IBM en Sun gaan samenwerken

IBM en Sun hebben samen aangekondigd dat ze zullen gaan samenwerken aan servertechnologie, in de hoop zo de concurrentiedruk op hun gezamenlijke vijand HP te kunnen vergroten.

Het eerste wapenfeit van de samenwerking tussen de twee computergiganten wordt het ondersteunen van Suns Solaris-besturingssysteem op IBM-servers. In eerste instantie zal daarbij gewerkt worden aan compatibiliteit met IBM's x-serie van servers - die overigens ook al Linux en Windows ondersteunen - maar later moeten ook mainframes van het Sun-OS voorzien kunnen worden. Hoewel mainframes altijd al een belangrijke bron van inkomsten voor IBM geweest zijn, maakte Suns voormalig ceo Scott McNealy er een sport van de giganten te vergelijken met dinosaurussen.

SunIn een poging zijn inkomstenbron veilig te stellen, werkt IBM hard om steeds meer programma's op de mainframesystemen te laten draaien en klanten zo de kans te bieden meerdere servers te consolideren tot één mainframe. Het bedrijf gaf daarin onlangs het goede voorbeeld door zelf flink wat servers te vervangen door een handvol mainframes.

Hoewel de samenwerking een bedreiging kan vormen voor Suns hardwareverkopen, hoopt het bedrijf een eventueel verlies op dat vlak wellicht goed te maken door Solaris-licenties te verkopen en bijkomende diensten en support aan Solaris-gebruikers te kunnen gaan leveren. Wellicht kiest Sun hiermee voor het minste van twee kwaden: het alternatief was volgens sommigen dat het bedrijf al z'n klanten aan IBM zou verliezen.

IBM logoVoor IBM is de samenwerking met Sun een nieuw wapen in de strijd tegen gedoodverfde concurrent HP. Sun-ceo Jonathan Schwartz zei echter dat zijn bedrijf een vergelijkbare deal met HP geenszins uitsluit, al wilde een woordvoerder van dat bedrijf daar dan weer niet op reageren. Een enkele analist denkt dan weer dat de samenwerking wel eens het eerste teken zou kunnen zijn van een nakende overname van Sun door IBM.

Als dat scenario werkelijkheid wordt, zouden IBM en Sun niet alleen een uitgebreid productgamma kunnen aanbieden, maar zouden ze bovenal hun expertise kunnen bundelen voor het ontwikkelen van serverprocessors. Zowel IBM als Sun houden zich - respectievelijk met de Cell en met de Niagara - namelijk intensief bezig met multicores en parallelle verwerking van gegevens. Zoals te verwachten viel, wilde geen van beide bedrijven op deze speculaties reageren. Wel wilden ze bevestigen dat ze de banden in de toekomst nog wat nauwer willen aanhalen.

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

17-08-2007 • 08:25

17 Linkedin

Lees meer

IBM wil Sun Microsystems overnemen Nieuws van 18 maart 2009
IBM koopt opslagspecialist Filesx Nieuws van 10 april 2008
IBM introduceert System z10-mainframe Nieuws van 26 februari 2008
Sun neemt Cluster File Systems over Nieuws van 13 september 2007
DCF bouwt nieuw datacenter in Leeuwarden Nieuws van 13 september 2007
IBM stopt verkoop BlackIce Nieuws van 6 augustus 2007

Reacties (17)

17
17
4
3
0
0
Wijzig sortering
HP is zo'n enorme partij aan het worden onder Mark Hurd, dat de rest alweer moet gaan consolideren. Ook niet zo raar, met partijen als IBM, HP en Dell in de markt is het lastig voor Sun om zich te onderscheiden (en dan te bedenken dat het een kleine tien jaar geleden nog andersom was, toen Sun de lieveling van Silicon Valley was en iedereen ervan overtuigd was dat het eind van de oude garde nabij was).
Anoniem: 155329
17 augustus 2007 08:42
Mainframegebruik gaat dus gestimuleerd worden vanuit IBM. Af te leiden van de toenemende ondersteuning van software en deze actie.

Hoop dat mijn huidige werkgever er ook eentje aanschaft , desnoods het instapmodel :)

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 155329 op 17 augustus 2007 08:42]

Ik vind het vanwege andere redenen een opvallend nieuwsbericht. Natuurlijk wil IBM meer vingers in de pap, meer markt (terug)pakken van Dell en HP, maar een samenwerking met SUN is op zich niet zo heel logisch.
SUN en IBM zitten minder in elkaars vaarwater dan je zou denken, logischerwijs vullen de partijen elkaar dan aan. Maar het zijn beide ook partijen die sterk zijn in het overheidswezen en in het bank- en verzekeringswezen, een markt waar HP juist wil groeien. Het aanbod is echter verschillend, niet alleen qua ondersteuning en beschikbare software-platformen, maar vooral in hardware en beschikbaarheid hiervan. Bovendien staat SUN (bij mijn werk, grote distributeur en Technology Solutions Provider) niet bekend als de meest betrouwbare hardware de afgelopen jaren.

Op de een of andere manier verwacht ik dat SUN inderdaad minder en minder hardware zal verkopen, zelfs met de nieuwe Niagara-processor en de superduperdeals die je op de servers maken kunt. Solaris wordt gewoon te weinig gebruikt om het als een serieuze tegenhanger van de grote server-OSen te zien. Voor specifieke doelen is het wel een goed OS, maar ik ben een beetje bang dat het aandeel zal blijven slinken.

Misschien is het daarom dat dit wel eens een voorbode zou kunnen zijn van een overname van SUN door IBM, waarbij eerstgenoemde voor erg weinig geld wordt ingelijfd door laatstgenoemde. (En als voorwaarde dat ondersteuning van hardware en Solaris voor een x-periode zal blijven bestaan...) SUN kwakkelt de laatste jaren nogal, heeft meerdere reorganisaties gehad en lijkt nu weer markt te winnen, weer wat winst te maken, maar is er nog niet. Is dit dan een laatste stuiptrekking, een 'klam aan de grote IBM, want dan hebben we tenminste nog iets om ons aan vast te houden' of hoe moeten we dit zien?

Op het werk hebben we het er even over gehad, de meningen zijn verdeeld: hoewel er meer Solaris verkocht kan worden, meer ondersteuning voor Solaris uit kan volgen en dus meer 'services' (hogere marges) verkocht kan worden... Is het misschien wel een teken dat SUN zich opmaakt voor een overname en dat zou best interessant kunnen worden: wordt het HP, DELL, IBM of misschien een kleinere speler? (Fijutsu-Siemens, Acer -wil markt kopen- of niet anders wellicht...)

[Reactie gewijzigd door Floor-is op 17 augustus 2007 11:22]

Als je er even over nadenkt is zo'n samenwerking zo gek nog niet - IBM is al tijden open source minden en Sun is nu ook meer en meer die kant op aan het denken...
Sun doet al jaren heel erg veel aan open source (dankzij hen is bijvoorbeeld jaren geleden NFS vrijgegeven) zij het dan niet altijd onder de GPL, maar onder bijvoorbeeld een BSD licentie. Wat dat betreft zullen ze aardig aan elkaar gewaagd zijn, al zie ik IBM AIX niet echt open source maken ;)
Denk ook aan openoffice, wat nu in ieder geval Microsoft onder druk zet zoals Firefox bij IE doet. Dit is niet alleen goed voor de open source liefhebbers, maar voor de hele markt doordat er weer concurrentie ontstaat. Dat is natuurlijk altijd goed voor de consument.
Zo'n overname zou inderdaad voor de hand liggen.

Sun is de bedenker van Java, IBM de drijvende kracht achter de populairste IDE voor Java (Eclipse).
Ik vraag me af wat er met NetBeans zou gebeuren als IBM Sun zou overnemen .. Een bedrijf dat 2 verschillende IDE's voor Java uitbrengt die met elkaar concurreren is een beetje vreemd lijkt me.
Anoniem: 208475
@Left17 augustus 2007 10:01
Dat is allemaal wel zo, maar nergens in het originele artikel staat iets over Java of Eclipse (laat staan over overnames). Het gaat hier om de hardware en om Solaris.
vergeet niet dat IBM ook een zeer krachtige Java VM geproduceerd heeft .. ik ben dus heel benieuwd of hier ook meer zal worden samengewerkt om meer tegengewicht te geven aan het .net platform.

@random0xff
Het was ook alles slechts hypotheties :)

[Reactie gewijzigd door DikkeDouwe op 17 augustus 2007 10:51]

java werd door Simon Phipps
opgericht bij IBM in 1980s in 2001 ging hij bij Sun als Chief Open Source Officer
en toen werd java aleen nog maar door sun geproduceerd
dus waarschijnlijk zal dat wel samen gaan werken

en solaris is vast ook niet moeilijk op IBM CPUs te krijgen aangezien solaris gewoon ubuntu is maar dan met de solaris kernel en verder nog gewoon wat omgebouwd natuurlijk
en jah de IBM CPUs onderstuenen Linux vooral ubuntu draaid er nog het beste op van de distros

en HP zal wel angstig toekijken toen ze dit bericht te horen kregen
IBM is volgens het ICT management Team van 2007 al het grootste ICT bedrijf op aarde
das ook wel te zien ze hebben al de snelste server ter wereld ik geloof iets van 1,3 of 3 petabytes per seconde
en nu komen ze met een van 6 petabytes per seconde
een normale computer met 12gb per seconde en dan praat je al over een redelijk snel ding
1 petabyte oftewel 1125899906842624 bytes of 9007199254740992 bit
java werd door Simon Phipps
opgericht bij IBM in 1980s in 2001 ging hij bij Sun als Chief Open Source Officer
Zou je de volgende keer je bronnen willen checken (en eventueel vermelden, maar dat is nu verplicht), wat je schrijft is namelijk klinkklare onzin...

Als ik een simpele search doe op Wikipedia, dan krijg ik het volgende te zien:
Java ontstond begin jaren '90 in een klein dochterbedrijf van Sun Microsystems onder leiding van James Gosling. Dat bedrijfje, First Person (met onder meer Arthur van Hoff en Patrick Naughton), had als opdracht: "make something cool". In de beginjaren richtte het bedrijfje zich op software voor settop-boxen. Toen enkele onderhandelingen op het nippertje mislukten begonnen ze aan Java. De werknaam Oak werd gekozen toen men naar buiten keek bij het zoeken naar een naam, en daar een eik (Engels: Oak) zag staan. Er bleek echter al een computertaal met die naam te bestaan.
Bron: Java (programmeertaal)
Ook je andere opmerkingen slaan helemaal nergens op, Solaris heeft een compleet ander ontwikkelpad doorlopen dan Linux en is ook nog eens ouder dan de Ubuntu Linux distributie.

Het enige dat echt correct is, dat is het feit dat Solaris inderdaad gemakkelijk te poorten is naar de IBM-Power CPU series...

[Reactie gewijzigd door Little Penguin op 17 augustus 2007 19:27]

Wow, petje af voor deze post, zo vol overtuiging dikke leugens verkopen... en waarschijnlijk jezelf nog geloven en denken dat je de waarheid aan het verkondigen bent...
Sun laat de hoofd-onderdelen van o.a. hun "mainframes" al jaren door IBM produceren en is dus al in grote mate afhankelijk van Big Blue. Gezien het uitblijven van een nieuwe strategie om uit het dal te komen waar ze jaren geleden in terecht zijn gekomen is een overname misschien wel het beste voor Sun.

Mijn grootste reden om geen Sun meer te nemen is de arrogantie van hun verkopers en de sterk verminderde support. Vaak kan je niet eens meer de helpdeskmedewerker verstaan. Jammer, jammer........
...Scott McNealy er een sport van de giganten te vergelijken met dinosaurussen.
Hoop niet dat hij de verlijking te verdoor trekt, want naar mijn weten zijn dinosaurussen enkele jaren geleden verdwenen....
Volgens mij was dat juist de basis van zijn vergelijking.
Zowel IBM als Sun houden zich - respectievelijk met de Cell en met de Niagara - namelijk intensief bezig met multicores en parallelle verwerking van gegevens.
De Cell is nou niet de eerste CPU waar ik aan denk bij IBM. Power (5/6) was een beter voorbeeld geweest denk ik...

http://www.ordix.de/ORDIXNews/3_2005/power5_chip.jpg

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 17 augustus 2007 18:47]

en solaris is vast ook niet moeilijk op IBM CPUs te krijgen aangezien solaris gewoon ubuntu is maar dan met de solaris kernel en verder nog gewoon wat omgebouwd natuurlijk
Solaris is echt _GEEN_ Ubuntu.

Ubuntu is een Debian based GNU/Linux variant.
Solaris is SunOS, een volwaardige UNIX.

Daarbij is Solaris (SunOS) er al jaren.
Ubuntu is nog redelijk jong.

Solaris bevat de originele Unix tools (ipv GNU-based) en heeft een Unix kernel.
Het enige wat de 2 een beetje gemeen hebben (maar dan moet ik echt zoeken) is dat
Debian's founder (Ian) tevens chief architect is van Solaris.

EDIT: Little Pinguin was me al voor.

[Reactie gewijzigd door lenny_z op 17 augustus 2007 22:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee