KPN neemt Glasvezelnet Amsterdam over

KPN heeft zijn aanwezigheid op de glasvezelmarkt vergroot en een flinke vinger in de pap gekregen bij de aanleg van het Amsterdamse glasvezelnetwerk. Via Reggefiber neemt de telco een meerderheidsbelang in Glasvezelnetwerk Amsterdam.

Glasvezelnetwerk Amsterdam is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Amsterdam en een aantal woningbouwcorporaties. In eerste instantie zal GNA de komende jaren ongeveer 100.000 huishoudens in Zeeburg, Oost en Osdorp voorzien van ftth.

Nu Reggefiber, dat voor de helft in handen van KPN is, een meerderheidsbelang in GNA heeft gekregen, verzekert KPN zichzelf van de mogelijkheid om via het Amsterdamse glasvezelnetwerk diensten aan te kunnen bieden. Tot nu toe was KPN niet in beeld als aanbieder van diensten op dit netwerk. Reggefiber zal door overname ook verantwoordelijk worden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk in de hoofdstad.

KPN experimenteert momenteel al met vijf andere ftth-projecten, waarvan de uitkomsten in de tweede helft van dit jaar worden verwacht. Op basis van deze uitkomsten worden bij de toekomstige glasvezelprojecten van KPN de uiteindelijke snelheden voor de abonnementen bepaald.

Het telecombedrijf stelt in een woensdag uitgegeven verklaring dat het nog niet zeker is dat in tweede instantie ook alle andere huishoudens in Amsterdam door Reggefiber van glas zullen worden voorzien. "Ook in Amsterdam zal na het opleveren van de eerste 100.000 aansluitingen worden bepaald of en hoe verdere uitrol in de hoofdstad opportuun is."

Reggefiber had al een belang van 30 procent in GNA, maar heeft dat nu vergroot tot 70 procent. De resterende 30 procent blijft in handen van de gemeente en de deelnemende corporaties. Reggefiber zal het netwerk, net als bij zijn andere projecten, openstellen voor andere aanbieders. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Door Wilbert de Vries

04-02-2009 • 12:09

59

Lees meer

KPN neemt Yes Telecom over
KPN neemt Yes Telecom over Nieuws van 10 juli 2010

Reacties (59)

59
57
11
8
1
2
Wijzig sortering
Jammer dat er niets gedaan wordt om de alsmaar toenemende dominantie van KPN in te dammen. De consument wordt er niet beter van en de concurrentie in de markt al helemaal niet.

Ik woon zelf in Brabant, in Best vlakbij Eindhoven en ik kan hier in de omgeving zien wat de dominantie doet voor het aanbod van FttH.

Zo hebben we in Best bijvoorbeeld Onsbrabantnet welke onafhankelijk van KPN FttH heet aangelegd in Best. Daardoor kunnen wij nu gebruik maken van 100Mb internet voor een normale prijs.

In Son (plaatsje in de buurt) heeft Ons Net de aanbesteding gewonnen (of gekocht, hoe je het wilt zien) en daar heeft KPN (want dat is het onderliggend) nu dus een aanbod gedaan wat veel slechter is. Zo hebben ze het zelfs zo gemaakt dat je alsnog met een a-symmetrische verbinding zit, de upload is 10x zo traag als de download snelheid, en dat met glasvezel en dezelfde prijs als wat er in Best te koop is.

Dus dat KPN nu weer ergens een flinke vinger in de pap heeft genomen is niet goed...
Onsbrabantnet is net zo goed KPN tegenwoordig hoor.

van de website Onsbrabantnet.nl:
OnsBrabantNet is de naam die we hebben gegeven aan het initiatief van Reggefiber en NEM Brabant om in Zuid-Oost Brabant glasvezelaansluitingen te realiseren in verschillende gemeenten.
en
De Netwerk Exploitatie Maatschappij Brabant, oftewel NEM Brabant is een initiatief van Reggefiber. Hierbij worden gemeenten in Brabant aangesloten op een glasvezel breedbandnetwerk
Nu wel ja, KPN heeft nog niet zo lang geleden het belang in Reggefiber gekocht. Bij de start van OnsBrabantNet had KPN hier zeer zeker nog niks mee te maken.

En wat Beavis aangeeft is zeker waar. Bij alle FTTH projecten waar KPN (vroeg) in zit, zijn de prijzen bijna verdubbeld terwijl de diensten zijn gehalveerd. Dit om het weer gewoon net-een-beetje-beter dan ASDL e.d. te maken.

KPN gaat, zoals het een commercieel bedrijf betaamd, gewoon netjes voor maximale winst. Dit is NIET goed voor de consument zoals nu in de praktijk blijkt, want concurrentie is er niet (of lokaal niet). Wat mij betreft keuren de mededingingsautoriteiten deze overname ook niet goed.
De joint venture tussen KPN en Reggefiber heeft recentelijk, weliswaar onder voorwaarden (opgenomen in Bijlgae Bijlage 1 bij het besluit), goedkeuring gekregen van de NMa.

Zie: http://www.nmanet.nl/Images/6397BCM_tcm16-122206.pdf

[Reactie gewijzigd door Peter 1981 op 22 juli 2024 18:58]

Je verbinding mag dan wel fysieke 100mbit symmetrisch zijn, maar je bandbreedte is dat echt niet (hoewel het wel meer is als die 3Mbit die je bij de gelijkgeprijsde KPN oplossing krijgt).

De bandbreedte is bij KPN misschien slechter, maar je hebt bij KPN (gelijktgeprijsde pakket) wel onbeperkt bellen naar vaste nummers, en fatsoenlijke TV ontvangst ipv die crappy signaal wat Onsbrabantnet levert.

Daarnaast is het leuk om zoveel bandbreedte te hebben, maar als je er vogevolgens niet veel mee kan: "- Nieuwsgroepen, maximaal 4 gelijktijdige sessies van 512 kbps." dan heb je er uiteindelijk nog niet veel aan...

Tevens heeft KPN dan wel glasvezelnet overgenomen, maar dat netwerk moet volgens mij wel open blijven voor andere partijen. Als KPN geen fatsoenlijk pakket aanbied is er vast wel een andere partij die dat wel doet.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 22 juli 2024 18:58]

Nieuwsgroepen, maximaal 4 gelijktijdige sessies van 512 kbps."
Dit is enkel naar de nieuwsgroepen van Onsnet/Onsbrabantnet zelf. Als je een abbo bij een externe provider neemt is deze snelheidsbeperking niet van kracht.
Het is eigenlijk best netjes dat ze nieuwsgroepen aanbieden (welliswaar beperkt), er zijn providers die het niet doen of geen binaries aanbieden.
Graag bepaal ik zelf of ik die bandbreedte nodig heb, ik heb nu een 17mbit lijn en ook dit is soms te weinig
dion_b Moderator Harde Waren 4 februari 2009 12:19
Dit was te verwachten, maar dat maakt het nog niet goed. Even leek het een paar jaar terug erop alsof er daadwerkelijk voor de consument te kiezen zou zijn uit verschillende infrastructuurproviders - KPN met haar POTS net en xDSL, allicht in de toekomst VDSL2, de kabelaars met hun HFC DOCSIS netwerken en dan glasvezelaanbieders, met reggefiber voorop. Meer concurrentie zou leiden tot lagere prijzen en bovenal ook betere dekking voor de consument.

Doordat het KPN toegestaan is Reggefiber op te kopen, en Reggefiber nu een voor een de dingen die het niet al zelf beheerde in te lijven, zijn we weer terug naar de 'oude' situatie van kiezen tussen kabelaar en KPN. Dat betekent minder concurrentie wat slecht nieuws is voor consumenten.

Het gevolg is overigens al duidelijk te zien:
Ook in Amsterdam zal na het opleveren van de eerste 100.000 aansluitingen worden bepaald of en hoe verdere uitrol in de hoofdstad opportuun is.
De voorheen onafhankelijke glasvezelaanbieders moesten als een gek marktaandeel verkrijgen, waardoor ze grote risico's namen zoals het dekkend uitrollen in minder dichtbevolkte gebieden (denk aan initiatieven in Nuenen etc.). Dat was goed nieuws voor mensen in buitengebieden. KPN gaat echter niet zulke risico's lopen en alleen uitrollen waar overduidelijk snelle return on investment te vinden is. Als grote delen van A'dam niet eens zeker aangesloten worden is dat desastreus nieuws voor mensen in kleine plaatsen die hoopten op glasvezel :o

[Reactie gewijzigd door dion_b op 22 juli 2024 18:58]

Het is nog een voordeel dat KPN nog een Nederlands bedrijf is. Straks komt er weer een groot buitenlands bedrijf met een grote zak geld en voila, KPN ook in buitenlandse handen, zover is het nog niet, maar het is ook niet onmogelijk.

Ik vraag me af hoe Nederland in 2020 eruit ziet als deze trend doorzet. Banken worden opgekocht, energiemaatschappijen, telefonie. Stel dat er dan ooit een crisis komt en energie etc. schaars wordt, 5 knopjes omzetten en NL heeft niks meer.

Het ergste is dat veel van die bedrijven in mijn optiek gewoon nooit hadden moeten privatiseren. We worden veel te afhankelijk van het buitenland. Of de overheid had sommige dingen nooit moeten laten privatiseren, of ze hadden in het wetboek moeten zetten dat sommige typen bedrijven zoals stroom, water, openbaar vervoer, radio en Televisie niet door het buitenland opgekocht kunnen worden. Eerste levensbehoeften dus, en ja tv hoort daar in mijn ogen ook bij omdat het bij een ramp van veel informatie kan voorzien. Radio ook wel maar toch minder.
dion_b Moderator Harde Waren @wiene4 februari 2009 14:52
Dat KPN een NL bedrijf is maakt niets uit voor de concurrentiepositie ervan en dus ook niet voor beschikbaarheid en prijzen voor klanten.

Kijk maar naar de situatie in BE (alle grote spelers in de internetmarkt iig tot kort in BE handen) voor een voorbeeld waar inheemse bedrijven de klanten niet helpen, en naar de mobiele telefoniemarkt in NL waar buitenlandse bedrijven sterk aanwezig zijn (denk aan Vodafone en T-Mobile, maar ook aan de eerste Telfort en Orange), maar de concurrentie goed was en de situatie voor klanten ook.

Verder een reality-check:
1) NL is de laatste 2000 jaar nooit volledig zelfvoorziend geweest en zal dat nooit worden. NL is een land dat leeft van doorvoer van goederen en het leveren van diensten. De blokkade van 1914-1918 heeft bewezen dat NL het zelfs toen in een veel minder genetwerkte wereld het niet trok, met armoede en hongersnood tot gevolg.
2) Dat er NL (nuts)bedrijven door buitenlandse bedrijven opgekocht worden is zonder meer een feit. Maar het is een feit dat niets zegt totdat je kijkt wat NL bedrijven in het buitenland doen. En dan blijkt dat NL bedrijven het juist bovengemiddeld goed doen. Voor elk NL bedrijf wat opgekocht wordt, kopen NL bedrijven een groter bedrijf in het buitenland op. NL (en niet grotere landen als UK, FR, DE of RU) is de grootste buitenlandse investeerder in de VS, om maar eens een loos feitje te noemen. Het zijn jouw pensioenscenten die daar de boel opkopen...

Omgekeerd zouden we wel flink verliezen als we buitenlandse bedrijven zouden blokkeren. Daardoor zouden binnenlandse bedrijven minder concurrentie hebben dus zouden prijzen omhoog gaan en dienstverlening verminderen - zie de oude PTT als schoolvoorbeeld :o

NL heeft maw met het sluiten van grenzen veel meer te verliezen dan te winnen. En binnen NL is het nog altijd de NL overheid die de regels bepaalt. Of je nu een NL bedrijf als KPN hebt of een volledig buitenlands bedrijf als pakweg T-Mobile, allemaal moeten ze doen wat de OPTa zegt.
Je hebt zeker gelijk met je verhaal. Ik zal eerlijk zeggen dat ik ook niet zo heel erg goed op de hoogte ben van de Nederlandse economie en wat voor impact een bedrijf opkopen heeft. Ik zeg ook niet dat er minder concurrentie moet komen.

Ik zie de laatste jaren alleen bedrijven opgekocht worden of fuseren, ik hoor vrijwel nooit andersom. Als je voorbeelden hebt?

TPG - TNT
KLM - Air France KLM
Libertel - Vodafone
Iets - T-Mobile
Essent - Duitste handen (dacht Nuon ook met zoiets bezig was)
ABN Amro

Dat is wat me even te binnen schiet zo 1,2,3, er zijn er veel meer natuurlijk.

Mij lijkt dus dat als een buitenlands bedrijf een NL bedrijf opkoopt, de winst naar het buitenland gaat, klopt dat? Dat is slecht voor NL. Bovendien kan het zijn dat grotere bedrijven procentueel minder personeel nodig heeft.
TPG - TNT
En ik maar denken dat ze iedereen flink hadden ingepeperd waarom ze zichzelf tegenwoordig TNT noemen. :) Kort samengevat: TPG heeft TNT opgekocht en daarna zichzelf de naam TNT gegeven omdat heel de wereld weet wat TNT is, maar niemand TPG kent. Hierdoor hoeven ze alleen in Nederland geld uit te geven om de naamsverandering bekend te maken, in plaats van wereldwijd, wat een enorme bom duiten scheelt.
Anoniem: 289686 @wiene4 februari 2009 21:08
De laatste jaren zijn honderden bedrijven opgekocht door Nederlandse bedrijven. De meeste zijn natuurlijk niet noemenswaardig. Omdat het dan vooral de MKB sector betreft. Maar enkele groote zijn zeker te noemen.

Heiniken-S&N
Akzo Nobel-ICI
Phillips-Lumileds, TIR systems, Color kinetics, Genlyte. ETC (dit zijn wel allemaal relatief kleine overnames.
USG People-Start en Solvus
Unilever-Letterlijk honderden kleine bedrijven, zoals Ben en Jerry's en Rexona
TomTom-Tele Atlas (dat was half belgisch)

Maar ook ABN - Antonveneta moet je niet vergeten al is ABN later weer over genomen door dat consortium.

Toch als je het afsteekt tegen de overnames va Nederlandse bedrijven is dat zo uit mijn hoofd wel een behoorlijk wat grooter lijste. Naast wat jij al noemde heb je natuurlijk. P&O door Mearsk en Numico door Danone. Het lijkt er inderdaad op dat er meer Nederlandse bedrijven worden opgekocht dan andersom maar of dat schadelijk is dat is nog maar de vraag. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 70 procent van alle fusies en overnames uiteindelijk niet goed uitpakken of te duur zijn gebleken.

Even On:
Weet iemand welke buurten dit net komt of is dat voor alsnog onbekent?
Anoniem: 288489 @dion_b5 februari 2009 02:57
14-18 is heel glad ijs... We hadden genoeg maar vonden het nodig om onze graanschuur aan oorlogvoerende landen te verkopen tegen dikke winsten, maar geld kan je niet eten dus hadden we honger...

Iedereen hier schijnt te vergeten dat Glas van KPN het eerst werd uitgerold in Enschede Zuid en later in Haaksbergen, waar het nou nog bezig is. Is dat wel opportuun?

Lees hier waarom wel of niet...
ja en protectionisme is zo goed voor de economie toch....

ik ben totaal geen fan van KPN, mede door slechte ervaringen van mijzelf en mijn naasten. Daarom kijk ik dit met argusogen aan.
Anderzijds heeft KPN ook al flink zitten fiberen in Amsterdam en vraag ik mij af of dit nu gecombineerd wordt met GNA.
Het lijkt mij niet netjes als KPN nu EN hun eigen netwerk heeft, EN het GNA netwerk, en alleen het GNA gedeelte open stelt voor andere aanbieders.
De paketten van KPN zijn prijs kwaliteit gezien gewoonweg triest te noemen wanneer je ze vergelijkt met de gemiddelde GNA aanbieder.
Er moet nog toestemming volgen van de NMA/opta.
Ik kan me zo voorstellen dat die tegen de overname zullen zijn/
"NMa gaat akkoord met voorstel KPN en Reggefiber(van emerce.nl)


20 december 2008 - Door Jannemiek Starkenburg

KPN en Reggefiber hebben groen licht gekregen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit voor de op te richten joint venture tussen eerder genoemde partijen. Een van de voorwaarden is dat anderen telefoonbedrijven toegang moeten krijgen tot het netwerk tegen een redelijk tarief. "
KPN is wel degene die enorm investeert in glas. Lijkt me dan ook niet meer dan logisch dat ze ook een grote vinger in de pap hebben bij de aanleg van glas. Het glas netwerk moet ook open zijn, hetzelfde geld voor het koper. Hoe zit dat nu met het kabelnetwerk? Wanneer wordt dat eens opengesteld?

[Reactie gewijzigd door Dj-sannieboy op 22 juli 2024 18:58]

Mensen roepen hier dat KPN maar de enige provider is die de diensten aanbied.
Ik zit zelf in de telecom wereld en we zijn nu voor Reggefiber in Enschede bezig.

Het netwerk staat wijd open en iedereen mag erop. Echter kijkt iedereen de kat uit de boom en KPN heeft de ballen om wel een pilot te draaien met hun diensten. Dat ze weer eens de KPN filosofie erbij halen en met belachelijke snelheden komen aanzetten, dat ff ter zijde.

KPN laat Reggefiber alles aanleggen, omdat deze gemakkelijker te werk kan gaan (OPTA), en neemt vervolgens Reggefiber over als Nederland verglaasd is. Dit weerhoudt echter niemand om op het netwerk te komen en hun diensten aan te bieden!

KPN
Solcon
Unet
Concepts-ICT
ComOne (diensten voor MKB)

Dat zijn de providers die vaak meedoen met een FTTH project. De anderen kijken allemaal de kat uit de boom! Is dus niet de schuld van KPN en Reggefiber.

Wie wel monopoly heeft: alle kabelaars in Nederland! Niemand mag op het netwerk en totaal geen concurrentie over dezelfde kabel!

[Reactie gewijzigd door vr6-only op 22 juli 2024 18:58]

Al zeker 8 jaar ligt langs elk spoor in Nederland glas.
de NS had gesprekken met verschillende providers om hier diensten over te leveren.
Echter is dit nooit van de grond gekomen.
Telfort gebruikte het alleen voor telefooncellen, terwijl er een ander engels bedrijf (weet de naam niet meer) veel betere plannen had.
Kleine correctie; World Online heeft jarenlang gebruik gemaakt van het glasvezelnetwerk van de NS. NS was overigens ook aandeelhouder van WorldOnline. Dit was dus veel langer geleden dan 8 jaar. Ik weet niet wat Tiscali hiermee heeft gedaan sinds de overname van WorldOnline. Ik ga er wel vanuit dat na de overname van Tiscali nederland door KPN geen gebruik meer gemaakt wordt van het "spoor-glas".
Ik denk dat ollycd het had over het mobiele gedeelte van Telfort. Dat gebruikte namelijk de glasvezel van de NS voor haar zendmasten.

"Telfort is ontstaan uit een Joint Venture tussen BT (toenmalig British Telecom) en Nederlandse Spoorwegen (NS). NS had langs een groot deel van zijn spoorwegnetwerk een glasvezelnetwerk liggen dat nauwelijks gebruikt werd. BT wilde graag Europees uitbreiden en dus was de combinatie van beiden een logische stap." Bron: Wikipedia

Telfort Internet heeft toch altijd gewoon gebruik gemaakt van het (glas)netwerk van KPN/Tiscali?

Ik heb geen idee wat er nu met het glasvezelnetwerk van de NS gebeurd.

[Reactie gewijzigd door Spacespider op 22 juli 2024 18:58]

Klopt, maar ik doelde eigenlijk meer op welke partijen nog meer gebruik maakten van dat betreffende netwerk. Had het meer bedoeld als aanvulling op de comment van ollycd dan als correctie... My bad... ;-)
Ik vind het allemaal een beetje 'eng', KPN krijgt op deze manier een erg grote vinger in de pap bij de aanleg van glasvezel projecten.

Als ze het goed willen aanpakken, dan kies ik liever voor een situatie waarin jou glasvezel aansluiting gewoon standaard is en dat je zelf kan kiezen wie jou provider is.

Maar das maar een mening van iemand die al glasvezel heeft...
Dat is precies wat er zal gebeuren.
KPN wordt dmv Reggefiber eigenaar van het netwerk, zoals het dat nu is bij alle koper verbindingen, en UPC/Ziggo bij alle coax verbindingen.

Verschillende providers zullen hun diensten over het glasvezelnetwerk gaan leveren, waarvoor ze uiteraard wel een premie moeten aftikken bij KPN (als de glasvezel van KPN is)

De opta is nu druk bezig om tarieven vast te stellen waartegen KPN 3e partijen op zijn netwerk laat opereren.

Kort gezegd, de snelweg is van KPN, en alle merken auto's mogen er straks tegen tol overheen. (waaronder ook KPN 'auto's)
10 jaar geleden moest de PTT/KPN geprivatiseerd worden om o.a. de markt "open te gooien" voor concurrenten/alternatieven, maar ze zijn sindsdien bezig al die anderen op te kopen :?

Begon eerst op hun eigen terrein van internet via het koperlijntje (netwerk BabyXL/Tiscali, ISP's XS4ALL/Hetnet/Demon/Planet etc.), en nu gaan ze ook maar even al de rest "uit de weg ruimen"...
Er blijft nog altijd concurrentie van de kabelaars, welke nu gedwongen zijn om versneld docsis3 in te voeren in Nederland... anders was kabelinternet nog nooit fatsoenlijk uitgerold geweest in Nederland. En deze (inmiddels ook nog maar 2 grote partijen (UPC&Ziggo)) hebben op hun eigen netwerk nog steeds geen concurrentie itt tot KPN. Wordt wat mij betrefd hoogtijd, want ja, op de koperlijn kan ik kiezen (KPN of andere aanbieder), maar op de kabel niet. Glas is er bij ons nog niet (en dat duurt ook nog wel even).
No offense, maar de meeste kleinere aanbieders zijn er al jaren en rollen hier en daar kleinschalige projecten uit zonder echt door te stoten, KPN heeft daar een aantal van overgenomen al dan niet via participatie. Hiermee komt er een grote speler met de middelen om een snellere uitrol te faciliteren, dit brengt nadelen met zich mee. Maar ook zeker voordelen, zeker als je ziet hoeveel projecten v.w.b. ftth nu worden uitgerold. Ik zou al tevreden zijn met VDSL, maar moet het op dit moment stellen met een ADSL-lijntje.

Beetje jammer is wel dat KPN aan de andere kant van de stad een pilot heeft lopen voor glasvezel(waren ook al andere aanbieders aanwezig) en onze kant het met DSL/Kabel moet stellen.
dion_b Moderator Harde Waren @Loekie4 februari 2009 12:45
"Zonder echt door te stoten" :?

Als je kijkt naar de marktaandeel die dergelijke "kleinere aanbieders" wisten te behalen, tot 80% bij OnsNet in Nuenen, is er wel degelijk sprake geweest van doorstoten op een manier waarbij de concurrentie steil achterover sloeg.

Wat je juist ziet is dat nu KPN erachter staat het niet meer een op zichzelf staande dienst is wat *overal* in een gebied uitgerolt moet of gaat worden, maar dat het een high-end aanvulling op bestaande diensten is wat uitgerold gaat worden waar het maximale winst oplevert (VINEXwijken...) en niet uitgerold gaat worden waar relatief meer kost.

KPN heeft absoluut de middelen om snel uit te rollen, maar ze hebben een heel ander belang in de zaak dan de kleinere aanbieders. Die kleintjes hadden geen keuze: je koos voor hun glasvezel of ze hadden niets aan je. Dus deden ze alles om zoveel mogelijk mensen op glasvezel te krijgen. KPN kan altijd nog DSL diensten verkopen aan mensen die niet op glasvezel zitten... 80% penetratie van glasvezel ga je nu niet meer zien dus. Als het aan KPN ligt wel >80% KPN penetratie, maar een flink deel daarvan (de minder renderende stukken) zullen gewoon nog over koperdraadjes gaan.
Ik dacht dat het de bedoeling was dat GNA een open netwerk zou worden. Waar dus meerdere providers diensten op mochten leveren. Hoe gaat kpn zich daarin redden dan? De abbonementen van de concurrenten (bijvoorbeeld Internl net) zijn vele malen goedkoper en sneller.
Reggefiber is voor maar 41% in handen van KPN. Dat heet een minderheidsbelang.

Please check your facts.

Er is geen argument om KPN als overnemer aan te merken.

Wel relevant is dat KPN diensten gaat verzorgen, maar ik lees/zie nergens dat het BBned van het bestaande net wordt geschopt, of dat hen de toegang tot het nieuw aan te leggen deel wordt geblokkeerd.

Ik ben wel benieuwd of KPN nu ook eigen apparatuur gaat installeren in de al aangelegde wijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.