KPN heeft zijn ambitie om grote delen van Nederland te verglazen in de ijskast gezet. De telco kiest voor een regionale uitrol en zal voor de korte termijn zijn bestaande kopernetwerk naar vdsl2 opwaarderen om meer snelheid te kunnen bieden.
KPN wil de zekerheid hebben dat investeringen in glasvezel kunnen worden terugverdiend, zo bleek dinsdag tijdens de presentatie van het bedrijf van zijn visie voor de verdere ontwikkeling van tv-kijken, snel internetten en bellen in Nederland. Voor wat betreft de investeringen in nieuwe glasvezelprojecten houdt KPN de hand op de knip. Wel investeert het bedrijf in de verdere opwaardering van zijn kopernetwerk.
Via glasvezelpartner Reggefiber zal er nog wel worden geïnvesteerd in de aanleg van glasvezelverbindingen tot in de woonkamer, maar KPN zal op korte termijn niet meer wijkkasten geschiktmaken voor glasvezel. De beschikbaarheid van glasvezel blijft hierdoor de komende jaren beperkt: KPN verwacht een stijging in het aantal huishoudens dat op ftth kan worden aangesloten van 460.000 nu tot maximaal 1,3 miljoen in 2012.
KPN zelf hoopt hiervan 600.000 tot 800.000 huishoudens te kunnen bedienen, wat neerkomt op ongeveer 10 procent van de Nederlandse huishoudens. KPN denkt uiterlijk 2020 glasvezel bij 30 tot 60 procent van alle Nederlandse huishoudens te kunnen brengen.
Van complete verglazing zal hierdoor de komende jaren geen sprake zijn. Volgens KPN zorgt deze aanpak ervoor dat het bedrijf een 'optimale balans tussen investeringen en opbrengsten' houdt. Tussen de regels door kan echter worden gelezen dat de telco vreest zijn investeringen in glasvezel niet op verantwoorde wijze te kunnen terugverdienen als KPN als enige investeert. Volgens het bedrijf kan de uitrol namelijk 'sneller en fijnmaziger verlopen als er meer partijen willen participeren en investeren in de aanleg'.
"KPN is ervan overtuigd dat glasvezel de superieure technologie voor de toekomst is en gaat dus door met de uitrol ervan in Nederland", stelt het bedrijf. "De aanleg van glasvezel kost hoe dan ook tijd. Om de consument hogere bandbreedte en hdtv via hun bestaande verbinding te bieden, gaat KPN vdsl inzetten. KPN gaat zijn bestaande kopernetwerk in de komende maanden opwaarderen."
De provider wil zo de helft van de huishoudens in Nederland van sneller internet kunnen voorzien. Daarnaast moet 80 procent van de huishoudens een internetaansluiting kunnen krijgen waarmee iptv geleverd kan worden, terwijl 70 procent van de Nederlandse huishoudens via de internetverbinding ook hdtv moet kunnen ontvangen. Eerder al werd bekend dat KPN in het tweede kwartaal van 2010 gaat beginnen met hdtv-doorgifte via zijn iptv-platform. Vanaf die datum zullen ook vdsl2-breedbandabonnementen worden aangeboden.
Specificaties voor deze vdsl2-abonnementen zijn nog niet bekendgemaakt. Eerder bevestigde ook KPN-dochter Xs4all tegenover Tweakers.net dat in de eerste helft van volgend jaar vdsl2-abonnementen worden aangeboden. Deze abonnementen zouden in een later stadium ook met hdtv gecombineerd kunnen worden.
Update 12.45 uur - Er werd ten onrechte gesteld dat KPN nog wachtte op regulering door de OPTA.