Xs4all start in 2010 met vdsl2 via netwerk KPN - update

KPN is bezig met de voorbereidingen voor de uitrol van zijn vdsl2-productaanbod. Het telecombedrijf is momenteel druk doende zijn glasvezelnetwerk hiervoor geschikt te maken. Dochter Xs4all start begin volgend jaar met zijn vdsl-aanbod.

KPN zelf wil nog weinig kwijt over zijn plannen met betrekking tot vdsl2. "Het mag duidelijk zijn dat KPN al langer de mogelijkheden onderzoekt om sneller internet aan te bieden. De snelheden zullen dus omhoog gaan. Wanneer en hoe, daarover willen we nu echter nog niets kwijt", aldus woordvoerder Steve Hufton.

KPN-dochter Xs4all, die voor zijn productaanbod gebruikmaakt van het netwerk van KPN, is echter een stuk spraakzamer. Deze provider bevestigt desgevraagd in de eerste helft van 2010 een vdsl2-pakket op de markt te zullen brengen. De snelheid en prijs van het abonnement is nog onbekend.

"Het wachten is voor ons op KPN", aldus Niels Huijbrechts, woordvoerder van Xs4all. "Wij maken gebruik van het glasvezelnetwerk van KPN." Xs4all zelf is momenteel druk doende zijn klantsystemen geschikt te maken voor het nieuwe aanbod.

Xs4all zal overigens na de introductie van vdsl2 ook een televisie-abonnement gaan aanbieden. Dit iptv-abonnement zal naar alle waarschijnlijkheid een afgeleide zijn van het iptv-product van KPN. De kans bestaat dat KPN in diezelfde periode zijn iptv-aanbod zal uitbreiden met hd-signalen. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers in juli maakte KPN al bekend in 2010 met hdtv via iptv te zullen komen.

Update 5 oktober, 14.00 uur - Xs4all heeft Tweakers.net telefonisch laten weten dat de eerder door hen gecommuniceerde snelheid van 50Mbps down en 13Mbps up niet bevestigd kunnen worden. "De snelheden zijn nog niet definitief omdat hierover nog geen besluit is genomen", aldus de zegsman van Xs4all.

Door Wilbert de Vries

03-10-2009 • 10:11

130 Linkedin

Lees meer

Ericsson verstuurt 500Mbps via vdsl Nieuws van 17 maart 2009
KPN maakt werk van glasvezelaanbod Nieuws van 22 juli 2008

Reacties (130)

130
130
73
2
0
2
Wijzig sortering
Het nadeel van VDSL(2) is dat de maximale bandbreedte snel afneemt naarmate de afstand tot de centrale toeneemt.
Na 1.6 km zit je nog maar op ADSL2 snelheid.
Met VDSL2 van KPN wordt hele netwerk anders.
De oude centrales worden compleet omgegooid, en er worden meer "kleine" wijkkasten gebouwd. Alles tot aan de wijkkast wordt aangesloten @ fiber, zodat alleen het laatste stuk tot aan de voordeur (hooguit een paar honderd meter) nog koper is.
Je zit dan dus niet meer kilometers van de centrale. Ik heb ooit gelezen in een eerder bericht dat ze streven om iedereen te voorzien van maximaal 500 meter.
Je zit dan dus niet meer kilometers van de centrale. Ik heb ooit gelezen in een eerder bericht dat ze streven om iedereen te voorzien van maximaal 500 meter.
Alleen zullen mensen in de buitengebieden (van met name dorpen) waarschijnlijk toch genoegen moeten nemen met een grotere afstand tot de wijkkast.

De dichtbebouwde kernen zullen wel profiteren van dit soort aanpassingen, maar in de buitengebieden denk ik niet dat men er direct voordeel van zal hebben.

(en de dorpen zullen waarschijnlijk pas in 2015 of later van dit soort aanpassingen gaan profiteren...)
Tja voor dorpen is het toch niet echt concurrerend, zo lang als zo'n initiatief nog duurt. Ik woon zelf in een dorp die nog niet eens geschikt is voor ADSL2+, oftewel prehistorisch 3Mbit internet. Daarom zijn we laatst ook overgestapt op de kabel, wat nu al wel 50Mbit bied als men dat wil.
Hier het zelfde probleem. Keuze is alleen ziggo hier. Maar verdom het om ziggo te nemen als ik alle verhalen zo lees.

Ik heb zelf momenteel nog maar 8mbit adsl, aangezien adsl2+ hier nog nooit actief is geworden aangezien hier niet echt veel mensen wonen.

Dan vind ik vdsl voor mij een erg goede uitkomst, aangezien ik maar 500meter van de centrale woon. Maar al hoop ik wel dat hier snel mogelijk glasvezel komt van reggifiber.
Mensen die klagen spugen hun gal op internet. Het is immer makkelijk om te bashen vanuit je veilige woonomgeving terwijl je lekker achter je schermpje zit...
Zelf ben ik ik als sinds 1997 klant van het huidige Ziggo. Ik ben begonnen bij Essent (dat had inderdaad de nodige problmen), daarna werd het @Home (redelijk wat problmeen, maar vooral een slechte helpdesk) en nu Ziggo (waarbij ik geen problemen meer mee heb).

Tegen de tijd dat XS4ALL met 50Mbit verbindingen begint, zit ik bij Ziggo al op 120 Mbit. Dat de helpdesk van XS beter scoort maakt mij niet zoveel uit: een beetje Tweaker heeft deze toch maar zelden nodig... ;)
1997 bestond Essent Kabelcom nog niet als internet aanbieder. @Home Benelux deed toen het internet voor Palet en Castel (en Nutsbedrijven Maastricht). Vervolgens zijn Palet en Castel samengegaan tot Essent Kabelcom (maar @Home Benelux deed nog steeds het internet). Tenslotte is @Home falliet gegaan en heeft Essent Kabelcom @Home Benelux overgenomen (met behoud van het merk). Daarna is Ziggo (eerst Zesko om de hoek komen kijken).

Gedurende de gehele tijd dat het product @Home heeft geheten waren de tweedelijns helpdesk, netwerkbeheer en administratieve staf hetzelfde. Alleen de eerstelijns is van HCN naar BSC gegaan.
Anoniem: 217535
@PolarBear3 oktober 2009 17:37
Klopt. Ik ben, geloof ik, in 1999 vertrokken bij Castel. Vlak voor de overgang naar @Home. We hebben in die periode zelfs nog gekeken of we in zee konden gaan met NL-net. Dat waren leuke tijden. Pionieren. We hebben met een team van 10 man de providing opgezet. Castel Internet. Mijn eerste echte baan... ;-) Wat zo moeilijk was om het bedrijf te verlaten was die geile vaste verbinding 128Kilobit up and downstream.... Zo, was ik verslaafd aan Internet! ;-)
Mijn moeder is sinds kort over op Ziggo 3 in 1, resultaat, geen internet of telefoon meer. En Ziggo snapt niet wat het probleem is, en geeft geen reactie.
Ik heb zelf Ziggo digitaal, tijdens de proefperiode waren alle digitale zenders gewoon te ontvangen, na registratie van mijn smartcard, aleen nog ned 1, 2 en 3 plus RAI uno ??
Zigoo reageerd niet op email, contact formulier op de website werkt niet en telefonisch snappen ze het niet.
Zal wel aan mij leggen maar ik kan niet wachten totdat we een alternatief hebben en Ziggo de deur uit kan.
PS: nog een tweetal kennissen waarbij de (Ziggo) telefoon verbinding regelmatig uitvalt, ook dat probleem duurt al jaren en kan blijkbaar niet opgelost worden.
Wees blij.. wij zitten hier op 512Kbit/s (SDSL) ;-)
7 a 8 km van de dichtstbijzijnde telefooncentrale
Prehistorisch 3Mbit ?? Dat klinkt wel heel verwend
Anoniem: 21486
@MsG3 oktober 2009 23:44
Ons dorp heeft glasvezel tot aan de deur. 100 Mb/s synchroon. Ik kan me niet voorstellen dat dat een verliesgevend projekt was van meet af aan. Anders waren ze er nooit aan begonnen nie waar? Geldrop hier btw, naast eindhoven.
Zonder subsidie was het waarschijnlijk wel verliesgevend geweest.
Ja dat klopt de dorpen profiteren hier niet van mee. Maar stel dat KPN wordt gedwongen deze dorpen mee te nemen. Dan kost zo'n project veel meer geld en wordt het KPN zo moeilijk gemaakt dat ze niet zullen zeggen dat de dorpen pas in 2015 gaan profiteren maar de hele deadline wordt verschoven. Ze kunnen immers geen geld uitgeven dat ze niet hebben.

Kortom voor ontwikkeling en implementatie van dit soort (hele gave) nieuwe lijnen etc. is het juist goed dat 90% er op korte termijn gebruik van kan maken en de laatste 10% moet wachten.
Het idee is goed, maar dan blijft die 10% dus elke keer weer achter en komt daar nooit schot in de zaak. We hebben nu een abbo van UPC 8mbit, waar maar 6 van doorkomt, en adsl kunnen we hier eigenlijk niet krijgen, zielige abbo's van 1mbit ofzo voor topprijzen. er ligt wel fiber hier ergens (in de provincie) maar voor de rest worden de kleinere dorpen altijd overgeslagen met zulke 'verbeteringen'.

ik vind het goed dat zulke vooruitgang er is, maar waarom altijd in de grotere gebieden?
Je weet toch dat als je in dorp gaat wonen je weinig tot geen voorziening hebt 8)7

Wil je dat wel dan ga je in de stad wonen |:(
Tja, in mijn 'moderne' Vinex wijk kan xs4all maar 3Mbit leveren (ADSL1) vanwege de afstand tot de wijkcentrale... Ziggo wil ik niet, dus ik wacht met smart af... Het zijn dus niet alleen de dorpen waar het soms tegenvalt....
Omdat het in de grotere gebieden meer rendabel is, daar wonen meer mensen per vierkante kilometer dus maken ze daar meer winst op.

In de kleine dorpen zou een adsl2 centrale nu niet genoeg winst opleveren verhoudingsgewijs.
De meeste mensen in de buitengebieden, zitten nog vaak nog op een ADSL1-centrale aangesloten. Zo haalt mijn eigen vader (en de rest van zijn 'straat') niet meer dan 8Mbps.
Doordat KPN het verdomd om de wijkcentrale te upgraden, kunnen andere providers ook geen ADSL2+ doorgeven. |:(

Kabel ligt er ook niet, dus back to nature, koeienlucht, muizen, verse groenten, zelfgemaakte kaas, is ook echt back to nature, want je zit verstoken van alle 'vette' digitale diensten en digitenne/schotel+kpn adsl1 is je limiet.
Het is ook echt behelpen ja met 8Mbit. Een DVDtje binnen halen duurt bij die snelheid misschien 2 uurtjes, als je daar al niet meer op kan wachten moet je ook niet op een rustig buitengebied willen wonen.
En vergeet daarbij niet dat een aantal dorpen zijn aangesloten via Bitstream. Daar hangt dus de centrale al via een 'dun draadje' aan het net en is er niet eens ADSL2 leverbaar.

Gelukkig hebben we kabel hier...
Hier in tilburg valt het ook zwaar tegen hoor, dat is de reden dat ik van xs4all naar ziggo ben gegaan, adsl komt hier niet sneller binnen dan 6Mbit ivm de aftstand tot de centrale

"Centrale: Tb-Reit
Locatie: Tilburg-De Reit
De afstand van de locatie tot aan de centrale bedraagt circa 2824 meter"
Zoals gezegd zal de afstand tussen jouw aansluiting en de VDSL2-wijkkast korter zijn.
Maar goed, zij hebben wel de voordelen van koeien, mais en muizen (=gratis kattenvoer). Je kunt niet alles hebben!
Nou euhm ... onze koeien hebben gewoon fiber hor, dus het kan wel degelijk }:O :Y)

[Reactie gewijzigd door Nickname55 op 3 oktober 2009 13:26]

Dat zou een mooie ontwikkeling zijn, maar dan ben ik wel heel erg benieuwd hoe ze dat gaan aanpakken in de dunner bevolkte gebieden.
Bij mijn ouders bijvoorbeeld heb je pak 'm beet 20 huizen op een kilometer (500m vanaf 1 punt dus) en hun koperlijn komt vanuit een dorp 3 kilometer verderop.
Het lijkt me dat voor zulke situaties niet de hele boel gaan omgooien.

En ook in drukkere gebieden heb je vaak niet meer dan zo'n 100 huizen binnen 500m van een centraal punt. (15m per woning, blokvormig stratenplan)
Tsk, dat overbrug je zo die drie km:

http://www.routershop.nl/...-point-bridge-11a-b-g.htm

Die kan (theoretisch) wel 30 km en kost niet zo gek veel... Bovendien kun je dan met meerdere huishoudens delen...

Zo maar een idee...
Jij weet dat die dingen het maximale zendvermogen fors overschrijden? Maw het is niet legaal om dat te gebruiken.
KPN en consorten mag dat wel, alleen die hebben daar het geld niet voor over.
Anoniem: 126610
@Delgul3 oktober 2009 11:40
Ze adverteren met max 5 km. Niet niks, maar het verkleint het kringetje waarmee ik dan kan delen natuurlijk aanzienlijk.
Dat zou mooi zijn, Ik zit bij Xs4all en heb max 4mb down. wegens de grote afstand tot de centrale. met VDSL krijg ik 50mb 8)7
Als ik jou was zou ik op kabel overstappen. Ik weet niet of je upc of ziggo kan ontvangen maar dat is zeker de moeite waard!

Voorlopig zal de telefoonkabel de televisiekabel niet meer in halen. De huidige DOCSIS standaard kan doorgroeien tot 160 mbit, en wie weet wat de toekomst bied als analoge tv uitgeschakeld word en er nog meer kanalen gezamelijk gebruikt kunnen worden!
Leuk die snelheid, DOCSIS is alleen zo lek als een mand. :)
Dit is niet het geval. Ik zit momenteel op VDSL en ik behaal strak 30 MBit. En ik zit 2,8 km van de centrale. Het is tot aan de wijkkast Glas, en vanaf daaraan zit je op gewone koper.

Snelheden kunnen behaald worden tot +- 60 mbit als KPN dat wil, maar momenteel zijn ze nog druk bezig met het testen van het 1 en het ander.
Wat ook wel mee speelt is denk ik of die kabel er al 40 jaar ligt of datie vanmorgen pas gelegen is...
"Het nadeel van VDSL(2)"

Nadeel ten opzichte van?
Zijn er systemen die op eenzelfde afstand vd centrale hogere snelheden leveren?
Hogere snelheden natuurlijk niet, maar wel gelijke snelheden (vb. glasvezel). Er zit alsnog wel een maximum aan de lengte, maar het neemt niet zo af als bij dsl.
Ja, ongeveer elke techniek die zich niet laat beperken door een medium van extreem slechte kwaliteit. (Dat medium is uiteraard de telefoonkabel, in het geval van *DSL)
Nadeel ten opzichte van?
Zijn er systemen die op eenzelfde afstand vd centrale hogere snelheden leveren?
Niet dat ik weet, maar mijn opmerking sloeg ook meer op het feit dat het voor veel mensen geen verbetering zal zijn tov. ADSL2.
Is dat ook zo bij ADSL over ISDN :?
Eigenlijk is het apart dat de DSL/telefoonlijn technologie zo stagneert in vergelijking met de 'klassieke' COAX-kabel waar elke keer weer meer bandbreedte over te pompen valt, door zowel nieuwe technieken, als multiplexing (de bandbreedte van alle digitale TV zenders bij elkaar is immens, zei het dat het one-way traffic is, 5mbps per SD-kanaal, en 15 per HD-kanaal). Om tegenwicht te bieden aan de kabelaars, dienen bedrijven als KPN haast wel nieuwe netwerken uit te rollen.
Over 2 dunne koperdraden kan je nu eenmaal minder dan over een coax kabel. Heeft met bandbreedte te maken (fysiek niet snelheid). Multiplexing zoals jij het schetst wordt al gebruikt bij IP TV.
Hoe zit het echter met het feit dat je niet alleen, maar samen met de hele wijk de beschikbare ruimte op de COAS kabel moet delen (bij DSL heb je een dedicated lijn tot de wijkcentrale).

Is het probleem dat wanneer de buren zwaar zitten te downloaden, jij er last van hebt al de wereld uit?
multiplexing (de bandbreedte van alle digitale TV zenders bij elkaar is immens, zei het dat het one-way traffic is, 5mbps per SD-kanaal, en 15 per HD-kanaal)
Ik neem aan dat je multi-casting bedoelt? Multi-plexing is namelijk wat anders. In het geval van multi-casting geldt echter weer wel dat je dus met honderden gebruikers in de wijk toch maar 1 signaal hoeft te hebben. Je doet namelijk aan hergebruik van dat signaal.

Met DSL kun je voor bijvoorbeel IPTV niet even samen met de buren een signaal delen, iedere kijker is uniek tot de wijkcentrale (vanaf dat punt kun je mogelijk gaan delen).
Hoe zit het echter met het feit dat je niet alleen, maar samen met de hele wijk de beschikbare ruimte op de COAS kabel moet delen (bij DSL heb je een dedicated lijn tot de wijkcentrale).
Broodje aap verhaal.
Dat is zeker geen broodje aap verhaal, alleen zijn technieken veranderd waardoor dit niet echt meer speelt, zie een reactie een eindje boven mij. :O
Wellicht doelt hij op het feit dat je een dedicated lijn per gebouw naar de centrale hebt lopen. Dat is dus niet altijd een dedicated lijn per aansluiting aangezien er meerdere aansluitingen in een gebouw kunnen zijn. Dat is iets wat nogal vaak voor komt bij studentenwoningen maar ook bedrijfsverzamelgebouwen. De fout die hier gemaakt wordt is het woordgebruik van |lijn", dit zou namelijk "kabel" moeten zijn. Er kunnen namelijk meerdere lijnen over 1 kabel gaan waardoor je met 1 (of 2 of wat meer kabels) zo'n heel gebouw van aansluitingen kunt voorzien. Wordt het weer gesplitst in het isra punt en de centrale. Die meerdere lijnen door 1 kabel heeft natuurlijk zo zijn invloeden, zeker omdat ze van koper zijn gemaakt. Dat is gewoon een kwestie van natuurkunde waar geen enkele techniek tegen bestand is. Er zijn hooguit technieken waarmee er met deze natuurkundige eigenschappen rekening gehouden kan worden en waarmee je kunt proberen om er omheen te werken/goed mee om te gaan.

Bij de tv kabel lopen er gewoon glaskabeltjes naar de kasten in de straten. Je zit dus niet met een complete wijk op 1 kast maar met een complete straat. Het deel dat je de beschikbare ruimte met een hele wijk moet delen is daarmee dan ook hetgeen wat er broodje aap is. Afgezien daarvan doelt hij ook op hetzelfde als waar jij op doelt: de hedendaagse technieken maken het al dusdanig mogelijk dat het geen probleem is om met een hele straat op 1 kabel te zitten. Dat is nu al bij kabel tv/internet zo maar dat krijgen we straks dus ook met telefonie in de vorm van vdsl2. Het verschil tussen beide was dat er bij kabel een veel kortere local loop was dan bij telefonie. Met het vdsl2 systeem waarmee de KPN nu bezig is verdwijnt dat en wordt het verschil vrijwel even groot. Met koper wat al decennia lang in de grond ligt en gevoelig is voor rot is dat wel erg fijn.

Er zit dus wel degelijk een broodje aap in het verhaal maar ook een kern van waarheid; het ligt genuanceerder.
Hmm ik hoorde anders laatst van iemand die banden had met UPC dat het op veel plekken nog wel degelijk zo is dat er alleen glas naar de wijkkasten loopt en dat daar dus ook je docsis headends zitten.

Dus in veel gevallen is het wel degelijk zo dat je het met een hele wijk deelt....
Het probleem van downloadende buren is bij kabelinternet al heel, heel, héél lang de wereld uit. In ieder geval al sinds het moment dat ik internet via de kabel heb. En dat is sinds 2000...

Toch typisch dat dit soort archaïsche argumenten steeds opnieuw weer opduikt in discussie's over DSL vs. kabel.
Misschien omdat het probleem van 'last hebben van de rest van de wijk' tot zeker 2006 regelmatig is voorkomen? :)

Ik persoonlijk hou 't bij xs4all, omdat ik niet afhankelijk wil zijn van 1 partij voor alles.

Ik kan het best hebben dat internet en telefonie het niet doen, maar niet dat ik dan ook geen TV meer kan kijken. Of andersom.

Dus de tv doe ik met kabel van ziggo (wat het goed doet), en internet/telefonie via xs4all (wat het ook goed doet).

De meeste mensen verkijken zich vooral op de bundel deals die je overal kunt afsluiten, maar dat is voornamelijk iets wat gewoon persoonlijk is. en de meeste mensen denken dan met name aan de kostenreductie. En dat kan ik goed begrijpen. Maar ik betaal liever wat meer, zodat ik iets flexibeler ben. Bovendien doen een hoop kabelboeren moeilijk over dingen als mail en webservers vanwege de 'security', terwijl ik misschien zelfs beter dan hunzelf in staat ben om dat soort dingen in te regelen.
Het probleem "last hebben van de rest van de wijk" is gezien de infrastructuur niet de wereld uit. Straten zitten nog steeds allemaal op 1 kast vanwaar 1 kabel vertrekt naar elders. Als er een defect in die kast zit dan heeft daar een hele straat last van. Ook kan rot in de kabel in de straat er voor zorgen dat het signaal steeds brakker wordt waardoor het eerste huishouden nergens last van heeft, de 5e al wat meer en nr 10 meer ruis dan signaal heeft. Dat lossen ze vrij simpel op: straat opentrekken en nieuwe kabels leggen. Dat effect kent dsl echter ook maar daar is de impact ook heel wat groter omdat er nu niet sprake is van een straat die eruit ligt maar van een complete wijk, meerdere wijken, een heel dorp of meerdere dorpen (honderden tot duizenden aansluitingen afhankelijk van de capaciteit van de centrale). Dat verandert nu met het nieuwe netwerk wat KPN aan het uitrollen is.

Het probleem "downloadende buren" is inderdaad nog iets ouds maar dat wil dus niet zeggen dat het probleem dat bij een wat centralere storing of iets als kabelrot een hele zwik mensen er last van heeft totaal niet bestaat. Het eerste kun je namelijk in de gebruikte protocollen al oplossen, dat tweede niet omdat je daarmee al heel snel met het fysieke deel van het netwerk te maken krijgt (lees: de bekabeling).
Omdat niet alle providers gesamelijk nieuwe technieken tot zich nemen? ;)
Hoe zit het echter met het feit dat je niet alleen, maar samen met de hele wijk de beschikbare ruimte op de COAS kabel moet delen
dat is alleen zo bij de oude kabel technologie. bij eurodocsis2 heb je je eigen dedicatie frequenties, tot aan de wijk centrale.
vanaf daar ligt meer als voldoende glas om iedereen van bandbreedte te voorzien met een vergelijkbare overboeking als ADSL.
In EuroDocsis2 en 3 deel je ook nog gewoon je kanalen hoor. Het delen gaat alleen iets intelligenter waardoor je er niets meer van merkt.
Anoniem: 247804
@PolarBear3 oktober 2009 10:27
jamaar coax is maar 1 dunne koperdraad, en de diameter daarvan is niet veel groter in diameter dan 1 van de draden die een telefoon heeft.

leg 's uit?
In principe is de draad vergelijkbaar, maar omdat COAX beter afgeschemd is kun je met hogere frequenties werken zonder dat je een stoor-effect krijgt op andere kabels...
In principe is de draad vergelijkbaar, maar omdat COAX beter afgeschemd is kun je met hogere frequenties werken zonder dat je een stoor-effect krijgt op andere kabels...
Dat is niet het geval als je die twee losse draden twist en de informatie er differentieel overheen stuurt !

Op die manier kun je zelfs het CAI signaal (VHF + UHF) over CAT5 sturen.

Thuis gebruik ik hiervoor een XU100 setje van LexCom (prijs +/- 20 euro)en dat werkt probleemloos over 30 meter UTP.

[Reactie gewijzigd door Carbon op 3 oktober 2009 12:51]

Achtaderig Cat 5 UTP is wel even wat anders dan een tweeaderige telefoondraad UTP die al sinds 1900 in de grond ligt, he. Dat is ook het hele verschil tussen *DSL en kabelinternet: op de kabel is gewoon een veel groter spectrum bruikbaar.
Achtaderig Cat 5 UTP is wel even wat anders dan een tweeaderige telefoondraad UTP die al sinds 1900 in de grond ligt,
Duh! Ik wou alleen maar duidelijk maken dat je niet persé coax (lees afgeschermde) kabel nodig hebt om een signaal storingsvrij van a naar b te sturen!
Coaxkabel is afgeschermd met de buiten laag (aard mantel) telefoon draden liggen normaal vlak tegen elkaar niet afgeschermd van andere lijnen.
naast de mantel (de belangrijkste reden waarom coax geen last heeft van storing en dus een veel groter frequentie bereik heeft) is de centrale kabel ook veel dikker wat zorgt voor een veel langere weerstand, wat ook het frequentie bereik vergroot.

[Reactie gewijzigd door Countess op 3 oktober 2009 13:11]

Anoniem: 247804
@Countess3 oktober 2009 10:58
dank u allen voor deze uitleg :P

T'is nu wel duidelijk :D
Bijna goed :) Coax heeft door zijn opbouw een bepaalde impedantie (meestal 50 of 75 Ohm) , als deze netjes met dezelfde waarde afgesloten wordt heb je in theorie geen verliezen. De impedantie is afhankelijk van de verhouding van buiten -en binnen diameter van de kabel, om een bepaalde impedantie te houden moet deze constant zijn. Daarom moet je coax niet om de meter met een kabelschoentje vastzetten :'( , op die plaats komt namelijk buitengeleider dichter bij de core, met reflecties tot gevolg.
Anoniem: 140398
@Umbrah3 oktober 2009 10:36
Ik neem aan dat dit een tussenstap is naar echt ftth. Het is wel potentieel sneller dan wat ik nu hier kan krijgen 50/5 van Ziggo in een alles in 1 pakket. Het gaat mij ook te langzaam, zsm 100mbit glasvezel met een groeipotentie naar gigabitsnelheden, zou een nieuwe dimensie van de internetbeleving inluiden. Je kunt dan live hd verbindingen tot stand brengen bijvoorbeeld, zodat je virtueel bijna bij iemand anders in de huiskamer zit, slechts gescheiden door een raam dat je lcdscherm van 1meter+ doorsnee is.
nee denk het niet eigenlijk.
de laatste kilometer is verschrikkelijk veel duurder namelijk.
nu kunnen ze, relatief goedkoop, tot een paar 100 meter van jouw af glasvezel leggen en daarna gebruikmaken van koper. die laatste paar honder meter gaat al vele malen meer bandbreedte bieden als nu het geval is. en ze hebben minder last van storing bij uploads wat een probleem is bij coax. maar met download snelheid zal kabel ze voor blijven met een iets van een factor 2.
Anoniem: 140398
@Countess3 oktober 2009 11:42
Je zou je kunnen voorstellen dat ze die glasvezel kunnen bundelen in je water, gas of rioolleiding, dan hoef je dus niet meer te graven en wordt het op eens haalbaar.
wat ze nu doen is een gat graven en dan een buis tot aan je huis door de grond schieten. en daar blazen ze de kabel dan doorheen.
het graven valt dus mee tegenwoordig
maar ze moeten wel al die huizen af en naar binnen en naar de kruipruimte ect.
dat kost vele malen meer tijd als in een straat kastje wat kabels doorknippen en overzetten.
en dan heb je mensen die niet thuis zijn, of bijna nooit thuis zijn waardoor je terug moet naar die straat die je al gedaan hebt ect.

logistiek en praktische gewoon een veel male duurdere operatie.

bundelen in een andere leiding heeft zijn eigen problemen, vooral omdat hij open moet om er een draad in te krijgen en dan hopen dat hij er op de goede plek weer uit komt.
bij nieuwe huizen is dat allemaal geen probleem natuurlijk maar bij bestaande huizen is het gewoon bijna niet te doen als je een hele wijk tegelijk wilt doen.
wat ze nu doen is een gat graven en dan een buis tot aan je huis door de grond schieten. en daar blazen ze de kabel dan doorheen.
het graven valt dus mee tegenwoordig
Nou nee, die trunk (buis) moeten ze gewoon een goot voor graven, en daarin leggen. Die trunk is bij aanleggen wel leeg, daarna blazen er glas doorheen.

De weerstand van de grond is te hoog om daar een buis doorheen te kunnen schieten, en bovendien heb je dan een groot risico dat je een andere leiding doorboort. ( ik weet uit ervaring dat de kaarten waarop dat soort dingen aangegeven staan, verre van accuraat zijn).
Je zou je kunnen voorstellen dat ze die glasvezel kunnen bundelen in je water, gas of rioolleiding, dan hoef je dus niet meer te graven en wordt het op eens haalbaar.
zullen ze toch nog je hele straat open moeten breken om die bundel leiding aan te leggen. Leuk voor nieuwbouw, weinig haalbaar voor bestaande wijken. Daarnaast werken dergelijke bedrijven weinig samen. In nieuwbouw wijken vaak genoeg gezien dat bedrijf A de straat open sloopt voor riool, en weer dichtgooit, waarop bedrijf B een dag daarna de straat weer openbreekt voor de waterleiding, gevolgt door bedrijf C die de kabel komt aanleggen.
De kabelmaatschappijen hebben jaren geleden al gedaan wat KPN nu pas uit gaat voeren. Glasvezel tot in de wijk/straat, coax de laatste paar honderd meter naar de klanten toe.

Dus dat 'klassieke'' coax is helemaal zo klassiek niet meer ;)
Maar je deelt wel nog steeds met de hele straat of zelfs met meerdere straten de coax :). Het is dus 1 grote bus waar ook de docsis signalen overheen gaan, met per huishouden een tijdslot om te mogen zenden (upstream).

Coax heeft dus nog wel degelijk het nadeel een 'klassiek' medium te zijn. Met docsis 2 en 3 zijn die nadelen goeddeels te elimineren, maar je kan mij niet wijs maken dat als tig huishoudens op 1 bus hun maximale down- en upload snelheden willen halen dat dat niet gaat botsen.

Ondanks dat A- en V-dsl de nadelen hebben van grotere verliezen en lagere bandbreedtes heb je WEL tot aan de centrale die zelfde gegarandeerde bandbreedte, ookal is die misschien wat minder dan bij de coax, en ga je pas na die centrale de backbone van de provider op.

Waar natuurlijk ook congestie kan zijn, maar die ring is meestal al fiber dus met de tijd mee te upgraden.
Waar natuurlijk ook congestie kan zijn, maar die ring is meestal al fiber dus met de tijd mee te upgraden.
En het voordeel van glasvezel als medium is dat je alleen de apperatuur aan beide kanten hoeft te upgraden, niet het medium zelf. (denk aan meerdere kleuren lasers, en meervoudige reflectie hoeken)
Hoop dat ze het wel voor een normale prijs gaan aanbieden, op het moment kost 4mbit/1mbit (haalde hooguit 3mbit door afstand centrale) 39.95 per maand bij xs4all. Nu hebben we UPC genomen 60mbit/6mbit voor 40 euro per maand. Hier haal ik nu gewoon 58mbit! down en 5mbit up.

90% van de extra diensten van xs4all gebruikten we toch niet!
Nooit echt veel te klachten gehad van xs4all, behalve het laatste jaar waarin de verbinding steeds vaker uitviel. En na een nieuw modem gehad te hebben gaven ze gewoon de afstand tot de centrale de schuld terwijl we in het begin toch echt begonnen op 8mbit Dit is erg irritant als je thuis wilt werken en een stabiele verbindnig nodig hebt.

We waren wel erg huiverig om UPC te nemen doordat we 7 jaar terug een probleem verbinding hadden, en toen zijn we juist overgestapt naar adsl (toen demon), maar ben nu toch erg blij dat we overgestapt zijn!

Echter als Xs4all over een jaar een snellere verbinding dus 60mbit of meer, voor minder geld zou aanbieden zou ik niet twijfelen en direct terug gaan naar xs4all.

Xs4all heeft voor mij de volgende +punten

1 Privacy
2 Redelijk goede service ze proberen te helpen
3 Snel gebruik van moderne technieken ip6

Negatief is echter ze vragen wel de hoofdprijs
Ik heb dus dezelfde problemen, maar ook de goede ervaringen met XS4ALL en zit met dezelfde overwegingen. XS4ALL loopt met veel zaken vaak voor op alleen met de verbindingen waar het uiteidnelijk om gaat laten ze op het moment grote steken vallen, helaas.

Misschien dat dit VDSL de verbindingen weer up-to-date brengt (en ook de stabiliteit), maar ik ben erg bang dat ze direct weer de jackpot gaan vragen.

[Reactie gewijzigd door _Dune_ op 3 oktober 2009 15:39]

Hoop dat ze het wel voor een normale prijs gaan aanbieden, op het moment kost 4mbit/1mbit (haalde hooguit 3mbit door afstand centrale) 39.95 per maand bij xs4all. Nu hebben we UPC genomen 60mbit/6mbit voor 40 euro per maand. Hier haal ik nu gewoon 58mbit! down en 5mbit up.
4Mbit down/1Mbit up, kost 29.95 geen 39.95 ;)

klikkerdeklik
4 maanden geleden toen we overstapten was het nog 39.95, dit is tenminste een goed teken dat ze wel de prijs al iets naar beneden bijstellen. Hoewel het nog niet realistisch is als je vergelijkt 20bmit voor 54.95. Tegenover bijvoorbeeld UPC 25 mbit voor 25 euro, of Tele 2 voor 19.95 per maand voor 20 mbit!

Uiteindelijk is snelheid altijd gekoppeld aan een prijs. Natturlijk wil ik voor extra service en diensten wel iets extra betalen. Maar het moet wel in verhouding staan. En belangrijkste stabiele verbinding! dat was het gewoon niet laatste jaar!
Dat is de prijs voor xs4all only. Daarnaast hebben klanten die nog op het KPN netwerk zitten een verhoging van het abonnement gekregen. Ik zit zelf nog op het KPN netwerk omdat ik huiverig ben om over te stappen naar Only gezien de problemen met verbindingen die zich daar voordoen.
Het vdsl2-abonnement zal een downloadsnelheid van maximaal 50Mbps hebben, met een uploadsnelheid van 13Mbps. Prijzen zijn nog onbekend.
Wat raar, als het een test is, dan test je toch het maximale van zo'n verbinding? Dan zouden ze dus 100/100 moeten leverern (of proberen te leveren dus).

Iemand enig idee waar deze vreemde keuze vandaan halen?
Waarschijnlijk testen ze niet ook niet alleen de mogelijkheden van maximale snelheden van je thuis verbinding, maar ook van hun backbone. Het is wel zo handig om dat stukje bij beetje op te bouwen om de rest van de klanten niet in de weg te zitten.
Backbone ligt er toch al? Dat is gewoon het interne netwerk van xs4all. Daar valt weinig aan te testen dus, en kun je eventueel ook zonder VDSL testen, maar dan met ADSL (alleen dan wat meer aansluitingen).
beetje jammer dat ze nu al achter de feiten aanlopen. Ik heb nu al 50/5 wat in 2010 120/10 gaat worden. En dan komt xs4all waarschijnlijk in 2011 pas een keer in mijn regio met vdsl2 ? (ja ik woon op het platteland). Xs4all kennende zal het dan ook nog een behoorlijk duur abonnement zijn waardoor de verhouding met kabelinternet helemaal weg is.
vdsl zal een hogere upload kunnen beiden als kabel, maar op download zullen ze idd niet direct kunnen concurreren.
Hangt er van af wat je eisen zijn. Ik heb bijvoorbeeld bewust voor XS4ALL gekozen omdat deze poort 25 (smtp) niet blokkeert. Dat ik dan wat meer betaal en minder bandbreedte heb? Heel eerlijk gezegd zal me dat een rotzorg zijn. 8 megabit is snel genoeg voor mij.
Anoniem: 136223
@gigi714 oktober 2009 01:22
Kun je beter voor die 'andere' A'damse provider kiezen hoor.. :9
13mbit upload, da's best veel...hoeveel is de max. dat upc aanbiedt?
Op dit moment, 10mbit upstream. Maar bij UPC zit er op 1 kanaal nog rek in naar 27mbit, en met kanalen bundeling is de 100mbit upstream te halen. Wat op korte afstand ook de max is van VDSL2.

Daarnaast is VDSL2 in de Downstream ook gelimiteerd op 100mbit, terwijl UPC daar nog zou kunnen rekken naar de 400mbit, mochten ze voldoende kanalen vrij hebben op hun coax kabeltje.
Anoniem: 308605
3 oktober 2009 15:53
XS4ALL is m.i. door de jaren heen haar status aan het verliezen. Na de migratie van ADSL KPN naar ADSL Only is de maximale snelheid allen maar verslechterd.

De afstand tot de centrale is met 700 meter toegenomen, een attenuation van 30 naar 37 DB. Heel vreeemd mede omdat de infrastuctuur volgens XS4ALL beide van KPN is.

XS4ALL is niet instaat om de discutable 700 meter extra te verklaren of uberhaupt te verhelpen. Niet XS4ALL is de verliezer in de strijd om de snelheid , wel het mediun ADSL of welke variant van DSL dan ook.

Nu maar hopen dat "ze " VDSL wel kunnen aanbieden met de beschreven snelheden.
xs4all only levert bij mij gewoon netjes het haalbare, ondanks dat ik een redelijk eindje van de centrale af zit.

ik snap niet waarom jij opeens 700 meter verderop zit, tov de oude situatie, je loopt als het goed is nog steeds via hetzelfde netwerk. Mijn upgrade ging gewoon prima, en ik haal netjes de volle 8 Mbit/s (die ik later overigens gedowngrade heb, omdat ik toch geen 8 nodig heb)
Anoniem: 118761
3 oktober 2009 10:58
Ik heb ook bewust voor xs4all gekozen, maar het verschil met de kabelaars wordt de laatste tijd wel erg groot.
Ik hoop dat ze dit dan ook een beetje snel in gaan voeren en dat de abonnementen allemaal gratis opgewaardeerd worden. Anders heeft mijn xs4all abonnement zijn langste tijd wel gehad...
Ja hier same, maar waarom ik ook nog niet overstap is inderdaad poort 25 draait hier een eigen mail server, maar ook niet te vergeten het sip verkeer, als Ziggo dit wel had was de keuze niet zo moeilijk voor mijn geweest, maar helaas doen die geen sip en moet ik me asterisk centrale er tussen uit halen en dat wil ik niet omdat ik er veel leuke dingen zo als aansturing de voordeur mee doe en e-mail mee kan laten voorlezen. En ik heb geen zin om overal wat te hebben liggen liefst alles bij 1 partij omdat ik zeer te spreken ben over xs4all en ze kwaliteit in diensten.
Ik heb vroeger zelf ook Xs4all gehad naar alle tevredenheid, maar als ik de helpdesk vergelijk met andere helpdesken is Xs4all echt geen topper meer. Ook sommige policies die ze hanteren zijn voor mij en vooral zakelijke klanten in het verkeerde keelgat geschoten.

Dan kunnen ze wel weer de eerste zijn die hun intrede doen met vdsl (Via kpn ja tuurlijk 100% dochter)maar als je slim bent sla je Xs4all over of wacht je in ieder geval tot er wat meer concurentie op de markt is.

Het is gewoon Jammer dat welke provider je ook neemt je toch altijd weer aan KPN vast zit, en dus ook met het paradepaardje van KPN Xs4all. ze hadden het telecomnetwerk niet aan KPN moeten toekennen maar aan een onafhankelijke partij!
Hmmm... moet ik hier blij mee zijn of minder blij? :-)

Hier in Almere wordt glasvezel aangelegd, met voorlopig KPN als enige (en dure :( ) provider. De kans lijkt me dan ook klein dat KPN ook de ouderwetse koperen lijnen hier in Almere geschikt zal maken voor VDSL2.

Ik ben echter wel weer heeeel erg benieuwd wat dit gaat betekenen. XS4ALL biedt als hun 'belofte' klopt straks via VDSL2 een hogere upstream aan dan KPN in zijn duurste abonnement via de glasvezel biedt. Als XS4ALL die snelheden echt waar kan maken voor het grootste deel van de klanten, dan ziet het er weer enigszins rooskleurig uit voor ze, mits de pakketten niet te duur worden.

Wel vraag ik me nog steeds af: Waarom komt XS4ALL niet ook op de glasvezel?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee