KPN Backup Online kampt al een week met problemen - update

KPN kampt al sinds eind maart met problemen met zijn dienst Backup Online. Tweeduizend gebruikers van de dienst kunnen de gebruikersinterface niet meer openen en hun backups niet meer benaderen.

Gebruikers van KPN Backup Online klagen dat de dienst al sinds eind maart problemen vertoont. "De user interface opende niet meer terwijl er absoluut niets was gewijzigd aan mijn Windows 7-pc sinds de laatste keer dat ik de backup had gecontroleerd", aldus tweaker dadimple64. Ook na opnieuw installeren van de KPN-software werkte de dienst niet en na inloggen op Webrestore verschenen zijn backups niet. Verschillende gebruikers bleken hetzelfde probleem te hebben.

KPN informeerde klanten op 1 en 2 april dat er onderhoud werd gepleegd en dat de dienst 2 april weer beschikbaar zou komen, maar bijna een week na die melding is dat nog altijd niet het geval. "Bij mij werkt het ook niet meer", liet tweaker jonathaan woensdagavond nog weten. Onderdeel van het probleem zou zijn dat de gebruikersinterface geen verbinding kan maken met de servers van KPN en daarom niet wil opstarten.

De helpdesk van KPN erkent tegenover Tweakers.net dat er sprake is van een storing waarvan ongeveer 2000 klanten de dupe zijn. Op 30 maart zouden technici zijn begonnen met onderhoud, maar ze zouden de fout niet hebben kunnen vinden. Ook gepland onderhoud op 31 maart zou geen verbetering hebben gebracht. Inmiddels zou KPN in gesprek zijn met de softwareleverancier over een nieuwe versie van de clientsoftware. KPN zou zijn klanten hierover donderdag informeren, maar een precieze tijd of datum waarop de problemen definitief voorbij zijn, kon de servicemedewerker niet geven.

Update, 14.45: KPN laat weten dat 650 van zijn Back-up Online-klanten hinder ondervinden bij het gebruik van de service wat zich zou uitten in foutmeldingen over inlogproblemen. Ongeveer 70 klanten zouden zich bij de helpdesk hebben gemeld. Ongeveer de helft van de 650 klanten zou vanaf morgen weer gebruik moeten kunnen maken van de dienst. De andere helft zou vanaf halverwege volgende week weer toegang tot de dienst moeten krijgen dankzij een uitvoerige software-upgrade. "Deze software-upgrade heeft tot doel om er zeker van te zijn dat de data van de klant volledig en betrouwbaar op ons platform is opgeslagen", aldus KPN.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-04-2010 • 11:43

137 Linkedin

Submitter: Teckna

Reacties (133)

133
130
85
4
0
9
Wijzig sortering
mail van iASO richting de bedrijfsklanten

---------------
In de media zijn berichten verschenen over de problemen waar KPN momenteel mee te kampen heeft op het Back-up Online platform. Hoewel het correct is dat deze problemen zich voordoen op het nieuwe platform, waarop IASO Backup 2010 draait, en niet op het oude IASO V4 systeem, ligt de oorzaak nadrukkelijk niet in de IASO software maar in de door KPN beheerde storage hardware. De berichtgeving dat IASO een software update zou moeten uitbrengen om het probleem op te lossen is niet juist. Wij gaan wel een speciale tool aan KPN beschikbaar stellen om de problemen op te lossen, maar dit staat los van de IASO Backup 2010 software.

Onze andere klanten kunnen dus gerust zijn dat er geen sprake is van een probleem in de IASO Backup 2010 software; zij zullen dus ook niet geconfronteerd worden met vergelijkbare problemen in de toekomst.

Voor vragen kunt u zich wenden tot ondergetekende.
Ik heb die mail ook gehad, maar is het wel zo netjes om die hier te kopieren?
Staat het er bij dat dit niet mag? Persoonlijk vindt ik dat iASO flink in de verdediging schiet.

Omdat het niet geld voor andere klanten. Natuurlijk netjes dat ze een pers bericht eruit doen. Maar er staat niets schokkends in. Daarnaast mogen anderen dit toch ook wel weten?

Dat er wat problemen zouden ontstaan was misschien wel een beetje te verwachten met de omvang die KPN heeft qua storage.

[Reactie gewijzigd door loodgieter op 8 april 2010 20:24]

koop wel een disk en prak die ergens veilig weg, ben geen fan van kpn en ook niet van dat soort diensten mede door dit soort dingen....vraag me af of de mensen die hier dus de dupe van zijn ook hun $$$ terug krijgen, want ze betalen immers voor iets wat ze niet krijgen...
Backup online zou nooit als primaire back-up mogen fungeren.

De bedoeling van off-site back-up is een secundaire locatie te hebben voor de backups zodat als je zaak in de brand vliegt dat niet je back-up ook verloren gaat. Meestal draai je een off-site back-up dan ook wekelijks en niet dagelijks.

Klanten die nu klagen dat ze op dit moment geen back-ups meer kunnen terughalen van DATA die verloren gegaan is hebben dus verzuimt een lokale back-up te regelen (er zijn uiteraard uitzonderingen) en natuurlijk is dit vervelend, maar uiteindelijk zijn ze dus de dupe van hunzelf, niet van KPN.

Overigens kost de consumenten versie €5 per maand... zouden deze mensen €1,25 terug krijgen als het er een week uit ligt ;) niet echt de moeite (Ook hierop zullen uiteraard uitzonderingen zijn).
Alleen pleit dat de KPN natuurlijk niet vrij. Dat je een online-dienst als secundaire backup moet zien, hartgrondig mee eens, je moet je ook eens voorstellen hoe lang het wel niet duurt om je hele harddisk weer te downloaden bijv. Maar KPN dient wel een vorm van zeer degelijk beleidt te laten zien, anders kan je je backup-dienst gewoon wel vaarwel zeggen na dit soort berichten. DropBox bijv. maakt zowel lokale (synchronisatie) backups als online, etc. dit soort opties heb je allemaal totaal niet bij de KPN, de KPN is niet meer dan een simpel FTP-deamonnetje.
Inderdaad, bovendien is zelfs de cliënt niet van hun maar van een derde partij. Mede daardoor kost het veel te veel tijd om dit soort problemen op te lossen. Alleen daarom al zou ik KPN dan ook zeker niet aanbevelen. Alleen zijn ze helaas wel erg goedkoop ten opzichte van veel concurrenten wat voor de klant toch vaak doorslaggevend is.
Vertrouw nooit op dit soort diensten als je enige backup methode. Het risico is dat je door een foute instelling een complete backup kunt wissen. Ik heb Mozy gebruikt, en door een foutje van mijn kant was opeens 130GB data weg. Dat duurt een paar weken voordat het weer online staat. Ook downloaden is dan niet een kwestie van een paar uur. Ik gebruik altijd twee schijven erbij, waarvan een altijd offsite is.
De enige manier om bij Mozy je data te verliezen is je computer weg te flikkeren in de admin schermen... Daar wordt je ook voor gewaarschuwd.

Ik vind het juist de manier om te backuppen, zoals jezelf al aangeeft ligt er altijd 1 schijf offsite, die backup loopt dus altijd (maanden) achter. Uiteraard helemaal het geval als je wat nodig hebt.

Via online is het altijd beschikbaar en (het belangrijkste) je hebt er 0,0 omkijken naar en dat voro een paar euro per maand. Ik vind het ideaal. Bij Mozy heb ik nog niet meegemaakt dat ze plat liggen (gebruik het een paar jaar), en als dat een paar uur of een dag is maakt me dat niet zoveel uit. Ook als ik mijn data verloren heb, voor thuisgebruik (!) kan ik dan wel een dag wachten tot mijn foto's en documenten weer terug heb.
Bij elke grote restore bij Mozy die ik getest heb zijn er problemen.
Niet alle bestanden komen mee (en dan heb ik het over de helft!), of bestanden zijn corrupt!
En dan de support. Sinds dat is geoutsourced is aan India is die dramatisch. Met dank aan die geweldige support heeft bij mij een maand(!) geduurd voor ik een restore terugkreeg. Die naar nu blijkt voor een aanzienlijk deel corrupt is.

De clientrestore meld dat restore geslaagd is, nadat je net een foutmeldingscherm hebt weggeklikt. Sinds kort hakt de webrestore alles op in bestandjes van 600KB, die ik allemaal los moet gaan downloaden en unzippen! Leuk met 60GB...

Backupvoorziening zonder (werkende) restorevoorziening = GEEN backup!

Ik ben op dit moment alle familie (die ik notabene zelf Mozy geadviseerd heb) aan het wegmigreren naar alternatieven.

[edit]
Ik gebruik nu crashplan.
(.com niet .nl)

Hiermee kan je gratis ook een online backup naar vrienden/familie doen en vice versa. Leuk is de optie om de initiële backup - die weken kan duren - eerst even op harddisk naar je vrienden te brengen(seeding) zodat je alleen de mutaties nog maar via het internet doet.

Tevens kan je gratis backuppen naar bijv. een externe hdd of een andere pc in je eigen netwerk.

Moet je restoren: dan probeer je in eerste instantie dit vanaf je snelle hdd te doen. Lukt dat niet dan haal je hem bij een vriend vandaan, en dat kan via internet of gewoon even met externe hdd langs je vriendje rijden.
Tot slot kan je voor ca 5 dollar(!) per maand je spullen online bij crashplan zelf parkeren.

[Reactie gewijzigd door Titusvh op 8 april 2010 12:24]

vraag me af of de mensen die hier dus de dupe van zijn ook hun $$$ terug krijgen, want ze betalen immers voor iets wat ze niet krijgen...
Dat ligt maar net aan de gebruiksvoorwaarden. Meestal staat daar wel zoiets in als 99% uptime garantie oid, en als dat niet gehaald wordt (zoals nu het geval is) kan de klant een vergoeding krijgen. Geld terug zou ik niet eens mee akkoord gaan, aangezien dat wat, 15 euro / maand is? Neen, dan zou ik een groter bedrag eisen, afhankelijk van hoe belangrijk de gegeven zijn. En nog meer als KPN die gegevens 'kwijt' zou raken.
Het probleem van een harde schijf is dat je hem meestal niet regelmatig checked of deze nog wel 100% werkt en hem tevoorschijn haalt op het moment dat je hem nodig hebt. Als de HD dan stuk is dan heb je als nog een probleem.

Mijn voorkeur gaat uit naar een goed backuptape regime dagelijks/maandelijks/jaarlijks, het probleem zijn de hoge kosten (bergen tapes, backup unit(s), iemand die ze wisselt, goede software, offsite secured storage, etc.).

Voor kleinere organisaties met gelimiteerde resources is een online diesnt een prima oplossing.
aag me af of de mensen die hier dus de dupe van zijn ook hun $$$ terug krijgen
Geld terugkrijgen bij KPN? :+
Een heel leger juristen heeft een boel kleine letters bedacht om dat te voorkomen.
Lekker dan, heb je een betaalde backupdienst en kun je er geen gebruik van maken...erg slordig dat het zo lang duurt...
Anoniem: 22659
@henkjobse8 april 2010 11:47
Dat is tot daaraan toe, maar wat gebeurt er als je een backup nu nodig hebt. Ik neem aan dat de KPN tot het uiterste zal gaan om die gegevens te redden als mensen deze nodig hebben!

Een mooie tijdelijke oplossing zou zijn, om deze mensen een andere backup mogelijkheid te geven, zodat zij in de tussentijd niet de problemen komen!
KPN kennende is alles wat de klanten kunnen verwachten een maandje gratis gebruik van een slechte service als de backup dienst van KPN.

Als een ter zake kundige persoon het probleem uit gaat zoeken dan kan het nooit zo zijn dat van af de 30ste een frontend server niet meer bij de backend machines kan komen. Het maakt geen drol uit hoe lastig de setup is en hoe weinig documentatie etc er aanwezig is maar dat is gewoon een leugen. Er is een ander probleem dat KPN liever niet toe wil geven want na ~7 jaar in verschillende support organisaties gewerkt te hebben ben ik nog nooit een probleem tegen gekomen dat niet opgelost kon worden binnen 24 uur. Alles dat langer duurt duid op een ander probleem veel al niet meer dan Jantje moet formuliertje 25-B-AF-29-ZY eerst even in vullen om dan het recht te krijgen met persoon X te spreken die hem dan toegang kan geven tot formulier OMG-WTF-BBQ wat hem instaat zal stellen een verzoek in te dienen bij de beheerder van de backend server om die oude doos eens een fijne reboot te geven... (niet ongewoon zeker niet in grotere bedrijven :()

Ik vermoed da het echte probleem is dat KPN of wel een flinke hardware failure heeft gehad en natuurlijk zelf de backups niet helemaal goed heeft gedaan waardoor klanten nu hun data gewoon kwijt zijn. Maar het is veel makkelijker de schuld in de schoenen te schuiven van het personeel dat het werk uitvoert dan de manager die besloot dat die paar euro per maand extra voor een betere meer betrouwbare niet nodig was te slachtofferen.

Maar goed als je KPN nu na al die tijd van extreem slechte service nog vertrouwd om je backups te beheren dan lijkt me dat je KPN geen verwijten mag maken maar eerst eens bij jezelf te raden moet gaan wat er mis ging op de dag dat je besloot die boeven bende te vertrouwen met je data. Maar goed dat kan natuurlijk ook zijn dat ik na al die jaren ruzie maken met KPN misschien net iets minder vertrouwen heb in KPN als dienst verlener voor de consumenten markt.

Voor de zakelijke markt kan ik maar een ding zeggen en dat is zorg er voor dat alles, maar dan ook alles in het contract staat in heldere duidelijke en voor al niet op een andere manier uit te leggen manier. KPN heeft er een handje van om als het geld gaat kosten op eens een heleboel duidelijker te zijn met het geen ze bedoelde met die ene clausule die niet helemaal helder was... (De klant krijgt niets, heeft geen rechten en moet dankbaar zijn als we in zijn richting kijken)
Wat ik tijdens communicatie met de KPN heb gemerkt met de support-dienst, is dat er ook maar een handje vol mensen aan werkt (volgens mij niet meer dan 2-3). Die indruk kreeg ik en ook dat vond ik nogal verrassend. Dit zou verder prima kunnen verklaren waarom het zo lang duurt, de dienst is duidelijk een ondergeschoven kindje en me dunkt dat de hele server gewoon een zooitje is.
Natuurlijk werken er maar een paar mensen aan.

Het ie een extreem simpele service waar waarschijnlijk tot op heden eigenlijk nooit iemand naar om gekeken heeft. De paar mensen die in het team werken waar dit onder valt hebben waarschijnlijk af gezien van de handover van hun voorgangers nooit van de service gehoord laat staan er naar om gekeken.
Andere afdelingen hebben totaal geen behoefte om hun vingers hier aan te branden en laten die jongens (99% van de support mensen is, ondanks dat je bij sommige aan de officiële papieren kan twijfelen, van het mannelijk geslacht) het probleem maar lekker zelf oplossen.

Als je 50 mensen hebt die allemaal aan het ding gaan lopen rommelen dan kom je er helemaal nooit meer uit wat er nu precies veranderd is als het op eens weer werkt. Met 2 a 3 mensen heb je meer dan voldoende mensen om het probleem op te lossen.
Veel al kun je het met 2 mensen het snelst op lossen en zijn meer mensen eerder een vertraging dan een hulp.
Anoniem: 155467
@Rob Coops8 april 2010 14:22
Jij beschrijft hier precies het officiële beleid binnen KPN. Ikzelf heb er een jaar gewerkt (zet ik never nooit op m'n C.V.) En het is precies nog hetzelfde bureaucratische orgaan als toen het nog een staatsbedrijf was. Alleen maar hokjesdenken en dingen op anderen afschuiven. De mensen waar je als klant direct contact mee hebt kun je geen blaam geven, zij willen en kunnen de problemen oplossen, maar ze mogen het simpelweg niet. Een oplossing, hoe goed die ook is, is VERBOTEN zolang het niet door de bureaucratische trechter van onkunde en onwetendheid gekomen is.
Jammer dat het enige deel van KPN wat wel goed werkt de marketing afdeling is. Probeer eens contact op te nemen met KPN voor hulp, en je komt in een wachtrij (maakt niet uit waar) En probeer dan eens contact op te nemen voor de aankoop van een dienst of goed, en je zit bijna meteen aan een wurgcontract vast.
Een grote Duitse multinational waar men ook heel erg blij is met regeltjes en procedures ;)

Ik zou het wel op je CV zetten als ik jouw was het was misschien geen fijne tijd maar als je het daar een jaar kunt volhouden dan toont dat aan dat je in vrijwel alle bedrijven zult kunnen overleven ;)

Ik ben al 5 jaar een van de handje vol mensen die eigenlijk alles wel gedaan kan krijgen binnen een redelijke tijd ondanks procedures en regels. De truck is veel al om alleen de hoogst noodzakelijke regels en procedures te volgen en deze alleen van de informatie te voorzien die ze nodig hebben om in jouw voordeel te werken. Veel al is het weglaten van een simpele (dit is een nieuwe installatie) meer dan voldoende om mensen te laten accepteren dat je een emergency change nodig hebt omdat ander Roemenië morgen niet kan werken. Ook werken drank, chocolade en ik heb dit helemaal fout gedaan, jij bent mijn held als je me uit de brand kunt helpen verhalen vaak erg goed. ;)
aldus een kpn-medewerker???
Dat ligt natuurlijk wel aan de SLA van je aangeschapte product.

Ben alleen bang dat deze bij KPN niet bijster veel voorsteld
Zeker net een ITIL cursus gehad o.i.d.

Klanten van deze dienst hebben geen SLA met KPN.
Natuurlijk wel je hebt een gebruikers overeenkomst daar in staat wat jij van KPN mag verwachten en wat zij van jouw verwachten. Je mag alleen klagen tussen 08:00 en 20:00 tijdens werkdagen en van 09:00 tot 17:00 in het weekend. Na een periode van 3 dagen mag een klant geld terug eisen en alleen als KPN de klacht gegrond acht zal dit ook daadwerkelijk met de eerst volgende afrekening verrekend worden.
KPN bied een opslag van x MB/GB en staat een klant toe een x aantal systemen, folders/directories als source aan te melden. De software is alleen beschikbaar voor systemen gebaseerd op een Microsoft Windows OS (2000, XP, Vista en Win7).

Dat klink mij toch heel erg als een SLA in de oren. Je hebt natuurlijk nooit als een consument echt een SLA zo als deze in de ITIL wereld zo vaak genoemd wordt maar dat neemt niet weg dat met alle afname van diensten er een soort gelijke overeenkomst gesloten zal worden. Zij het onder een andere noemer en veel al bij een massa product zo als de backup dienst van KPN met een voor de klant een zeer zwakke onderhandelingspositie, KPN maakt de regels en je kunt ze accepteren of niet, veranderen doen ze alleen als KPN dat wil en als klant heb je daar geen inbreng in.

ITIL is niets anders dan gezond verstand en algemeen geaccepteerde en gehanteerde manieren van interactie in een formeel jasje en met een stijve upper lip, zo als dat hoort volgens goed engels gebruik. ;)
Consumenten die een dienst afnemen mogen er vanuit gaan dat deze wel een redelijke uptime heeft.

Als jij een maand zonder internet zou komen te zitten en de fout ligt bij je provider, dan kun je daar ook vergoeding van terug eisen, omdat de dienst niet geleverd wordt.
Ze kunnen het dan niet op overmacht gooien, want dan zou het probleem van buitenaf moeten zijn gekomen en hebben alle klanten er last van.
Een koopcontract, of de algemene voorwaarden die KPN hanteert bevatten min of meer ook een verkapt SLA (als in de afspraken waaraan KPN zich moet houden).

Ik ken de algemene voorwaarden van deze dienst verder niet, maar de opmerking over het SLA is zo gek nog niet. Het is maar net in welke context je kijkt. :)
Dan nog heeft kpn zelf wel een SLA.

Het lijkt me toch dat hierin is opgenomen dat het personeel niet eerder naar huis mag voordat de backup online weer werkt. Net zoals een gemiddelde it'er niet eerder naar huis zal gaan voordat de backup netjes werkt. Dit klinkt i.i.g. als een typisch geval van slecht voorbereid werk zonder eventuele risico's goed in te calculeren.

Voor veel bedrijven zal deze backup essentieel zijn. Niet voor dagelijks gebruik maar backup is zeker wel het belangrijkste naast de servers zelf. Mensen die hier anders over denken wil ik graag zien zweten bij de directie van de klant.

Want hoe wil je dat gaan uitleggen? Sorry maar na de data corruptie die gisteravond ontstaan is kan ik alleen maar de backup van 2 weken geleden terug halen. Reken maar uit 80 uur per personeelslid maal het uursalaris = een behoorlijke schade. Ik hoop het i.i.g. nooit mee te hoeven maken :) Daar in tegen heb ik de backup online voor de klanten onder eigen beheer en weet dat dit wel goed geregeld is.

[Reactie gewijzigd door tormentor1985 op 8 april 2010 15:47]

Ik vind het ook echt een bagger-dienst, sorry dat ik het zeg. Ik had het als particulier aangevraagd, wat mogelijk was, omdat ze onbeperkte storage aanboden voor een mooi bedrag per maand. Maar voor zowel Windows als OSX is de deamon echt vreselijk. Zeer beperkt, buggy, nauwelijks goede support. Omdat ik nog niet 1 goede backup voor elkaar had gekregen wilde ik stoppen, maar dit kon pas na een jaar(!). Sinds dien heb ik Dropbox, dat is dan wel niet onbeperkt, maar wat een verademing.
Maar staan de servers van DropBox ook in Nederland? Dat maakt wat mij betreft een hoop uit. Hier geniet je juridisch tenminste nog enige bescherming bij inbraak, verlies, etc.
Kijk eens bij crashplan.nl, kan je nog zelf bepalen op welke locatie je de gegevens opslaat en geen vervelende limiet van 100GB zoals bij Dropbox.
Helemaal mee eens. Ik gebruik dit zelf al enkele maanden en dit is absoluut een top product!
Niet in Nederland nee, maar zie jij hier wel een hele goede backup-dienst dan? Dat is het punt, voor een redelijke consumenten-prijs is er nauwelijks iets en als je dan toch een online-backup wilt hebben, dan moet je wel naar het buitenland. Persoonlijk vind ik dat juist wel prettig, als je het toch over een backup-strategie hebt. Ik heb altijd mijn lokale backup, verstopt in huis, dan nog online in een heel ander land (overstromings-proof) ;) en dropbox synchroniseerd ook nog eens op iedere computer waar het op staat. Dus ik heb dropbox op mijn PC, mijn Mac, mijn Mac op het werk en mijn laptop op het werk staan en overal staat diezelfde Dropbox folder... meerdere backups dus.
Kan me vergissen, maar is KPN online backup geen zakelijke oplossing voor bedrijven? Zit hier dan geen SLA aan vast of is het bedrag van 4,95 per maand zo laag dat dat niet noodzakelijk wordt geacht?
Waarschijnlijk zal het, omdat het aangeboden wordt aan de zakelijke klant, een bedrag aangeboden worden in verhouding dat het niet beschikbaar is tot het bedrag (helft van het bedrag of zo).

Maar waarschijnlijk zullen ze om in de gratie te komen, maand of meer gratis geven.

[Reactie gewijzigd door Taennyn op 8 april 2010 12:07]

De zakelijke versie bij KPN kost € 25,- per maand per 25GB.
Deze kan ook SQL en Exchange backuppen.

Dat deze Exchange niet op brick-level kan backuppen staat vervolgens nergens bij.. kom je later achter :)
Anoniem: 341295
8 april 2010 11:58
Ik heb toen het in het begin uitkwam, KPN Backup Online, 2 á 3 weken geprobeerd. Maar het was een ramp; het werkte wel goed, maar veel te traag. En om nu elke dag een backup te maken die een paar uur duurt (ook s'nachts), is iets teveel van het goede.

Ik ben hieropvolgend op zoek gegaan naar een andere goede online backup oplossing. Helaas bleek dit niet zo éénvoudig als gezegd; alles heeft zijn voor- en nadelen.

Gebruik nu bijna een half jaar Backupmaster.nu en het bevalt mij redelijk tot goed. Tuurlijk het kan altijd beter, maar hier kan ik iig snel een backup maken zonder problemen.

Erg jammer, dat KPN Backup Online niet werkte zoals ik verwacht had, want een KPN heeft over het algemeen een betrouwbare status...
In verhouding tot crashplan.com is dit wel aardig aan de prijs.
EUR 91 (ex.) voor 5 GB bij backupmaster.nu, USD 100 tot 2 TB bij crashplan.com.
De clients bieden eigenlijk dezelfde features, behalve dat backupmaster.nu volgensmij geen gratis backups kan maken naar PC's in eigen beheer.

Maar ik kan het eens zijn met wat je aangeeft: het vinden van een goede online backup-oplossing is niet makkelijk. Het is ook heel afhankelijk van je wensen.

Ik denk niet dat andere backupdiensten volledig vrij zijn van dit soort problemen, alhoewel ik moet zeggen dat het KPN (wederom) niet bepaald siert dat ze er al een week uitliggen zonder de betreffende klanten daarvan de notificieren.
Anoniem: 341295
@Booster8 april 2010 12:46
Bedankt voor de link. Heb net ff op de website gekeken van Crashplan, maar zie nergens dat de servers gesitueerd zijn in Nederland (of in Europa), klopt dit?

Ik vind dat wel belangrijk gezien m.b.t. snelle support.
Nee, klopt, de backup gaat gewoon naar een kelder in de US. desalniettemin, ben ik er blij mee.
Zie crashplan.nl (niet .com). Zelfde software maar Nederlandse dienst. Aanrader!

[Reactie gewijzigd door Jos Jong op 8 april 2010 14:47]

Bedankt voor de link. Heb net ff op de website gekeken van Crashplan, maar zie nergens dat de servers gesitueerd zijn in Nederland (of in Europa), klopt dit?

Ik vind dat wel belangrijk gezien m.b.t. snelle support.
Waarom denk je dat je bij een server in Nederland snellere support krijgt ?
Ik ken zat bedrijven in Nederland die heel erg traag reageren en Amerikaanse bedrijven waar je direct antwoord krijgt.
crashplan.com betreft alleen het software product zelf. crashplan.nl is een Nederlands bedrijf die deze software verkoopt met als je dat wilt in combinatie met storage. Dit hoeft uiteraard niet als je bij iemand anders kunt backup-en, maar hun storage prijzen zijn heel netjes.

Ik gebruik een externe hard disk waarop CrashPlan automatisch backupt als ik hem weer aankoppel en daarnaast off-site crashplan.nl storage. De eerste is snel bij een restore en geeft een extra zekerheid, de tweede geeft beveiliging tegen brand en/of diefstal.

P.S.: ik heb geen 'aandelen' crashplan ;)
Dit is waarom ik liever mijn backup off-line bewaar.

Geen even twee tera schijfjes bij de pc-boer om te hoek. Even backuppen en eentje thuis bewaren en de ander bij je ouders of vriendin thuis.
En van die belangrijke documenten morgen dan? offline backup is goed voor zeer statische data maar 3x niks voor een werkomgeving.

Ik moet daily-backups hebben van een week.
"Deze software-upgrade heeft tot doel om er zeker van te zijn dat de data van de klant volledig en betrouwbaar op ons platform is opgeslagen", aldus KPN.

Dat gevoel krijg ik niet helemaal als ik het bovenstaande nieuwsbericht lees. :D
Inderdaad, en klinkt meer als een slap excuus voor de serieuze problemen die erachter zitten. Ik krijg zo'n vermoeden namelijk dat er een groter probleem is dan KPN ons laat geloven. Eerst maar zien of alle data er nog wel is.
Ik weet niet hoeveel personen / bedrijven hier aan meedoen.
Maar als het er veel zijn, dan kun je er op wachten dat het een keer mis gaat.
Er hoeft ook maar eentje tussen al deze personen zitten, die een poging doet om bij al die andere bestanden te komen.
Back-ups, daar zorg je zelf voor, en laat je niet achter op een plaats, waar anderen ook komen.
Anoniem: 94967
@Antwan468 april 2010 16:46
Ik vind deze reactie toch nog wat fragiel..... Backups kunnen prima online opgeslagen worden. Deze storing is dan ook niet veroorzaakt door een kwaadwillende KPN klant, maar door de gebruikte storage en de configuratie daarvan. Zie andere reacties.
Dit verklaard nader ;)
Mijn vriendin kwam met een jaar abbo binnen lopen die ze op een drupal beurs had gewonnen ;)
Anoniem: 215005
@ViPER_DMRT8 april 2010 12:05
wat verkaar je nader?.

het is gewoon een goede dienst hoor, mijn vader gebruikt het al een jaar met tevredenheid.. waarom is iets altijd gelijk kut als het ff niet werkt?.

negatieve Nederlanders ook altijd.. pff
Omdat dit om een backup dienst gaat. Je moet er toch niet aan denken dat het er een week uitligt...
Nee, wellicht zou je een betere backuphost kunnen overwegen als je dergelijke gevallen wilt voorkomen.
Het is maar net welke garanties/SLA kpn levert.

[Reactie gewijzigd door Barleone op 8 april 2010 12:56]

Waarom? Omdat een bedrijf failliet kan gaan als na een crash blijkt dat er ook geen backup van de gegevens meer is. En wie gaat er vervolgens opdraaien voor de schade? KPN zal zich hier ongetwijfeld tegen ingedekt hebben. Die zeggen dan doodleuk: "Lees de algemene voorwaarden maar".
Als bedrijf had je de algemene voorwaarden beter moeten lezen.

Dat neemt niet weg dat ik nu zeer zeker kpn backup niet zal adviseren aan zakelijke klanten. Een storing kan altijd gebeuren, maar ruim een week voor een organisatie als kpn is meer dan een beetje slordig.
Dit mag niet niet werken. Punt.
dan moet er een reserve systeem online kunnen.
Anoniem: 215005
@RielN8 april 2010 14:49
jawel daar heb je gelijk in, maar dat maakt het niet instant een kut product.. het draait al 2 jaar prima..

maar zo gaat het altijd in de IT wereld.. als je iets goed laat draaien zonder problemen voor 2 jaar hoor je niemand, en dan is er een keer een probleempje, valt gelijk heel de wereld er over..

dat is meer mijn punt...
jawel daar heb je gelijk in, maar dat maakt het niet instant een kut product.. het draait al 2 jaar prima..

maar zo gaat het altijd in de IT wereld.. als je iets goed laat draaien zonder problemen voor 2 jaar hoor je niemand, en dan is er een keer een probleempje, valt gelijk heel de wereld er over..

dat is meer mijn punt...
Dat het prima draait is dus niet zo.
Ten eerste dit geval, al een hele tijd zonder backup en ook zonder restore, das niet goed.

Ik heb ooit een keer een 4 weekse GRATIS test gedaan bij deze dienst, na 2 weken kreeg ik een mailtje dat mijn betaling niet binnen was gekomen (gratis dienst !!!) dus was mijn account opgeheven, alle data weg.
Zo gaat KPN met zijn klanten om.

Ik krijg hier geen betrouwbaar en stabiel gevoel bij.
Aangezien mijn Ziggo Backup Online niks is had ik interesse in deze dienst... de vraag is echter: wat heb je eraan als het niet werkt? Los van de 'uitsluitsels van verantwoording' in de AV lijkt het me erg frustrerend... zeker als het langer dan 24 uur moet duren.

(wat in mijn ogen voor een backup-dienst echt niet kan!)
Ik weet 99.9% zeker dat ook Ziggo IASO gebruikt, en IASO is zwaar ruk.
En waarom is IASO zwaar ruk?
Exchange 2008 werd niet ondersteund, supportcalls worden traag opgelost. Client van KPN is echt ruk. Meerdere diensten tegelijk bij KPN afnemen is vragen om problemen / conflicten.
Ben nu overgestapt naar Ahsay (via backup-connect). Nog steeds niet perfect maar beter.
Met de nieuwe client (2010) wordt wel Exchange 2007 en 2010 ondersteund (Exchange 2008 bestaat niet). Maar ik ben het wel met je eens. IASO is niet alles, maar helaas zijn er inderdaad nog geen perfecte internet backup pakketten.
Exchange 2008 werd niet ondersteund
Dan maak je middels een script een backup van je Exchange omgeving met NTBackup en gooi je die naar je online backup dienst.
(los van het feit dat Xch 2008 niet bestaat)
Ziggo gebruikt geen IASO 100% zeker
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee