Nintendo idem dito. Ennuh fyi, Fortnite (waar heel dit artikel over gaat) wordt niet gekaapt door Nintendo :P. Goede nacht nog
Ik vind de controller fijner; de exclusives leuker (vooral Uncharted) en op het moment van uitkomen van de PS4 Pro was de One X er nog niet; die kwam pas een jaar later. Dus op dat moment was volgens mij de PS4 Pro de krachtigste console. ;)
90% van mijn vrienden hebben een PS4 en toch blijf ik trouw elke Xbox console kopen en nog geen moment spijt van gehad. Als insider krijg ik ook altijd snel nieuwe updates. Nu enkel nog wachten tot Microsoft met nieuwe exclusives komt ze werken er toch al hard aan.
Ik had de vorige generatie een PS3 en nu een X1. Geen moment spijt gehad.
Als de meeste mensen die je kent een PS4 hebben, kan ik je aanraden ook gewoon een PS4 te kopen.. Je kan dan immers met de mensen die je kent spelen.

Ik zelf ben in het bezit van een PS4 Pro, ik denk dat PS4 ook wel de beste exclusives heeft (The Last of Us, Horizon Zero Dawn, God of War, Uncharted, Detroid: Become Human, en nog wel wat titels)

(overigens is dit geen bash richting XBONE :))
Moeten ze maar een Xbox kopen é. :+
Ik speel voornamelijk Fifa Weekend League dus daar heb ik er al geen last van en ik kan nog altijd met die 10% Xbox vrienden spelen als ik Forza speel. Ik heb voor Xbox gekozen sinds Halo en Gears of War en zie geen reden om nu nog te veranderen geef mij maar de underdog.
Een Xbox one x zou ik voor kiezen. Omdat het ook een puike media player is, die consistent een stroom updates uitbrengt. UHD blu-ray, alle codecs, vrr en opties als hoge framerates op 1080p.

De Sony exclusives zijn zwaar overrated, omdat de meeste game journalisten zich niet bezig houden met speeluren en geilen op mooie plaatjes. Je bent in 8 uur door zo'n game heen. Veredelde tech demo's.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 3 september 2018 14:16]

Je verhaal over de media player kwaliteit van de XboX zal best kloppen,

Maar wat je schrijft over PS4 exclusives slaat echt nergens op. PS4 heeft een shitload aan bijzonder goede exclusives. 3 voorbeelden (er zijn er veel meer)
- Horizon Zero Dawn. Minstens 20 uur, plus talloze side quests, goed voor nog minstens 20 uur. 8,9 op Metacritic, User score 8,3
- Persona 5. Ca. 100 (!) uur. Metacritic 9,3, user score 9,1
- God of War 4. 20~30 uur. Metacritic 9,4, user score 9,2
Smaken verschillen laten we het daar op houden.
Smaken verschillen laten we het daar op houden.
PS4 heeft een shitload aan exclusives over een heel breed spectrum.De 'smaken verschillen' kaart kun je daarbij echt niet meer spelen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 september 2018 20:13]

Tuurlijk kan je die kaart wel trekken. Sommige mensen hebben niets met de exclusives die op de PS4 uitkomen, zeker als ze de Ps3 nooit in bezit hebben gehad. Veel exclusives zijn opvolgers van Ps3 spellen. Iemand die Halo 1, 2, 3 en 4 nooit heeft gespeeld, zal er niet zo snel van wakker liggen dattie Halo 5 mist. Ligt er ook maar net aan hoeveel je hebt geïnvesteerd in een platform.
Tuurlijk kan je die kaart wel trekken. Sommige mensen hebben niets met de exclusives die op de PS4 uitkomen, zeker als ze de Ps3 nooit in bezit hebben gehad. Veel exclusives zijn opvolgers van Ps3 spellen. Iemand die Halo 1, 2, 3 en 4 nooit heeft gespeeld, zal er niet zo snel van wakker liggen dattie Halo 5 mist. Ligt er ook maar net aan hoeveel je hebt geïnvesteerd in een platform.
En daarmee laat je de grote groep mensen buiten beschouwing die niet gebonden zijn aan langlopende series. Of die het verlies van één serie voor lief nemen in ruil voor een grotere schare aan andere exclusives die hun ook aanspreekt.
Ik reageer gewoon op wat jij zegt. Jij vindt dat de doelgroep die weinig tot niets met PS4 exclusives heeft niet hoort te bestaan. Waarom zou ik dan opeens andere doelgroepen moeten gaan opsommen?
Ik reageer gewoon op wat jij zegt. Jij vindt dat de doelgroep die weinig tot niets met PS4 exclusives heeft niet hoort te bestaan. Waarom zou ik dan opeens andere doelgroepen moeten gaan opsommen?
Nee. Je verdraait wat ik schrijf.
Enige wat ik schrijf is dat Sony in absolute aantallen de meeste exclusives heeft en dat ze deze ook over de breedste poel aan genres heeft: voor ieder wat wils.

Jij komt met het argument dat mensen ook historie kunnen hebben met een geliefde game-serie en daardoor liever bij XBox zouden willen blijven.

Wat ik stel is dat de XBox maar bar weinig van zulke series heeft. En dat jij, dan nog steeds voorbij gaat aan een groot aandeel aan spelers die totaal geen binding hebben met een bestaande serie, en dus veel eerder naar het totaal grotere aanbod van de PS4 zullen kijken dan naar de XBox.

Zo is het; en niet anders.
Dat schreef je helemaal niet. Dat schrijf je nu ja. 8)7

Daarnaast verdraai je nu wat ik typte. Ik had het niet over hoe mensen gehecht zijn aan een bepaalde serie. Ik had het er juist over dat het zo kan zijn dat ze dat niet hebben en daardoor weinig om de exclusives geven.

En dan kom je weer met die doelgroep waar het helemaal niet om draaide. Interesseert me niet die doelgroep. Daar ging het niet over. Als de discussie over die doelgroep ging, dan had ik mijn reactie daarop aangepast.

Ik ga niet voorbij aan zulke doelgroepen. Ik zeg nergens dat er geen plaats is voor zulke doelgroepen. Jij bent degene die claimde dat er geen doelgroep zou mogen bestaan die niets met PS4 exclusives heeft. Die bestaat wel, naast dat er ook een doelgroep bestaat die niets met exclusives series heeft van beide consoles en dan misschien kiest voor een PS4 vanwege de betere exclusives. Of vanwege de vele vrienden die hij daarop heeft. Of juist voor de xbox omdat hij de controller fijner vindt...

[Reactie gewijzigd door Rudey op 5 september 2018 02:18]

Ik had het niet over hoe mensen gehecht zijn aan een bepaalde serie. Ik had het er juist over dat het zo kan zijn dat ze dat niet hebben en daardoor weinig om de exclusives geven.
Je formuleert het op zo'n manier dubbel negatief dat je het omgekeerde er in leest.
En als ik het letterlijk als geschreven lees, dan raakt je hele relaas kant noch wal.

Mensen die niet specifiek om bepaalde series geven zullen juist kiezen voor het platform met de meeste exclusives, omdat daar de breedste mogelijkheden zijn. Niet vast hangen aan één exclusive serie op een platform betekent niet dat je ineens totaal geen interesse meer hebt in de hoeveelheid andere exclusives op dat platform.
Ah ok, jij bent er zo een. Als jij dingen verdraaid van de ander is het de schuld van de ander. Het is gewoon prima geschreven hoor. Maar goed narcisme is tegenwoordig helemaal hot op het Internet. Alleen je eigen mening of meningen die daarop aansluiten zijn voor jou alleen acceptabel. Vervolgens drie keer dezelfde argumenten geven voor iets waar de discussie niet om ging en vervolgens ook nog de plank mis slaan. Alsof mensen alleen voor exclusives een console kopen.

De meeste mensen die ik ken met een PS4, zitten niet heel de dag op tweakers. Omdat een vriendje ook een PS4 heeft halen ze het, ook al staat de ps4 vervolgens bijna alleen stof te happen. Enkelen van de personen praten over bepaalde exclusive spellen die ze leuk vinden. Niemand daarvan praat erover in de trant van, je moet de ps4 halen, want echt supertoffe exclusives. Ik ken niemand die is overgestapt van de xbox one naar ps4. Ik ken er meerdere die zijn overgestapt van de ps4 naar de xbox one. Dat zijn mijn ervaringen. Dit komt doordat veel mensen voor mijn gevoel de ps4 halen omdat het de populaire keuze is. Mensen die de Xbox One halen hebben er over het algemeen beter over nagedacht.

Exclusives trekken echte game fans, niet huis tuin en keuken gamers.

[Reactie gewijzigd door Rudey op 6 september 2018 08:24]

Vervolgens drie keer dezelfde argumenten geven voor iets waar de discussie niet om ging en vervolgens ook nog de plank mis slaan. Alsof mensen alleen voor exclusives een console kopen.
De enige die hier een niet-relevant argument blijft herhalen ben jij.

Deze sub-thread aan reacties is voortgekomen uit een reactie van Tripledad65 die het juist over de verkeerd belichtte kant van PS4 exclusives had, en de reactie van Batauwer daarop. De kern van de argumenten was:
 1. Tripledad65: PS4 heeft objectief meer exclusives als XBOne.
 2. Batauwer: 'smaken verschillen' - dwz voor bepaalde genres is de XBOne beter
 3. ik zelf: De exclusives van de PS4 zijn over zoveel genres gespreid - en bieden daarmee dus aan zoveel meer mensen die binnen genre X, Y, en Z iets zoeken meerwaarde! - dat het argument subjectieve smaak niet meer werkt.
Jij bent degene die hierin binnen komt vallen en de zaak off-topic trekt met gezever over het feit dat mensen niet voor exclusives kiezen en dat daarom Batauwer's punt wel geldig zou zijn. Wat dus echt nergens op slaat.

En om het af te maken ga je het nog even op de man spelen ook.
Lekker, dan.
Dat er ook mensen zijn die niets hebben met exclusives over de gehele lijn van de PS4. En daarmee geef ik inderdaad Batauwer gelijk. Nogal arrogant vind ik het om te denken dat het niet zo kan zijn dat er personen zijn die niets met PS4 exclusives hebben. Daarmee is mijn bericht toch behoorlijk on-topic.
Dat er ook mensen zijn die niets hebben met exclusives over de gehele lijn van de PS4. En daarmee geef ik inderdaad Batauwer gelijk. Nogal arrogant vind ik het om te denken dat het niet zo kan zijn dat er personen zijn die niets met PS4 exclusives hebben. Daarmee is mijn bericht toch behoorlijk on-topic.
Het onderwerp van dit stuk van de discussie was juist de attractiviteit van de XBOne vs de PS4 op basis van exclusive games. En het argument 'smaken verschillen' van toepassing op het verschil in smaak voor bepaalde exclusives - genres, dus.

Mensen waarvoor in het algemeen exclusives niets doen, hebben dus per definitie helemaal niets daarmee van doen. Wie slaat er hier nou de plank mis?
Je moet het even in context zien. Betauwer begint met stellen "PS4 exclusives zijn overrated tech demo's". Daar zet ik een aantal feiten tegenover die dat ontkrachten. Dat heeft weinig met smaak te maken. Als je de volledige lijst PS4 exclusives naast de lijst van XboX exclusives zet, met ratings (als je wilt ook de user ratings er naast). Dan volgt daar gewoon uit dat PS4 meer, en gemiddeld hoger gewaardeerde exclusives heeft dan Xbox. Ik denk niet dat daar veel discussie over valt te voeren.

Dat wat je leuk vind een kwestie van smaak is, en dat wanneer je een die hard Halo fan bent, je niks bij de PS4 te zoeken hebt, staat daar los van. Ik meen dat racing games op de XboX ook beter gewaardeerd worden. Er zijn voldoende redenen om vanwege je smaak een XboX te kopen, maar nogmaals, dat heeft niets te maken met het feit dat PS4 meer en beter gewaardeerde exclusives heeft.
En het was dan niet een reactie op jou. Dat de PS4 objectief gezien meer en betere exclusives heeft is een feit. Ik reageerde op dat je blijkbaar dan niet meer mag zeggen dat je niets met de ps4 exclusives hebt. Maar ik vind dus dat je dat wel mag zeggen. Maar blijkbaar heel veel ps4 fanboys hier, want op een goed onderbouwde reactie krijg ik vervolgens een -1. 8)7
Ik lees het anders. Maar goed.
Je hebt wel een eigenaardige definitie van wat een feit is.

Ik laat het bij 'verschillende smaken', is het nog niet goed.
Voor mij zijn er geen exclusives de moeite waard op de ps4, dus voor mij is het een makkelijke keus. Voor andere die hetzelfde hebben, raad ik tevens de Xbox aan omdat die simpelweg veel meer bied.

Als jij destijds een PS3 had staan en emotionele waarde hecht aan deze games, kan ik me prima voorstellen dat jij ze beter vind. Maar dat is dan ook het enige feit: dat jij dat vind.
Of de ene media inhoudelijk beter is dan de andere dat is smaak NOOIT een feit.

Ook een feit is dat, de exclusives buiten beschouwing gelaten, de Xbox one een betere keuze is

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 4 september 2018 20:28]

Je hebt duidelijk moeite met het verschil tussen feiten en mening.
Onbegrijpelijk dat je niet kan accepteren dat de PS4 meer, en hoger gewaardeerde exclusives heeft. Alle cijfers tonen het aan.

Ik heb overigens geen enkel probleem met de Xbox, en snap best dat er liefhebbers voor zijn.

Ik heb trouwens nooit een PS3 gehad. Mijn vorige console was een x360.

[Reactie gewijzigd door Tripledad65 op 4 september 2018 21:50]

Je hebt duidelijk moeite met het verschil tussen feiten en mening.
Tegen jezelf aan het praten?

Reviews zijn meningen van mensen, niet meer niet minder. Dat jij dat in je hoofd zodanig verdraaid dat het feiten worden, is ronduit eng te noemen.

Als het hele land roept dat de Joden het kwaad zijn, is dat dan ook een feit volgens jou?

Feit is dat ik het saaie maar mooie games vind zonder inhoud. Voor mijn persoontje zijn de exclusives nietszeggend.
FEIT is dat zowel door reviewers als gebruikers meer PS4 exclusives hoog gewaardeerd worden dan Xbox games.

Zeg maar eens wat daar niet aan klopt.

Dat jouw mening daar van afwijkt, prima.
Je snapt het echt niet hé, hou nu eens op man.
Tegen jezelf aan het praten?
Voor iemand die in '65 geboren is ben je ronduit kinderachtig.
Troll lekker verder, ik reageer niet meer.
Dat gescheld van je, sterkt mij alleen maar in mijn mening dat je geen argumenten meer hebt, en zodra ik je eigen woorden tegen je gebruik, ben ik ineens kinderachtig?

Je hebt nog geen enkel zinvol argument neergelegd om de feiten (ik heb ze niet verzonnen!) te trachten te weerleggen.

Even stap voor stap voor je:
1.) uit Metacritic blijkt dat de PS4 meer games heeft met een hoge waardering dan XboX
Dat is een feit. Als je feiten hebt die het anders laten zien ben ik erg geinteresseerd
2.) Zowel professionals als users geven de PS4 exclusives hoge cijfers.

(1)+(2) leidt eenvoudigweg tot de conclusie:
PS4 heeft meer hoger gewaardeerde games dan de XboX
Dat is feitelijk en logisch 100% correct.

Als een game van 5000 users, en 80 reviews (in die orde van grootte ligt het) een hoog cijfer krijgt, mag je dat volgens mij best betitelen als "een goede game". Ik durf zelfs te zeggen dat het overgrote deel deze omzetting van feiten naar een uitspraak als correct zou betitelen.

Ik krijg het idee dat je hier de vertaalslag gemist hebt.

Als de genoemde cijfers bij jou niet leiden tot de uitspraak "het is een goede game", maar blijft steken in "heel veel mensen vinden het een goede game" dan komt daar jouw ergernis uit voort.

Ik heb bewust in mijn verdere replies op jou steeds geschreven in de strekking dat "Meer PS4 games hoog gewaardeerd worden dan XboX" games. Een neutralere uitspraak dan "PS4 heeft meer goede exclusives", of zelfs "PS4 heeft betere exclusives"

[Reactie gewijzigd door Tripledad65 op 5 september 2018 17:12]

Wat betref de mediaspeler: Ja de XBOX one X is een betere mediaspeler. Heeft ook een ingebouwde 4k speler die ontbreekt op de ps4(pro)

Echter wat betreft exclusives: dat is natuurlijk helemaal grote kolder. Goede graphic (of artwork) staat of valt niet met content. Het kan prima beiden gecombineerd worden.
Pak PS exclusives als Persona 5, waar je makkelijk 80 uur in kan steken voor een enkele playthrough. Moet je wel van Japanse spellen houden uiteraard) . Dat ofwel Detroit:become Human. Een spel die op zich snel uit te spelen is, maar door verschillende verhaallijnen meerdere keren opnieuw te spelen is.
Ni No Kuni, Final Fantasy XV, ook prima voorbeelden waarbij uiterlijk en redelijke speelduur prima te combineren zijn.

De spelbibliotheek van Playstation 4 is eenvoudigweg vele malen groter dan die van de XBOX one. Dit is een concreet gegeven. Het kan natuurlijk zijn dat je niet van de vele Indi titels houdt of van de Japanse spellen houdt, maar dat wil niet zeggen dat het veredelde techdemo's zijn.

Op het moment dat je voornamelijk veel multi platvorm games speelt dan ben je prima uit met Een Xbox one, maar de PS4 heeft de betere exclusieve titels. PS is bovendien het beste platvorm van Het RPG genre. Vaak kom je daar met 8 uur net door de tutorial heen :Y)
+ op de Xbox One kun je VLC Media Player, Plex en Kodi installeren.
Plex gaat op de ps4 ook sinds 2014 naar mijn weten. Even zo goed blijft de XBOX one wel de betere mediaspeler, daar niet van.
Quick events is Detroid human ja en wellicht ook de Telltale games (maar die games heb je op de XBOX one even goed) , maar in mijn voorbeelden hebben Persona 5 en Ni no Kuni daar totaal weer niets mee van doen.

Enfin, de hele wereld weet dat op dit moment Sony veel meer en veel betere exclusives heeft dan Microsoft.
Dat zou in de toekomst best wel eens kunnen gaan veranderen, Microsoft heeft immers goede stappen gezet, maar op dit moment is de keuze bij PS gewoon veel groter, dus ook als quick time events niet je ding is dan ben je nog altijd beter uit met een PS4 :P
Inhoudelijke argumenteren is niet je sterkste kant, maar goed ik wens je even goed veel plezier metd e aanschaf van een XBOX one X.
Deze generatie doen exclusives er niet meer toe. Uitgezonderd Nintendo uiteraard.

Op de Playstation 4 enkel lege remakes, of sequel zoveel.
En obscure Japanse (sequel) meuk is een niché, geen inhoudelijk argument.

Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077, Battlefield 5, Forza. Games waard voor honderden uren.
Ik vermaak me wel, en mis werkelijk niets aan nog geen 10 uur durende quick time button mash meuk.

De console die ik ga aanschaffen voor rdr2 wordt zeker een Xbox one (x) ja. Sony doet weer een PS3 nu, arrogant en lui.

Edit: hoe vaak moet ik imo's plaatsen of direct aangeven dat het mijn mening is? Er heerst zo'n discussie drang hier. Moet ik daar altijd zin in hebben?

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 4 september 2018 20:06]

Wat een getrol. Waarom zouden Nintendo exclusives er wel toe doen en die van Sony niet meer?
Is opeens Xenoblade Chronicals 2 geen japanse meuk? Want die zou mainstream zijn?
Persona5 is vele malen meer over de toonbank gegaan dan XC2...

"lege remakes". Last of us verkocht meer dan 6 miljoen stuks, meer dan Call of duty WW2, COD, AW, of Battlefield op de Xbox one. "lege remakes" verkopen kennelijk goed dus.

Even VGZ totale verkopen naast elkaar zetten.
Xbox-one: 250 miljoen (stuks)
PS4: 524 (stuks)

Blijkbaar doen die nog geen 10 uur durende quick time button mash meuk het erg goed.
(die opmerking slaat echt volstrekt nergens op , want jij kan nog niet 1 game opnoemen die aan die omschrijving voldoet)
Een mening die zich voordoet als feit, die vervolgens ook nog eens nergens op gebaseerd is. Gewoon totale onzin dus.
Wat een sterke beargumentering weer. Ik ben helemaal klaar met jullie irritante fanboys waarvan het merendeel niet eens een PS4 heeft.

Stelletje fascisten. Met intimidatie jouw mening afdwingen :>

Reviews zijn geen feiten, enkel meningen. Meningen die ook nog eens met regelmaat gekocht of beïnvloed worden.

Schaapjes die echt niet meer in staat zijn voor zichzelf na te denken. Blaat lekker verder maar laat me met rust aub.
Komt die koekwaus aankakken met verkoopscijfers.. werkelijk.. |:(

Natuurlijk verkoopt de ps4 meer games, die zijn er ook veel meer. Alsof 6 miljoen zoveel is ook, wat een lachertje.
Dus van de 75 miljoen verkochte ps4's heeft nog geen tiende deze fenomenale game aangeschaft. Spelen met cijfers wat leuk!

Elke argument wat je denkt op te gooien is een drogredenering.

Justin Bieber verkoopt miljoenen platen, maakt hem dat een goeie artiest die gewaardeerd word door iedereen?
Dit is de logica waarmee jij aan komt zetten.

Wie is er nu precies de troll?
Jij valt mij aan..

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 5 september 2018 11:42]

Lezen en beargumenteren is moeilijk.

"De Sony exclusives zijn zwaar overrated, omdat de meeste game journalisten zich niet bezig houden met speeluren en geilen op mooie plaatjes. Je bent in 8 uur door zo'n game heen. Veredelde tech demo's."

Daar begon je mee. De reactie trigger je zelf. Het is onware Bullshit die je als waarheid zit te verkondigen...

"Justin Bieber verkoopt miljoenen platen, maakt hem dat een goeie artiest die gewaardeerd word door iedereen? Dit is de logica waarmee jij aan komt zetten."

Justin Bieber is 1 artiest. Jij valt een distributie platvorm aan met honderden devs en publishers, wanneer je het over PS en een paar quicktime games hebt.
Jij zegt dus niet Justin Bieber vind ik niets. Neens jij zegt: de content van heel Sony vind ik niets. Terwijl je er waarschijnlijk niets of nagenoeg niets van gespeeld hebt, want anders doe je die uitspraak niet.
Jouw logica is als je dan toch zo nodig met metaforen wilt spreken is dit:
"ik vind de muziek die ik op spotify kan vinden waardeloos want het is allemaal eentonige rapmuziek"

Die uitspraak is onzin om de volgende reden:
1. Niet alle muziek op spotify is rapmuziek
2. Niet alle rapmuziek is eentonig.

Nu weer transponeren op jouw uitspraken over quicktime events.
1. Niet alle spellen op de ps4 hebben quicktime events
2. Niet alle quicktime spellen zijn in 10 uur uit te spelen.

Ofwel, je praat uit je kont.
En als je daarop aangesproken wordt ga je lopen doen alsof je persoonlijk aangevallen wordt.
Nee je wordt niet aangevallen , je wordt aangesproken op het verspreiden van absolute nonsens.
Als je geen onzin verkondigd, krijg je ook niet dergelijke reacties.
Je voelt je aangevallen, ga even bij jezelf na waarom dit is.

Ik verkondig een mening, niets meer niets minder.

Dat jij en de andere spastische fanboys daar aanstoot aan nemen, dat is jullie probleem.

Waar het jullie daadwerkelijk omgaat is de manier waarop mijn zinnen formuleer.
En ook in dat geval: staat het je niet aan, jouw probleem. Je kunt ook doorscrollen en niet zo spastisch doen.

"verspreiden van nonsens"
Nog steeds geen flauw idee wat een mening of feit is.
Denk aan je bloeddruk, en tot nooit.

[Reactie gewijzigd door Batauwer op 5 september 2018 13:33]

Dat doe ik al lang niet meer......
Neem de Nintendo Switch serieus mee in je overweging :-)
Zou achteraf gezien ook voor een Xbox zijn gegaan, maar al mijn vrienden kozen voor de PS4 :) Nu ik een goede pc heb staan zie ik geen reden meer voor een XBox (zelfs de PS4 ligt te verstoffen). Al de spellen waar ik interesse in heb zijn of komen er ook voor win 10.

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 3 september 2018 14:36]

Dus sony zorgt ervoor dat heel je Epic Games account onbruikbaar wordt op andere platformen zodra je hem aan een ps4 koppelt, en jou geeft dit "nog meer vertrouwen in sony dan eerst"?

Echt, fanboys, knettergek...
Echt, fanboys, knettergek...
Goh, niet enkel fanboys. Dit schaar ik gewoon onder de ziekte van deze tijd: "ik ik ik en als ik er geen last van heb, is het goed".

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 3 september 2018 14:49]

@theduke1989 gaat toch wel een stapje verder hoor, dit is niet onverschillig "raakt mij niet, boeit me niet", maar full blown stockholm syndrome, Sony gijzelt externe accounts en hij krijgt er alleen maar meer vertrouwen in dat ze daar de gaming messiah zijn.

100% fanboy
Stel je hebt een Android toestel en je kunt Whatsapp downloaden en gebruiken. Je mag dit op de pc gebruiken op je tablet op windows etc. Maar zodra je het 1 maal op een ios apparaat installeert mag je het alleen nog op ios gebruiken? Dan moet je eens zien hoe veel mensen ineens boos op hun achterpoten staan. Dit is in feite niets anders. En ja je kunt wel zeggen tja daarmee ben je akkoord gegaan. Maar niemand die dat wist hoor toen ze op de PS gingen spelen. Of lees jij altijd alle terms of agreement door? Dacht het niet he, en als het wel zo is dan ben je 1 vd weinigen.
Ze gijzelen niet je gebruikt hun service en gaat er mee akkoord.
Verdraaid, vectormatic heeft gelijk. Dit IS stockholmsyndroom.
Op die manier kan je alles verdraaien :+
Je kan ook zeggen dat MS en Nintendo zoveel vertrouwen in hun product hebben dat ze zelfs de concurent erin laten...
Sony wilt gewoon koste wat het kost mensen vast houden, dat is dus alles behalve vertrouwen in je product hebben, als het product goed genoeg was had Sony niet bang hoeven zijn dat spelers weg lopen wanneer crossplay kan...
Maar Epic is met de voorwaarden van Sony in zee gegaan(weliswaar toen ze nog geen BR versie hadden). Dus Epic had ook niet al te veel vertrouwen in Fortnite omdat ze duidelijk de PS4 spelers nodig hebben.
Precies zo zie ik het ook, dat hele protectionisme zou voor mij al een reden geen PS aan te schaffen. Dan ben pas echt tegendraads!
Je kan juist dit sort mensen serieus nemen. Die staan achter hun product :) Xbox en Nintendo moeten bundelen en zo dus samen'werken om een success te boeken :)

Ik vindt het een gewaagde uitspraak en heb nog meer vertrouwen in Sony dan eerst. Om niet als schaapjes over de dam met andere te gaan en hun pad te volgen.

Maar goed koop je xbox ;) je wint er niks mee. Jij bent goed, jij blijft an LoneWolf (Chuck Norris) good for you.
Ben je serieus? Dit is gewoon doorzichtige marketingpraat om goed te praten dat ze crossplay niet toelaten, het heeft niets te maken met een goede spelervaring want crossplay heeft geen invloed op de spelervaring, behalve dat die beter wordt omdat je met meer mensen kunt samenspelen. Dus die Sony kerel praat uit zijn kont en jij loopt er met open ogen in 8)7

Zoals @RGAT al zegt, als Sony echt vertrouwen had in het product zouden ze het niet nodig vinden om spelers te gijzelen. Blijkbaar zijn ze bang dat mensen naar andere consoles overlopen, lekker vertrouwen heb je in je product dan.
Goh toch gek dat ik met mijn Apple tegen mijn Android vrienden mag spelen. Dus je opmerking slaat kant noch wal. Het gaat over Cross Play en zover ik weet is dit altijd mogelijk geweest op smartphones.
Jij springt dus ook van de brug als iedereen dat doet ;-)

Er is meer in game-land dan multiplayer CoD of BF spelen :)
Wat een arrogantie. Dit moeten ze niet nog 2 jaar volhouden want dan staan de nieuwe generaties bijna weer klaar. En dit zal niet snel vergeten worden.
Denk dat van de 80 miljoen (?) PS4 spelers er maar weinig (relatief) zullen zijn die het een moer kan schelen of crossplay erin zit. Over 2 jaar kopen die gewoon weer een nieuwe PS4 als de console ze bevallen is.
Wat er over 2 jaar gekocht zal worden zien we dan weer. Voordat deze generatie startte had de 360 nog steeds zo'n lead dat niemand verwachtte dat mensen zo massaal over zouden stappen. Het was de arrogantie van Microsoft die hun de kop kostte.
het had helemaal geen lead, in de xbox/PS2 generatie had bijna iedereen een PS2. Doordat de PS3 later op de markt is gekomen én duur was bij introductie zijn er véél naar de xbox overgeschakeld, waarna een groot deel achteraf ALSNOG een PS3 heeft aangeschaft. de markt was min of meer 50/50 (xbox360/PS3), maar zeker 80% van de markt (gokje) had een PS2 gehad én had bijgevolg een xbox360 én PS3. Sony had dit zelf door en net dat is de reden dat de PS4 iets goedkoper was bij launch, het gedeelte dat eerst een x360 had aangeschaft en later een PS3 heeft nu gewonweg direct een PS4 aangeschaft.
Ook rekening mee gehouden dat de xbox pas 1 jaar later in Europa kwam.. 8)7
Dat zal vast iets hebben meegespeeld, maar het verschil tussen PS2 en Xbox (155M versus 24M) zal daar niet alleen aan gelegen hebben. Het immense spelaanbod (backwards compatible met PS-games) en de goede reputatie van de originele PS zorgde ook voor een grote aanwas aan gebruikers. Neem erbij in overweging dat de PS2 ook DVD's kon afspelen (wat toen groot begon te worden) en mensen kochten al snel een PS2, omdat hij het 'allemaal' kon.

Microsoft had daar van geleerd. Bij de nieuwe Xbox 360 toentertijd was er sprake van backwards compatibility. Daarnaast kwam hij eerder uit (bijna een jaar) dan de PS3. De reden dat de afstand tussen Xbox 360 en PS3 niet groot is (grofweg dezelfde verkoopaantallen) is het feit dat ondanks de voorsprong van Xbox 360, de PS3 een Bluray-speler meebracht. Voor mij was dat ook een overweging. Ik was van de generatie NES, Gameboy, SNES en zelfs nog een N64 naar PC-gaming overgestapt, maar ben door de aanschaf van een PS3 (vanwege de BluRay) weer in consolegaming terecht gekomen.

Inmiddels zijn we weer een generatie verder en de PS4 heeft het dubbele aantal verkopen als de Xbox One. In het 'thuisland' de VS doet de PS4 het inmiddels zelfs beter. Ik heb er ook ééntje (de Pro), maar bij mij was het om het even. Beide consoles hebben mooie exclusives. Ik ben echter verknocht aan Uncharted e.d. dus voor mij werd het de PS4.

ON TOPIC: Tja.. ik vind het nogal een zwaktebod. Zelfs Nintendo doet aan crossplay en dat zegt al heel wat. Aan de andere kant, de userbase is groot genoeg op de PS4 om het te verantwoorden. Toch hadden ze al wel een oplossing op het accountprobleem kunnen vinden.
We zijn niet over ie generatie bezig, lees mijn artikel met iets meer aandacht.
Welke lead cijfers heb jij dan gezien? Beetje google toont dat er ongeveer evenveel Xbox360 consoles verkocht zijn als er PS3's verkocht waren.

Xbox 360 Microsoft 2005 84 million [note 3]
PlayStation 3 Sony 2006 >83.8 millionGT [note 1]

Er is dus nooit een massale migratie tussen deze 2 platformen geweest.
Buiten het feit dat Microsoft wel een deel van zijn userbase verloren heeft aan de ps4 door hun DRM en slechte E3 / line-up.
Misschien heeft hij het gebaseerd op eigen ervaringen. De cijfers liegen niet, maar volgens mij waren er ook bijzonder veel PS3 systemen verkocht omdat het een goedkope blu-ray speler was. Wat dus betekent dat deze systemen niet werden gebruikt om mee te gamen.

Als ik om mij heen keek tijdens de piek in de levenscyclus van de twee systemen hadden veel meer van mijn vrienden een 360. De youtubers die ik destijds volgde speelden ook allemaal op een 360. Vond ik best wel balen omdat ik een PS3 had.

Ik kan dit niet onderbouwen, het is eenmaal mijn persoonlijke ervaring.
Dit is ook hoe ik het me herinner. Veel mensen (waaronder 2 van mijn vrienden) kochten een PS3 omdat het ook een blu-ray speler was.
Er zat nogal een verschil tussen regio's.

360 was heer en meester in de US.
In de EU was het ps3 die met een kleine voorsprong eindigde
Japan was overduidelijk een ps3 markt.
in mijn vriendenkring hadden meer dan de helft een Xbox360, de laatste twee jaar van die generatie was wel letterlijk iedereen op een playstation aan het gamen :)
Ik vind het nog altijd vreemd. Ik had zowel een X360 als een PS3 en de online ervaring op de Xbox was echt beduidend beter dan die op de PS3.

Had verwacht dat Xbox tov de PS3 er zeker als winnaar zou uitkomen.
Benieuwd wat de nieuwe generaties consoles gaan brengen.
X1 vs PS4 lijkt me redelijk gelijk, daar heb je enkel de voorkeur voor line-up en controller die een rol spelen.
Punt waar je ook mee zit, hoeveel van die Xbox360 consoles zijn hoe lang in het leven gebleven? Mijn Xbox360 is net buiten de garantie defect geraakt, 0% service van Microsoft. Dat was al mijn 2e defecte console van hun als verzamelaar. Mijn PS3 pruttelt vrolijk door. Als current gen heb ik destijds dan ook voor een PS4 gekozen en zal ik niet snel een nieuw stuk hardware van Microsoft kopen.
Dat is niet waar, ze hebben de garantie periode langer gemaakt juist voor deze gevallen.
Je kon dus gewoon je 360 laten repareren. :)
Nope, ik had de laatste editie en zal waarschijnlijk een van de laatste in Nederland nieuw hebben gekocht.
2 maanden buiten de garantie defect, garantie was op dat model van mij toevallig 1 maand verlengd, dus net buiten de garantie.
Geloof me, zoveel heb ik er wel voor gedaan en met zoveel personen bij de helpdesk van Microsoft heb ik wel contact gehad.
Dit is voor mij gewoon een punt, ik koop geen nieuwe hardware van Microsoft meer.
Als laptop geen Surface, gameconsole geen Xbox etc., ik loop qua hardware zowel zakelijk als prive met een grote bocht om Microsoft heen vanwege mijn slechte support ervaring.
Ik ben verzamelaar en heb het nodige in mijn collectie zitten, maar hierdoor bewust geen Xbox One.
Op mijn PS4 echter wel een abonnement en bezit daarbij de nodige fysieke spellen, dat is de console die ik in de avond graag even gebruik om een kort spel te spelen.
De 360 repareer ik wel een keer wanneer ik er zin in heb, maar die is qua gevoel en plezier voor mij besmet en richt mij liever op de herstel projecten die ik leuker vind. :)
De laatste editie heb ik ook en die is aanzienlijk beter :)
Ik kreeg op mijn oudere model extra 1,5 jaar garantie en dat is toch netjes.

Probleem was helaas de AMG gpu die gewoon veel te heet werd. AMD heeft dit nog steeds niet onder de knie, als ik naar de hitte kijk die zowel de PS4 en de Xbox One genereren denk ik wel eens misschien komt er nog een probleem in de toekomst hiermee.

Heb mijn Xbox One X wel eens getest door de ventilatie te blokkeren en die gaat wel netjes uit en geeft bij het opstarten een melding. Weet niet wat de PS4 doet.
De Xbox One X vind ik vanuit technisch oogpunt een geweldig mooi apparaat. Echter ben ik wel het soort persoon die niet moeilijk doet om wat meer geld voor iets uit te trekken, zolang het totale plaatje maar goed voelt. Na mijn laatste garantie / product ervaring met Microsoft ben ik echter zo teleurgesteld dat ik dat links laat liggen. Ik heb er serieus geen goed woord voor over, nog nooit een zo bedroevend slecht gemaakt product gekocht met zo'n slechte garantie afwikkeling. Het gevolg, bij ons op de zaak is het huismerk qua laptops netjes HP en thuis de 'hoofd' console een PS4. En wellicht dat er vanuit verzameldrang ooit later een Xbox One bij komt, maar dat is dan tegen de tijd dat ik ze op de rommelmarkten en beurzen voor een dumpprijs tegen kom. :)
Ik ken de nodige 360 gamers die naar de PS4 overgestapt zijn vanwege achterlijke release politiek van MS.
Xbox 360 Microsoft 2005 84 million [note 3]
PlayStation 3 Sony 2006 >83.8 millionGT [note 1]

Er is dus nooit een massale migratie tussen deze 2 platformen geweest.
Zoek eens de cijfers van de Xbox Vs PS2 op, MS heeft met de 360 toch echt wel een goede 60m sales van sony af weten te snoepen, die nu grotendeels weer terug gaan.
Dat is niet het punt. De PS2 is ook veel langer verkocht/ondersteund geweest dan de ps2.
Dit gaat hem om de ps3 naar ps4 gebruikers.
Verandert toch steeds. Vroeger had je Atari, Sega, Philips. Nintendo heeft zelfs nog Sony in de markt gezet
.
De arrogantie?
Nee hoor, het is veel simpeler, de prijs.
Ze kopen zeker een nieuwe PS console als Sony er voor zorgt dat jouw progressie gekoppeld is aan het PS4 systeem, zoals ze bij Fortnite ook gedaan hebben. Dan zit je vast aan het Sony-eco-systeem en moet je weer een Sony console kopen als je niet al je progressie wil verliezen.

Het is te hopen dat MS bij volgende generatie een sterkere concurrentie biedt, anders gaat Sony een naarder bedrijf worden.
Als je niet van dit soort arrogantie houdt snap ik oprecht niet waarom je een gesloten systeem als een console zou kopen.
Elk systeem is gesloten sinds jou Windows spelen niet op Linux of osx werken laat staan dat veel spelen niet naar console komen.
Het geeft je wel meer vrijheid zoals ios VS Android.
MS houdt geen ontwikkelaar tegen crossplay tussen Windows en pad of Linux te maken. Dat bijna niemand de moeite neemt kunnen zij niks aan doen.
Een PC is een open platform.
Je kan een OS naar keuze installeren en niemand houdt ontwikkelaars/uitgevers tegen games uit te brengen voor bijvoorbeeld Linux of MacOS. Dat dit niet veel gedaan wordt ligt niet aan MS maar aan uitgevers die er geen brood in zien.
Waar heb jij het nou weer over :?

Een pc (met windows, linux of wat voor OS dan ook..) is een open platform, een console is dat niet.

de enige reden waarom een spel voor windows niet standaard werkt is omdat linux en osx op een heel andere manier werken, de code die voor windows wordt geschreven kan linux of osx dus niet zomaar uitvoeren.
(net zoals dat ik niet zomaar een playstation spel in mijn computer kan stoppen en hem af kan spelen, dat is ook in een andere taal geschreven.)

Uit je reactie maak ik op dat je denkt dat dit een soort beveiliging is maar dat is dus niet het geval,
tussen linux en windows gaat het puur om verschillende talen.

Dit heeft werkelijk niets met open of gesloten systemen te maken.

https://en.wikipedia.org/wiki/Closed_platform
https://en.wikipedia.org/wiki/Open_platform
https://en.wikipedia.org/wiki/Open_architecture

[Reactie gewijzigd door xenn99 op 3 september 2018 15:20]

Eh beetje in de war?

Microsoft houdt niemand tegen crossplay voor Windows games te maken. Dat betekent dat ze open zijn. Lijkt mij een prima argument.

Ms kan er niets aan doen als ontwikkelaar dat niet doen.

Kom anders eens met een tegenargument als je het zo goed weet?
Ik kan zo uit mijn hoofd geen situaties bedenken waarbij Windows of Steam het ontwikkelen van cross-play of vergelijkbare mogelijkheden heeft tegengewerkt. Jij wel?

EDIT:
Daarnaast, ik kan games ontwikkelen en publiceren voor Windows zonder dat ik daarbij ooit contact hoef te hebben met Microsoft. Bij consoles is dat absoluut niet het geval.

[Reactie gewijzigd door 92458-37017-EB op 3 september 2018 15:49]

Ik ken wel een aantal games die geen crossplay hebben tussen Steam versie/andere platformen op de PC.
Omdat de multiplayer via Steamworks loopt, ja.
Maar dat dwingt Valve niet af.

Het staat ontwikkelaars vrij om hun eigen multiplayer servers neer te zetten en over meerdere digital distributors heen cross-play te laten werken.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 september 2018 20:19]

Synoniem aan Steam? De meeste spellen op de indy games na zijn gewoon te krijgen zonder ooit maar Steam geinstalleerd te hebben. Dus weer zo’n opmerking die kant noch wal slaat. En Windows is altijd open geweest, MS heeft andere platformen niet tegengewerkt, sterker nog Microsoft omarmt andere platformen want hun volledige Office pakket is ook op MacOS, Android en iOS beschikbaar.
Indy games... wie heeft het over indie games. Je moet het vergelijken met goede games zoals Fornite of andere AAA titels. En als je een goede grafische kaart hebt, heb je Steam.
Triple A titels kun je ook zonder steam halen hoor. Sommige wellicht niet, maar veel titels zijn zonder Steam te spelen hoor. GoG ooit van gehoord? Games als Fifa en Battlefield? Ook triple A titels, niet te verkrijgen via Steam en zo kan ik nog wel even doorgaan hoor.
Maar Fortnite loopt niet via Steam, EN heeft crossplay tussen PC, Xbox en Switch.
Die arrogantie had Microsoft eerst ook, toen wilde Sony juist cross-play ondersteunen. Dit kwam omdat sony minder ps3 verkocht dan xbox 360 en nu is het weer andersom.

dusja het zal met elkaar te maken hebben en wie uiteindelijk de knoop doorhakt is de vraag ;)
Exact. En wie staat er nu voor? Uiteraard degene die niet arrogant was. Daarom denk ik niet dat mensen het zullen vergeten. En de casual gamers kopen waar hun vrienden op spelen. Dus de early adopters maken de toon.
Het is sowieso niet een heel handige zet, Sony is volgens mij nogal afhankelijk van de PlayStation-divisie, althans een jaar geleden ofzo las ik al dat zo'n driekwart van de omzet van Sony afkomstig was van de game-tak en de (vaio)laptops, de Xperia-phones en de televisies nauwelijks meer winstgevend waren. Dan doe je er verstandiger aan je iets minder arrogant op te stellen dunkt me.
Ik heb ondertussen meermaals overwogen om geen playstation meer te kopen puur omdat ze dit soort uitspraken doen en de algehele gameplay ervaring met opzet beperken.

Ik had graag de ‘better together’ patch van minecraft willen spelen, en ook gelijk maar dedicated servertje. Dit word gewoon tegengehouden door die eigewijzen jappen.

Volgende generatie maar weer een xbox kopen of een nintendo natuurlijk.
Grappig dat je Xbox zegt die hebben dit met de 360 helemaal niet gedaan zeker.
In het verleden werden alle online services geregeld via eigen servers. Voor crossplay zou 1 van de 2 partijen, de ander op hun dienst moeten laten.

Nu hebben we het over de dienst van Epic, een hele andere situatie. Sony hoeft het alleen maar toe te staan en dat is het, Epic doet de rest.
Meerdere malen overwogen, inmiddels verkocht en een andere console aangeschaft? Waarschijnlijk niet. Net als de grote meerderheid die dit zegt.

Uiteraard is de houding van Sony belachelijk, maar dit gaat specifiek over Fortnite, wat mij gestolen kan worden. De algehele gameplay beperken? Je kunt nu al online gamen, je hebt alleen minder spelers online (ook met spelers met voordeel, pc shooters zijn vele malen behendiger t.o.v. console shooters). Ik vermaak mij prima online, meer spelers dankzij meer soorten consoles in de lobby is leuk, maar de huidige gameplayervaring blijft.

Iets als Minecraft zou tof zijn i.c.m. andere consoles/pc, dat is een gemiste kans.
Nee, ik speel nog met veel plezier mn spelletjes op de ps4. Maar waarschijnlijk bij de volgende generatie niet meer.

Ik speel ook graag Rocket League, iets wat ik met een maatje die enkel op de PC speelt zou kunnen doen als Sony een wat ander beleid zou voeren. Dat is gelijk het punt dat ik wil maken, ze zijn de grote jongen van deze generatie consoles en komen er nu nog mee weg. Maar als ze vaker dit soort dingen doen kunnen ze gewoon betalende klanten verliezen.
Rocket leaqe is gwn cross platform met ps4 en pc. Ik zie regelmatig PS logo als er een playstation gast in mijn lobby zit, ik heb pc dus
Klopt. Maar parties maken met spelers van een ander platform kan niet.
De volgende generatie is weer compleet anders. Xbox heeft in de 360/PS3 tijdperk ook geen Crossplay ondersteunt. Terwijl Sony daar wel wilden. Dus dan zou ik eerder wachten. Tevens kan de gedachte gang van Sony over 2/3 jaar compleet anders zijn.
Laten we hopen dat alle consolebouwers in de toekomst alle games cross platform gaan ondersteunen. Dan is het ook gelijk eens klaar met het afstemmen van welke console jij en je vrienden moeten kopen. Lijkt me een mooi streven :)
Ik bekijk elk jaar weer de beste optie. En nu de Xbox One X als top model ver boven de PS4PRO uitsteekt ben ik nu al geneigd te voorspellen dat ik in de toekomst een Xbox ga kopen. Mits deze echt beter is dan de PS5 en een betere ervaring bied. Sony met hun ''For the players'' slogan is ver te zoeken met dit soort uitspraken van de top.
crossplay is 100% mogelijk. Alleen chatten/praten via de Mic niet.
Inderdaad PR disaster :P
Natuurlijk is Sony gewoon rond de pot aan het draaien, maar het is wel een feit dat Fortnite beter draait op de ps4 dan op Xbox One

Zie de State of Development (augustus 2018)

[Reactie gewijzigd door Anton.net op 3 september 2018 14:24]

PS4 Pro en Xbox One X zijn dan weer niet meegenomen in deze vergelijking.
Maar volgens jouw grafiek draait hij beter op de switch.. 2% gemiste frames i.p.v. 3% op de ps4 en 4% op de Xbox.
Dus als we het alleen hebben over gemiste frames zou de switch dus een betere ervaring hebben dan de ps4 :)

Hitches per second is wel weer iets beter op de ps4... maar als je kijkt naar die grafiek gaat die zo op en neer bij elke release, dat bij de volgende release de switch/Xbox daarin misschien wel weer beter is... 8)7

Edit: ps3 = ps4 ;)

[Reactie gewijzigd door Captain Jorg op 3 september 2018 16:09]

"de beste vervaring" yeah right. De laatste keer dat ik keed deed een ps4 geen 200fps op hoge resoluties en kon je ook niet fatsoenlijk met een keyboard en muis spelen. Ik vraag mij af waar ze die "beste ervaring" onzin op baseren. Hoe dan ook ben ik geen fan van sony rondom het gesloten houden van het playstation platform.
De beste ervaring op het netwerk van hun met een Playstation die begrensd is wat downloaden betreft omdat het netwerk het anders niet aankan. Ik haal op mijn XBox fluitend 200 Mbits, op de PS4 met wind in de rug kortstondig 65 Mbits.
Mwah dat ligt aan jouw netwerkinstellingen aangezien ik prima de volle 250Mbit haal op het playstation netwerk.
Ik snap Sony wel, zal wel een kostenplaatje aan zitten (onderhoud/ ondersteuning). Ze branden hun vingers er gewoon niet aan. Als Fortnite wel Crossplay wordt, dan moet het ook voor alle andere online games.
Voor dat onderhoud van het netwerk betaal je elk jaar een bedrag, dat kan de reden niet zijn.
Dit kost Sony letterlijk geen cent. De servers worden beheerd door Epic Games en er mag gewoon geen cross play zijn van Sony. Zo heb je bij Minecraft ook dedicated servers waar je als Playstation gebruiker niet kan samenspelen met niet-Playstation gebruikers. Het is niet alsof Sony servers verstrekt aan Epic Games.

Het kan werkelijk ingeschakeld worden door een omschakeling van een schakelaar.

[Reactie gewijzigd door Dreeass op 3 september 2018 17:56]

Wij van WC-Eend adviseren...... |:(
Ik dacht dat Sony al eens had aangegeven (bij Minecraft?) dat ze het niet aanboden, omdat ze het al druk genoeg hadden met het beschermen van spelers tegen andere spelers op hun eigen netwerk en dat ze dus niet garant konden staan voor een goede ervaring op hun eigen console, als andere platformen met spellen konden verbinden.

De uitspraak die nu gedaan is, is gewoon grote bullshit, want juist het kunnen spelen met zo'n beetje alle andere spelers is de beste game-ervaring.

Edit: Ja, hier: nieuws: Sony: geen PS4-crossplay Minecraft en Rocket League is 'commerciële d...
Daarmee lijkt het een discussie over geld te zijn, al draagt Ryan ook een ethisch punt aan. "We moeten ons goed bewust zijn van onze verantwoordelijkheid tegenover onze gebruikers. Minecraft, de mensen die dat spelen hebben alle leeftijden, maar veel zijn erg jong. We hebben een contract met de mensen die bij ons online gaan, dat we voor ze zorgen en dat ze in het door PlayStation beheerde universum zitten. Kinderen blootstellen aan externe invloeden die we niet kunnen beheren of controleren, is iets waar we diep over na moeten denken."

[Reactie gewijzigd door RVervuurt op 3 september 2018 13:48]

1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee