KPN bouwt nieuw datacentrum in Almere

KPN bouwt in Almere een nieuw datacentrum om aan de verwachte vraag naar gehoste diensten te kunnen voldoen. Dit vijfde zogenoemde CyberCenter beschikt over een forse datavloer en wordt november volgend jaar geopend.

KPN biedt al langer in samenwerking met partners gehoste applicaties aan, zoals Exact Online en Exchange Online. Het aanbieden van 'software as a service' zal een volgende stap zijn, zo heeft het bedrijf eerder al bekendgemaakt. Hoewel KPN hiervoor geen tijdspad noemt, lijkt de telco zich met het vijfde CyberCenter klaar te maken voor de verwachte groei.

KPN maakt hierbij slim gebruik van de eerder opgebouwde infrastructuur voor het vaste net. Zo werden de andere CyberCenters voorheen alleen gebruikt voor kwaliteitsbewaking van het vaste net, maar dienen deze nu als infrastructuur voor het aanbod van gehoste applicaties. Voordeel hierbij was onder meer dat het netwerk al dubbel redundant was uitgevoerd.

Het nieuwe datacentrum beschikt over vijfduizend vierkante meter datavloer en over 2000 watt per vierkante meter aan vermogen. Dit zal echter verder stijgen, stelt KPN. Toegang tot het nieuwe gebouw, dat wordt ontwikkeld door Borchveste, is biometrisch beveiligd. KPN wil niet zeggen of dit middels vingerafdrukherkenning of irisscanning is, maar stelt dat het om de 'modernste beveiligingstechnieken' gaat.

Bij de bouw van het pand wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het feit dat het als datacentrum zal worden gebruikt, zo blijkt uit aanvullende documentatie die bij de provincie Flevoland is ingediend ten behoeve van de aanvraag. Zo komen er speciale installatieruimtes voor hybride koelapparatuur en ondergrondse opslagtanks voor de diesel die in geval van nood de 32 noodstroomaggregaten in de lucht houden.

Voor de koeling maakt Borchveste gebruik van een intelligent klimaatsysteem dat zijn koelgedrag aanpast aan de buitentemperatuur en dat gebruik maakt van onder meer het 'free cooling'-principe. Het koelwater dat nog wel nodig is, wordt onttrokken uit een nabijgelegen kanaal.

Door Wilbert de Vries

10-12-2007 • 13:46

43 Linkedin

Reacties (43)

43
38
8
3
0
1
Wijzig sortering
Anoniem: 232174
10 december 2007 14:08
Als ik dit lees val ik bijna achterover hoeveel energie zo'n datacentrum nodig heeft om te werken 2000 watt per vierkante meter, en de datacenter van KPN is dan nog maar een "klein zaaltje" als je het vergelijkt met de centers van google en microsoft, zou nog niet eens willen weten hoeveel stroom die dagelijks gebruiken
Google gebruikte vorig jaar ongeveer net zo veel stroom als heel Las-vegas.
Zal nu nog wel meer geworden zijn.
2000 watt per 5000m2 per uur = 10.000.000 WattUur
da's ongeveer wat 3 huishoudens per jaar verbruiken, toch? (dus wat in 1 uur bij dit DC er doorheen gaat, kunnen 3 huishoudens een jaar erdoorheen jassen)

[Reactie gewijzigd door Hotdog op 10 december 2007 16:10]

Uuhh, nee.

Wanneer je iets over verbuik/jaar wilt roepen, moet je eindigen op kilowattuur (kWh) (megawattuur, MWh).

Even snel rekenen:
2.000 watt per m2 x 5000 m2 --> 10.000.000 watt capaciteit voor dit datacenter. Als je dit 1 uur lang volop benut, verbruik je 10.000 kiloWattUur.
In een jaar is dat 87.600.000 kWh oftewel 87.600 MWh.
Een doorsnee Nederlands huishouden jast er per jaar zo'n 3500 kWh doorheen --> Dit KPN datacenter verbruikt potentieel net zoveel als ongeveer 25.000 Nederlanse huishoudens...

[Reactie gewijzigd door kasper_vk op 10 december 2007 15:09]

Hou je er ook nog even rekening mee dat dit alleen maar het vermogen beschikbaar op de vloer is? Als alles in gebruik is is dat inderdaad 87,6TWh, maar dan hou je er nog geen rekening mee dat er ook nog gekoeld moet worden. In conventionele oplossingen kost dat een hoeveelheid energie in dezelfde orde van grootte als het te koelen vermogen. Ik hoop dat dat intelligente klimaatsysteem ook echt werkt, zullen we maar zeggen, ander is het niet zo goed voor het klimaat...
Zullen we daar voor het gemakt 87,6 GIGAWh van maken? TWh is wel heel erg veel.
als je dit dus terugrekent, verbruikt het DC dus in 1 uur net zoveel als 3 huishoudens per jaar verbruiken.
Watt per uur? :? Wat moet dat uitdrukken? Fluctuaties in het opgenomen vermogen of zoiets? Als je het over totaal energieverbruik hebt dan heb je het over joules of, meer gebruikelijk in deze context watt-uur (dus watt maal uur). Je rekent je energie thuis ook af per Kilo-Watt-uur (KWh).

Ik mag overigens hopen dat het gemiddelde huishouden geen een-derde van 10MWh gebruikt (als je dat bedoelt). Dat is écht heel veel. Ik ben blij dat mijn energierekening een stuk lager is...

[Reactie gewijzigd door ATS op 10 december 2007 15:06]

En je moet wel in de gaten houden dat het verbruik hoger zou zijn indien de afnemers van hun online diensten zelf servers of offline applicaties zouden afnemen. Kijk eens naar energieverbruiksvergelijkingen (scrabble?) van bijvoorbeeld virtuele PC's (thin clients) tegenover gewone PC's.
2000 watt is dus het vermogen, ik ben net zelf aan het onderzoeken hoeveel een datacentrum daadwerkelijk verbruikt. Een case study onder 22 datacentra in Californie kwam op gemiddeld 52 watt per vierkante voet uit, oftewel ~560watt per vierkante meter.

Google's nieuwe datacentrum in Lenoir, North Carolina (100,000 vierkante voet in een gebouw) zou dan per gebouw 3744 mWh per maand zijn, evenveel als ongeveer 3400 huishoudens in dezelfde staat. Dit kost ze ongeveer $200,000 per maand aan stroomkosten, maar waarschijnlijk krijgen ze wel korting op de reguliere prijzen :)

Die 52 watt per vierkante voet heb ik uit http://www.energystar.gov...maryondatacenterpower.pdf (de bijlagen)

Let op dat het verbruik hier alleen voor koeling en de apparatuur zelf is. Data uit 2005.
Vraag me af hoeveel de noodstroom aggregaten verbruiken ;) En dan hebben we het nog maar niet over het personeel, verzekeringskosten etc etc. KPN moet wel heel veel vertrouwen hebben hierin want het word steeds meer VoiP standaard thuis, kabel zal straks ook afnemen met het glasvezel wat er aangelegd word.
Valt toch best mee als je bedenkt dat een rack twee meter of meer de lucht in gaat. Als per server 200W wordt gebruikt, zijn dat 10 servers.
Geweldig hoe de overheid zich druk maakt over een 40 Watt peertje op de wc i.p.v een spaarlamp terwijl data centers met Megawatt verbruiken energie lopen te verstoken op de dag en in de nacht.

Begrijp mij niet verkeerd, ook ik verdien mijn centen in de IT!
Alles is natuurlijk relatief. 40 Watt verstoken terwijl je het vergelijkbare effect met bijv 11 Watt. (of minder). Uitgespreid over Nederland hakt dat er al redelijk in. Gewenst bijkomend effect is het bewustzijn dat gestimuleerd wordt (we praten er hier immers over). Wat hierboven ook al aangehaald werd: of KPN het nu host of juist elk bedrijf zijn/haar eigen servers. Juist door te bundelen in een datacentre zul je zuiniger met je energie omgaan: zuinigere koelsystemen door hoogwaardig kwalitatieve materialen te gebruiken, interessanter om alternatieven te gaan gebruiken; centraal onderhoud enz enz.
En vergeet niet, hoe zuiniger een datacenter met enegie omgaat, hoe meer apperatuur erbij kan worden geplaatst.
Wat minder verbruik voor koeling enz, betekent ook weer minder noodvoorzieningen enz.
Als eerste dacht ik dat BalusC zijn huis verkocht had aan KPN als datacentrum :+ , maar ik had het woord nieuw niet gelezen..

[Reactie gewijzigd door MegaTronics op 10 december 2007 13:56]

Voor zover ik weet heeft BalusC zn server aan tweakers verkocht :)
The two most valuable content groups of that website were the "Hardware" and the "Development" groups. The first one was responsible for about 70% of the 80.000 monthly pagehits and the second one for about 25%. The first one costs too much time to be maintained and also the area of interest has been moved, so BalusC decided to stop definitely with that. It is currently sold to Tweakers.net BV.

[Reactie gewijzigd door DrSnuggles op 10 december 2007 14:01]

In het KPN Cybercenter in Schiphol-Rijk maken ze ook gebruik van biometrische beveiliging, dit is hier vingerafdruk beveiligd, deze zou vorig jaar ook nog geüpgrade worden naar iets nieuws, misschien dat ze in dit nieuwe cybercenter wel nieuwere technieken gaan toepassen?
Voor vaste passen wordt dat toegepast. Bezoekers komen nog steeds met alleen een bezoekerspas binnen. Geen biometrische scan nodig. Is trouwens in bijna alle datacentra. Alleen de InterXXIon in Schipholrijk doet Fingerprint scannen van bezoekers (Als het apparaat, en systeem werkt).
hmm dubbel redundant.. KPN heeft z'n netwerk dus 4x uitgevoerd? :P
Klopt, overal minstens een dubbele 'ring' die elke locatie via beide kanten kan benaderen...
Haha, hun buur heeft de naam "Data Center Almere"... Dat is echter geen datacentrum zoals KPN gaat bouwen, maar een bedrijf wat gepersonaliseerde mailings gaat versturen.
Ik ben benieuwd waarom ze er nu pas mee komen. Twee maanden geleden werd dit al uitgebreid besproken bij (de grotere) webhostingbedrijven etc..

Overigens valt dat stroomgebruik toch best mee? Tegenwoordig is stroom de beperkende factor, en niet - zoals het eerder was - de ruimte die een server inneemt. Hiervoor gebruikt men de zuinigste servers mogelijk, en probeert men zo veel mogelijk te virtualiseren.

Als bedrijven hun servers gewoon in-house zouden hebben staan, zien ze het niet zo direct terug op de energierekening, en zal er imho minder beuwst worden omgegaan met het stroomgebruik.

Realiseer wel dat die servers er toch wel komen, met of zonder apart datacenter...
Anoniem: 236479
10 december 2007 15:46
Dermate overal gezeur over klimaat verandering door auto's en fabrieken die stroom produceren... Terwijl als ik het zo bekijk dit soort datacenter juist de boosdoeners zijn

2000watt per vierkante meter is niet niks en wat hotdogs al zij:
2000 watt per 5000m2 per uur = 10.000.000 watt / u
da's ongeveer wat 3 huishoudens per jaar verbruiken, toch?
Als dat waar is heb je dus 1 pand dat per dag net zo veel stroom verbruikt als 504 huishoudens per dag.. :S Opzich best wel veel dacht ik zo.. Maar laten ze daar nou wat aan doen? Ik bedoel, we hebben het wel nodig die datacenters dus weg ermee gaat moeilijk... maar waarom bouwen ze er dan geen zonnecelpark oid omheen om de kosten te drukken?
En dan te weten dat een auto op kruissnelheid ongeveer 40000 Watt energie verbruikt (40kW)... Met één auto lever je dus genoeg energie om (20 m2 * 42U) zo'n 800 servers van stroom te voorzien. Of maak ik een reken/denk fout?
Ik ben wel benieuwd waar je dat getal van 40kW vandaan haalt, daar valt of staat je hele redenering natuurlijk mee ;)

Verder gaan er in een 42U kast zelden 42 servers. Ik zou eerder aannemen dat in een 42U kast ongeveer 20 a 25 servers gaan gemiddeld. Zoals ik hierboven reeds vermeld; ruimte is niet meer de beperkende factor.
1 Kilowatt is ongeveer 1,35 PK, de 40 is een gemiddelde dat op de NL snelwegen rondrijdt en aan energie moet leveren om ongeveer 120 Km/u te blijven rijden, en 'dikkere' servers hebben ook en hoger verbruik (aantal schijven) dan 'dunnere' servers, maar mijn berekening zal inderdaad niet helemaal kloppen en was meer bedoeld om aan te geven dat alles veel energie kost...

[Reactie gewijzigd door LeLo op 10 december 2007 16:31]

gelukkig klopt jouw beredenering niet.
de daihatsu van mijn zusje heeft 55 pk (40kw) bij 6500 toeren.
Zoals jij stelt, zou de daihatsu dus bij 120 km/h 6500 toeren moeten maken.

not!
Een Daihatsu met 40KW is niet de gemiddelde auto op onze snelwegen... Maar, ik heb even gegoogled en het schijnt 25KW te zijn:
http://www.webyourcar.nl/pagina.wxp?menuid=4447
Hoe betrouwbaar deze site is, weet ik niet maar het geeft wel de orde van grootte aan van het verbruik.
Er staat dat er 2000 watt per m2 beschikbaar is. Dat wil niet zeggen dat dit ook op elke m2 24/7 getrokken wordt.
Scheelt op zich niet zoveel als he het over 24/7 bekijkt, de pieken en dalen worden meer door taperobots enz. bepaald.
En je moet ook denken dat op een gemiddeld datacenter in NL niet alleen Nederlandse klanten zitten aangezien we hier de snelste knooppunten hebben.
idd, zonnecellen. ruimte zat daar in almere :)
Als dat waar is heb je dus 1 pand dat per dag net zo veel stroom verbruikt als 504 huishoudens per dag..
zoals kasper_vk om 15.06 al stelde, verbruikt het DC jaarlijks net zoveel als 25.000 huishoudens jaarlijks.
In dat geval geldt dat dus ook per dag, per uur, per week, etc etc :)
{eemshaven}
In het nieuwe Telehouse is plaats voor 100.000 zogeheten servers. Dat zijn computers waarin Google onder meer de gegevens voor zijn zoekdienst opslaat, maar ook waar bijvoorbeeld ziekenhuizen hun gedigitaliseerde röntgenfoto’s kunnen bewaren. De eigenaar van het centrum, TCN, heeft al ongeveer driekwart van de ruimte verhuurd. Als het complex vol wordt benut, gebruikt het evenveel stroom als 80.000 huishoudens.

De grote stroombehoefte is een van de redenen waarom voor een locatie bij de Eemshaven is gekozen. Het complex komt op nog geen kilometer afstand van de Eemscentrale te staan. Bovendien willen Nuon en RWE er nieuwe elektriciteitscentrales bouwen en wordt een windmolenpark fors uitgebreid.

De energie is ook nodig om de computers te koelen. Daarnaast komt in de Eemshaven een transatlantische glasvezelkabel aan land.

Een ander cruciaal pluspunt van het terrein aan de Eemshaven is volgens TCN dat het een paar meter boven zeeniveau ligt. Sinds de overstromingen in New Orleans van 2005 vinden met name Amerikaanse bedrijven dat van groot belang.
Anoniem: 122602
11 december 2007 09:47
Pagina 22 rechtsonder: "Strikt vertrouwelijk"....

Dat gaat niet lukken in Nederland Inspraakland ! Inspraak is prima, maar het dwarsboomt gevoelige zaken. De overheid kan er nog wel eens wat aan doen (blurren van militaire terreinen in Google Earth bijvoorbeeld), maar als gewoon bedrijf ben je aan de Goden overgeleverd.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 122602 op 11 december 2007 09:49]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee