BIT neemt derde datacentrum in gebruik

BIT neemt deze week zijn derde datacentrum in gebruik. De nieuwbouw levert de Nederlandse serviceprovider 1200 vierkante meter extra capaciteit op, verdeeld over drie etages. In totaal beschikt BIT nu over 1800 vierkante meter serverruimte.

Het nieuwe datacentrum van BIT ligt naast BIT-2, het datacentrum van BIT in Ede. BIT-2 werd in 2006 opgeleverd, maar de uitbreiding was volgens technisch directeur Alex Bik sneller nodig dan gedacht: "Bij de realisatie van de vorige nieuwbouw dachten we wel een aantal jaren vooruit te kunnen. De ruimte was echter veel sneller vol dan verwacht."

De nieuwbouw is twee maanden geleden opgeleverd en is daarna klaargemaakt om in gebruik te worden genomen. Het nieuwe gebouw bestaat uit drie etages, waarvan er één ondergronds ligt. Deze kelderlaag ligt volgens Bik zo'n zeven meter boven NAP.

Datacentrum BIT-2B BIT-2B, C en D, zoals de provider de drie etages noemt, zijn op dezelfde manier ingericht als BIT-2A. "Een groot verschil tussen het nieuwe datacentrum en 2A is dat alles redundant is uitgevoerd", licht de technisch directeur toe. "Er komen dus twee 10KV-lijnen binnen, die via twee transformatoren naar twee schakelkasten gaan. Deze stroomcircuits zijn volledig gescheiden."

In totaal heeft BIT voor de drie ruimtes 4MW stroom beschikbaar, waarbij elke vloer kan rekenen op 1MW. "De resterende megawatt is voor onvoorziene omstandigheden", aldus Bik.

De ruimtetemperatuur ligt met 25 graden Celsius iets hoger dan in BIT-2A. "Dit zorgt ervoor dat we efficiënter kunnen koelen. Het koelwater heeft een aanvoertemperatuur van 15°C en gaat retour op 20°C. Hierdoor hoeft het koelwater niet extra te worden gekoeld met bijvoorbeeld freon, maar kunnen we het af met de chiller op het dak, die het water aan de buitenlucht koelt."

Video (1250756669.mp4)

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Wilbert de Vries

20-08-2009 • 11:20

65 Linkedin

Reacties (65)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 111378
20 augustus 2009 11:23
"maar kunnen we het af met de chiller op het dak, die het water aan de buitenlucht koelt."
sterkte, tis vandaag 30 graden.

moet wel zeggen de geschetste techniek ziet er wel goed uit
Waterchillers die ik ken van Carrier die chillen het water met een ''refridgerant'' net zoals in een airco. Alleen een airco verkoelt dan de lucht waar een waterchiller het water verkoelt. Het is volgens mij niet zo dat de buitenlucht door een radiator word geleid met het water en dat is het. Anders zou je inderdaad problemen krijgen deze week bijvoorbeeld. Zit ook gewoon compressor in om het koelmiddel samen te persen etc en dat word dan gekoeld aan de buitenlucht.

Maar misschien dat ze op koele dagen omschakelen en het koelwater direct aan de buitenlucht koelen, dat suggereert het artikel iig wel.

[Reactie gewijzigd door Jim423 op 20 augustus 2009 11:47]

Ook op warme dagen kan met behulp van lucht gekoeld worden. Dit komt doordat er met hele grote fans gewerkt wordt. Hierdoor moet de lucht zelf niet heel koel zijn, maar zorgt de snelheid van de lucht dat er afgekoeld wordt. Kan je nog een degelijke delta T veroorzaken.
Bij ons heet dat een drycooler. Zelfs op warme dagen kan er nog gekoeld worden.
Dat 'koelmiddel' is naar mijn weten bij de wat duurdere airco's altijd Freon... Laat hij nou net zeggen dat ze dat NIET gebruiken...

Beetje apart, want zonder Freon kun je niet zomaar onder de buitentemperatuur komen met een airco... Tenzij er een vervanger is die ik niet ken...
Steeds vaker wordt ammoniak gebruikt
het ene gore goedje dus met de ander vervangen
kan best zijn, maar amoniak is een vrij in de natuur voorkomende stof (urine bijvoorbeeld), in tegenstelling tot Freon.

Bovendien is Freon in kleine concentraties al heel schadelijk voor de gezondheid, en bovendien de pest voor de ozonlaag als het vrijkomt / ontsnapt. (overigens geld dat in mindere mate voor de alternatieve Freon variant van DuPont)

Amoniak in kleine hoeveelheden is lang niet zo schadelijk, en biologisch afbreekbaar, niet slecht voor de ozonlaag.

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 20 augustus 2009 13:29]

Ammoniak is NH3. Urine bevat CH3N2 (Ureum). Niet hetzelfde dus.

Freon is zo populair geworden omdat het volstrekt niet giftig is. Wikipedia heeft zelfs als voorbeeld dat er doden zijn gevallen door Freonverstikking. Dat wil zeggen: Freon is pas gevaarlijk als het zuurstof gaat verdringen in de lucht. Een paar honderd millibar partieel is dus geen groot probleem.
Ammoniak is NH3. Urine bevat CH3N2 (Ureum). Niet hetzelfde dus.
Ureum breekt snel af, en een van de stoffen die daarbij vrij komt is NH3. :)

Daarom merk je dat Urine vaak een Amoniak-achtige geur hebt (bij koeien is die vrij sterk zelfs)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 20 augustus 2009 16:21]

Ik herinner mij anders nog een ammoniak tank boven op het dak van de Grolsch die de brandweer enorme zorgen baarde op 13 mei 2000 in Enschede. Iets met een scenario alla Bhopal... Het ligt er maar net aan hoe groot zo'n tank is en in welke omstandigheden het zit maar het kan dus wel degelijk dermate schadelijk zijn dat een brandweerkorps serieuze overwegingen heeft om tot evacuatie over te gaan wegens een gifwolk. Nou kan dat spul ook al schadelijk zijn in veel kleinere hoeveelheden, denk hierbij aan dat schoonmaakspul. Ook daar geldt dat je goed moet ventileren en het niet direct moet inademen omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid (daarom ook de angst van de brandweer bij die grote tank). Dat spul kan dus heel erg schadelijk zijn, ook in kleine hoeveelheden. Milieu is namelijk niet het enige aspect dat hier speelt!

Dat natuurlijke zegt dus eigenlijk niets, zeker niet omdat we ook Uranium hebben dat in de natuur voorkomt. We zien allemaal wat voor enorme troep dat oplevert, vooral als een reactor een meltdown krijgt. Die statement van het "het ene gore goedje voor het andere vervangen" is wat dat betreft ook volledig terecht.

Ter info: die ammoniak tank bij de Grolsch werd gebruikt om het bier in de silo's te koelen. Direct na de vuurwerkramp is dit onderzocht door de UT: http://www.utwente.nl/nie...ief/2000/cont_00-069.doc/ Ook zijn er stukken van terug te vinden in de officiële rapporten rondom de vuurwerkramp. Door een snelle inzet van de bedrijfsbrandweer van de Grolsch is heel snel het gevaar van die ammoniaktank ingedamd en uiteindelijk opgelost.

[Reactie gewijzigd door ppl op 20 augustus 2009 16:10]

Dat zal geen Freon zijn, omdat Freon onze ozonlaag afbreekt is het gebruik al sinds midden 1990s verboden.
als je even in je bron verwijzing leest, zie je dat Freon gebruikt wordt als werknaam voor minder schadelijke varianten. (HFC's iplv CFC's)
Als je water onder druk bent stijgt de temperatuur. Als het water hierdoor boven de buiten temperatuur komt kun je dit gewoon koelen met buitenlucht. Op het moment dat je het water onder lagere druk komt te staan koelt het nog verder af. Compressor van je koelkast doet het zelfde. Alleen zonder ventilator maar een groot koelelement waar het "water" onderdruk doorheen stroom.
Helaas is water niet samendrukbaar. Deze uitleg klopt enkel voor gassen, niet voor vloeistoffen. Daarom dat ze in koelkasten geen water laten circuleren maar een koelvloeistof die in verschillende fasen overgaat (damp-vloeistof).
Zal er wel te weinig verstand van hebben, niet echt mijn vakgebied, maar toch een paar vragen.

Als je water niet onder de temperatuur van de buitenlucht kan krijgen zonder andere koelmiddelen, waarom koelt het buiten zwembadje (in de tuin)dan af tot een aardig eind onder de temperatuur van de buitenlucht? Zelfde geldt voor het grote openlucht zwembad hier, al is het een aantal dagen 30 graden buiten en stoken ze nog bij met zonnecellen het water wordt nooit 30 graden. Nu koelt dit 's avonds wel weer harder af natuurlijk, maar toch.

edit:
Ik meen me te herinneren dat het iets te maken had met dat water zijn temperatuur beter kwijt kan aan lucht dan andersom, is dat het? Maar dan zou datzelfde principe voor het koelwater uit het NOC moeten gelden lijkt me.

[Reactie gewijzigd door freaky op 21 augustus 2009 13:41]

Niet negatief hoor, maar wie/wat is BIT? Op zich is dit geen rocketscience, toch?
Mijn bedrijf is bezig met realisatie en inrichting van ons nieuwe datacentrum, van 3600 m2 en 44 MWatt.
Ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom dit relatief kleine datacentrum zoveel frontpage aandacht krijgt. Hoe dan ook leuk om het filmpje even te bekijken :)
@ Sander: nog steeds niks nieuws onder de zon, bij de meeste data centra kun je rackspace huren ;)
Ach, het is nieuws. DCF kreeg ook aandacht toen ze een nieuw hok in Leeuwarden neerzetten, waarom BIT dan nu niet?
BIT is 1 van de grotere en toonaangevende ISP's in Nederland. Daarnaast is dit ook een "openbaar" dc waar mensen hun spullen kunnen onderbrengen...
naja, qua service zijn ze zeker niet de beste.
Ze zijn van die XS4ALL guru's waar sommige mensen op kicken.
Oh ik heb anders wel behoorlijk goede ervaringen bij BIT toen ik nog bij mijn vorige werkgever (afnemer bij BIT) zat.
Erg goede support en ze denken ook altijd goed mee. Enige nadeel is dat ze niet zo goedkoop zijn.
Dat zeg ik niet?
Toonaangevend betekent niet altijd de beste hoor ;)
0Anoniem: 261379
@RutgerM20 augustus 2009 13:14
ja en xs4all is ook om te huilen. wat een pokke bedrijf. De administratie gaat letterlijk alle kanten op. Dubbele facturen, exotisch verkeerde facturatie etc etc. En het datacenter zelf is ook niet bijzonder, slechte service, ze willen geen eens een knopje voor je indrukken of 1 kleine setting in de router aanpassen.

Server was een keer een week offline, en XS4all mij vertellen dat ik iets fout deed. Bleek uiteindelijk een probleem in hun netwerk te zijn. Was even een admin weze klooten en had een paar IP's er uit geknikkerd.

nooit meer XS4all voor mij, omhooggevallen nerdclub zonder verstand & service.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261379 op 20 augustus 2009 13:18]

wauw, wat je omschrijft heb ik nog nooit iets van gemerkt bij xs4all.

ook handjes doen ze gewoon voor je, dus een server en reset geven is echt geen probleem. (dat ze een instelling in jouw router niet willen veranderen lijkt me logisch)
+1Anoniem: 174251
@ejay7920 augustus 2009 13:49
BIT is bij mijn weten (één van) de grootste ONAFHANKELIJKE Nederlandse ISP's die zich op de zakelijke markt richt. Zijn dus geen onderdeel van een hele grote telco en/of onderdeel van een internationale club. Voor sommigen is die kleinschaligheid een grote pré.
Dat was mijn vraag ook. Heeft tweakers.net te weinig nieuws om op de frontpage te zetten? Gaan we straks ook zien wanneer een toonaangevende tweaker zijn nieuwste zelfgebouwde PC in gebruik gaat nemen? |:(

imho: overbodig artikel voor tweakers.net
Ik vindt dit leuk nieuws omdat het in mijn werk tak valt.
Ik snap niet dat je dit met een pc configureren gaat vergelijken.

De complexiteit van zo'n datacenter is enorm en in de toekomst zul je er hier steeds meer van krijgen. Dus bereid je maar voor :Y)
En waar werk jij dan?
Niet bij BIT, maar ik werk wel in die branche. Wij zijn afnemer, ook niet bij BIT :)
waarschijnlijk ben ik de enigste die dit op valt maar uuu...

datacenter moet toch een fort zijn of te wel een bunker.....

die wanden zijn te dun voor een bunker, ik zou mijn server in iedere geval niet er in zetten..
hoe kom je daar nou bij?

ik ken behoorlijk wat datacenters die er zo uit zien, bij een bank is het snel een ander verhaal.

(en zo'n wand kraak je echt niet zomaar hoor)
Dan moet het sowieso met een raket oid gebeuren, want uiteraard is er bij het pand wel gedacht aan ramkraken, en palen om dat te voorkomen :)
hoezo, verwacht jij van de week een aanslag?
ik vermoed dat die eerder door de netwerkkabels komt ;)
Diefstal is een serieus gevaar; die servers die er staan zijn behoorlijk wat waard. Zelfs als je puur de hardware bekijkt, en niet eens de gegevens die erop staan.
Lol aardig para ben je bouwvakker zit je op zo'n project als dit wordt alles wat je doet opgenomen hahaha

Verder leuk nieuws hoop er binnekort 1 te van binnen te kunnen zien (van KPN) lijkt me aardig indrukwekkend om daar een rondje te kunnen doen mits hij helemaal vol staat natuurlijk
Ik heb het zelf ook eens meegemaakt. Ik kan je vertellen je denkt er niet aan dat alles opgenomen wordt en je werkt zoals je altijd doet. Ik vraag me alleen af of dit met een webcam is gebeurt of zoals ik het ken met een digitale camera zodat er 6M pixels foto's worden gebruikt.
Dit is gedaan met een webcam op het dak van het huidige BIT-2(A) pand, deze heeft dus non-stop aangestaan, ook 's nachts, alleen die zijn er uitgeknipt bij het filmpje.
Niet allemaal, ik zag 1 stukje waar je de graaf machine in de nacht zag werken :P

Verder geloof ik best wat Jeroenathome zegt, na 1 dag weet je niet eens meer dat hij er staat :P
Bij BIT stonden jaren geleden al vrij benaderbare webcams in de kantoren op de medewerkers gericht. In het oude pand al.
Ik snap niet dat ze die datacenters altijd zo zwart maken, zwart trekt toch de zon & dus warmte aan?
lol zon aantrekken?!

Je bedoelt dat donkere doffe oppervlakten minder zonnesralen weerkaatsen en daardoor warmer worden.
Ach, het oog wil ook wat ;).
Sterker nog; dat moet! Omdat dit datacenter niet op een industriegebied ligt maar op een bedrijvenpark staat stelt de gemeente hoge eisen aan hoe het gebeuren er uit ziet. (wellicht hadden ze 't ook met wit mooi kunnen maken, maar 't moest er in ieder geval mooi uitzien).
+1Anoniem: 233177
20 augustus 2009 12:59
Vraag me ontzettend af wat deze project heeft gekost? Zo'n datacenter bouwen van NUL af.
oh, dat kost makkelijk 10 miljoen gok ik zo
Waarom zou een datacenter een bunker moeten zijn? Beetje zinloos als iedereen er een server mag plaatsen! Echt zo naief, zit je in een bunker en dan nog je verbindingen blijven kwetsbaar. En nee ook die van een bank zijn geen bunkers nergens goed voor.
Laten reeel blijven via het lijntje kan je tenslotte veel meer schade toebrengen op een veel vervelender methode. Als er een bom aanslag op een datacenter wordt gepleegt is dat naar maar je klanten accepteren het dat je er weinig tegen kunt doen. Een hack op je datacenter ligt heel anders. het gaat uiteindelijk om afbreuk risico en imago.
zijn zelf klant bij BIT sinds dat bit2a klaar was.
de bouw redelijk gevolgd van bit2b,c,d en moet zeggen ... een pand naast het huidige pand bouwen incl kelder is indrukwekkend ...

dagen bezig om gaten te boren onder het huidige pand om de grond zo hard als beton te maken met 'een goedje'
Voor de mensen die het weblog niet hebben gevolgd:
https://weblog.bit.nl/blo...een-gat-van-ruim-2000-m3/

En voor algemene voortgang over de nieuwbouw:
https://weblog.bit.nl/blog/category/nieuwbouw/
"Een groot verschil tussen het nieuwe datacentrum en 2A is dat alles redundant is uitgevoerd"
Dat doet mij wel even nadenken... DAT IS TOCH NORMAAL? |:(

Ach, zal wel aan mij liggen.
[...]


Dat doet mij wel even nadenken... DAT IS TOCH NORMAAL? |:(

Ach, zal wel aan mij liggen.
zo vreselijk gangbaar was het vaak niet. Om zooi betaalbaar te houden is lang niet alles redundant in een hoop situaties. dat is een afwegen van risico / kosten / baten, en de wens van klanten. Als je een bepaald soort klanten niet hebt, kun je het met iets minder af, wat je kosten behoorlijk naar beneden haalt.
+1Anoniem: 250814
@psyBSD20 augustus 2009 12:58
Veel datacenters zeggen dat het redudant is, maar dat bleek wel na al die stroom problemen van de afgelopen paar jaar in de omgeving amsterdam.

Naar mijn idee heeft Bit de afgelopen paar jaar geen stroom problemen gehad.
Hangt een beetje van de schaalgrootte af. BIT is zover ik weet één van de weinige onafhankelijke ISP's (en dan bedoel ik geen onderdeel van KPN of Orange ofzo). Een KPN heeft zoveel ruimte nodig, en geld beschikbaar, dat die alles ook kwa voeding meteen redundant trekt. Voor kleinere partijen is die kostenoverweging anders. Redundante networking hadden ze vast al wel alleen afhankelijk van 1 stroomgroep, dat is in dat nieuwe hok dus ook beter.
0Anoniem: 201824
@psyBSD20 augustus 2009 12:35
Nee, nu staan er 2 koffieautomaten ipv 1 :Y

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee