KPN neemt internetknooppunt NL-ix over

Telecombedrijf KPN heeft het internetknooppunt NL-ix overgenomen. Het knooppunt is kleiner dan het bekende AMS-IX, maar naar eigen zeggen nog steeds een van de grotere. Het is niet bekend wat KPN voor NL-ix heeft betaald.

NL-ixDe overname werd vrijdagmorgen door beide bedrijven bekendgemaakt, zonder dat daarbij financiële details werden vrijgegeven. Wel geeft KPN aan dat NL-ix als 'zelfstandige organisatie' blijft bestaan. Het knooppunt heeft verbindingen met veertig datacenters en heeft 270 deelnemers. Op basis van gemiddelde doorvoersnelheid is het het veertiende knooppunt ter wereld. Volgens KPN kan het met de overname zijn positie in de zakelijke markt verbeteren.

Het knooppunt is in 2002 opgericht en was het tweede Nederlandse internetknooppunt dat werd opgericht. AMS-IX is met 396 deelnemers het op een na grootste knooppunt ter wereld. De twee knooppunten werken overigens samen, waarbij deelnemers aan NL-ix via de lijnen van dat knooppunt toegang kunnen krijgen tot de infrastructuur van AMS-IX. NL-ix wordt onder meer gebruikt door deelnemers van AMS-IX, die daardoor bij het wegvallen van dat knooppunt nog steeds over een verbinding beschikken.

Het dataverkeer dat over NL-ix wordt gepompt, is in de afgelopen jaren fors gegroeid. In het laatste kwartaal van 2010 verwerkte het knooppunt gemiddeld 118,2 gigabit per seconde, waar dat een jaar eerder nog maar 40,3Gbps was en eind 2007 slechts 16,3Gbps. AMS-IX verwerkte in het afgelopen jaar gemiddeld 635Gbps.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-03-2011 • 09:50

81 Linkedin

Reacties (81)

81
72
36
3
0
4
Wijzig sortering
KPN is niet eens in staat om stabiel in eigen netwerk te routeren (uit vele ervaringen) en dan gaan ze opeens een deel van ons Internet doen. Moet er niet aan denken. Slechte ontwikkeling, hoop dat ze het personeel wel aanhouden.
KPN IS al verantwoordelijk voor een groot deel van "het internet".
Hoeveel peers denk je dat KPN heeft op POP's ? hoeveel eigen WAN verbindingen denk je dat KPN heeft en de ENORME hoeveelheid zakelijke en particuliere klanten die een plek hebben op het internet en dus onderdeel zijn van het internet?

Daarbij: Je kan toch moeilijk gaan beweren dat bij een organisatie zo groot als KPN met zoveel netwerken als bij KPN men in het algemeen garant staat voor een niet stabiel netwerk?

Ik vind je post FUD-achtig.
(en ja ik heb ook wel slechte ervaringen gehad met KPN, zowel particulier als zakelijk)
De provider op een Exchange Point doet geen routing. Ze bieden eigenlijk een groot (geswitched) ethernet waar alle klanten op aangesloten zijn.

En ze bieden rackspace. En de mogelijkheid om private peering op te zetten. Maar met routing hebben ze zelf niks te maken. En Exchange Point doet geen BGP. Dat doen de klanten onderling.
Wel geeft KPN aan dat NL-ix als 'zelfstandige organisatie' blijft bestaan.
Voorlopig verandert er dus weinig.
KPN koopt zon internetpunt alleen als ze er voordeel inzien. Betekent dit dat KPN zichzelf extra gaat bevoordelen boven de klanten van nl-ix?
Ik denk dat dit in de praktijk wel mee zal vallen. KPN mag voor zichzelf ook geen lager prijzen berekenen dan voor concurrenten voor bijvoorbeeld telefonie. Ook het gebruik van het koper is niet exclusief voor KPN maar dient opengesteld te worden voor diverse andere bedrijven. De kosten voor het gebruik van het koper is voor KPN daarbij ook hezelfde als voor andere bedrijven.

KPN is dan wel een groot bedrijf maar KPN infrastructure belast het gebruik van zijn omgeving aan een concurrent hetzelfde door als aan KPN telefonie.

Onlangs hierover nog een hele duscissie met de aanbesteding van telefonie aan de overheid. KPN heeft hierbij lagere prijzen berekend dan aangeboden aan concurrenten. Dat mag niet waardoor de gunning aan KPN is ingetrokken. Juridisch loopt hier volgens mij nog wat over maar dat is iets te veel off-topic.
Oei. Gaan we weer beginnen met achterstallig ondehoud en foute hardware keuze. Laat ik dan nog niet beginnen over de "het is zijn schuld" mentaliteit van de KPN.
Ik vind dit dus weer een heel apparte post...
KPN neemt een tent over. Die werknemers die daar zitten...die zijn van de een op de andere dag KPN.. maar weten daar ook opeens niet meer hoe ze hun werk goed moeten doen? (want het is KPN?)

En ook KPN heeft genoeg externe mensen werken.
Die hebben zeker tijdelijk -alleen als ze voor KPN werken- ook allemaal een "het is zijn schuld" mentaliteit? Dit om aan te sluiten bij de rest van de KPN organisatie.

Vergeef me mijn sarcasme maar zoals Bredend al roept: Wat een negatieve reacties.
KPN is enorm. Om dan de complete dienstverlening van KPN te omschrijven met "achterstallig onderhouden en foute hardware keuzes" dat is gewoon tsja..... een beetje simpel.
Uiteraard doet KPN dingen fout.
En dingen die je de hele organisatie kan aanrekenen zijn zaken op macro niveau. De koers die het bedrijf neemt. Maar niet dit soort technische verwijtjes en dan daar KPN in zijn geheel mee bedoelen ik hoop toch dat je ziet hoe belachelijk dat eigenlijk is.

En nee ik werk niet bij KPN.
Anoniem: 363404
@lenny_z4 maart 2011 11:26
"En ook KPN heeft genoeg externe mensen werken."

Klopt.

Toen ik ergens in het verleden stage liep bij een KPN afdeling, had ik menig collega die daar zat op detacherings-basis vanuit bedrijven zoals (toen) Ordina, CMG, Logica, etc.
Dit toont aan dat Nederland op het gebied van telecom nog steeds goed bezig is, vind ik. Om als land met een relatief klein totaal aantal internetgebruikers (maar relatief wel hoge breedbandpenetratie) toch 2 van die grote internet exchanges te hebben, is toch wel een goede prestatie.
Is het echter niet meestal de bedoeling om een 'backup' exchange in een ander land/regio te gaan plaatsen, in het geval van politieke instabiliteit? (niet dat Nederland hier snel last zal van gaan hebben)
Mwa het T.net artikel is over optimistisch, NL IX is het 14e hosting bedrijf ter wereld als je uit gaat van het gemiddelde aantal MB/s dat over hun lijn gaat, (Ook is het het 6e en niet het 5e qua aantal klanten, maar wat zegt het aantal klanten nu over een IX?).

Verder is maar een erg klein deel van die data afkomstig uit Nederland zelf, de reden dat het zo groot is, is omdat vanaf Nederland een paar mooie lijnen liggen naar de rest van de wereld.
De NL-ix is geen hoster maar een internet exchange, een plaats waar providers samenkomen om IP verkeer uit te wisselen..
Het aantal klanten wat een IX heeft is volgens mij juist wel interessant want dan kan je via die ene verbinding met die IX meer peering contracten afsluiten.
Voor zo'n exchange is denk ik de bevolkingsdichtheid ook een belangrijke factor.
En daar kunnen we wel wat van in nederland. :)
Dus buiten dat bijna iedereen breedband heeft zitten we ook nog allemaal in de buurt.
Dan zal er meer behoefte zijn voor een 'centrale' hub voor al dat internetverkeer.
sterker nog het komt door nederland dat er uberhaubt iets is als internet Lees het was een NL lobby die uiteindelijk veroorzaakte dat sara verbinding kreeg met met het amerikaanse 'net' tot die tijd was het gewoon een nationaal netwerk tussen was amerikaanse universiteiten en wat andere instellingen en het leger. de de ASM-IX was het eerste en voor lange tijd het enige Niet-Amerikaanse IX.
Het is goed dat het als zelfstandige organisatie blijft bestaan, maar hoe lang gaat het duren dat KPN zegt dat ook veel winst moet gaan maken?
Waarschijnlijk is het voor KPN een "besparing" nu ze NL-IX gekocht hebben aangezien NL-IX ook in Haarlem en Aalsmeer zit waar KPN net nieuwe datacentra neergezet heeft.
Datacenter van Haarlem is van leaseweb niet van kpn.

Of bedoel je dat in Aalsmeer kpn een nieuwe datacenter neergezet heeft?
Noop, ook kpn heeft daar een datacenter. Met 2 verdiepingen met uitbreiding naar 4.
Kpn heeft gewoon hun ouder gebouw geretrofit, en dr staan daar vooral clouds van kpn zelf, bijvoorbeeld voor de backup dienst.
Dat vraag ik me ook af. Ik dacht dat een internet knooppunt een non-profit (en vendor independent) samenwerking tussen de klanten was?

[Reactie gewijzigd door Jesse op 4 maart 2011 09:59]

AMS-IX is inderdaad een non-profit organisatie.

NL-ix is altijd al een commerciele organisatie geweest.
Anoniem: 256185
4 maart 2011 10:04
Waarom doet KPN dit? En is het normaal dat een telecombedrijf zo'n knooppunt bezit, waar de concurrenten ook op aangesloten zijn? Weet iemand hoe dat bij andere knooppunten zit?
Misschien kan de KPN op deze manier beter zakelijke klanten een bepaalde uptime of bandbreedte garanderen?
Dat mag de KPN niet zomaar.
Buiten dat zijn er voor belangrijke klanten ook andere netwerken (o.a. in het bezit van de KPN) die niet zo in het zicht liggen als het internet.

Het lijkt me veel meer dat ze gewoon hun infra handeltje aan het uitbreiden zijn.
Voor het gebruik van een IX moet je ook gewoon betalen.
Dus kan het geexploiteerd worden.

[Reactie gewijzigd door koelpasta op 4 maart 2011 23:30]

Ik dacht dat AMS-XI de grootste was of is het inmiddels Frankfurt?
Heb ook ooit een artikel gelezen over AMS-XI dat dat datacenter zo lek was als een mandje. De beveiliging werd gedaan door pubers die net van school afkwamen, emmers om waterlekken op te vangen en zo nog een aantal dingen.
Ze zijn voorbijgestreefd door Frankfurt.

Apart, kan er weinig van terugvinden via Google? Heb je een bron of verwar je ams-ix met iets anders?
Dat artikel was in de Elsevier geplaatst. Hierin werd de redactie van de Elsevier rondgeleid door het datacenter. Ze konden daarbij niet begrijpen hoe een gerenommeerde organisatie zo (lekkage tijdelijk opvangen met emmers en beveiliging door onopgeleide beveiligers, studenten in dit geval) met zijn klanten om kon gaan.
Anoniem: 16536
@Laurens_4 maart 2011 12:16
Stel dat 't net een paar uur lekt. Hoe wil je 't anders opvangen dan, met handdoeken? :P Vind emmers toch een vrij adequate oplossing als het om water gaat ;)

Moet wel zeggen dat de timing nogal shitty is dat het net tijdens die elsevier rondleiding gebeurt.

Dat de beveiliging door pubers is geregeld is wat mij betreft wat minder makkelijk goed te praten. Aan de andere kant, in welk jaar is die rondleiding geweest? In 2000 namen we het een stuk minder nauw met security-maatregelen dan tegenwoordig kan ik je vertellen :P
Beveiling van de ams-ix is wel goed.Een deel staat bij telecity,en aangezien ik daar de toegangscontrole doe,zit het wel goed.je komt er echt niet zo binnen en wandeld zo naar de apparetuur toe.Dan moet je toch eerst langs de toegangsdeur toe,daarna de beveiliging en daarna nog langs diverse deuren.Dat gaat je echt niet ongezien lukken.
KWa data is ams-ix de grootste dacht ik, athans dat is wat altijd gezecht word, dit omdat zo zeggen ze alles vanuit europa via ams-ix naar de rest van wereld gaat.
Qua data is de DE-CIX in Frankfurt toch echt de grootste..
Sinds kort heb eind vorig jaar een keer naar die lijst gekeken en toen was ams-ix nog de grootste. Hier een link waar het in is te zien: http://en.wikipedia.org/w...402694046&oldid=402686140
Ik vraag mij af of dit voor de markt goed is, KPN krijgt op deze manier een bevoorrechte positie, anderzijds kan dit wellicht een reductie van de prijzen betekenen. Als KPN en BBned vergelijkt op ADSL gebied, dan is KPN toch echt een stuk duurder.
Wel geeft KPN aan dat NL-ix als 'zelfstandige organisatie' blijft bestaan.
Dat zei KPN bij Planet en zo nog een aantal ook. Onder andere planet is toch echt weg.
Wat een negatieve reacties zeg. KPN wil gewoon haar diensten uitbreiden en blijkbaar is het goedkoper om zelf direct met veel partijen te verbinden dan een ander bedrijf daarvoor te betalen.

Als een bakker bijna al het meel van een fabriek koopt kan het net zo goed de fabriek overnemen tenslotte.
KPN heeft net een groot onderzoek afgerond waarbij ze een inventarisatie hebben gemaakt van vitale services. Na mijn inzicht is dit een tactische aankoop geweest om de continuiteit zoveel mogelijk te waarborgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee