In de Flevolandse gemeente Zeewolde blijkt voldoende belangstelling te bestaan voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Er bestaan tevens plannen om met behulp van straalverbindingen het buitengebied te ontsluiten.
De werkgroep Zeewolde op Glasvezel heeft ruim 2500 handtekeningen weten op te halen. Daarmee heeft 40 procent van de huishoudens te kennen gegeven belangstelling te hebben voor een glasvezelaansluiting. Reggefiber, de partij die in het kerngebied de glasvezelkabels moet gaan aanleggen, heeft toegezegd op korte termijn een besluit over de aanleg te zullen nemen. Daarna wil het bedrijf met de gemeente en andere partijen in overleg treden over het 'verglazingstraject', waarbij ook de benodigde vergunningen ter sprake komen. Verder wordt de Stichting Open Netwerk Zeewolde in het leven geroepen om het te bouwen netwerk open te stellen voor lokale initiatieven. Verder zullen onder andere de isp's XMS en Solcon hun abonnementen op het netwerk aanbieden.
Behalve het aanleggen van glasvezel binnen de woonkern, zijn er ook plannen om het buitengebied aan het glasvezelnetwerk te koppelen. Daartoe zoekt Reggefiber samenwerking met TWS Technologies en Network Concepts. Omdat het aanleggen van glasvezels naar de inwoners en bedrijven in het buitengebied te kostbaar is, wordt gekeken naar het toepassen van straalverbindingen. Bernie Stanneveld, werkzaam bij Network Concepts, laat aan Tweakers.net weten dat er acht zendmasten van 30 meter hoog nodig zijn om het hele gebied te bestrijken. Deze masten, die op twee punten zijn gekoppeld met het vaste glasvezelnetwerk, communiceren via een line of sight onderling op een frequentie tussen de 18 en 38GHz met maximaal 5Gbps. Op het dak van een woning of bedrijf kan vervolgens een straalantenne worden geplaatst om met een van de masten verbinding te leggen. De snelheden lopen daarbij op tot 1Gbps full duplex, zodat ook triple play-toepassingen mogelijk zijn.
De betrokken partijen, waaronder de onlangs in het leven geroepen werkgroep Buitengebied, gaan nu onderzoeken of er voldoende belangstelling in het buitengebied bestaat om de draadloze techniek toe te gaan passen. Van de 800 huishoudens in het omliggende poldergebied zou 50 procent belangstelling moeten tonen om het netwerk rendabel te krijgen. Daarbij wordt uitgegaan van 300 euro per aansluiting per jaar. Volgens Stanneveld blijkt uit de huidige inzichten dat de techniek vermoedelijk goedkoper zal zijn dan de draadloze wimax-standaard, mede omdat er minder zendvergunningen nodig zijn en de te behalen snelheden hoger liggen.
Om de straalverbindingen in de praktijk te testen, wordt momenteel in Deventer een proef gehouden. Vijf bedrijven worden hierbij via een straalverbinding aan het lokale glasvezelnetwerk gekoppeld.