Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 142 reacties

KPN gaat klachten van klanten van zijn glasvezelaanbod verzamelen naar aanleiding van een uitzending van Tros Radar van maandagavond. Klanten zouden onder andere te maken hebben met slechte verbindingen en het bevriezen van het tv-beeld.

In de Radar-uitzending van maandagavond worden enkele voorbeelden aangehaald van glasvezel-klanten die al maanden kampen met storingen. Ook zouden er klanten zijn die last hebben van stilstaande beelden op hun tv. Het Webcare-team van KPN maakte in januari van dit jaar al melding van deze laatste problemen, die vooral bij klanten met glasvezel zouden plaatsvinden.

Hoewel Radar claimt veel klachten te hebben ontvangen lijkt er na een rondgang  langs diverse fora geen sprake te zijn van een heel groot aantal ontevreden glasvezel-abonnees. Wel geven sommige mensen met problemen aan dat het erg lang duurt voor er een oplossing is. "Ze zijn al vanaf 21-07-2010 bezig om het te verhelpen. Ik vind dat ik na acht monteurs wel genoeg gehad heb", reageerde gebruiker Paria op het KPN-gebruikersforum bijvoorbeeld in een topic over de bevriezingsverschijnselen van het tv-beeld. Ook op andere fora staan enkele klachten over het beeld, trage verbindingen en gebrekkige communicatie van KPN.

Woordvoerder Stefan Simons van het bedrijf zegt dat KPN naar aanleiding van de uitzending een e-mailadres instelt om de klachten te verzamelen. "We moeten eerst een beeld krijgen van de problemen en kijken dan hoe we ze op kunnen lossen", vertelt hij aan Tweakers.net.

Iemand die claimt kennis van de stap te hebben beweert tegenover Tweakers.net dat KPN een team paraat heeft om de problemen van glasvezel-klanten met spoed op te lossen. "KPN heeft naar aanleiding van het tv-programma een team opgericht om klanten te helpen. Het gaat met spoed storingen bij de klanten aanpakken die tot nu toe niet verholpen zijn. Sommigen zitten al maanden zonder diensten", vertelt de bron, die anoniem wenst te blijven. Volgens hem zijn gebrek aan goede procedures er de oorzaak van dat sommige problemen lang onopgelost zijn gebleven.

De woordvoerder van KPN wil niet ingaan op de bewering en bevestigt alleen dat de problemen geïnventariseerd worden.

Gerelateerde content

Alle gerelateerde content (22)
Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (142)

1 2 3 ... 6
Ik zit Radar net te kijken, met alle klachten over die met aansluiting van KPN gepaard gaan.

Ik heb daaruit in enkele minuten een goed beeld gekregen van alle problemen, het blijkt dus dat Radar dat werk voor KPN al gedaan heeft :P

Hoe dan ook, onder de problemen blijken te vallen:
  • Hogere prijs in contracten dan afgesproken door verkopers
  • Verkopers raden draadloze connecties aan (wat niet echt draadloos is). De klantenservice raad dat juist af. Deze verbindingen, die via het stroomnet lopen, zijn van slechtere kwaliteit dan utp-kabels
  • Er komt geen beeld door bij veel verschillende kanalen
  • Internetsnelheid wordt niet gehaald.
  • Er wordt beloofd dat glasvezel tot in het huis wordt geleverd, terwijl het vaak maar tot een centraal punt in de wijk wordt geleverd. De rest gaat via conventionele verbindingen
Gaat het nou om echt glasvezel, of het KPN Glasvezel wat eigenlijk gewoon VDSL2 is? (wat ook zou verklaren waarom de snelheden wel eens niet gehaald worden)

Bij ons in Apeldoorn word ook "glasvezel" van kpn verkocht, wat ook gewoon een VDSL2 product bleek te zijn.

Vandaar ook dat KPN "glasvezel" maar tot 30Mbit gaat ofzo.
Het gaat hierbij om het "KPN Glas". Die waarbij je opgelicht wordt, want het is inderdaad vdsl2, en dus geen glasvezel. Anders is de UPC kabel ook glasvezel, want ook alleen het laatste stukje is coax. ;)

Hier in Apeldoorn ook een knakker aan de lijn gehad met de vraag wanneer ik op hun glasvezel ga overstappen. Niet dus. Of hij de reden mocht invullen. Ik zeg: "ik heb zes redenen." "O", zegt hij, "dan vul ik wel in dat u het te duur vindt." :'(

KPN heeft overigens ook "echt" glas. Hebben we op het werk, en dat is technisch prima. Snel (synchroon) en rete stabiel. Alleen de organistatie erachter is werkelijk om te janken.

[Reactie gewijzigd door Munters op 6 september 2010 22:10]

Je haalt 2 dingen door elkaar:

fttc = fiber tot de stoep, je straatkast is het terminatie punt van je lijn, en niet langer de wijkcentrale. (die makkelijk kilometers verderop ligt). KPN en anderen bieden dit aan als VDSL2. (dat heb ik, en doet wat 't belooft).

ftth = fiber tot in je huis, en dat is glasvezel. KPN biedt dat hier en elders als KPN glasvezel en ook in combinatie met bijvoorbeeld Glashart. Dat is echt 100% zeker weten glasvezel. En niet, zoals bijvoorbeeld UPC doet: Fiberspeed, wat gewoon coax is. (waarvan je misschien 2 tellen zou kunnen denken dat 't glas is)
Nee hoor, KPN haalt het door elkaar. KPN brengt de glasvezel niet tot in de meterkast ("dat is niet nodig meneer").
Overigens zegt de maximale snelheid van het Gold (=duurste) pakket al genoeg: [maximaal] 30/3 MB/s.
En van hun eigen website, via de postcode check: "KPN legt glasvezel neer tot in jouw wijk".
Ik houdt er niet van opgelicht te worden.
ik weet toch echt zeker dat kpn zegt glasvezel te leveren in apeldoorn terwijl het vdsl2 is.

Daarbij is fttc ook redelijk stop gezet en word het gewoon vanaf de wijkcentrale geleverd.
fttc is juist doorgerold, en ftth is op halt gezet. Want dankzij fttc kunnen ze VDSL leveren, anders niet. ( en ik heb dan ook netjes (zelfs iets meer) de beloofde snelheid )
Ze kunnen ook gewoon VDSL2 leveren vanaf de wijkcentrale, daarvoor hoeft fttc niet doorgerold te zijn.

Je reach/klantenbase die je bereiken kunt is alleen wat minder, vandaar ook dat "kpn glasvezel" nog niet bij zoveel mensen leverbaar is.

Het is gewoon een VDSL2 product vanaf de wijkcentrale. Wat ook goed werken kan, noem het alleen geen glasvezel.
Breda is hetzelfde. KPN info stands houden bij hoog en laag vol dat het glasvezel is, terwijl ze niks bij je binnen hoeven leggen.

Op de vraag hoe ze lichtsignalen door koper kunnen sturen komt echter nooit antwoord.

Het valt me bijzonder tegen van tweakers.net dat ook zij gewoon stug de naam glasvezel blijven gebruiken. Haal aub die enorme betonnendijk voor je harses weg en benaam het beestje naar wat het is, VDSL. VDSL over kutkoper blijft een kutoplossing. Mensen willen naar glas omdat het

a) supersnel is
b) en dit is waarschijnlijk voor veel mensen een belangrijkere reden, het is bijzonder storingsongevoelig. Al gooien ze d'r de draden van een atoomcentrale bovenop, het loopt vrolijk verder zonder enig probleem

Ik heb kutkoper en ik woon in Breda... 3x raden waarom ik het allang beu ben.

Wat me nog veel meer stoort is dat ze nog niet aangeklaagd zijn. Vele andere bedrijven mochten niet adverteren met namen als fiberpower omdat het geen glas is en bij KPN kunnen ze er blijkbaar gewoon mee weg komen. Op zowel de brochure als de website zie je duidelijk glasvezel kabels wat toch behoorlijke verwachtingen wekt. Zie bijv. hier: http://glasvezelinbreda.nl/
Niet alle glas zal VDSL2 zijn. Bij ons, in Nijkerk, ligt glas tot in de woonkamer, dus geen koper meer. Neem aan dat dit wel gewoon een glasvezel abonnement/aansluiting is.

Overigens is het storen van de TV, die af en toe beelden laat stilstaan niet beperkt tot de TV, ook de radio kan haperen als een gek. Mij boeit het niet, voor die enkele keer dat ik TV kijk.

Internet (30Mbit) is snel en synchroon. Dat laatste heb ik aan moeten wennen met uploadsnelheden. Voorheen was het zo dat als ik aan het uploaden was mijn vrouw niet meer fatsoenlijk kon YouTuben. Nu maakt het niet meer uit gelukkig,
Je bedoelt waaschijnlijk Symetrisch. Synchroon is een vorm van datacommunicatie, symetrisch wil zeggen dat zowel de upload als de download stream gelijk zijn. Deze Voud wordt wel meer door gebruikers gemaakt.
ADSL is A-symmetric Digital Subscriber line. SDSL is Symmetric Digital Subscriber Line oftewel symetrisch
Mijn vader kreeg een paar weken geleden een verkoper van KPN aan de lijn, die ons 'Glasvezel' internet aan wou smeren. Mijn vader zei toen iets van: 'Zolang die glasvezel niet tot aan de voordeur komt hoef ik het niet', waar de verkoper niks tegenin te brengen had, hem een fijne dag wenste en ophing.

Ze proberen dus iedereen wijs te maken dat glasvezel iets totaal nieuws is, maar het is gewoon een nieuwe techniek over een oude kabel (ADSL naar VDSL2).

Wat een oplichterij.
Ik heb een glasvezel verbinding, via Tweak }:O
Ik word op m'n mobiele nummer (hoe komt KPN daar in hemelsnaam aan? :X ) of ik glasvezel internet in m'n huis wil hebben.

Dus ik, beleefd meespelen, "ja hoor". Begint die verkoopmiep een heel verhaal, allemaal "voordelen" noemen etc.
Aan het eind vraagt ze of ik nog vragen heb. Nou, uiteraard, met m'n vrolijke Tweak-verbinding, FTTH, zeg ik "Kunt u mij voor 47 euro Internet, 30 om 30 sync, telefoon en TV leveren?"
Telefoonmiepje: "Ehm, hoe bedoelt u? Zulke snelheden zijn alleen voor bedrijven hoor"
Ik heb haar even uitgelegd dat ik al Tweak-verbindinkje had. Hing ze op. Arme meid, had haar hele verhaaltje gedraaid... ze klonk zo lief!


p.s.
Die koei staat daar omdat koeis lievvv zijn.

[Reactie gewijzigd door Firesphere op 7 september 2010 02:56]

onsnetnuenen.nl 52,50 100/100 internet, televisie en telefonie...
Ik kan aan dit lijstje toevoegen dat custom KPN firmware op de routers (TG787 en TG789) voor veel problemen zorgt en dat KPN nu al langer als een half jaar een firmware update belooft die ze maar blijven uitstellen.

Mijn persoonlijke problemen met de TG787:
- Router stopt met doorlaten DNS verkeer na verloop van tijd
- Router stopt met doorlaten UDP verkeer na verloop van tijd
- Router reboot willekeurig

Probleem waar ik over gelezen heb met de TG787 en 789:
- Kan niet gamen op consoles door NAT fout

Helaas kan of wil KPN hier erg weinig aan doen.
Mijn persoonlijke problemen met de TG787:
- Router stopt met doorlaten DNS verkeer na verloop van tijd
- Router stopt met doorlaten UDP verkeer na verloop van tijd
Die 2 moet je natuurlijk als 1 tellen, want de 2e veroorzaakt de 1e naar alle waarschijnlijkheid. ( DNS is poort 53 UDP)
Die heb ik ook, echt een vreselijk onding. Ik heb er een basic cisco router achter gehangen voor alle verbindingen behalve de tv en laat zoveel mogelijk door die router regelen. Ik kan nu in ieder geval upnp (dlna) gebruiken, want als je dat aanzet in dat ding van de kpn gaat hij helemaal flippen! Gek genoeg loopt mijn UDP nu ook prima... Ik heb ook meerdere keren gebeld en gevraagd om een nieuwe router/firmware maar dat was zonde van mijn tijd. Ik denk dat de router binnenkort gewoon een "overhittings-probleempje" heeft.
Ik heb inmiddels succesvol mijn TG789 vervangen door een supersnelle router.

[Reactie gewijzigd door t-force op 7 september 2010 11:04]

Ik ben even aan het bloggen geslagen. Ook te vinden op http://internetthought.blogspot.com

Free lesson: KPN Fiber receives a death blow and Reggefiber is left with the mess

If you work in telecoms, read this and learn. This happens if you don't pay attention to detail and just because this is an incumbent doesn't mean it won't happen at your FTTH project. Pay attention or it might cost you your FTTH-dream.

KPN must have had one of the worst nights in a while tonight. Their fiber offer was on TV in Dutch consumer advocacy programme Tros Radar. The words consumer advocacy say enough: Guilty and no way of proving yourself innocent on TV. The piece was lacking in some technical areas, but was damning in many others. The most damning, hidden camera footage of an actual purchase and install. Some of the claims:
  • Fiber isn't always fiber. It's often VDSL2 where the fiber end only goes as far as the start of the neighbourhood. Fair enough, UPC does the same with Fiber Power (Docsis 3.0). But still, people claim they are cheated and the name "KPN Fiber" has now been tainted.
  • KPN's sales and billing are completely detached. People are told they will pay 65 Euro a month for the whole package and then find additional costs on the bill. Sales for instance promises a third IP-TV decoder, for which they are charged extra, just to get the sale. Customer service can then mop it up, but doesn't seem to be able to fix things straight away.
  • The technician who installs the technology in the home will do it all for a fee of 35 payable to the technician. THIS IS A NO NO. NEVER ALLOW THIS ON YOUR PROJECT. The technician quickly turned it into an extortion racket, a complete con job. He just claims that several things are not on his job list, like the third decoder. Also he says there is no electricity near the fiber drop (in The Netherlands the meter closet) and that that is extra. Everything that isn't on his list is some number at KPN and he can do it for half. Yeah yeah, so pretty soon the charges add up and he walks out with alot more and KPN doesn't need to know about it. Nice huh how people who work for you can F your product. I'm betting as of next week installation is free and KPN doesn't allow any money to be charged at all. The free bit is only because fixing the billing system to work with a 35 euro charge is more expensive than just giving installation away for free.
  • KPN uses a product it calls wireless to deliver the IPTV in the home. Of course it isn't wireless, it's actually some version of Powerline communications, probably Homeplug (I didn't Google it). Branded with KPN's logo, it doesn't actually perform as expected. Speeds are low. It isn't really wireless and brings unsightly plugs in the home. The nasty thing is that sales pushes it hard... probably to shift inventory and customer service tells people it is a lousy product. Yes, that's right KPN customer service knows its a rotten product and tells its customers so.
  • KPN's IP-TV service mine is shown on TV as malfunctioning. It doesn't do HD-TV at one customer and at an other the pause function is malfunctioning. It's not a nice picture. My wife asked me if it didn't do the same at our home, but that happened to be the DVB-T service of KPN called Digitenne. However, you can get the idea, if my wife thinks TV over FTTH is the same as DVB-T quality wise... than you're in deep trouble.
  • Other problems have to do with the entire delivery process. There was a customer whose telephone line couldn't be found, probably for VDSL. There was a customer who found out on delivery that the price was different as quoted. There was one who thought he would get HD-TV in the cheapest pack and didn't get it.
  • 1200 KPN Fiber customers were interviewed. 47% reported speeds weren't as promised. No explanation, probably because of the use of Wifi that speeds aren't up to snuff.. but try to explain that to a consumer.
  • Now as said at the start, in this programme, you're guilty. Not even until proven innocent. They'll have a talking head lawyer tell you that this is against the law etc etc.They'll have the socially inept discuss your product. They have someone who "works in IT". They'll tell people KPN uses coaxial cable into the home, whereas that's not the case of course. They won't look at the normal marketing material, which contains the caveats. They won't talk to people who are happy with what they got. But it doesn't matter. KPN messed up big time and it should have known it's too easy and too big a target not to shoot at. It's like painting a big bulls eye at the face of the CEO and then handing out pies at an amusement park.
That said, KPN's partner Reggefiber, who installs the Glashart network KPN uses and pays for it out of its own pocket, must be fuming. The way to mess up a billion euro project like Reggefiber's is to have untrustworthy partners. Instead of the likely thing to happen, that one of it's minor service providers, like Solcon, Lijbrandt, Tweak, Concepts or one of the other one's messes up, it's the big one. The one that is known to every one in the country and it takes everyone with them. KPN paid for a 41% share and caused almost as much damage.
Ik weet wel hoe KPN het moet oplossen: Laat ook versneld de Reggefiber-bedrijven "Lijbrandt" en "Glashart Media" overal diensten gaan aanbieden!!!

Die weten namelijk wél hoe je een glasvezeldienst moet aanbieden zonder te teren op ouderwetse ADSL-techniek, wat KPN doet (Een rottige Experia router, met een PPPoE verbinding die veel overhad vreet, een traag en onbetrouwbaar werkende Motorola 1960).

Natuurlijk moeten er ook geheel nieuwe, niet-regge/kpn gelieerde bedrijven op de glasvezel toegelaten worden.

Overigens: Ik vond de uitzending van Tros Radar ZEER SLECHT!. Wat een schande!

Natuurlijk, het staat buiten kijf dat er problemen zijn bij KPN en dat de verkopers dingen verkopen die helemaal niet waar zijn! Maar ff een paar puntjes:

* Het stopcontact bij de meterkast: Ook op de KPN site staat bij mijn weten gewoon dat je hier zelf voor moet zorgen!!!!

* Devolo homeplugs werken bij de meeste mensen prima, maar je KAN altijd pech hebben met een ongunstig electriciteitsnet! Dit mag KPN wel beter vermelden overigens.

* Er zijn nu al MEER glasvezel providers dan KPN! Bv. de providers die de IPTV dienst van Glashart Media bieden, zowel analoog als digitaal!!!!

Tros Radar scheert nu de hele techniek "Glasvezel" over 1 kam. Reggefiber kan wel inpakken. Met toekomstige vraagbundelingstrajecten gaat dit echt wel een grote (en deels onterechte) rol spelen!

Tros Radar maakt zich hiermee dus ook schuldig aan het verder uit blijven van concurrentie tegen UPC en Ziggo op de breedband markt (en NEE, ADSL is géén breedband!).
Hallo,

Ik ben echt :( op KPN, omdat mijn broer niets anders kan nemen dan KPN (hij zit in een verzorghuis) hebben we dat dus maar gedaan, er stond ten slotte op de site dat je met 64 PC/laptops draadloos online kan, en dat mag ook een PDA of als je wilt gamen een WII of Playstation enz zijn.
Nou vergeet het maar, je kan dus niet spelen met de PS3 online, want je zit met NAT3 en dat is niet te verwijderen.
Het internet staat vol met klachten over KPN van mensen die niet met hun PS3, Xbox360 en Wii via internet kunnen spelen.
Als je belt dan krijg je te horen dat ze geen (GEEN) ondersteuning geven voor consols.
Dan maar klagen bij KPN zelf via e-mail, nou vergeet het maar, wie weet welke e-mail je moet hebben van KPN om te klagen, ik kan het niet vinden.
En dan zullen we het maar niet over de snelheid hebben.

Ik vraag me af wat voor bedrijf je bent als je niet eens kan klagen behalve dan via telefoon wat je nog een hoop geld gaat kosten ook.

Vraag: heeft iemand een e-mail adres van KPN?

Groetjes J@n
Heb het even voor je opgezocht :)

klantenservice@kpn.com

of

web@kpn.com
Radar en de consumentenbond willen jou klacht met open armen ontvangen deze geven vervolgens al deze klachten door aan KPN die hier dan naar hun zeggen er werk van maken gaat. Radar en de consumentenbond controlleert om de zoveel tijd aan de gebruiker of het inmiddels is verbeterd zoniet dan vragen ze aan KPN waarom niet.
klagen via email is nutteloos. Het wordt niet gelezen, of gewoon botweg genegeerd. In het beste geval krijg je een automatische reply met 'bedankt voor uw interesse!'. Als je wil klagen, en ook daadwerkelijk iets wil bereiken: aangetekende brief.
Haha ik was net de aflevering nog aan het kijken! Inderdaad niet te filmen dit... De monteur beunt er ondertussen vrolijk wat bij. De TD adviseert draadloos en ga zo maar door...

Mooi zooitje!
Radar is alleen nog erger geworden dan die SBS troep. Die lui weten het te presteren absolute getallen te gaan vergelijken met andere providers en nog meer van dat soort flauwekul. Het was zo'n leuke opzet, maar sinds een tijdje is het echt een waardeloos programma geworden voor de wat minder slimme Hollander die gewoon wat te zeuren moet hebben en iedereen kan zich er wel in vinden. Het gaat puur om de kijkcijfers en met getallen lopen goochelen kan elke wiskundige henkie wel. Ik vind het echt een bespottelijk programma en ik kan dan ook helemaal niets meer van hen aannemen. Wie zegt dat relatief gezien andere glasvezel aanbieders of bv Tele2 niet veel meer storingen hebben? Misschien is het ook wel zo, maar op basis van "onderzoek van Radar" .... laat me niet lachen, laat het echte werk door fatsoenlijke analisten over. :)
De getallen zeggen inderdaad niets. "Maar liefst 1200 klachten!" geeft ze aan, maar van de hoeveel klanten? Als KPN een miljoen glasvezelklanten heeft is het een wereldprestatie om slechts 1200 klachten te hebben. Daarbij zal Radar zelf die klachten verzameld hebben (via hun website?). Da's prima, maar mensen die tevreden zijn vullen die enquete vaak niet in dus krijg je procentueel onrealistisch veel klachten.

Nu zal er best wat mis zijn bij KPN, maar als je goed wil zien of er ècht wat aan de hand is moet je een fors aantal willekeurige KPN klanten uit verschillende gebieden bezoeken en ondervragen. Dan pas kan je zeggen of er echt een groot probleem is en of er echt zoveel klanten problemen hebben.

De technische kant geloof ik verder best. Netwerk via het stopcontact is gewoon lang niet zo betrouwbaar als een UTP-kabeltje en het zal van huis tot huis verschillen hoe goed het werkt. Het is wat mij betreft dan ook terecht onbegrijpelijk dat KPN niet bereid is om zonder meerprijs UTP aan te leggen. Die netwerk-via-het-stopcontact ("devolo's" noemden ze het bij radar. dat is een merk muts!) zooi kunnen ze dan weer meenemen, dat zijn vrij prijzige dingen dus van dat geld kunnen ze prima wat UTP en een monteur betalen voor wie dat wil. En uiteindelijk wil KPN met zo'n dienst toch klanten binnenhalen en tevreden houden, daar is het een abonnement voor. Dan moet je service leveren, anders lopen je klanten weg.

[Reactie gewijzigd door W3ird_N3rd op 7 september 2010 02:47]

Dit is een beetje onzin. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat 1200 mensen met klachten over glasvezel aan de hoge kant is. De kans dat er 1 miljoen glasvezel aansluitingen zijn via de KPN is namelijk nogal klein. Zo ver is glasvezel nog niet doorgedrongen. De meeste huishoudens zitten gewoon op koper of via de kabel.

Daarnaast: als iemand tevreden is heeft die geen klachten dus die mis je niet in je enquete. Wel mis je de mensen die wel klachten hebben maar de enquete niet hebben ingevuld. Het aantal mensen met klachten is dus waarschijnlijk hoger dan die 1200 mensen die radar verzameld heeft. En daarmee is het percentage van mensen met klachten wat je op basis van de Radar informatie bepaald dus een ondergrens.

En natuurlijk kun je alles gaan inventariseren om de omvang van het probleem in kaart te brengen. Dat is precies wat de KPN nu aan het doen is. De vraag is waarom men bij de KPN blijkbaar niet bekend was met de onvrede en men de zaken niet al lang in kaart gebracht had. Dat men dat nu nog moet doen geeft aan dat de KPN haar zaakjes niet op orde heeft.

Tenslotte geloof ik niet dat je enig idee hebt hoeveel een professionele aanleg van UTP kost. Hoeveel aansluitingen wil je? Waar wil je switches plaatsen? Mag ik hier een sleuf in de muur frezen? Sorry, de vloer moet even open.... In principe houdt de verantwoordelijkheid van de KPN op bij de meterkast. Daarna mag je zelf uitzoeken hoe je het signaal verder door je huis verdeeld. Dat kan draadloos, via UTP kabels of via stroomkabels. Elke methode heeft zijn voor en nadelen en als gebruiker zou je zelf de afweging moeten maken.

De KPN moet zich verre houden van wat er in het huis gebeurd en zorgen dat het product goed bij de klant aankomt. De kwaliteit van die verbinding is compleet in hun handen. Wat mensen thuis uitspoken niet en moet dus ook door die mensen zelf georganiseerd worden.
Dit is een beetje onzin. Iedereen kan op zijn vingers natellen dat 1200 mensen met klachten over glasvezel aan de hoge kant is.
Dat kan ik niet, want VDSL is volgens KPN ook glas. Dus ik heb ook geen flauw benul hoeveel klanten ze totaal hebben. Het zullen er dan wel geen miljoen zijn, maar zelfs bij slechts 12.000 klanten is 1200 niet zo'n probleem: dat zou 1% zijn. Iedere klacht is er natuurlijk één teveel, maar 1% zou zeker geen grootschalige ramp zijn.
Daarnaast: als iemand tevreden is heeft die geen klachten dus die mis je niet in je enquete. Wel mis je de mensen die wel klachten hebben maar de enquete niet hebben ingevuld. Het aantal mensen met klachten is dus waarschijnlijk hoger dan die 1200 mensen die radar verzameld heeft. En daarmee is het percentage van mensen met klachten wat je op basis van de Radar informatie bepaald dus een ondergrens.
Uiteindelijk zullen er wel meer zijn dan Radar er heeft gevonden, maar vergeet niet dat er ook mensen zijn die onterecht klagen over zaken die hun eigen fout zijn.

Een aantal van de klachten zullen ook niet zo erg zijn. 30Mbit internet in plaats van 40 bijvoorbeeld, niet juist maar allesbehalve een ramp.
En natuurlijk kun je alles gaan inventariseren om de omvang van het probleem in kaart te brengen. Dat is precies wat de KPN nu aan het doen is. De vraag is waarom men bij de KPN blijkbaar niet bekend was met de onvrede en men de zaken niet al lang in kaart gebracht had. Dat men dat nu nog moet doen geeft aan dat de KPN haar zaakjes niet op orde heeft.
De vraag blijft natuurlijk hoe groot de ramp is. Als 1% van de klanten klachten heeft is het logisch dat KPN er geen geld in heeft gestoken om dat te inventariseren. Dat lost de helpdesk wel op.

Er zal best een probleem zijn hoor, dat ontken ik niet, maar dat blijkt niet duidelijk uit die 1200.
Tenslotte geloof ik niet dat je enig idee hebt hoeveel een professionele aanleg van UTP kost. Hoeveel aansluitingen wil je? Waar wil je switches plaatsen? Mag ik hier een sleuf in de muur frezen? Sorry, de vloer moet even open.... In principe houdt de verantwoordelijkheid van de KPN op bij de meterkast. Daarna mag je zelf uitzoeken hoe je het signaal verder door je huis verdeeld. Dat kan draadloos, via UTP kabels of via stroomkabels. Elke methode heeft zijn voor en nadelen en als gebruiker zou je zelf de afweging moeten maken.
UTP kost geen drol en de monteur, zeg, 50 euro per uur. Hij is vast een paar uurtjes bezig, maar het is niet afgrijselijk veel duurder dan die draadloze stroomnetwerk adapters. En de aansluitkosten zijn niet zozeer het probleem, het betreft een abonnementsdienst dus KPN wil abonnees aan zich binden. Iets meer geld spenderen bij het aansluiten kan zich dan op de lange termijn terugverdienen.

Via de elektrische bedrading is dan wel makkelijker, maar lang niet zo snel/betrouwbaar als UTP.

[Reactie gewijzigd door W3ird_N3rd op 7 september 2010 14:14]

Ze gaven aan, en dat is wsch well betrouwbaar, dat er 500.000 huishoudens aangesloten zijn op het net en dus de mogelijkheid hebben om het te bestellen. Klanten zal nog lager lignin.
Ben ik het helemaal mee eens! De manier waarop het programma gepresenteerd wordt is ronduit irritant. Tuurlijk moeten die problemen opgelost worden. Maar zoals bij radar de situatie geschetst wordt is net alsof het alle klanten betreft. Je kan wel leuk 1200 klanten zeggen maar misschien is het voor de nuance ook goed om erbij te vermelden dat kpn 100.000 glasvezel klanten heeft en dat het dus 1% van de klanten betreft. Het is een nieuwe dienst, in het begin zijn daar altijd wel wat problemen mee.
Jullie zitten nu dus over radar te oordelen op basis van iets wat jullie blijkbaar zelf niet op televisie hebben gezien. Ik weet namelijk zeker dat ze tijdens de uitzending hebben gezegd hoeveel mensen ze hebben ondervraagd. (vraag me alleen niet hoeveel het er waren).

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 7 september 2010 10:47]

Een storm in een glas water...

Er zullen problemen zijn en misschien dat deze na Radar eens goed verholpen worden.

Echter heb ik al meer dan een jaar KPN glasvezel thuis en ik heb nergens last van. Alles werkt naar behoren en ook de bloofde internet snelheden worden daadwerkelijk gehaald.

Wat een verschil met ADSL zeg. Daar had ik een instabiele verbinding die nog niet eens een kwart was van het maximum wat men je verkoopt en een helpdesk waar je niets mee kon. Nee, dan is de glasvezel helpdesk een stuk beter.

Ik wil helemaal KPN niet ophemelen maar ik vind dat het ook gezegd mag worden dat er zat tevreden klanten zijn.
Ophemelen is geen probleem hoor, niet iedereen heeft een slechte ervaring. Ik ben erg blij voor je. :D

Heb jij toevallig ook het telefoonnummer van de glasvezel helpdesk voor me?

Wij zijn zakelijke klant en na 12 verschillende telefoonnummers gehad te hebben (waarvan er dus zeker 6 waren die mij wel konden helpen ivm glas maar geen tijd of toegang tot het systeem, hadden) heb ik na 6 uur (bijna me hele werkdag dus) eindelijk iemand gesproken die me na 1,5 weken heeft teruggebeld met een antwoord waar ik niets mee kon.
En de vraag was niet meer dan het op papier krijgen tot wanneer het contract loopt met hun.

Kortom, ik kan weer gaan bellen. :(
Als je een zakelijke klant ben zou ik gewoon ze in gebreke stellen wegens niet leveren.

tenzij je een particuliere lijn hebt natuurlijk.
Particulieren kunnen ook hun leverancier in gebreke stellen, hoor!
Storm in een glas water, die echter wel bijzonder vervelend is als je meer wilt dan de meest basis dingen. Gamen bijvoorbeeld gaat voor geen meter met die routers van hun, alles wordt geblokkeerd, waardoor ik 2 games helemaal niet kan spelen (supreme commander:forged alliance, en left 4 dead 2), en een aantal beperkt (zoals modern warfare 2).

Als je dat soort dingen niet nodig hebt ben je natuurlijk een tevreden klant, maar ze mogen ook wel wat aan die andere klanten doen. Bijvoorbeeld die routers ritueel verbranden en overnieuw beginnen ;)
Ahaa..! Dus ik ben niet bepaald de enige lees ik al. Ook ik heb knap wat problemen om online te kunnen gamen, bij diverse spellen is er geen enkel probleem maar L4D2 is inderdaad een ramp icm. KPN glasvezel / Experia Ding. Supreme Commander : Forged Alliance zou ik niet weten.

Nu ben ik een Tweak klant, en Tweak is een wholesale provider van KPN. Lees het Tweak Glasvezel Ervaringen Topic er maar eens op na, allemaal dezelfde problemen met de KPN verbindingen (televisie hangt, upload / download snelheden blijven achter, EB is onconfigureerbaar, geen eigen decoder of Humax oid, etc.).
al geprobeerd met portforward?

ff goed kijken in je boekje van MW2 en de poorten open gooien wat nodig is daarvoor. werkt geheid.
Ik wou dat ik KON klagen over glasvezel... Wanneer beginnen ze in kleinere gemeenten nou eens met het aanleggen van glas? Denk aan de Hof van Twente :X .

@t-force: Spammer? Je post 3x hetzelfde bericht.

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 6 september 2010 22:42]

Ik woon ook in zo'n kleine gemeente hier hebben ze gelukkig inmiddels kabel maarja dat is ook niet alles... Ken genoeg plekken waar niks beschikbaar is. En juist die plekken willen wel maar zijn economisch niet rendabel en dat zal ook zo blijven ook. (of er moet een volsverhuizing komen en veel subsidie).
We zitten hier nog met een ADSL (Ik bedoel dus die 8/1Mbit lijntjes..) nog niet eens ADSL2(+) wat gewoon zwaar irritant is.

Er is in HEEL Nederland glasvezel beloofd door de overheid, voor 2012. Nou zal het wel de laatste paar maanden van 2012 zijn dat het in dit soort plaatsen komt...

Edit: En toch vind ik het zeer irritant dat 10km verderop in Gelderland al WEL glasvezel is :( .
Edit2: En dan ook ECHT Glasvezel.. Dus met aansluiting tot IN huis, en niet tot aan de wijkcentrale(s).

[Reactie gewijzigd door D4NG3R op 6 september 2010 22:53]

Heb je daar ook geen kabel? Ik heb internet via de kabel en dat werkt perfect. We hebben hier wel glasvezel, maar daar heb ik helemaal geen behoefte aan.
ik zou mijn adem niet inhouden tot begin of eind 2012 als ik jou was...
reken maar paar jaartjes extra hoor, of je gemeente/provincie moet een suikeroompje hebben.
Inderdaad - mijn enige klacht mbt tot glasvezel is dat het er hier nog niet is... |:(
Vrijwel alle problemen welke ik heb te koppelen aan de zeer slechte (vooral erg langzaam) STB's van motorola. De kwaliteit daarvan is vergelijkbaar met die van Mr. Zap uit 2000, later hernoemd naar UPC Digital.

- Schakelen tussen kanalen gaat heel erg langzaam
- Kanalen kunnen niet in een andere volgorde gezet. Wil je Nederland 1 in HD bekijken, dan moet je op kanaal 781 afstemmen.
- EPG ophalen tijdens TV kijken waardoor je geen TV meer kunt kijken. Waarom de stb de EPG niet ophaalt als hij standbij staat kan niemand mij vertellen. Ophalen en verwerken van de nieuwe EPG gegevens duurt gemiddeld zo'n 5 minuten en al die tijd kun je geen TV kijken. EPG is ook niet uit te zetten.
- Digitale radio moet je via de analoge uitgang van de STB beluisteren. Gebruik je de digitale uitgang voor het beluisteren van de radio zal je versterker om de 8 tot 10 seconden opnieuw het aantal kanalen resetten. Getest met meerdere THX/DTS versterkers. Uiteindelijk heb ik dan 2 maanden abonnement credit gekregen.

Ook storingen worden niet pro actief (bijvoorbeeld via internet of email) kenbaar gemaakt. Jij moet altijd bellen en alleen als je belt kun je eventueel later reclameren. We praten hier niet over een pakket van 20 of 340 euro, maar in mijn geval 110 euro per maand en de kwaliteit is zwaar bagger..

Echter heb ik het pakket vooral voor de 100/100 mbit internet verbindin welke overigens wel goed is. Vanaf thuis kan ik nu veel gemakkelijk meerdere VPN verbindingen opzetten naar hosting locaties en bestanden kopieren. Mijn baas betaald de meerkosten ten opzichte van een xs4all ADSL abonnement.
Zoals ik al eerder heb gezegd ben ik best tevreden met KPN glas. Inderdaad de STB is traag, doordat KPN er eigen software op heeft gezegd maar kan me niet helemaal vinden in wat je hier zegt.

-Schakelen tussen kanalen gaat inderdaad niet snel
- Kanalen kunnen niet in andere volgorde gezet worden, maar dat kan volgens mij bij weinig settopboxen/aanbieders. Zelf hebben we hier geen HD pakket dus staan de zenders prima.

- De EPG is hier altijd up-to-date. Hoef deze nooit op te halen zodat ik geen tv kan kijken.

- Digitale radio gaat hier gewoon via HDMI. Versterker moet als je de settopbox inschakelt en handshake doen, maar dat is nu eenmaal met HDMI. (Onkyo 606)
Bijna iedere digitale decoder heeft een favorietenlijst waarin je de zenders op jouw favoriete volgorde kan zetten. Als dat bij jou niet kan door het geknoei van KPN zou ik alleen daarom al zo snel mogelijk weggaan bij kpn. Ik zou uberhaupt nooit kpn nemen. Veel teveel slechte ervaringen mee gehad in het verleden en ook veel teveel slechte verhalen van andere mensen gehoord in de loop der jaren.

Geef mij maar ziggo voor tv+internet. Toegegeven, dat was in het verleden ook wel anders, maar ziggo heeft wat mij betreft inmiddels wel bewezen een stuk beter te zijn dan de verschillende bedrijven waar dit bedrijf van afstamt.

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 7 september 2010 09:52]

Ik heb glasvezel van KPN (FTTC) en inderdaad in het begin last gehad van bevriezend beeld. Heb daar toen met de servicedesk contact over gehad (zal ergens februari dit jaar zijn geweest) en heb sindsdien geen enkele freeze meer gehad. Een freeze was dan dat het beeld echt bleef staan het geluid wel doorliep. Je moest dan even heen en weer zappen om weer bewegend beeld te krijgen op de gewenste zender.
Nu heb ik soms nog wel eens een klein haperingetje, maar dat ervaar ik niet echt als storend.
Wat een mazzel. Die van ons moest je zelfs aan en uit zetten. Duurt een heerlijke 5 tot 10 minuten, afhankelijk van hoe snel dat 'domme ding' de digitale uitzendlijst op kan halen.

Streams oppikken gaat gewoon erg traag (kan me voorstellen dat je een sync heb van hooguit een seconde ofzo voor beeld/geluid, maar ook niet veel meer). Ze claimen namelijk zelf dat de bandbreedte voor je het signaal van je STB geen invloed mag hebben op je internet verbinding en vice versa. Ik vermoed echter dat daar toch wel wat 'interferentie' op zit.

Daarnaast reageert dat ellendige ding ook bijna niet op de afstandsbediening. En hoe langer dat ding aanstaat, hoe erger dat wordt. Gelukkig kostte dat ding 'maar' 50 euro via de aanbieding.

En over de verdeling in de wijkcentrales heb ik ook zo m'n twijfels. 1:25 is de standaard, maar die wordt nog altijd flink overschreden.
Sinds december 2009 lid van de KPN Glasvezel club, opzich geen klachten over de kwaliteit. Alles netjes en volgens afspraak verlopen en alles werkt prima sinds dag 1. Nooit problemen gehad. Een keer mijn wachtwoord van mijn KPN vergeten dus gebeld met de helpdesk. Er werd meteen opgepakt en was meteen geholpen, vondt het ook leuk dat ik dat gesprek terug kon zien op mijn KPN.

Absoluut geen klachten over de kwaliteit en de dienstverlening. Ik heb wel klachten over de infrastructuur. Wat ze hebben gedaan is het verhaal van ADSL (relatief weinig bandbreedte) door getrokken naar glasvezel (relatief veel bandbreedte). Je zit met zo'n klote PPPoE tunnel met een MTU setting van 3x niks. Tevens is het modem (de experia doos) een bijzonder onhandig rotding. Ze adverteren met "Supersnel gamen, nooit meer lag" maar game is bijna onmogelijk met dat modem omdat de firewall zo hard dicht getimmerd is, wat ervoor zorgt dat je of lagspikes krijgt of helemaal niet kan verbinden.

TV ben ik niet over te spreken. Kwaliteit is waardeloos voor HD. Ze recoden de orginele stream om naar een lagere bitrate wat natuurlijk iets is wat je doet als je met een 4mbit ADSL lijntje zit maar las je met een glasvezel lijntje aan de slag gaat dan hoeft dat allemaal niet. Die settopbox is veeeeeeeel te traaaaaaaaag en die "designer afstandbediening" is maar een vierkant blokken rot ding. Je moet steeds andere knopjes gebruiken om in het menu te bladeren. De ene keer moet je dit knopje gebruiken om menu te sluiten andere keer dat knopje, ik ben er nogsteeds niet uit. Zorg er AUB voor dat je zsm DVB-C diensten biedt en het assortiment aan decoders vergroot want dit is 100% waardeloos.

Verder tevreden.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True