Easynet stopt 9 miljoen in nieuw energiecentrum Schiphol-Rijk

Hostingprovider Easynet heeft negen miljoen euro in een energiecentrum geïnvesteerd om zijn datacenter op Schiphol-Rijk efficiënter met energie te laten omspringen. Vooral de koeling van het datacenter is aangepakt.

EasyNet-logoEasynet bespaart met het energiecentrum jaarlijks ruim 2.500.000kWh aan stroom, terwijl de jaarlijkse uitstoot van CO2 met meer dan 1.700.000kg wordt gereduceerd. De besparingen worden vooral behaald dankzij de inzet van energiezuinige koelers, de onderverdeling in warme en koude straten in het datacenter voor een optimale beheersing van de temperatuur, en de inzet van vrije koeling: het gebruik van koude buitenlucht om de systemen in het datacenter te koelen.

Bskyb, het Britse moederbedrijf van Easynet, is al langer bezig met het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Zo checkt Bskyb via software of zijn vier miljoen settopboxen na elf uur 's avonds nog steeds gebruikt worden. Is dat niet het geval, dan worden de inactieve settopboxen uitgeschakeld. Easynet kondigde al eerder aan energiebesparende maatregelen voor zijn datacenters te gaan nemen. Het energiecentrum, dat is gebouwd door Getronics, is in oktober al in bedrijf genomen, maar Easynet is nu pas met het bericht erover naar buiten gekomen om betrouwbare gegevens over de besparingen te kunnen verstrekken. Easynet verwacht met het nieuwe energiecentrum jaarlijks 400.000 euro op de energiekosten te kunnen besparen.

Cathy van de Garde, persvoorlichter van Easynet Benelux, kon Tweakers.net niet vertellen in hoeverre Easynet de besparing aan energiekosten die door het nieuwe energiecentrum zal ontstaan, aan zijn klanten zal doorberekenen. Wel verklaarde Van de Garde dat de aankondiging van Easynet niet is gerelateerd aan het zakelijke conflict met Leaseweb. Dat bedrijf bracht eind november naar buiten dat het tijdelijk geen toegang meer had tot zijn apparatuur in het Easynet-datacentrum. Twee van de drie kwesties zouden volgens Leaseweb te maken hebben met energie-efficiëntie van het gebruikte datacentrum en de 'disproportionele doorberekening van de stroomkosten'. Volgens de persvoorlichter is er, in tegenstelling tot een eerder bericht, wel degelijk op directieniveau contact geweest over de tijdelijke toegangsblokkering tot de apparatuur van Leaseweb.

Door Pieter Molenaar

08-12-2008 • 15:54

20

Reacties (20)

20
18
7
2
0
0
Wijzig sortering
Wat een astronomische hoeveelheid energie wordt er bespaard!
4 ton op jaarbasis is goed nieuws in deze tijd.

Iemand een idee hoeveel % de besparing is op het totale gebruik?
Ben namelijk best benieuwd hoeveel stroom zo'n data centre in totaal gebruik.
Wat een astronomische hoeveelheid energie wordt er bespaard!
Valt wel mee hoor. Het is minder dan 1000 gemiddelde huishoudens gebruiken.

Maar het is een forse besparing, sowieso.

Snap eigenlijk niet waarom het gebruik van koele buitenlucht nog niet zoveel wordt toegepast, in ons land zijn er maar een paar weken dat de buitenlucht warmer is dan gewenst.
de reden zijn niet zo heel moeilijk:
-Luchtvochtigheid is onzeker bij gebruik van buitenlucht.
-Constante temperatuur is onzeker.

en een paar weken per jaar moet je toch de airco standby hebben, dus die moet je nog steeds aanschaffen en onderhouden.

Bewustwording over energieverbruik is relatief nieuw. Bandbreedte en beschikbaarheid was veel meer een bottleneck tot een paar jaar terug.
Valt wel mee hoor. Het is minder dan 1000 gemiddelde huishoudens gebruiken
En dat is de besparing!

Om precies te zijn: Het gemiddelde gebruik per huishouden in 2000 was 3.085 kWh (cbs). Dit is dus het gebruik van 2.500.000/3.085 = 810 huishoudens.

In Nederland zijn er maar 7.242.202 huishoudens (cbs). Dat betekent dat dit de energie is van 810/7.242.202 = 1 promille. (van het particuliere gebruik, industrie niet meegeteld)

Als besparing van één bedrijf vind ik dat heel behoorlijk.

[Reactie gewijzigd door diederik77 op 26 juli 2024 05:26]

9.000.0000 / 400.000 vind ik een aardig lange afschrijving voor deze investering om eerlijk te zijn.
Maar goed, ik lig ook niet echt wakker van "het milieuprobleem".
Datacenters lopen simpelweg tegen limieten aan de stroomtoevoer aan. Servers zijn veel meer stroom per rack gaan gebruiken dan vroeger, wat die problemen veroorzaakt. Door je stroomverbruik voor koeling omlaag te brengen kan je meer servers kwijt :)
Anderzijds is de servermarkt steeds bewuster bezig met het energievraagstuk. Processoren die niet 100% belast worden kunnen best op een wat lager wattage gaan werken, servers worden steeds vaker gevirtualiseerd (dus minder stroomgebruik per 'server'), denk aan Cloud Computing.
Vraag en aanbod worden steeds beter gematcht, zodat de hoeveelheid ongebruikte servers die 24/7 500Watt verstookt minder wordt, maar het is pas net aan het beginnen.
Dan ga je er wel vanuit dat de energiekosten gelijk blijven, en het ziet er naar uit dat dat zeker niet het geval is. De terugverdientijd zal dus vast nog wel wat korter zijn dan dit.
Voorlopig krijg je bij een iPhone tegenwoordig een vat olie (maw, de olie kost niets meer).
Het Internationaal Energie Agentschap verwacht in 2010 een heel groot olietekort, dus geniet er nog maar ff van aan de pomp

http://www.technischweekb...gt-vanaf-2010.59198.lynkx
Daarnaast nog het feit dat je met minder energieverbruik geconcentreerder kunt werken. Ruimte in dit land is duur. Als je een nieuw datacenter moet bouwen omdat de oude aan z'n max zit qua stroomverbruik ben je een stuk duurder uit.
En dat de energie kosten minder hard zullen stijgen als er minder vraag is.
Ze hadden waarschijnlijk sowieso een nieuw energiecentrum nodig en hebben nu misschien 9M uitgegeven ipv 8M... en 1M / 400k is wel weer een nette terugverdientijd.
je gaat aan het feit voorbij dat er plannen op komst zijn om bedrijven geld te laten betalen voor co2 uitstoot rechten dus de besparingen kunnen nogal wat meer zijn.
Idd, ik ben benieuwd hoe veel ton de deeltjesversneller van CERN gaat opleveren :) Beetje 800GWatt gaan verstoken, en wij moeten in een stuip liggen om 1 hele watt te besparen.

Niet dat dit geen goede zaak is van easynet, maar of er hierdoor ook maar 1 ijsblokje minder smelt..... geen idee.
De kWh is een onofficiele "vaste" eenheid (staat ook op jou wiki link
Aangezien kilo duizend betekent en er 3600 seconden in een uur gaan, is een kWh gelijk aan 3 600 000 J, ofwel 3,6 MJ (megajoule).
. Je kan dus bijvoorbeeld 2 kWh per uur verbruiken.
Jaarlijks en per jaar is hier wel dubbel gebruikt, maar dat is een ander (taalkundig) verhaal (ben de term ff kwijt)
Anoniem: 53025 @Tank808 december 2008 17:18
En dan hebben we nog de discussie, hoe bereken je een kWh?

Als ze het met simpele kWh tellertjes doen dan is de hele besparing een wassen neus.
Laten ze maar eens zeggen hoeveel kVAh ze besparen, da's namelijk de eenheid die de No-breaks en het energiebedrijf moeten leveren.
1000 Watt per uur is 1 kWh! Zoals de energie meter aangeeft wat je moet betalen aan elektriciteit
.
Als ze veel meer KVA dan kilo Watts trekken dan krijgen ze een boete van de energie maatschappij want dat is niet zo voordelig voor het energie transport. Maar daar het om computers gaat en niet om aperatuur die energie terug levert denk ik dat het wel meevalt met de cosinus fi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.