KPN neemt vijfde Cybercenter in gebruik

KPN heeft in Almere zijn vijfde Cybercenter geopend. Daarmee krijgt het bedrijf de beschikking over vijfduizend vierkante meter nieuwe serverruimte, die tegen allerhande calamiteiten bestand zou moeten zijn.

KPN gebruikte de Cybercenters aanvankelijk om de kwaliteit van het vaste net te bewaken. Inmiddels worden de faciliteiten ingezet voor tal van zakelijke diensten, zoals hosting, storage, back-up en online applicaties. Het nieuwe Cybercenter was volgens het concern hoognodig omdat de hoeveelheid data die moet worden opgeslagen, de komende jaren zou blijven groeien.

De nieuwe locatie is volgens KPN voorzien van tal van bestaande en nieuwe beveiligingstechnieken. Meer informatie hierover wil Stefan Simons, woordvoerder van het bedrijf, vanzelfsprekend niet kwijt, al was eerder al bekend geworden dat KPN biometrische beveiliging voor de toegang tot het gebouw en de onderdelen binnen het gebouw gebruikt. De locatie in Almere vormt een zogenaamd tier 4-datacenter, wat onder andere betekent dat het Cybercenter 'een ongeplande worst case-situatie moet kunnen doorstaan zonder kritische impact.'

Naast de beveiliging speelt ook de energielevering een belangrijke rol bij het datacenter. Volgens KPN is de energievoorziening 'zeer zuinig ingericht' en kunnen in de toekomst meer besparende maatregelen worden doorgevoerd.

Cybercenter Almere KPN

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

04-12-2008 • 19:02

78 Linkedin

Reacties (78)

78
77
27
9
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 282680
4 december 2008 21:03
Voor allen die meer willen weten over het Cybercenter in Almere, het is gebouwd onder de naam black box. Voor de vergunningsaanvraag bij de Provincie Flevoland zie: http://provincie.flevolan...anvullende%20gegevens.pdf.

Het Datacenter bevindt zich op industrieterrein Sallandsekant in Almere (Tussen de Vaarten) Vanaf de A6 is het gebouw te zien, staat achter het gebouw van Pon Caterpillar.

En de computervloer en alle belangrijke infrastructuur zit boven de (huidige) zeespiegel.

Oh en om niet te vergeten een datacenter hoeft geen lage temperatuur te hebben, dat zijn ideeen uit het begin van datacenters. En zwart neemt inderdaad meer warmte op, maar een black box datacenter in wit uitvoeren is ongeveer net als de black box van sun die in werkelijkheid ook als wit wordt geleverd.
Waarom hoeft een datacenter geen lage temperatuur te hebben?
Een Datacenter zal in Nederland eerder gekoeld dan verwarmd moeten worden.

Zeker een groot gebouw zoals getoond heeft een relatief kleine buitenoppervlakte en alle warmte die daarbinnen wordt ontwikkeld door al die systemen zal toch weg moeten.

Dus ik denk dat thermisch design en temperatuur management niet iets is van "vroegere datacentra" maar dat het altijd een belangrijke rol zal spelen.

De hardware ontwikkeld toch veel warmte en de lucht in het datacenter zal door het geringe buiten oppervlak boven de optimale temperatuur komen van de diverse componenten.

Klimaat wordt in een datacenter altijd zeer zorgvuldig bewaakt niet alleen de temperatuur maar ook de vochtigheidsgraad.

En als een gebouw door zijn design er voor zorgt dat passief al meer richting de optimale omstandigheden van het binnenklimaat wordt toegewerkt dan spaart dit alleen maar enorm veel stroom uit van apparaten die kunstmatig het klimaat instand moeten houden zoals airco's luchtontvochtigers en ionisators.

[Reactie gewijzigd door maltesersnoepie op 5 december 2008 00:57]

Lage temperatuur houden = airco hoog aan = duur.
Airco laag = goedkoop maar hoge temperatuur.
Het wordt dus wel gemanaged, maar niet meer op de temperaturen die datacentres vroeger hadden. Dat komt door nieuwe inzichten in wat de "optimale" temperatuur is, die is namelijk best hoog.
En volgens mij wordt er ook gebruik gemaakt van de zogeheten "KyotoKoeling"

http://www.horos.nl/kyoto/kyotocooling.html
geen lage temperaturen te hebben?! Huh nou ik kan je al vertellen dat ze wel hele dikke airco's moeten hebben staan want een black box als dit met een hittegolf gaat je apparatuur niet leuke vinden zonder degelijke koeling! Apparatuur wordt snel heet als je het niet op 15-20 graden houdt.

Ik ken zat keren dat KPN doe boel niet goed koelde en de apparatuur tot over de 60 graden ging ... en dat vond ie niet zo fijn!
15-20 graden? 't zijn servers, geen frisdrankautomaten. Die werken bij 25 graden ook gewoon. Dat scheelt grof in energie, en airco capaciteiten.
Ik heb er een rondleiding gehad en het is een erg modern centrum, vrij indrukwekkend. De foto klopt overigens gewoon dus het gebouw is inderdaad zwart. De eerste datavloeren beginnen pas op 5 meter ofzo dus last van overstromingen hebben ze niet zo vlug.

[Reactie gewijzigd door Avvd op 4 december 2008 19:28]

Wat ze er niet bijzeggen dat dit pas deel 1 is, als deel 2 ingezet word is het de komende 10 jaar een puinhoop rond deze datacentrum. En gezien de puinhoop die het nu is bij het AMS cybercenter.
Iemand enig idee waar in Almere ze dit nieuwe Cybercenter hebben neergezet? Ben wel benieuwd.

Als je er als technisch personeel in spoedsituaties heen moet lijkt het me een niet-zo-praktische locatie... in de spits is Almere-Amsterdam niet de leukste weg om overheen te moeten (je kunt er wel lang van genieten)...
Daar moet ik als KPN'er dan maar even langs gaan (zit bij KPN ITNL Infrastructure & Operations) want ik wil dan toch wel weten wat ik dadelijk in mijn schoot geworpen ga krijgen. Momenteel ken ik namelijk alleen maar de Cybercentra in Aalsmeer, Haarlem en Groningen (2x, Henri Dunantweg en op die andere kan ik even niet komen).

Waar ik dan wel benieuwd naar ben is waar dit dan in beheer gaat komen :? Binnen KPN is namelijk een scheidingslijn gemaakt tussen de "oude" en "nieuwe" wereld. De oude wereld (Groningen) is in beheer bij Atos Origin en de nieuwe wereld (Aalsmeer/Haarlem) is in beheer bij KPN ITNL / Getronics.

Verder zijn er inderdaad zoals hierboven vermeldt altijd mensen on-site. Alle KPN-hardware heeft een call-to-fix van 4 uur als we er druk achter zetten.

Edit:
Haarlem - KPN heeft in Haarlem, onder de PTT-toren, een vijfde CyberCenter in gebruik genomen. Bedrijven en overheden kunnen hier hun te beveiligen gegevensbestanden stallen en beheren. Vooralsnog telt het nieuwe, vrij kleine CyberCenter 1500 vierkante meter. Een uitgroei tot het tienvoudige is in voorbereiding. .....<meer in het artikel>...Bron

Zou Haarlem dan de 5e zijn? Ik weet dat ze Cybercenter Oude Meer bij ons aan het uitfaseren zijn... Als ze die meetellen dan kom ik inderdaad ook op 5. Nu weet ik alleen niet meer wat nu precies wat is...

[Reactie gewijzigd door Clueless op 4 december 2008 20:41]

je kan in almere zelfs kantoorruimte huren als je je eigen personeel on-site wilt hebben.
Je vergeet "de bunker" (Bussum) die wordt (nog) beheerd door AO, maar is ook een I&O locatie. Naast de cybercentres die voornamelijk voor externe klanten worden gebruikt, beschikt KPN nog over heel veel datacenters door het hele land die voornamelijk voor intern gebruikt worden. Al is dat niet altijd helemaal consistent.

En even OT: even zwaaien. Ik zit momenteel bij ITNL QA op HV3 (extern consultant). I&O zit bij ons 1 verdieping lager.
Peizerweg is de andere. En er zijn er nog wel wat meer, Asd naast de Rai, Rtd Anthony Fokkerlaan, etc. Deze worden vooral door W&O gebruikt, al staat een stukje billing ook aan de Pzw.
Een aantal dc's die eerst aan AO zijn verkocht, zijn weer teruggekocht. Sommigen worden inderdaad nog wel beheerd door AO. Wazige constructies allemaal.
Cyber Center Oude Meer uitgefaseerd? Ze zijn net bezig met een hele nieuwe koelingssysteem (mag er iedere dag naar kijken vanaf de 6e verdieping).
Volgens mij word de CC aan de Paalbergweg gesloten.

[Reactie gewijzigd door MeNTaL_TO op 5 december 2008 11:06]

De systemen die ITNL I&O er had staan zijn in ieder geval over gebracht naar Aalsmeer en de nieuwe uitrol vind in ook plaats in Aalsmeer en binnenkort ook in Haarlem plaats. Welke andere systemen er nog staan weet ik niet. Verder ken ik "de bunker" wel, die wordt als het goed is ook door Atos beheerd. Ik geloof dat onze Solaris-beheerders er nog wel wat systemen hebben op die SUN bakken (M5000/M9000 geloof ik).


OT @ Afterburn:
Ik dacht dat IT4ENT onder jullie zat... Ik zit namelijk bij Ops op de 5e ook in HV3. Kom maar een keer gedag zeggen. Ik ken er namelijk wel een paar van QA.
Technisch persoon is altijd on-site.
Bovendien, uit eigen ervaring weet ik dat technische storingen altijd op de meest onchristgelijke tijden zijn.
Ik ben bij calimiteiten gewoon op de fiets met 20 minuten obij ons datacenter in Amsterdam. 24 uur per dag,no problem. nog nooit file gehad ;-)

[Reactie gewijzigd door PROnline op 4 december 2008 20:08]

En jij sleurt ook ff een hele server mee op je bagagedrager :) ?
Het staat langs de A6, in het stuk tussen Almere-Stad en Almere-Buiten. Ik weet niet of dat jouw wat zegt, maar het staat "achter" het gebouw van Pon Cat.

Edit: Google maps loopt nog een jaar achter, maar het staat hier:
http://maps.google.com/ma....003073,0.007081&t=h&z=17

[Reactie gewijzigd door ThomasG op 4 december 2008 21:08]

Vind de discussie over het doorbreken van dijken wel grappig, mocht het zo zijn dat half Nederland onder water ligt dan zal de Data center wel de laagste prioriteit hebben :)
Anoniem: 34095
@B0MBACI5 december 2008 09:09
punt is dat het zou voldoen aan de tier 4 specs, dan is het inherent dat het datacenter z'n voeten droog zou moeten houden - boven zeespiegel en met eigen stroomvoorziening op die hoogte.

Jammergenoeg zijn we erg afhankelijk van deze centers, ondanks dat je dat nu misschien niet zo inziet.
Vind de discussie over het doorbreken van dijken wel grappig, mocht het zo zijn dat half Nederland onder water ligt dan zal de Data center wel de laagste prioriteit hebben :)
Dat ben ik niet met je eens. Als nu eens al het dataverkeer plat ligt (radio / tv / telefoon / internet), hoe wil je dan de boel mobiliseren? We zijn in de wereld wel erg afhankelijk geworden van zulke datacenters.
Anoniem: 282680
@Timo0025 december 2008 11:17
Grappig dat je denkt dat we zonder datacenter niet communiceren. Ben benieuwd hoe dan het 1ste datacenter is gebouwd ;) .
Vroeger ging alles met dedicated lijntjes die in de grond werden gegraven... nu wordt steeds meer via ip gecommuniceerd al dan niet via vlan en dat wordt in de toekomst alleen maar meer, denk aan telefonie, telex (rip) -> email, fax, alarmlijnen, pin, tv/radio (voor voorlichting/oproepen) . Voor heel veel dingen zijn we al afhankelijk van internet. Als half nederland onder water loopt, heb je in het stuk dat nog droog is heel veel communicatie nodig om de boel te regelen. Het is dan wel fijn dat de verbindingen en belangrijkste servers het nog doen. (zodat je bijvoorbeeld uberhaupt nog kunt bellen)
`Helaas security by obscurity werkt wel degelijk want als er mensen in kunnen, kunnen er ook ongewenste personen in. De truck is om te zorgen dat zo min mogelijk mensen alle beveiligingscomponenten kennen. Door de juiste mix wordt het binnenkomen te moeilijk of in ieder geval moeilijker dan bij de concurent.
De nieuwe locatie is volgens KPN voorzien van tal van bestaande en nieuwe beveiligingstechnieken. Meer informatie hierover wil Stefan Simons, woordvoerder van het bedrijf, vanzelfsprekend niet kwijt,
Wat is daar zo vanzelfsprekend aan? Weet men nu nog niet dat security by obscurity niet de oplossing is? En dat die meneer van KPN dat vindt is nog tot daar aan toe, maar dat het zo in een artikel op Tweakers verschijnt vind ik toch wel slecht hoor, hier hoort men dat toch zeker te weten.
Er is niets mis met het geheimhouden van beveiligingstechnieken, maar niet als enige vorm van beveiliging. Waarom zou KPN van jou alle beveiligingstechnieken moeten bekendmaken? Dat dient totaal geen doel. In dit geval is het inderdaad 'vanzelfsprekend' dat KPN dat niet doet.
Als het goed is maakt het niks uit of KPN dat doet of niet, omdat de beveiliging toch goed is. Als het niet goed is kunnen ze misschien gewaarschuwd worden voordat een crimineel erachter komt, want uiteindelijk gebeurt dat toch wel een keer.
Daarnaast, als ik in een datacenter een server ga plaatsen wil ik me er graag zelf van overtuigen dat de beveiliging goed is, en niet de eigenaar op zijn blauwe ogen geloven dat dat wel in orde is.
Waarom is het gebouw zwart? Of is de foto niet het gebouw waar in het artikel over gesproken wordt?
Als je de alt/title text van de afbeelding bekijkt zie je dat het wel degelijk om cybercenter KPN almere gaat en als je vraagt waarom het gebouw zwart is, geef dan tenminste een reden waarom die dat niet zou moeten zijn.

Niettemin klopt het dat de foto(?) er niet uit ziet...
Euh omdat zwart warmte vasthoudt. Daarom zijn woningen in warme/tropische landen vaak wit.
Zwart neemt gemakkelijker warmte-straling op, en straalt gemakkelijker warmte af.

Ik gok dat het gebouw zwart is met het oog op het relatief koele klimaat in Nederland, je hebt dan dus lekkere koeling. Je moet alleen wel opletten met zon inderdaad, het dak kun je dan dus (net als de zijde die in de zon staat) het beste wit maken.
Dat is een veelgehoorde misvatting. Het maakt voor de uitrstraling van het gebouw niet uit of het zwart of wit is, maar het absorbeert wel veel meer zonnestraling als het zwart is. Dit komt doordat de situatie asymmetrisch is:

als het gaat om de absorptie van zonnestraling, dan speelt het spectrum van de zon een rol, waarin een groot deel van de energie in het zichtbare spectrum ligt. Een zwart voorwerp absorbeert daar veel meer van dan een wit voorwerp.

Als het echter om de uitstraling van een voorwerp rond kamertemperatuur gaat, dan zit er een verwaarloosbaar verschil in de relevante de absorptiecoefficienten. Bijvoorbeeld een radiator zend voor het overgrote deel infraroodstraling uit. Daardoor maakt het niet uit of je een radiator zwart of wit verft.
Maar ook in het infrarode gebied zijn er stoffen die voor die frequenties 'zwart' of 'wit' zijn, dus die die golflengtes goed opnemen en uitstralen of juist niet. Ideaal zou in dit geval dus zijn wit voor zichtbaar licht, maar zwart voor infrarood licht.
Ik weet niet of dergelijke stoffen bestaan, maar ik neem aan van wel, andersom is er immers ook. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in zonnecollectoren, zodat ze zonlicht goed opnemen, maar de warmte die daardoor ontstaat juist niet uitstralen, maar overdragen aan de vloeistof die door de collector stroomt.
Punt is waarschijnlijk dat die stoffen veel te duur zijn om je hele datacenter mee te verven.
Daarom moeten we zorgen dat er zoveel mogelijk witte gebouwen komen en minder asfalt gelegd word i.v.m. met de opwarming van het klimaat. Je ziet steeds meer donker gekleurde gebouwen. Deze trend moet omgekeerd worden door overheden.
Jij hebt het niet begrepen volgens mij
Het gaat om een gebouw waarin de temperatuur zo laag mogelijk gehouden moet worden. Ik weet niet of het veel impact heeft, maar zou het door de zwarte laag niet warmer zijn binnen?
Niet noodzakelijkerwijs. Zwart neemt inderdaad warmte makkelijker op, maar straalt het ook veel makkelijker warmte uit. Op plekken waar de zon nooit schijnt (Nederland) heeft zwart zeker voordelen.

(Als ik het me goed herrinner heeft zwarte verf een absorptie coefficient van ongeveer 90 % (tegen over een zgn. zwart lichaam) als ook een emissivity coefficient van 90 %. Witte verf heeft beide coefficienten in de orde van 20 %, wat inhoudt dat het makkelijker straling weerkaatst maar ook minder warmte als straling uitstraalt. Dit is allemaal uit mijn hoofd en thermodynamica is niet mijn sterkste vak ;))
Dat geldt alleen als het gebouw dezelfde temperatuur als de zon zou hebben ;). Dan speelt de absorptiecoefficient van de zichtbare frequenties namelijk een rol. Een gebouw straalt echter niet dat spectrum uit en dus spelen de absorptiecoefficienten van infraroodfrequenties (waarin een voorwerp rond kamertemperatuur uitzend) een rol. Die zijn voor zwarte en witte verf gelijk.

Zie ook mijn uitleg hierboven: http://tweakers.net/react...=Posting&ParentID=2871347

[Reactie gewijzigd door Confusion op 4 december 2008 20:26]

Beetje gaar plaatje inderdaad..
de afbeeldingen is een screenshot van een animatiefilmje (heb het filmje nog namelijk), vandaar dat het zo slecht is.In het echt staan er ook nog gewoon gebouwen omheen etc.

[Reactie gewijzigd door Avvd op 4 december 2008 19:32]

hmm, volgens mij moet je voor tier 4 ruim boven zeeniveau ziiten. Lijkt me in almere niet het geval.
energievoorziening 'zeer zuinig ingericht' , wat is dit voor onzin maken ze zelf energie?
Misschien doen ze nuttige dingen met restwarmte, of gebruiken ze een luchtkoelsysteem dat vriendelijker is dan een gebruikelijke airco?
door geen koperkabels meer te gebruiken maar aluminium

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee