Plannen voor een nieuw datacenter dat in de Wieringermeer gebouwd zal worden, gaan door. De restwarmte van de koelsystemen gaat naar het naastgelegen kassencomplex. Het rekencentrum krijgt op zijn beurt elektriciteit van de kassen.
Om het project voor de bouw van een 'groen' datacenter te realiseren, hebben de firma's Parthenon Data Centres en Royal Haskoning een contract getekend. Eind 2010 moet het datacenter met een oppervlak van tienduizend vierkante meter en een vermogen van 5 kilowatt per vierkante meter operationeel zijn. Daarbij zal het datacenter energie gaan uitwisselen met de kassen van de glastuinbouw op het Agriport A7-bedrijfsterrein, volgens de initiatiefnemers het eerste project ter wereld in zijn soort.
Het nieuwe datacenter zal zijn restwarmte niet laten verdwijnen via het dak, maar het zal worden opgevangen en gebruikt worden om kassen te verwarmen voor de kweek van tomaten en paprika's. Het datacenter krijgt op zijn beurt een deel van zijn elektriciteit van het kassencomplex, dat zij opwekken met behulp van een warmte-kracht-koppeling-installatie. Door het uitwisselen van energie kan er jaarlijks 800 ton CO2 worden bespaard, zo heeft de Milieufederatie Noord-Holland berekend.
Voor het ontwerp van het 'groene' datacenter zou belangstelling bestaan bij it-giganten wereldwijd, stelt Royal Haskoning. In Nederland wordt naar schatting 10 procent van de energie verstookt door de it-industrie en de exploitanten van datacenters zijn in toenemende mate op zoek naar energiebesparende maatregelen. Een van de mogelijkheden is het laten oplopen van de temperatuur in datacenters, maar ook het aanschaffen van efficiëntere koelapparatuur kan lonend zijn.