KPN bouwt eerste van vier knooppunten voor 'all ip'-netwerk

KPN is in Rotterdam begonnen met de bouw van de eerste telecommunicatiecentrale die deel uit gaat maken van het 'all ip'-netwerk, dat het bestaande telefoonnetwerk gaat vervangen.

Het nieuwe knooppunt verrijst aan de Rotterdamse Waalhaven. Daarnaast zal het hogesnelheidsnetwerk drie andere centrales omvatten, die in Amsterdam, Arnhem en Zwolle gebouwd gaan worden. Het netwerk gaat gebruikt worden voor vdsl-internet en triple-playdiensten. Op termijn moet het nieuwe netwerk het bestaande telefoonnetwerk overbodig maken. Van het bestaande KPN-netwerk, dat 1400 wijkcentrales beslaat, worden er 1200 afgestoten, meldt de telco.

Geen van de bestaande gebouwen kan worden gebruikt als centrale in de nieuwe infrastructuur, omdat ze onvoldoende ruimte bieden voor de energie- en klimaatsystemen. Dergelijke systemen moeten uitval van verbindingen voorkomen, maar ze zorgen er ook voor dat de ruimte die voor telecomapparatuur nodig is, verdubbeld wordt. KPN verwacht dat de bouw van de centrale veertig miljoen gaat kosten.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-12-2007 • 15:40

72

Reacties (72)

72
68
8
3
0
3
Wijzig sortering
Verwacht maar dat je de verbinding gewoon over je koperlijntje krijgt!

VDSL is een techniek die van de gebreken mbt DSL op analoog gebruikt om een hogere bandbreedte te behalen.


Met andere woorden, je analoge lijn word zwaar gemultisampled op verschillende frequenties zodat de ze precies overlappen om vervolgens over dat overlap signaal diensten aan te bieden.

Zo uit mijn hoofd dacht ik dat de snelheid die hiermee behaald kon worden tot ruim 16x op zou lopen (dit is wat ik in mijn tijd bij KPN begrepen heb van VDSL techniek) ... zit nu bij Tele2!
Anoniem: 113116 12 december 2007 15:53
Ik denk dat ze niet de POP gebouwen waar jij op doelt gaan vervangen, maar eerder de kleinere wijkkasten.
Dit is een ramp voor providers zoals BBNED, want deze hebben nu vaak ook apparatuur in de wijk kasten hangen.
ZIj worden nu verplicht ook nieuwe apparatuur aan te schaffen.
Maar vergeet niet, dit zijn gewoon grote server ruimte's. Deze ruimtes hebben niets te maken met wijkasten en pop locaties, maar deze hangen nog verder naar "achteren" in het netwerk. De pop locaties volgen hierna, waarna ze de wijk kasten kunnen ombouwen (lees uitfaseren)
Voor BBNed is dit niet zo'n heel groot probleem hoor.
BBNed had eerder al aangegeven dat ze meegingen met deze beslissing van kpn om de wijkcentrales uit te faseren om VDSL aan te kunnen bieden.

Daarbij heeft BBNed ook geen 100% dekking dus ze hebben initieel minder kosten, absoluut gesproken dan.

Vaak bieden providers via BBNed goedkoper internet aan dan KPNdochters.. dus van mij mag BBNed wel meegaan hoor :+
BBned en concurrenten hebben zijn DSLAMs in de grote wijk / stads centrales hangen. De wijk kasten worden voornamelijk gebruikt voor het patchen van de koper paren.

Het all-ip netwerk bestaat o.a. uit dichterbij brengen van apparatuur richting de klant, de betekend dus VDSL modems in de wijkkasten. Al bestaat er een grote kans dat het VDSL tracject wordt overgeslagen door KPN en gelijk voor Fiber to the home wordt gekozen.

Dat concurrenten hier niet blij mij zijn beschouw ik toch echt als hun eigen probleem aangezien niks hun tegen houdt om een concurrent netwerk te bouwen.
Kpn is met het all-ip netwerk juist met VDSL bezig. Dat heeft niks met Fiber to the home te maken, want dat is gewoon veel te duur. Het laatste stukje naar de huizen toe zijn namelijk de grootste kosten bij ftth.
All-IP staat los van VDSL. De access laag kan zowel fiber to the home als adsl / vdsl zijn.

Link om aan te geven dat KPN nog wel eens sneller met fiber to the home zal beginnen dan vdsl http://www.kpn.com/kpn/show/id=901900/contentid=26134
Tuurlijk staat het er los van en kan de access laag beide zijn. Maar in eerste instantie zal het voor KPN VDSL zijn.

Ik denk dat ik wat anders lees dan jou onder dat linkje. KPN gaat op dat fiber netwerk diensten leveren. Tuurlijk past dat in hun "all-ip" strategie. Maar zelf gaan ze nog niet ftth uitrollen overal, eerst gaan de koperkabels gewoon gebruikt worden.
Kijk dan ook eens naar Enschede, waar KPN al een hele tijd een glasvezelnetwerk heeft liggen en verder aan het uitbouwen is. Vooralsnog lijkt het erop dat beide technieken naast elkaar gebruikt worden, want beide bieden ze specifieke voordelen.

Voor VDSL hoe je minder te graven, maar moet je wel veel geld investeren in apparatuur voor een techniek die misschien geen lang leven beschoren is...
Je draait de boel toch echt om!

VDSL is puur een middel om de all-ip (telefonie, televisie en internet) services naar de huizen te transporteren.
KPN zal met glasringen de enigszins geconditioneerde wijkkasten op straat gaan aansluiten en plaatsen op de plek van oude kasten. Deze zijn nu met koper verbonden aan hoger in het net gelegen wijkcentrales. De verbindingen naar de wijkcentrales zullen dus vervallen. In de wijkkasten zullen dslam's komen met adsl/sdsll/vdsl aansluitingen voor koperverbindingen en 100Mb fiber aansluitingen voor ftth. Wijkcentrales kunnen daarna vervallen. De opbrengst van de vaak dure grond is nodig voor de gigantische investering.
Dus wat KPN in feite doet is een aantal nieuwe datacenters optrekken. Ach, daar hebben zij en andere partijen meer dan genoeg ervaring mee. ;)
edit: typo

[Reactie gewijzigd door junkbuster op 22 juli 2024 13:30]

Er worden 1200 wijkcentrales afgesloten, maar komt mijn ADSL niet als eerste op een wijkcentrale uit alvoorens het op een backbone gaat?
Die moeten toch wel blijven dan. Hoe zit dat?
Klopt, het koper komt voor een groot deel in die centrales uit en gaan vandaar uit het glasnet van KPN op naar de knooppunten. KPN heeft een jaar geleden aangekondigd dat ze de vaste koperverbindingen niet meer als belangrijk voor hun bedrijfsvoering beschouwen. Aangezien ze de centrales niet kunnen verkopen zonder verder beheer voor de koperlijntjes te regelen zie ik dat als teken dat KPN al een partij op het ook heeft die de centrales en die verbindingen zal overnemen om te beheren.
Goh, konden ze de oude ptt centralegebouwen niet terugkopen? die waren toch ook gigantisch? :P
Mij benieuwen of de aloude 'gewone' analoge telefoonlijn zal verdwijnen, in tegenstelling tot alle andere technieken DOET hij het tenminste altijd. Ok, er is wel eens een storing, maar niet in verhouding met andere, modernere, technieken.
"Doet hij het altijd"? Bij jou misschien, maar lang niet bij iedereen. Digitale telefonie werkt hier al jaren uitstekend. De analoge lijn bij m'n ouders ligt er regelmatig uit.
als de stroom thuis uitvalt kan jij niet meer bellen omdat je modem geen stroom krijgt ;) met analoog heb je daar geen last van
Anoniem: 194336 @markje112 december 2007 17:28
Heb jij dan nog een telefoon die zelf geen stroom nodig heeft, ik denk niet dat er veel mensen zijn die nog zo'n toestel hebben, de meesten hebben toch een draadloze telefoon, en het station dat erbij hoort heeft stroom nodig anders gedaan met bellen.
Ik ken eigenlijk weinig mensen die niet nog zo'n simpele telefoon hebben als ze nog een analoge lijn hebben. Als je bij een winkel als de Kijkshop of Blokker gaat kijken wat daar aan telefoons staat voor het analoge systeem, staan daar nog genoeg modellen tussen die niet draadloos zijn en in de meeste gevallen dus ook geen extra stroom nodig hebben.
volgens mij ligt hij hier niet meer maar hier hebben we tog digitale telefonie. maar veel beveilegings systemen maken ook nog gebruik van het analoge singnaal volgens mij om dezelfde reden.
Volgens mij hoef jij je niet druk te maken om afluisteren. Niemand kan lezen wat je tikt ...
Wat je wel in beschouwing moet houden is dat oudere generaties, en minder technische mensen problemen ondervinden bij het opstellen van dergelijke new gen technieken zoals telefonie over ip...
Verder zijn beide geen foolproof oplossing => indien je router stuk gaat, zal je ook niet kunnen bellen e.d.
je bedoeld modem ????
Er zijn ook routers waar je een analoge telefoon aan sluit, en daarme verder over ip telefoneert, dus voor de consument hoeft er niets te veranderen.
En als die router er nu eens mee ophoud, of een SIP server? Dan is telefoneren niet meer mogelijk ;)
Ja, en als je huis in de fik vliegt kan je ook niet meer bellen. :P
Wat gewoon bedoelt wordt. is dat de techniek harder vooruit gaat dan dat de huidige generatie mensen kan bijhouden. Met andere woorden, het wordt allemaal te ingewikkeld. Er zijn al genoeg mensen vanaf 30 jaar die al niet eens meer een VOIP modem aangesloten kunnen krijgen. Of Digitale TV aan de gang kunnen maken. Of de mogelijkheden van een harde schijf recorder kunnen benutten. Vooral het aansluiten van een oude video op zo'n harde schijf recorder om je oude banden te kunnen kopieren geeft al vreselijk veel problemen.

Wat dacht van je een WIFI verbinding of de moderne mobiele telefoons. Hoeveel mensen weten niet beter dan dat Dolby Pro Logic hetzelfde is als Dolby Digital 5.1. Ook het aansluiten en het geluid er uit krijgen wat je verwacht hiervan, is voor veel mensen een regelrechte ramp.
Mijn vriendin belt mij ook via VOIP, gisteravond gaf dat problemen, ik test dan terplekke 2 andere VIP providers en zie dat het aan Voipbuster ligt, sja, kinderschoenen he.
Anoniem: 26447 @Bergen12 december 2007 17:30
Ik woon hier nu 30 jaar, heb 2 maanden geleden 6 uur uitval gehad van mijn analoge lijn en dat was de eerste keer. Helaas kan ik dat niet zeggen van telefoon via b.v. de kabel want die is er in de afgelopen 3 weken 3x 2,5 uur uitgeweest terwijl dat pas 1 of 2 jaar wordt aangeboden.
Hoe weet je dat je niet eerder uitval hebt gehad? Of zit je 24/7 aan de telefoon?
De gemiddelde PTT-klant (die KPN alleen kent van bovenaan de rekeningen en die oervervelende reclames) heeft gemiddeld minder dan 5 seconden per jaar waarin ze geen kiestoon krijgen. Dat is een beschikbaarheid van 99.99996% (en beschikbaarheid is iets anders dan downtijd) en zie daar maar een puntje aan te zuigen.
Ik vind dat buzzin het erg genuanceerd geformuleerd had: in vergelijking tot voip, vertoont analoog telefoneren veel minder vaak storingen. Dat dat bij jouw ouders anders schijnt te liggen, is niet erg representatief.

De betrouwbaarheid en ook de kwaliteit van 'ouderwets' bellen overtreffen de nieuwe technieken, dus de vraag van buzzin blijft staan: schaffen we hem al af, voordat hij echt goed vervangbaar is?

[Reactie gewijzigd door DerLeonov op 22 juli 2024 13:30]

Qua betrouwbaarheid ben ik het helemaal met je eens. De analoge lijn doet het zo goed als altijd, zoals iemand al zei, 99.99996% beschikbaarheid. Het fijne is ook dat wanneer er een storing is je 0800-0407 belt en het probleem binnen no-time geanalyseerd is. Met VOIP is het nog maar zien wat het probleem exact is en wat de oplossing hiervoor is. Het vaste net ligt er natuurlijk al een tijdje, voor VOIP diensten gaat het echt nog wel even duren voordat dat zo stabiel is.

Dat het vaste net eruit gaat is zo goed als zeker. Het verlies wat KPN op het vaste net heeft is te groot. Van horen zeggen dat de onderhoudskosten groter zijn dan de inkomsten.

[Reactie gewijzigd door Nedra op 22 juli 2024 13:30]

Veel groter, plus het feit dat de groep gebruikers steeds kleiner word (loopt naar de diverse voip aanbieders) maakt het een onhoudbare situatie. Denk dat kpn net op tijd ook is met het transformeren van telco en adsl specialist naar manusje van alles, anders had ik het vrij somber ingezien voor het bedrijf.
Ik vraag me af wat er mogelijk is met de neiuwe digitale technieken. Zouden we in de toekomst kunnen verwachten dat je ook zou kunnen bellen naar: telefoon@genetx.nl*? Dat zou wel mooi makkelijk zijn ipv soms lastige telefoon nummers moeten onthouden.

*) En nee, www.genetx.nl bestaat niet.

[Reactie gewijzigd door GENETX op 22 juli 2024 13:30]

Zoiets is al mogelijk met SIP, dus ik hoop en verwacht dit wel. http://www.3cx.com/PBX/SIP-URI.html
Telefoonnummers onthouden? Zo ongeveer elke moderne telefoon heeft een telefoonboek, en voor die nummers die je even kort moet onthouden vind ik persoonlijk een briefje erg handig.
Anoniem: 221159 @mashell12 december 2007 17:01
Wat GENEXT bedoeld is dat je niet eens een telefoonnummer zou hoeven op te zoeken.

Als jij GENEXT zou willen bellen, dan bel je met telefoon@genext.nl en je hebt verbinding. Nu zou je eerst ergens 10 willekeurige cijfers vandaan moeten halenom hem te kunnen bereiken.
Die 10 cijfers zijn niet willekeurig. Daar is een complex nummerplan aan vooraf gegaan...
Misschien niet geheel willekeurig nee, maar echt logisch ook niet. Je ziet bv niet je postcode of huisnummer terug in je nummer (als dat wel het geval is dan is dat puur toeval).

Overigens, @ Sobani, volgens mij krijg je geen gehoor als je GENEXT probeert te bellen ;)
Zoals quexy al zegt, hoort hier de term Uniform Resource Identifier bij. URI is het koppelen van één (of meerdere!) termen aan een absolute of relatieve locatie. Bij VoIP ondersteunt dit dus mooi de thuiswerkers. Echter is URI al flink oud, en is het een broertje van de URL.

Het probleem is echter dat het vanuit de hardwarematige kant, dus de telefoons zelve niet vanzelfsprekend is om een ASCII term te bellen. Telefoons zijn er voor gemaakt om numerieke nummers te draaien.

Echter is URI hetzelfde idee als mailto: bij html. Specifiek voor SIP betekent dit dat er op websites voor een nummer dus sip:telefoon@genetx.nl zou staan ;) Sterker nog, de meeste softphones ondersteunen dit al. Zo herkent Skype daarnaast ook nummers, en zet hier dan een Skype telefoontje bij zodat je kan bellen.
Als ik het zoeens bekijk is er ruimte zat in Rotterdam waalhaven.
http://maps.google.nl/map...51,0.003369&t=h&z=19&om=1
Bedenk wel dat een hoop van de centrales al verglast worden of zelfs al zijn, wat dus inhoud dat KPN deze bezemschoon heeft. Niets staat verder gebruik dan in de weg.
Maar ik kan me voorstellen dat KPN centrales in binnensteden niet opnieuw gaat gebruiken
je wilt eigenlijk geen monteur sturen naar Amsterdam Centrum (Asd-C) om maar een voorbeeld te noemen. Bovendien moet KPN van de opta nog een aantal jaren toegang geven aan de andere providers.
1200 centrales sluiten? Daar loopt 80% van het koper heen. Die gaan ze niet even omleggen. Grote kans dus dat ze de centrales en het koper aan een aparte dienstverlener gaan doorverkopen. Liefst een onafhankelijke lijkt mij.
Zoalng die centrales nog vol staan met anologe grut, waar het hier om gaat heb je er niets aan.
Natuurlijk zal het koper tot daar naar toe gaan, maar vanaf dat punt kan er glas worden getrokken naar 1 van de knooppunten. 80% van het gebouw is dan ook niet meer in gebruik en kan dus worden weggedaan.
Ik weet niet of je ooit gezien hebt hoeveel ruimte er nodig is om al dat koper uit de wijken op te vangen en aan het glasnet te koppelen? Een flink deel van de centrales wordt daar voor gebruikt. Sterker nog, die centrales zijn juist al de ontsluiting naar het bestaande glasnet en dus uiteindelijk de knooppunten. Als KPN zegt dat ze juist 85% van die centrales de deur uit te willen doen en beheer willen minimaliseren kan ik dat alleen maar lezen dat ze dus die centrales aan concurenten gaan verkopen voor het beheer van de last mile naar de consumenten. Want die centrales zijn in de vorm van ontsluiting nog gewoon nodig. En dat staat mooi in het verlengde van het plan van KPN om de vaste telefonie nagenoeg af te willen stoten.
Omleggen niet, maar het meeste koper loopt vanaf een woonhuis via een wijkkast naar de wijkcentrale. Als ze het koper dus laten eindigen in de wijkkast (en dan verder via een glasring) dan hoeft er verder niet gegraven te worden en is het laatste (en meestal het langste) stuk koper naar de oude centrale verder overbodig. Volgens mij is dit nu het nieuwe plan. Die glasring gaat dan direct naar 1 van de 4 'grote' centrales, met hooguit misschien een paar verdelers en versterkers er tussen.

De wijkcentrales kunnen dan prima weg. En reken maar dat die wat waard zijn, er zijn er een hoop bij die op de duurste lokaties staan in de grote steden. Denk maar eens aan de centrale achter het paleis op de dam (waar nu de Albert Heijn onder zit, die begane grond hoorde er vroeger ook bij en is dus al verkocht). Dus geen wonder dat KPN dit graag wil :)

Ik ben trouwens benieuwd of ze dat koper ook gaan opgraven. Op zich is het best wel wat waard tegenwoordig, en in de komende jaren nog veel meer.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 13:30]

Was dat maar zo. Veel van die wijkkasten, b15 huisjes etc zijn nog gewoon met ouderwets koper met de centrales verbonden. En ik zie KPN niet zo gek om daar verandering in aan te gaan brengen voor dit project. Het doel is met zo min mogelijk kosten te gaan besparen en zelfs met verkoop te verdienen. KPN heeft niet voor niets al een jaar geleden aangegeven dat ze zich willen terugtrekken uit de vaste telefonie markt. Het is met deze planning in een keer duidelijk hoe ze dat lijken te willen aanpakken.
gaan ze eindelijk over op Ethernet ipv ATM! hehe werd eens tijd voor KPN ;)
Wat het mooiste zou zijn en veel geld zal besparen is tot de Kabel verdeler glas aanleggen:D Geen kruisdraad problemen en 1000en klanten die klagen! ook heb je dan weer voor meer mensen 3P mogelijkheden.
als nu de elektra uitvalt. heb je geen(vaste) telefoon meer.
geen verwarming en geen warm water(combi-ketel)

tel uit je winst?

wel eens bij stil gestaan.
Ook wel eens bij stil gestaan dat alles IP wordt waardoor alles eigenlijk wel op één of andere manier gekoppeld is. Alle beveilings middelen ten spijt geloof ik alleen in door lucht gescheiden netwerk segmenten :-)
Geloof je ook nog in Sinterklaas?
We kunnen al tientallen jaren niet meer zonder stroom, en om nu bij weer een stap verder er weer over wordt geouwehoerd.
Het hoeft niet, je kan ook nog rooksignalen of een postduif gebruiken om je data over te zenden.
Mijn reaktie is gebasseerd op praktijk ervaringen in de IT. Ten behoeve van (geld) besparing en uitgebreide functionaliteit wordt zoveel mogelijk applicaties op hetzelfde IP / data netwerk gezet. Dit is uiteraard geen slechte zaak.

Het wordt problematisch als steeds meer primaire zaken over IP netwerken gaan draaien. Ik noem nuts bedrijven en OV bedrijven.

Verzin zelf maar even welke impact een hack / crack / kraak voor effect heeft op zo'n omgeving.
Tsja, iedere keer als je in de auto stapt neem je ook een risico. Zolang het het risico maar waard is.
Als de uptime/veiligheid onvoldoende is voor een bepaalde toepassing, dan is er een verkeerde afweging gemaakt.
Zo weet ik ook nog wel een paar (non) argumenten.

Als je projecten in de IT doet weet je dat de beheerders en gebruikers volledige connectiviteit willen op hun netwerk. Daarnaast wil de opdrachtgever dat het zo min mogelijk geld kost. Resultaar is een enkelvoudig netwerk gescheiden door access list filters en firewall rules.

Hoeveel bedrijven hebben echt 100% volledig gescheiden netwerk?

[Reactie gewijzigd door digibaro op 22 juli 2024 13:30]

Toevallig werkt de telefoon lijn van de KPN ook als de stroom uitvalt hoor, dat werkt namelijk op grote Accu's. (heb heel wat centrale's aangelegd in mijn leven) :)
Vroeger was het zware noodzaak dat de vaste lijn zijn stroom bleef houden, tegenwoordig hebben we al een dubbel uitgevoerd telefoonnetwerk (vast/mobiel).
Ik neem aan dat ze ook alles meteen ipv6 maken, altans als ze slim zijn wel, anders kunnen ze alles vervangen in een paar jaar, want hoe dan ook, ipv6 moet er gewoon komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.