Officiële aankondiging IBM Power6

De eerste uitgelekte benchmarks waren gisteren al te bewonderen, maar vandaag heeft IBM zijn Power6-processor officieel aangekondigd, samen met extra informatie over de prestaties en specificaties. De chip heeft een indrukwekkende topfrequentie van 4,7GHz.

De IBM Power6 is een op 65nm gebakken dualcoreprocessor die 790 miljoen transistors aan boord heeft, verspreid over een oppervlak van 341mm². Naast twee hoog klokkende cores die ieder aan twee threads tegelijk kunnen werken, heeft de chip 2x 4MB L2-cache en een indrukwekkend arsenaal aan bandbreedte te bieden. Zo is er een brug van 80GB/s naar het externe L3-cache (32MB), 75GB/s naar het geheugen, 80GB/s naar processors op dezelfde module, 50GB/s naar processors die verder weg liggen en nog eens 20GB/s aan andere I/O-zaken, zoals pci express. In zijn persbericht schept IBM op over het feit dat de volledige catalogus van de iTunes Music Store binnen een minuut door de chip heen gepompt zou kunnen worden.

De core is een versimpelde versie van de 90nm Power5+, waarin een aantal offers zijn gemaakt om binnen hetzelfde tdp meer dan twee keer zo hoog te kunnen klokken, zoals het verlies van OoOE. Er zijn echter ook nieuwe features toegevoegd om dat gemis goed te maken, zoals een slimme prefetcher die daadwerkelijk vooruitloopt op de code in plaats van maar te gokken welke data er in de toekomst nodig is. Het totaalbeeld liegt er niet om: de Power6 is een beest van een processor geworden. Wie nog niet genoeg had aan de gelekte benchmarks kan er hier nog een paar bewonderen:

SPECint2006 (singlecore)
[*] IBM Power64,7GHz 21,6
Intel Core 22,93GHz 18,5
Intel Itanium 21,6GHz 15,7
AMD Opteron3,0GHz 14,9
IBM Power5+2,2GHz 13,2
Intel Pentium 43,8GHz 12,3
Fujitsu Sparc64 VI2,4GHz 11,3
SPECfp2006 (singlecore)
[*] IBM Power64,7GHz 22,3
Intel Itanium 21,6GHz 18,1
Intel Xeon3,0GHz 17,7
AMD Opteron2,8GHz 16
IBM Power5+2,2GHz 14,9
Intel Pentium 43,8GHz 12,1
Fujitsu Sparc64 VI2,4GHz 11,9
SPECjbb2005 (8 sockets, 16 cores)
[*] IBM Power64,7GHz 691975
Intel Xeon MP3,5GHz 336653
IBM Power5+1,8GHz 278384
AMD Opteron2,6GHz 180418

De Power6 zal vanaf volgende maand geleverd worden in servers met één tot acht sockets. Met deze configuraties verwacht IBM al flink uit te kunnen halen naar zijn concurrenten; zo beweert het drie keer zoveel prestaties per socket te kunnen bieden als de op Itanium gebaseerde HP Superdome, en zou één Power6-server in een klap dertig SunFire-systemen overbodig kunnen maken. Zwaardere configuraties met 16, 32 en mogelijk zelfs 64 sockets zijn echter nog onderweg, evenals als 3,5GHz- en 4,2GHz-opties voor de prijsbewuste klant.

IBM Power6 komt van de lopende band gerold
Vers van de lopende band, een traytje Power6

Door Wouter Tinus

21-05-2007 • 20:01

32 Linkedin

Bron: IBM

Reacties (32)

32
32
30
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 182864
21 mei 2007 20:05
Zo, nu kan Apple weer terug naar PowerPC :+
het zou best kunnen zijn dat ze daar ook gewoon rekening meet gehouden hebben. Steeds meer software komt uit als universal binary en dat je straks in de mac pro deze cpu's vinden of bijvorbeeld in de xserve terwijl je macbook's een intel cpu hebben
Steeds meer software komt uit als universal binary
Klopt, maar ik vind helaas ook een hoop Intel only software voor OS X.
Maar dat zijn vooral consumentensoftware die je niet op zoiets gaat draaien. Ik verwacht niet dat Apple nog terug gaat naar powerPC, maar de software is niet de beperking.
Draai je toch gewoon Attesor?

Denk trouwens niet dat ze terug zullen stappen, was er niet ook al iets over dat ze AMD zouden moeten overnemen?
Het zou best goed zijn voor Apple als zij "los" van de hardware hun systemen kunnen aanbieden. Dus dat de consument echt kan kiezen wat ze voor CPU nemen.
De Power chip is een totaal ander beest dan de PowerPC chip die Apple gebruikte. :Z
Anoniem: 77640
@humbug22 mei 2007 07:57
Niet echt. PowerPC is de instructiesetarchitectuur, Power chips zijn de implementaties. Of zo heb ik het toch begrepen...
Nee, de PowerPC is de 'PC'-variant van de POWER.
Het is een subset van de POWER-instructieset.

De CPUs onder de POWER-naam (zoals deze POWER6) zijn voor de server-klasse, min of meer dezelfde markt als bv de Itanium.

De PowerPCs zijn meer vergelijkbaar met de x86-klasse, en vind je terug in Macs, game consoles, of in embedded systemen (oa printers, switches etc).
Een aantal PowerPC chips waren volledig POWER compatible (zoals de PPC601).

En de door Apple gebruikte G5 was een afgeleide (een enkele core) van de Power4 chip.

Het is dus waarschijnlijk dat ze (met een beetje moeite) wel uitwisselbaar zullen zijn.
Zo, nu kan Apple weer terug naar PowerPC
De vraag is nog steeds hoe het nu echt zat: Het lijkt me dat IBM niet rouwig was om het vertrek van Apple.
Op Power6 processors voor servers kan je hogere winstmarges maken dan op laptopprocessors, en zijn er minder eisen in de vorm van TDP en kosten. Intel en AMD zijn gespecialiseerd in TDP/kostenoptimalisaties voor de consumentenmarkt, en als je het mij vraagt wilde IBM meer toe naar de servermarkt en processors voor speciale taken (vector-processors als de Cell, waarbij de routing zelfs met de hand werd gedaan!).

Verder had IBM natuurlijk wel degelijk problemen met een exponentieel oplopend TDP van de Power-processors naarmate de kloksnelheid toenam, maar het is met 170 watt nog redelijk binnen de perken gebleven (drie jaar terug had men het dubbele of drievoudige geschat voor de huidige kloksnelheden).

Voor de relatief kleine hoeveelheid CPU's die Apple afnam van IBM hadden ze dus erg hoge eisen, en ik vraag me ten zeerste af of IBM nog wel van harte aan Apple zou willen leveren.
Apple was nu niet zo'n reusachtige afnemer van IBM, maar stelde tegelijkertijd ontzettend hoge eisen van IBM ivm tdp ed waardoor ik kan begrijpen dat IBM niet echt kwaad was nee... Met intel lijkt het nu beter te klikken kijkende naar de producten en bijhorende omzetcijfers.
* MYST typt dit vanaf een macbook pro met intel c2d :P

edit: damn, laatste 2lijntjes niet gelezen |:(
:+

Nu even bij stilstaan en even grinniken om de mensen die dachten dat IBM niks meer voorstelde.
:'(
Anoniem: 112442
@yori198921 mei 2007 20:17
Die mensen hebben waarschijnlijk onder een steen geleefd.

IBM heeft de hand gehad aan alle processoren van alle game consoles. XBox360 en Wii helemaal. En de Cel van de PS3 samen met Sony en Toshiba.

En trouwens ook heel veel embedded processors zijn PowerPC.


Daarbij is de PowerPC altijd al een goede processor geweest.

Hopelijk komt de PowerPC weer in een Consumenten PC. Nadat Aple er mee gestopt is.
Offtopic: Ik dacht dat ARM ruim het grootste aandeel had in de embedded markt?
Anoniem: 112442
@merethan21 mei 2007 21:17
ARM is zeer waarschijnlijk de grootste op PDA Wifi/broadband routers etc markt. (Voor de duidelijkheid ik vindt de ARM een geweldige processor en het is een Europese (UK) ontwikkeling)

De embedded PowerPC zie je vaak als ILO/LOM controler of zo iets dergelijks in een Server.

In de automotive industrie wordt de PowerPC ook vaak gebruikt.

Je ziet de Power ook vaak terug in Cisco en Juniper devices. Er zullen waarschijnlijk nog meer zaken zijn waarde PowerPC gebruikt wordt. (IMO vaker in meer professionele zaken).

Zie ook:
http://edageek.com/2007/02/12/universal-debug-engine-ude-2/
http://www.amcc.com/Embedded/
http://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC
De embedded PowerPC zie je vaak als ILO/LOM controler of zo iets dergelijks in een Server.
en vergeet RAID controllers niet. Ik heb op de zaak een aardig stapeltje HP RAID controllers liggen, en op ieder van die dingen zit een PowerPC. (ben alleen het model even kwijt).
Op processor gebied is IBM nooit (helemaal) weg geweest. Alleen is dat beeld echter wel geschapen door het feit dat Apple overgestapt is van PowerPC naar Intel x86 processoren. (Overigens leverde IBM alleen maar de G5 series, de G4 CPUs kwamen van Freescale vandaan...)

Overigens is de kans klein dat er op basis van deze processor een PowerPC CPU zal verschijnen die jij en ik in een desktop willen hebben (laat staan in een laptop), daar is'tie niet echt geschikt voor.

@merethan: Op embedded CPU gebied is ARM inderdaad de grooste leverancier, alleen maakt ARM zelf geen CPUs. ARM licentieerd haar ontwerpen aan halfgeleiderfabrikanten (zoals Intel en Samsung) die er dan een XScale of ARM9xx chip rond bouwen.
De PA Semi processor zou toch wel een kandidaat voor je desktop of laptop kunnen zijn ?

nieuws: Nieuw bedrijf gaat zuinige multicoreprocessors maken
Er wordt ook veel gebruik gemaakt van MIPS.
ARM is nogal aan de dure kant heb ik mij laten vertellen door mensen die het kunnen weten.
Heb me ff ingelezen in de P.A. Semi. Deze was inderdaad ooit bedoeld voor Apple notebooks, maar toen Apple Power voor x86 verruilde heeft P.A. zich dan maar op 'embedded devices' gefocust en zijn desk/laptopprocs geen prioriteit meer.
De 'engineering' processortjes (dual core, 2Ghz 5W < TDP > 25W) kosten als 'alpha' (testversie) $799, voorlopig nog ietsje te duur dus, maar wellicht ooit te vinden in een UMPC -achtig iets. Allicht zal er waarschijnlijk geen Windows op draaien, maar Linux en QNX al wel (dus binnen no-time ook NetBSD).
Ze komen in het laatste kwartaal van dit jaar, dus dan zullen we meer weten.
IBM heeft zijn techniek en kennis altijd gebruikt bij andere producenten,
de spelconsoles zijn een goede opsteker, maar ze hebben ook samengewerkt met AMD, de Gamecube bevatte ook een powerpc, en Apples hebben lange tijd op powerpc'tjes gewerkt.

Daarnaast haalt IBM een heel groot deel van zijn inkomsten uit bepaalde diensten die ze leveren, hardware levert niet zo veel op en daarom hebben zo onder andere de laptop divisie verkocht.
Consumer hardware that is. De server hardware verkoopt prima i.c.m. genoemde diensten.
Anoniem: 88387
21 mei 2007 20:13
hm, was leuk geweest om een powermac met een Power6 light te mogen verwelkomen :)
De vraag is dan echter wel in hoeverre de Power6 architectuur geschikt te maken is voor een desktop en laptop zoals Apple wil hebben.

Daarbij heb ik vooral mijn twijfels t.o.v. de laptop mogelijkheden van de Power6...
170Watt is een leuk schootkacheltje ;) Ontploffingen gegarandeerd!
wat zie ik op de foto? is de productie van power6 chips niet goed gegaan?
ja, rare foto
proberen ze de 8 fases van productie telaten zien ofzo?

verder vind ik 790 miljoen transistors, verspreid over een oppervlak van 341mm² ook wel indrukwekkend.

ben er verder niet zo in thuis, maar klinkt wel veel terugdenkend aan de 'eerste echte' die zo groot als een voetbalveld was :o
Inderdaad net weer zo'n foto waar een idioot met zijn vingers in de lopende band vastzit.
Een nieuwe Pentium IV dus, maar nu door IBM?

Kijk eens naar de SPECint en SPECfp per Ghz, die is ronduit belabberd. De Itanium2 heeft 75% van de SPECint en 80% van de SPECfp op 1/3 van de snelheid. De IPC is dus behoorlijk laag, niet zo vreemd voor een chip zonder OoOE.

De grootste waarde lijkt 'm toch te liggen in de 16-core configuratie waar de performance netjes lijkt te schalen. Om zo'n systeem van geheugen te voorzien is een aparte uitdaging, meer dan alleen een snelle processor bakken.
Wat is er mis met een goeie prestatie op hoge snelheid zolang het stroomverbruik binnen de perken blijft? De ene richt zich op een hoge IPC de andere op clocksnelheid (deed Intel ook maar dat ging fout... Hun doen het blijkbaar beter).
belabberd of niet, hij is het snelst en draait stabiel, is schaalbaar en verbruikt relatief minder;
moeten nog maar zien of de Montvale dit jaar het licht ziet en en een betere int haalt.

Niet vergeten dat het een kale nummer crunch vergelijking is en de meeste niet als cruncher worden ingezet maar applicaties draaien, web serven, of db's draaien, en daar is de cpu perfect voor.....hij is niet gemaakt voor het grazen
}:O
De echte number crunchers zitten in blue gene, de powerPC440/460 cpu's :z

Q4 2007 als AIX 6.1 op de markt komt, komt de P6 ook tot zijn recht, maar tot nu toe zeg ik petje af

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee