'Amazon vestigt zich naast Microsoft op datacentercomplex in Noord-Holland'

Een tweede groot technologiebedrijf gaat een omvangrijk datacenter vestigen op het Agriport A7-complex in het Noord-Hollandse Middenmeer. Naar verluidt gaat het om Amazon, dat al eerder interesse toonde.

Volgens het Noordhollands Dagblad gaat het om een wereldwijd opererende softwaregigant van hetzelfde kaliber als Microsoft, dat neerstrijkt in Middenmeer. De naam van het bedrijf zou echter 'angstvallig geheim worden gehouden'. Volgens Hollands Kroon Actueel gaat het echter vrijwel zeker om Amazon. Dat bedrijf zou zich sterker op Europa willen richten en had twee jaar geleden al grote interesse om een datacenter op de betreffende locatie te bouwen.

Het bedrijf gaat in eerste instantie een derde van het perceel van Agriport A7, zo'n 24 hectare, ontwikkelen. Later volgt mogelijk een uitbreiding. Microsoft heeft twee datacenters in Middenmeer en werkt aan een nieuw complex. Uiteindelijk moet er een complex van 50 meter breed, 520 meter lang en 10 meter hoog komen bij het Agriport-bedrijventerrein, waar de datacenters hun warmte kunnen afvoeren aan kassenkwekers met een warmte-krachtkoppelinginstallatie.

Afbeelding: Medemblik Actueel

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-06-2018 • 11:21

124 Linkedin

Submitter: The Ghost

Reacties (124)

Wijzig sortering
Hopelijk gaat Amazon straks nog meer gericht in Nederland opereren en wordt het aanbod voor de Nederlandse markt op het gebied van ebooks en media hiermee nog groter. Ik ervaar de service en de aanbieding vele malen beter als ik Bol.com hier als voorbeeld naast zet. Al heel wat mooie deals kunnen scoren. Onlangs nog allerlei Vtech speelgoed voor de kleine met een waarde van 130 euro voor 32 euro besteld!
Ik verwacht dat dit datacenter gebruikt zal worden voor de Amazon Web Services (AWS) cloud dienst en wellicht niet ter uitbreiding van hun website. Dit zullen ze doen om de Microsoft Azure dienst - die ook een datacenter in de Middenmeer heeft - te kunnen beconcurreren.
Ik zie de logica daar niet van in. Het maakt niet uit waar een datacenter staat, ze hoeven niet fysiek naast elkaar te staan om elkaar te beconcurreren.
Hoeft ook niet, maar er is meer dan genoeg ruimte op Agriport. Ze moeten toch de ruimte hebben om te bouwen, en de capaciteit kunnen aanbieden die ze willen verkopen. En als je kijkt naar latency kan het zeker interessant zijn om DC capaciteit binnen de grenzen te hebben.
Ik vroeg mij ook in eerste instantie af waarom in Noord-Holland, maar daar zit je natuurlijk fysiek dichtbij de AMX; wat een giga kruispunt is. En Nederland zal fiscaal ook niet heel ongunstig zijn
Er ligt daar reeds een behoorlijke darkfiber ring, zowel naar de AMS-IX alsmede naar de NL-IX.
Daarbij is de grond gunstig geprijsd en is stroom voorziening daar nog toereikend, rond Amsterdam / Haarlemmermeer is het een probleem.
Tevens komen ze in die regio erg gunstig weg met de milieu vergunning, omdat de rest warmte naar tuinders word afgevoerd.
Dat alles maakt de rekensom positief qua vestiging locatie.
Zo ongeveer elke locatie heeft keuze uit tig aanbieders van dark fiber. In Middenmeer ligt niet specifiek een ring naar Ams-IX en NL-IX, aanbieders van dark fiber graven simpelweg langs steden, bedrijfsterreinen en datacenters.

Je kunt in Schubbekutteveen nog redundant fiber krijgen naar een datacenter waar beide exchanges zitten.
Dan moet je wel alles lezen, het is niet alleen de reeds aanwezige glas verbindingen die al op/langs het perceel liggen, maar ook stroom toevoer, grondprijs en milieu vergunning.
Het gaat om het totale kosten plaatje wat zo'n bedrijf in overweging neemt.
Ik wijs je alleen op iets in je post dat onzin is. Er ligt niet “een ring naar amsix en nlix”. Punt.
Voor latency gevoelige applicaties maakt de fysieke dichtbijheid wel degelijk uit. Ze hoeven inderdaad niet pal naast de concurrent maar je moet bedenken dat de dikke multi gigabit kabels ernaartoe er nu al mooi liggen. En kabels lagen, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland, is duur.
Ik vraag me alleen af of de huidige fiber die er ligt ook gebruikt kan gaan worden door Amazon. De MS campus is al in gebruik, en hier zal al behoorlijk wat data over die fiber gepompt worden. Daarbij was Agriport in eerste instantie niet bedoeld voor zo'n datastroom. Het zou kunnen dat er alsnog vanuit een hoofdverdeler een nieuwe kabel naar de locatie van Amazon gelegd zal moeten worden.
Ik neem aan dat er een dikke mantelpijp met extra bescherming ligt. Dan schieten ze er zo een paar extra glas kabels door heen
Het zal een stuk makkelijker gaan dan bij de aanleg voor de MS campus, dat sowieso!
Hoe moeizaam was dat?
Hahah een insider!;-)
Meestal bij nieuwe tracés is mijn ervaring dat als de grond toch open gaat dat men meteen extra mantelbuizen in de grond stopt.
Glasvezel heeft niet echt een harde bandbreedte limiet, dus ja, dezelfde kabels kunnen gebruikt worden voor meerdere aanbieders. Hiernaast bestaan de meeste glasvezelkabels uit vele vezels, dus is er in een buitengebied als Middenmeer, als er eenmaal glasvezel ligt altijd wel capaciteit.
Waarom heet het eigenlijk Agriport? Doet mij denken aan een haven waar landbouwproducten worden verscherpt. Of is de naam al oud en totaal irrelevant geworden?
agriport is een bedrijventerrein bij een kassencomplex. Beetje een Westland in het klein. (veel kleiner, maar ze willen groeien). Daar zitten allerhande faciliteiten bij die handig kunnen zijn voor datacenters. Het is min of meer een centrale plek waar allerhande diensten voor de groente en fruit teelt zich concentreren. (dus de kassen, maar ook transport bedrijven, een john deere dealer, en wasstraat voor vrachtwagens, kantoren en dienstverleners, etc)

De grond is ook ietsje goedkoper dan Amsterdam, terwijl het op ~ 30 minuten rijden van Amsterdam en Schiphol zit, dus dat maakt het nog steeds aantrekkelijk. 30 minuten naar het zuiden zit je nog steeds in de randstad, en daar is grond duur, en een datacenter optuigen een stuk lastiger. Hier zijn relatief goedkoop, enorme kavels te koop.
Als jij een dergelijk datacenter kunt bouwen dan kunnen die kabels er ook wel bij. Dat zal trouwens zo ie zo wel moeten want ik er zal best veel capaciteit heen moeten en ik denk niet dat die capaciteit daar gewoon voorhanden zal zijn. Daarnaast ook in de vorm van een dikke eigen aansluiting op het elektriciteitsnet.

Een reden is ook dat er veel bedrijven hun data in nederland (of minimaal in europa) willen hebben en niet daarbuiten (al dan niet vanwege regelgeving).
Klopt, krijgen gewoon een eigen HS aansluiting met joekel van een trafo, net zoals MS.
Ik ben benieuwd of wij deze tender ook weer winnen :)

https://www.joulz.nl/nl/a...jes-op-project-middenmeer
Graven in Nederland is veel makkelijker én goedkoper dan graven in een land waar de afstanden groter zijn én de grond veel minder makkelijk open te trekken is qua bodemgesteldheid. Je hoeft hier maar te niezen en er ligt een geul van een meter diep 😂
In theorie maakt het inderdaad niet uit, maar voor een groot aantal bedrijven is het belangrijk dat de data 100% in Nederland staat en blijft. Daarnaast zou het voor Nederlanders kostentechnisch interessanter kunnen zijn met een DC in NL.
Kostentechnisch niet zozeer. De prijs van de producten die worden aangeboden veranderen niet. Maar het gaat om de beschikbaarheid en locatie van je data. Zoals je al aangaf zijn er situaties waar de data de landsgrenzen niet mag verlaten. Dan kun je al niets aanbieden als er geen DC is.
Dan zou ik eens kijken naar bijvoorbeeld https://aws.amazon.com/ec2/pricing/on-demand/

En dan een keer de selectie op een andere 'region' zetten. Dan verspringen er echt wel prijzen. Het gaat om wijzigingen ver achter de comma, maar met een groot verbruik ga je dat echt merken.

In Nederland liggen de prijzen van verbindingen een stuk lager dan in andere landen. Wij lopen behoorlijk voorop met breedband. Dus dat kan zich vertalen in lagere prijzen.

Overigens zei ik "zou het kunnen zijn..." Dus het kan ook nog eens minder kostenefficient worden :P
Fair enough. Maar dat kan ook te maken hebben met verschillende belastingschalen per land/regio. Het maakt voor de aanbieder van cloud services niet aan waar je zit maar waar je data vandaan komt. Duitsland valt bijvoorbeeld onder dezelfde regio, dus zal dezelfde prijzen hanteren als je in Nederland zit. Echter zal de vertraging hoger zijn dan wanneer het DC daadwerkelijk in Nederland staat.

De 2 voornaamste redenen om in Nederland te gaan bouwen zullen dan ook zijn latency en capaciteit binnen landsgrenzen.
Als ik me goed kan herinneren verspringen er binnen de eu-* zone wel degelijk prijzen. De exacte oorzaak weet ik niet, maar ik dacht dat Ierland het goedkoopste was.
Wel in dezelfde regio / land.
Klopt - maar het maakt het voor grote partijen wel interessanter om cloud diensten van verschillende partijen aan elkaar te knopen. Grote multinationals willen nogal eens verschillende functies bij de verschillende aanbieders onder brengen. Als ze dan qua locatie ook nog een naast elkaar staan dan kan dat zomaar een versterkend effect opleveren.
Ik zie de logica daar niet van in. Het maakt niet uit waar een datacenter staat, ze hoeven niet fysiek naast elkaar te staan om elkaar te beconcurreren.
Niet specifiek, maar het voordeel is aan de ene kant dat Microsoft al bepaald heeft dat dit een geschikte locatie is voor een dergelijk datacenter en dat de gemeente en omgeving er geen bezwaar tegen hebben.
Mooi. Lekker lage latencies voor onze Nederlandse klanten.
Ik denk dat Amazon hier servers gaat neerzetten voor hun clouddienst AWS. Dat kunnen ze dan later altijd nog gebruiken om hun webshop-hobby in Nederland uit te rollen... :) https://www.zdnet.com/art...ng-income-comes-from-aws/
Die servers hebben ze echt niet nodig voor hun webshop, die kan prima ergens anders gehost worden. Dan heb je een distributiecentrum nodig, maar dat is een heel ander verhaal.

Daarnaast hebben ze al een kantoor bij Hollands Spoor.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 8 juni 2018 13:29]

Dan heb je een distributiecentrum nodig
Hadden ze die niet al in Zwolle? De laatste 3 pakjes van Amazon.de kwamen allemaal uit zwolle als afzender.
Dit zal voornamelijk bedoeld zijn om een extra datacenter te hebben voor Amazon Web Services (AWS) en niet zozeer voor de Amazon webwinkel. Amazon is één van de grootste cloud providers en heeft al datacenters in Ierland, Engeland en Duitsland. Aangezien Nederland via AMS-IX een goede verbinding heeft is het waarschijnlijk ook voor AWS interessant om hier een datacenter te hebben.

[Reactie gewijzigd door BugBoy op 8 juni 2018 11:30]

Gaat niet gebeuren. Nederland is te klein voor Amazon. We zullen blijven meeliften op Amazon.de zoals nu het geval is.
Dit datacentrum is puur dat: een datacentrum. Zal geen magazijn en/of kantoor bijkomen oid.
Dit datacentrum zal hoogstwaarschijnlijk voor AWS zijn inderdaad, maar je doet het nu voorkomen alsof Amazon zich nooit op Nederland zal richten. Dat is mij een beetje te kort door de bocht. En als het inderdaad zo zou zijn, dan moet je dat onderbouwen met bronnen.
Daar zijn geen bronnen voor, want dat is de interne strategie van Amazon die ze uiteraard niet delen....
Ik zei het misschien iets te stellig... Ik bedoelde eigenlijk: IK geloof niet dat het gaat gebeuren. Voor een grote speler als Amazon is Nederland een te kleine afzetmarkt. Ze moeten dan relatief veel investeringen doen om relatief weinig omzet toe te voegen aan het grote geheel. Voor Amazon heeft de toevoeging van een volwaardige Nederlandse tak dus puur commercieel/financieel bezien weinig meerwaarde.
Zo beredeneert is Nederland ook te klein voor Google. IK ;-) geloof dat ze uiteindelijk wel de Nederlandse markt zullen betreden. De investeringen vallen volgens mij wel mee en als ze op termijn net zo'n omzet (of beter) als Bol.com kunnen halen (1,6 miljard), dan is dat een bedrag dat Amazon zeker graag bij de rest van de omzet zal willen optellen.

Maar goed, de tijd zal het leren.... :-)
Google heeft ook de prioriteiten niet op Nederland. Zie Google Home, Android Auto, Google Assistant... Allemaal niet (of heel beperkt) verkrijgbaar in Nederland terwijl het wereldwijd enorm is.

Nederland is gewoon te klein voor dit soort reuzen. Als je ziet dat bol.com en coolblue, volgens mij de grootste concurrenten voor Amazon als ze Nederland willen veroveren, samen nog niet eens 3 miljard jaar omzet hebben... En je zet dat tegenover de ongeveer 200 miljard omzet van Amazon... Tja.
Amazon zal redelijk veel energie moeten steken in het veroveren van een aandeel in die markt en daarmee rechtstreeks de concurrentie aan moeten gaan met bol.com, coolblue en vele anderen... Misschien levert ze op termijn een keer 1 miljard op per jaar? Als ze het echt goed doen wie weet zelfs 2 miljard?? (dan zijn ze volgens mij de grootste van Nederland)... Geld is geld, maar is die investering met alle risico's van dien de kans op 1% meer omzet waard? Ik vrees van niet! (vrees, want ik zie Amazon graag naar Nederland komen!)

[Reactie gewijzigd door kazz1980 op 8 juni 2018 15:00]

Waarschijnlijk nog beter is het iets anders te verwoorden: de kans dat Amazon zich gaat richten op de Nederlandse markt, zeker op korte en middellange termijn is zeer gering.

Reden hiervoor is overigens niet alleen de relatief kleine afzetmarkt. De concurrentie -ook online- is hier ook groot. Bedrijven als (maar niet beperkt tot) Bol.com en Coolblue vissen voor een groot gedeelte in dezelfde vijver als Amazon. Om marktaandeel te winnen moet er dan inderdaad relatief veel geïnvesteerd worden met weinig potentieel resultaat.
Amazon.de was een beetje bang voor BOL.com de afgelopen jaren, het heeft lang geduurd voordat ze ook de Nederlandse markt erbij hebben genomen. Ze zullen nu ook wel gezien hebben dat ze nu wel makkelijk kunnen concurreren met BOL.com. Zeker als je de extra service hebt, dan heb je binnen een dag al je spul thuis. Prijzen zijn ook vaak beter.
Bol.com staat ook niet sil he... Meteen ook premium service, 'toevallig' vlak nadat Amazon een beweging deze kant op maakte...

Amazon zal niet veel tijd/energie in Nederland willen steken verwacht ik.... De omzet die ze hier kunnen halen is minimaal op de totale omzet van Amazon. Zet geen zoden aan de dijk.
Zo dachten coolblue en bol.com zeker ook? Amazon is nu al bezig met acties om nederlanders te verleiden daar te kopen. En met succes :) want scheelt altijd meerdere euros.
Dat zijn Nederlandse bedrijven. En qua omzet verbleken die natuurlijk volledig bij het internationale (en vooral Amerikaanse) Amazon...

Jaaromzet Bol.com: 1,6 miljard
Jaaromzet Coolblue: 1,2 miljard
Kwartaalomzet Amazon: meer dan 47,8 miljard

Dus die Nederlandse markt is voor Amazon echt peanuts... Zelfs al zouden ze de grootste partij worden hier!
Een magazijn in Nederland lijkt uitgesloten. Amazon bouwt al net over de grens bij Venlo.
https://www.emerce.nl/nie...-amazon-nederlandse-grens
Los daarvan zie ik niet wat er mis is met Bol.com.
Met Bol.com heb ik al een aantal slechte ervaringen gehad en dan vooral met de klantenservice. Producten besteld en daarna te horen krijgen dat ze niet leverbaar zijn, vervolgens onder een ander artikelnummer exact hetzelfde product maar dan veel duurder aanbieden. Onbeschoft te woord gestaan worden en zelfs leugens en elkaar tegen spreken van verschillende medewerkers.

Bij Amazon daarentegen altijd goed geholpen geweest bij fouten al dan niet door mij gemaakt. Netjes te woord gestaan en onlangs een artikel verkeerd besteld, mocht het gewoon houden en geld werd geretourneerd.
ik heb juist dezelfde ervaring, maar dan met Bol.

overigens geen klachten over Amazon.
Hoe is dat hier relevant? Het gaat over Amazon, niet over bol.com?
Hun cloud-propositie ;)
En dat werkt maar half. Zag laatst een prachtige deal op een 4K TV, maar Amazon.de levert sinds een tijdje niet meer TVs boven de 48” aan Nederland omdat de vervoerders er te vaak schade aan hadden (wat Amazon niet wilde betalen en dus op het conto van de vervoerders kwam). Als je retouren hebt gaan die ook al gewoon naar een Amazon retourencenter in Eindhoven, dus hoop dat ze inderdaad snel de stap naar volledig aanbod in Nederland maken.
Ik hoop met je mee ;)
Nederlandse belasting betalende Bol.com of Nederlandse belasting ontduikende Amazon. De keuze is simpel.
Yep. Amazon. Simpel. Dezelfde belastingdienst zorgt ervoor, samen met de overheid, dat dit soort constructies mogelijk blijven. Rekening wordt consequent bij de burger weggelegd dus nu kan je als burger eens een keer geld besparen, dan doe je het niet.. Tsjah.
Dat komt omdat ze hopen dat grote bedrijven uit Londen zich nu in Amsterdam of elders in Nederland gaan vestigen vanwege het gunstige belasting klimaat. Zodra Engeland uit de EU is gestapt gaan waarschijnlijk veel grote bedrijven weg uit Londen als (hoofd)vestiging. Nederland aast op deze bedrijven.

Je moet wel als klein land als je nog wat wilt betekenen in de grote omringende industrieën.
Klopt. Gelukkig hebben we een ruim overschot aan techneuten en ICT'ers die.. Oh wacht. :P

Het is alleen wel zuur dat keer op keer de NL overheid kosten probeert op te vangen door voor burgers maar belastingen omhoog te gooien. Zoals bijvoorbeeld met de energiebelasting, btw verhoging, afvalstoffenbelasting of de assurantiebelasting-verhoging. Zomaar een greep uit de laatste paar jaar. :)

[Reactie gewijzigd door xxxneoxxx op 8 juni 2018 13:27]

Ook daar moet flink aan gewerkt worden... ;)
ICT’ers??

Complex wordt gebouwt aan de hand van bepaalde specs, met het ontwerp hoeft Nederland helemaal niet betrokken te zijn. Ergens ontwerpen en ala Ikea in Nederland in mekaar zetten.


Daarnaast is dit op dusdanig grote schaal dat je het gaat vereenvoudigen.
Je hebt maar enkele ict’ers met gedegen kennis nodig die het overzicht houden,
en voor de rest hooguit MBO’ers die bij uitval een server wisselen.


Ik betwijfel ten zeerste dat in Nederland maar enigszins iets van de software zal worden ontwikkeld, zelfs het uitrollen hoeft hier niet eens op locatie te gebeuren.
Precies. Aan een datacenter heb je weinig economisch voordeel als land. Daarom was ik ook helemaal niet rouwig toen het nieuwe datacenter in Ierland niet door bleek te gaan.

Datacenters werken het best als je er niet aan zit te prutsen. Het enige dat er zal gebeuren is wat onderhoud en "remote hands" werk, alles zal gewoon beheerd worden vanuit een lage lonen land (India bijv.). De servers komen uit China.

Dus meer dan een handjevol laag/middelhoog gekwalificeerde banen heb je er niet aan. Alleen aan de bouw in het begin zullen wat aannemers wat werk hebben.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 juni 2018 20:47]

Leg eens uit. Wat is het voordeel wat Amazon.de geniet tov bol.com als ik daar als klant laten we zeggen een TV koop die 300 euro goedkoper is dan hier in Nederland? Bij mijn weten is de BTW van de Duitse webshop gewoon gecorrigeerd naar het Nederlandse tarief en wordt de 21% afgedragen aan de Nederlandse belastingdienst. Vervolgens kan je het hebben over de winstheffing van Amazon in Duitsland en dat hiervan niets naar de Nederland gaat. Tja dat klopt maar aan de andere kant die TV in kwestie, wat zal daar aan verdiend zijn? 20 - 40 euro? Vroeger reden we massaal over de grens om vooral niet teveel in Nederland te betalen als het de moeite was toch? Wat maakt dat zoveel anders? Aan de andere kant hoeven we nu niet meer zelf naar Duitsland te rijden, heeft PostNL / DHL en een hele noodzakelijke logistieke sector in Nederland werkgelegenheid door Amazon in Duitsland.Natuurlijk heb je wel gelijk maar je moet het volgens mij wel in het juiste perspectief zien.
Dat over de grens rijden doen we nog steeds, aangezien de sterke drank stukken goedkoper is in Duitsland _/-\o_
Tanken in België
Daar rij ik dan wel 12KM voor op en neer ...
https://www.anwb.nl/vakan...-95-benzineprijzen-europa

NL - 1.69/l
BE - 1.50/l

Met de lokale verschillen, de pomphouders aan 'onze' kant blijven op de aangeraden prijs van 1.68 zitten, terwijl de Belgische concullega 1.44 vraagt, dan is de 24ct/l toch echt wel absurd.
Misschien in België een keer gaan tanken op een lokale weg, dan betaal je soms nog pakweg 15ct/l minder. Hangt er vanaf waar natuurlijk.
In Nederland zelfde verhaal.
@Robin Verbeek - dit is de prijs op een lokale, die varieren rond de 1.44 / 1.42 ( in een radius van 20km iig )
@SSH - De NL pompen hier in de omgeving idem, die zitten inderdaad 10/15ct onder de snelwegprijzen, maar 1.58 is toch wel de laagste, en dat is een Tango op 14 km afstand
Of voor een Pixel 2 XL voor 689 euro :)
Het gaat natuurlijk bij Amazon wel om een heleboel TV's...
Dat is geen belasting ontduiken maar vrije handel dankzij EU wetgeving.
Bol.com is van Ahold / Delhaize die er dan ook weer de kantjes er vanaf loopt.... Oh en hier nog een artikel. Ik zou zeggen verkeerde voorbeeld!

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 9 juni 2018 01:12]

Amazon is slecht nieuws voor MKB en Bol.com en onze belastingdienst.

Partijen die via Amazon verkopen hun distributie diensten gebruiken (logistieke processen, opslag. Order provisioning) betalen daarvoor lachend 30% + vaste vergoedingen + percentage etc...

Net als met Uber, Booking.com, thuisbezorgd raakt MKB een stuk marge kwijt zonder dat er iets concreets tegenover staat.

Deze concept zijn gebaseerd op een monopolie waarin bezoekers gebonden zijn en niet meer links of rechts kijken op een andere website.

Bovendien moeten ze concurreren met anderen die via zelfde platform producten aanbieden.

Ik heb zelf altijd commentaar gehad op pricewatch en dat Tweakers er aan verdiend. Maar dat is altijd beter dan iets kopen op een site waarvan je weet dat je op zijn minst 30% teveel betaald.

Ps: o.a.fiscaal gezien liggen ze in de VS onder vuur.

Ze zijn ook niet vies om EU te intimideren.

https://www.afr.com/techn...ax-threat-20180601-h10uhr

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 8 juni 2018 14:21]

Het gaat hier om een AWS datacentre, heeft niks met e-Commerce te maken dus.
Ik vraag het me af...

Apple heeft bijvoorbeeld hun Europese hoofdkantoor in Ierland (Cork). Maar heeft nooit de moeite genomen om in dat land een Apple store te openen (zelfs niet in Dublin). En ja dat is belangrijk want dat betekent dat je service via opsturen moet, of via vage resellers.

Dus zo'n vestiging zegt blijkbaar niet zoveel. Heeft meer met belastingvoordelen te maken dan met daadwerkelijke aandacht voor het land.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 juni 2018 20:49]

Maar qua levertijden kunnen ze nog wel wat van bol en coolblue (onder anderen) leren. Hier in Duitsland duren niet-prime-bestellingen zo 3-4 werkdagen en ook met Prime wil het nogal eens een kleine week duren voor je bestelling aankomt.

En dat ligt niet (alleen) aan de bezorgers, het komt vaker voor dat het 3 werkdagen duurt voor een bestelling verzonden wordt dan dat een aangekondigde bezorging en dag langer kost.

[Reactie gewijzigd door Tarin op 8 juni 2018 11:32]

En dat is in Duitsland bij amazon.de? Ik heb een Nederlands prime account waarbij ik op amazon.de koop en alle prime artikelen die ik tot zover heb gekocht zijn de volgende in huis. Niet prime artikelen duren 2-3 werkdagen max. Dat is nog een verschillende ervaring.
Klopt, prime is binnen een dag binnen. En de extra service is ook goedkoper dan bij BOL.com. Je hebt dan ook hun video-service (zoiets als Netflix)etc. er meteen bij. ;)
Ik heb eergisteravond een router (Prime) besteld bij Amazon.de en deze werd gisterochtend bezorgd, terwijl ik geen bijzondere account of extra snelle bezorging heb..
In mijn woonplaats is DHL (waar Amazon mee verstuurd) echt een drama.

Dat ligt helaas wel aan de bezorger(s).
Het komt regelmatig voor dat ik 1 tot 2 keer via de Amazon app een 'niemand thuis' melding krijg terwijl er van 7:30 tot 18:30 mensen aanwezig zijn op het bezorgadres.

Laatst via de klantenservice de aflevering naar een depot aangepast, komt de bezorger in ene dezelfde dag nog langs (en kan de barcode niet meer scannen).

Voor mij is de slechte service van DHL een reden om niet meer bij Amazon te bestellen.
Het is verschillend. Ik krijg postbodes van verschillende bedrijven aan de deur, soms ups, soms dhl, vaak post.nl!
Het Amazon boeken aanbod is geweldig, ook in combinatie met een Amazon prime. Kobo Plus is goed te vergelijken voor Nederlandse boeken, echter lees je Engelstalig dan valt dat heel erg tegen. Dus als fervent lezer zou ik een grote fan moeten zijn van Amazon, op één ding na: hoe ze hun eigen formaat ebooks pushen die enkel op hun eigen e-readers werken is gewoon heel erg smerig.

En je kan nog geen eens het bestand gewoon rechtstreeks naar je pc downloaden, zoals bij bol.com je wel kan. Dus dat moet je eerst doen, dan met een tool drm strippen, en dan kan je het converteren naar een algemeen geaccepteerd formaat. Terwijl merendeel van bol.com drm sociale drm is, waar je als gebruiker geen last van hebt als je het op een andere e-reader wil zetten.
Ik snap je punt maar ik heb toch liever een Kindle, de Kobo's zijn mij te storingsgevoelig en ik hoef alle bol.com crapware niet erop. Even omzetten met Calibre is voor mij een kleine moeite. Het liefst had ik nog steeds mijn oude PRST-2 van Sony met moderne specs gehad zoals een hogere resolutie en backlight.
Your content and devices -> rechtsklikken -> download optie downloadt ze als .AZW3, vrijwel altijd zonder DRM.

Ik gebruik die manier al jaren om alle boeken die ik bij Amazon bestel (inmiddels 1000+) in Calibre te importeren.

Als je het niet kan vinden, stuur me gerust een DM voor een screenshot.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 8 juni 2018 14:07]

Ik zou toch liever zien dat die bedrijven zich in het Noorden (Groningen, Friesland) vestigen, gezien de beperkte werkgelegenheid daar en de beperkte ruimte in de Randstad.

Waarom kan de overheid dit niet wat meer sturen? Of is het 'u roept en wij draaien' voor deze bedrijven ongeacht waar ze zich willen vestigen?

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 8 juni 2018 12:47]

Zo'n datacenter levert relatief weinig werkgelegenheid op, dus dat maakt niet echt uit.
Ik denk dat je je daar nog op verkijkt.

Electrical engineering. Mechanical engineering. Building maintenance. Schoonmakers. IT'ers met verschillende specialisaties. Logistiek medewerkers. Tuinders. Schilders. Metaalbewerkers. En alles wat er eventueel bij zou kunnen komen kijken om panden als deze met alle bijkomende stukken te kunnen laten blijven draaien (Denk hierbij ook aan de generatoren en koelunits die bij ieder pand behoren).

De vaste crew op het MS datacenter bestaat momenteel uit een man of 50 á 60, en naarmate die campus groeit zal dat aantal ook groeien. En dan is alle werkgelegenheid door secundaire werkzaamheden niet eens meegerekend.
Die sturing die zo goed heeft gewerkt met allerlei overheidsbedrijven bedoel je ?
Welke werkgelegenheid? Data centra leveren vrijwel geen werk op. Beter dan niks zou je kunnen stellen, maar het heeft geen impact.
Dit komt omdat ze dan mooi dicht in de buurt van de AMS-IX zitten. :)
eu-west-.....

[Reactie gewijzigd door pOZORjED op 8 juni 2018 11:31]

Waarschijnlijk 4, 1 t/m 3 zijn al in gebruik voor Ierland, Parijs en Londen.
De vestiging op Agriport brengt naar verwachting duizend arbeidsplaatsen tijdens de bouw en minimaal honderd daarna met zich mee.
Goed voor de werkgelegenheid. Al lijkt mij minimaal 100 arbeidsplaatsen vrij weinig.

Ik ben wel benieuwd of men het benodigde personeel kan vinden omdat er een groot tekort is aan goed opgeleid personeel.

edit & offtopic: Mooie foto bij het artikel. (y)

[Reactie gewijzigd door Technomania op 8 juni 2018 12:47]

[...]


Goed voor de werkgelegenheid. Al lijkt mij minimaal 100 arbeidsplaatsen vrij weinig.
Mij lijkt 100 banen juist behoorlijk veel.

Een datacenter levert maar weinig structurele banen op voor de regio waar ze zitten, en het meeste is dan nog voor zaken als beveiligers, onderhoudspersoneel etc. Er zijn meestal bijzonder weinig ICT-ers te vinden in een datacentrum tov het oppervlak.

Het merendeel van de werkzaamheden gebeurt immers gewoon remote (vanuit de VS neem ik aan), met een paar engineers on-site voor hardware-onderhoud. En zelfs dat niet altijd, die komen soms ook vanuit een andere lokatie als er daadwerkelijk iets voor ze te doen is.

Tijdens de bouw zijn er wel wat meer mensen, maar die zijn vaak van bouwbedrijven van buiten de regio, en sowieso is dat dus maar voor een paar maanden.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 8 juni 2018 13:41]

Ik ben wel benieuwd of men het benodigde personeel kan vinden omdat er een groot tekort is aan goed opgeleid personeel.
Ik denk dat het ze wel lukt. Grotere bedrijven kunnen waarschijnlijk wat makkelijker mensen aantrekken dan kleinere bedrijven. En zelfs als het niet lukt kunnen ze nog altijd mensen vanuit het buitenland hierheen sturen.
Je vergeet dat Microsoft Asuze Stack heeft waarbij je een Azure capabel datacenter kan bouwen op je eigen locatie. Op dit gebied heeft AWS niets en juist op dit gebied wint MicroSoft terrein.
Ze doen dit doordat uit license checks bij wat grotere organisaties er vrijwel altijd wel een underlicensed positie uitkomt. De door Microsoft voorgestelde oplossing is dan altijd Office 365 plus de nodige Azure subscriptions
Ik heb de nodige Microsoft licence checks meegemaakt en vaak (zeker bij groeiende/veranderende organisaties) is er ook gewoon wat mis met de licenties. Maar omdat afperspraktijken te noemen, dan heb je nog nooit Oracle meegemaakt.
Stond toevallig artikel over Oracle vorige week op het net:

https://www.lightreading....-backfiring/d/d-id/743295

Ruikt ook naar bedenkelijke verkoop...
Oracle is inderdaad echt erg. Velen zijn al naar andere databases overgestapt of andere serveropstellingen(virtueel), anders betaal je je scheel aan licentiekosten. Voor elk klein dingetje in je servers moet je tegenwoordig bij Oracle al betalen.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 8 juni 2018 13:34]

Jazeker heb ik Oracle (zijdelings) meegemaakt, die zijn inderdaad nog een slag erger. Maar om daarmee Microsoft vrij te pleiten. Uiteraard heeft Microsoft een 'natuurlijk' voordeel, waarmee ze traditionele Microsoft shops (lees=vrijwel iedere enterprise en MKB) de cloud in kunnen krijgen zoals Azure stack.

Maar de wijze waarop Microsoft met Azure commits en credits en de licentie auditing en sanctionering zaken aan elkaar koppelt heeft ze in de jaren 90 een forse boete opgeleverd.

Trouwens, niet dat Amazon een lievertje is, zij hebben de retail markt in de VS behoorlijk onderuit geschoffeld met de belastingvoordelen die zij genieten t.o.v. brick and mortar shops.

[Reactie gewijzigd door tonnert op 8 juni 2018 16:05]

Er word ook al gesproken dat het om Netflix gaat, http://wieringercourant.n...t-aan-de-tussenweg-454207
Maar die maken dus gebruik van AWS, dus goede kans dat dit inderdaad Amazon is die het DC zal bouwen.

[Reactie gewijzigd door The Ghost op 8 juni 2018 12:58]

Zou mooi zijn als Netflix een Europese server hier neerzet. Zijn we ook af van geoblocking???!!!
Geoblocking heeft er niks mee te maken dat gaat om drm niet om fysieke locatie vd servers...
Als het in Nederland op servers staat kun je daar ook gemakkelijker Europees materiaal op zetten of Amerikaanse films zonder geoblocking. Maar inderdaad is het meer een licentiekwestie.
Warmte naar de kassen voor de koude maanden.. Okee! leuk idee!
Maar waarom zulke datacentra dan niet plaatsen vlakbij grote steden om de stadsverwarming mee op temperatuur te houden? Het is tenslotte een niet vervuilende, lawaaimakende industrie die prima vlak naast woningen kan. Een grote haag ertussen en geen hond die dan last heeft van zo'n megapand waar alleen computers draaien. Tenslotte heeft de stadsverwarming meer en vaker de warmte nodig dan de kassen (alleen) in de koude maanden.
Van iemand die werkt bij het datacenter heb ik gehoord dat het plan over de warmte naar de kassen niet meer doorgaat. De bedenker van het idee is niet meer betrokken bij de bouw en ze kiezen voor een andere koers.
Ik vond het sowieso al een raar idee. Ik ben geen bioloog, maar zover ik weet hebben planten 2 dingen nodig om te groeien: CO2 en (zon)licht. Dat eerste kun je lokaal produceren, met als restproduct elektriciteit wat je evt aan een datacenter kunt leveren, en warmte die je evt ook zelf kunt gebruiken. Licht krijg je gratis van de zon, of van kunstverlichting die op elektriciteit werkt.

Het lijkt me dus logischer als de tuinbouwsector energie aan het datacenter levert, dan andersom.

[Reactie gewijzigd door mcDavid op 8 juni 2018 11:59]

Als het buiten -5°C is zijn veel kwekers maar wat blij voor elke °C dat ze hun paar hectare serres niet op gas/mazout moeten verwarmen. Planten hebben vaak niet perse warmte nodig, maar temperaturen richting de nul vinden ze ook niet zo leuk. Het idee van een datacenter zijn warmte daar te laten leveren is dus best oké en jammer dat de vlieger niet meer opgaat.
De tuinders produceren zelf CO2 en Energie
De tuinders verbruiken zelf het CO2 en leveren de Energie aan het datacenter
Voordeel voor het datacenter is dat veel energie van heel dichtbij geleverd kan worden

Het Datacenter produceert veel warmte
De tuinders krijgen de warmte geleverd en hoeven deze zelf (minder) op te wekken
Voordeel voor het datacenter is dat er minder kosten nodig zijn voor koeling

In beide situatie resulteert het in een beperking van restproducten en daar heeft iedereen wat aan.
Zie ook: https://www.ispam.nl/arch...acentrum-en-glastuinbouw/
Er was laatst een open dag bij de kassen waarbij de leverancier van hun warmte pompen en energie ook stonden , deze man wist mij te vertellen dat het idd niet doorgaat en dat het te maken had met het warmte transport. De temperatuur zou te laag zijn waardoor er te weinig of overbleef om het rendabel te hebben of iets in die trend. Hamer me er niet in zijn geheel op vast hoe het zat, maar dat het niet gebruikt wordt zoals het jaren geleden in gedachten had dat klopt dus.
De reden is dat de warmte van het datacenter is te laag is om voor de kassen bruikbaar te zijn. Dus nemen de kassen het niet af.
En wanneer krijgen WIJ nou eens echt amazon...?!
Men is toch al aan het testen met onderwater server parkjes, dan is NLD er ideaal voor. Over paar decennia is het allemaal overstroomd :/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee