Zeewolde krijgt glasvezel, buitengebied mogelijk draadloos ontsloten

In de Flevolandse gemeente Zeewolde blijkt voldoende belangstelling te bestaan voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Er bestaan tevens plannen om met behulp van straalverbindingen het buitengebied te ontsluiten.

Zeewolde op glasvezel logoDe werkgroep Zeewolde op Glasvezel heeft ruim 2500 handtekeningen weten op te halen. Daarmee heeft 40 procent van de huishoudens te kennen gegeven belangstelling te hebben voor een glasvezelaansluiting. Reggefiber, de partij die in het kerngebied de glasvezelkabels moet gaan aanleggen, heeft toegezegd op korte termijn een besluit over de aanleg te zullen nemen. Daarna wil het bedrijf met de gemeente en andere partijen in overleg treden over het 'verglazingstraject', waarbij ook de benodigde vergunningen ter sprake komen. Verder wordt de Stichting Open Netwerk Zeewolde in het leven geroepen om het te bouwen netwerk open te stellen voor lokale initiatieven. Verder zullen onder andere de isp's XMS en Solcon hun abonnementen op het netwerk aanbieden.

Behalve het aanleggen van glasvezel binnen de woonkern, zijn er ook plannen om het buitengebied aan het glasvezelnetwerk te koppelen. Daartoe zoekt Reggefiber samenwerking met TWS Technologies en Network Concepts. Omdat het aanleggen van glasvezels naar de inwoners en bedrijven in het buitengebied te kostbaar is, wordt gekeken naar het toepassen van straalverbindingen. Bernie Stanneveld, werkzaam bij Network Concepts, laat aan Tweakers.net weten dat er acht zendmasten van 30 meter hoog nodig zijn om het hele gebied te bestrijken. Deze masten, die op twee punten zijn gekoppeld met het vaste glasvezelnetwerk, communiceren via een line of sight onderling op een frequentie tussen de 18 en 38GHz met maximaal 5Gbps. Op het dak van een woning of bedrijf kan vervolgens een straalantenne worden geplaatst om met een van de masten verbinding te leggen. De snelheden lopen daarbij op tot 1Gbps full duplex, zodat ook triple play-toepassingen mogelijk zijn.

De betrokken partijen, waaronder de onlangs in het leven geroepen werkgroep Buitengebied, gaan nu onderzoeken of er voldoende belangstelling in het buitengebied bestaat om de draadloze techniek toe te gaan passen. Van de 800 huishoudens in het omliggende poldergebied zou 50 procent belangstelling moeten tonen om het netwerk rendabel te krijgen. Daarbij wordt uitgegaan van 300 euro per aansluiting per jaar. Volgens Stanneveld blijkt uit de huidige inzichten dat de techniek vermoedelijk goedkoper zal zijn dan de draadloze wimax-standaard, mede omdat er minder zendvergunningen nodig zijn en de te behalen snelheden hoger liggen.

Om de straalverbindingen in de praktijk te testen, wordt momenteel in Deventer een proef gehouden. Vijf bedrijven worden hierbij via een straalverbinding aan het lokale glasvezelnetwerk gekoppeld.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

27-10-2008 • 14:45

29

Submitter: jhead22

Lees meer

XMS start pilot hdtv over glasvezel
XMS start pilot hdtv over glasvezel Nieuws van 4 augustus 2008

Reacties (29)

29
26
5
4
1
1
Wijzig sortering
k vind het een vreemd iets dat er steets maar 1 partij is die de glasvezel kabels de grond in stampt. Het lijkt er hel erg op dat Reggefiber het nieuwe KPN aan het worden is, ze hebben binnen kort alle of het over grote deel van de glasvezelkabels voor huishoudens in bezit en kunnen op die manier de kosten lekker lang hoog houden.

Het voordeel van glas is dat het full duplex is en makkelijk de 1Gbps kan halen, veel meer is ook mogenlijk zonder al te veel problemen en dat is nu juist wat het zo eng maakt. Op dit moment en de komende 5 jaar zeker is er niet een ADSL of Cable technologie die deze snelheden aan kan en dus zullen we al snel zien dat mensen zich gewoon laten leiden door marketing praat en hogere snelheden die ze vaak toch niet nodig hebben.

Hoeveel huishoudens ken jij waar een 20Mbit verbinding ligt waar ook echt flink gebruik van gemaakt wordt? Ik bedoel dus gemiddeld +50% belast? Juist zelfs de meeste tweakers zullen dat niet halen gewoon omdat een mens de tijd niet heeft al die informatie te verwerken.

Wat er dus gaat geberuren is dat KPN en Ziggo en UPC al heel snel niet meer kunnen concureren met een full duplex 100Mbps of 250Mbps connectie en dat dus de markt over gaat op fiber, dat is natuurlijk geweldig maar dan zal Reggefiber al heel snel de rest van de glasfiber bedrijfjes aan de kant kunnen drukken omdat ze zo veel inkomsten genereren met hun klanten overschot (75 op 1 over subscription is niet gek zeker niet als je weet dat vrijwel niemand de lijn echt vol zal belasten). Dat kan de markt werking en de daling in prijzen zo als we die nu gewent zijn in Nederland nog wel eens flink veranderen.
Ik lees hieruit dat Reggefiber dit in opdracht van een Stichting doet, waarna de Stichting dus eigenaar wordt van de kabels. OVerigens heeft KPN in Reggefiber al een belang genomen :)
KPN heeft inderdaad al een 41% belang in Reggeviber.

Kpn stampt trouwens zelf de kabels niet de grond in omdat deze markt niet rendabel genoeg is tov de bedrijfstereinen. De investeringskosten zijn dusdanig hoog dat er keuzes gemaakt moeten worden. Ze richten zich dus veel meer op de bedrijventereinen waar meer vraag is en de marges groter zijn.

De stichting is inderdaad eigenaar van het netwerk er daar zit net het probleem. Nu alles kleinschalig is kunnen die stichtingen dat prima zelf af. Straks wordt dat groter en kunnen ze dit niet (eigenlijk niet zelf) en na een hoop storingen etc etc neemt KPN een meerderheidsbelang. Dat zie je ook in Eindhoven waar KPN inmiddels ook een minderheidsbelang in heeft. Ze doen het dus juist heel slim, lekker de woningbouwcooperaties de hoge investeringskosten laten maken en straks het hele netwerkbeheer overnemen door er een meerderheidsbelang in te nemen.
Wat er dus gaat geberuren is dat KPN en Ziggo en UPC al heel snel niet meer kunnen concureren met een full duplex 100Mbps of 250Mbps connectie en dat dus de markt over gaat op fiber
Mits daar behoefte aan is natuurlijk. Ik denk dat er veel meer behoefte is aan 10 MB verbindingen voor €10/maand dan voor 250 Mb voor €250/maand. Dus ja Ziggo en consorten zullen iets aan hun prijzen moeten doen maar binnen een paar jaar van de markt geveegd zijn ze zeker niet.
Reggefiber is echter geen aanbieder van diensten.
Reggefiber zit meer in de vastgoed.
Het voordeel is dat ze overal een open netwerk de grond in leggen en dat jij als aanbieder daarop je diensten kan gaan aanbieden.
Ik kijk als voorbeeld even naar ons eigen dorp, wij hebben de keuze uit Solcon en KPN.
Deze bieden beiden hun diensten aan en je hebt dus een keuze uit meerdere paketten, in de toekomst zou het maar zo kunnen zijn dat bijvoorbeeld UPC en Ziggo ook hun diensten gaan aanbieden, die mogelijkheden zijn er gewoon en worden ook toe gelaten.
Tevens hebben we altijd ook nog de OPTA die de boel in de gaten houdt.
50mbit up en down, televisie en telefoon dat allemaal via hetzelfde lijntje voor bedragen die zeer netjes zijn!!
Vooral dat verhaal met die zendmasten en antennes is interessant.
Deze masten, die op twee punten zijn gekoppeld met het vaste glasvezelnetwerk, communiceren via een line of sight onderling op een frequentie tussen de 18 en 38GHz met maximaal 5Gbps.
Op die frequenties heb je echt een minimaal vermogen nodig. Dan moet je denken aan iets in de range van 10 watt ofzo.

Zet een mast van 10 meter bovenop een hoog gebouw, flatgebouw ofzo. Straal daar met een paar watt rond, al dan niet gericht om de bandbreedte nog verder op te stuwen. Bij alle huizen die je van daaruit kan zien (en dat zijn er nogal wat) een paraboolantenne van 10cm aan de schoorsteen (meer dan zat). Je werkt dan met iets wat nogal lijkt op satelliettechniek.

Hoeveel bandbreedte heb je dan? Op de satelliet heb je met een 36MHz transponder zo'n 35Mbps afhankelijk van de instellingen. Stel dat je het blok van 18 t/m 19GHz neemt dan heb je dus bijna 1 gigabit te verdelen onder alle huishoudens binnen het bereik van je flat. Hier moet ik wel bij aantekenen dat je op aarde waarschijnlijk met minder foutcorrectie toekan, dus je krijgt vermoedelijk wat meer. Ook zijn er tegenwoordig efficiëntere modulatietechnieken (ik ging in mijn voorbeeld nog uit van DVB-S, een standaard uit 1995). En ze gebruiken vast meer dan 1Ghz.

Met richtantennes kan je dan ook nog de bandbreedte verhogen. Blaas 18-19GHz zuid, 19-20Ghz naar oost, 18-19Ghz met compleet andere data naar noord en 19-20Ghz met compleet andere data dan oost naar west (en dit is bepaald geen efficiënt model te noemen, maar het is het makkelijkste voorbeeld wat ik me kan bedenken). Als je rond zou stralen gebruik je 2GHz aan bandbreedte en heb je dat ook te verdelen onder de bewoners rond de flat. Met vier richtantennes op de beschreven manier gebruik je nog steeds 2Ghz aan bandbreedte maar heb je 4GHz te verdelen over hetzelfde gebied.

En dan gebruik je nog "maar" 1 of 2 GHz, in de tekst heeft men het over 18-38GHz.. Een paraboolantenne van 10cm aan iedere schoorsteen lijkt me eigenlijk ook veel goedkoper dan al die tuintjes om te spitten? (1x met een hoogwerker door de straat rijden en je bent klaar :P) Je hebt welliswaar ook een mast nodig, maar glasvezel is ook meer dan alleen een kabel..

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 24 juli 2024 06:33]

Ik begrijp niet dat er per gemeente niet meer dan 1 aanbieder op glas is.
In Almere is het alleen nog KPN.

Ook een leuk stukje van www.kpnglasvezel.nl :
Tot nu toe komt data (internet, TV, bellen) jouw huis binnen via de TV- of telefoonkabel (DSL). Dat gaat al snel.
Maar met glasvezel reist die zelfde data met de snelheid van het licht door kabels van glas.

Hmm, volgens mij gaat het electrische signaal door koper ook met de snelheid van het licht.
ongeveer tweederde van de lichtsnelheid. 200.000 km per seconde
lijkt mij niet, gezien een elektron wel degelijk massa bevat en in vacuüm ongeveer met 2/3 van de lichtsnelheid beweegt

ontopic hier in Emst zullen wij voorlopig nog wel geen glazvezel krijgen. zou wel mooi zijn om die hogere upload snelheden te hebben, kan ik hier gemakkelijk een servertje plaatsen
Er wordt elke keer gesproken over minimaal 50% van de bevolking die belangstelling moet hebben, echter is dit in geen van de gevallen behaald. Vraag mij dan ook af waarom ze dit criterium afspreken, terwijl de geschiedenis al aangetoond heeft dat het niet haalbaar is.

en wie gaat de masten betalen? Moet je die als bewoner zelf aanleggen, en hoe gevaarlijk is de straling daarvan?
en wie gaat de masten betalen? Moet je die als bewoner zelf aanleggen, en hoe gevaarlijk is de straling daarvan?
Een grote misvatting is dat straalzenders 'meer' of 'andere' straling gebruiken dan gewone zenders.. Dit is NIET waar. Straalzenders zijn juist meestal veel zwakker, alleen door een slim antenne onwerp (vaak met schotel/richt-unit) weet je de 'radiogolven' te focussen. Van alle 'energie' bereikt dus een heel groot deel de antenne. De hoeveelheid straling die de antenne bereikt is niet significant groter dan bij een normale antenne, alleen 'vervuil' je de ether niet, omdat je alleen richting je doel straalt, ipv alle kanten op.
Anoniem: 49054 27 oktober 2008 14:49
Dat is een prestigieus projectje aan het worden. Ik ken wat mensen die hierin meewerken en als ZoG-kabouters door zeewolde liepen om het aan de man te brengen :).
Ze zijn inderdaad behoorlijk actief te werk gegaan. Borden aan alle ingangen met percentages en op het laatst hoeveel benodigde handtekeningen, mensen die langs de deuren komen met informatie en de mogelijkheid in te tekenen voor een abbo, krantjes, nieuwsartikelen, website, etc...

Kreeg bij het intekenen ook een bordje voor in de tuin "Ja, wij kiezen voor glasvezel" die ik nu de limiet is bereikt vanavond maar eens uit de grond ga trekken.

Maar inderdaad, Zeewolde is relatief jong kwa inhoud, en ik denk dat dat zeker meespeelt. In grijzere dorpen zal het toch moeilijk zijn de voordelen over te brengen.

Het lijkt er trouwens wel op dat de kabelboeren lont geroken hebben met hun nieuwe abbo's tot 120mbps (UPC) en Ziggo net in het nieuws met 100mbps. Ze hebben de glasvezel ervoor wel liggen tot aan de straat, maar het laatste stukje koper is dan toch een probleem lijkt me. Op dit moment gebruik ik nog Chello (24mbps / 2.5 up), wat een drama is kwa uitval, en als het wel werkt dan is die 24mbps ook bij lange na niet gehaald. Vraag me toch af hoe ze die 120mbps willen gaan verkopen dan...
Maargoed, dat is mijn zorg niet meer, *eindelijk* glasvezel!
Anoniem: 278673 27 oktober 2008 14:58
Als er genoeg animo is (zoals in het bericht vermeldt wordt) is het best rendabel om aan te leggen. Zolang de provider(s) er ook rekening mee houden (als het kan). want wat heb je aan een 10mbps verbinding als je glasvezel hebt. MIsschien dat huishoudens hun internetverbinding zullen moeten veranderen.

Als het voor de buitenwijken draadloos kan is dat wel erg goed. Wordt die 300 euro per aansluiting per jaar dan nog bij de providerkosten gerekend of wordt het verrekend met de provider zodat het maar een 25euro per maand meer is?
Hele mooie initiatieven dit!!
Wij krijgen a.s. vrijdag te horen of het bij ons ook door gaat (Laren Gelderland)
Er moet ook bij ons 40% gehaald worden wat neer komt op iets meer dan 300 huishoudens.
Wacht met spanning af :D !!
Het is gewoon de toekomst en helemaal in zo'n klein dorpje heb je niks geen alternatieven en dus meer kans dat mensen kiezen voor glasvezel. (Enige wat je hier hebt is Analoge TV, ADSL tot max 8mbit en telefoon)

[Reactie gewijzigd door pluimpje2 op 24 juli 2024 06:33]

Hoe gaat Reggefiber dit noemen? In Brabant hebben ze al de merknaam OnsBrabantNet voor consumenten glasvezel. Wordt dit dat OnsFlevolandNet?

Overigens heeft Reggefiber in Brabant altijd verklaard dat minimaal 50% deel moet nemen om het rendabel te maken, nu gaan ze dus waarschijnlijk akkoord met 40%, terwijl er ook buitengebied met relatief dure aansluitingen bij betrokken wordt?

Overigens vind ik het wel prijzenswaardig dat men ook naar het buitengebied kijkt, dat zijn ze in Brabant namelijk vergeten.
In Almere heet het "Almeernet". Overigens is dit niet zozeer de werknaam van Reggefiber, maar meer de naam van de stichting. Voor zewolde staat dit prima omschreven in het artikel ;-).
Het valt onder de naam: Glashart
Anoniem: 206772 27 oktober 2008 15:21
De term gigabit alleen al is een sciensfiction beel dvoor de providers in belgie (hier), de providers hier vragen volledig absurde bedragen voor abbo's met beperkingen als: 20Mbps en 20GB up+download...(dat komt op 50 euro... alstublieft).

Nouja nederland heeft op dat punt steeds een streepje voor gehad, daar is veel concurentie op het provider vlak, wij belgen zijn meestal regio gebonden en afhankelijk van 2 grote marktspelers (telenet en belgacom) kleinere providers die julie ook kennen, (alice, etc) hebben kwazi geen invloed omdat zij ook gebonden zijn aan contracten met deze grote providers.
Een actie van vorig jaar (dag van de download) leverde een verdubbeling van de download limiet op maar ja... hij is er nog staads natuurlijk.

De limieten zijn prehistoriaal en al lang voorbij gestreeft, als er nogeens zo'n acte is hoop ik dat onze noorder buren die ook steunen, (zo halen we mss meer tekeningen dan er belgen zijn :o ).
zo komt er in belgie (mss in deze eeuw zelfs ... zal er niet op hopen) ook een Gbps :p valt dan nog af te wachten wat de arme belg DAT gaat kosten natuurlijk...
2500 mensen staat gelijk aan 40% van de bevolking van Zeewolde. Ik dacht dat Zeewolde een relatief groot dorp was met toch meer dan 6000 inwoners? Wel een beetje vervelende manier om te kijken naar de interesse van de mensen. In grotere steden / dorpen, vergrijsde gebieden en gebieden met veel flats kom je nooit op die 40%.
40% van de huishoudens...niet van de inwoners..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.