Kabelbedrijf UPC heeft met de introductie van eurodocsis 3.0 op zijn netwerk een serieus en levensvatbaar alternatief voor internet via glasvezel op de markt gezet. Dit stelt UPC-directeur Diederik Karsten tegenover Tweakers.net.
De kabelaar introduceerde maandag twee nieuwe internetabonnementen met downloadsnelheden die op kunnen lopen tot 120Mbps. UPC heeft de techniek de afgelopen maanden bij 250 huishoudens in en rond Amsterdam getest. Volgens Karsten zijn deze proeven 'zeer positief' verlopen, zodat de technologie rijp genoeg voor een marktintroductie werd bevonden.
De gekozen naam voor de twee abonnementsvormen, Fiber Power Internet, lijkt dan ook een plaagstoot te zijn naar isp's die internet via glasvezel aanbieden, maar dat nog op relatief kleine en veelal lokale schaal doen. "Ik noem het een lollig tekstje", aldus een glimlachende Karsten. Volgens de UPC-topman heeft apparatuur die aan de eurodocsis 3.0-standaard voldoet, als groot voordeel dat deze over de bestaande kabelnetwerken van UPC - die overigens al voor 95 procent uit glasvezelverbindingen bestaan - kan worden uitgerold: "Hierdoor hoeven de straten niet open voor graafwerkzaamheden. Bovendien kunnen onze snelheden zich prima meten met de huidige downloadsnelheden op de glasvezelnetwerken."
Toch hebben internetabonnementen op basis van glasvezel veelal gelijke up- en downloadsnelheden, terwijl bij UPC's nieuwe Fiberabonnementen de uploadsnelheid aanzienlijk lager ligt dan de downloadsnelheid. UPC zegt echter te werken aan de mogelijkheid om ook synchrone abonnementen op basis van eurodocsis 3.0 aan te gaan bieden. Ook zouden de downloadsnelheden met updates van de technologie binnen twee jaar kunnen oplopen tot 200Mbps of meer, mede door het bundelen van kanalen. In Japan experimenteert Liberty Global, het moederbedrijf van UPC, al met eurodocsis 3.0-kabelmodems die 160Mbps kunnen verwerken. Maar hoe lang deze snelheden tot de top zullen horen, is vooralsnog de vraag: sommige glasvezelaanbieders voorspellen dat er in Amsterdam over anderhalf tot twee jaar glasaansluitingen voor particulieren beschikbaar komen met snelheden die oplopen tot 1Gbps.
Karstens stelt verder dat adsl2 en opvolger vdsl onvoldoende marges hebben om in de toekomst aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen. Bovendien hebben beide technieken voor het transport van data over een koperdraad als groot nadeeel dat de maximale snelheden in hoog tempo afnemen naarmate een abonnee verder van de wijkcentrale woont.
UPC denkt de hogere snelheden ook aan te kunnen wenden voor digitale maatschappelijke dienstverlening, bijvoorbeeld voor toepassingen als zorg-op-afstand en bij projecten voor de overheid en de gemeenten. Bovendien zal de eurodocsis-technologie die nu bij UPC wordt ingevoerd, ook worden meegenomen naar de andere kabelnetwerken van moederbedrijf Liberty Global, onder meer in Zwitserland en Oostenrijk.
Karsten vertelt verder dat UPC naar verwachting voldoende kabelmodems van Cisco in voorraad heeft om aan de vraag te kunnen voldoen, maar dat de provider bij dreigende tekorten zijn klanten tijdig zal informeren. Hij verwacht in eerste instantie vooral vanuit de groep 'fanatieke internetters' belangstelling voor het snelste abonnement. Daarbij zou het gaan om 5 tot 10 procent van de huidige 660.000 breedbandabonnees. Ook laat de UPC-directeur weten met een speciale aanbieding te komen voor een router van Netgear met 802.11n-wifi en gigabit-ethernetpoorten.
Hoewel de twee Fiber Power Internet-abonnementen in eerste instantie aan bestaande breedbandklanten worden aangeboden, kondigt Kasten alvast aan dat de hogere snelheden ook in toekomstige tripleplay-abonnementen zullen worden opgenomen.
:fill(white)/i/1221484559.jpg?f=thumb)
:fill(white)/i/1221484560.jpg?f=thumb)