Datacenters die hun serverpark tot 20°C koelen, raken uit de gratie, zo stelt een koelingsdeskundige. Veel apparatuur is gecertificeerd om tot boven de 37°C te blijven draaien, waardoor er aanzienlijk minder energie verbruikt hoeft te worden.
Jim Simonelli, werkzaam bij de fabrikant van serverapparatuur APC, stelt in een interview met PC World dat vrijwel alle apparaten die in een datacenter zijn te vinden, veel warmer mogen worden dan systeembeheerders momenteel toelaten. Ook de luchtvochtigheid zou hoger mogen liggen. Door hogere temperaturen binnen de muren van datacenters toe te laten, kan veel energie worden bespaard; zo kan het verhogen van de temperatuur van 20 graden Celsius naar ruim 26 graden al een energiebesparing van 50 procent op de koeling opleveren.
Volgens Simonelli gaan met name grote datacenters over op het hanteren van hogere temperaturen om zo hun energierekening omlaag te krijgen. Twee jaar geleden publiceerde Google nog een onderzoek waaruit bleek dat de harde schijven in zijn datacenters vrijwel geen last ondervonden van temperaturen van 37 graden Celsius of hoger.
Een bijkomende ontwikkeling die invloed heeft op de 'koelingsstrategie' van datacenters is de opkomst van virtualisatie. Door het virtualiseren van toepassingen zijn er veelal minder servers nodig, maar de overblijvende systemen hebben door het draaien van meerdere virtuele machines gemiddeld een hogere cpu-belasting. Als systeembeheerders servers verwijderd hebben omdat deze door virtualisatie overbodig geworden zijn, moeten ze er volgens Simonelli voor waken dat ze de lege ruimtes niet onnodig koelen. Daarnaast is er betere software nodig om het serverpark te monitoren, omdat gevirtualiseerde applicaties eenvoudig naar andere servers gemigreerd kunnen worden.
Een ander probleem bij veel bestaande of nog in aanbouw zijnde datacenters is dat de eigenaren veel apparaten met een hoog verbruik hebben aangekocht omdat ze rekening houden met groei. De groei kan uitblijven, waardoor er een overschot kan komen van energieverslindende apparatuur. Volgens de koelingsdeskundige kunnen rekencentra daarom beter hun maximaal leverbare vermogen modulair aanleggen, waardoor eventuele uitbreidingen van het serverpark stapsgewijs uitgevoerd kunnen worden. Hierdoor zou de efficiëntie van een datacenter op peil blijven en loopt de stroomrekening niet onnodig hoog op.