DCF bouwt nieuw datacenter in Leeuwarden

DataCenter Fryslân is gisteren begonnen met de bouw van een nieuw datacenter in Leeuwarden. Het bedrijf hoopt klanten te contracteren die het filerijden van en naar datacentra in Amsterdam zat zijn.

DCF denkt dat veel klanten van datacentra in Amsterdam over zullen stappen naar de locatie in Friesland vanwege de betere bereikbaarheid: momenteel staan zij vaak langdurig in de file om bij hun servers te komen. Het bedrijf heeft reeds contracten gesloten met de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Stichting Gerrit, Dis Hosting en IT-Netwerk. Dit laatste bedrijf heeft sinds deze maand zelf ook een vestiging in Friesland.

De nieuwe locatie van DCF kost tussen de een en anderhalf miljoen euro. De voltooiing staat gepland voor eind maart 2008 en de locatie zal plaats bieden aan achtduizend servers op een vloeroppervlak van 400m². Het pand wordt via een nieuwe glasvezelverbinding rechtstreeks aangesloten op datacentra in Amsterdam. Het huidige Friese datacentrum is ongeveer tien keer zo klein en is ook gevestigd in Leeuwarden, namelijk in Crystalic.

DataCenter Fryslân

Door René Gerritsen

13-09-2007 • 08:30

76

Submitter: iisschots

Reacties (76)

76
73
19
13
1
13
Wijzig sortering
Anoniem: 219824 13 september 2007 12:14
Heb net contact met ze opgenomen, specs:

Datacenter (oplevering maart 2008)
225m2 computervloer
2x200kW no-break, dubbel gesynchroniseerd
350kVA noodstroomaggregaat
Verhoogde systeemvloer 50cm voor drukverdeling en koeling.
Belasting systeemvloer 3,6kN in het midden, maximaal 18kN/m2
Koeling is opgezet volgens een n+1 configuratie wat er voor zorgt dat bij uitval of onderhoud de capaciteit gegarandeerd voldoende is.
Luchtverplaatsing 90.000m3/h
Alle racks zijn voorzien van een dubbele voeding, de voedingen zijn aangesloten op een dubbele no-break. UPS-en en een noodaggregaat zorgen voor een onafgebroken stroomvoorziening. De stroomvoorziening is dubbel gesynchroniseerd voor een absoluut ‘schone’ stroom.
Brandblusinstallatie ter bescherming van de apparatuur.
Camerabewaking en beveiligingsinstallatie
Elektronisch toegangscontrole systeem
Anoniem: 175233 13 september 2007 09:11
Daar heb ik me nu al zo vaak over verbaasd, waarom bedrijven perse in Amsterdam willen zitten. Voor normaal kantoor werk is het al overdreven, maar datacentra kun je werkelijk overal in Nederland neer zetten. Niemand die merkt of de elektronen naar Amsterdam, Zwolle of Leeuwarden gaan.

We hebben nog nooit zulke snelle en goede communicatie gehad als nu, en toch moet iedereen zondig in Amsterdam zitten. Alsof ze ook maar ooit contact hebben met een andere vestiging of bedrijf in dezelfde stad...
Zijn wel een aantal redenen voor te noemen hoor, zo heeft Amsterdam toch wel een naam als internet knooppunt van de benelux. Daarnaast zijn er veel bedrijven die zelf ook hun hoofdkantoor in Amsterdam hebben staan, waardoor ze toch al op die stad gericht zijn.

(De reden dat ze er zelf zitten is vaak omdat je in de randstad vaak makkelijker personeel kan vinden dan daarbuiten, status, traditie en omdat de klanten in de randstad zitten (kijk voor regio amsterdam vooral naar financiele instellingen vanwegen de beurs.)).

Verder is het makkelijker om in Amsterdam personeel te vinden dat je servers kan onderhouden dan in Friesland, gewoon omdat er simpelweg meer mensen wonen.

Los hiervan denk ik dat dit een ontwikkeling is die niet alleen voor datacenters geld, je ziet momenteel steeds meer bedrijven die lokaties openen buiten de randstad, (flevoland, rond vliegveld eindhoven dat soort plaatsen.) simpelweg omdat die bedrijven niet erg plaatsgebonden zijn, en niet erg veel personeel nodig hebben maar wel bereikbaar willen zijn voor hun klanten.

[Reactie gewijzigd door reb65 op 26 juli 2024 19:52]

Anoniem: 53025 @reb6513 september 2007 09:42
Als ik het aantal Noordelingen tel in de datacenters die ik bezoek dan gaat jouw vlieger niet op.
Dat is ook voor de Peering dat klanten in amsterdam willen zitten, Peering om een lijntje buitende AMS-IX om connectie naar de "buren" de andere bedrijven te maken, dat scheelt namelijk geld voor het verkeer dat anders dan ook aan de AMS-IX betaald moet gaan worden.

Daarnaast is het ook dat de AMS-IX in Amsterdam is, en daar wil iedereen op (het staat ook leuk in je portfolio.....) maar er zijn ook in nederland meer wegen naar rome. Al is het daarbij wel zo dat er bij de AMS-IX een heleboel wegen (fibers) naar rome binnenkomen, naar Amerika, Engeland, Azie enz.... en dat hebben de andere IX'en in nederland "nog" niet.
Probleem is met name replicatie. Een database/boekhoudsysteem repliceren in 2 datacenters, zoals Code tabaksblat en SOX voorschrijft, is alleen mogelijk als de transporttijd tussen de beide systemen akelig kort is. Zelfs over glas is het bijna niet mogelijk om tussen Leeuwarden en Amsterdam een database goed te repliceren.

Code tabaksblat schrijft voor dat de boekhoudsystemen van NV's niet op 1 centrale plek mogen worden bewaart. Men zou namelijk met 1 druk op de knop een tegenvallende bedrijfsboekhouding kunnen wissen. Handig als CEO, lastig voor de aandeelhouders omdat ze niks meer kunnen bewijzen.
Bij een NV waar wellicht miljoenen kassa- en voorraadtransacties per seconde worden afgewikkeld is het moeilijk om de tweede database synchroon te laten lopen.
Dat de mensen die code tabaksblat hebben geschreven om die reden zijn dan wel erg achterlijk:
zonder:
-destroydatabase1
met:
-destroydatabase1
-destroydatabase2 //(2ms later, niemand die dat ziet/kan ingrijpen)
of met:
-weerhoud 'upload' naar database 1&2 voor dat record

Ook lijkt het me erg onlogisch dat databases repliceren binnen enkele miliseconden moet, en je kunt altijd nog vanuit 1 punt het doorsturen naar 2 andere punten.

Leeuwarden lijkt me zelf een goede locatie, het is een uurtje rijden vanaf amsterdam vanaf de afsluitdijk.

Trouwens, laten we het zowiezo is een beetje sprijden, 1 ongelukje/natuurramp/terroristische aanslag en half database-driven nederland is zijn data kwijt omdat het in Amsterdam stond..

Hier in Groningen zit trouwens ook een leuk internetknooppunt daar kunnen ze ook nog wel wat datacenters bij bouwen, ik bedoel als ze studentenflats voor 6€ per maand kunnen voorzien van 100mbit up/down dan hebben ze vast nogwel wat snelheid over :)

[Reactie gewijzigd door roy-t op 26 juli 2024 19:52]

Verdiep je eens in de materie voordat je zoiets roept. Tabaksblatt en SOx schrijven zoiets niet voor.
Eigenlijk maar één antwoord. De facilitaire voorzieningen van nuts & communicatie bedrijven zijn beter in de randstad en misschien nog niet eens zo zeer beter maar meer keus en dus meer concurentie tussen aanbieders.

En waarom staat iedereen in de file om bij de servers te komen??? Ik denk dat je de zaken dan niet goed geregeld hebt. Componenten in een fatsoenlijk datacenter horen redundant te zijn en het beheer moet op afstand kunnen. Een datacenter hoort een darkroom te zijn en niet een ruimte waar heel de dag mensen in en uitlopen. Alleen maar mensen die af en toe er een doos bij schuiven of weer uit halen. Afconfigureren kan tegenwoordig met iedere server.
Dit is maar een klein datacenter. Ik heb een server in Groningen hangen bij SIG-Telehousing. Dat pand heeft een datavloer van 5000m2 en is dus meer dan 12x zo groot! Naast dat er prima verbindingen zijn, ligt het op 10 minuten fietsen van mijn huis. Toch een stuk prettiger dan een dik uur (zonder files) in de auto te rijden naar amsterdam.

Groningen ligt nog verder van Amsterdam dan Leeuwarden, maar hier zijn uitstekende verbindingen naar Duitsland, Amerika en Amsterdam.

Specificaties SIG-Groningen: http://www.datacentrumgids.nl/datacentrum/sig-telehousing
Het bedrijf hoopt klanten te contracteren die het filerijden van en naar datacentra in Amsterdam zat zijn.
En dan een datacenter in Leeuwarden? Als er 1 stad in Friesland is waar sprake is van een verkeersinfarct dan is dat Leeuwarden wel. Doordat ze daar te lang, te weinig in de infrastructuur hebben geïnvesteerd loopt het in de stad daar toch elke ochtend weer vast. De aanvoerwegen worden nu wel verbeterd (Waldwei schiet erg op), maar daarmee wordt het probleem alleen maar verplaatst. Laatst heb ik een uur extra gedaan over het uitrijden van Leeuwarden, alleen maar omdat er een knuppel toch een bootje onder de drachtse brug door liet gaan in de spits....

Uiteraard is het een stuk beter dan A'dam, maar als je een datacenter aan wilt leggen dat goed bereikbaar is kun je die imho veel beter in Hereveen neerzetten. Kruizing van A32 en A7. Ideaal bereikbaar vanuit bijna heel nederland. (Of in Groningen bij de GNIX, maar ik kan me goed voorstellen dat dat neit de bedoeling is van DataCenter Fryslân)

[Reactie gewijzigd door Janoz op 26 juli 2024 19:52]

Ik ben het met je eens dat de verkeerssituatie in Leeuwarden verre van ideaal is (rondweg :X ). Echter moet je wel even de plaats van Crystallic (en dus ook van het nieuwe datacentrum) erbij betrekken. Crystallic is namelijk erg goed bereikbaar zelfs in de drukke spits, zolang je maar niet dóór Leeuwarden heen gaat. Als je langs de westkant rijdt (door/over de Zwette voor insiders) dan is het best wel goed bereikbaar. En als het echt écht tegenzit sta je in totaal 15 minuten stil...
Alleen de meeste mensen buiten de Friezen zullen dat misschien wel weer niet weten.. 8-) Tomtom stuurt iedereen vast dwars door het centrum :P

Overigens neemt dat niet weg dat ik Heerenveen ook een veel betere locatie vind voor een nieuw datacentrum dan Leeuwarden qua ligging. Maar ach, ik werk zelf in L'den op 5 minuten (auto)rijden van Crystallic, dus voor onze toekomstige servers ben ik wel happy :Y)
Tomtom stuurt iedereen vast dwars door het centrum
En ook daar zit alles vast nu de éénrichting wegen voor de zoveelste keer weer eens zijn opgedraaid.
8000 servers op 400m2, dat lijkt me onmogelijk, tenzij ze voor een heel groot deel gevirtualiseerd zijn. Een modern datacenter kan misschien 3000 Watt per m2 leveren en het wegkoelen van al die warmte wordt al helemaal onmogelijk. Zelfs als de gemiddelde server maar 600 Watt zou trekken (en het is meer dan dat) kunnen er op 400m2 niet veel meer dan 2000 servers worden geplaatst en dan is de netwerkinfrastructuur nog niet meegerekend.

[Reactie gewijzigd door Bartagnan op 26 juli 2024 19:52]

8000/400=20=> 3000/20=150
150W per server mag misschien niet veel klinken, maar ze pieken natuurlijk niet alle 8000 tegelijker tijd, dus dat zou gemiddeld 150W zijn. Niet alle servers zijn dual quad core bakken, er worden nog een hoop enkele CPU servers gebruikt. Zeker met de nieuwere generatie server oplossingen is het mogelijk om flinke servers neer te zetten zonder dat je kerncentrale nodig heb om hem van stroom te voorzien.

1U 2 nodes van supermicro:
http://www.supermicro.com/products/nfo/1UTwin.cfm
review:
http://www.anandtech.com/IT/showdoc.aspx?i=2997&p=1
Het probleem zit hem ook niet meer in het voeden van de machine's, maar in het koelen van de machine's.
Die 1 u nodes pakken idle al 160 watt
Oke, Eldon, mijn werkgever, even wat reclame, levert 56u Dataracks, dus daarmee is het zeker mogelijk. Is dat te hoog, bestaan er ook nog de 2,20m/48u racks... Het koelen is geen probleem, daar zijn genoeg oplossingen voor. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat dit een onhaalbaar project is. Sorrie.
Ik zal het mail adres van de project ontwikkelaar wel even opzoeken, dan kan je hem waarschuwen dat dit project onmogelijk is. Dan kan de project ontwikkelaar meteen de architect en de verantwoordelijke voor de technische installatie inlichten.

Misschien willen ze je wel in dienst nemen om nog grotere fouten te voorkomen in de toekomst.

O-)
ok, dan puur fysiek gezien:

20 x 20 meter komt neer op ongeveer 10 rijen rijen van 25 racks. In het geval van 1u servers passen er maximaal 42 servers in een rack. Totaal 10500 servers.

Tuurlijk past makkelijk...... ;) En ruimte tussen servers is niet nodig, koelen van 250 racks met 42 servers is een eitje en switches zijn overbodig...
totaal 10500 elke rack een 2u switch en je hebt nog steed ruimte voor 10.000 apararaten.

dan trek je er nog 's 10 volledige racks af voor je backbone infra strucktuur das 9520

bovendien zullen ze de koel installatie wel niet mee hebbe gerekend met 't vloer oppervlak dus behalve voor 't warmte transport raak je geen ruimte kwijt...

ik denk dat je de modernste technologie nogal 's redelijk zou kunnen onderschatten...

bovendien als je over 1u servertjes praat, zijn dat hoogst waarschijnlijk MAAR 2way systeempjes +/- 350watt voor een opteron 280 systeempje en een quadcore xeon zal daar echt niet veel naast zitten... dus hoe jij aan 600watt komt is mij nog even een raadsel ....
1 a 1,5 miljoen is niets, alleen de vervanging van onze airco voor de een computer vloer (1000 m2) kost ons 2 miljoen
Waarom wordt die warmte niet in de grond opgeslagen en in de winter verkocht als verwarmings warmte, met 2 miljoen kun je wel wat infrastructuur aanleggen.

zie Geothermie, koud genoeg in de grond.
Of bouw zo'n datacenter naast het zwembad, zwemwater stroomt als koelwater naar het datacenter en komt als verwarmd zwemwater weer terug.
Water word te warm ben ik bang :)

En al dat chloor is vast ook niet al te best voor die buizen van de airco ;)
Op dit moment is dat nog niet kostendekkend helaas (er word hier al naar gekeken), maar naar energie besparing word zeker wel gekeken aangezien een datacenter een gigantische stroomverbruiker is.
Nog 1 probleem is dat de warmte uit de een datacenter eigenlijk niet warm genoeg is.
Maar de datacenter(s) waar ik voor werk zijn druk bezig om zoveel mogelijk energie te besparen met koeling enz... want dat betekent meer ruimte voor extra servers.
Zo vaak hoef je als klant toch niet in het datacentrum te zijn? :?

Als je dagelijks naar het datacentrum moet dan doe je toch iets fout of heb je de verkeerde spullen.
Maar als je er moet zijn, dan moet je er meestal wel zo snel mogelijk kunnen zijn! Wanneer een server (om wat voor reden dan ook) eruit ligt, wil je dat liever een uur geleden al opgelost hebben! De kans is groot dat ik een probleem in Groningen eerder heb opgelost dan de tijd die het kost om naar Amsterdam te rijden.

[Reactie gewijzigd door Rixard op 26 juli 2024 19:52]

Ik stond altijd vast naast Cristalic voor de stoplichten. Dus leeuwarden zuigt ook :-( Maar er zijn meer plaatsen in nederlands met DataCenters. :-) Zo ook rond Zwolle ...
Voor leeuwarden sta je 15 - 30 minuten in de file, en dit word opgelost met de haak om leeuwarden, bij amsterdam soms uren.. en als je naast de crystalic staat dan ben je al op het industrie terrein en is de daadwerkelijke datacenter nog geen 2 minuten rijden :P
In Groningen, en voor mij lopend te bereiken:
Het datacenter Groningen, gesitueerd op het Zernikepark te Groningen, heeft haar eerste test glansrijk doorstaan. Delen van de stad Groningen werden de afgelopen nacht getroffen door een zware stroomstoring. Ook het datacenter lag in het getroffen gebied.

Gisteravond leidde de stroomstoring de noodprocedure van het datacenter in. Binnen 30 seconden werden volledig automatisch zes dieselgeneratoren opgestart die gezamenlijk voor een stroomproductie zorgden van meer dan 11 megawatt. Tijdens de opstartprocedure zorgden de batterijsecties voor een probleemloze overgang. De gealarmeerde technische dienst was direct aanwezig maar hoefde niet in actie te komen. Om drie uur vannacht konden zij weer met een gerust hart huiswaarts keren.

Het Datacenter Groningen is eigendom van SIG Real Estate en wordt geëxploiteerd door SIG Telehousing Exploitatie B.V. Het gebouw biedt 10.000 m2 zeer geavanceerde data- en hostingruimtes aan bedrijven uit de hele wereld. Ook de Groningen Internet Exchange is gevestigd in het datacenter. Vanuit het Zernikepark is het datacenter aangesloten op een uitgebreid netwerk van nationale en internationale glasvezelverbindingen, waaronder de cityring van Groningen. Het datacenter is voor ruim 90% verhuurd.

Het Datacenter heeft een actieve back-upnoodstroomvoorziening van 12,5 megawatt. De dieselvoorraad is voldoende om 24 uur lang ononderbroken energie te leveren. Het hele back-up systeem en de daaraan gekoppelde

hoogwaardige infrastructuur is er op ingericht om met een zekerheid van bijna 100% on-line te zijn en service te verlenen. Zowel binnen het gebouw als via de redundante netwerkverbindingen. De bedrijfszekerheid van 99,982% wordt door vele internationaal opererende bedrijven geëist. Het is ook vrijwel het maximum wat aan zekerheid geleverd kan worden.
En geheel file vrij te bereiken
In Eemshaven we are realizing a greenfield datacenter (named TCN Eemsdelta Datacenter) with a size that was not realised in the Netherlands before. TCN Eemsdelta is in total 19,000 sm in three buildings. The total powercapacity consists of 30MW of power and cooling.


Through the Community Network Northern Netherlands (CNG), which connects the locations of several companies (locations TCN SIG Real Estate), schools, the university and the municipality to the GN-IX and the TCN SIG Telehousing datacenter, all the datacenter facilities in the surroundings of Groningen are connected. Also the new location in the Mediacentrale at the Europe parc are connected through this network to the TCN SIG Telehouse.
1 a anderhalf miljoen voor een datacenter.

Ligt dat aan mij of is dit heel goedkoop?
1 a anderhalf miljoen voor een datacenter.

Ligt dat aan mij of is dit heel goedkoop?
400m2 is dan ook een erg kleine ruimte (20x20).

Met 20 servers per m2 mag men overigens wel zorgen dat er meer Ampere per rek aanwezig is dan standaard in veel datacenters in A'dam. (Waar je vaak standaard nog maar 8A krijgt, genoeg voor nog maar 6x 2u server)
Het is een nieuw centrum, waar jij over praat zijn specificaties voor oude centra...
Nee, een groot deel van de centra heeft dit probleem (Eweka als voorbeeld, dat datacentrum is zo oud nog niet, eerder gloednieuw ;) ).

Het is gemakkelijk extra Amp bij te huren voor je rack, 8 Amp is standaard door natuurvriendelijke overwegingen (stroom was in Datacentra voorheen goedkoper dan dat het nu was. Veel colocatieproviders kenden hiervoor dan ook nog niet het limiten van aantal Amps (wat nu meestal rond de 0.3Amp standaard is bij het huren van 1U).

[Reactie gewijzigd door PeterSelie op 26 juli 2024 19:52]

0.3 Amp is wel erg weinig. Dat is 0.3Amp * 230volt = 69watt. Als alleen de xeon processor 80 watt of meer gebruiken lijkt me dat wel erg weinig.

edit: Heb is ff een paar bekeken en zie bij de 1u idd regelmatig 0.3 of 0.4 langskomen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 231307 op 26 juli 2024 19:52]

Toch is dat veelal de standaard, zoek het maar eens door bij verscheidene colocatieproviders.
Voor een halve Amp meer betaal je over het algemeen een bedrag tussen de €15 en €20 / maand.
Voor een halve Amp meer betaal je over het algemeen een bedrag tussen de €15 en €20 / maand.
Dat is wel erg veel. Ik heb m'n hele bak daarvoor colocated hangen incl 50 GB/maand traffic en max 1A. (netto komt het nog iets hoger uit door wat extra's)

[Reactie gewijzigd door TD-er op 26 juli 2024 19:52]

TD-er, dan heb je geluk, want ik kan je uit ervaring (we hebben een eigen datacentrum) vertellen dat dit niet kostendekkend, laat staan winstgevend is. Veel partijen vergeten trouwens het stroomverbruik van de airconditioner door te berekenen.
0.3 Amp is wel erg weinig. Dat is 0.3Amp * 230volt = 69watt. Als alleen de xeon processor 80 watt of meer gebruiken lijkt me dat wel erg weinig.
Dat kan je zo helemaal niet berekenen. Het wattage is afgeleid van het stroom dat getrokken wordt door je voeding, en die zet het weer om naar een compleet ander voltage & spanning. Desalniettemin een beetje zware bak 0.3 A makkelijk overschrijft is dat wel weinig ja.
Wat is hier dan niet juist aan? Vermogen kun je niet transformeren en een lagere spanning betekent (bij gelijk vermogen) een hogere stroom.
Ik heb 1tje bij XS4ALL hangen, daar hebben we: 1U, 1A, 2TB
Ik heb in amsterdam gewoon 16A per rack, en zitten gewoon vol. De gehele 46u.

DCF zou voor mij een oplossing zijn en ik zou er ook zeker gebruik van maken, dat file rijden word je inderdaad helemaal hysterisch van en zeker als je onderweg bent naar een storing.
Afhankelijk van waar je zit in NL is Friesland nu ook bepaald niet standaard file vrij te bereiken. Maargoed, misschien wel beter dan Amsterdam.
Anoniem: 219824 @ATS13 september 2007 11:22
Zowiezo die files zijn nog niet het grootste probleem, ik woon zelf in Leeuwarden en mijn kantoor is ook in Leeuwarden, als ik met een storing naar amsterdam moet rijden ben ik 2 uur verder voordat ik er ben.
't ligt idd behoorlijk aan je eigen locatie, vestig je je in zeeland of brabant of limburg ga je niet naar leeuwarden, echter vanuit bijv zwolle e.o.

ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de bandbreedte .... ben ik trouwens de enige die 't idee heb dat de locale basis-school blijkbaar falliet is gegaan?????

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.